Dodaj do ulubionych

Jachirę wypuścili :)

07.04.25, 07:45
x.com/i/status/1908987378179375322
Kąsa od nowego tygodnia. Oj będzie się działo.
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:13
      nie kąsa. jak zwykle plecie androny.
      • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:20
        Zwalcza Kołtuna Polskiego. Brawo.
        • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:28
          x2468 napisał:

> Zwalcza Kołtuna Polskiego. Brawo.
          >
          rozumiem,że jesteś pod wrażeniem głębi intelektualnej tej posłanki PO
          • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:37
            Jestem pod wrażeniem posłanki Arend i posła Goska, ty nie jesteś gorsza.
            • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:41
              wątek jest n/t jachiry.
            • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:49
              x2468 napisał:

> Jestem pod wrażeniem posłanki Arend i posła Goska, ty nie jesteś gorsza.

Wątek jest o Jachirze.
              Poślicy PO.
              Widzę, że w PO nie tylko ona ma problem z ogarnięciem rzeczywistości.
            • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:18
              x2468 napisał:

> Jestem pod wrażeniem posłanki Arend i posła Goska, ty nie jesteś gorsza.

Tu jak wieść gminna niesie to było zaplanowane działanie Kaczyńskiego na posiedzenie sejmowe, nawet miał się do tego przyznać, a więc Arent i jak podajesz poseł Goska (nie znam go) wypełniali działanie szefa.
              Na forum mają między innymi tych, co tu się plują.
              • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:22
                ty też się tu plujesz, czy tylko ci,z którymi się nie zgadzasz?
                • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:33
                  Napisz coś konkretnego o Jachirze, to Ci odpowiem, czy się zgadzam, czy nie, albo będę milczał
                  • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:05
                    adam.eu napisał:

> bo będę milczał

super!!!
                    • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:11
                      hordol napisała:

> adam.eu napisał:
                      >
                      > > bo będę milczał
                      >
                      > super!!!

Jeszcze raz, obiecałem ewentualne milczenie, jeżeli napiszesz coś konkretnego o Jachirze.
              • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:36
                Oto Gosek.
                https://img.wprost.pl/img/mariusz-gosek-wyszedl-ze-studia-tvp-info-posel-pis-opuscil-program-na-zywo/5a/a0/e36c68f40b112256699274ff3bda.webp.

Swoja droga ciekawe skąd w pisie tak dużo osobników o niemieckich nazwiskach.
                • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:37
                  img.wprost.pl/img/mariusz-gosek-wyszedl-ze-studia-tvp-info-posel-pis-opuscil-program-na-zywo/66/e2/f1358c9685d0fce9f732d4f4a78a.webp
                • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:00
                  Gosek - olimpijczyk z przedziwnym powiązaniem metafizycznym z Ziobro. Ziobro był poddawany chemoterapii, a Goskowi włosy wypadły. :)
                  • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:31
                    Tutaj na "sużbie" u tego bohatera motłochu który siedzi.
                    https://checkpress.pl/static/files/gallery/579/1512322_1741456296.webp
        • no-popis Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:25
          x2468 napisał:

> Zwalcza Kołtuna Polskiego. Brawo.
          Zwalczanie to głupota lewackich rewolucjonistów. Kołtuna , w tym przypadku, należy przekonywać i oswajać.
          Podobny błąd robił Kaczyński tzn ...zwalcza zamiast przekonywać.
          Tylko taki frustrat jak Ty może "zwalczanie" popierać.
          • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:00
            Przekonywać można istotę myślącą, ciebie i konia nikt nie przekona dlatego człowiek dla konia wymyślił okulary
    • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:51
      Kto ją i jak Twoim zdaniem wypuścił?
      O ile zdajesz sobie sprawę z tego, co piszesz, to pewnie jasno wyartykułujesz.

A tak ogólnie, to w czym Ty jesteś lepszy od ONYCH i od Jachiry?
      Bo domnimywam, ze za takiego się uważasz.
      • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 08:57
        nie denerwuj się adasiu. jachira to dobra posłanka. i mądrze gada.
        • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:11
          Jeżeli już to Jachira, podobnie jak Kaczyński itd., tak stanowi język polski.
          Nie wiem, co tu powiedziała, nie potrafię też z pamięci przytoczyć jej historycznych wypowiedzi.
          Jedynie kojarzę, że raczej się z nią zgadzałem nawet wtedy, kiedy Schetyna od niej się odcinał.
          A tu co i dlaczego się miało spodobać?
          Być może zgodzę się z Tobą w tej kwestii?
          • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:18
            to po co dyskutujesz skoro nie zapoznałes sie z trescią tytułowego wpisu wraz z zamieszcoznym linkiem?
            • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 09:31
              Jak zauważyłeś, nie odnoszę się do treści zawartej pod linkiem tym bardziej, ze autor nie potrafi nic od siebie napisać, abym przeczytał.
              I swoim postem jeszcze mnie nie zachęciłeś do tego, również nie wiem, co Ci się tam podoba, a co nie i dlaczego.
              Ale cieszy mnie, że być może będziesz pisać z dużej litery IMIONA i NAZWISKA, bo tu mnie nie krytykujesz,
              • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:04
                rozumiem iż oczekujesz,że autor powinien opisać wypowiedz jachiry zamiast zamieścić link.
                a tak ogólnie to wypowiedzi jachiry "nie znasz/ nie pamiętasz ale swoje wiesz.
                • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:08
                  Nie musi opisywać, ale dobrze byłoby gdyby ustosunkował się do tej wypowiedzi. Bez tego ten watek jest następnym spamem wyprodukowanym przez negativum, który jest tu adminem społecznościowym (podobno jest nim).
                  • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:13
                    wątek mało ważny,podobnie jak mało ważna jest jachira.
                    pokazuje tylko zabawno-żałosne wypowiedzi tej pani, zresztą notoryczne.
                    • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:18
                      Raczej zabawno-żałosne wątki negativum. Wczoraj cały dzień katował nas korniszonami. Dzisiaj Jachira. Jakiego bąka jutro on "wypuści"? :(
                      • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:20
                        OK
                        negativum bad,jachira good
                        let it be.
                      • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:42
                        cuda.na.plebanii napisał:

> Raczej zabawno-żałosne wątki negativum. Wczoraj cały dzień katował nas korniszo
                        > nami. Dzisiaj Jachira. Jakiego bąka jutro on "wypuści"? :(
                        Ale nie musisz być w każdym wątku. Tym bardziej, że inni też zakładają gorsze i się meldujesz panie poważny. Wyszukuje rodzynki kandydata na prezydenta. Który nawet przebija Kidawę 🤪
                        • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:33
                          > Wyszukuje rodzynki kandydata na prezydenta. Który nawet przebija Kidawę 🤪

Nawrockiemu jest daleko do Kidawy. Jedynym jego atutem w tym cyrku jest dostęp do materiałów z IPN i dzięki temu może szantażować Kulawego, który ze strachu chwali go w niebogłosy.
                • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:46
                  hordol napisała:

> rozumiem iż oczekujesz,że autor powinien opisać wypowiedz jachiry zamiast zami
                  > eścić link.
                  > a tak ogólnie to wypowiedzi jachiry "nie znasz/ nie pamiętasz ale swoje wiesz.

Być może rozumiesz, a nawet trudno sobie wyobrazić, abyś nie rozumiał, ale nie chcesz tego napisać i sugerujesz mi, że niby link uważam za zbędny.

Podobnie jak uparcie tak jak inni "Nazwisko" piszesz z małej litery.
              • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:13
                adam.eu napisał:

> Jak zauważyłeś, nie odnoszę się do treści zawartej pod linkiem tym bardziej, ze
                > autor nie potrafi nic od siebie napisać, abym przeczytał.
                > I swoim postem jeszcze mnie nie zachęciłeś do tego, również nie wiem, co Ci si
                > ę tam podoba, a co nie i dlaczego.
                > Ale cieszy mnie, że być może będziesz pisać z dużej litery IMIONA i NAZWISKA, b
                > o tu mnie nie krytykujesz,
                Coś się nie dobrego z tobą dzieje. Przecież platforma x to ulubione miejsce pracy dla samego wodza i całej tej koalicji fachowców. Koniom arabskim nie do śmiechu.
                • negativum Lubiąż to też cudowne miejsce 07.04.25, 23:03
                  hrasier_2 napisał:

> > Ale cieszy mnie, że być może będziesz pisać z dużej litery IMIONA i NAZWI
                  > SKA, b
                  > > o tu mnie nie krytykujesz,
                  > Coś się nie dobrego z tobą dzieje. Przecież platforma x to ulubione miejsce pra
                  > cy dla samego wodza i całej tej koalicji fachowców. Koniom arabskim nie do śmi
                  > echu.

zbigniewwu.pl/trzy-razy-wiekszy-od-wawelu-klasztor-cystersow-w-lubiazu/
                  https://zbigniewwu.pl/wp-content/uploads/2020/05/klasztor-cystersow-008-2048x1152.webp
        • no-popis Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:26
          hordol napisała:

> nie denerwuj się adasiu. jachira to dobra posłanka. i mądrze gada.
          :)
    • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:04
      A z czego ona tak się cieszy na tej Platformie X. Że przegłosowali składkę zdrowotną. Dla mnie to fenomen, że 33 procent popiera Platformę Nieobywatelską. Miało być pięknie, tanio. PIS odsunięty od władzy. Emeryci waleni na waloryzacji. Nie mogę tego z rozumieć. Służba zdrowia po ponad rok jeszcze w większej zapaści, a ci murem za nią.Co to za fenomen. Skąd oni wezmą pieniądze. Bezrobocie rośnie. Prąd drogi. Firmy się zwijają. Uwaga tu numer-‹
      4 mln zł – taką stratą skończył się ubiegły rok w Stadninie Koni Janów Podlaski. Inna słynna stadnina koni arabskich w Michałowie skończyła z kolei rok z wynikiem 3,9 mln zł na minusie – podała gazeta, powołując się na informacje wiceministra rolnictwa Jacka Czerniaka. "I są to najgorsze wyniki obu spółek od wielu lat" — Do słynnych hodowli koni arabskich wrócili fachowcy zwolnieni za czasów PiS. Mimo to właśnie poniosły one rekordowe straty finansowe — poinformowała w poniedziałek "Rzeczpospolita. Brawo. wiadomosci.onet.pl/kraj/stadniny-koni-arabskich-z-rekordowymi-stratami-najgorsze-wyniki-od-lat/jpsbnr3
      • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:10
        Co się przejmujesz? Jako niemiecki bezrobotny masz przecież dostęp do ich służby zdrowia i nic tylko ci pozazdrościć.
        • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:18
          ale ten kto mieszka w polsce powinien się przejmować.sprawa jest bardzo poważna.
          żeby jednak nie było tak ponuro,to w ramach rozrywki polecam ten krótki link do obejrzenia

www.youtube.com/watch?v=EUQna1lW2FU
          • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:23
            Rozumiem. Hrasier_2 robi za adwokata tych co w Polsce :)
            • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:50
              Ono mieszka w polsce, nie rozumie tych którzy żyją w Polsce.
              • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:13
                Nocuje w Polsce. Tyrał w Rajchu dopóki nie wysłali go na bezrobocie. Teraz mając euro w kieszeni i dostęp do świetnej niemieckiej służby zdrowia robi wszystko aby obrzydzić innym to co sam ma.
                • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:02
                  On ma swój mały światek który nazywa "polska".
            • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:04
              do takiej konkluzji nie potrzeba mi opinii hrasiera.obojętnie gdzie mieszkającego
              • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:22
                hordol napisała:

> do takiej konkluzji nie potrzeba mi opinii hrasiera.obojętnie gdzie mieszkające
                > go
                Polska to jest mój kraj. To jest moja ojczyzna. Tu mam swoje miejsce na ziemi.
                • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:24
                  😅
          • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:25
            hordol napisała:

>
            > www.youtube.com/watch?v=EUQna1lW2FU

Wasza ekipa jeszcze większe cuda obiecywała. Licytował się nie będę.
      • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:36
        Odpowiem ci mistrzem Sztaudyngerem;
        "Lepszy cyc niż nic".
        Jest tysiące takich dla których 200 zł mieć albo nie mieć robi dużą różnicę.
        • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:44
          "Jest tysiące takich dla których 200 zł mieć albo nie mieć robi dużą różnicę"

Dokładnie. Dlaczego więc im się nie pomaga, tylko wg tego w jakiej formie zarabiają?
          • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:08
            Skoro nie maja to nie wpłacają na emerytury. Zatrudnionym wpłaca pracodawca. Mam tłumaczyć jaki będzie tego efekt jak już nie będą mogli pracować?
            • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 16:10
              x2468 napisał:

> Skoro nie maja to nie wpłacają na emerytury. Zatrudnionym wpłaca pracodawca. Ma
              > m tłumaczyć jaki będzie tego efekt jak już nie będą mogli pracować?

Widziałeś Naleśnika? Nie słuchał mamy.
              https://youtu.be/VXj5_2NT8QA
          • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 18:19
            sverir napisał:

> "Jest tysiące takich dla których 200 zł mieć albo nie mieć robi dużą różnicę"
            >
            > Dokładnie. Dlaczego więc im się nie pomaga, tylko wg tego w jakiej formie zarab
            > iają?

Np. Neleśnik. Te 200 zł uratowałoby go od plajty naleśnikarni.
            Śmiem jeden wątpić, że przedsiębiorcom będzie lepiej, jak do Polsatu rzucili poślicę Jachirę.
            I tam poległa.
            Wszyscy płacą tą samą składkę liczoną od płacy minimalnej. Niech to będzie x%. Np. 5%. OK. Jak masz więcej płacisz np. 7%, jeszcze więcej 9%, a jeszcze więcej 11% wzwyż.
            • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:32
              " Np. Neleśnik. Te 200 zł uratowałoby go od plajty naleśnikarni."

A Kowalskiego uratowałoby przed pożyczką lichwiarską. Niestety Kowalski pracuje na etacie ukończył już 26 lat i rozmnożył się ponad 18 lat temu, więc nie dostał ani zwolnienia z PIT, ani ulgi na dziecko, ani żadnego świadczenia socjalnego.
              • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:36
                sverir napisał:

> " Np. Neleśnik. Te 200 zł uratowałoby go od plajty naleśnikarni."
                >
                > A Kowalskiego uratowałoby przed pożyczką lichwiarską. Niestety Kowalski pracuje
                > na etacie ukończył już 26 lat i rozmnożył się ponad 18 lat temu, więc nie dost
                > ał ani zwolnienia z PIT, ani ulgi na dziecko, ani żadnego świadczenia socjalneg
                > o.

Ma inne świadczenia :)
                • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 21:02
                  " Ma inne świadczenia :)"

Aha, na przykład chorobowe, na które płaci składki od minimalnej więcej, niż przedsiębiorca od kwoty dwukrotnie wyższej:)
                  • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 21:16
                    sverir napisał:

> " Ma inne świadczenia :)"
                    >
                    > Aha, na przykład chorobowe, na które płaci składki od minimalnej więcej, niż pr
                    > zedsiębiorca od kwoty dwukrotnie wyższej:)

Nie o tym myślałem. Wielu przedsiębiorców martwi się o opłacenie pokut i wynagrodzeń. Ale tych 5 zł, nie zbawi dziennie.
                    • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 08:30
                      "Nie o tym myślałem. Wielu przedsiębiorców martwi się o opłacenie pokut i wynagrodzeń. Ale tych 5 zł, nie zbawi dziennie."

Wielu pracowników martwi się o opłacenie pokut i czy otrzymają wynagrodzenie. I tych 5 złotych by ich nie zbawiło.
                      • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 19:54
                        sverir napisał:

> "Nie o tym myślałem. Wielu przedsiębiorców martwi się o opłacenie pokut i wynag
                        > rodzeń. Ale tych 5 zł, nie zbawi dziennie."
                        >
                        > Wielu pracowników martwi się o opłacenie pokut i czy otrzymają wynagrodzenie. I
                        > tych 5 złotych by ich nie zbawiło.

Pracownik płaci PiT dopiero od tego co ma na koncie.
                        • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 19:57
                          "Pracownik płaci PiT dopiero od tego co ma na koncie"

Płaci przed dostaniem na konto. Ale koszty rosną, a nie każdy kwalifikuje się do pakietów osłonowych, które tworzył PiS, a potem próbowała KO.
        • negativum Naleśnik 07.04.25, 16:06
          x2468 napisał:

> Odpowiem ci mistrzem Sztaudyngerem;
          > "Lepszy cyc niż nic".
          > Jest tysiące takich dla których 200 zł mieć albo nie mieć robi dużą różnicę.

Naleśnik
          Naleśnikowi zabrakło mu 200 zł i dlatego padł. Da szczęście rząd wziął bezrobotnego pod swoje skrzydła.
      • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 10:48
        Rujnowanie trwało 8 lat, odbudowa będzie trwała minimum 8 lat pod warunkiem ze pisi nie wrócą i nie zeżrą koniom owsa.
        Budowa stadniny i budowa jej klasy, jakości i prestiżu trwała 200 lat niszczenie tego 8 lat a ty byś chciał aby to co kiedyś budowano 2 stulecia teraz odbudować w rok lub dwa?
      • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 11:26
        Nawet nie przeczytałem całego postu. Na razie chcę się odnieść do upierdliwie powtarzanego przez Ciebie kłamstwa dotyczącego rewaloryzacji emerytur i rent.

Hrasier_2:

"Emeryci waleni na waloryzacji. Nie mogę tego z rozumieć."

Wielokrotnie to powtarzasz na forum, tak Ci kazano?
        Już Ci to gdzieś tłumaczono, pisałeś to samo, piszesz wielokrotnie bez względu na temat wątku.

Nie zrozumiałeś, czy nie czytałeś tamtego tłumaczenia?
        Bo powtarzasz kłamstwa, to są Twoje obserwacje, czy Telewizji Republika?
        A może Twojego spowiednika?
        • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:00
          rewaloryzacja emerytur jest.ale progi podatkowe są bez zmian.
          • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:31
            Progi dotyczą wszystkich, nie tylko emerytur. Więc zapewne nie na to wielokrotnie oskarża obecną koalicję Taniarada. Teraz milczy.
            • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:40
              adam.eu napisał:

> Progi dotyczą wszystkich, nie tylko emerytur. Więc zapewne nie na to wielokrotn
              > ie oskarża obecną koalicję Taniarada. Teraz milczy.
              Jakie są progi. PIS nie patrzył na inflację. Gdzie rządom PIS emeryci podciągnęli sobie emerytury niskie. Teraz tylko ochlapy. 13 emerytura zmniejszona o ładnych parę groszy. Chcesz kogoś uderzać, a sam nie masz argumentów na nic. Rozumiem twój ból. Bo nic ci się nie skleja. Nie będę na każde twoje agresywne zaczepki odpowiadał. Ja rozumiem Bo większość emerytów głosowała na PiS to dlaczego ten elektorat wzbogacać. Weź sobie coś na uspokojenie.
              • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:52
                hrasier_2 napisał:

"13 emerytura zmniejszona o ładne ych parę groszy."

Może dojdziemy do sedna.
                Na razie kłamstwo.
              • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:11
                Dzięki polityce finansowej pis dług publiczny RP przekroczył 2 miliardy złotych i nadal się powiększa.
                • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:32
                  x2468 napisał:

> Dzięki polityce finansowej pis dług publiczny RP przekroczył 2 miliardy złotych
                  > i nadal się powiększa.
                  bedę to słyszał do konca kadencji, której mineło już 1/3 ile nie padną wczesniej :-)
                  • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:10
                    W ekonomi na działanie podjętych decyzji czeka się parę ładnych lat. Rolnik na plon czka niemal rok od zasiewu, ekonomista dłużej.
                    5 lat wojny nie wystarczyło na zniszczenie stadniny w Janowie, pis potrzebował na jej zrujnowanie lat 8 systematycznej "pracy".
                    • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 18:44
                      "W ekonomi na działanie podjętych decyzji czeka się parę ładnych lat. Rolnik na plon czka niemal rok od zasiewu, ekonomista dłużej."

Czasem się czeka parę lat, a czasem chwilę moment.
                      • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 20:48
                        sverir napisał:

> "W ekonomi na działanie podjętych decyzji czeka się parę ładnych lat. Rolnik na
                        > plon czka niemal rok od zasiewu, ekonomista dłużej."
                        >
                        > Czasem się czeka parę lat, a czasem chwilę moment.

Przykładem kwoty mleczne w UE. Co prawda je zniesiono, ale krowy wybito bardzo szybko. A nowe mleczne muciki nie rosną już tak szybko. Odnowienie populacji to spokojnie dekada.
                        Jak chłop musiał płacić pokutę za to, że krowy dają za dużo mleka, to je posłał do rzeźni.

Donald Franciszek jest w radosnym transie. Zamknie się i potem, jak będzie potrzeba to się otworzy. Może na papierze tak to wygląda, lub pustym czerepie Donalda, ale np. pracownicy wykwalifikowani rozjechali się po świecie i oni już nie wrócą.

Konika polskiego przywracają przez dekady, a niszczyć tę rasę poszło szybko.

Może moje wnuki zastaną stabilną populację. Obecnie setki naukowców pracują nad tą rodzimą rasą. Choćby by się nie pochorowała na skutek chowu wsobnego.
        • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:29
          adam.eu napisał:

> Nawet nie przeczytałem całego postu. Na razie chcę się odnieść do upierdliwie p
          > owtarzanego przez Ciebie kłamstwa dotyczącego rewaloryzacji emerytur i rent.
          >
          > Hrasier_2:
          >
          > "Emeryci waleni na waloryzacji. Nie mogę tego z rozumieć."
          >
          > Wielokrotnie to powtarzasz na forum, tak Ci kazano?
          > Już Ci to gdzieś tłumaczono, pisałeś to samo, piszesz wielokrotnie bez względu
          > na temat wątku.
          >
          > Nie zrozumiałeś, czy nie czytałeś tamtego tłumaczenia?
          > Bo powtarzasz kłamstwa, to są Twoje obserwacje, czy Telewizji Republika?
          > A może Twojego spowiednika?
          Tobie to ostatnio, źle się dzieje. Lewica dostaje w tyłek i to od wszystkich. Najbardziej od Tuska. Kandydatka z Lewicy to cienizna w sondażach. Tak lewacy kradną i biją kobiety. Dostałeś już 13 emeryturę? To zamelduj ile? Tylko nie zganiaj na niską inflancję. Nie dziwię się, że ci puszczają nerwy. Jak lewica w tym rządzie nie ma nic do powiedzenia. Czasami byś posłuchał Republiki nie tylko TVN lub rządową TYP Info. Daj mi jakiś przykład, w czym się lepiej poprawiło dla emerytów. Także w służbie zdrowia. A będzie jeszcze gorzej. Daj jeden przykład. Jeśli cię boli tyłek z kościołem to omijaj go z daleka. Żałosne te twoje stwierdzenia Adasiu.
          • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:35
            Taniarado, Kolejno, jak emeryci złotówkowi są waleni na waloryzacji?
            • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 12:57
              waloryzacja emerytur to wg przepisów procentowy wskaznik inflacji + co najmniej 20 % procentowego wzrostu płac w poprzednim roku. rząd zastosował to minimum wzrostu płac.
              • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:16
                Inflacja w RP to prawie 5%, w strefie Euro 2,2-, 2,3%. Skąd brać na podwyżki emerytur?
                • no-popis Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:27
                  x2468 napisał:

> Inflacja w RP to prawie 5%, w strefie Euro 2,2-, 2,3%. Skąd brać na podwyżki em
                  > erytur?
                  Oszczędzać i np nie dotować telewizji publicznej.
                  • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:12
                    Jestem za, powiem więcej zlikwidować zostawić tylko 1 kanał.
                • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:28
                  adaś pytał jak rząd "wali" emerytów wiec mu odpowiedziałem.
              • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:37
                > + co najmniej 20 % procentowego wzrostu płac w poprzednim roku. rząd zastosował to minimum wzrostu płac.

Co według ciebie stało za tym aby dali więcej? Moim zdaniem postąpili słusznie widząc, ze inflacja spada.
                • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:46
                  spada bo zmieniono koszyk cenowy co" zmniejszyło" inflację o jakieś 0,4-0,5 pkt procentowego
                  • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 14:02
                    Czyli spada i tym samym nie było konieczności podwyższania powyżej 20% zwłaszcza, że chodzi o wzrostu płac w poprzednim roku.
                    Obserwując wzrost procentowy emerytur w Polsce i na Zachodzie w Polsce jest o wiele lepiej na korzyść emerytów. Oczywiście chodzi mi o procentowe wzrosty.
                    • hordol Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 14:32
                      zawsze sie liczy do poprzedniego roku i inflacje i wzrost płac.
                      a ten spadek to manipulacja księgowa
                      • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 01:17
                        Tak jest w PL. Inni nie liczą wzrostu pensji. Przeważnie stosuje się indeksy wzrostu/spadku cen określonego koszyka towarów mających wpływ na normalne życie średniej klasy.
                  • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:16
                    Nie zapominaj ze zgodnie z Konstytucja za inflacje odpowiada NBP którego prezes Glapiński i Rada PP wybrani przez pis robią wszystko co w ich mocy aby uwalić wraży im i Rossji rzad RP
              • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 13:51
                hordol napisała:

> waloryzacja emerytur to wg przepisów procentowy wskaznik inflacji + co najmniej
                > 20 % procentowego wzrostu płac w poprzednim roku. rząd zastosował to minimum
                > wzrostu płac.
                Ja nie wiem gdzie Adaś żyje. Ale w swojej bańce. Znalazł się wykrywacz kłamstw. Ale oprócz waloryzacji doszła wolna kwota od podatku 13 14 lekarstwa z dużą refundacja 75 lat wgl nie płacili za leki. Także można było sobie z wysokiej emerytury odliczyć podatek. Wyszło PO i zabrali. Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cyba, naliczoną emeryturę zagraniczną.

• cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 14:04
                  > Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cyba

W tym samym psychiatryku wszyscy pacjenci są tak samo traktowani. :)
                  • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:25
                    cuda.na.plebanii napisał:

> > Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cyba
                    >
                    > W tym samym psychiatryku wszyscy pacjenci są tak samo traktowani. :)

Niektórzy są wypuszczani z Lubiąża by zwolnić miejsce.
                    • cuda.na.plebanii Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 01:20
                      negativum napisał:

> cuda.na.plebanii napisał:
                      >
                      > > > Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cyba
                      > >
                      > > W tym samym psychiatryku wszyscy pacjenci są tak samo traktowani. :)
                      >
                      > Niektórzy są wypuszczani z Lubiąża by zwolnić miejsce.

No przecież jasno się wyraził "> Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cyba". Czego jeszcze nie rozumiesz? :)
                • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:24
                  hrasier_2 napisał:

> Ja nie wiem gdzie Adaś żyje. Ale w swojej bańce. Znalazł się wykrywacz kłamstw
                  > . Ale oprócz waloryzacji doszła wolna kwota od podatku 13 14 lekarstwa z dużą r
                  > efundacja 75 lat wgl nie płacili za leki. Także można było sobie z wysokiej eme
                  > rytury odliczyć podatek. Wyszło PO i zabrali. Mnie tam wsio ryba mam tak jak Cy
                  > ba, naliczoną emeryturę zagraniczną.

Doskonale, co PO komu zabrało?
                  Konkretnie.
                  • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 23:10
                    adam.eu napisał:

> hrasier_2 napisał:
                    >
                    > > Ja nie wiem gdzie Adaś żyje. Ale w swojej bańce. Znalazł się wykrywacz k
                    > łamstw
                    > > . Ale oprócz waloryzacji doszła wolna kwota od podatku 13 14 lekarstwa z
                    > dużą r
                    > > efundacja 75 lat wgl nie płacili za leki. Także można było sobie z wysoki
                    > ej eme
                    > > rytury odliczyć podatek. Wyszło PO i zabrali. Mnie tam wsio ryba mam tak
                    > jak Cy
                    > > ba, naliczoną emeryturę zagraniczną.
                    >
                    > Doskonale, co PO komu zabrało?
                    > Konkretnie.
                    Mierna waloryzacja a ceny w górę. Jakie były rok temu a jakie teraz?
                    To zjawisko pauperyzacji.
                    Łatwo atakuje się tych słabych i słabszych.
                    Ci, którzy dostają po 8 tys na miesiąc im krzywdy nie zrobią, a skupia na tych słabych.
                    Ale przecież zawsze tak było. Platforma na skutek swoich rządów to sięgała raczej do kieszenie, a nie wspomagała przeciętnego zjadacza chleba. Mów do słupa ......
                    • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 07:14
                      "Mierna waloryzacja a ceny w górę. Jakie były rok temu a jakie teraz?"

Doskonale znasz odpowiedź na pytanie, o ile wzrosła rewaloryzacja rent i emerytur, jakie były ceny rok temu, a jakie teraz. Ogólnie to wzrost cen nazywa się. Inflacją, sprawdź sobie.
                      Czy cokolwiek jest niezgodne z ustawą? Albo czy jest zmniejszana siła nabywcza emerytury i rent?
                      Tu dodam, że być może nie wiesz, ale za PIS rewaloryzacja była dokonywana raz do roku, a obecna koalicja zmieniła przepis, że jeżeli inflacja przekroczy 5% to rewaloryzacja będzie dwa razy do roku. Wiesz o tym?

I zobacz ile wyprodukowałeś postów narzekających no to, czego nie ma!
                      Sam to produkujesz, czy ktoś lub coś Cię inspiruje?

Może jeszcze zaczniesz narzekać, że cała masa niskich emerytur jest i będzie ich jeszcze więcej dzięki obniżeniu wieku emerytalnego?
                      Nie zaczniesz, ale tu naprawdę miałbyś rację.

Zdajesz sobie sprawę, że coraz to mniej jest płacących składki, a coraz to więcej emerytów i rencistów? I że to było do przewidzenia jeszcze w ubiegłym wieku?
                      Gdyby nie pracujący i wydający tu pieniądze imigranci, to budżet pewnie by już dawno padł.

• hordol Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 08:25

> Tu dodam, że być może nie wiesz, ale za PIS rewaloryzacja była dokonywana raz d
                        > o roku, a obecna koalicja zmieniła przepis, że jeżeli inflacja przekroczy 5% to
                        > rewaloryzacja będzie dwa razy do roku. Wiesz o tym?
                        i dlatego zmieniono koszyk GUS cen aby w statystyce inflacja nie wyniosła 5%

• adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 10:06
                          hordol napisała:

> i dlatego zmieniono koszyk GUS cen aby w statystyce inflacja nie wyniosła 5%

Koszyk GUS jest od dziesiątków lat jest zmieniany co roku, nie wiem, kto i na jakich zasadach dobiera ilość produktów do koszyka i nawet w jaki sposób są ustalane ceny, według najniższych dostępnych, według najwyższych dostępnych, średnich czy mediany cen, czy według innego jeszcze wzoru. Aby jeszcze bardziej skomplikować, to ceny są różne w zależności od regionu Polski i w każdym regionie jest inna struktura wydatków.

Uważam natomiast, że te rzeczy zostały doprecyzowane i były bardziej niezależne od polityków.
                          Z tego co wiem, co wybitnie PIS dążył do decydowaniu o wszystkim.

Więc być może to zwolennicy PISu i tzw. prawicy powinni zamknąć gęby w kłódkę, albo co byłoby korzystne, dążyć do mniejszego ręcznego sterowania gospodarką. Być może gdybym to dostrzegł i dodatkowo PIS nie wpie .... przałby się do życia prywatnego to byłaby realna możliwość, abym i ja być może postawił kiedyś na prawicę.

• adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 10:13
                            adam.eu napisał:

> Być może gdybym to dostrzegł i dodatkowo PIS nie wpie .... przałby się do życia
                            > prywatnego to byłaby realna możliwość, abym i ja być może postawił kiedyś na p
                            > rawicę.

Ale obawiam się, ze tzw. prawica woli zostać PISem, Trampisem, Putinpisem, a niektórzy nawet będą "czekać na lewicę."

• hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 10:33
                          hordol napisała:

>
                          > > Tu dodam, że być może nie wiesz, ale za PIS rewaloryzacja była dokonywana
                          > raz d
                          > > o roku, a obecna koalicja zmieniła przepis, że jeżeli inflacja przekroczy
                          > 5% to
                          > > rewaloryzacja będzie dwa razy do roku. Wiesz o tym?
                          > i dlatego zmieniono koszyk GUS cen aby w statystyce inflacja nie wyniosła 5%
                          >
                          Tłumacz, tłumacz. Gdzie jest ta benzyna po 5,19 zł i powszechny dostęp do lekarza od Hołowni. Przecież u tego rządu nie było i ma pieniędzy. Nigdy nie było. Składka zdrowotna to harakiri dla stanu naszej gospodarki. Jak po roku się ją rozwala i nie ma pomysłu na to. Ciężko to zrozumieć co niektórym. Gospodarka leży i kwiczy. Jedynie nasze portfele piszczą z radości. bo kasy w nich nie zobaczysz.
                          • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:52
                            W czerwcu 2022 cena litra E85 przekroczyła 8 zł. a wartość złotego od tego czasu spadła. Wtedy nie narzekałeś, ja to rozumie byleś bliżej koryta.
                        • x2468 Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 14:45
                          Koszyk zawsze i wszędzie się zmienia Kiedyś w koszyku był magnetofon szpulowy i margaryna OMA, powiny według ciebie nadal tam tkwić?
              • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:20
                hordol napisała:

> waloryzacja emerytur to wg przepisów procentowy wskaznik inflacji + co najmniej
                > 20 % procentowego wzrostu płac w poprzednim roku. rząd zastosował to minimum
                > wzrostu płac.

Wydaje mi się, że zawsze stosuje to minimum, czy jasno określoną granicę, mam na myśli procentowy wzrost płac.
                Różnica to taka, że najniższe renty i emerytury były podwyższone kwoto więcej, niż inflacja. Stosował to rząd PO przed 2015, stosował PIS, nie wiem, ile razy. raz lub więcej.
    • weteran-czasu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:49
      Wygląda na to, że upolityczniona prowadząca gnida za wszelką cenę chce udowodnić, że zmniejszenie obciążeń podatkowych dla małych i średnich przedsiębiorców nie na sensu, bo tak powiedział znawca tematu Suski.
      Jak zarabiasz paskudo 40 000 zł miesięcznie na rękę, to dla ciebie 2400 zł nic nie znaczy.
      • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:55
        Nie ma problemu ze zmniejszeniem obciążeń podatkowych. Problem w tym, że zmniejszenie następuje na korzyść wybranej grupy. Dlaczego nie zmniejszyć wszystkim tych składek?
      • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 20:55
        weteran-czasu napisał:

> Wygląda na to, że upolityczniona prowadząca gnida za wszelką cenę chce udowodni
        > ć, że zmniejszenie obciążeń podatkowych dla małych i średnich przedsiębiorców
        > nie na sensu, bo tak powiedział znawca tematu Suski.
        > Jak zarabiasz paskudo 40 000 zł miesięcznie na rękę, to dla ciebie 2400 zł nic
        > nie znaczy.

Kto to ta upolityczniona gnida???
        • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 21:01
          " Kto to ta upolityczniona gnida???"

Prowadząca, która ośmieliła sie zapytać Jachirę, o jakiej kwocie w ogóle mówi.
          • weteran-czasu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 21:07
            Kobita zadaje pytanie, ale nie ma pojęcia o co pyta.
            Najpierw niech przeczyta dokładnie ustawę i wtedy dostanie olśnienia.
            Tabliczkę mnożenia zna i procenty też (tak przynajmniej zakładam).
            • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 21:24
              weteran-czasu napisał:

> Kobita zadaje pytanie, ale nie ma pojęcia o co pyta.
              > Najpierw niech przeczyta dokładnie ustawę i wtedy dostanie olśnienia.
              > Tabliczkę mnożenia zna i procenty też (tak przynajmniej zakładam).

Poślica chyba analizowała ile zyska kaletnik?
              • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 22:52
                Kliknąłem, obejrzałem.
                Niepochlebnie piszesz o Jahirze. że kąsa, no cóż, dla Ciebie to ważniejsze, niż sama ustawa.
                I oceniasz dopiero kilka godzin po założeniu wątku.

W mojej ocenie, tu Jachira faktycznie tu słabo wypadła, była spięta. Zwykle kojarzyłem ją z bardziej błyskotliwymi wypowiedziami.

A jak sądzisz, chociażby z tym wątkiem wypadłeś lepiej niż Jachira na wizji?
                • adam.eu Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 22:54
                  Użyłeś też slowo "poślica"
                  To jakiego określenia można być użyć pisząc o Tobie?
                  • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 22:56
                    adam.eu napisał:

> Użyłeś też slowo "poślica"
                    > To jakiego określenia można być użyć pisząc o Tobie?

A co miałem użyć? Posełka?
                    • hrasier_2 Re: Jachirę wypuścili :) 07.04.25, 23:06
                      negativum napisał:

> adam.eu napisał:
                      >
                      > > Użyłeś też slowo "poślica"
                      > > To jakiego określenia można być użyć pisząc o Tobie?
                      >
                      > A co miałem użyć? Posełka?
                      >
                      >
                      Popularnym świadczeniem zdrowotnym, w zamian za niższą składkę zdrowotną będzie już niedługo eutanazja.Juras ogłosi zrzutę na sprzęt.
                    • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 04:58
                      " A co miałem użyć? Posełka?"

A nie możesz użyć ogólnie przyjętego "posłanka", tylko silić się na słowotwórstwo?
                  • j-k ale negat nie jest kobieta :) 07.04.25, 23:04
                    adam.eu napisał:

> Użyłeś też slowo "poślica"
                    > To jakiego określenia można być użyć pisząc o Tobie?

"oślica" - bylaby logicznym nastepstwem.

ale byc klepiaca kobieta i poslem - to jest pech ::)
                    • weteran-czasu Re: ale negat nie jest kobieta :) 07.04.25, 23:57
                      posłanka!
            • sverir Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 05:00
              "Kobita zadaje pytanie, ale nie ma pojęcia o co pyta.
              Najpierw niech przeczyta dokładnie ustawę i wtedy dostanie olśnienia"

W sumie racja - po co dziennikarze mają o cokolwiek pytać polityków? Niech czytają ustawy!
              • negativum Re: Jachirę wypuścili :) 08.04.25, 07:47
                sverir napisał:

> "Kobita zadaje pytanie, ale nie ma pojęcia o co pyta.
                > Najpierw niech przeczyta dokładnie ustawę i wtedy dostanie olśnienia"
                >
                > W sumie racja - po co dziennikarze mają o cokolwiek pytać polityków? Niech czyt
                > ają ustawy!

W tym wypadku "polityczki".
    • no-popis Re: Jachira to jedna z tłumu agentów Putina w PO 08.04.25, 20:29
      Wykształcenie rewelacja jak na posła bo ukończyła Policealne Studium Aktorskie „L’Art Studio” i jest absolwentką Wydziału Lalkarskiego we Wrocławiu.
      Sukces to między innymi rola w rosyjskim filmie wojennym , antypolskim i propagandowym pt "Jedynka". Nic więc dziwnego, że po przeszkoleniu w Moskwie Tusk wciągnął ją na swoje listy wyborcze jak każdego polakofoba bo przecież samodzielnie myślących nie potrzebuje ale aktorów i aktorki - tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka