oby.watel 21.12.23, 12:55 Czy p.rezydent udzieli azylu Mariuszowi K. i Maciejowi W., których prześladuje reżim Tuska? Nie znalazł czasu żeby spotkać się z Věrą Jourovą, ale dla kryminalistów znalazł czas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 13:48 szwampuch58 napisał: > Gdzie,w palacu,? On kryminalistów przyjmuje w pałacu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 13:48 Debil z Pałacu! Wstydu gamoń nie ma :( Andrzej Duda: Jeśli Kamiński i Wąsik trafią do więzienia, będą pierwszymi więźniami politycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Azyl 21.12.23, 14:43 Kto nie ma własnej osobowości, ten nie ma i wstydu. Budyń. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 16:11 yoma napisała: > Kto nie ma własnej osobowości, ten nie ma i wstydu. Budyń. Czym jest Duda wie cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Azyl 21.12.23, 14:56 Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzie to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Azyl 21.12.23, 16:58 adam111115 napisał: > Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzie to j > est. San Escobar zerwało stosunki dyplomatyczne po przegranej wyborów przez PiS. "Nie chcemy mieć nic wspólnego z przegranymi" — brzmiał komunikat prezydenta San Escobar. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Azyl 21.12.23, 17:00 oby.watel napisał: > adam111115 napisał: > > > Najlepiej na San Escobar. Tam ich nikt nie znajdzie bo tylko pis wie gdzi > e to j > > est. > > San Escobar zerwało stosunki dyplomatyczne po przegranej wyborów przez PiS. "Ni > e chcemy mieć nic wspólnego z przegranymi" — brzmiał komunikat prezydenta San E > scobar. > > No to zostaje Moskwa albo P'Yongyang :) Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Azyl 23.12.23, 11:10 adam111115 napisał: > No to zostaje Moskwa albo P'Yongyang :) Na razie znajda spokojna przystań za kratkami. Z drugiej strony nie po to PiS przejęło Sąd Najwyższy i obsadziło Manowską, żeby kolesiom stała się krzywda. Pytanie brzmi: dlaczego nie ma mowy o zmianie ordynacji tak, by ugrupowanie, które zdobyło powyżej 30% głosów nie uzyskiwało ponad 50% mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Azyl 23.12.23, 11:47 oby.watel: > Pytanie brzmi: dlaczego nie ma mowy o zmianie ordynacji tak, by ugrupowanie, > które zdobyło powyżej 30% głosów nie uzyskiwało ponad 50% mandatów. Bo konstytucjodawca nie może się zdecydować, czy posłowie mają reprezentować partie czy lokalne społeczności. Zmiana, o której piszesz, powodowałaby skrajną centralizację władzy w Warszawce i olanie ,,terenu'', jako że władze wszystkich partii mają siedziby w stolicy. A stolica jest tak odległa od reszty Polski, jak gdyby mieściła się w innym kraju. To, co jest teraz, to bardzo niezręczny i nieskuteczny kompromis między wartościami będącymi w konflikcie. A jak należałoby zmienić ordynację, żeby te wartości pogodzić? Nie wiem, czy wystarczyłaby ordynacja, czy trzeba by zawadzić i o konstytucję. Np. podzielić posłów na A-posłów reprezentujących partie i B-posłów reprezentujących okręgi wyborcze. Tylko że mamy już oddzielny Senat wybierany lokalnie, senatorzy są więc jakby B-posłami. Ale uprawnienia Senatu są drastycznie mniejsze niż Sejmu. No i tu otwiera się pole do niekończących się dysput kompetencyjnych... Dlatego w sytuacji rewolucyjnej nie ma o tym mowy. Być może będzie mowa, kiedy sytuacja się trochę uspokoi (za parę lat), ale nie robiłbym sobie zbyt dużych nadziei... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Azyl 23.12.23, 17:46 stefan4 napisał: > A jak należałoby zmienić ordynację, żeby te wartości pogodzić? Nie wiem, czy w > ystarczyłaby ordynacja, czy trzeba by zawadzić i o konstytucję. Np. podzielić > posłów na A-posłów reprezentujących partie i B-posłów reprezentujących okręgi w > yborcze. Tylko że mamy już oddzielny Senat wybierany lokalnie, senatorzy są wi > ęc jakby B-posłami. Ale uprawnienia Senatu są drastycznie mniejsze niż Sejmu. Źle się wyraziłem. Nie chodzi o ordynację, bo ta jest zapisana w konstytucji, ale o sposób przeliczania głosów na mandaty. To można zrobić. I już raz to zrobiono, tylko neobolszewicy od Millera cofnęli te zmiany dzięki czemu neobolszewicy od Zandberga utorowali PiS-owi drogę do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:02 Wczoraj na herbatce u Dudy rozmowa było krótka. - Anżej! Pamiętaj, że nadal posiadamy na ciebie kwity. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Azyl 21.12.23, 17:12 Jakie kwity, no jakie kwity mogą być na taką dudę. Po co komu kwity na dudę, jak on ma wpojone bezwzględne posłuszeństwo wobec starszych. Przypomniano mu, kto tu rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:15 Pegasus wie więcej o nim niż on sam o sobie. Jestem pewien, że oni posiadają dowody fałszowania wyborów na dudę. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 21.12.23, 17:22 Tonący brzydko się chwyta, a w panice jest zawsze brak logicznego myślenia. Jestem również pewien, ze mają na niego kwity z dziedziny katolickiej moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Azyl 23.12.23, 12:29 Yoma Jakie kwity... Tatuś w dzieciństwie przy pomocy pasa wbił do głowy posłuszeństwo i ruki po szwam ;( aga Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Azyl 23.12.23, 13:09 I właśnie o tym mówię cały czas. Miło, że się zgadzamy, Aga :) Budyń! Przybiera kształt naczynia, w jakim się znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 17:54 To to teraz nazywa się ruki po szwam, a to przepraszam, nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 17:56 Tu sprawdza czy do niego jest podobne :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Azyl 23.12.23, 18:04 No i widzisz. Co za kwity, o których wszyscy wiedzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Azyl 23.12.23, 18:34 Ja nie wiem. Mogę jedynie przypuszczać, ze w tym wózeczku leży jeden z haków:) Odpowiedz Link Zgłoś