weteran-czasu 28.09.25, 15:32 chce wymusić obowiązkową religię w szkołach na siłę w wymiarze 2h tygodniowo, ale nie chce za to płacić i żąda od państwa na to kasy podatniczej. Jestem przeciw! Co Wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazala2 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 28.09.25, 15:44 Klasyk dezinformacji z celami politycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnylogin1980 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 28.09.25, 23:15 Uważam, że finansowanie z podatków powinno być proporcjonalne. "...W Narodowym Spisie Powszechnym 2021 71,3% obywateli Polski zadeklarowało przynależność do Kościoła rzymskokatolickiego obrządku łacińskiego. Wydarzenia Interia +1 Jeśli liczyć tylko osoby, które udzieliły odpowiedzi na pytanie o wyznanie – spośród nich ok. 89,8% stwierdziło, że są katolikami. oko.press ...." A dodam, że mamy jeszcze ok pół miliona prawosławnych, 100 tys protestantów i innych. Tymczasem cały czas mamy do czynienia z rażąco niesprawiedliwym podziałem środków: "...Skoro budżet szkolnictwa wyższego i nauki to ~34 mld zł. WNP +1 Katolickie uczelnie dostały od 2007 do 2023 co najmniej 4,5 mld zł. TVN24 To oznacza, że średnio rocznie – zakładając równy podział (który pewnie nie jest równy) – katolickie uczelnie otrzymywały ok. 4 , 5 mld zł 16 lat ≈ 0 , 28 mld zł rocznie 16 lat 4,5 mld zł ≈0,28 mld zł rocznie czyli ~280 mln zł/rok. W stosunku do budżetu np. 34 mld zł/rok, to około 0,8-1% budżetu szkolnictwa wyższego (zakładając, że ta średnia roczna dotacja się utrzymywała) mogło trafiać do uczelni katolickich...." Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 22:32 Na uczelnie świeckie idą tylko niewierzący, czy jednak wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
laina.haase Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 08:30 weteran-czasu napisał: > > chce wymusić obowiązkową religię w szkołach na siłę w wymiarze 2h tygodniowo, > ale nie chce za to płacić i żąda od państwa na to kasy podatniczej. > Jestem przeciw! > Co Wy o tym sądzicie? Jestem zdecydowanie przeciwny finansowaniu jakiejkolwiek ideologii czy religii przez państwo i jej obecności w szkole. Dotyczy to zarówno problemu w tytule tego wątku ale również szerzeniu w szkole ideologii w wersji Nowacka/Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 12:00 Religia to nie ideologia tylko zaszczepione wymyślone przez człowieka wyobrażenia mające swoje źródło w samym społeczeństwie, a nie w jakiejś interwencji istot czy sił wyższych. W naszych warunkach pod pojęciem religii skrywany jest praktycznie stosowany agresywny system władzy a pozostałe aspekty życia społecznego mają niewielkie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
motooto0 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 08:37 Baśnie i powiastki niepiśmiennych bliskowschodnich poganiaczy wielbłądów obowiązkowo w szkołach ? Pogięło ich. "na wnuczka" , "na policjanta" , "na boga" , "na 3 karty" , "na cudowne żródełko" ... - Książka już do kupienia. sutenerzytrojmiasta.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 12:05 motooto0 napisał: > "na wnuczka" , "na policjanta" , "na boga" , "na 3 karty" , "na cudowne żródełk > o" ... > ... "na głodujących murzynów (abp. Zimoń), "na poszkodowanych w tragedii haki Katowickiej", "na dzwony kościelne czy dachy", ... Odpowiedz Link Zgłoś
motooto0 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 09:01 Leon X (właśc. Giovanni di Lorenzo de' Medici; ur. 1475–1521) – papież od 1513 do 1521 : " Wszystkie wieki mogą poświadczyć, jak korzystna była dla nas ta bajka o Chrystusie " Ten papież Leon X to chociaż szczery był i mówił jak jest, nie owijał w całun znaczy nie owijał w bawełnę i nie nawijał makaronu na uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 12:35 W historii Kościoła katolickiego wcale nie brakuje takich postaci, które wzbudzały skrajne emocje i kontrowersje. Od ich przecież wiekopomnych decyzji po samą do dzisiaj aktualną krytykę możnamożna odkryć, jak ich dziedzictwo wpływa na współczesne oblicze Kościoła i jakie pytania w tej kwestii stawiają dzisiejsze czasy. Największe kontrowersje w historii papieży i Kościoła nie koniecznie trzeba rozważać od papieża Aleksandra VI a kończyć na JP2. Wizerunek Kościoła katolickiego w XXI wieku w dużej mierze kształtowany jest przez kontrowersje związane z papieżami, które wywołały szereg dyskusji i odmiennych reakcji zarówno w samym Kościele, jak i poza nim. Jakie wnioski można wyciągnąć z tej historii? Czy kontrowersje wokół papieży mogą być traktowane jako niewzruszalny element walorów praktyki funkcjonowania tego Kościoła, czy też niezbędny element dokonania koniecznych zmian w Kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Historia papiestwa to 30.09.25, 23:20 Może i tak, ale saeculum obscurum nadal ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 09:09 Może zrobić do wyboru, dwie lekcje religii, dwie etyki albo dwie edukacji zdrowotnej. Albo , to trochę trudniej, jedną godzinę jednego, drugą drugiego. I jak kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 09:39 stasi1: > Może zrobić do wyboru, dwie lekcje religii, dwie etyki albo dwie edukacji > zdrowotnej. Z takim celem, żeby jedna trzecia obywateli była pobożna, druga trzecia zachowywała się etycznie, a trzecia trzecia była zdrowa. Specjalna państwowa policja powinna czuwać nad tym, żeby te trzy kasty się ze sobą nie mieszały. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 12:48 Takie policje prawomyślności już funkcjonowały w przeszłości z niezbyt zachęcającym skutkiem nie tylko w historii Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 02.10.25, 07:14 By było tak jak lud chce, pooicja do tego nie jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 12:43 "Nihil novi sub sole"! Jest to ciągle ta sama metoda utrzymywania walki walki jednej religii z resztą świata. W tym zakresie jedyną dopuszczalną w moim przekonaniu mogą być lekcje z zakresu religioznawstwa a nie wybranej religii z ew. wybiórczym uwzględnianiem wygodnych dla niej schizm. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 14:04 privus: > jedyną dopuszczalną w moim przekonaniu mogą być lekcje z zakresu religioznawstwa ... jako jeden z tematów w ogólniejszej kwestii kulturoznawstwa. Inaczej ja nie głosuję za Twoim postulatem. Innymi słowami: Jeśli program takich lekcji będzie opierał się na stwierdzeniu, że ,,korzenie kultury europejskiej są judeo-chrześcijańskie'', to ja jestem przeciw. Natomiast jeśli to będzie coś w stylu ,,korzenie kultury europejskiej są pogańskie, judeo-chrześcijańskie, muzułmańskie, oświeceniowe, antyreligijne, naukowe i jeszcze inne'', to ja jestem za. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 21:06 Zbyt wąsko pojmujesz zagadnienie religioznawstwa ograniczając je do judeo-chrześcijaństwa. Jego źródła znajdziesz zarówno w Egipcie jak i Indochinach nie wspominając już o pacyfikowanych religiach europejskich lub adoptowanych politycznie w najprzeróżniejszy zresztą sposób dla swoich nowych tradycji pasania owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 29.09.25, 23:44 privus: > Zbyt wąsko pojmujesz zagadnienie religioznawstwa Pewnie tak. Bo ja nie brałem tego w szkole. Ogólnie: popieram rozszerzanie; nie popieram zasklepiania się w jednej religii, czy jednej odmianie kultury. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy nie sa muzulmanskie 29.09.25, 21:15 stefan4 napisał: >atomiast jeśli to będzie coś w stylu > ,,korzenie kultury europejskiej są pogańskie, judeo-chrześcijańsk > ie, muzułmańskie, > oświeceniowe, antyreligijne, naukowe i jeszcze inne'', > to ja jestem za. > > - Stefan J.K. nie sa muzulmanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 00:09 obrotowy (o korzeniach kultury europejskiej): > nie sa muzulmanskie. A jadłeś kiedyś chałwę, albo piłeś kawę, siedząc na otomanie i patrząc na portrety przodków w kontuszach i z karabelami? Widziałeś kiedyś jakiś wzór algebraiczny (od الجبر = al-dżabr)? Stosowałeś do czegoś jakiś algorytm (od الخوارزمي = al-Huwarizmi)? Slyszałeś o Ali-Babie i czterdziestu rozbójnikach wołających ,,Sezamie, otwórz się!'', o Aladynie, Sindbadzie, Szeherezadzie i w ogóle o Baśniach z tysiąca i jednej nocy? Jeśli wszystkie te rzeczy są Ci obce, to to nie świadczy o braku muzułmańskich korzeni, tylko o Twoim oderwaniu od kultury europejskiej. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 05:26 Islam to niewola kobiet, upodlenie poprzez przedmiotowe traktowanie, przedmiot jako obiekt seksualny (hurysy w raju, to nawet tam służą za materac). Niewola w okutanych czarnych łachach nawet w upały, pozbawienie ich wszelkiego prawa do wyboru, handel dziewczynkami dla starców (pedofilia). Poza tym Mahomet po nieudanym paroletnim wysiłku w głoszeniu swoich objawień w Mekce, wyniósł się do Medyny, mądrzejszy o przekonanie, że siłą i przemocą wojskową zdobędzie sobie uznanie. Chrześcijaństwie, które uwolniło kobiety, upodmiotowiło, dało jej prawo ciosać nam kołki na głowie🤪 Stefan napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 05:42 "Islam to niewola kobiet, upodlenie poprzez przedmiotowe traktowanie, przedmiot jako obiekt seksualny (hurysy w raju, to nawet tam służą za materac)." Jak to dobrze, że nie znasz doktorów Kościoła, który rzekomo wyznajesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 23:23 Ma powody do uważania się za najszczęśliwszego w tej jedynie słusznej religii :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: nie sa muzulmanskie 01.10.25, 16:58 Właśnie pytanie - czy to islam niewoli kobiety, czy kultura konkretnych ludzi, bo w takiej Tunezji kobiety mają bardzo dużo praw, na przykład nie zasłaniają twarzy. Być może linia na zniewoleniu bądź wolności przebiega nie na granicy religia X - religia Y, ale jest związana z fanatyzmem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: nie sa muzulmanskie 01.10.25, 17:13 tapatik: > bo w takiej Tunezji kobiety mają bardzo dużo praw, na przykład nie zasłaniają twarzy. W islamie bywa różnie. W Afganistanie kobiety muszą zakrywać twarze. W Tunezji kobietom nie wolno zakrywać twarzy, jeśli chcą mieć pełnię praw. W innych krajach muzułmańskich bywa, że twarz zakrywają te kobiety, które chcą; a te, które nie chcą, nie zakrywają. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: nie sa muzulmanskie 01.10.25, 17:25 Zgadza się. Stąd moje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 05:41 "Widziałeś kiedyś jakiś wzór algebraiczny (od الجبر = al-dżabr)? Stosowałeś do czegoś jakiś algorytm (od الخوارزمي = al-Huwarizmi)?" Ja bym zaczął od ustalenia, co to są te korzenie, ale generalnie zauważę, że łączymy kulturę, społeczeństwo i religię w jedno. Bo czy zero zawdzięczamy Arabom czy muzułmanom? Arystotelesa tłumaczyli Arabowie czy muzułmanie? Średniowieczna medycyna to zasługa Arabów czy muzułmanów? Biorąc pod uwagę poruszone kwestie (być może błędnie, ale zgaduję, że w uproszczeniu), to religia nie miała z nimi wiele wspólnego i nie kształtowała tych zagadnień tak, jak chrześcijaństwo, więc raczej mówiłbym o korzeniach arabskich czy tureckich. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 09:13 sverir: > raczej mówiłbym o korzeniach arabskich czy tureckich. OK. I raczej o angielskich, niemieckich, francuskich, polskich, kozackich, itd. niż o judeo-chrześcijańskich. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: nie sa muzulmanskie 30.09.25, 11:35 "OK. I raczej o angielskich, niemieckich, francuskich, polskich, kozackich, itd. niż o judeo-chrześcijańskich." A tu się nie zgodzę, ponieważ chrześcijański uniwersalizm wybił z głowy angielski, niemiecki, francuski, słowiański etc. indywidualizm. Nie bez kozery władcy plemienni przyjmowali chrześcijaństwo. Legenda głosi wprawdzie, że Włodzimierz wybrał prawosławie, bo mógł jeść wieprzowinę i pić wino, ale to raczej symbolika. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 02.10.25, 10:39 To można by kulturoznawstwo wraz religioznawstwem podciągnąć pod lekcje języka polskiego, bo jak się zrobi nowy przedmiot, to znowu będzie afera i wypisywanie z niego dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje W klasie mojego wnuczka 29.09.25, 21:02 w tym roku chodzi 2 (dwóch) delikwentów na religie. Na "zdrowotną" niestety chodzi tylko 5. Miasteczko powiatowe na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: W klasie mojego wnuczka 29.09.25, 21:12 Jest to już pozytywna oznaka. Nachalna indoktrynacja robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 30.09.25, 07:41 Niech żyje Prawicowa Rzeczpospolita Ludowa! Niech żyje Partia Złajdaczonej Prawicy Rzeczpospolitej! Niech żyje sojusz parafialno - chłopski i dyktatura katoproletariatu! Naród z parafią, parafia z narodem! Lenin, Stalin, Putin, Kaczyński! Odpowiedz Link Zgłoś
laina.haase Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 30.09.25, 10:59 weteran-czasu napisał: > > chce wymusić obowiązkową religię w szkołach na siłę w wymiarze 2h tygodniowo, > ale nie chce za to płacić i żąda od państwa na to kasy podatniczej. > Jestem przeciw! > Co Wy o tym sądzicie? Jak najbardziej jestem przeciwny ale taka jest demokratyczna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 30.09.25, 11:54 laina.haase: > Jak najbardziej jestem przeciwny ale taka jest demokratyczna decyzja. Czyja demokratyczna decyzja? Episkopatu? Czyli episkopat za tym głosował i państwowe finansowanie wierzeń uzyskało większość w episkopacie? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje o to kaman 30.09.25, 23:23 Pozbądźmy się wreszcie tego wrzodu na garbie Suchockiej pt. konkordat, pokażmy Epidiaskopowi, ze nie jest żadną "V władzą", że jego rolą społeczną jest SŁUŻYĆ (a nie gwałcić dzieci). I nie wysługiwać się moskiewskimi płatnymi pachołkami z ordo juris. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: o to kaman 30.09.25, 23:43 O ile mi wiadomo, to konkordat jest zapisany w Konstytucji. Bez zmiany Konstytucji nie możemy wypowiedzieć konkordatu. Możemy próbować go negocjować, ale jeśli sam Kościół nie będzie zainteresowany, to nic nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 01.10.25, 09:44 weteran-czasu napisał: > chce wymusić obowiązkową religię w szkołach na siłę w wymiarze 2h tygodniowo, a skąd ty dziadek masz takie pobożne info właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 01.10.25, 14:39 perla.roztocza napisał(a): > weteran-czasu napisał: > > > chce wymusić obowiązkową religię w szkołach na siłę w wymiarze 2h tygodni > owo, > > a skąd ty dziadek masz takie pobożne info właśnie? Być może "właśnie" stąd, że będąc dziadkiem już dawno miał możliwość własnej oceny "zalet" polskiego konfesjonalnego sekularyzmu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Kościół za pomocą PiS, Konfy, PSL i części H2 01.10.25, 15:00 privus napisał: > Być może "właśnie" stąd, że będąc dziadkiem już dawno miał możliwość własnej oc > eny "zalet" polskiego konfesjonalnego sekularyzmu politycznego. rozchodzi się o źródło tego niepokojącego info. Bo nie wiadomo czy to dziadkowe urojenia, trauma jakowaś, czy też zasłyszane na pobliskiej melinie gdzie dziadek raczył się ćwiartką na skołatane nerwy od polityki. Przypominam, że dziadek pożegnał się z forum tym, deklarując osiedlenie w Portugalii, motywując to zniszczonymi nerwami przez politykę. Niemniej, pojawił się znów dnia czwartego, rześki, odświeżony, przystępując do boju z kolejnymi histeriami w typowo babsko maglowym stylu. Może płeć zmienił, czy też co inszego dziadka spotkało właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś