superspec2 28.04.25, 14:22 AI w oczy wieje. Tak po ludzku mi ich szkoda. A Wam? forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/9786500,w-tych-zawodach-beda-zwalniac-miliony-ludzi-trafia-na-bruk-na-polski.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cuda.na.plebanii Re: A rolnikom 28.04.25, 15:13 - Panie! Czy tu rośnie pszenica. - Nie. - A jakby pan posadził owies, to wyrośnie? - No, jak posadzę to wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: A rolnikom 28.04.25, 15:10 Widziałeś kiedykolwiek zadowolonego rolnika? Pada, zle, słońce swieci zle. Kiedyś u mnie płakali, ze kontrolują ich czy buraki cukrowe zebrane są z pól przed nadchodzącą zimą :) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: A rolnikom 28.04.25, 15:15 cuda.na.plebanii napisał: > Widziałeś kiedykolwiek zadowolonego rolnika? Pada, zle, słońce swieci zle. > Kiedyś u mnie płakali, ze kontrolują ich czy buraki cukrowe zebrane są z pól pr > zed nadchodzącą zimą :) Dobrze, że uwiadamiasz to nam Polakom. W Rosji i na Białorusi tego rodzaju kontrole to standard. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A rolnikom 28.04.25, 16:10 storima napisał: > cuda.na.plebanii napisał: > > > Widziałeś kiedykolwiek zadowolonego rolnika? Pada, zle, słońce swieci zle > . > > Kiedyś u mnie płakali, ze kontrolują ich czy buraki cukrowe zebrane są z > pól pr > > zed nadchodzącą zimą :) > > Dobrze, że uwiadamiasz to nam Polakom. > W Rosji i na Białorusi tego rodzaju kontrole to standard. Pies często myli to co widzi u siebie w Rosji z tym co się dzieje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: A rolnikom 28.04.25, 16:59 Cuda;) www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/buraki-kopane-w-sniegu-skladowane-na-mrozie-ile-zostalo-do-zbioru,138888.html Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: A rolnikom 28.04.25, 17:05 Wybacz im. Ci dwaj komsomolcy nie maja dostępu do polskich danych na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: A rolnikom 28.04.25, 17:16 superspec2 napisał: > Cuda;) > > www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/buraki-kopane-w-sniegu-skladowane-na-mrozie-ile-zostalo-do-zbioru,138888.html Przemrożony burak to nie ziemniak, który staje się słodszy. Problem zaczyna się przy rozpoczęciu procesu wytwarzania biometanu. Odpowiedz Link Zgłoś
cuda.na.plebanii Re: A rolnikom 28.04.25, 17:20 Burak pozostawiony zbyt długo na polu nabiera wody. Woda zwiększa jego wagę, ale obniża poziom cukru. Dlatego duże koncerny cukrowe kiedyś wysyłały na zwiad helikoptery, a teraz drony aby wyłapać leniwych rolników, którzy na swoim lenistwie zarabiali sporo szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: A rolnikom 28.04.25, 17:59 Przemrożony ziemniak raczej do niczego się nie nadaje. Taki prawie przemrożony to jest słodki. www.agropolska.pl/uprawa/okopowe/przemarzniete-pryzmy-burakow-cukrowych,154.html ,,Producent cukru wymaga, aby odbierane korzenie były zdrowe, świeże o naturalnym, właściwym dla buraka cukrowego zabarwieniu i kształcie. Mogą być zamarznięte lecz nieodtajałe, nie powinny być zwiędnięte lub zdrewniałe." Odpowiedz Link Zgłoś