Dodaj do ulubionych

Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSDAP?

13.01.25, 18:18
Paulini organizują na Jasnej Górze spotkanie kiboli z Nawrockim, na którym to spotkanie wykrzykiwane są hasła grożące innym śmiercią. Czy Paulini zapisali się do NSDAP?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31606567,nawrocki-w-ogniu-krytyki-po-spotkaniu-z-kibicami-na-jasnej-gorze.html
Obserwuj wątek
    • margit49 Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 13.01.25, 18:58
      Czy się zapisali to nie wiem, ale zdaje się kultywują tradycję.
      W czasie II wojny z wizytą był Himmler i Frank.
      Z wizyty gubernatora Franka są jakoś szczególnie dumni, to jest jedyne wydarzenie z czasu okupacji odnotowane wraz z wpisem w księdze pamiątkowej
      A kibolskie pielgrzymki odbywają się od lat, więc miejsce zyskało nową nazwę - Brunatna Góra
      • ytartu Brunatna Góra 13.01.25, 21:05
        margit49 napisała:

> Czy się zapisali to nie wiem, ale zdaje się kultywują tradycję.

O to mi chodziło właśnie.

> W czasie II wojny z wizytą był Himmler i Frank.
        > Z wizyty gubernatora Franka są jakoś szczególnie dumni, to jest jedyne wydarzen
        > ie z czasu okupacji odnotowane wraz z wpisem w księdze pamiątkowej
        > A kibolskie pielgrzymki odbywają się od lat, więc miejsce zyskało nową nazwę -
        > Brunatna Góra

Nie wiedziałem. Dlaczego nie usunęli tego wpisu? Są dumni z wizyty hitlerowca?
        • margit49 Re: Brunatna Góra 13.01.25, 22:51
          ytartu napisał:

> Nie wiedziałem. Dlaczego nie usunęli tego wpisu? Są dumni z wizyty hitlerowca?

Pytanie retoryczne 😎
          klasztor spokojnie przetrwał 6 lat terroru, nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło w tym czasie/ żeby nie było - to jest sarkazm😀/
          • ytartu Re: Brunatna Góra 14.01.25, 06:12
            margit49 napisała:

> ytartu napisał:
            >
            > > Nie wiedziałem. Dlaczego nie usunęli tego wpisu? Są dumni z wizyty hitler
            > owca?
            >
            > Pytanie retoryczne 😎
            > klasztor spokojnie przetrwał 6 lat terroru, nic nadzwyczajnego się nie wydarzy
            > ło w tym czasie/ żeby nie było - to jest sarkazm😀/

To mogła być strategia przetrwania. Pójście na jakiś układ
            • margit49 Re: Brunatna Góra 14.01.25, 09:05
              ytartu napisał:

> To mogła być strategia przetrwania. Pójście na jakiś układ

Mogła
              Paulini zawsze z prądem - to przecież tam ogłoszono polskich ewangelistów 😀 Łukasza(Szumowskiego) i Mateusza(Morawieckiego)

• ytartu Re: Brunatna Góra 15.01.25, 11:01
                margit49 napisała:

> ytartu napisał:
                >
                > > To mogła być strategia przetrwania. Pójście na jakiś układ
                >
                > Mogła
                > Paulini zawsze z prądem - to przecież tam ogłoszono polskich ewangelistów 😀 Łu
                > kasza(Szumowskiego) i Mateusza(Morawieckiego)
                >

Szwedzi też szli na układ z nazistowskimi Niemcami.
                • margit49 Re: Brunatna Góra 15.01.25, 12:53
                  ytartu napisał:

> Szwedzi też szli na układ z nazistowskimi Niemcami.

Finowie też

Finlandia była w szczególnie trudnej sytuacji, bo jednocześnie prowadziła wojnę z ZSRR
                  Mannerheim dowódca armii i późniejszy prezydent wystrzegał się jednak formalnego sojuszu z III Rzeszą.
                  Starał się unikać zbytniego zaangażowania po stronie Osi, odmówił m.in. wydania fińskich Żydów[39], uczestnictwa wojsk fińskich w oblężeniu Leningradu i zaatakowania kolei murmańskiej[40], wycofał ochotników fińskich z formacji SS[41] oraz mimo stanu wojny utrzymywał kontakt z Churchillem i Rooseveltem[42].

en.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Emil_Mannerheim
        • storima Re: Brunatna Góra 14.01.25, 12:20
          ytartu napisał:
          > Nie wiedziałem. Dlaczego nie usunęli tego wpisu? Są dumni z wizyty hitlerowca?

Sztuka dyplomacji.
          Omamienia hitlerowca.
          Ukrycia mocy polskości Jasnej Góry dla okupowanej brutalnie Ojczyzny.

Mało kto tutaj zdaje sobie sprawę co oznaczał swobodny dostęp na Jasną Górę dla Polaków w czasie hitlerowskiej okupacji. Wsparcie duchowe, psychologiczne, moralne.
          Nie zapomnijmy. Jasna Góra była symbolem polskości, niepodległości, kultywacji języka polskiego.
          Symbol narodowego zwycięstwa nad Szwedami. Czy też „cudu nad Wisłą”.

Ograniczona wiedza historyczna poniektórych forumowiczów skutkuje w formowaniu uproszczonych i zniekształcających fakty historyczne opinii.

Przypomnę, że po upadku Powstania Warszawskiego jego uczestnicy masowo szukali schronienia ze względu na narodowy symbol swej cudowności na Jasnej Górze.

Niegdyś Cię, Maryjo, w świętej Częstochowie
          O lud swój polscy błagali królowie,
          Niegdyś Cię Polska, jeszcze wielka, cała.
          Królową swoją przed zgonem obrała,
          Naród ten niegdyś służył Ci orężno,
          Bój Chrystusowy tocząc z poganami
          Królowo Polski i Litewska Księżno,
          Zmiłuj się nad nami!

Zygmunt Krasiński
          • storima Re: Brunatna Góra 14.01.25, 13:26
            storima napisał:

> ytartu napisał:
            > > Nie wiedziałem. Dlaczego nie usunęli tego wpisu? Są dumni z wizyty hitler
            > owca?
            >
            > Sztuka dyplomacji.
            > Omamienia hitlerowca.
            > Ukrycia mocy polskości Jasnej Góry dla okupowanej brutalnie Ojczyzny.

>
            > Niegdyś Cię, Maryjo, w świętej Częstochowie
            > O lud swój polscy błagali królowie,
            > Niegdyś Cię Polska, jeszcze wielka, cała.
            > Królową swoją przed zgonem obrała,
            > Naród ten niegdyś służył Ci orężno,
            > Bój Chrystusowy tocząc z poganami
            > Królowo Polski i Litewska Księżno,
            > Zmiłuj się nad nami!

>
            > Zygmunt Krasiński
            >
            >
            >

PS
            Znam moc Jasnej Góry tamtych czasów także z opowieści mych częstochowskich przodków.
            Moc Jasnej Góry za PRLu. Znam z własnych opozycyjnych także doświadczeń.
            Ale obecna Jasna Góra nie ma z tymi narodowymi świętościami nic wspólnego.
            • adam.eu Re: Brunatna Góra 15.01.25, 09:40
              storima napisał:
              ................................
              > PS
              > Znam moc Jasnej Góry tamtych czasów także z opowieści mych częstochowskich przo
              > dków.
              > Moc Jasnej Góry za PRLu. Znam z własnych opozycyjnych także doświadczeń.
              > Ale obecna Jasna Góra nie ma z tymi narodowymi świętościami nic wspólnego.

No dobrze, ale co z działaczami, którzy po prostu nie tylko nie byli wierzący?
              Albo byli wierzący i wiedzieli że niektórzy księża współpracowali wówczas z ówczesną SB?
              • storima Re: Brunatna Góra 15.01.25, 11:45
                adam.eu napisał:

> storima napisał:
                > ........................
                > No dobrze, ale co z działaczami, którzy po prostu nie tylko nie byli wierzący?
                > Albo byli wierzący i wiedzieli że niektórzy księża współpracowali wówczas z ówc
                > zesną SB?

Osoby, co do których padało uzasadnione podejrzenie, że mogą współpracować ze służbami nie były wtajemniczane w działalność opozycyjną. Bez względu na yo czy byli duchownymi czy stanu świeckiego.
                Kwestia wiary nie była istotnym czynnikiem determinującym współpracę czy też wsparcie dla działalności opozycyjnej.
                Wszyscy raczej byliśmy po jednej stronie barykady.
            • margit49 Re: Brunatna Góra 15.01.25, 10:31
              storima napisał:

> > Sztuka dyplomacji.
              > > Omamienia hitlerowca.

Sztuka dyplomacji, kurtuazja owszem. I jak najbardziej wskazane. Zresztą Frank tam przybył z "gospodarską" wizytą

> > Ukrycia mocy polskości Jasnej Góry dla okupowanej brutalnie Ojczyzny.

Raczej nie dało się tego ukryć, o czym świadczy wpis w księdze pamiątkowej
              Mam wrażenie, że został zachowany jako "świadectwo prawdy" - hitlerowcy potrafili uszanować święte miejsce
              Co jednak nie przeszkodziło im w zaminowaniu klasztoru
              Zaminowany przez Niemców klasztor na Jasnej Górze, z pomocą zakonników rozminował saper sierż. Konstanty Korolkow.

Od jesieni 1944 Niemcy naciskali na przeora Stanisława Nowaka aby zakonnicy opuścili klasztor. Pomimo szykan i gróźb pozostali oni na Jasnej Górze. Dzięki temu mogli w krytycznym okresie ugasić pożar wzniecony przez Niemców na dziedzińcu klasztornym[4]. Niemiecka obsada klasztoru podpaliła ciężarówkę z dokumentami i materiałami łatwopalnymi.

pl.wikipedia.org/wiki/Walki_o_Cz%C4%99stochow%C4%99_(1945)
              • storima Re: Brunatna Góra 15.01.25, 16:30
                margit49 napisała:

> Mam wrażenie, że został zachowany jako "świadectwo prawdy" - hitlerowcy potrafi
                > li uszanować święte miejsce
                > Co jednak nie przeszkodziło im w zaminowaniu klasztoru
                > Zaminowany przez Niemców klasztor na Jasnej Górze, z pomocą zakonników rozmi
                > nował saper sierż. Konstanty Korolkow.
                >

> Od jesieni 1944 Niemcy naciskali na przeora Stanisława Nowaka aby zakonnicy
                > opuścili klasztor. Pomimo szykan i gróźb pozostali oni na Jasnej Górze. Dzięki
                > temu mogli w krytycznym okresie ugasić pożar wzniecony przez Niemców na dziedzi
                > ńcu klasztornym[4]. Niemiecka obsada klasztoru podpaliła ciężarówkę z dokumenta
                > mi i materiałami łatwopalnymi.
                >

>
                > pl.wikipedia.org/wiki/Walki_o_Cz%C4%99stochow%C4%99_(1945)

Armia Czerwona błyskawicznym atakiem zaskakując hitlerowców ocaliła zarówno Częstochowę jak i Wawel.
                Polacy kanałami dyplomatycznymi apelowali o ocalenie naszych miast.

Gdy nadciągał front, rząd polski w Londynie i jego przedstawiciel przy Watykanie, ambasador Kazimierz Papee, niejednokrotnie prosili papieża o interwencję u władz niemieckich, by Kraków i Częstochowa zostały uznane za miasta otwarte, w przeciwnym razie losy Jasnej Góry mogły być zagrożone. I nuncjusz papieski w Berlinie, Cesare Orsenigo, takie kroki podjął. Gdy kilka miesięcy później okazało się, że oba miasta wyszły z wojny bez szwanku, Watykan oznajmił, że to dzięki jego zabiegom.
                Ale tak naprawdę Niemców niewiele obeszły te interwencje. Jak wspominają ojcowie paulini, komendant niemiecki poinformował zakonników, że otrzymał rozkaz spalenia klasztoru. Żołnierze niemieccy rozlali kilkanaście beczek z benzyną, a tuż obok beczek ustawili wiadra z naftą i wiórami. Dodatkowo podjechali także ciężarówką z kocami i papierami. Podłożyli ogień, ale niespodziewany atak czerwonoarmistów spowodował ich ucieczkę i pożar udało się ugasić.

„Częstochowa ani Kraków nie stały się areną wojny, choć nad obu miastami wisiała groźba walk. Według dotychczasowych opinii historyków oba miasta ocalił śmiały manewr wojsk radzieckich” – konkluduje o. Janusz Zbudniewek ZP.

przegladprawoslawny.pl/2020/05/01/jak-ocalala-jasna-gora/
      • j-k margit, zapomnialas o gorolach z Zakopanego ? 13.01.25, 21:10
        margit49 napisała:

kultura.onet.pl/wiadomosci/kim-byl-waclaw-krzeptowski-ktory-z-niemcami-tworzyl-goralevolk/1xpf1ls
        • margit49 Re: margit, zapomnialas o góralach z Zakopanego 13.01.25, 22:10
          Z tego co wiadomo, Krzeptowski nie był paulinem
          A wątek dotyczy konkretnego klasztoru Zakonu Paulinów
          • j-k belkot 13.01.25, 22:25
            margit49 napisała:
            > Z tego co wiadomo, Krzeptowski nie był paulinem
            > A wątek dotyczy konkretnego klasztoru Zakonu Paulinów

belkot i wekslowasnie tematu.
            • margit49 Re:Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSDAP 13.01.25, 22:38
              j-k napisał:

> belkot:i wekslowasnie tematu.

• adam.eu Re: belkot 15.01.25, 13:40
              j-k napisał:

..........................................

A tak nieco i luźniej i poważniej.

Jak często można popełnić błąd pisząc pod każdym Twoim postem

BEŁKOT

?????
        • ytartu Re: margit, zapomnialas o gorolach z Zakopanego 13.01.25, 22:23
          j-k napisał:

> margit49 napisała:
          > > Czy się zapisali to nie wiem, ale zdaje się kultywują tradycję.
          > > W czasie II wojny z wizytą był Himmler i Frank.
          >
          > kultura.onet.pl/wiadomosci/kim-byl-waclaw-krzeptowski-ktory-z-niemcami-tworzyl-goralevolk/1xpf1ls

Niemniej paulini nie usunęli wpisu Himmlera...
        • adam.eu Re: margit, zapomnialas o gorolach z Zakopanego 14.01.25, 07:28
          j-k napisał:

> margit49 napisała:
          > > Czy się zapisali to nie wiem, ale zdaje się kultywują tradycję.
          > > W czasie II wojny z wizytą był Himmler i Frank.
          >
          > kultura.onet.pl/wiadomosci/kim-byl-waclaw-krzeptowski-ktory-z-niemcami-tworzyl-goralevolk/1xpf1ls

Własnymi doktorskimi słowami, jeżeli możesz, dlaczego Twój link ma usprawiedliwić ciągotki Paulinów z Częstochowy?
      • szwampuch58 Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 13.01.25, 21:22
        Krol Charles III (w Polsce nazywany Karolem)odwiedzil z tej okazji Oswiecim....szacun jego wysokosci
        • ytartu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 13.01.25, 21:48
          szwampuch58 napisał:

> Krol Charles III (w Polsce nazywany Karolem)odwiedzil z tej okazji Oswiecim....
          > szacun jego wysokosci
          >

Z jakiej okazji?
        • petronella.kozlowska szwampuch58 napisał: 14.01.25, 02:10
          Oświęcim?

Na pewno?
          • hrasier_2 Re: szwampuch58 napisał: 14.01.25, 06:56
            Chyba teraz, pomijając wszystkie bzdury pisane o Jasnej Górze.
      • ytartu Wpis 14.01.25, 08:57
        margit49 napisała:

> Z wizyty gubernatora Franka są jakoś szczególnie dumni, to jest jedyne wydarzen
        > ie z czasu okupacji odnotowane wraz z wpisem w księdze pamiątkowej
        > A kibolskie pielgrzymki odbywają się od lat, więc miejsce zyskało nową nazwę -
        > Brunatna Góra

Ja mogę zrozumieć, że byli z wizytą, że trudno było odmówić. Ale ze wpis jest ciągle w księdze pamiątkowej? To nie mieści mi się w głowie.
    • weteran-czasu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 13.01.25, 22:28
      Paulini pobłądzili, piekło czeka otworem!
    • niepoprawnylogin1980 Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 14.01.25, 05:29
      KOMU jest na rękę sugerowanie sprawek niemieckie Polakom i ogólnie Krajowi najbardziej przez niemieckich zbrodniarzy poszkodowanym?!
      Oczywiście niemieckim odwiecznym "przyjaciołom' zza Odry ale także Lobby, któremu roją się kolejne haracze wymuszane na Polsce oraz "przyjaciołom" ze wschodu, którzy w ten sposób "tłumaczyli" swą okupację Polski.
      Jest to tym bardziej godne jednoznacznej oceny, że dzieje się to w Kraju w którym ubeccy mordercy twierdzili iż w katowniach UB walczyli z ... faszyzmem a nawet nazizmem(sic!)!!
      • ytartu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 14.01.25, 07:07
        niepoprawnylogin1980 napisał:

> KOMU jest na rękę sugerowanie sprawek niemieckie Polakom i ogólnie Krajowi na
        > jbardziej przez niemieckich zbrodniarzy poszkodowanym?!
        > Oczywiście niemieckim odwiecznym "przyjaciołom' zza Odry ale także Lobby, które
        > mu roją się kolejne haracze wymuszane na Polsce oraz "przyjaciołom" ze wschodu,
        > którzy w ten sposób "tłumaczyli" swą okupację Polski.
        > Jest to tym bardziej godne jednoznacznej oceny, że dzieje się to w Kraju w któr
        > ym ubeccy mordercy twierdzili iż w katowniach UB walczyli z ... faszyzmem a na
        > wet nazizmem(sic!)!!

Komu zależy na skłóceniu nas z sojusznikami i na wchodzeniu w tyłek lizusom spadkobierców morderców z UB i KGB jak np. Węgrom? Dlaczego Załężu na tym nawrockiemu? Czy to polski kandydat?
        • adam.eu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 14.01.25, 07:18
          "KOMU jest na rękę sugerowanie sprawek niemieckie Polakom i ogólnie Krajowi najbardziej przez niemieckich zbrodniarzy poszkodowanym?!"

Czy mógłbyś poprawić to zdanie, aby było czytelne?
          • ytartu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 15.01.25, 11:03
            adam.eu napisał:

> "KOMU jest na rękę sugerowanie sprawek niemieckie Polakom i ogólnie Krajowi
            > najbardziej przez niemieckich zbrodniarzy poszkodowanym?!"

>
            > Czy mógłbyś poprawić to zdanie, aby było czytelne?

Załężu = zależy
      • adam.eu Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 14.01.25, 07:25
        "KOMU jest na rękę sugerowanie sprawek niemieckie Polakom i ogólnie Krajowi najbardziej przez niemieckich zbrodniarzy poszkodowanym?!"

Jeszcze raz, bo poprzednio napisałem nie pod Twoim postem.

Czy możesz poprawiać swoją zdanie? Bo jak dla mnie to nie jest zrozumiałe. Można go nawet nazwać niezrozumiałym bełkotem, a pewnie nie to było Twoim zamysłem.
    • qwardian Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 15.01.25, 11:53
      Ja się zapisałem i dzisiaj historia rozstrzyga wybór na moją korzyść..
    • wykus Re: Czy Paulini z Jasnej Góry zapisali się do NSD 15.01.25, 13:29
      KK ma wielowiekowe tradycje terroru, prześladowania i mordowania ludzi innych poglądów i innego wyznanie.Święta Inkwizycja nie powstała w XX wieku. Niemcy mieli gotowy wzorzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka