Dodaj do ulubionych

PO wspierać chce bogatych?

19.11.24, 15:00
I ile jestem przeciwny ewentualnemu zabieraniu 800 plus bogatym to jednak jestem przeciwny aby tym bogatym sponsorować auta.
moto.pl/MotoPL/7,88389,31475236,rzad-podwyzsza-doplaty-do-elektrykow-czy-teraz-polacy-zaczna.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&do_upid=1159_ti&do_utid=31475236&do_uvid=1732009461487&s=BoxOpImg9
Obserwuj wątek
    • ytartu PO wspierać chce wszystkich 19.11.24, 15:11
      stasi1 napisał:

> I ile jestem przeciwny ewentualnemu zabieraniu 800 plus bogatym to jednak jest
      > em przeciwny aby tym bogatym sponsorować auta.
      > moto.pl/MotoPL/7,88389,31475236,rzad-podwyzsza-doplaty-do-elektrykow-czy-teraz-polacy-zaczna.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&do_upid=1159_ti&do_utid=31475236&do_uvid=1732009461487&s=BoxOpImg9

PO wspierać chce wszystkich.
      • negativum Re: PO wspierać chce wszystkich 19.11.24, 15:24
        ytartu napisał:

> PO wspierać chce wszystkich.

Już wsparła Kotlinę Kłodzką.
      • j-k z definicji jest to niewykonalne. 19.11.24, 15:35
        ytartu napisał:
        > PO wspierać chce wszystkich.

z definicji jest to niewykonalne.

a nawet jak rozdaje nie swoje (unijne) - to jest to malo efektywne.
        • negativum Re: z definicji jest to niewykonalne. 27.11.24, 15:56
          j-k napisał:

> ytartu napisał:
          > > PO wspierać chce wszystkich.
          >
          >
          > z definicji jest to niewykonalne.
          >
          > a nawet jak rozdaje nie swoje (unijne) - to jest to malo efektywne.

UE to skąd bierze pieniądze, jak nie z naszych podatków?
    • no-popis Re: PO wspierać chce bogatych? 20.11.24, 17:35
      stasi1 napisał:

> I ile jestem przeciwny ewentualnemu zabieraniu 800 plus bogatym
      A kto to jest bogaty?

>to jednak jestem przeciwny aby tym bogatym sponsorować auta.
      Tako chce UE i tak jest susznie toaszysze.
      > moto.pl/MotoPL/7,88389,31475236,rzad-podwyzsza-doplaty-do-elektrykow-czy-teraz-polacy-zaczna.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&do_upid=1159_ti&do_utid=31475236&do_uvid=1732009461487&s=BoxOpImg9
    • hrasier_2 Re: PO wspierać chce bogatych? 20.11.24, 18:20
      Jak wygrają wybory prezydenckie to ta koalicja wytrzyma trzy lata. A tak to marne szanse.
    • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 20.11.24, 20:10
      Czyli ceny elektryków pójdą w górę.
      • hrasier_2 Re: PO wspierać chce bogatych? 20.11.24, 21:12
        Ta. Dzisiaj samorządowcy protestowali. Nowa ustawa o finansowaniu samorządów miała wprowadzić spokój w finansach, a nic takiego. W moim mieście ceny biletów MPK od 1 grudnia. Miasto narzeka, że nie ma pieniędzy. Co roku rośnie luka w oświacie. Z 40 mln zrobiło się 300 mln. Tyle dokładają do oświaty. Nowa ustawa miała sprawić, że problemy pójdą precz. Płacimy najwyższą stawkę od podatków, które pójdą w górę od nowego roku. To jest przedruk z regionalnego wydana GW. Wczoraj na chwilę wyskoczyłem do meblowego, bo mam zamówioną sofę na jutro i już miałem mandat za szybą. Chyba czekał na mnie😂
        • no-popis Re: PO wspierać chce bogatych? 21.11.24, 05:44
          hrasier_2 napisał:
          Wcz
          > oraj na chwilę wyskoczyłem do meblowego, bo mam zamówioną sofę na jutro i już m
          > iałem mandat za szybą. Chyba czekał na mnie😂
          I słusznie.
      • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 22.11.24, 12:26
        Teoretycznie tak ale praktycznie nie do końca. Tych elektryków tak dużo się nie sprzedaje więc większy popyt da się zaspokoić większym importem.
        Swoją drogą ciekawe jak wygląda sprawa naszej izery. Może warto na to zostawić większe pieniądze. Bo bez dotacji raczej marna sprzedaż będzie
        • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 22.11.24, 15:16
          Kupiłbyś elektryka? Bo ja chcę spalinowy.
          No chyba, że eksploatacja będzie tańsza, to może jako drugi samochód do jazdy po mieście.
          Izera miała być początkowo w 60% z elementów zagranicznych, i nawet został wybrany kontrahent - chiński Geely.
          Jeśli chodzi o dotacje - po co mamy napędzać sprzedaż elektryków? Jaki to ma sens?
          • j-k tez zadaje sobie to pytanie 22.11.24, 15:22
            tapatik napisał:
            > Jeśli chodzi o dotacje - po co mamy napędzać sprzedaż elektryków? Jaki to ma sens?

jesli chodzi o Polske , gdzie wiekszosc pradu jest z paliw kopalnych - wielkiego sensu nie widze.

tyle tylko, ze ...

zanieczyszczenie powietrza przenosi sie tylko z centrow miast - na kominy elektrowni...
            • no-popis Re: tez zadaje sobie to pytanie 22.11.24, 15:32
              j-k napisał:

> tapatik napisał:
              > > Jeśli chodzi o dotacje - po co mamy napędzać sprzedaż elektryków? Jaki to
              > ma sens?
              >
              >
              > jesli chodzi o Polske , gdzie wiekszosc pradu jest z paliw kopalnych - wielkieg
              > o sensu nie widze.
              >
              > tyle tylko, ze ...
              >
              > zanieczyszczenie powietrza przenosi sie tylko z centrow miast - na kominy elekt
              > rowni...
              To tzw "socjalizm utopijny" - w nim nigdy nie ma sensu :)
            • negativum Re: tez zadaje sobie to pytanie 27.11.24, 14:28
              j-k napisał:

> zanieczyszczenie powietrza przenosi sie tylko z centrow miast - na kominy elekt
              > rowni...

Elektrownie nie emitują tyle bo mają filtry.
              • j-k CO2 emituja tyle samo. 19.12.24, 22:42
                negativum napisał:
                > Elektrownie nie emitują tyle bo mają filtry.

CO2 emituja tyle samo.
          • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 23.11.24, 20:22
            Niby ma to sens że przez to mamy więcej ,,ekologicznych" pojazdów. Ciekawe jaki jest ślad węglowy takiego ,,ekologicznego " pojazdu a zwykłego spaliniaka? Może się okazać że te ekologiczne pojazdy są mniej ekologiczne niż zwykłe
            • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 23.11.24, 21:34
              Ciiiiiiiii...
              Bo ktoś zauważy, że te ekologiczne samochody wcale nie są takie ekologiczne.
              • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 27.11.24, 01:50
                ,,Jaki jest ślad węglowy samochodów elektrycznych?
                Zatem przejechanie samochodem elektrycznym 100 km generuje 20 kg CO2. Tyle samo, ile spora benzynowa terenówka. To nie koniec złych informacji. Okazuje się bowiem, że produkcja jednej baterii do samochodu marki Tesla uwalnia do atmosfery tyle dwutlenku węgla, ile 8 lat jazdy samochodem na benzynę."
                Więc jak widać nie ma sensu stawiać na ekologiczne auta bo one nie są ekologiczne. Może o tyle są że zanieczyszczenia emitują wysoko w atmosferę, spaliniaki w miasto
                • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 27.11.24, 12:51
                  stasi1:
                  > ,,Jaki jest ślad węglowy samochodów elektrycznych? Zatem przejechanie samochodem
                  > elektrycznym 100 km generuje [...] 8 lat jazdy samochodem na benzynę."

Niepodawanie źródła jakiegoś poglądu tworzy złudę, jakoby to nie był pogląd, tylko bardzo silnie potwierdzony fakt. Jednak Twój cytat ma źródło: artykulik doktora psychologii, Ryszarda Kulika, zamieszczony w biuletynie Urzędu Miasta Katowice. Konkluzja tego artykułu jest inna niż Twoja, mianowicie, że każdy samochód zanieczyszcza, więc lepiej używajmy rowerów.

Z tą konkluzją mogę się zgodzić, ale jestem przeciwnikiem stosowania dla niej tak zmyślonej argumentacji. Otóż ślad węglowy różnych typów samochodów liczyli różni specjaliści, nie tylko doktorzy psychologii, i otrzymywali odwrotne wnioski; por. np. tu albo tu.

- Stefan
                  • negativum Elektryki. 27.11.24, 14:53
                    stefan4 napisał:

> Z tą konkluzją mogę się zgodzić, ale jestem przeciwnikiem stosowania dla niej t
                    > ak zmyślonej argumentacji. Otóż ślad węglowy różnych typów samochodów liczyli
                    > różni specjaliści, nie tylko doktorzy psychologii, i otrzymywali odwrotne wnios
                    > ki; por. np. tu albo [ur
                    > l=https://ekoenergetyka.com/pl/blog/jak-pojazdy-elektryczne-zmniejszaja-emisje-
                    > dwutlenku-wegla-co2/]tu[/url].

Tankowanie auta spalinowego trwa 5 minut.
                    Za 5 minut ile naładujesz elektryka o przebiegu 700 km?
                    Elektryki są znacznie też cięższe. Potrzebują nowych chodników lub miejsc parkingowych. Są za ciężkie na normalne miejsce parkingowe na chodniku.
                    Kiedy jest wigilia energetyka pracuje na pełną parę. Tysiące płyt indukcyjnych są odpalane o jednym czasie. Potem znowu to samo dzieje się ze zmywarkami.
                    Praktycznie nie ma u nas ogrzewania elektrycznego. Mało jest elektrycznych podgrzewaczy wody.
                    Obecnie przy zużyciu do 2000 kWh masz zniżę. Jedno ładowanie elektryka do 60-100 kWh.
                    Po miesiącu bulisz już za energię elektryczną, jak za zboże.
                    Wyliczenia zasięgu nowych elektryków są dla nowych elektryków. 10 letni elektryk ma koło 50% pojemości akumulatora.
                    Spalinowe auto idzie ugasić. Z elektrykiem trzeba czekać aż się wypali. Wyrzucenie na auto wywrotki piasku niewiele pomoże, bo przy jego rozgrzebaniu znów nastąpi samozapłon. Co potem idzie zrobić z utylizacją Li2O czy LiOH? Gdzie to składować? Za 15 lat powstanie wielka tykająca bomba.
                    Itd.
                    • stefan4 Re: Elektryki. 27.11.24, 15:16
                      negativum:
                      > Tankowanie auta spalinowego trwa [...]

... a odbicie Księżyca na sfalowanej wodzie rusza się, a ptak dudek to po łacinie upupa epops. Ale rozmawialiśmy o czymś innym.

negativum:
                      > ile naładujesz elektryka o przebiegu 700 km?

Nie wiem, po co miałbym jechać blachosmrodem na taki dystans; i nie wiem, ile naładuję (czas przyszły) elektryków, kiedy już zajmę się ich ładowaniem. Ale rozmowa dotyczyła śladu węglowego, a nie bulenia za zboże w wigilię.

- Stefan
                  • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 27.11.24, 17:50
                    Czyli zdania ekspertów są podzielone :-)
                    Na razie trzymam się swojego benzyniaka.
                    Elektryki może kiedyś w przyszłości będą dobre, na razie to raczej jako drugi samochód w rodzinie do dojazdów do pracy, ale nie w trasy. No i zobaczymy, czy ceny energii elektrycznej w przyszłości będą spadać.
                  • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 30.11.24, 18:06
                    Skoro jest tak dobrze z tymi elektrykami czemu trzeba do nich dopłacać te 40 tyś za egzemplarz?
                    Jeszcze dochodzi do tego że w cenie benzyny jest połowa akcyzy. Dzięki temu są pieniądze aby dopłacać do tych elektryków. Co będzie jak nie będzie pieniędzy z akcyzy z benzyny? Z czego będziemy dopłacali.
                    Musk dostał 9 miliardów dolarów certyfikatów CO2 ,tylko dlatego że produkuje tylko auta elektryczne. Gdyby ich nie dostał cena Tesli była by droższa o ponad 5 tyś dolarów. Nie wspominając o dodatkowych ulgach podatkowych
          • kawa_poranna11 Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 06:39
            tapatik napisał:

> Jeśli chodzi o dotacje - po co mamy napędzać sprzedaż elektryków? Jaki to ma se
            > ns?
            Uzależnienie.
            W spalinowym zawsze jakiś mały kanisterek a w elektryku dojedziesz a tam tylko budka ratownika WOPRu i musisz organizować transport konny do dociągnięcia do stacji ładowania.
            Nie masz kanisterka z prądem.
          • xerkses Re: PO wspierać chce bogatych? 02.12.24, 20:55
            Bez sensu to jest kupowanie elektryków w kraju w którym energia oparta na węglu. Ani tu ekologii ani ekonomii...Osobiście ? Elektryk mi tak potrzebny jak żagiel na oooju
            • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 02.12.24, 22:37
              Że ekologii to mogę zrozumieć, ale co węgiel ma wspólnego z ekonomiką samochodu elektrycznego? Alternatywą jest silnik parowy?
        • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 22.11.24, 20:01
          To ja przypomnę, że import to z Chin, a na chińskie samochody to wysokie cła.
          • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 09:40
            sverir napisał:

> To ja przypomnę, że import to z Chin, a na chińskie samochody to wysokie cła.

Niekoniecznie. Tesla jest produkowana w USA i szykuje się do budowania fabryk w Niemczech (szkoda, że nie w Polsce).
            Elektryki robią też Niemcy, Francuzi i Włosi. I robią to raczej w fabrykach europejskich niż azjatyckich.
            Natomiast rzeczywiście chiński BYD jest tani.

Jeśli chodzi o mnie to ja się trzymam spalinowego. Elektryka nie mam za bardzo gdzie ładować.
            • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 17:38
              "Niekoniecznie. Tesla jest produkowana w USA i szykuje się do budowania fabryk w Niemczech (szkoda, że nie w Polsce)."

Tesla już jest w Niemczech i w czerwcu zwalniała pracowników.

"Elektryki robią też Niemcy, Francuzi i Włosi. I robią to raczej w fabrykach europejskich niż azjatyckich.
              Natomiast rzeczywiście chiński BYD jest tani"

W l. 2018-2023 Chiny wyprodukowały ponad 13 mln baterii do samochodów. W tym czasie Niemcy, Japonia, USA, Francja i Korea Południowa łącznie wyprodukowały 12,6 mln baterii.
              To nie jest kwestia tego, czy produkują, tylko ile i za ile.
              • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 20:17
                Ale napisałeś, że jeśli import to tylko z Chin, a ja pokazuję, że mamy też innych producentów, nawet w Europie. Czyli jeśli ktoś chce kupić elektryka, to może kupić Cytrynkę albo Wieśwagena.
                Oglądałem kiedyś film o chińskich fabrykach samochodów. Oni dostają dotację od państwa na rozkręcenie produkcji, produkują, część udaje im się sprzedać, ale część idzie na złom. Przy czym dla państwa istotne jest, aby szła produkcja, a to że część produkcji nigdy nie była używana przed złomowaniem, nie jest aż tak istotna.

Owszem, te samochody są tanie, bo są dotowane przez państwo, ale to dlatego Unia Europejska nałożyła na nie cła, aby chronić własną produkcję.
                • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 27.11.24, 23:37
                  "Ale napisałeś, że jeśli import to tylko z Chin, a ja pokazuję, że mamy też innych producentów, nawet w Europie."

Tak napisałem, ponieważ obecnie import oznacza sprowadzanie towarów lub usług z tzw. kraju trzeciego, czyli spoza Unii Europejskiej. Jak kupisz samochód w Niemczech, to bedzie tzw. dostawa wewnątrzwspólnotowa.

"Owszem, te samochody są tanie, bo są dotowane przez państwo, ale to dlatego Unia Europejska nałożyła na nie cła, aby chronić własną produkcję"

Oczywiście. A VW zamyka fabrykę i zwalnia ludzi, ponieważ jeszcze się nie przestawił na produkcję elektryków zaspokajających popyt w Europie. I dotyczy to też innych producentów samochodów. Właśnie dlatego istniej zagrożenie, że Chiny po prostu zdominują rynek.

• tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 08:45
                    A VW zamyka fabrykę i zwalnia ludzi, ponieważ jeszcze się nie przestawił na produkcję elektryków zaspokajających popyt w Europie.

Rzecz w tym, że popyt na elektryki maleje. Chińczycy przywożą do Europy samochody, które zaczynają blokować porty morskie, bo nie ma chętnych na ich kupno. Porsche ma zamiar zamontować w swoim flagowym elektryku silnik spalinowy.
                    Kiedyś marzeniem Polaka był Golf. Obecnie kupujemy Toyoty.
                    • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 17:42
                      "Rzecz w tym, że popyt na elektryki maleje"

To w takim razie bardzo interesujące, że europejscy producenci zamykają fabryki samochodów spalinowych i przestawiają swoje niedobitki na produkcję samochodów elektrycznych. Wiem, że podaż kształtuje popyt, ale czy na pewno o to im chodzi?

• tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 21:53
                        Z tego co wiem, to problemy ma VW, o innych producentach nie słyszałem, aczkolwiek nie ukrywam, że nie śledzę tego rynku.
                        Z tego artykułu:
                        obserwatorlogistyczny.pl/2024/09/20/sprzedaz-nowych-aut-w-ue-nie-zachwyca-producenci-apeluja-do-ue-o-opamietanie/
                        wynika, że problemem są zbyt wysokie obostrzenia dotyczące emisji spalin.
                        Jednocześnie klienci mają w dudzie elektromobilność i wolą kupować auta spalinowe.
                        Sprawdziłem na stronie autokatalog.pl emisję CO2. I mam zagwozdkę, bo wygląda na to, że są 2 metody pomiaru. Weźmy łaskawszą według NEDC. Malutka Panda jeszcze się raczej mieści w zakresie 95 g/100 km, ale większe Tipo ni groma.
                        Z jednej strony rozumiem, że mamy globalne ocieplenie, z którym trzeba walczyć, ale dlaczego przy okazji zarzynamy europejski przemysł motoryzacyjny?

Czyli produkcja siada, bo nie ma popytu. Co więcej z artykułu wynika, że spada głównie popyt na elektryki.
                        • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 08:51
                          tapatik:
                          > Jednocześnie klienci mają w dudzie elektromobilność i wolą kupować auta
                          > spalinowe.

To tak jak na przełomie wieków XIX i XX: klienci mieli w dudzie samochody spalinowe i woleli inwestować w nowoczesne powozy i konie z topowych hodowli.

- Stefan
                          • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 16:17
                            stefan4 napisał:

> tapatik:
                            > > Jednocześnie klienci mają w dudzie elektromobilność i wolą kupować auta
                            > > spalinowe.
                            >
                            > To tak jak na przełomie wieków XIX i XX: klienci mieli w dudzie samochody spali
                            > nowe i woleli inwestować w nowoczesne powozy i konie z topowych hodowli.

Przełom wieków XIX i XX to było odwrotnie. Zaczęto odchodzić od elektryków.

efl.pl/pl/biznes-i-ty/artykuly/historia-samochodow-elektrycznych
                          • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 30.11.24, 21:54
                            stefan4 napisał:

> To tak jak na przełomie wieków XIX i XX: klienci mieli w dudzie samochody
                            > spalinowe i woleli inwestować w nowoczesne powozy i konie z topowych hodowli.

To dlaczego wtedy nie uruchomili samochodów elektrycznych?
                            Przecież były takowe?

Koń jest zwierzęciem, został zamieniony na maszynę w postaci samochodu, to była rewolucja.
                            Zamiana samochodu spalinowego na elektryczny nie jest rewolucją, bo to są maszyny.
                            W czym elektryk jest lepszy od benzyniaka?
                      • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 21:59
                        Podrzucam jeszcze jeden ciekawy link:
                        www.gov.pl/attachment/007e021a-5686-45ff-a57f-4abe54fe39aa
                        Ściąga się plik pdf z samochodami o najniższej emisji spalin.
                        • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 22:26
                          Dzięki za linki. O branży czytałem parę artykułów przy okazji wieści o VW i zamknięciu przez nich fabryki. Nawet Europarlament dostrzega problem, choć jeszcze niewiele z tym robi:
                          www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2024/762419/EPRS_ATA(2024)762419_EN.pdf
                        • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 28.11.24, 23:35
                          tapatik napisał:

> Podrzucam jeszcze jeden ciekawy link:
                          > www.gov.pl/attachment/007e021a-5686-45ff-a57f-4abe54fe39aa
                          > Ściąga się plik pdf z samochodami o najniższej emisji spalin.

Wygląda na to, że patrząc na pierwszą stronę, wszystkie autka emitują tyle samo CO2/km.
                          Rozbieżność się zaczyna przy EE hybrydach, ale tam emitują elektrownie. Bilans zostaje ten sam. Co z tego, że nie leci z rury, jak leci z komina?
                          Polska nie ma elektrowni atomowych. A wiatr albo nie wieje, albo wieje za mocno. Dziś np. jest cofka na Bałtyku.
                          Tak naprawdę wiatraki są sprawne (wysoko wydajne od prędkości wiatru ca. 50 km/h). W okolicach 100 km/h się wyłączają.

W Polsce rzadko wieje w tym przedziale. Średnia prędkość wiatru to mniej niż 13 km/h. Jeśli się kręcą to działają na minimalnej mocy.
                          • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 09:02
                            negativum:
                            > Rozbieżność się zaczyna przy EE hybrydach, ale tam emitują elektrownie.

Hybrydy nie musisz ładować z gniazdka. Wtedy hamujesz nie przez ścieranie klocków hamulcowych tylko przez zamianę energii kinetycznej pojazdu na ładowanie akumulatora. Na długich dystansach, przy jednostajnej prędkości, to masz tak jak ze spaliniakiem; ale w miastach, gdzie co chwila musisz hamować, zyskujesz. Bez żadnego wkładu ze strony elektrowni.

- Stefan
                            • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 16:13
                              stefan4 napisał:

ale w miastach, gdzie co chwila musisz hamować, zyskujesz. B
                              > ez żadnego wkładu ze strony elektrowni.

Perpetuum mobile… Ładujesz 100%, hamujesz i masz dalej 100%.
                              Oczywiście lit akumulatorach redukuje się sam. Nie na złóż litu, że zredukowanym już litem.

Ubytek zimą energii na ogrzewanie, auto rekompensuje sobie hamowaniem.
                              W spalinowcach nie masz problemu. Jak energia nie pójdzie na główną chłodnicę to pójdzie na nagrzewnicę.
                              • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 18:15
                                negativum:
                                > Perpetuum mobile… Ładujesz 100%, hamujesz i masz dalej 100%.

???
                                Oczywiście nie 100%. Czy Ty zysków mniejszych niż 100% nie uważasz za zyski?

Kiedy dwutonowym samochodem jedziesz w mieście z prędkością 50km/h (przypominam: szybciej nie wolno), to Twoja energia kinetyczna wynosi prawie 200 kJ, czyli ok. 0.06 kWh. Zapala się czerwone (przypominam: trzeba się zatrzymać) i wtedy zużywasz całe swoje ciężko zapracowane 0.06 kWh na ścieranie klocków hamulcowych, posypywanie drogi proszkiem gumowym i podgrzewanie atmosfery. Gdyby nie Twoja pogarda dla zysków mniejszych niż 100%, to te 0.06 kWh mógłbyś zachomikować w akumulatorze. Przydadzą się, kiedy zapali się zielone (przypominam: należy jechać) i będziesz chciał znowu ruszyć.

Oczywiście sprawność całego procesu nie jest stuprocentowa, więc wydatek energii na zatrzymanie i ruszenie nie będzie zerowy, coś tam musisz dołożyć. Ale znacznie mniej, niż gdybyś musiał od nowa uzyskać 50km/h bez takiego zaskórniaka.

To nie jest trudna fizyka, jak się na chwilę skupisz, to może zrozumiesz.

negativum:
                                > Oczywiście lit akumulatorach redukuje się sam. Nie na złóż litu, że zredukowanym już litem.

Przepraszam Cię, ale tego języka nie znam. Jeśli nie potrafisz po polsku, to przełóż tą wypowiedź na dowolny inny europejski.

- Stefan
                                • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 18:30
                                  stefan4 napisał:

> negativum:
                                  > > Perpetuum mobile… Ładujesz 100%, hamujesz i masz dalej 100%.
                                  >
                                  > ???
                                  > Oczywiście nie 100%. Czy Ty zysków mniejszych niż 100% nie uważasz za zyski?
                                  >
                                  > Kiedy dwutonowym samochodem jedziesz w mieście z prędkością 50km/h (przypominam
                                  > : szybciej nie wolno), to Twoja energia kinetyczna wynosi prawie 200 kJ, czyli
                                  > ok. 0.06 kWh. Zapala się czerwone (przypominam: trzeba się zatrzymać) i wtedy
                                  > zużywasz całe swoje ciężko zapracowane 0.06 kWh na ścieranie klocków hamulcowyc
                                  > h, posypywanie drogi proszkiem gumowym i podgrzewanie atmosfery.

A kto cię zmusza do jeżdżenia po mieście 2 tonowym, lub cięższym samochodem? Sprawność tej konwersji to może 0.03 kWh.

Gdyby nie Two
                                  > ja pogarda dla zysków mniejszych niż 100%, to te 0.06 kWh mógłbyś zachomikować
                                  > w akumulatorze. Przydadzą się, kiedy zapali się zielone (przypominam: należy j
                                  > echać) i będziesz chciał znowu ruszyć.

By ruszyć 0.03 kWh nie wystarczy.

> Oczywiście sprawność całego procesu nie jest stuprocentowa, więc wydatek energi
                                  > i na zatrzymanie i ruszenie nie będzie zerowy, coś tam musisz dołożyć. Ale zna
                                  > cznie mniej, niż gdybyś musiał od nowa uzyskać 50km/h bez takiego zaskórniaka.
                                  >
                                  > To nie jest trudna fizyka, jak się na chwilę skupisz, to może zrozumiesz.
                                  >
                                  > negativum:
                                  > > Oczywiście lit akumulatorach redukuje się sam. Nie na złóż litu, że zredu
                                  > kowanym już litem.
                                  >
                                  > Przepraszam Cię, ale tego języka nie znam. Jeśli nie potrafisz po polsku, to p
                                  > rzełóż tą wypowiedź na dowolny inny europejski.

Oczywiście lit w akumulatorach redukuje się sam. Nie ma złóż litu, ze zredukowanym już litem.

By wytworzyć taki akumulator musimy włożyć więcej energii niż wynika z tego korzyści. Koszt rzeczywisty elektryka. Nie takiego, z dopłatą od innych podatników.
                                  Tylko tyle, że w elektrowniach węglowych, a nie w poszczególnych pojazdach końcowych.

Jakie natężenia prądu płyną przez układ. Czy system zasilania walczący opornością naszej skóry nie wynosi więcej niż bezpieczne 12 V?
    • eriko Re: PO wspierać chce bogatych? 22.11.24, 17:07
      Mówią, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, więc nowe z trudem się przebija. Rząd dobrze czyni. W Polsce z powodu smogu przedwcześnie umiera około 50 tysięcy osób. Plasujemy się na podium w rankingach miejsc z najbardziej zanieczyszczonym powietrzem w Europie. Czas zlikwidować tego mordercę.
      PS
      Każdy może stać się bogatym, jeżeli nie jest uczulony na pracę i odnajdzie w sobie żyłkę przedsiębiorczości.
      • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 22.11.24, 22:02
        I przyczyną tego smogu są głównie samochody spalinowe? A nie czasem stare piece węglowe?
        W mojej okolicy poinstalowano czujniki smogu. W lecie najczęściej pokazują, że powietrze jest dobrej jakości. Dziś pokazały, że jest źle. Czyli dziś jeździ więcej samochodów?
        Rozwiązaniem nie jest likwidacja samochodów spalinowych. ale przejście na inny sposób ogrzewania, na przykład ogrzewanie elektryczne albo ogrzewanie z sieci ciepłowniczej. Tyle, że tu pojawia się kolejny problem, mianowicie ogrzewanie węglem jest tanie i jest dostępne wszędzie. Energia elektryczna na razie jest zbyt droga, a sieci ciepłownicze mogą funkcjonować tylko w większych miastach, tam gdzie można postawić ciepłownię bądź elektrociepłownię.

Nie jestem uczulony na pracę, pracuję już wiele lat, ale do bogaczy się nie zaliczam. Taka klasa średnia.
        • eriko Re: PO wspierać chce bogatych? 23.11.24, 01:05
          To prawda, że najwięcej smogu produkują gospodarstwa domowe, posiadające stare piece węglowe. Jednak samochody są również poważnym źródłem smogu, który w dużych miastach odczuwa się nawet w lecie. W celu redukowania zanieczyszczeń powietrza są dotacje do energooszczędności w gospodarstwach domowych i mogą być do elektryków. To tylko na dobre wyjdzie naszemu otoczeniu
          PS
          Wskazanie uczulenia na pracę jest w odpowiedzi na treść pierwszego postu, która mnie sprowokowała do reakcji. W końcu każdy jest kowalem swojego życia i nie istnieje obiektywna konieczność wrogiego traktowania bogaczy. Więcej mają, to większe podatki do budżetu płacą.
          • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 05:48
            Jak wielkie znaczenie mają samochody spalinowe dla trujących substancji w powietrzu dobrze, a nawet bardzo dobrze pokazał czas COVID. Ludzie zostawali w domach, po mieście nie jeździli, a powietrze było syfiaste tak samo, jak wcześniej.
            • hordol Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 06:06
              duże elektrownie węglowe mają bardzo wydajne filtry
            • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 09:28
              sverir :
              > Ludzie zostawali w domac, po mieście nie jeździli, a powietrze było syfiaste
              > tak samo, jak wcześniej.

Nie pamiętam, żeby ruch uliczny był wtedy mniejszy... Nie wiem, dokąd jeździli ci, co pracę mieli zdalną, ale jeździli.

- Stefan
              • hordol Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 09:40

>
                > Nie pamiętam, żeby ruch uliczny był wtedy mniejszy... Nie wiem, dokąd jeździli
                > ci, co pracę mieli zdalną, ale jeździli.
                >
                amnezja ,stefku
              • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 11:51
                Nie każdy miał pracę zdalną.
              • sverir Re: PO wspierać chce bogatych? 25.11.24, 17:33
                "Nie pamiętam, żeby ruch uliczny był wtedy mniejszy... Nie wiem, dokąd jeździli ci, co pracę mieli zdalną, ale jeździli."

A ja doskonale pamiętam, że ruch był znacznie mniejszy. Oczywiście, że ludzie jeździli, ale nie w takim stopniu, jak na co dzień. W każdym razie to naszej Polibudzie wyszło tak z badań, że stężenie pyłu zawieszonego jakoś drastycznie nie spadło. Oczywiście badania te można podważyć i tłumaczyć na różne sposoby - bez złośliwości to piszę.
            • storima Re: PO wspierać chce bogatych? 26.11.24, 23:04
              sverir napisał:

> Jak wielkie znaczenie mają samochody spalinowe dla trujących substancji w powie
              > trzu dobrze, a nawet bardzo dobrze pokazał czas COVID. Ludzie zostawali w domac
              > h, po mieście nie jeździli, a powietrze było syfiaste tak samo, jak wcześniej.

Dane z badań Department of Environmental Health, Boston University School of Public Health:

When air and road travel decreased during COVID, so did pollution levels.
              Ultrafine partical concentration by 48 percent during the state-of-emergency period, which corresponded with both aircraft and road traffic reductions of 74 percent and 51 percent, respectively.

"Podczas ograniczeń w ruchu powietrznym i drogowym w czasie pandemii COVID, zmniejszył się stopień zanieczyszczenia powietrza. W czasie restrykcji covidowych koncentracja nanocząstek znajdujących się w pyle zawieszonym globalnie opadła o 48%, co przekłada się na spadek 74% związany z ruchem powietrznym i 51% obniżenie zanieczyszczeń powietrza w związku z transportem drogowym."

pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.2c00322
    • eriko Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 08:51
      Szczerze mówiąc, to jestem a’techniczna, mylę lewo z prawo i za kierownicą jestem jak potencjalna śmierć za kółkiem, więc dawno temu postanowiłam być biernym użytkownikiem szos i zadowolić się rozumieniem instrukcji do obsługi sprzętu AGD. To też nie powinnam zabierać głosu w sprawach motoryzacji.
      Jednak mieszkam na powierzchni z bardzo dużym natężeniem ruchu samochodowego, co moje powonienie wraz z płucami odczuwają dolegliwie.

Myślę, że dla elektryków z napędem węglowym nie ma przyszłości, :-)
      bowiem produkują już elektryki wodorowe. W mojej okolicy jest budowana stacja paliw, gdzie z dystrybutora będzie można sobie zatankować wodór i takich stacji ma być coraz więcej.

Jak na razie jest to niewątpliwie impreza dla bogatych,
      ale 30 lat temu kupno komputera stacjonarnego niebagatelnie dużo kosztowało. Natomiast dzisiaj chyba jest niewiele domów, w których nie ma stacjonarnego lub laptopa. Tak więc może można w przyszłość patrzeć z nadzieją :-)

devil-cars.pl/blog/samochod-na-wodor-jak-dziala-ile-kosztuje

Chyba że wcześniej zlikwiduje nas wojna jądrowa lub inny kataklizm. Deszcze są coraz obfitsze, susze suchsze, huragany coraz potężniejsze. Średnia globalna temperatura na Ziemi rośnie. Są już obszary, gdzie temperatury powietrza zaczynają przekracza 50 stopni C, a ludzki organizm po przekroczeniu temperatury ciała 39,9 stopni C – bez możliwości schłodzenia – zaczyna się gotować. :-)

www.bankier.pl/wiadomosc/Osiagamy-juz-temperatury-powyzej-ktorych-czlowiek-nie-moze-zyc-8590437.html
      • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 09:12
        eriko:
        > Jednak mieszkam na powierzchni z bardzo dużym natężeniem ruchu samochodowego,
        > co moje powonienie wraz z płucami odczuwają dolegliwie.

Tego zaciekłym popędzaczom spaliniaków nie wytłumaczysz. To tak, jakby próbować wyjaśnić nałogowemu palaczowi papierosów, że jego wonny i przyjemny odstresowywacz jest nie do zniesienia dla ludzi normalnych. On nie ma kontaktu z własnymi płucami.

eriko:
        > Myślę, że dla elektryków z napędem węglowym nie ma przyszłości, :-)
        > bowiem produkują już elektryki wodorowe.

A skąd one biorą potrzebny wolny wodór? Jeśli z elektrolizy wody, to na to potrzeba energii. Czyli zamieniamy problem uzyskania energii dla napędzania samochodu na problem uzyskania energii dla przeprowadzenia elektrolizy wody.

Myślę, że rozwiązaniem tych problemów stanie się w końcu energia słoneczna. Vivat fotowoltaika! — oczywiście po rozwiązaniu problemów z magazynowaniem na noce i zimy.

- Stefan
      • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 13:01
        Nie ma czegoś takiego jak elektryk o napędzie węglowym lub wodorowym. Jak sama nazwa wskazuje samochody elektryczne mają silniki elektryczne.
        Istnieją samochody z silnikami spalinowymi, gdzie paliwem jest wodór. Ponieważ ze spalania wodoru powstaje woda i ewentualnie tlenki azotu, wodór jest bardziej czystym paliwem niż benzyna czy olej napędowy.

Ceny komputerów spadły ze względu na nowe technologie w zakresie układów scalonych. Mam wątpliwości, czy uda się zbudować dużo tańsze baterie do samochodów. Dodatkowo problemem jest mała wydajność baterii przy niskiej temperaturze.
        • stefan4 Re: PO wspierać chce bogatych? 29.11.24, 13:17
          tapatik:
          > Ceny komputerów spadły ze względu na nowe technologie w zakresie układów
          > scalonych. Mam wątpliwości, czy uda się zbudować dużo tańsze baterie do
          > samochodów.

Chyba, żeby powstały nowe technologie...

Jednak żadne prawo fizyki nie nakazuje magazynowania energii elektrycznej w bateriach. Można jej użyć do jakiegoś procesu endotermicznego (czyli pochłaniającego energię), który można odwrócić w potrzebie. Już stosuje się
              • ,,elektrownie'' szczytowo-pompowe: nadmiarowa elektryczność jest używania do spiętrzania
                wody i może być odzyskana w wyniku spuszczenia wody na turbiny — to oczywiście nie dla
                samochodów;
              • elektroliza wody: magazynem jest wodór, jego połączenie z wodą oddaje
                energię — to może już być dla samochodów, ale nadal wymaga udoskonaleń technicznych;
              • coś mechanicznego, jak koło zamachowe: oczywiście nie do długodystansowego
                napędzania samochodu, raczej do odzyskiwania energii kinetycznej utraconej
                w trakcie hamowania.
          Ja nie umiem wskazać innych metod magazynowania energii, ale ja jestem spoza fachu. Nie mam wątpliwości, że trwają intensywne badania w tym kierunku.

- Stefan
        • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 02.12.24, 10:29
          Te elektryki wodorowe w zasadzie istnieją. Chodzi w tym że taki silnik dostaje prąd z jakiejś reakcji chemicznej gdzie wydziela się woda. Teoretycznie można takową substancje bardzo szybko tankować. Ale to w powijakach
          • tapatik Re: PO wspierać chce bogatych? 02.12.24, 16:37
            Stasiu, w takim razie mamy do czynienia z samochodem z ogniwami paliwowymi, który jest zasilany wodorem, a nie samochodem elektrycznym.
            No i na pewno nie ma elektryka węglowego.
            • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 03.12.24, 18:59
              Myślałem że erko ma na myśli elektryka węglowego jako elektryka zasilanego energią elektryczną z sieci. Wytwarzaną z węgla
              • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 04.12.24, 20:31
                stasi1 napisał:

> Myślałem że erko ma na myśli elektryka węglowego jako elektryka zasilanego ener
                > gią elektryczną z sieci. Wytwarzaną z węgla

No co ty, nie możemy być tacy jak Niemcy.
                Ci zamknęli elektrownie atomowe.
                • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 14.12.24, 09:04
                  i tym sobie strzelili w kolano. Największy koszt w energii jądrowej (nie wszyscy mówią że to się w ogóle opłaca) to jest pobudowanie samej elektrowni a później jej rozbiórka. Więc samo paliwo i jej funkcjonowanie to są grosze. I sami nieprzymuszeni do tego z tej prawie darmowej energii zrezygnowali
                  • negativum Re: PO wspierać chce bogatych? 14.12.24, 12:44
                    stasi1 napisał:

> i tym sobie strzelili w kolano. Największy koszt w energii jądrowej (nie wszysc
                    > y mówią że to się w ogóle opłaca) to jest pobudowanie samej elektrowni a późnie
                    > j jej rozbiórka. Więc samo paliwo i jej funkcjonowanie to są grosze. I sami nie
                    > przymuszeni do tego z tej prawie darmowej energii zrezygnowali

Dlaczego rozbierać elektrownię atomową, a nie modernizować sam jej reaktor?
                    Kominy skraplające parę wodną i tak zostają.

Zasada bani Herona nie zmieniła się od roku 60 p.n.e. Przeszła modernizacje ale zasada jest ta sama.
                    • stasi1 Re: PO wspierać chce bogatych? 19.12.24, 21:32
                      Niby tak ale pewnie i nne elementy też wyekspoatowane więc trzeba je wymienić.
    • stasi1 Re: Elektryki są tak tanie i dobre 03.12.24, 18:54
      Więc może zamiast dotacji to jakieś przywileje? Np jazda bus pasem. Albo darmowa rejestracja w mieście. Za darmową zapłacą dodatko cinz benzyną
      • negativum Re: Elektryki są tak tanie i dobre 20.12.24, 15:11
        stasi1 napisał:

> Więc może zamiast dotacji to jakieś przywileje? Np jazda bus pasem. Albo darmow
        > a rejestracja w mieście. Za darmową zapłacą dodatko cinz benzyną

Wszystko do czasu. A jak wszystkie pojazdy będą ekologiczne, to zaproponujesz?
        • stasi1 Re: Elektryki są tak tanie i dobre 21.12.24, 23:03
          Ale ten mój pomysł i tak jest lepszy niż dotować każdego elektryka kilkudzieścioma tysiącami. I też może wszystkie będą z czasem ekologiczne.. Na razie to nawet nie wiadomo czy elektryczne są na pewno ekologiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka