hordol 01.08.23, 15:04 There is a city Nie osądzajmy. Pamiętajmy o Nich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 15:20 hordol napisała: > Nie osądzajmy. Pamiętajmy o Nich Pamiętajmy, aby nie popełnić takiego samego błędu. S Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 15:54 tzn błąd był jaki? że szkopy z kacapami podpisali pakt Ribbentrop Mołotow? czy mieliśmy nie popełnić takiego samego błędu co żydzi? pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_getcie_warszawskim Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:34 prze.nick napisał: > tzn błąd był jaki? Taki ze wyrzuciliśmy do śmieci życie ponad 160 tys. ludzi i stolicę Polski. Oby taki idiotyzm nigdy się nie powtórzył. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:46 snajper, twoja logika to by się nadawała do linii obrony mordercy powiedzmy że jest napad na bank jeden z facetów rzucił się na zbira ale zginął od kuli w sądzie zbir - wysoki sądzie, jestem niewinny powiedziałem, żeby się nikt nie ruszał tamta ofiara po prostu popełniła samobójstwo sędzia sądu snajper - tak to prawda, sam się o to prosił wyrok na zbira - niewinny! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:49 prze.nick napisał: > snajper, twoja logika to by się nadawała do linii obrony mordercy > powiedzmy że jest napad na bank > jeden z facetów rzucił się na zbira ale zginął od kuli > w sądzie zbir - wysoki sądzie, jestem niewinny > powiedziałem, żeby się nikt nie ruszał > tamta ofiara po prostu popełniła samobójstwo > > sędzia sądu snajper - tak to prawda, sam się o to prosił > wyrok na zbira - niewinny! Dodaj, że w wyniku ataku zginęło dziesięciu klientów banku. Tak, to był atak głupoty. Tak jak Powstanie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:55 wciąż bronisz mordercę?! odpocznij sobie od "moderowania" Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt-myslacy Re: jest takie miasto 01.08.23, 18:29 Cześć mojej rodziny mieszkała przed wojną w Warszawie. Oni nienawidzili tych którzy wywołali powstanie, bo mnóstwo ich sąsiadów, zwykłych mieszkańców straciło zycie. Ale skoro zginęli, to nie słychać ich głosów o tych co wywołali powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 18:32 A Niemców, Ukraińców, Rosjan i Żydów, którzy wymordowali Polaków, kochali? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt-myslacy Re: jest takie miasto 01.08.23, 18:38 Weź przykład z Czechów, nie walczyli z Niemcami bo byli słabi, ale po wojnie wymordowali kilkaset tysięcy Niemcow. Polacy byli słabi ale wywołali powstanie, aby dostać potężne lanie. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 18:57 Komunizm pasuje Polakom jak siodło do krowy. - Józef Stalin. Polacy dobrze wiedzieli, że to prawda Wcześniej ginęli Polacy w ZSRR bo nie chcieli tego chorego i zbrodniczego systemu pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_polska_NKWD_(1937–1938) to samo Stalin zrobiłby w Polsce gdyby nie zginęło tylu powstańców forum.gazeta.pl/forum/w,28,176438182,176438182,63_dni_morza_krwi.html?p=176438920 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:12 prze.nick napisał: > Komunizm pasuje Polakom jak siodło do krowy. - Józef Stalin. > > Polacy dobrze wiedzieli, że to prawda > Wcześniej ginęli Polacy w ZSRR bo nie chcieli tego chorego i zbrodniczego syste > mu > pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_polska_NKWD_(1937–1938) > > to samo Stalin zrobiłby w Polsce gdyby nie zginęło tylu powstańców > forum.gazeta.pl/forum/w,28,176438182,176438182,63_dni_morza_krwi.html?p=176438920 Bzdura. Co zrobił Stalin Czechom, którzy samobójstw nie popełniali? S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:20 Stalin nic ale jak Czesi zapragnęli w stylu Polaków odrobiny wolności (co im się od dawna rzadko zdarzało) i zaczęli podskakiwać w 1968 to wiadomo co się stało Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:27 prze.nick napisał: > Stalin nic Czyli powstanie nie miało żadnego znaczenia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:31 czyli Stalin wiedział, że Czesi nie są Polakami i nie będą podskakiwać zresztą stosunki czesko-sowieckie były całkiem dobre - w czasie wojny polsko-sowieckiej Czesi ukradli nam Zaolzie i po II WŚ Stalin uznał, że etnicznie polskie Zaolzie wejdzie w skład Czechosłowacji Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt-myslacy Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:16 Srutu tutu, gdyby nie zginęło 150 tys. mieszkańców Warszawy, to Stalin zabiłby 1 milion mieszkańców Warszawy. Czy ty czujesz, jakie kretyństwa wypisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:22 z cała pewnością Stalin wyciąłby więcej ludzi niż żydoubecja po wojnie i nigdzie nie mówię o milionie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:10 prze.nick napisał: > wciąż bronisz mordercę?! > odpocznij sobie od "moderowania" Gdzie coś napisem o mordercy? Piszę o idiocie, który z gołymi rękami rzucił się na uzbrojonego bandytę, powodując śmierć swoją i dziesięciu klientów banku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:12 czyli morderca niewinny bo idioci go sprowokowali kombinuj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:14 prze.nick napisał: > czyli morderca niewinny bo idioci go sprowokowali > kombinuj dalej Skoro tak twierdzisz... Ja uważam inaczej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:25 > Ja uważam inaczej czyli gdyby idioci zostawili w spokoju bandytę który zabił wcześniej 100 Polaków to wszystko by poszło jak z płatka? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:29 prze.nick napisał: > > Ja uważam inaczej > > czyli gdyby idioci zostawili w spokoju bandytę który zabił wcześniej 100 Polakó > w to wszystko by poszło jak z płatka? Gdyby idiota nie rzucił się z gołymi rękami na buzbrojonego bandytę, to 11 ludzi by prawdopodobnie nie zginęło. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: jest takie miasto 01.08.23, 19:37 > prawdopodobnie teraz można tylko spekulować ilu cywilów w Warszawie zginęłoby w czasie szturmu stalinistów na hitlerowców to pewnie też byłaby ogromna liczba Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 22:04 prze.nick napisał: > > prawdopodobnie > > teraz można tylko spekulować ilu cywilów w Warszawie zginęłoby w czasie szturmu > stalinistów na hitlerowców > to pewnie też byłaby ogromna liczba Pospekulujmy ilu by opuściło miasto i ocaliło życie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: jest takie miasto 01.08.23, 15:23 hordol: > jest takie miasto Znowu coś o Warszawie? Ile można? Czyżby naprawdę brakowało w Polsce ciekawszych miejsc? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: jest takie miasto 01.08.23, 16:30 ja z Warszawy jestem dumny, a twój grajdół gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:46 stefan4 napisał: > hordol: > > jest takie miasto > > Znowu coś o Warszawie? Ile można? > Czyżby naprawdę brakowało w Polsce ciekawszych miejsc? A pokaż mi drugie takie miasto. Miasto, gdzie grupa 15 tys. mieszkańców postanowiła popełnić samobójstwo, zabierając że sobą 150 tys. postronnycj mieszkańców i powodując zniszczenie miasta. S. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: jest takie miasto 01.08.23, 21:59 snajper55: > A pokaż mi drugie takie miasto. Miasto, gdzie grupa 15 tys. mieszkańców postanowiła > popełnić samobójstwo [...] I to ma być reklamówka miasta? Jedni mówią z pobożnym namaszczeniem o garstce awanturników, która 80 lat temu postanowiła udać się na tamten świat, zabierając ze sobą wielki tłum takich, co wcale nie chcieli. Inni o tym samym mówią z pogardą i wyrzutem. Ale jedni i drudzy ciągle o tym mówią, mówią, mówią... Czy naprawdę nie stać Warszawy na jakieś sensowniejsze rozmowy? Ciągle tylko ta ,,historia rozbuchana''? Chociaż ze sporadycznych kontaktów z warszawką odnoszę wrażenie, że martyrologia i gloria victis już i warszawiakom się nudzi. Najwyższy czas! Może jeszcze coś będzie z tego nieszczęsnego miasta... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 22:12 stefan4 napisał: > snajper55: > > A pokaż mi drugie takie miasto. Miasto, gdzie grupa 15 tys. mieszkańców p > ostanowiła > > popełnić samobójstwo [...] > > I to ma być reklamówka miasta? No nie to było moim zamiarem. Nie zwklem reklamować szaleństw, choć czasem oodkreslam unikalność tego czy innego wariactwa. > Jedni mówią z pobożnym namaszczeniem o garstce awanturników, która 80 lat temu > postanowiła udać się na tamten świat, zabierając ze sobą wielki tłum takich, co > wcale nie chcieli. Inni o tym samym mówią z pogardą i wyrzutem. Ale jedni i > drudzy ciągle o tym mówią, mówią, mówią... > > Czy naprawdę nie stać Warszawy na jakieś sensowniejsze rozmowy? Ciągle tylko t > a ,,historia rozbuchana''? Chociaż ze sporadycznych kontaktów z warszawką odno > szę wrażenie, że martyrologia i gloria victis już i warszawiakom > się nudzi. Najwyższy czas! Może jeszcze coś będzie z tego nieszczęsnego mias > ta... Przyznam się, że przeszedłem ewolucję od zachwytu powstańcami w młodym wieku, do silnego sceptycyzmu teraz. Choć nadal zapalam znicz przy wolskim pomniku 1 listopada, gdy wracam po odwiedzinach grobów rodzinnych na Cmentarzu Wolskim. S. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: jest takie miasto 02.08.23, 13:25 .stefan4 widocznie nie oglądałeś wczorajszych piosenek śpiewanych w tłumie w Warszawie .Przykra jest ocena twoja .A miałem cię za ogarniętego na tym forum . Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: jest takie miasto 01.08.23, 15:25 w którym dzięki powstańcom mamy piękny Pałac Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: jest takie miasto 01.08.23, 16:35 Co roku ta sama dyskusja. I co roku prowadząca do nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jest takie miasto 01.08.23, 17:51 m.c.hrabia napisał: > w którym dzięki powstańcom mamy piękny Pałac Kultury. Na studiach właśnie w Pałacu miałem zajęcia. Piękne aule i sale. S. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: jest takie miasto 01.08.23, 16:32 Pamiętamy. Zawsze z ogromnym szacunkiem Warto pamiętać Ich przesłanie, wtedy i teraz Stefan Meissner ps. Krzysztof podczas Powstania Warszawskiego walczył w IV Zgrupowaniu Armii Krajowej "Gurt" w Śródmieściu. Przyznaje, że walczył o wolną i demokratyczną Polskę. — Patrzę codziennie na to, co teraz się dzieje w Polsce, na świecie i wiele rzeczy mi się nie podoba. Przeżyłem czasy "Solidarności", patrzyłem z daleka, potem przyjeżdżałem, pomagałem w odbudowie Polski. Wybory, które się zbliżają, będą najważniejsze — dodaje. W jego ocenie nadchodzi wybór między demokracją lub autorytaryzmem prowadzącym do dyktatury. W związku z tym Stefan Meissner skierował apel do Polaków, by wzięli udział w głosowaniu. — Ołówki w dłoń! Wasz ołówek dziś, jak dla nas był kiedyś karabin. Hej! Kto Polak, do wyborów! Żyj swobodo, Polsko żyj! My nie chcemy dyktatorów, niech to będzie hasłem dni Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: jest takie miasto 01.08.23, 18:49 hordol napisała: > > > Nie osądzajmy. Pamiętajmy o Nich +++++++. Ruskie u bram miasta, zaczynamy, gdy wybije siedemnasta. Wyzwolimy miasto sami, by władzi nie dzielić z sowietami. Ale może zginąć mieszkańców wielu! No to co, może wolicie iść pod kapelusz? Powiedzieli - NIE Powstanie zaczął generał jeden, a poddało się generałów siedem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 warszawska perwersja 02.08.23, 12:09 Kiedy facet zachwyca się wizerunkiem nagiej kobiety z pejczem, to to jest perwersja. O ileż bardziej perwersyjny musi być, żeby podniecał go wizerunek nagiej kobiety z mieczem. A żeby wciąż na nowo stawiać pomniki, na których nagim piersiom towarzyszy taki obrzydliwy i niebezpieczny rożen, potrzeba wielopokoleniowej zinstytucjonalizowanej perwersji. Czasem myślę, że temu miastu już nic nie pomoże... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: warszawska perwersja 02.08.23, 13:18 ++++++ Hm, przyjrzałem się i to nie jest kobieta. Wiele ich widzialem więc mozesz mi zaufać. Perwersją jest dopasowywanie sytuacji do uzasadniania wydumanej tezy. Jeśli zabłądzisz do Krakowa, to jest tam postać smoka. On jest wytworem ludzkiej wyobraźni. To tak abyś nie dziwował się skąd nad Wisłą taki dinozaur, gdyż są co im się i tak rai. Wracając do tej gołej z mieczem, to był czego dowodem ten przekaz - Uradowana Syrenka, z wdzięczności za zwróconą wolność przyrzekła rybakom, że zawsze będzie strzec ich oraz grodu. (Syrenka to nie imię nagiej kobiety z mieczem, są takie, one akurat bez miecza: Kopenhaga, Ustka. Zajrzyj do Andersena, on ich znawca). Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: warszawska perwersja 02.08.23, 13:34 > Jeśli zabłądzisz do Krakowa, to jest tam postać smoka. On jest wytworem ludzkiej wyobraźni. To tak abyś nie dziwował się skąd nad Wisłą taki dinozaur, gdyż są co im się i tak rai. Mogła być topielica co Niemca nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: warszawska perwersja 02.08.23, 14:00 pies.na.czarnych napisała: > > Jeśli zabłądzisz do Krakowa, to jest tam postać smoka. On jest wytworem l > udzkiej wyobraźni. To tak abyś nie dziwował się skąd nad Wisłą taki dinozaur, g > dyż są co im się i tak rai. > > Mogła być topielica co Niemca nie chciała. ++++++++ byłoby patriotycznie, a jak nie chcieli to może kochała inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: warszawska perwersja 02.08.23, 18:35 ireneo: > (Syrenka to nie imię nagiej kobiety z mieczem, są takie, one akurat bez miecza: > Kopenhaga, Ustka. [...]). Naga syrenka bez miecza to jest to, co człowiekowi potrzeba. Ale właśnie chodzi o miecz. Na co on komu? Co można zrobić mieczem? Można rąbnąć bliźniego w głowę tak, że rozlegnie się paskudny zgrzyt łamanej czaszki, a ostrze zatrzyma się na zębach. Bliźni zamieni się w rozedrgany strzęp mięsa i zwali się na ziemię z ohydnym plaśnięciem. Z miecza będzie kapała jucha, coraz słabiej, w miarę jej krzepnięcia na samym mieczu i na mordzie trzymającej go dziewczyny. Mieczem nie da się dokonać niczego innego. I taką właśnie rzeźnię wzięliście sobie za symbol i naukę dla młodzieży, i powtórzyliście w tysiącach kopii? Czy tylko zabrakło Wam wyobraźni na konsekwencje wynikające z Syrenki czy Nike z uniesionym mieczem, na chwilę przed ciosem? Jeśli tak, to Powstanie Warszawskie ma wszelkie szanse znowu się wydarzyć... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Z całym szacunkiem, ale Wrocław bardziej "dostał" 02.08.23, 19:11 hordol napisała: > Nie osądzajmy. Pamiętajmy o Nich Zginęło w '45 roku około 700 000 braslauerów. Miasto zniszczone nie przez atak, ale na rozkaz własnych dowódców. Kazali wysadzać domy, by budować barykady. Powstanie Warszawskie było bitwą o wolność i godność. Czym był Festug Breslau nie wiem. Breslau 1945 - Wyrok na miasto | Subtitles Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Z całym szacunkiem, ale Wrocław bardziej "dos 02.08.23, 19:39 pozytonium napisał: > hordol napisała: > > > Nie osądzajmy. Pamiętajmy o Nich > > Zginęło w '45 roku około 700 000 braslauerów. Miasto zniszczone nie przez atak, > ale na rozkaz własnych dowódców. Kazali wysadzać domy, by budować barykady. > Powstanie Warszawskie było bitwą o wolność i godność. Czym był Festug Breslau n > ie wiem. +++++++ To kłamstwo: "Fanatyczna obrona miasta przez oddziały wierne Hitlerowi kosztowała życie nawet dziewięćdziesięciu tysięcy bezbronnych cywilów, zaś samo miasto legło w gruzach." Oni bronili swojej ojczyzny, bo Breslau był ich rodzinnym miastem. Warszawa była oddana hitletowdkim zbrodniarzom, która byla dla nich obcym miastem jak i zamordowanych ponad 200 000 mieszkańców oddanych na pastwę oczywistego losu. Gdyby nie ci zbrodniarze co wywołali z góry skazane na zamordowane powstanie to bylyby ofiarne siły do bronienia rodzinnego miasta w czasie jego.opuszczania przez tych " bóg z nami". Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Z całym szacunkiem, ale Wrocław bardziej "dos 02.08.23, 20:02 W czasie niemal trzech lat (900 dni oblężenia Leningradu) zginęło wskutek walk ok. 650 tyś. cywilów gdy w 60 dni PW zamordowanych zostalo ponad 200 000. Gdyby powstańcy mieli strawy i amunicji na pół roku to żaden z cywilów żywy by nie ostał się. Odpowiedz Link Zgłoś