Dodaj do ulubionych

Matczak ,,Prawem i Rozumem''

29.10.25, 16:05
Polecam wszystkim kolejny felieton prof. Marcina Matczaka:

Mam wrażenie, że w 100% zgadzam się
    • zarówno z jego krytyką Tuska, ostatnio włażącego w d. faszystom;
      w szczególności podważającego prawa człowieka, w tym prawa
      do azylu; jak i
    • z krytyką Wosia, zapowiadającego naprawę sprawiedliwości w Polsce
      poprzez ,,won!''.

A dalej (nie jest pewien, czy podzielam, ale uważam za warty dyskusji) pogląd Matczaka na postawę wykształconych elit, która musi prowadzić do klęski tych elit.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • j-k wiek męski - wiek klęski ? 29.10.25, 16:10
      stefan4 napisał:

> A dalej (nie jest pewien, czy podzielam, ale uważam za warty dyskusji) pogląd
      > Matczaka na postawę wykształconych elit, która musi prowadzić do klęski tych el
      > it.

wiek męski - wiek klęski ?

ile razy takie zlowieszcze prognozy wobec (aktualnych) elit - ja juz slyszalem ?

a zazwyczaj konczylo sie na tym, ze elity swobodnie swoje "nachapaly" i odchodzily ze wzgledow biologicznych...
      • perla.roztocza Re: wiek męski - wiek klęski ? 29.10.25, 16:37
        j-k napisał:

> ile razy takie zlowieszcze prognozy wobec (aktualnych) elit - ja juz slyszalem
        > ?
        >
        > a zazwyczaj konczylo sie na tym, ze elity swobodnie swoje "nachapaly" i odchodz
        > ily ze wzgledow biologicznych...

to my mamy jakieś elity w ogóle?
        A ja myślałem, że tylko celebrytów właśnie.
        • j-k no.... 29.10.25, 16:48
          perla.roztocza napisał(a):
          > to my mamy jakieś elity w ogóle?
          > A ja myślałem, że tylko celebrytów właśnie.

no.. kupa celebrytow - to jest wlasnie ta elyta... - a za sznurki pociagaja zas ci niewidoczni za kotara :)
          .
          sprawdzjak.pl/jak-zrobic-pajacyka-na-sznurku/
          • perla.roztocza Re: no.... 29.10.25, 17:07
            j-k napisał:

> no.. kupa celebrytow - to jest wlasnie ta elyta...

aha, czyli już wiadomo kto jest elitą.
            Ale chciałbym jeszcze wiedzieć kim są owi faszyści z wpisu stefka4, którym podobno Tusk włazi gdzieś tam właśnie.
            • j-k zapewne... 29.10.25, 17:33
              perla.roztocza napisał(a):
              > Ale chciałbym jeszcze wiedzieć kim są owi faszyści z wpisu stefka4, którym podo
              > bno Tusk włazi gdzieś tam właśnie.

to sa zapewne te szare eminencje z PiSu i od sukienkowych - ktorym to Tusk usiluje wejsc w laski Panskie...
    • weteran-czasu Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 17:14
      Każda sytuacja wymaga rozwagi.
      Impulsywne, bezmyślne działanie, na zasadzie przeniesienia agresji, do niczego dobrego nie prowadzi.
      Istotą walki politycznych "elit" jest nie byle co bo chew i koryto.
      Trudno politycznemu matołectwo działać w opanowaniu z rozwagą, gdy w grę wchodzą miliardy do podziału.
      Nie dziwię się prof. Matczakowi, że rozważa tę kwestię w minorowym nastroju.
      Sytuacja polityczna w jakiej obecnie jest Polska u mnie radości nie wywołuje, ale moje samopoczucie lekarstwem na poprawę sytuacji nie jest. Kolorystyka na przyszłość jawi się w barwach raczej ponurych. Pewnie problemy w pozytywny sposób może rozwiązać w przyszłości opatrzność! Potrzebny łut szczęścia.
    • mazala2 Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 19:08
      Elokwentny manipulant z pana belwederskiego profesora. Dobry przykład sofistyki politycznie zaangażowanej dla absolwentów CC i HH.
    • buldog2 Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 20:13
      Na czym polega włażenie w d. faszystom?
      • buldog2 Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 20:17
        Dodam, prawo do azylu było wymyślone po II wojnie i nie obejmowało wędrówki do Europy po wymuszanie socjalu ani szariatu. Granice to granice, wizy to wizy, a prawo do pobytu zależy od woli przyjmujących, nie może być narzucone.
        • bobislaw.borboje Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 22:46
          Piszesz rzeczy oczywiste.
      • bobislaw.borboje Re: Matczak ,,Prawem i Rozumem'' 29.10.25, 22:45
        Mam wrażenie, ze chodzi o przymilanie się do konpederastów korony rosyjskiej Griszy Browna, jakby Tusk mógł liczyć na jakiekolwiek porozumienie z tą prorosyjską jaczejką. Ta jaczejka ma podobno już około 10% i pewnie wejdzie do sejmu, co oznacza konieczność dalszego masowego uchylania mnimnunitetów.
        Ugrupowanie Grigorija von Browna nie ma nic wspólnego z faszystami. Owszem, ich wyssany z cyca Klempy antysemityzm zbliża ich do nazistów, ale moim zdaniem to jest ugrupowanie postbolszewickie. Tak jak postbolszewicki jest bez dwóch zdań reżim Władymira Adolfowicza. Mimo zboczenia konserwatywnego: bolszewicy zawsze byli niezłymi konserwatystami swojego bolszewickiego zboczenia. Coraz więcej liczących się komentatorów ma podobne zdanie, nawet w otoczeniu Donalda "Magi" Trąmpa.

.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka