hrasier_2 04.07.25, 17:04 Koalicja Obywatelska obiecała znieść lub zmienić podatek Belki w ciągu 100 dni od przejęcia władzy. Minęło już 569 dni, a gotowego projektu wciąż nie ma. Obiecanki cacanki, a głupiemu radość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativum Re: Podatek Belki 04.07.25, 17:17 Ten podatek to często 100%. Oprocentowanie jest niewielkie dostajesz coś i potem ci to odbierają w 100%. A jak masz większą kasę to jako miejsce rezydencji podajesz np. Cypr. Belka próbował ratować budżet. I chwała mu za to. Ale nie można dożynać ludzi przez tyle lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Podatek Belki 04.07.25, 18:01 Tu nie o to chodzi. Obiecali go znieść. Celem Tuska nie jest zrobienie, ale robienie, a raczej udawanie, że się robi. Zestaw obiecanek, a najbardziej aktualne to rekonstrukcja rządu która miał być już, a trwa od tygodni i z miniserialu stanie się pełnowymiarowym. Z obietnicy zmniejszenia otrzymamy zwiększenie dworskich stanowisk. Z likwidacji podatku Belki powstanie jak zwykle popierdółka. Od miesięcy Niemcy podwożą migrantów, a Tusk ogłasza że siódmego wprowadzi kontrole, ale zacznie nie od blokowania Niemców ale od walki ze ochotnikami wspomagającymi pracę Straży Granicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 04.07.25, 18:11 hrasier_2 napisał: > Tu nie o to chodzi. Obiecali go znieść. Celem Tuska nie jest zrobienie, ale rob > ienie, a raczej udawanie, że się robi. Zestaw obiecanek, a najbardziej aktualn > e to rekonstrukcja rządu która miał być już, a trwa od tygodni i z miniserialu > stanie się pełnowymiarowym. Z obietnicy zmniejszenia otrzymamy zwiększenie dwo > rskich stanowisk. Z likwidacji podatku Belki powstanie jak zwykle popierdółka. > Od miesięcy Niemcy podwożą migrantów, a Tusk ogłasza że siódmego wprowadzi kont > role, ale zacznie nie od blokowania Niemców ale od walki ze ochotnikami wspomag > ającymi pracę Straży Granicznej. Może dlatego, że nie jestem Niemcem dotrzymuję słowa. Jest to czasami trudne. Ale jestem Słowianinem. Dam radę. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Podatek Belki 05.07.25, 08:03 " Celem Tuska nie jest zrobienie, ale robienie, a raczej udawanie, że się robi" Jak udawanie?! Przecież w rządzie była dyskusja na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Podatek Belki 05.07.25, 08:01 " Oprocentowanie jest niewielkie dostajesz coś i potem ci to odbierają w 100%." Opowiedz mi o mechanizmie odbierania 100% w ramach podatku Belki. Serio pytam - w jaki sposób z 19% robi się 100%? Jeszcze mnie to nie spotkało, ale chciałbym wiedzieć, jak się przed tym ustrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Podatek Belki 05.07.25, 08:26 sverir napisał: > " Oprocentowanie jest niewielkie dostajesz coś i potem ci to odbierają w 100%." > > Opowiedz mi o mechanizmie odbierania 100% w ramach podatku Belki. Serio pytam - > w jaki sposób z 19% robi się 100%? Jeszcze mnie to nie spotkało, ale chciałbym > wiedzieć, jak się przed tym ustrzec. > Też czekam z utęsknieniem aż negatyw nam to wyjaśni. PS. Metodą negatywa robi się ludziom wodę z mózgu. Dlatego takie Nawrockie wygrywają wybory prezydenckie, a złodzieje nie będą rozliczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Konsultuje się z doktorem (.) 05.07.25, 08:37 ekonomii politycznej socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Konsultuje się z doktorem (.) 05.07.25, 10:07 bobislaw.borboje napisała: > ekonomii politycznej socjalizmu. 😁 Było coś takiego na studiach w PRL-u. Sądzisz, że negatyw stamtąd czerpie swoją wiedzę? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Pieniądz traci na wartości! 05.07.25, 14:08 Pieniądz to nie jest typowy towar! Masz bardzo niskie stopy 5%, a depozytowa 4,5% zaś inflacja 4,1% Jeśli odejmiesz 19% z 4,5% to masz ok. 3,6% czyli 0,5pkt% poniżej inflacji. Podatek Belki odbiera ci cały zysk z zapasem! Do poziomu straty! Co do innych towarów: -jeśli sklep kupi za 100 -a sprzeda za 120 to ma zysk -nawet gdy towar dzięki inflacji sklep musi odkupić za 125 to nadal ma zysk, na pieniądzu jest strata -sklep zyskuje na zyskownym obrocie a nie trzymaniu towaru (np. inwestując 10 tys nie jest trudno zarobić 15 tys czyli 5 tys zysku, ludzie na straganach na rynku nie mają towaru za miliony). Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pieniądz traci na wartości! 05.07.25, 15:14 Oki, czyli generalnie tracę po prostu na tym, że jest PIT. Skoro więc jako sprzedawca najpierw kupię towar za 100, a potem sprzedam za 120, ale inflacja wynosi te nieszczęsne 4,1% to i tak wcale mój zysk nie wynosi specjalnie dużo, bo inflacja mi zeżarła wartość pieniądza, który uzyskałem ze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Pieniądz traci na wartości! 05.07.25, 15:38 sverir napisał: > Oki, czyli generalnie tracę po prostu na tym, że jest PIT. Skoro więc jako sprz > edawca najpierw kupię towar za 100, a potem sprzedam za 120, ale inflacja wynos > i te nieszczęsne 4,1% to i tak wcale mój zysk nie wynosi specjalnie dużo, bo in > flacja mi zeżarła wartość pieniądza, który uzyskałem ze sprzedaży. Zyski korporacji sięgają nawet 80 000 razy a nawet i więcej. Taki Aldrich. Kupuje chemikalia od Chińczyków i przesypuje je do 1 g pojemniczków. Kiedyś we Lwowie kumpel taszczył 50 kg wór odczynnika. Pytam się go po co mu go aż tyle, a ten że Chińczyk nie miał mniejszych opakowań. I tak te 50 kg wyszło go taniej niż kupiłby u Aldricha 1 gram. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Pieniądz traci na wartości! 06.07.25, 12:49 sverir napisał: > edawca najpierw kupię towar za 100, a potem sprzedam za 120, ale inflacja wynos > i te nieszczęsne 4,1% Nie zrozumiałeś. W handlu obrót jest szybki, na lokatach nie. Tak jest gdy sprzedawca trzyma towar rok (niczym lokatę), a to bardzo rzadkie przypadki (część niesprzedana). Mając marne 10 000 zł można robić całkiem spory zarobek szybko tym obracając (więc tu inflacja to będzie 0,1-0,3% straty dla większości towaru, średnio pewnie 0,1%). Gdy oszczędności trzyma się wiele lat (szczególnie na czarną godzinę). Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 05.07.25, 15:12 sverir napisał: > " Oprocentowanie jest niewielkie dostajesz coś i potem ci to odbierają w 100%." > > Opowiedz mi o mechanizmie odbierania 100% w ramach podatku Belki. Serio pytam - > w jaki sposób z 19% robi się 100%? Jeszcze mnie to nie spotkało, ale chciałbym > wiedzieć, jak się przed tym ustrzec. Dla małych sum płacisz 100% podatku. Dopiero przy lokatach 10 000 zł i więcej zaczyna się owo 19%. Dziecku bank nalicza np. 2 grosze odsetek. I dzieciak płaci te 2 grosze jako belkę. 2 groszy z 2 groszy to 100%. Mało który dzieciak ma na koncie 100 000 zł kieszonkowego. Pierwotnie belka była zaokrąglana do pełnych złotych. Ale za dużo fiskusowi uciekało kasy. Jak to mówią, grosz do grosza i będzie kokosza. Wielu ludzi nie trzyma na koncie płatniczym znacznej sumy. Wystarczy stracić kartę i możesz być wypłukany do zera. Zmiana naliczania podatku była podajże za wcześniejszego Herr Donalda. Tych kont w Polsce są miliony. Dla mnie to zdzierstwo z maluczkich. Jesteś biedny płać 100%. A kto Herr Donaldowi zabroni? Herr Jarosław też z tym nic nie zmienił. Jak masz 100 zł odsetek to Herr Donald zabierze ci tylko 19 zł, ale im masz mniej to zabiera więcej aż do 100% pokuty. Tak jest liberalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 05.07.25, 15:48 Możesz zrobić eksperyment. Lukas (CA) umożliwia lokaty jednodniowe. Wpłać 5000 zł na taką i zobacz ile ci Herr Donald zabiera pokuty. To nic nie kosztuje, a konto możesz zlikwidować w dowolnym momencie. Na pewno to nie będzie 19%. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Podatek Belki 06.07.25, 09:39 Czy Ty naprawdę uważasz, że tu siedzą idioci? Jeśli masz 2 grosze odsetek, to 19% od nich to 0,38 grosza. Ponieważ podatek zawsze zaokrąglamy w górę to dostajemy 1 grosz. I rzeczywiście wtedy podatek Belki wychodzi 50%. Natomiast dla 5 groszy mamy już 20%. 100% mamy tylko wtedy, gdy odsetki wyniosą 1 grosz. Jeśli mamy lokatę na 1000 zł na 3 miesiące z 1% odsetkami, to odsetkami wyniosą: 1000 * 3/12 * 1% = 250 * 0,01 = 2,50 zł. Podatek Belki to = 2,50 * 0,19 = 0,475 Zaokrąglamy w górę i dostajemy 0,48 grosza. Krótko mówić - kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 06.07.25, 16:29 tapatik napisał: > Czy Ty naprawdę uważasz, że tu siedzą idioci? Załóż sobie taką lokatę i zobaczysz ile zapłacisz procent pokuty. 19% jest prawdziwe przy sporej kasie. Ale jak masz porą kasę to nie trzymasz jej w Polsce tylko np. w Lichtensteinie czy w Szwajcarii. Przy małych sumach pokuta Belki potrafi osiągnąć 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Podatek Belki 06.07.25, 22:59 negativum napisał: > tapatik napisał: > > > Czy Ty naprawdę uważasz, że tu siedzą idioci? > > Załóż sobie taką lokatę i zobaczysz ile zapłacisz procent pokuty. Nie muszę zakładać lokaty. Warunki lokat są do znalezienia na stronie banku. Do wyliczenia podatku wystarczy kalkulator. > 19% jest prawdziwe przy sporej kasie. Załóżmy, że założę lokatę 1000 zł na 2% na rok. Po roku mam zysk 2 zł. Od tych dwóch złotych zapłacę 38 groszy podatku Belki i to jest dokładnie 19%. > Ale jak masz porą kasę to nie trzymasz jej w Polsce tylko np. w Lichtensteinie > czy w Szwajcarii. A dlaczego akurat tam? > Przy małych sumach pokuta Belki potrafi osiągnąć 100%. Kłamiesz. Wyżej to udowodniłem obliczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 06.07.25, 23:24 tapatik napisał: > Załóżmy, że założę lokatę 1000 zł na 2% na rok. > Po roku mam zysk 2 zł. Ale co z kontem z którego otrzymujesz kilkugroszowy "zysk" płacisz wtedy do 100%. Mam konto śpiocha na którym mam znikomą sumę. Konto dla mnie wygodne bo szybki przelew i bankomaty są bezpłatne. Tam np. dostaję 1 grosz, i belka mi ten 1 grosz zabiera. Pokuta 100%. Grosz w tą czy w tą są dla mnie nieważne. Ale liczy się sam fakt. > Od tych dwóch złotych zapłacę 38 groszy podatku Belki i to jest dokładnie 19%. > > > Ale jak masz porą kasę to nie trzymasz jej w Polsce tylko np. w Lichtenst > einie > > czy w Szwajcarii. > > A dlaczego akurat tam? To był przykład. Możesz i na Cyprze. > > Przy małych sumach pokuta Belki potrafi osiągnąć 100%. > > Kłamiesz. > Wyżej to udowodniłem obliczeniami. Pisałem o małych sumach. 44% Polaków nie ma żadnych oszczędności. Oni płacą 100% pokuty belki. Dla budżetu RP te pieniądze są znikome. Weźmy 20 mln kont. Belka od nich wynosi 500 000 zł (około). Przy 300 mld deficytu to pryszcz. Taki Owsiak dostał 40 mln. Belka miałby sens, jakby podatek był naliczany od np. 10 zł wzwyż. Ustalić próg. to wszystko. Nie można opodatkowywać maluczkich (a takich jest 44%) od zysku kilkogroszowego aż do 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Podatek Belki 06.07.25, 16:54 tapatik napisał: 44 proc. Polaków nie ma żadnych oszczędności. Pozostali odłożyli średnio 29 688 zł. Tylko 6 proc. z grupy mającej oszczędności ma ich na koncie więcej 100 tys. zł – wynika z badania Assay Index. Polacy stwierdzili, że jest sens lokować w mieszkania. To Herr Donald kombinuje z katastralnym. Większości społeczeństwa nie stać na kupno mieszkania za gotówkę. Wzięli kredyty na dekady. A jak spłacą to dostaną katastrem. Rostowski miał taki pomysł, że przychodzi do mnie sąsiadka i prosi o powieszenie jej obrazka. To biorę wiertarkę pytam się gdzie obrazek ma wisieć, minuta i po robocie. Ale nie. Sąsiadka się wzbogaciła, taka usługa na rynku to 300 zł. Powinna od tego zapłacić pokutę. Na szczęście to padło, bo jest nieosiągalne administracyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Podatek Belki 06.07.25, 10:14 negativum napisał: > Jak masz 100 zł odsetek to Herr Donald zabierze ci tylko 19 zł, ale im masz mni > ej to zabiera więcej aż do 100% pokuty. Tak jest liberalnie. > Chłopcze mój drogi zwący się negatywem. Lubisz robić ludziom wodę z mózgu. Widać politykiem jesteś bo oni podobne zboczenie mają, bo "w mętnej wodzie diabeł ryby łowi." 19% to jest aż i tylko 19%. Tapatik ci wyjawił prawdę, którą domyślam się, że znasz jednak usiłujesz naiwnym wciskać kity bo nuż się uda im te kity wcisnąć. W związku z powyższym cieszę się niezmiernie, że królowa nauk wróciła na maturę bo mniej naiwnych znajdziesz w tej swojej mętnej wodzie. PS Także mam spore pretensje do obecnie rządzących, że nie wywiązali się z tej obietnicy bo jak to mówią "słowo się rzekło kobyłka u płotu". Dlatego Donald traci poparcie i sknocił tym i nie tylko tym bo jeszcze paru niespełnionymi obiecankami, kampanię wyborczą swojego przedstawiciela Rafała Trzaskowskiego. Tak więc złodzieje nie zostaną rozliczeni i mają wyraźną wskazówkę na przyszłość, że można kraść. A trzeba było brać przykład z pisuaru i wiele rzeczy rozdać przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś