20.08.25, 16:51
Kupił rower za 1500 zł. Nie zapłacił Herr Donaldowi pokuty.

Rozumiem podatek za samochód (zawsze kupujący płacił). Zrozumiałbym rower za 10tys... ale od kupna roweru za 1.5tys?! Państwo opresyjne.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: PCC-3 20.08.25, 16:55
      Ostatnio kupiłem rower elektryczny i też czekam na dotacje. Być może się nie doczekam- bo co szkodzi obiecać. Zresztą w tym rządzie pieniędzy nie ma i nie będzie.
      • negativum Re: PCC-3 20.08.25, 18:07
        hrasier_2 napisał:

> Ostatnio kupiłem rower elektryczny i też czekam na dotacje. Być może się nie do
        > czekam- bo co szkodzi obiecać. Zresztą w tym rządzie pieniędzy nie ma i nie będ
        > zie.

Ale to z pierwszego źródła.
        Tu Herr Donald pozostaje na 23% VAT. Ale jak Ci się ten rower znudzi, to na nabywcę siądzie Herr Donald ze swymi organami.
        Rower za 1500 zł to nie jest taki znów luksus. Sam porządny łańcuch kosztuje 250 zł. Obręcze, opony trzeba dać 1000 zł. Rama manetki siodełko też swoje kosztują. A Herr Donald Franciszek czyha i sapie cały ośliniony.

Sprzedawca zapłacił od tego roweru podatek. W Polsce zaślinionego Herr Donalda obowiązuje wielokrotny podatek.
        • hrasier_2 Re: PCC-3 20.08.25, 19:41
          Ja dałem 5 tysięcy. I teraz nie wiem czy muszę zapłacić.
          • negativum Re: PCC-3 20.08.25, 19:57
            hrasier_2 napisał:

> Ja dałem 5 tysięcy. I teraz nie wiem czy muszę zapłacić.

Jak kupowałeś, że sklepu na fakturę to nie musisz. Ale mogłeś kupować od kogoś, kto nie prowadzi działalności gospodarczej, a rower sprzedaje, bo mu się znudził.
            Cały wywiad fiskusa poszedł w nabywców detalicznych. Kupię rower, następny kupię za 20 lat. Ale ktoś kto tymi rowerami handluje na tony przez fiskusa nie jest ścigany.
            • hrasier_2 Re: PCC-3 20.08.25, 21:58
              negativum napisał:

> hrasier_2 napisał:
              >
              > > Ja dałem 5 tysięcy. I teraz nie wiem czy muszę zapłacić.
              >
              > Jak kupowałeś, że sklepu na fakturę to nie musisz. Ale mogłeś kupować od kogoś,
              > kto nie prowadzi działalności gospodarczej, a rower sprzedaje, bo mu się znudz
              > ił.
              > Cały wywiad fiskusa poszedł w nabywców detalicznych. Kupię rower, następny kupi
              > ę za 20 lat. Ale ktoś kto tymi rowerami handluje na tony przez fiskusa nie jest
              > ścigany.
              >
              > Na fakturę. Dzięki. Nie lubię skarbówki. Szczególnie tej niemieckiej. Kiedyś się nie rozliczyłem z trzech miesięcy. Firma mi dała rozliczenia. A wtedy się z niej zwolniłem. Jaką aferę rozpętali jak bym im był winien 100 tysięcy euro. A zapłaciłem 75 + 50 za rozliczenie u ksiegowej. Mają pierdolca na tym tle.
              • hrasier_2 Re: PCC-3 20.08.25, 21:59
                Nie dała rozliczenia.
                • negativum Re: PCC-3 20.08.25, 22:08
                  hrasier_2 napisał:

> Nie dała rozliczenia.

Ale liczyć chyba sam potrafisz?
    • perla.roztocza Re: PCC-3 20.08.25, 19:18
      pcc jest od kwoty zakupu powyżej 1 tys. zł i wynosi 2%.
      Ten podatek nie obowiązuje jeżeli kupujący jest płatnikiem podatku VAT czyli firmą.
      To bandycki podatek istniejący od wielu lat i żadna kolejna władza ani myśli go znieść właśnie.
      • perla.roztocza Re: PCC-3 20.08.25, 19:30
        obywatelowi A podczas libacji alkholowaej spodobał się zegarek obywatela B.
        Szybko ubito targu i B sprzedał za 2 tys zł.
        A musiał od tego zapłacić PCC3.
        Rano gdy B wytrzeźwiał to odkupił od A ten zegarek za 2 tys.i też musiał zapłacić PCC3.
        A ponieważ lubili wypić to tak kupowali sobie wzajemnie ten zegarek.
        W końcu zapłacili więcej podatku niż wart był zegarek.
        Co państwu do tego czym handlują przy wódce zwykli obywatele A i B właśnie?
        • don.kulawy Re: PCC-3 20.08.25, 19:50
          > W końcu zapłacili więcej podatku niż wart był zegarek.

I jak tu się nie upić :)
        • tapatik Re: PCC-3 20.08.25, 22:24
          Pretensje miej do AWS i UW. To oni wprowadzili ten podatek.
          • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 08:05
            tapatik napisał:

> Pretensje miej do AWS i UW. To oni wprowadzili ten podatek.
            Wykazujesz się ponownie niekompetencją.
            To tylko nazwa.
            Wcześniej te same czynności nazywały się opłata skarbowa i tak jak wcześniej od umowy pożyczki trzeba było zapłacić opłatę skarbową tak później nazywało to się PCC. Opłata skarbowa pozostałą tylko w tej części jaka wpływa do gminy czyli od tzw dokumentu pełnomocnictwa.
            • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 09:53
              Tym bardziej. Ten podatek jest pojawił się przed powstaniem PO.
              Dlaczego w takim razie Negatiwum pierdzieli o Tusku? Ma zlecenie na pisanie bzdur?
              • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 10:49
                tapatik napisał:

> Tym bardziej. Ten podatek jest pojawił się przed powstaniem PO.
                > Dlaczego w takim razie Negatiwum pierdzieli o Tusku? Ma zlecenie na pisanie bzd
                > ur?
                Zlecenia masz Ty i Negativum. Pogadajcie sobie jak to w rodzinie POPiSu czyli naubliżajcie sobie :)
      • no-popis Re: PCC-3 20.08.25, 19:31
        perla.roztocza napisał(a):

> To bandycki podatek istniejący od wielu lat i żadna kolejna władza ani myśli go
        > znieść właśnie.
        Jednocześnie jest bardzo rygorystyczny i niebezpieczny jeżeli chodzi o restrykcje i skutki jego niezapłacenia. Oprócz wymagu zapłacenia, odsetek za zwłokę to sama (dodatkowa) kara za niezapłacenie sięgać może ok. 100 000 zł
        • negativum Re: PCC-3 20.08.25, 19:52
          no-popis napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
          >
          >
          > > To bandycki podatek istniejący od wielu lat i żadna kolejna władza ani my
          > śli go
          > > znieść właśnie.
          > Jednocześnie jest bardzo rygorystyczny i niebezpieczny jeżeli chodzi o restrykc
          > je i skutki jego niezapłacenia. Oprócz wymagu zapłacenia, odsetek za zwłokę to
          > sama (dodatkowa) kara za niezapłacenie sięgać może ok. 100 000 zł

Od stycznia kupisz papier biurowy i zapłacisz 2% pokuty, bo mogłeś coś nań przepisać. Istniała taka szansa.
          I to wszystko przy 1 mld złotych dziennie deficytu.

Z PCC-3 ludzie nawet nieświadomie stają się przestępcami. Co stoi na przeszkodzie, by sprzedający płacił ten podatek? Znam człowieka, który utrzymuje się z handlu rowerami. Ale obowiązek zapłaty podatku spoczywa na kupującym. Rower chyba nie jest dobrem luksusowym. 1000 zł i przestępca…
          • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 07:45
            negativum napisał:

> Z PCC-3 ludzie nawet nieświadomie stają się przestępcami. Co stoi na przeszkodz
            > ie, by sprzedający płacił ten podatek? Znam człowieka, który utrzymuje się z ha
            > ndlu rowerami. Ale obowiązek zapłaty podatku spoczywa na kupującym. Rower chyba
            > nie jest dobrem luksusowym. 1000 zł i przestępca…
            PCC nie jest w najdrobniejszym znaczeniu podatkiem od luksusu a jest potwierdzeniem i opłatą za dokonanie wymienionych w przepisach czynności tzw cywilno-prawnych.
            • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 08:25
              no-popis napisała:

> negativum napisał:
              >
              > > Z PCC-3 ludzie nawet nieświadomie stają się przestępcami. Co stoi na prze
              > szkodz
              > > ie, by sprzedający płacił ten podatek? Znam człowieka, który utrzymuje si
              > ę z ha
              > > ndlu rowerami. Ale obowiązek zapłaty podatku spoczywa na kupującym. Rower
              > chyba
              > > nie jest dobrem luksusowym. 1000 zł i przestępca…
              > PCC nie jest w najdrobniejszym znaczeniu podatkiem od luksusu a jest potwierdze
              > niem i opłatą za dokonanie wymienionych w przepisach czynności tzw cywilno-praw
              > nych.

Każdy podatek jest podatkiem od luksusu. Idąc do warzywniaka kupujesz kartofla i za to płacisz podatek. Za luksus kartofla. Dlaczego żywność nie jest opodatkowana 0 stawką? Ano dlatego, że kartofel jest dobrem luksusowym.

Pamiętam jak za Dutkiewicza ścigano babcie co na arze posadziła pomidory i jak się rozstawiła ze skrzynką to jej walono mandat. Wysyłano całe szwadrony Straży Miejskiej. Przyszedł Sutryk i to zmienił. Nie zachwiało to rynkiem, bo ile taka babcia mogła wyciągnąć z działki kilkuarowej? 10x10 m2. Pomidory jej obrodziły, nie jest wstanie ich pożreć przez rok. To sprzedaje skrzynkę nadmiarową. No dajmy na to 15 kg.
              • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 11:15
                negativum napisał:

> Każdy podatek jest podatkiem od luksusu. Idąc do warzywniaka kupujesz kartofla
                > i za to płacisz podatek.
                Co za bzdura!
                • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 12:14
                  no-popis napisała:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Każdy podatek jest podatkiem od luksusu. Idąc do warzywniaka kupuj
                  > esz kartofla
                  > > i za to płacisz podatek.
                  > Co za bzdura!

No za kartofla podatek powinien wynosić 0%.
                  • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 14:30
                    negativum napisał:

> no-popis napisała:
                    >
                    > > negativum napisał:
                    > >
                    > > > Każdy podatek jest podatkiem od luksusu. Idąc do warzywniaka
                    > kupuj
                    > > esz kartofla
                    > > > i za to płacisz podatek.
                    > > Co za bzdura!
                    >
                    > No za kartofla podatek powinien wynosić 0%.
                    To mogłeś Ty robić u Morawieckiego tę debilną i szkodliwą reformę podatkową.
                    • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 14:45
                      no-popis napisała:

> negativum napisał:
                      >
                      > > no-popis napisała:
                      > >
                      > > > negativum napisał:
                      > > >
                      > > > > Każdy podatek jest podatkiem od luksusu. Idąc do warzy
                      > wniaka
                      > > kupuj
                      > > > esz kartofla
                      > > > > i za to płacisz podatek.
                      > > > Co za bzdura!
                      > >
                      > > No za kartofla podatek powinien wynosić 0%.
                      > To mogłeś Ty robić u Morawieckiego tę debilną i szkodliwą reformę podatkową.

Niestety zostawiłem ją Tobie…
              • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 15:08
                Kartofel jest w tym momencie podstawą żywienia wielu Polaków i w żadnym przypadku nie jest luksusem.
                Podatki płacimy prawie od wszystkiego, bo współczesne państwo wykonuje dużo drogich działań dla społeczeństwa. Przykładowo budujemy infrastrukturę drogową albo wojskową. Dlatego obywatele muszą płacić podatki, aby to wszystko spłacić.
                Nie jestem tym zachwycony, ale to cena za cywilizację.
                • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 22:44
                  tapatik napisał:

> Kartofel jest w tym momencie podstawą żywienia wielu Polaków i w żadnym przypad
                  > ku nie jest luksusem.

To dlaczego jest opodatkowany?
                  • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 22:50
                    Bo mamy taką a nie inną ustawę o podatkach.
                    Poczytaj sobie jak są opodatkowane pączki w zależności od tego jak są produkowane.
                    • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 22:55
                      tapatik napisał:

> Bo mamy taką a nie inną ustawę o podatkach.
                      > Poczytaj sobie jak są opodatkowane pączki w zależności od tego jak są produkowa
                      > ne.

Pączek jest dobrem przetworzonym. Ale kartofel nie.
    • tapatik Re: PCC-3 20.08.25, 21:53
      Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wielu lat?
      pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych
      • manhu W 2000 roku też 1000 zł 21.08.25, 00:37
        tapatik napisał:
        > Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wielu lat?
        A masz świadomość, że w 2000 też było 1000 zł? Art. 8 6)
        isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20000860959/O/D20000959.pdf
        Od tego czasu ceny wzrosły typowo 3-5 razy (te 5 i więcej to mieszkania, a mniej to towary dolar-euro które sztucznie stoją), a zarobki ok. 3x.

Dlaczego tu nie ma automatycznej waloryzacji? P-osłowie to straszne nieroby, ale po co mają to zmieniać ustawą. Też choćby mandaty i wiele innych. To wymaga setek lub tysięcy ustaw, mogłoby się zrobić samo, waloryzacja o wskaźnik inflacji.
        • tapatik Re: W 2000 roku też 1000 zł 21.08.25, 22:54
          Ostatnio po wielu latach udało się podnieść opłaty za przeglądy techniczne samochodów, które nie były podnoszone chyba z kilkanaście lat. Tak więc Twoja sugestia o lenistwie posłów może być całkiem na rzeczy.
          • negativum Re: W 2000 roku też 1000 zł 21.08.25, 22:57
            tapatik napisał:

> Ostatnio po wielu latach udało się podnieść opłaty za przeglądy techniczne samo
            > chodów, które nie były podnoszone chyba z kilkanaście lat. Tak więc Twoja suges
            > tia o lenistwie posłów może być całkiem na rzeczy.

Uważasz, że wsadzenie w rurę ma być droższe?
      • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 07:46
        tapatik napisał:

> Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wielu lat?
        > pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych
        Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o których jest ten podatek.
        • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 12:17
          no-popis napisała:

> tapatik napisał:
          >
          > > Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wielu lat?
          > > pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych
          > Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o których jest ten
          > podatek.

Jeżeli hodowca łososi sprzedaje je po wypatroszeniu i pozbawieniu głów, to prowadzi działalność gospodarczą, a nie rolniczą - orzekł NSA 19 grudnia 2017 r., sygn. akt II FSK 2298/16
          • no-popis Re: PCC-3 21.08.25, 14:31
            negativum napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > tapatik napisał:
            > >
            > > > Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wielu lat?
            > > > pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych
            > > Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o których je
            > st ten
            > > podatek.
            > Jeżeli hodowca łososi sprzedaje je po wypatroszeniu i pozbawieniu głów, to p
            > rowadzi działalność gospodarczą, a nie rolniczą - orzekł NSA 19 grudnia 2017 r.
            > , sygn. akt II FSK 2298/16

...no i ?
            • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 15:02
              no-popis napisała:

> negativum napisał:
              >
              > > no-popis napisała:
              > >
              > > > tapatik napisał:
              > > >
              > > > > Oczywiście masz świadomość, że ten podatek obowiązuje od wiel
              > u lat?
              > > > > pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych
              > > > Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o któr
              > ych je
              > > st ten
              > > > podatek.
              > > Jeżeli hodowca łososi sprzedaje je po wypatroszeniu i pozbawieniu głów
              > , to p
              > > rowadzi działalność gospodarczą, a nie rolniczą - orzekł NSA 19 grudnia 2
              > 017 r.
              > > , sygn. akt II FSK 2298/16

> ...no i ?

Nie obrzynać łososiom głów i już jest działalność rolnicza…
              • hrasier_2 Re: PCC-3 21.08.25, 15:06
                Żadnej wolności, tylko inwigilacja i podatki, a dług każdego dnia wzrasta o miliard !!!
                Nie widzicie, że jesteśmy każdeggo dnia okradani ???
                Przychodzi PO i zadłuża na niewyobrazalną skalę, przychodzi PIS, USZCZELNIA SYSTEM PODATKOWY i rabuje Polaków z ich dorobku, by zlikwidować zadłużenie .
                i tak od lat.
                • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 15:38
                  hrasier_2 napisał:

> Żadnej wolności, tylko inwigilacja i podatki, a dług każdego dnia
                  > wzrasta o miliard !!!

Skoro mogłeś napisać, że nie ma wolności, to jakaś wolność jednak jest.
                  Inwigilację sami sobie wprowadziliśmy kupując telefony komórkowe.
                  Podatki są od setek lat.
                  Przyczyny tak wysokiego długu są bardzo złożone, może je wyjaśnisz?

> Nie widzicie, że jesteśmy każdeggo dnia okradani ???

Poproszę o dowody na tę kradzież.

> Przychodzi PO i zadłuża na niewyobrazalną skalę,

Jaką niewyobrażalną skalę?

> przychodzi PIS, USZCZELNIA SYSTEM PODATKOWY
                  > i rabuje Polaków z ich dorobku, by zlikwidować zadłużenie .

W jaki sposób PiS uszczelnia system podatkowy?

> i tak od lat.

Przedtem były też inne partie polityczne (np.SLD) i za ich czasów dług publiczny też rósł.
        • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 15:15
          no-popis napisała:

> Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o których jest ten
          > podatek.

Co nie zmienia faktu, że ten podatek nie został wprowadzony przez obecny rząd, co sugeruje Negatiwum.
          • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 15:30
            tapatik napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > Podatek z nazwy owszem ale zmieniają się stawki i czynności, o których je
            > st ten
            > > podatek.
            >
            > Co nie zmienia faktu, że ten podatek nie został wprowadzony przez obecny rząd,
            > co sugeruje Negatiwum.

tego nie sugerowałem.
            Z takiego rowerka jest aż 30 zł podatku. A człeka można ciągać o 100 000 zł. Jak cię dopadnie fiskus, powodzenia.

Nie jestem za unikaniem podatków. Ale na cholerę są one ściągana od nabywcy roweru, wcale nie drogiego?

Ktoś miał zapłacić 30 zł. Urząd mógł mu dowalić 100 000 zł. To nie ma sensu.
            Moja była żona doniosła do fiskusa sama na siebie. Próbowałem interweniować polubownie, "doniosła sama na siebie" i zapłaciła koło 20 000 zł. A chciała ode mnie zyskać tylko 3000 zł. Straciła 20000 zł i to rozłożone na raty, bo się za nią wstawiłem.
            • tapatik Re: PCC-3 21.08.25, 15:41
              Tak? To co chciałeś nam powiedzieć zamieszczając swój post?
              • negativum Re: PCC-3 21.08.25, 23:14
                tapatik napisał:

> Tak? To co chciałeś nam powiedzieć zamieszczając swój post?

Ponoć inteligent i umiesz czytać między słowami.
                • tapatik Re: PCC-3 22.08.25, 09:03
                  Czy ja jestem baba, aby się domyślać?
                  • no-popis Re: PCC-3 22.08.25, 10:46
                    tapatik napisał:

> Czy ja jestem baba, aby się domyślać?
                    To baba to jest Ktoś gorszy?
                    Prostaczek forumowy z zaścianka.
                    • tapatik Re: PCC-3 22.08.25, 11:42
                      no-popis napisała:

> tapatik napisał:
                      >
                      > > Czy ja jestem baba, aby się domyślać?
                      > To baba to jest Ktoś gorszy?

Nie, baby mają inny algorytm działania.

> Prostaczek forumowy z zaścianka.

Miło mi, Tapatik jestem.
    • hrasier_2 Re: PCC-3 24.08.25, 12:17
      Mamy cię. Kupiła frytkownice. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://natemat.pl/620573,kupila-air-fryera-przez-internet-skarbowka-wezwala-ja-do-oplacenia-podatku&ved=2ahUKEwjL6Zmpm6OPAxVQPxAIHftxDLcQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw1NU9PHCbOO4M8oAzsSLN81
      • negativum Re: PCC-3 24.08.25, 15:38
        hrasier_2 napisał:

> Mamy cię. Kupiła frytkownice. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://natemat.pl/620573,kupila-air-fryera-przez-internet-skarbowka-wezwala-ja-do-oplacenia-podatku&ved=2ahUKEwjL6Zmpm6OPAxVQPxAIHftxDLcQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw1NU9PHCbOO4M8oAzsSLN81

To frytkownice też są na celowniku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka