21.12.23, 12:55
Czy p.rezydent udzieli azylu Mariuszowi K. i Maciejowi W., których prześladuje reżim Tuska? Nie znalazł czasu żeby spotkać się z Věrą Jourovą, ale dla kryminalistów znalazł czas.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Azyl 21.12.23, 13:34
      Gdzie,w palacu,?
      • oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 13:48
        szwampuch58 napisał:

> Gdzie,w palacu,?

On kryminalistów przyjmuje w pałacu.
      • yoma Re: Azyl 21.12.23, 14:43
        Kto nie ma własnej osobowości, ten nie ma i wstydu. Budyń.
        • oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 16:11
          yoma napisała:

> Kto nie ma własnej osobowości, ten nie ma i wstydu. Budyń.

Czym jest Duda wie cały świat.
    • adam111115 Re: Azyl 21.12.23, 14:56
      Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzie to jest.
      • oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 16:58
        adam111115 napisał:

> Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzie to j
        > est.

San Escobar zerwało stosunki dyplomatyczne po przegranej wyborów przez PiS. "Nie chcemy mieć nic wspólnego z przegranymi" — brzmiał komunikat prezydenta San Escobar.
        • adam111115 Re: Azyl 21.12.23, 17:00
          oby.watel napisał:

> adam111115 napisał:
          >
          > > Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzi
          > e to j
          > > est.
          >
          > San Escobar zerwało stosunki dyplomatyczne po przegranej wyborów przez PiS. "Ni
          > e chcemy mieć nic wspólnego z przegranymi" — brzmiał komunikat prezydenta San E
          > scobar.
          >
          >

No to zostaje Moskwa albo P'Yongyang :)
          • oby.watel Re: Azyl 23.12.23, 11:10
            adam111115 napisał:

> No to zostaje Moskwa albo P'Yongyang :)

Na razie znajda spokojna przystań za kratkami. Z drugiej strony nie po to PiS przejęło Sąd Najwyższy i obsadziło Manowską, żeby kolesiom stała się krzywda.

Pytanie brzmi: dlaczego nie ma mowy o zmianie ordynacji tak, by ugrupowanie, które zdobyło powyżej 30% głosów nie uzyskiwało ponad 50% mandatów.
            • stefan4 Re: Azyl 23.12.23, 11:47
              oby.watel:
              > Pytanie brzmi: dlaczego nie ma mowy o zmianie ordynacji tak, by ugrupowanie,
              > które zdobyło powyżej 30% głosów nie uzyskiwało ponad 50% mandatów.

Bo konstytucjodawca nie może się zdecydować, czy posłowie mają reprezentować partie czy lokalne społeczności.

Zmiana, o której piszesz, powodowałaby skrajną centralizację władzy w Warszawce i olanie ,,terenu'', jako że władze wszystkich partii mają siedziby w stolicy. A stolica jest tak odległa od reszty Polski, jak gdyby mieściła się w innym kraju. To, co jest teraz, to bardzo niezręczny i nieskuteczny kompromis między wartościami będącymi w konflikcie.

A jak należałoby zmienić ordynację, żeby te wartości pogodzić? Nie wiem, czy wystarczyłaby ordynacja, czy trzeba by zawadzić i o konstytucję. Np. podzielić posłów na A-posłów reprezentujących partie i B-posłów reprezentujących okręgi wyborcze. Tylko że mamy już oddzielny Senat wybierany lokalnie, senatorzy są więc jakby B-posłami. Ale uprawnienia Senatu są drastycznie mniejsze niż Sejmu.

No i tu otwiera się pole do niekończących się dysput kompetencyjnych... Dlatego w sytuacji rewolucyjnej nie ma o tym mowy. Być może będzie mowa, kiedy sytuacja się trochę uspokoi (za parę lat), ale nie robiłbym sobie zbyt dużych nadziei...

- Stefan
              • oby.watel Re: Azyl 23.12.23, 17:46
                stefan4 napisał:

> A jak należałoby zmienić ordynację, żeby te wartości pogodzić? Nie wiem, czy w
                > ystarczyłaby ordynacja, czy trzeba by zawadzić i o konstytucję. Np. podzielić
                > posłów na A-posłów reprezentujących partie i B-posłów reprezentujących okręgi w
                > yborcze. Tylko że mamy już oddzielny Senat wybierany lokalnie, senatorzy są wi
                > ęc jakby B-posłami. Ale uprawnienia Senatu są drastycznie mniejsze niż Sejmu.

Źle się wyraziłem. Nie chodzi o ordynację, bo ta jest zapisana w konstytucji, ale o sposób przeliczania głosów na mandaty. To można zrobić. I już raz to zrobiono, tylko neobolszewicy od Millera cofnęli te zmiany dzięki czemu neobolszewicy od Zandberga utorowali PiS-owi drogę do władzy.
    • pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:02
      Wczoraj na herbatce u Dudy rozmowa było krótka.
      - Anżej! Pamiętaj, że nadal posiadamy na ciebie kwity.
      • yoma Re: Azyl 21.12.23, 17:12
        Jakie kwity, no jakie kwity mogą być na taką dudę. Po co komu kwity na dudę, jak on ma wpojone bezwzględne posłuszeństwo wobec starszych. Przypomniano mu, kto tu rządzi.
        • pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:15
          Pegasus wie więcej o nim niż on sam o sobie.
          Jestem pewien, że oni posiadają dowody fałszowania wyborów na dudę.
          • yoma Re: Azyl 21.12.23, 17:18
            No to chyba im się nie opłaca ich ujawniać :D
            • pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:22
              Tonący brzydko się chwyta, a w panice jest zawsze brak logicznego myślenia.
              Jestem również pewien, ze mają na niego kwity z dziedziny katolickiej moralności.
              • aga-kosa Re: Azyl 23.12.23, 12:29
                Yoma Jakie kwity... Tatuś w dzieciństwie przy pomocy pasa wbił do głowy posłuszeństwo i ruki po szwam ;( aga
                • yoma Re: Azyl 23.12.23, 13:09
                  I właśnie o tym mówię cały czas. Miło, że się zgadzamy, Aga :)

Budyń! Przybiera kształt naczynia, w jakim się znajduje.
                • pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 17:54
                  To to teraz nazywa się ruki po szwam, a to przepraszam, nie wiedziałem.

https://bi.im-g.pl/im/a9/fb/12/z19902889Q,Marta-Kaczynska-i-Andrzej-Duda.jpg
                  • pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 17:56
                    Tu sprawdza czy do niego jest podobne :)

https://m.natemat.pl/3a9dd3d456ce15c8671dbc2695faf62f,0,0,0,0.jpg
                    • yoma Re: Azyl 23.12.23, 18:04
                      No i widzisz. Co za kwity, o których wszyscy wiedzą :)
                      • pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 18:34
                        Ja nie wiem. Mogę jedynie przypuszczać, ze w tym wózeczku leży jeden z haków:)
                        • yoma Re: Azyl 23.12.23, 19:36
                          Eee, DNA nie będą badać. Chyba że Martusia... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka