Dodaj do ulubionych

Wody Polskie do likwidacji

22.06.25, 09:07
next.gazeta.pl/next/7,151003,32043879,panstwowy-gigant-do-likwidacji-wiceminister-czas-zamknac.html
- Czas zamknąć rozdział pod tytułem "Wody Polskie" - powiedział w rozmowie z "Dziennikiem Zachodnim" wiceminister infrastruktury Przemysław Koperski. Zapowiedział, że zespół doradczy ds. zmiany systemu gospodarką wodną w Polsce szykuje "duże zmiany". Szef tego zespołu Przemysław Koperski potwierdził, że jednym z efektów trzymiesięcznych prac na efektywniejszym zarządzeniem gospodarką wodną jest zrezygnowanie z Wód Polskich.

Obecnie Wody Polskie zatrudniają 6600 osób i te wszystkie osoby powędrują na zieloną trawkę.
Pytanie - powstanie następny moloch, czy też kompetencje Wód Polskich zostaną przeniesione na samorządy?
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Wody Polskie do likwidacji 22.06.25, 09:18
      W to miejsce powołacie Deutschewasser?
      • sverir Re: Wody Polskie do likwidacji 22.06.25, 10:53
        " W to miejsce powołacie Deutschewasser?"

Marzy ci się coś takiego, prawda? Przecież ty w skrócie uwielbiasz wszystko, co niemieckie:)
      • tapatik Re: Wody Polskie do likwidacji 22.06.25, 11:50
        "Wy" to znaczy kto?
        Przypominam, że jestem zwykłym forumowiczem pracującym na etacie w korpo.
        Na forum jestem dla zabicia czasu.

Co więcej sam w swojej wypowiedzi zastanawiam się kto przejmie kompetencje Wód Polskich.
        • no-popis Re: Wody Polskie do likwidacji 23.06.25, 06:23
          tapatik napisał:

> "Wy" to znaczy kto?
          > Przypominam, że jestem zwykłym forumowiczem pracującym na etacie w korpo.
          > Na forum jestem dla zabicia czasu.
          >
          > Co więcej sam w swojej wypowiedzi zastanawiam się kto przejmie kompetencje Wód
          > Polskich.
          Na przykład wydziały ochrony środowiska UW a jest wiele innych możliwości.
    • hrasier_2 Re: Wody Polskie do likwidacji 22.06.25, 11:03
      A Tusek prognozy nie są alarmujące. I żadnych konsekwencji i jeszcze zupka od Gosi przyleciała z Sopotu. "Dlaczego Wody Polskie milczą, o rozkazach pani ministerki Uli Zielińskiej , która, monitorować kazała opady, tylko po to by, nie wystąpiła przyducha i rybki miały się dobrze? To było tuż przed dużymi opadami i potopem.

"W czwartek i piątek zbiorniki w kaskadzie Nysy Kłodzkiej (Topola, Kozielno, Otmuchów, Nysa) miały prawie 180 mln m3 zabezpieczonej rezerwy powodziowej. Ze względu na przeciwdziałanie zakwitowi złotej algi dotychczas zbiorniki zrzucały wodę w określonym przepływie zgodnie z zaleceniami Międzyresortowego Zespołu ds. Odry" – tłumaczy spółka.
    • no-popis Re: Wody Polskie do likwidacji 23.06.25, 06:22
      tapatik napisał:

> Obecnie Wody Polskie zatrudniają 6600 osób i te wszystkie osoby powędrują na zi
      > eloną trawkę.
      > Pytanie - powstanie następny moloch, czy też kompetencje Wód Polskich zostaną p
      > rzeniesione na samorządy?
      Gorąco i zdecydowanie popieram ten pomysł.
      Wody Polskie to bizantyjska instytucja, która pod pozorem troski i gospodarkę wodną stała się bizancjum dla aparatczyków wskazanych przez PiS.
      Wyjątkowo niesolidna, arogancka i nieszanująca kpa instytucja r rodzaju kierownika szatni od Barei: nie rozpatrzyliśmy wniosku w terminie kpa i ...co nam pan zrobisz?
      Brawo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka