Dodaj do ulubionych

Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole

18.03.24, 09:51
superspec1
> Nie czytałem Sienkiewicza i Tokarczuk.

A ja czytałem:
     Sienkiewicza w czasach szkolnych, bo mi kazali,
     Tokarczuk w wieku dorosłym, bo chciałem.

Sądzę, że dobrze by było, żeby z wszystkich obowiązkowych lektur usunąć wszelki ślad po Sienkiewiczu — dla uniknięcia deprawowania młodzieży i oszczędzenia jej czystego sadyzmu, w których ten zbok się lubował. I dobrze by było nie wprowadzać na to miejsce Tokarczuk.

I dobrze by było pozostawić nauczycielom decyzję, jakie dzieła polskiej literatury chcą z uczniami omawiać. Jeden wybierze Tokarczuk i chwała mu za to; inny wybierze Sienkiewicza i niech mu to bezguście zostanie wybaczone.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:03
      A ja czytałam Sienkiewicza, bo chciałam. Kto jeszcze ma jakieś gusta literackie, łapka w górę.
      • superspec1 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:35
        Bo chciałem.

pl.m.wikipedia.org/wiki/Egipcjanin_Sinuhe
        • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:46
          O, ja też :D
      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:47
        przeczytałem zanim ktokolwiek mi to nakazał.
      • j-k Zeromski 18.03.24, 16:26
        yoma napisała:
        > Kto jeszcze ma jakieś gusta literackie łapka w górę.

Sienkiewicz - nudziarz przeogromny, ale narodowy :)

natomiast z checia przeczytalem kilka powiesci Zeromskiego.
        • no-popis wygrana Ordo Iuris- presja dała rezultat 16.05.24, 06:36
          j-k napisał:

> yoma napisała:
          > > Kto jeszcze ma jakieś gusta literackie łapka w górę.
          >
          >
          > Sienkiewicz - nudziarz przeogromny, ale narodowy :)
          Ministerstwo Lewaków, którym Tusk POzwolił POszaleć w zamian za władzę wycofało się z próby usunięcia z podstawy programowej części dzieł Norwida, Sienkiewicza, Mickiewicza, pieśni patriotycznych czy tekstów Jana Pawła II czy kard. Stefana Wyszyńskiego.
      • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 11:39
        > Kto jeszcze ma jakieś gusta literackie, łapka w górę.

Czy liczy się czytanie książki kucharskiej z przepisami na rosół? Wiesz, taki polski, patriotyczny :)
    • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:15
      trzeba tkwić w nie wiem jakiej obsesji aby uważać,że dzieła sienkiewicza deprawują współczesną młodzież
      co najwyżej nudzą.
      • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:25
        hordol napisała:

> trzeba tkwić w nie wiem jakiej obsesji aby uważać,że dzieła sienkiewicza depraw
        > ują współczesną młodzież
        > co najwyżej nudzą.

To nie obsesja, to czujność. Ktoś przeczytał, oburzył się i już wiadomo co o sprawie myśleć.
        • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:29
          to pokazuje,że stefek nie ma pojęcia o współczesnej młodzieży.
          choć jest alfą i omegą w swoim mniemaniu
          • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:54
            hordol napisała:

> to pokazuje,że stefek nie ma pojęcia o współczesnej młodzieży.
            > choć jest alfą i omegą w swoim mniemaniu

Ale jemy nie chodzi o młodzież. Jemu chodzi o to samo co Czarnkowi — o wpływ na kształtowanie nowego pokolenia, żeby świat postrzegało nie taki jaki jest, lecz taki jaki powinien być.
            • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:58
              stefek uważa,że dzieła sienkiewicza są sadystyczno-masochistyczne,a ich lektura deprawuje współczesną młodzież
              • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:08
                hordol napisała:

> stefek uważa,że dzieła sienkiewicza są sadystyczno-masochistyczne,a ich lektura
                > deprawuje współczesną młodzież

Stefek nie uważa. Uważa ktoś, za kim Stefek powtarza. Można zarzucić Sienkiewiczowi, że jego dzieła mają mizerną wartość historyczną i z tego powodu powinny stać na półce opisanej "Fantasy", obok Sapkowskiego, Ziemiańskiego czy Tolkiena.
                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:24
                  dzieła sienkiewicza mają większą wartosc historyczna niz tzw filmy "historyczne"
                  czytanie wymaga jednak wysiłku umysłowego,oglądanie filmów zaś nie.
                  • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:44
                    > dzieła sienkiewicza mają większą wartosc historyczna

Ich wartość historyczna jest bliska zeru. Dodatkowo w jego książkach jest wiele bzdur wyssanych z palca, co mnie dziwi ponieważ wiele podróżował i powinien znać kraje, które opisywał oraz ich faunę i florę.
                    • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:50
                      słabo znasz historię.główni bohaterowie trylogii to w dużej mierze fikcja ale zarys epoki i wydarzeń już nie.
                      • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:56
                        Akurat o tym jest niewiele w jego książkach.
                        • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:00
                          a to radzę przeczytać raz jeszcze.ze zrozumieniem,o ile potrafisz
              • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:13
                > stefek uważa,że dzieła sienkiewicza są sadystyczno-masochistyczne

a ja uważam, ze są pełne miłości i poetyckich opisów przyrody i co mi zrobisz?
                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:30
                  a po co mam ci coś robić? pełna zgoda
                  opisów przyrody i opisów romantycznej miłości jest w nich też co nieco
                  • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:40
                    :) Jak zwykle zrozumiałeś intencje poprzednika.
                  • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:52
                    czytałeś trylogię, quo vadis? krzyżaków?
                    ja czytałem bo chciałem.
                    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:01
                      Wszystko zacząłem, ale żadnej z tych książek nie doczytałem do końca. Tego nawet średnio wykształcona osoba nie zdzierży do końca. Kiepska treść, postacie nieciekawe.
                      Czas w dzieciństwie wolałem przeznaczyć na Trzech Muszkieterów.
                      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:47
                        czyli nie czytałem ale wiem.
                        wiem zwłaszcza,że jestem nader bardzo dobrze wykształcony.

dryfujesz w stronę stefana. marynarzu...

• pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:32
                          Wystarczajaco doczytałem aby dojść do wniosku, ze szkoda mojego czasu na te bzdety 🤪
                          • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:38
                            dzieckiem w kolebce kto łeb urwał hydrze(sienkiewiczowskiej)
                      • gregor_eisenhorn Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 07:11
                        Kmicic vel Babinicz - nieciekawy? No cóż, kwestia gustu, ja Potop czy Ogniem i Mieczem czytałem po dwa, 3 razy i tylko Pan Wołodyjowski mjie znużył. A przygody D'artagnana są znacznie krótsze niż którakolwiek z tych książek.
                        • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 11:29
                          Pan Wołodyjowski w wersji filmowej to była kompletna porażka:)
                          • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 12:51
                            No fakt. Nie pokazano, jak Azja wisi na palu przez 3 dni :D
          • a.jej.rkoniak Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:07
            czasem przekręcają na alfons i łamaga
          • no-popis Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 17:09
            hordol napisała:

> to pokazuje,że stefek nie ma pojęcia o współczesnej młodzieży.
            > choć jest alfą i omegą w swoim mniemaniu

On nie ma w ogóle pojęcia bo teraz Tokarczuk będą czytać bo muszą a Sienkiewicza jak będą dorośli.
      • x2468 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:02
        Ty i twoi przyjaciela - współwyznawcy powinniście wrócić do lektor szkolnych które obowiązywały w czasach kiedy nauki szkolne pobierali bracia mniejsi. "Krzyżacy", "Jak hartowała się stal", "O człowieku który się kulom nie kłaniał" . Te lektory to podstawa edukacji każdego prawdziwego Polaka Patrioty.
        • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:17
          Pamietam ze szkoły podstawowej "Krzyżaków". Podczas czytania omal nie zwymiotowałem. Podobna reakcja spotkała mnie w czwartej klasie LO przy obowiązkowym czytaniu książek o obozach koncentracyjnych.
      • no-popis Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 17:08
        hordol napisała:

> trzeba tkwić w nie wiem jakiej obsesji aby uważać,że dzieła sienkiewicza depraw
        > ują współczesną młodzież
        > co najwyżej nudzą.
        Komuniści oszczędzili Sienkiewicza ale trockiści i neomarsistowskoe lewactwo ....nie.
    • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:17
      Jak można stwierdzić czy Sienkiewicz jest zbokiem bez przeczytania go? Ale co racja, to racja. Trzeba wyeliminować wszystkich zboków. Lekturą szkolną powinny być dzieła wszystkie Karola Wojtyły oraz Biblia. Można ewentualnie pomyśleć o żywotach świętych. Historię także trzeba przeglądnąć pod kątem zboczeń. Uczniowie powinni zrozumieć, że chrześcijanie od 2000 lat nigdy nie prowadzili wojen, nie mordowali, nie grabili, nie palili. Krzyżacy były muzułmanami a Niemcy nie byli chrześcijanami. Ten ich Gott na sztandarach to zupełnie inny Gott.
      • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:38
        oby.watel:
        > Jak można stwierdzić czy Sienkiewicz jest zbokiem bez przeczytania go?

Coś Ci się myli. To ja uważam Sienkiewicza za zboczonego sadystę i ja wyraźnie stwierdziłem, że go czytałem — znacznie więcej niż bym chciał.

oby.watel:
        > Trzeba wyeliminować wszystkich zboków.

Nie wszystkich, a tylko tych, których dzieła nie zawierają żadnej myśli, a tylko epatują szczegółami opisów okrucieństw. Do wyjaśnienia uczniom, że świat bywa brutalny, nie są niezbędne raporty o tym, jak długo trwają drgawki przedśmiertne biedaka naciągniętego na pal, w zależności od tego, po jakiej trajektorii pal wszedł jego w organy wewnętrzne.

I nie ,,eliminować'' a tylko usunąć ze spisu treści obowiązkowych. Skończyć wreszcie z zasadą, że wszyscy nauczyciele w Polsce mają prowadzić tą samą lekcję opracowaną w Ministerstwie.

oby.watel:
        > Lekturą szkolną powinny być dzieła wszystkie Karola Wojtyły

Skoro tak twierdzisz, to go wprowadź do lekcji polskiego prowadzonych przez Ciebie. Do tego wyboru nie mam ani rekomendacji ani zastrzeżeń, bo nie przeczytałem ani linijki. Tylko nie naciskaj na Ministerstwo, żeby nakazało obowiązkowe czytanie tego Twojego ulubieńca.

oby.watel:
        > oraz Biblia. Można ewentualnie pomyśleć o żywotach świętych.

A to po co?

oby.watel:
        > Historię także trzeba przeglądnąć pod kątem [...]

Czy naprawdę nie stać Cię na ironię na wyższym poziomie?

- Stefan
        • melikles Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:51
          Ja bym spalił wszystkie dzieła zboczonego sadysty, Juliusza Verne'a, piszącego mniej więcej w tym samym czasie co Sienkiewicz. Opisy dalekich krajów i wojen Sienkiewicza to pikuś przy tym, co pisał Verne.

Przy okazji spaliłbym twórczość Dumasa i Twaina.
          • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 10:55
            może stefek w dzieciństwie przy przechodzeniu przez płot nadział się na sztachete i stąd taki uraz, który ma do dziś?
          • szwampuch58 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:09
            Sienkiewicz Verne,Dumas was meczy zatroskani obroncy "szczawi"?????
            Falszywe pole bitwy panowie
            www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,30804915,uczen-ukrzyzowany-na-szkolnym-korytarzu-w-sieci-wrze-sredniowiecze.html#s=amtp_pnHP_gallery_button
          • a.jej.rkoniak Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:11
            Dwa lata wakacji - ulubiona książka z dzieciństwa
            Twain w każdej postaci, zwłaszcza opowiadania
          • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:30
            melikles:
            > Ja bym spalił wszystkie dzieła zboczonego sadysty, Juliusza Verne'a, piszącego
            > mniej więcej w tym samym czasie co Sienkiewicz.

No, 20 lat wcześniej...

Ale Verne nie epatował się okrucieństwem, jego specjalnością była raczej fantastyka techniczna czy naukowa... To ma wartość, bo mentalnie przygotowuje czytelników na ,,szok przyszłości'', która może być wzniosła albo okrutna. Natomiast to, czy więźniowi lepiej jest wyłupić oczy prętem zimnym, czy rozgrzanym do czerwoności, nie pełni żadnej takiej funkcji.

melikles:
            > Opisy dalekich krajów i wojen Sienkiewicza to pikuś przy tym, co pisał Verne.

???
            A co takiego pisał, co mogłoby konkurować z opisem krzyków kobiet, których dzieci pożerały lwy na arenie, albo z opisem jęków z lasu krzyży na tej samej arenie następnego dnia?

melikles:
            > Przy okazji spaliłbym twórczość Dumasa

Nie wiem dlaczego, ale nie mam do niego żadnego stosunku.

melikles:
            > i Twaina.

No, jego to dodałeś tak tylko dla draki, prawda? Pewnie chciałeś dodać autora ,,Kubusia Puchatka'', ale zapomniałeś jego nazwiska, a chwilowo gdzieś Ci się zawieruszył Gógiel...

- Stefan
            • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:01
              stefan4 napisał:

> Ale Verne nie epatował się okrucieństwem, jego specjalnością była raczej fantas
              > tyka techniczna czy naukowa... To ma wartość, bo mentalnie przygotowuje czytel
              > ników na ,,szok przyszłości'', która może być wzniosła albo okrutna. Natomiast
              > to, czy więźniowi lepiej jest wyłupić oczy prętem zimnym, czy rozgrzanym do cz
              > erwoności, nie pełni żadnej takiej funkcji.

Pisarze różnie rozkładają akcenty zwłaszcza jeśli piszą zupełnie o czym innym. Verne nie opisywał wyczynów Krzyżaków w imię boże.

> A co takiego pisał, co mogłoby konkurować z opisem krzyków kobiet, których dzie
              > ci pożerały lwy na arenie, albo z opisem jęków z lasu krzyży na tej samej areni
              > e następnego dnia?

Krzyżacy nie mordowali, nie palili, nie gwałcili? Nie było walk gladiatorów, nie rzucano ludzi lwom na pożarcie? Święta inkwizycja porażała miłosierdziem, a wyprawy krzyżowe niosły pomoc humanitarną? Dlatego pisałem o poprawieniu historii, bo ona też epatuje.

> Nie wiem dlaczego, ale nie mam do niego żadnego stosunku.

On też epatuje.

> No, jego to dodałeś tak tylko dla draki, prawda? Pewnie chciałeś dodać autora
              > ,,Kubusia Puchatka'', ale zapomniałeś jego nazwiska, a chwilowo gdzieś Ci się z
              > awieruszył Gógiel...

Milne też epatował. Zważ, że tam nie było ani jednej istoty płci żeńskiej poza kangurzycą.
            • x2468 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:48
              Kubuś Puchatek - Autor Alan Milne.
              • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:51
                x2468:
                > Kubuś Puchatek - Autor Alan Milne.

Brawo!!!

- Stefan
        • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:04
          stefan4 napisał:

> Coś Ci się myli. To ja uważam Sienkiewicza za zboczonego sadystę i j
          > a
          wyraźnie stwierdziłem, że go czytałem — znacznie więcej niż bym chc
          > iał.

Twoja wola powinna stać się obowiązującym wszystkich prawem? Jesteś pewny, że masz rację?

> Nie wszystkich, a tylko tych, których dzieła nie zawierają żadnej myśli,
          > a tylko epatują szczegółami opisów okrucieństw. Do wyjaśnienia uczniom, że św
          > iat bywa brutalny, nie są niezbędne raporty o tym, jak długo trwają drgawki prz
          > edśmiertne biedaka naciągniętego na pal, w zależności od tego, po jakiej trajek
          > torii pal wszedł jego w organy wewnętrzne.

Nie dostrzegłeś żadnej myśli, ponieważ one znajdowały się pomiędzy opisami drgawek na których się skupiłeś. Ale masz rację, dzieci nie powinny dowiadywać się, że ludzie torturowani cierpią i ich boli.

> I nie ,,eliminować'' a tylko usunąć ze spisu treści obowiązkowych. Skoń
          > czyć wreszcie z zasadą, że wszyscy nauczyciele w Polsce mają prowadzić tą samą
          > lekcję opracowaną w Ministerstwie.

A dlaczego nie należy opracować szkieletu, podstaw literatury polskiej, którą każdy po skończeniu edukacji powinien znać?

> Skoro tak twierdzisz, to go wprowadź do lekcji polskiego prowadzonych przez
          > Ciebie
          . Do tego wyboru nie mam ani rekomendacji ani zastrzeżeń, bo nie prz
          > eczytałem ani linijki. Tylko nie naciskaj na Ministerstwo, żeby nakazało ob
          > owiązkowe
          czytanie tego Twojego ulubieńca.

Są już jest nakazane. A gdybyś przeczytał Biblie, to byś wiedział, że zbok Sienkiewicz to niewinny bajkopisarz amator przy niemiłosiernie miłosiernym bogu.

> A to po co?

Po co myśleć? Bo działając bezmyślnie niewiele można zdziałać.

> Czy naprawdę nie stać Cię na ironię na wyższym poziomie?

Staram się dopasować do poziomu rozmówcy.
        • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:07
          >To ja uważam Sienkiewicza za zboczonego sadystę i ja wyraźnie stwierdziłem

W związku z czym uznałeś za stosowne założyć wątek o swoich fobiach literackich na forum o krajowej polityce. Można, czemu nie, chociaż Psychologia byłaby właściwsza.
      • a.jej.rkoniak Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:09
        Biblia to biblia zwyrodnień, rozpusty, ociekająca krwią
        w dodatku kiepsko się czyta
        • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:22
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> Biblia to biblia zwyrodnień, rozpusty, ociekająca krwią
          > w dodatku kiepsko się czyta
          >

👍😇
          • negativum Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 19:20
            pies.na.czarnych napisała:

> a.jej.rkoniak napisał(a):
            >
            > > Biblia to biblia zwyrodnień, rozpusty, ociekająca krwią
            > > w dodatku kiepsko się czyta

Bo czytasz od lewej do prawej. :)
        • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:26
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> Biblia to biblia zwyrodnień, rozpusty, ociekająca krwią
          > w dodatku kiepsko się czyta

Arcydzieła Wojtyły czytają się lepiej?
          • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:34
            oby.watel napisał:

> a.jej.rkoniak napisał(a):
            >
            > > Biblia to biblia zwyrodnień, rozpusty, ociekająca krwią
            > > w dodatku kiepsko się czyta
            >
            > Arcydzieła Wojtyły czytają się lepiej?

a i nowy testament jest bardzo demoralizujący-zapomniałeś dodać
            • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:46
              > a i nowy testament jest

Tego nie da się czytać. Flaki z olejem.
              • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:59
                nieprawda.nawet odrzucając warstwę religijną jest tam wiele twierdzeń uniwersalnych i ponadczasowych w aspekcie moralności, dobra czy zła.
                • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:02
                  Po przeczytaniu Starego Testamentu ta podróbka dla mnie jest nie do przyjęcia.
                • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:05
                  hordol napisała:

> nieprawda.nawet odrzucając warstwę religijną jest tam wiele twierdzeń uniwersal
                  > nych i ponadczasowych w aspekcie moralności, dobra czy zła.

Doprawdy? Potrafisz przytoczyć choć jedną ponadczasowe i uniwersalne twierdzenie, które nie tylko było nieznane wcześniej, ale i stosowane przez wyznawców później?
                  • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:10
                    tak,potrafię.ale tego nie zrobię.
                    chcesz wyszukaj sobie sam, nie chcesz nie szukaj.
                    • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:20
                      hordol napisała:

> tak,potrafię.ale tego nie zrobię.
                      > chcesz wyszukaj sobie sam, nie chcesz nie szukaj.

Rozumiem. Nie tylko Ty nie jesteś w stanie podać żadnego przykładu.
                      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:48
                        uruchom własny intelekt.
                        • oby.watel Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:34
                          hordol napisała:

> uruchom własny intelekt.

Nawet Twój ruchomy intelekt nie był w stanie znaleźć czegoś, czego nie ma.
      • ukos Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:25
        oby.watel napisał:

> Krzyżacy były muzułmanami a Niemcy nie byli chrześcijanami.
        > Ten ich Gott na sztandarach to zupełnie inny Gott.

Może Karel?
        • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:51
          w swoim czasie karel gott był traktowany jak gott w zlaicyzowanych czechach.
    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 11:55
      Sado-masochizm jest wpajany od niemowlęctwa i skutki mamy takie jakie mamy.

Uczeń "ukrzyżowany" na szkolnym korytarzu. W sieci wrze: Średniowiecze w polskiej szkole! www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,30804915,uczen-ukrzyzowany-na-szkolnym-korytarzu-w-sieci-wrze-sredniowiecze.html#s=BoxOpMT
      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:08
        to była starożytność,a nie średniowiecze, jeśli już.
        a imperium rzymskie od którego spuścizny nowoczesna europa sie nie odżegnuje miało w zestawie kar również i ukrzyżowanie.
        p.s. wsiadaj w samolot i wyburz rzymskie koloseum
        • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:19
          > to była starożytność,a nie średniowiecze

Średniowiecze w całej swojej krasie wróciło. Dobrze, ze nie wróciła starożytność bo jeszcze ktoś wpadłby na pomysł i poszczuł katolików lwami :)
          • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 12:52
            a ciebie psem
          • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:27

> Średniowiecze w całej swojej krasie wróciło.

no i dobrze, bo Średniowiecze to najlepszy okres w historii ludzkości właśnie.
            • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:35
              nie był najlepszy.był jednym z wielu.
              ale twierdzenie,że to najgorszy okres w dziejach ludzkości dowodzi totalnej ignorancji i nieznajonosci historii.
              • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:58
                > twierdzenie,że to najgorszy okres w dziejach ludzkości dowodzi totalnej ignorancji i nieznajonosci historii.

Podaj gorszy okres.
                Średniowiecze cofnęło ludzkość co najmniej o 100 lat i to na wszystkich płaszczyznach. Nauka, architektura, sztuka, literatura i wiele innych dziedzin normalnego życia.
                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:10
                  no własnie. jak widzę katedre w chartres to mi się żygać chce z obrzydzenia.
                  o tych kilku belgijskich, które widziałem to nie będę pisaC

• pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:23
                    Misiu! Średniowiecze to jest okres o V do XV wieku. Katedra Notre-Dame nie jest wcale aż tak piękna tak jakby ci się wydawało. Szkoda, że została zniszczona, ale nawet teraz to co widzisz pomijając zniszczenia nic w niej nie wskazywało na piękno w pojęciu jakie teraz znamy. Będąc niedawno w Paryżu przyglądając się temu budynkowi z zewnątrz jedynym uczuciem jakie odniosłem było przygnębienie.
                    • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:52
                      piszę o chartres(to takie miasto z katedrą we francji) nie o paryskiej notre dame
                      • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:11
                        hordol napisała:

> piszę o chartres(to takie miasto z katedrą we francji) nie o paryskiej notre da
                        > me

Widzisz żałosny misiu, ty nawet nie wiesz o czym piszesz. en.wikipedia.org/wiki/Chartres_Cathedral
                        Chartres Cathedral, also known as the Cathedral of Our Lady of Chartres (French: Cathédrale Notre-Dame de Chartres), is a Catholic church in Chartres, France, about 80 km (50 miles) southwest of Paris, and is the seat of the Bishop of Chartres.

W języku polskim, tak jak w języku francuskim używa się nazwy Katedra Notre-Dame.
                        • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:32
                          a co ty pierdolisz? ja wspomniałem o katedrze w chartres,a ty o notre dame w paryżu
                          bez znaczenia jest pod jakim są wezwaniem.
                          chodzi o kunszt architektoniczny i artystyczny tej budowli.
                          wspomniałem o chartres bo ta stoi wyżej od paryskiej
                          to była odpowiedz na twój zarzut,że sredniowiecze to najgorsza epoka w dziejach świata
                          • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:35
                            😅
                            www.cathedrale-chartres.org/
                          • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:46
                            > a co ty pierdolisz? ja wspomniałem o katedrze w chartres,a ty o notre dame w paryżu

Czy jeżeli ja napiszę Kanał Angielski, a ty napiszesz Kanał La Manche to możemy przyjąć, że Europę od GB oddzielają dwa różne kanały? 🤡
                            • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:53
                              ten sam kanał
                              ale katedra w chartres i w paryzu to dwie rózne katedry
                              obie świadczą,że jednak sredniowiecze(najgorsza epoka ludzkości) było zdolne do niezwykłych rzeczy
                              .albo jedz do reims(tam też katedra zbudowana w średniowieczu i mocno zburzona w światłym wieku dwudziestym)
                              osobiście wolę ją od np brukselskiego atomium
                              • szwampuch58 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:16
                                Ja wole kartofel "dziela" kartofli:
                                tiny.pl/dg2w1
                              • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:17
                                Średniowiecze i gotyk to są również dwie różne rzeczy. To o czym piszesz to jest gotycka katedra pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny. Później po pożarze została wielokrotnie przebudowywana. Aby w architekturze tej katedry znaleźć piękno to trzeba mieć wypaczone poczucie estetyki.
                                Dodatkowo przyznawanie sobie cudzych zasług i fałszowanie rzeczywistości co jest typowe dla religii katolickiej znajdujemy równie w historii z Chartez.
                                Chartres przybywają pierwsi chrześcijanie i odnajdują w grocie celtycką rzeźbę brzemiennej kobiety, którą uznają za wyobrażenie brzemiennej Marii Panny.
                                Piękna jest ta religia tak samo jak kościoły jej wyznawców.
                                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:27
                                  o pięknie katedry nie decydujesz ty, tylko tłumy które ją do dziś zwiedzają.
                                  to referendum, w którym przegrywasz
                                  myślę,że możemy zakończyć dyskusje.
                                  • szwampuch58 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:35
                                    Tlumy to wala do Luwru, Maczu Piczu i kina,kartofel.
                                    • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:51
                                      a ty gdzie walisz?
                                      • szwampuch58 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 17:30
                                        na AD dwa pioruny DC w lato
                                      • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 17:31
                                        Oczywiście Luwr. Kilka dni na zobaczenie wspaniałości tego świata.
                • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:23

> Podaj gorszy okres.

Oświecenie z rewolucją francuską czy 20 wiek z dwoma wojnami światowymi właśnie.
                  • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:55
                    a co ty tam pieprzysz perła?
                    w czasie rewolucji chłopstwo wandejskie nie chciało być liberte,egalite, fraternite.to się im zrobiło genocida na jakies 15-200 tyś i ok.sami tego chcieli
                    • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:07
                      hordol napisała:

> a co ty tam pieprzysz perła?
                      > w czasie rewolucji chłopstwo wandejskie nie chciało być liberte,egalite, frate
                      > rnite.to się im zrobiło genocida na jakies 15-200 tyś i ok.sami tego chcieli

no tak, pierwsze ludobójstwo w historii ludzkości i to w tym wspaniałym Oświeceniu właśnie.
                      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:34
                        oj tam,oj tam.a po co o tym gadać? tak do końca to nie wiadomo czy to prawda.albo klamią,albo przesadzają
                        katolom nie można za bardzo wierzyć.a jak nie wierzysz mi to zapytaj psa
            • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:35
              perla_z_roztocza napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > Średniowiecze w całej swojej krasie wróciło.
              >
              > no i dobrze, bo Średniowiecze to najlepszy okres w historii ludzkości właśnie.
              >

Mogliście wówczas palić kobiety na stosach, a później odebrano wam tą rozrywkę. Biedny ty, właśnie 😭
              • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:57

> >
                >
                > Mogliście wówczas palić kobiety na stosach, a później odebrano wam tą rozrywkę.

no niby mogliśmy ,ale w praktyce nie było to takie łatwe.za dużo było chętnych,a za mało czarownic.
                nie masz czego zazdrościć
                nie palę już czarownic,a za rozrywkę mam już tylko czytanie postów twoich, ryja czy emeryta
                ---------------------------------------------------------------------------------------------------
                p.s przeciągałes w ramach rozrywki kogoś pod kilem?

• pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:02
                  Nie jestem sadystą. Nigdy nie używam przemocy w celach rozrywkowych. Kilka razy w moim życiu byłem zmuszony użyć przemocy w celach obrony kogoś, lub swojej obrony cielesnej.
                  • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:04
                    samo dobro tkwi w tobie.nie ma takiego drugiego na fk.
                    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:13
                      Bez przesady. Pewne reguły zostały mi wpojone w domu, później ćwicząc techniki wschodnich walk nauczyłem się niestosowania przemocy. Nie widziałem powodów do jej używania wiedząc, że i tak mało kto może ze mną wygrać :)
                      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:19

no wiem piękna zasada.
                        a jeśli się coś nie uda to zawsze można powiedzieć,że kaczyński ma łupież i wygrać chocby dyskusję na fk
              • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:06

> Mogliście wówczas palić kobiety na stosach, a później odebrano wam tą rozrywkę.

ale czemu tylko kobiety? Mężczyzn też.
                Ale tym się zajmowali głównie protestanci.
                Św. Inkwizycja działała 500 lat i ukatrupiała przez ten czas kilka tysięcy osób, w większości kryminalistów.
                Karała za herezję i wystarczyło odwołać je aby uniknąć stosu. A jeżeli już paliła to kukły winnych.
                System prawny w którym żyjesz to zdobycz Św. Inkwizycji. Przez 500 lat prawo ewoluowało.
                I tak wprowadzono zakaz tortur, domniemanie niewinności, prawo do obrony, etc.
                Biednyś ty, właśnie.
                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:14
                  pies nie ma pojęcia.wbite ma w łeb pewne ćwieki propagandowe
                  inkwizycja= milion stosów w drugim millenium
                  • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:19
                    hordol napisała:

> pies nie ma pojęcia.wbite ma w łeb pewne ćwieki propagandowe
                    > inkwizycja= milion stosów w drugim millenium

no no, jeżeli to były miliony to w Europie w zasadzie nikt nie powinien przeżyć za tamtych czasów właśnie.
                • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:30
                  Zakłamywanie historii to jest wasza tradycja katolicka. Oczywiście zganianie winy na innych również jest cechą tej religii. Polscy katolicy dominują w krzewieniu idei kłamstwa i wypierania się wszystkich swoich grzechów. W samym założeniu waszej religii wy nie posiadacie grzechów bo każda spowiedź je unieważnia i możecie zaczynać od nowa z czystą kartą.
                  • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:37

> W samym założeni
                    > u waszej religii wy nie posiadacie grzechów bo każda spowiedź je unieważnia i m
                    > ożecie zaczynać od nowa z czystą kartą.

i o to chodzi. :-)))
                    Dlatego katolicy nie umartwiają się tak jak to robią protestanci właśnie.
                    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 14:42
                      Dlatego katolicy to jest zakłamana swołocz, a PiS jest ich odzwierciedleniem.
                      • hordol :-) 18.03.24, 15:02

> Dlatego katolicy to jest zakłamana swołocz, a PiS jest ich odzwierciedleniem.

no dobry piesek,dobry jeszcze coś, jeszcze proszę.jeszcze bardziej od serca

• perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:10

> Dlatego katolicy to jest zakłamana swołocz,

dobry człowiek z ciebie jest, nie to co ci barbarzyńcy ze Średniowiecza właśnie.
                        • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:36
                          do serca przytul psa ;-)
                      • j-k to nic w porownaniu z islamuskami... 19.03.24, 17:35
                        > Dlatego katolicy to jest zakłamana swołocz,

to pikus w porownaniu z zaklamaniem islamuskow.
                    • j-k nieprawda 19.03.24, 17:37
                      perla_z_roztocza napisał:
                      > Dlatego katolicy nie umartwiają się tak jak to robią protestanci właśnie.

nieprawda.
                      protestanci tez sie nie umartwiaja - a do tego spowiadac moga sie wszedzie - nie musza isc do pastora.

J.K.
                      ewangelik.
    • perla_z_roztocza Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:25
      stefan4 napisał:

> dla uniknięcia deprawowania młodzieży i oszczędz
      > enia jej czystego sadyzmu, w których ten zbok się lubował.

ale stefek delikatny jest, taki cukierkowaty.
      Aby oszczędzić młodzieży sadyzmu należy zabronić nauczania o Holokauście, bo się jeszcze jakieś dziecię zdeprawuje nam i będzie się bawiło w palenie Żydów.
      W ogóle należy wprowadzić nakaz przekazu, że ludzkość to gatunek pokojowy i zawsze i wyłącznie kochający się.
      Gdyby wybuchła wojna nie chciałbym mieć takich stefków w oddziale, no chyba, że w postaci mięsa armatniego właśnie.
      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 13:43
        stefek nie zdaje sobie sprawy,że w jednej grze komputerowej nasz współczesny młodzian możezabić więcej "przeciwników" niż neron spalił chrzescijan,a jarema wbił na pal.

mięso armatnie powiadasz ? hm... co najwyżej wegetariańskie
    • wariant_b Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 15:55
      Tego Sienkiewicza w kulturze też bym wymienił.
      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 16:00
        spokojnie i bez nerwów
        .a może dostanie pokojową nagrodę nobla za wklad w demokrację?
      • j-k Donek nie ma ludzi... 18.03.24, 16:58
        wariant_b napisał:
        > Tego Sienkiewicza w kulturze też bym wymienił.

nie da rady. - nie m na kogo.

Sikorski jest zdecydowanie pro-amerykanski, co niekoniecznie odpowiada koncepcji Tuska,

ale Tusk nie ma i tu nikogo, kogo moglby na jego miejsce postawic.
    • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:22
      Pedagogika wstydu reaktywacja !
      • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:23
        Sienkiewicz pisał ku pokrzepieniu serc a Tokarczuk ku ich zgnojeniu i utytłaniu
    • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:25
      Teraz będzie na odwrót
      • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 18.03.24, 22:45
        oszol-lom-z-rm:
        > Sienkiewicz pisał ku pokrzepieniu serc a Tokarczuk ku ich zgnojeniu i utytłaniu

oszol-lom-z-rm:
        > Teraz będzie na odwrót

Czyli Tokarczuk będzie pisała ku pokrzepieniu serc a Sienkiewicz ku ich zgnojeniu i utytłaniu?

Oszołomie, a co pióra Tokarczuk osobiście przeczytałeś? I co Cię w nich zgnoiło i utytłało?

- Stefan
        • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 11:03
          Sienkiewicz Bartku
          Iej prawnuk Henryka sprzeniewierzył się swemu pradziadkowi
          • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 11:34
            oszol-lom-z-rm
            > Iej prawnuk Henryka sprzeniewierzył się [...]

Nie bardzo rozumiem, kogo mam lać. A może chodzi Ci o to, żebym olewał Twoje wpisy?

Jeśli nie, to przypomnę Ci pytanie:
                co pióra Tokarczuk osobiście przeczytałeś? I co Cię w nich zgnoiło i utytłało?
            Bo wyraziłeś opinię, że Tokarczuk pisze ku zgnojeniu i utytłaniu serc.

- Stefan
            • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 17:07
              Tysiąc stron? To opasłe paszkwilanckie tomiszcze?
              • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 18:15
                oszol-lom-z-rm:
                > Tysiąc stron? To opasłe paszkwilanckie tomiszcze?

Jakie tomiszcze? Proszę o tytuły dzieł pani Tokarczuk, które przeczytałeś ku zgnojeniu i utytłaniu swojego serca. Jeśli nie zrobisz tego, to będzie jasne, że nie czytałeś niczego, więc nie możesz sam wiedzieć, ku czemu te dzieła były pisane i co zawierały. Do ustalenia pozostanie tylko, kto Ci nakazał kolejne wylanie narosłego w Tobie jadu nienawiści.

- Stefan
                • oszol-lom-z-rm Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 22:57
                  Wystarczy ze przeczytam recesje tych co przeczytali
                  • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 09:44
                    stefan4:
                    > nie czytałeś niczego, więc nie możesz sam wiedzieć, ku czemu te dzieła były pisane
                    > i co zawierały. Do ustalenia pozostanie tylko, kto Ci nakazał kolejne wylanie narosłego
                    > w Tobie jadu nienawiści.

oszol-lom-z-rm:
                    > Wystarczy ze przeczytam recesje tych co przeczytali

I kto Ci te arcydzieła literackie tak ,,zrecesjonował''? Pan Zenek spod budki z piwem? Wikary z kościoła w Małych Puzonkach? Nacjonał, pasący się na jakiejś ,,wPolityce'' czy ,,wSieci''? Kangur z pobliskiej łąki? Finansujący Cię zawiedujuszczij Twojej agitpropjaczejki?

A skąd wiesz, czy ten wikary, lub ten kangur, naprawdę przeczytali? Może tylko tryskają wypełniającym ich jadem nienawiści, bo już nie mogą go w sobie pomieścić i muszą wylać na cokolwiek, podobnie jak Ty?

Wiesz, Oszołomie, opluwanie tego, czego na oczy nie widziałeś, na uszy nie słyszałeś i na rozumek nie pojąłeś, ale dostałeś ,,recesję'', żeby pluć, to wielki obciach.

- Stefan
                    • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 09:52
                      stefek, w swoim powyższym poście to sam w gruncie rzeczy zaczynasz się zapluwać.
          • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 11:37
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Sienkiewicz Bartku
            > Iej prawnuk Henryka sprzeniewierzył się swemu pradziadkowi

🤔🤔🤔?????????
            Nie znam tego szyfru.
    • marcelkajdas Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 19.03.24, 20:54
      Skąd autorowi tego wątku, wzieło się przekonanie, że Sienkiewicz deprawuje współczesną młodzież oraz, że lubował się w sadyzmie. Tak oczywiście z Sienkiewiczem nie było. Tak jak było wcześniej napisane, jego literatura może co najwyżej kogoś nudzić, ale w jaki sposób ma kogokolwiek deprawować. Dlatego, że autor "Ogniem i mieczem" pokazał tam problemy państwa polskiego w XVII wieku i przyczyny jego upadku? Według mnie każda szkoła powinna mieć możliwość dostosowania materiału do swoich profili, poziomu, ale jak każdy nauczyciel będzie miał możliwość wybierania lektur szkolnych, to okazało by się, że większość wybrałaby Tokarczuk, ponieważ większość nauczycieli jest pod wpływem środowisk lewicowych, z którymi związana jest Tokarczuk. Może te lektury Tokarczuk nie spodobałyby się uczniom i byłyby dla nich gorsze niż Sienkiewicza, ale nauczyciele decydowaliby o wyborze lektur i oni kształtowaliby przyszłe pokolenia na lewicowych lekturach, a uczniowie nie mogliby nic zrobić z lekturami, które nic nowego i pożytecznego nie wnoszą, a lektury szkolne od Sienkiewicza, przynajmniej mogą uczyć historii. Stanowisko autora wątku jest takie, że jak jakiś nauczyciel wybrałby lektury Tokarczuk to będzie wspaniale, a jak ktoś wybierze Sienkiewicza, to nie ma dobrego gustu oraz jest zły i staroświecki. Myślę, że ktoś kto to pisał, jest jakąś agenturą z Lewicy, KO czy Unii Europejskiej.
      • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 10:39
        marcelkajdas:
        > Skąd autorowi tego wątku

Może dla wyjaśnienia: autorem wątku jest Oszol-lom-z-rm. Pod jego rozpoczynającym postem pojawił się wpis od Superspeca1. Mój wpis był dopiero trzeci. I wtedy tamte dwa poprzedzające zniknęły. Dlaczego? — wiesz, tu na forum szaleje zidiociały cenzor i co jakiś czas (dość często) usuwa byle co, żeby tylko wyrobić normę.

marcelkajdas:
        > Skąd [...] wzieło się przekonanie, że Sienkiewicz deprawuje współczesną młodzież oraz,
        > że lubował się w sadyzmie.

Z osobistej lektury. Wielbiciele jego gniotów skutecznie zmusili mnie do przeczytania wielu z nich. Przykłady epatowania czytelników drobiazgowym opisem okrucieństw już podawałem, nie chcę się powtarzać; i nikt w tym już bardzo długim wątku nie spróbował nawet zarysować, jakiemu celowi dydaktycznemu lub artystycznemu mogłyby służyć.

A co do ,,deprawowania'', to przecież on nie przedstawia historii tylko jej nacjonalistycznie zdeformowaną karykaturę. A potem człowiek odwiedza Kiejdany w Litwie i nie rozumie, dlaczego ,,zdrajca'' Janusz Radziwiłł ma tam swój pomnik odsłonięty w 2006 roku:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Pomnik_Janusza_Radziwi%C5%82%C5%82a_w_Kiejdanach.JPG/800px-Pomnik_Janusza_Radziwi%C5%82%C5%82a_w_Kiejdanach.JPG

marcelkajdas:
        > jego literatura może co najwyżej kogoś nudzić

No właśnie, niestety, nie. Gdyby nudziła, byłaby mniej szkodliwa. Gombrowicz tak to opisywał:
            ,,Czytam Sienkiewicza. Dręcząca lektura. Mówimy: to dosyć kiepskie, i czytamy dalej.
            Powiadamy: ależ to taniocha – i nie możemy się oderwać. Wykrzykujemy: nieznośna
            opera! i czytamy w dalszym ciągu, urzeczeni.

Potężny geniusz! – i nigdy chyba nie było tak pierwszorzędnego pisarza drugorzędnego.
            To Homer drugiej kategorii, to Dumas Ojciec pierwszej klasy. Trudno też w dziejach
            literatury o przykład podobnego oczarowania narodu, bardziej magicznego wpływu
            na wyobraźnię mas. Sienkiewicz, ten magik, ten uwodziciel, wsadził nam w głowy
            Kmicica wraz z Wołodyjowskim oraz panem Hetmanem Wielkim i zakorkował je. Odtąd
            nic innego Polakowi nie mogło naprawdę się podobać, nic antysienkiewiczowskiego,
            nic asienkiewiczowskiego. To zaszpuntowanie naszej wyobraźni sprawiło, że wiek nasz
            przeżywaliśmy jak na innej planecie i niewiele z myśli współczesnej przenikało w nas.
        ''

To jest rodzaj deprawacji kilku pokoleń Polaków, nie? Na szczęście ta twórczość już się porządnie zestarzała, jak cała polska literatura późnego XIX i wczesnego XX wieków, i zaczyna młodych ludzi zwyczajnie nudzić. Więc jej szkodliwość maleje.

marcelkajdas:
        > Dlatego, że autor "Ogniem i mieczem" pokazał tam problemy państwa polskiego w XVII wieku
        > i przyczyny jego upadku?

Że niby przyczyną upadku było powstanie chłopów ukraińskich przeciwko ciemiężącym ich polskim panom? A nie chciwość szlachty, okrucieństwo szlachty, pogarda szlachty do ,,czerni'' czy chamów'', nieumiejętność szlachty do współpracy, niechęć szlachty do postępu? Druga połowa wieku XIX była już wystarczająco oświecona, żeby dostrzec przyczyny upadku w polskiej szlachcie, ale Sienkiewicz nie chciał tego widzieć, bo uważał, że patridiotycznym bzdurstwem ,,pokrzepi serca''.

marcelkajdas:
        > Według mnie każda szkoła powinna mieć możliwość dostosowania materiału do swoich
        > profili, poziomu

No pewnie! Od początku podkreślam, że lektury dla młodzieży powinien wybierać nauczyciel (ew. w porozumieniu z uczniami i z rodzicami), a nie ministerstwo. Nie razi mnie, że ktoś uczy dzieci na Sienkiewiczu, a tylko, że ma obowiązek to robić, a uczeń potem ma obowiązek to znać.

marcelkajdas:
        > ale jak każdy nauczyciel będzie miał możliwość wybierania lektur szkolnych, to okazało by
        > się, że większość wybrałaby Tokarczuk, ponieważ większość nauczycieli jest pod wpływem
        > środowisk lewicowych

Ani Tokarczuk nie jest ,,lewicowa'', ani Sienkiewicz ,,prawicowy'', cokolwiek te beztreściowe wyzwiska miałyby znaczyć. Julian Ejsmond:
            ,,Pytano się raz Ptaka, co bujał w lazurze,
            czy jest z lewa, czy też z prawa?
            „bo to bardzo ważna sprawa...“
            Odparł na to: „Jestem — w górze...“
        ''

Bardzo wątpię w taki wybór nauczycieli. Będą chętniej nauczać tego, co sami lepiej znają, a prawie wszyscy znają lepiej Sienkiewicza niż Tokarczuk. Zmiana będzie następowała, ale powoli, z wymianą pokoleń.

marcelkajdas:
        > lektury szkolne od Sienkiewicza, przynajmniej mogą uczyć historii.

Biedny kraj, którego obywatele znają historię z sienkiewiczowskich bajeczek...

marcelkajdas:
        > Myślę, że ktoś kto to pisał, jest jakąś agenturą z Lewicy, KO czy Unii Europejskiej.

No to z której z tych ,,wrogich'' sił? I nie zapominaj, że Unia Europejska, to my; a kto to zwalcza, ten przyczynia się do spełnienia snu Putina o osłabianiu Europy.

- Stefan
    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 11:48
      Czy twórcy tego "dzieła" inspirowali się na Sienkiewiczu?
    • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 15:44
      Przeczytałem w całości "Księgi Jakubowe" Tokarczuk oraz "Biblię". Są to podobne księgi, na temat Bogów. Ale Tokarczuk w swojej księdze opisała mniej zboczeń seksualnych, niż jest opisanych w Bibli. W zasadzie opisane są zboczenia Mesjasza, czyli Żyda, który przeszedł na Chrześcijaństwo a jego wyznawcy ogłosili go Mesjaszem. Ciekawy jest fragment o więzieniu Mesjasza na Jasnej Górze przez Mnichów. Jedno różni te dwie Księgi, Biblia jest całkowicie zmyślona a Tokarczuk swoją Księgę napisała na podstawie faktów historycznych. Jednak za najlepszą jej książkę uważam "Bieguni", chociaż wydaje mi się, że brak jej zakończenia.
      • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 20:00
        Książki Tokarczuk czyta się bardzo szybko, inaczej do książek np. Marqeza, gdzie przeczytanie 10 stron dziennie "Sto lat samotności " wymaga bohaterstwa.
        • dr.krisk Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 20:47
          Żartujesz! Marqueza przeczytałem w dwa dni (bo musiałem pójść do pracy), bez przymusu oraz męki.... Toż to historie wciągające, postacie wyraziste (taki pułkownik Aueliano Buendia - cymes!).
          A Tokarczuk lubię, ale czasem przynudza....
          • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:03
            "Fernanda zgorszyła się myślą, że chłopiec odziedziczył anarchistyczne instynkty pułkownika Aureliana Buendii, i kazała mu zamilknąć." Osobiście nie lubię tych, co łapali papugi i je zjadali.
            • dr.krisk Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:06
              Marquez jest dość przerażający, Macondo może się przyśnić.
              • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:23
                "Macondo było miastem bogatym i rozwijało się dobrze do czasu, gdy wprowadziła tam zamęt, korupcję i wyzysk Kompania Bananowa,"
      • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:14
        biblie też przeczytałeś?
        • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:24
          Od a do z.
          • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:26
            A już wiem, chodziło ci o "ę ". Następny ortograf forum.
            • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:36
              no widzisz jakiś pojętny? serce roście
              i jakich to zboczeń sie dopatrzyłes?
              • supem Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:41
                Jasne "roście", "dopatrzyłes"
                • hordol Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:47
                  POlonista z forum kraj
    • 1maresuav Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 17:51
      "Od czytania Tokarczuk boli mnie głowa"-maresuav
      • no-popis Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 18:21
        1maresuav napisał:

> "Od czytania Tokarczuk boli mnie głowa"-maresuav

Piszę w tak ciężkim stylu jak Bronek Wildstein.
    • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 18:57
      storima:admin 2:10 😆
      • snajper55 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 19:06
        yoma napisała:

> storima:admin 2:10 😆

Mam wrażenie że raczej 0:40.

Fora są otwarte zdążają się więc także wpisy osób chorych psychicznie nie potrafiących opanować obowiązujących zasad.

S.
        • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 19:27
          Krakowskim targiem 1:40. Raz admin poszedł siusiu i trochę powisiało.

Tak się zastanawiam, co by się stało, gdyby wywalić w cholerę cały ten wątek 😆
          • snajper55 [...] 22.03.24, 19:47
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 19:53
              A nie możesz go tak raz a dobrze? Bo tak to głupiego robota :)
            • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 21:28
              Snajpi, wykrakałeś 😆
              • storima Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 08.05.24, 15:34
                yoma napisała:

> Snajpi, wykrakałeś 😆
                >

Raz jedyny.

Ale przyznaje Ci rację.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,177474117,177474117,Kulawy_znowu_straszy_Chce_wprowadzac_swoja_demokr.html?p=177530605
    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 21:18
      Snajper wrócił z siusiu :)
      • yoma Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 22.03.24, 21:24
        Jeść kiedyś musi :)
    • hymenoz Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 09:51
      stefan4 napisał:

> Sądzę, że dobrze by było, żeby z wszystkich obowiązkowych lektur usunąć
      > wszelki ślad po Sienkiewiczu — dla uniknięcia deprawowania młodzieży i oszczędz
      > enia jej czystego sadyzmu, w których ten zbok się lubował.

Skoro wyrugowałeś Quo Vadis to może teraz pora na Chłopów Reymonta?
      • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 10:33
        hymenoz:
        > Skoro wyrugowałeś Quo Vadis to może teraz pora na Chłopów Reymonta?

Nie pomyliłeś mnie z kimś innym? Ja nie mam mocy ,,rugowania'' czegokolwiek. Poruszyłeś przynajmniej trzy różne sprawy, od Sasa do Lasa przez kabel podmorski.

1. Sprawa centralnego ,,rugowania'':

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem samego istnienia spisu lektur obowiązkowych dla nauczycieli i uczniów. Jak też każdego innego prowadzenia nauczyciela za rękę; żeby tylko, broń Boże, nie wykazał własnej oryginalności; żeby w swojej pracy dydaktycznej pozostawał tylko mechanicznym ramieniem Ministerstwa. Dlatego jestem zwolennikiem ,,wyrugowania'' (jak to określiłeś) wszystkiego figurującego na tej ministerialnej liście.

Ja wiem, że osobom wychowanym w feudalnej podległości Państwu trudno jest zrozumieć, żeby sensowna szkoła mogła sensownie działać bez centralnych nakazów/zakazów. Ale nawet sam Przewodniczący Mao Zedong już w 1957 głosił ,,百花齐放,百家争鸣''. Czyli ,,niech rozkwita sto kwiatów, niech współzawodniczy sto szkół''. To dlaczego te szkolne kwiaty nie mogłyby w końcu rozkwitnąć, po prawie 70 latach?

2. Sprawa Sienkiewicza:

Gdyby jakiś mój znajomy nauczyciel zastanawiał się, jakimi lekturami nakarmić swoich uczniów, to ja osobiście zdecydowanie odradzałbym mu powieści Sienkiewicza. Z powodów, które już podałem wielokrotnie. Gdyby mnie nie posłuchał, to uszanowałbym jego wybór i nadal chodziłbym z nim na piwo.

3. Sprawa zasłaniania się:

O co Ci chodzi z tym Reymontem? Ja nie mam nic przeciwko ,,Chłopom''. A jeśli Tobie się nie podobają, to powiedz to jasno, bez zasłaniania się mną. Trochę odwagi, chłopcze.

- Stefan
        • hymenoz Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 27.03.24, 11:17
          stefan4 napisał:

(...)

Wyrugowałeś w sensie postulatów. Obie pozycje łączy nagroda literacka Nobla a takie pozycje powinno się znać. Fakt, że jakaś lektura akurat tobie się nie podoba nie jest tu argumentem a przemocy, nieprawości czy postępowania niezgodnego z dzisiejszymi normami pełno jest w literaturze. Rzeczywisty obraz Polski XV, XVII czy z dowolnego innego okresu nie może być podstawą do budowania list lektur szkolnych ze względu na naruszanie tych norm.
    • pies.na.czarnych Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 31.03.24, 22:11
      Znowu kogoś tu niedzielny rosół rozrywa 😅
      • snajper55 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 31.03.24, 22:21

> Znowu kogoś tu niedzielny rosół rozrywa 😅

Także chorzy psychicznie pisują na tym forum.

S.
    • no-popis Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 01.04.24, 19:46
      Po wprowadzeniu Tokarczuk w miejsce Sienkiewicza dalej nastąpi wprowadzenie Marksa -dzieła wybrane.
      Nowacka znajdzie te dzieła w biblioteczce po Mamusi.
    • privus Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 01.04.24, 22:34
      Borodin to tak jak Borodino. Komu potrzebna jest taka zmiana narracji sienkiewiczowskiej?
    • storima Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 24.04.24, 20:23
      storima Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 20.03.24, 21:41

> Pamietam ze szkoły podstawowej "Krzyżaków". Podczas czytania omal nie zwymiotow
      > ałem. Podobna reakcja spotkała mnie w czwartej klasie LO przy obowiązkowym czyt
      > aniu książek o obozach koncentracyjnych.
      >

PONOWNIE kłamie na Forum Kraj o realiach PRL. Udając, że mieszkał w naszym kraju na stałe.
      Tutaj fałszuje rzeczywistość z lat powojennych do lat 70.

Polacy wychowywani po wojnie mieli świadomość okrutnych zbrodni dokonywanych przez hitlerowców w obozach zagłady. Ta wiedza była wszechobecna. Żyli przecież naoczni świadkowie tych wydarzeń jak i sami byli więźniowie, którzy przetrwali cudem obozy zagłady. Spotykało się wśród rodziny, znajomych, sąsiadów ludzi z piętnem tych bestialskich zbrodni. Jak i wszelkich okrucieństw nieludzkich tortur i zbrodni hitlerowskiego okupanta na mieszkańcach Polski.

W szkołach podstawowych i ponadpodstawowych odbywały się spotkania ze świadkami tych okrutnych wydarzeń.

Media radio-wizualne były przepełniane dokumentalnymi i fabularyzowani obrazami zagłady.

Prasa opisywała z faktograficznymi szczegółami przebieg planowej eksterminacji mieszkańców Polski.

Tym bardziej, że propagandowa polityka PRL opierała się na antyzachodnich sentymentach, a szczególnie RFN, Zachodnich Niemiec.

Istniał program Ministerstwa Edukacji zobowiązujący uczniów klas czwartych liceów i techników do zwiedzania najbliższego muzeum zagłady.

Do dziś mam wryte w głowie zdjęcie z Oświęcimia, które jeszcze jako uczeń SZKOŁY PODSTAWOWEJ widziałem KILKANAŚCIE razy w rozmaitych mediach:
      stos ludzkich czaszek i piszczeli.

Nie potrzebna była znajomość lektur licealnych o tematyce zagłady.

Aby mieć PEŁNĄ ŚWIADOMOŚĆ nieludzkich cierpień i okrucieństw hitlerowskiej okupacji.

Bo nie tylko o obozy zagłady tu chodzi.

Lektury szkolne były JEDYNIE uzupełnieniem POSIADANEJ już na ten temat wiedzy.

I nigdy z powodu lektur nie wymiotował.

Owszem, łzy cisnęły się do oczu. Jednako słuchając tych historii, widząc zdjęcia, filmy dokumentalne, fabularyzowane czy czytając literaturę obozową, czy tez poezję o okrucieństwach wojennych taka jak choćby "Czerwona rękawiczka" Tadeusza Różewicza.

A to w "czwartej klasie LO przy obowiązkowym czytaniu książek o obozach koncentracyjnych" jakże kłamliwe stwierdzenie. Wygląda jakby to tomy książek do czytania ZMUSZANO.
      A tu raptem w czwartej klasie szkól ponadpodstawowych to były DWIE pozycje:
      "Medaliony" Zofii Nałkowskiej i "Pożegnanie z Marią" Tadeusza Borowskiego.

I KAŻDY kto uczęszczał do polskich szkól DOSKONALE wie, że można było obejść obowiązek czytania lektur. Nikt nikogo do ich czytania na siłę nie zmuszał.

Czyli pies.na.czarnych ponownie wypisuje brednie na temat życia w PRL.

Widać, iż nie wychowywał się w naszym kraju, ani nie przebywał w nim na stałe.

Tym bardziej niezrozumiałe jest zachowanie"snajpera" opiekuna społecznego Forum Kraj.

Który usuwa moje wpisy UDOWADNIAJĄCE kłamstwa pies.na.czarnych wypisywane na temat codziennego życia w PRL.

Ponownie.
      Ktoś kto publikuje takie komentarze nie mógł być ani uczniem szkoły podstawowej ani ogólniaka w PRL.

"snajper" kilkanaście razy usunął również to moje sprostowanie.
      Celowo w ten sposób po raz kolejny kreując na FAŁSZYWĄ narrację na temat historii Polski publikowaną od lat seryjnie przez pies.na.czarnych na Forum Kraj.

• razdwanic Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 16.05.24, 16:09
      "Lalkę" Prusa bym wyrzucił, bo to prorosyjska agitacja.
      • stefan4 Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 16.05.24, 16:21
        razdwanic:
        > "Lalkę" Prusa bym wyrzucił, bo to prorosyjska agitacja.

Nie czytałeś, prawda?

- Stefan
        • razdwanic Re: Tokarczuk zamiast Sienkiewicza w szkole 16.05.24, 16:49
          ciężko było się zabrać, ale wymogli na terrorem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka