Dodaj do ulubionych

13 grudnia

12.12.25, 15:47
13-tego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONA z jaja czerwonego. Zagląda do toreb zagłada do waliz niech mi zajrzy w d..pę gdzie ja mam socjalizm. To była mroźna sobota przed 13 grudnia. Już 44-ta rocznica.
Tak oto duch w narodzie nie ginął, kolejna rocznica wojny Polsko-Jaruzelskiej z własnym narodem i jego ofiary. Całusy od Michnika na kanapie dowodzą dlaczego zbrodniarz nie poniósł kary.
Pamiętam tamtą Pasterkę roku 1981, Podnieś rękę Boże Dziecię błogosław Ojczyźnie miłej i te łzy.
A jutro Nocna Zmiana bis i jej II-ga rocznica, jak dywersanci znów u władzy. Tak historia zatoczyła koło.
Obserwuj wątek
    • j-k 12. grudnia :) 12.12.25, 15:53
      boggi_dan napisał:

> 13-tego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONA

nieprawda

13.go grudnia - to Ty sie o niej dowiedziales.

wyklula sie na tajnym posiedzeniu dzien wczesniej - 12.go grudnia.
      • boggi_dan Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 17:08
        12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce. Porwali mnie zbójcy. Byłem już w rezerwie i pełniłem wartę na zmianę z młodymi. Na Sabinowskiej, gdzie teraz szkoła pożarnictwa był pułk rezerwy. Łaziliśmy z kapitanem po pustym placu, bo skoty wyjechały. Co to będzie jak w Budapeszcie. Później mi wytargali kartę mobilizacyjną i wyjechałem zagranicę.
        • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 17:12
          > 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.

To ty reżimowy byłeś, a nie opozycjonista 😅
          • j-k noc 12/13. grudnia :) 12.12.25, 17:22
            don.kulawy napisał:

> > 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.
            >
            > To ty reżimowy byłeś, a nie opozycjonista 😅

no popacz, a ja jako dzialacz "S" 13-go grudnia spalem jak i Jarek - do poludnia :)

ale jeszcze 12-go wieczorem (telefony dzialaly do 24-tej) zadzwonil do mnie kuzyn.
            mial druga zmiane w Stoczni Szczecinskiej
            i powiedzial: - sluchaj, cos sie szykuje SKOTY-podjezdzaja pod Stocznie.

przezornie spakowalem manatki i pojechalem spac do znajomych :)

• x2468 Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 17:23
            Przysięgał stać na straży komunizmu razem z radzieckimi towarzyszami. Przysięgał i nawet się nie zająknął.
            • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 17:30
              Dzisiaj bohatera rżnie. Ci częstochowscy opozycjoniści już tak mają.
          • storima Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 18:42
            don.kulawy napisał:

> > 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.
            >
            > To ty reżimowy byłeś, a nie opozycjonista 😅

Gdyby pies.na.czarnych miał pojęcie o codziennym życiu w PRL, a tu w czasie stanu to by BREDNI nie wypisywał.

Komuniści CELOWO zgarniali tych młodych Polaków do wojska.

Chodziło o zmniejszenie ryzyka, że młodzi zaczną uczestniczyć w strajkach, ulicznych protestach.

Zgarniali ich NA SIŁĘ.
            Chodziło o antagonizowanie społeczeństwa.

Klasyczna taktyka opresyjnych reżimów.

Inna rzecz, że w czasie stanu wojennego patrole wojskowe w przeciwieństwie do milicji i ZOMO były z reguły przyjaźnie nastawieni do Polaków.
            • storima Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 19:03
              storima napisał:

> don.kulawy napisał:
              >
              > > > 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.
              > >
              > > To ty reżimowy byłeś, a nie opozycjonista 😅
              >
              > Gdyby pies.na.czarnych miał pojęcie o codziennym życiu w PRL, a tu w czasie sta
              > nu wojennego to by BREDNI nie wypisywał.
              >
              > Komuniści CELOWO zgarniali tych młodych Polaków do wojska.
              >
              > Chodziło o zmniejszenie ryzyka, że młodzi zaczną uczestniczyć w strajkach, ulic
              > znych protestach.
              >
              > Zgarniali ich NA SIŁĘ.
              > Chodziło o antagonizowanie społeczeństwa.
              >
              > Klasyczna taktyka opresyjnych reżimów.
              >
              > Inna rzecz, że w czasie stanu wojennego patrole wojskowe w przeciwieństwie do m
              > ilicji i ZOMO były z reguły przyjaźnie nastawieni do Polaków.
              >
              >

Przymusowo wcielono nie tylko potencjalnych przeciwników komuny, ale także działaczy opozycyjnych.

Ale aby znać te detale to trzeba było MIESZKAĆ W PRL na stałe.
              • boggi_dan Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 20:15
                A skąd ma to wiedzieć. Lepiej na Kaczora zganiać, że spał pod kołdrą.

storima
                Re: 12. grudnia :)
                12.12.25, 19:03
                storima napisał:

> don.kulawy napisał:
                >
                > > > 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.
                > >
                > > To ty reżimowy byłeś, a nie opozycjonista 😅
                >
                > Gdyby pies.na.czarnych miał pojęcie o codziennym życiu w PRL, a tu w czasie sta
                > nu wojennego to by BREDNI nie wypisywał.
                >
                >
                > Chodziło o zmniejszenie ryzyka, że młodzi zaczną uczestniczyć w strajkach, ulic
                > znych protestach.
                >
                > Zgarniali ich NA SIŁĘ.
                > Chodziło o antagonizowanie społeczeństwa.
                >
                > Klasyczna taktyka opresyjnych reżimów.
                >
                > Inna rzecz, że w czasie stanu wojennego patrole wojskowe w przeciwieństwie do m
                > ilicji i ZOMO były z reguły przyjaźnie nastawieni do Polaków.
                >
                >

Przymusowo wcielono nie tylko potencjalnych przeciwników komuny, ale także działaczy opozycyjnych.

Ale aby znać te detale to trzeba było MIESZKAĆ W PRL na stałe.

--
                Dumny jestem: Jako były udokumentowany opozycjonista PRL ukazałem dowody kreowania fałszywej tożsamości w celu uprawiania antypolskiej, kremlowskiej propagandy. Dopiero interwencja wraz z przesłaniem mojej dokumentacji do zarządu AGORY jak i GAZETA.PL zakończyła ten proceder. Kliknij w ten link.
                • x2468 Re: 12. grudnia :) 13.12.25, 17:18
                  Nikt nie zganiał, Kaczyński w swoich wspomnieniach to opisał.
            • adam.eu Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 19:15
              "Gdyby pies.na.czarnych miał pojęcie o codziennym życiu w PRL, a tu w czasie stanu to by BREDNI nie wypisywał.

Komuniści CELOWO zgarniali tych młodych Polaków do wojska.
              "

Rzadko czytam Wasze napiszę delikatnie kłótnie.
              Ale tu to co piszesz moim zdaniem nie dotyczyło mniejszych miejscowości.
              • storima Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 20:29
                adam.eu napisał:

> "Gdyby pies.na.czarnych miał pojęcie o codziennym życiu w PRL, a tu w czasie
                > stanu to by BREDNI nie wypisywał.
                >
                "
                >
                > Rzadko czytam Wasze napiszę delikatnie kłótnie.
                > Ale tu to co piszesz moim zdaniem nie dotyczyło mniejszych miejscowości.

Świetne! Ukazywanie przeze mnie łgarstw putinowskiego Rosjanina, który udawał Polaka wychowanego w PRL na emigracji w Belgii nazywasz delikatnie kłótnie.

Nieustanne fałszowanie mojego życiorysu, oskarżanie mnie o kradzież tożsamości, fałszowanie stron rządowych Instytutu Pamięci Narodowej. I idiotyczne łgarstwa o podrobianiu ponad setki nicków na innych forach nazywasz
                delikatnie kłótnie.

A nie zauważyłeś przypadkiem, kto przed nie mal chwilą wpisał się wspierając autora oszczerczej informacji na fake newsowy wątek podważający zaufanie do państwa polskiego, poprzez niebezpieczną aplikację rządowa???

To zadaj sobie pytanie.

Komu zależy na podważaniu zaufania obywateli do państwa polskiego.

I zadaj sobie pytanie dlaczego po przedstawieniu przeze mnie dokumentów antypolskiej putinowskiej działalności i udawania w tym celu Polaka, który udaje że mieszka na stałe w Belgii, a na FK pies.na.czarnych wsypał sie kilkakrotnie, że wychowywał się w ZSRR, obecnie mieszkając na stołe w Rosji, dlaczego zarząd Agory i Gazeta.PL zdecydował o usunięciu nicka putinowskiego Rosjanina: pies.na.czarnych.

To też nazwiesz delikatnie kłótnie???

Odnośnie tematu:
                "Ministerstwo Obrony Narodowej postulowało: zawieszenie praw obywatelskich, ustanowienie nadzwyczajnych uprawnień władzy i administracji państwowej oraz wydanie specjalnego dekretu o stosunkach pracy. Wojsko zażądało również zastosowania postanowień o powszechnym obowiązku obrony umożliwiających:

przeprowadzenie częściowej mobilizacji, która mogłaby sięgać powołania około 250 tys. rezerwistów;
                zamianę z mocy prawa zasadniczej służby wojskowej, przeszkolenia studentów i absolwentów szkół wyższych na czynną służbę wojskową;
                przeprowadzenie szerokiej militaryzacji jednostek gospodarki narodowej oraz powołanie do jednego miliona osób do służby w Obronie Cywilnej”.
                wszystkoconajwazniejsze.pl/polska-przed-13-grudnia-1981-przygotowania-do-wprowadzenia-stanu-wojennego/
                I na tej podstawie ściągano przymusowo młodych ludzi.
                • adam.eu Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 22:15
                  Mnie jedynie zaskoczyła nienawiść Psa do Ukraińców. Sam jeszcze wcześniej dostrzegłem pewną nieścisłość czasową dotycząca jego pobytu w Polsce i w Belgii, ale nie wnikałem w szczegóły. Opierając się na sposobie pisania to nie tylko on na forum wydaje mi się piszący w sposób ja to określę nie do końca naturalny. Ale różne mogą być tego przyczyny. Długo tu jestem, ale więcej rzeczy przepuszczam niż czytam.
        • bobislaw.borboje Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 18:08
          boggi_dan napisał:

> 12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce.

Gdybyś nie był taką kuciapą i lebiegą, to może 12 grudnia byłbyś w 6. Pomorskiej i 13. grudnia ramię w ramię z Piotrem Dudą broniłbyś Radiokomitetu przed zgrają pracowników zdziwionych, że ich nie wpuszczają do pracy.
          • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 19:22
            > Gdybyś nie był taką kuciapą i lebiegą, to może

😅
          • mateusz.urbanski Re: 12. grudnia :) 14.12.25, 10:31
            bobislaw.borboje napisała:

> Gdybyś nie był taką kuciapą i lebiegą, to może 12 grudnia byłbyś w 6. Pomorskie
            > j i 13. grudnia ramię w ramię z Piotrem Dudą broniłbyś Radiokomitetu przed zgra
            > ją pracowników zdziwionych, że ich nie wpuszczają do pracy.

A Pjoter Duda jak stanął tam/gdzie stało ZOMO/tak stoi niewzruszenie po dziś dzień
        • adam.eu Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 19:20
          "12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce. Porwali mnie zbójcy. Byłem już w rezerwie i pełniłem wartę na zmianę z młodymi."....

Sam się zgłosiłeś? Kiedy miałeś wezwanie? Albo kiedy Cię zgarnęli? Wszak to sobota była.
          • boggi_dan Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 20:11
            adam.eu napisał:

> "12 grudnia wieczorem to ja byłem już w jednostce. Porwali mnie zbójcy. Byłe
            > m już w rezerwie i pełniłem wartę na zmianę z młodymi.
            "....
            >
            > Sam się zgłosiłeś? Kiedy miałeś wezwanie? Albo kiedy Cię zgarnęli? Wszak to sob
            > ota była.
            Zgłosiłem się ??? Ktoś mnie się pytał. Przyjechali i zabrali. 15 min na spakowanie. Co za bzdurne pytania. To był piątek.
            • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 20:19
              Przecież mogłeś zdezerterować, częstochowski bohaterze.
              • j-k tez mogles, pies... 12.12.25, 20:43
                pies.kulawy napisał:
                > Przecież mogłeś zdezerterować, częstochowski bohaterze.

tez mogles, pies.

a dalej jestes na Sluzbie.

rozumiem.

sluzysz Idei.
                • storima Re: tez mogles, pies... 12.12.25, 20:54
                  j-k napisał:

> pies.kulawy napisał:
                  > > Przecież mogłeś zdezerterować, częstochowski bohaterze.
                  >
                  >
                  > tez mogles, pies.
                  >
                  > a dalej jestes na Sluzbie.
                  >
                  > rozumiem.
                  >
                  > sluzysz Idei.

Cała prawda Drogi JK.

Poza tym, nie każdy nadaje się na opozycjonistę.

I jest to całkowicie zrozumiałe i żaden Polak nie miał wówczas idiotycznych pretensji, że ktoś siłą zaciągnięty do wojska, aby dezerterował.

Tak jak nikt nie oczekiwał od kogoś, aby ten ktoś wbrew swej woli stał się opozycjonistą!

To komuna niszczała życie ludzi, zmuszając ich do uległości.

I Rosjanin o tym doskonale wie.
                  Bo taką wykonywał w ZSRR robotę.
                  Iluż ludziom zniszczył życie.
                  Dla idei.
                • don.kulawy Re: tez mogles, pies... 12.12.25, 22:03
                  j-k napisał:

> pies.kulawy napisał:
                  > > Przecież mogłeś zdezerterować, częstochowski bohaterze.
                  >
                  >
                  > tez mogles, pies.
                  >
                  > a dalej jestes na Sluzbie.
                  >
                  > rozumiem.
                  >
                  > sluzysz Idei.

Nikt mnie nie wzywał do rezerwy. Na szczęście byłem w takim zawodzie, który nie ruszano i w tym czasie mialem urlop.
                  Pamietam noc 12.12... Oglądaliśmy z żoną jakiś film w TV i nagle przerwano emisję i pokazała się Loska, jakby przestraszona i pożegnała się z widzami. Rano po obudzeniu się włączyłem TV i już przemawiał jenerał. Telefon w domu nie działał i aby się dowiedzieć co u moich rodziców musiałem pojechać do nich samochodem. Po drodze widziałem na ulicach patrole wojskowe. Tak to pamiętam.
                  • bobislaw.borboje Re: tez mogles, pies... 12.12.25, 22:21
                    Bo tak to z grubsza było.
                  • storima Re: tez mogles, pies... 12.12.25, 22:45
                    don.kulawy napisał:

> Pamietam noc 12.12... Oglądaliśmy z żoną jakiś film w TV i nagle przerwano emis
                    > ję i pokazała się Loska, jakby przestraszona i pożegnała się z widzami.

Ależ łże.

Żadna Loska się nie pokazała.

Nagle na ekranie pojawił się śnieg.

Wyglądało to tak jakby siadło zasilanie. Bo normalne były wówczas nagłe przerwy w dostawach prądu.

Facet, który pisał tutaj, ze nie ma numeru PESEL.
                    Ani dowodu osobistego.Ani paszportu>

Facet, który niedawno pisał, że nie mając obywatelstwa belgijskiego, otrzymał belgiski paszport.
                    Z wpisanym tam obywatelstwem polskim.

Facet, który
                    pisał, że w liceum na nauczycieli mówiono "proszę pani".

pies.na.czarnych który pisał że do doktorów na wyższych uczelniach w PRL mówiło się per docent to, KAŻDY z mojej generacji o tym wie, iż są to wierutne bzdury. A ten kto wypisuje te brednie ewidentnie nie mógł studiować w PRL. Bo takich rzeczy się nie zapomina

Teraz tu niedawno wspierał brednie jego pomagiera, nie kwestionując tego idiotycznego objawienia, że Adam Mickiewicz tworzył w PRL.

Wsypał się z tymi oskarżeniami wobec przymusowo wcielonych do wojska w czasie stanu wojennego.

Podczas gdy NIKT z Polaków nie miał o to do nich pretensji. Ani nie oskarżał o to, że nie zdezerterowali.

Nie zna REALIÓW życia w stanie wojennym.

I ten idiotyzm z Loską.

I inne brednie. Którymi udowodnił, że NIGDY nie mieszkał w Polsce na stałe.
                    • storima Re: tez mogles, pies... 12.12.25, 23:55
                      Na ulicach pojazdy wojskowe. Patrole z karabinami maszynowymi.
                      GODZINA MILICYJNA.
                      Plakaty z ogłoszeniem kar za nieprzestrzeganie prawa stanu wojennego. Od więzienia do kary śmierci włącznie.
                      A tu taka wtopa:
                      DEZERTEROWAĆ.

Pojęcia nie ma o detalach życia, epoki stanu wojennego.
                      Nigdy nie mógł ktoś taki przebywać w Polsce na stałe.
                  • don.kulawy Re: tez mogles, pies... 13.12.25, 00:59
                    W Częstochowie oczywiście było inaczej 😅. Storima jako naczelny opozycjonista w jego gimnazjum już od godziny 00:00 13 grudnia atakował czołgi koktajlami Mołotowa. Tak było w Częstochowie. 🤡
                    • storima Re: tez mogles, pies... 13.12.25, 09:30
                      don.kulawy napisał:

(…)

pies.na.czarnych kreując swoją fałszywą tożsamość na forach GAZETA.PL pisał, że wychowywał się w PRL, uczęszczał w Polsce do szkół, chodził tu do liceum.

Sam fakt, że wielokrotnie wpisywał, iż do żeńskich pedagogów w ogólniaku zwracano się „proszę pani” udowadnia, że nigdy nie chodził w PRL do żadnej szkoły ponadpodstawowej.

Pisał, że kończył studia w PRL. Nie precyzował co i gdzie studiował. Pisał, że do pedagogów na wyższych uczelniach w PRL ze stopniem docenta zwracano się per doktor.

Kolejna wierutna brednia. Już te dwa kłamstwa świadczą, że nadzwyczaj bezczelnie łże.

Bo takie detale pamięta się do końca świadomego życia. A ktoś kto tego nie wie.

Nie mógł wychowywać się i mieszkać w Polsce na stałe.

Kolejne świeże łgarstwo: napisał, że nie będąc obywatelem Belgii otrzymał belgijski paszport.

To nie jest możliwe.

Pogrążył się jeszcze bardziej głupkowato, że w tym „belgijskim” paszporcie wpisano mu „obywatelstwo polskie”.

To po prostu jest niemożliwe.

Czyli mamy sytuację, że „Polak” pies.na.czarnych opuszcza Polskę.

Zjawia się w Belgii. Wg tego co pisał było to w latach 80. Nie precyzuje daty.

Skoro wyjechał na Zachód to musiał mieć paszport. Skoro miał paszport potwierdzający jego obywatelstwo (nie wiadomo jakie obywatelstwo, bo pisał na Forum Kraj, że nie posiada polskiego obywatelstwa) czyli pojawia się z paszportem obcego państwa w Belgii.

A Belgowie wbrew międzynarodowemu prawu i prawu belgijskiemu wydają mu w rzeczywistości FAŁSZYWY, nieuznawany NIGDZIE „belgijski” paszport.

Przerażony jestem, że mamy na Forum Kraj Rodaków, którzy tak nadzwyczaj naiwnie dają się na te łgarstwa nabrać.

Tego typu oczywistych bredni, wypisywał i dalej to czyni pies.na.czarnych/cuda.na.plebanii/don.kulawy multum w na forach GAZETA.PL.

Teraz zadajcie sobie pytanie.

W jakim celu?

W jakim celu facet przez ponad 20 lat konfabuluje, zmyślając sobie życiorys człowieka który nigdy nie istniał?

W jakim celu zaprzecza swym hołubieniu się, a w rzeczywistości idiotycznym wpadkom z których wynika, że przechodził w ZSRR szkolenie w służbach specjalnych? Że mieszka na stałe i nadaje tu z Rosji?

To są idiotyczne wpadki.

Postawcie sobie dalsze pytania. W jakim celu facet ten zadaje sobie tyle trudu odtwarzając codziennie fałszywą tożsamość i wodząc Polaków za nos?

W jakim celu wchodzi codziennie na to polskie forum i kłamie?

Codziennie tak kłamie i się kamufluje. Wpadki w takich przypadkach na przestrzeni ponad 20 lat są nieuniknione.

Po co tyle dekad takiego wysiłku? Przecież nie dla zabawy.

Jeszcze wczoraj wszedł z mocnym poparciem na wątek jednego ze swych kolaborantów. Na wątek fake newsa. Podważający zaufanie do polskiej rządowej aplikacji. Jaki jest cel kreowania takich i innych fake newsów?

Odpowiadając sobie na te pytania być może nauczycie się odporności na kłamstwa, fake newsy i manipulacje.
              • boggi_dan Re: 12. grudnia :) 13.12.25, 13:20
                don.kulawy napisał:

> Przecież mogłeś zdezerterować, częstochowski bohaterze.
                Przynajmniej nie donosiłem na kolegów jak ty, co ty masz w genach. Już ci storima wytłumaczył. Pacanie.
                • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 13.12.25, 13:43
                  > Przynajmniej nie donosiłem na kolegów

Wy wszyscy tak mówicie. Bohaterowie podszywający się pod opozycjonistów.
        • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 12.12.25, 22:10
          🤡😅😂 x.com/KrysiaDrohojo/status/1999527108939219345?s=20
          • boggi_dan Re: 12. grudnia :) 13.12.25, 13:22
            Nie wiem z czego rżysz. W wojsku nie byłeś. A sam każdego negujesz..
            • don.kulawy Re: 12. grudnia :) 13.12.25, 13:45
              > W wojsku nie byłeś.

Naoglądałem się/nasłuchałem wojskowych niedorozwojów na Studium Wojskowym. Wy kapralu po kursie na dowódcę drożyny 😅 powinieneś przede mną stać na baczność.
    • don.kulawy Re: 13 grudnia 12.12.25, 16:14
      Ho! Ho! Jest następny częstochowski opozycjonista na FK. Ile miałeś wówczas latek?
      • boggi_dan Re: 13 grudnia 12.12.25, 17:44
        Jak ty robiłeś w gacie. To Marek był internowany. Później był na zjeździe Solidarności w Gdańsku. Trochę rozwagi.
        • don.kulawy Re: 13 grudnia 12.12.25, 18:07
          > To Marek był internowany.

Jaki Marek? Widzę, ze jesteś lepszy od IPN-u w pisaniu nowych życiorysów.
          • boggi_dan Re: 13 grudnia 12.12.25, 19:52
            don.kulawy napisał:

> > To Marek był internowany.
            >
            > Jaki Marek? Widzę, ze jesteś lepszy od IPN-u w pisaniu nowych życiorysów.
            Ty sobie nie wierzysz. A co dopiero innym. Mam stopień starszego kaprala i kurs dowódcy plutonu. W Gdańsku- Wrzeszczu skończyłem unitarkę. Mogę książeczkę wojskową wyrzucić. Zaliczyłem parę razy rezerwę i raz poligon w Wędrzynie zimą w lubuskim. Takie były czasy. Zamiast ciągle się z nikim kłócić. Powinieneś wrzucić na luza. Facet faktycznie nie kłamie i ma papiery na to. I ja też.
            • boggi_dan Re: 13 grudnia 12.12.25, 19:58
              Proszę bardzo.
              • e-zybi Re: 13 grudnia 14.12.25, 07:32
                boggi_dan napisał:

> Proszę bardzo.

A tą z ZOMO gdzie masz? Pochwal się 😉
                • boggi_dan Re: 13 grudnia 14.12.25, 08:59
                  e-zybi napisał:

> boggi_dan napisał:
                  >
                  > > Proszę bardzo.
                  >
                  >
                  > A tą z ZOMO gdzie masz? Pochwal się 😉
                  >
                  Pajacyku zmieniłeś nicka, ze strzału w punkt na e-zybi. Ten też muszę wygasić. Nie masz nic do zaoferowania. Wszędzie cię pełno. Nie cytuj mnie i spadaj.
            • bobislaw.borboje Re: 13 grudnia 12.12.25, 22:23
              > Mam stopień starszego kaprala i kurs dowódcy plutonu

"Nazywam się Kapral Starszy i mam stopień starszego kaprala i kurs dowódcy plutonu"
              • boggi_dan Re: 13 grudnia 13.12.25, 00:46
                Pitolisz synek. Nie znasz tych czasów.. Rodzice też ci o tym nie mówili. Nikt służby wtedy sobie nie wybierał. Po wojsku można było zostać trepem lub iść do milicji. Przed wojskiem był kurs na przed poborowe prawo jazdy. Pół roku. Nie chodziłem to mnie wywalili do Gdańska, kumple w opolskie bliżej. Później rezerwa i karta wyrwana jak wyjechałem zagranicę pierwszy raz. Pamiętam jak ludzi bili, kopalnia Wujek. Słuchanie radia Wolna Europa. Ojciec wieczorami słuchał.
                • don.kulawy Re: 13 grudnia 13.12.25, 01:03
                  > Po wojsku można było zostać trepem lub iść do milicji.

Wybrałeś pierwsza opcję, oczywista oczywistość. 😅

> Ojciec wieczorami słuchał.

ale tobie nie pozwalał 🤡
                • storima Re: 13 grudnia 13.12.25, 06:19
                  boggi_dan napisał:

> Pitolisz synek. Nie znasz tych czasów.. Rodzice też ci o tym nie mówili. Nikt s
                  > łużby wtedy sobie nie wybierał. Po wojsku można było zostać trepem lub iść do m
                  > ilicji. Przed wojskiem był kurs na przed poborowe prawo jazdy. Pół roku. Nie
                  > chodziłem to mnie wywalili do Gdańska, kumple w opolskie bliżej. Później rezerw
                  > a i karta wyrwana jak wyjechałem zagranicę pierwszy raz. Pamiętam jak ludzi bil
                  > i, kopalnia Wujek. Słuchanie radia Wolna Europa. Ojciec wieczorami słuchał.
                  >

Absolutnie. Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego odcięto Polaków od informacji. Ale nie zabrano nam przecież odbiorników radiowych. I moglibyśmy na bieżąco wysłuchiwać niecenzurowanych informacji z Radia Wolna Europa, Głosu Ameryki i innych zachodnich rozgłośni radiowych. Rzecz w tym, że w pierwszych dniach stanu wojennego reżim Jaruzelskiego tak szczelnie odciął od informacji co się w Polsce dzieje nie tylko nas zamieszkałych w kraju, ale i cały świat.

Gdy Polacy ochłoną po pierwszej fali SZOKU wprowadzenia stanu wojennego. Straszenia nas karą śmierci za niesubordynację. Pojawią się antykomunistyczne ulotki. Biuletyny informacyjne. Prasa i książki z wydawnictw podziemnych. Polski FENOMEN w okupowanych przez ZSRR demoludach.

Kolejną perfidią reżimu były przymusowy nabór młodych Polaków do ROMO. Rezerwy Ochotniczej Milicji Obywatelskiej. Było to zastępcze ZOMO. Czyli tych którzy bezlitośnie pałowali, skopywali przeciwników komuny. ROMO jako że przymusowe nie spełniało swej roli i dość szybko komuna wycofywała się z tego pomysłu zwalniając na siłę werbowanych Polaków do domu.

Oczywiście rozpowszechniona była wszechobecna inwigilacja. I zmuszanie Polaków szantażem, biciem do współpracy ze służbą bezpieczeństwa.
                  • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 06:57
                    "Absolutnie. Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego odcięto Polaków od informacji. Ale nie zabrano nam przecież odbiorników radiowych. I moglibyśmy na bieżąco wysłuchiwać niecenzurowanych informacji z Radia Wolna Europa, Głosu Ameryki i innych zachodnich rozgłośni radiowych. Rzecz w tym, że w pierwszych dniach stanu wojennego reżim Jaruzelskiego tak szczelnie odciął od informacji co się w Polsce dzieje nie tylko nas zamieszkałych w kraju, ale i cały świat."

Wolnej Europy to nie za bardzo lubiłem, bo często mocno przerysowywała sytuację, Np w pierwszych chwilach podawali, że spędzili internowanych na stadionie i polewali ich wodą.
                    Czemu czy komu taki fałszywy news miał służyć? W innych wiadomościach poza stanem wojennych też za często przerysowywali sytuację w Polsce. Dyrektorem RWE był Jan Nowak-Jeziorański, nie przepadałem wówczas za nim.
                    Ale byłem bardzo mile zaskoczony jego wywiadami już po zamknięciu RWE i powrocie do Polski w mojej ocenie bardzo uczciwie i rzetelnie odnosił się do wszelkich informacji i komentarzy politycznych.
                    • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 07:01
                      Tu warto nawiązać do działań administracji Trumpa, która pozbawia finasowania rozgłośni radiowych nadających na tereny Rosji i innych republik.
                      Gdyby w XX wieku byli tacy Trumpowie, to pewnie niektórzy nie musieliby tęsknić za ZSRR, bo bylibyśmy pod butem Rosji co najmniej tak, jak Białoruś.
                      • m.c.hrabia Re: 13 grudnia 13.12.25, 07:21
                        Co nie znaczy, że nie wrócimy 🥾
                        • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 07:38
                          m.c.hrabia napisał:

> Co nie znaczy, że nie wrócimy 🥾

A Mazala podziękuje chrześcijańskiemu podejściu Putina, Trumpa i części polskiej prawicy twierdząc, że sprawiedliwości stało się zadość.

A ja pewnie i tak pomimo powrotu ma macierzy nie będę miał możliwości dobrowolnie pojechać nad Bajkał.
                          • m.c.hrabia Re: 13 grudnia 13.12.25, 08:29
                            img.wprost.pl/img/okrzyki-donald-trump-w-polskim-sejmie-posel-pis-pozowal-w-czapce-maga/5a/a0/e36c68f40b112256699274ff3bda.webp
                      • x2468 Re: 13 grudnia 13.12.25, 17:51
                        Słuchałem BBC, do dnia dzisiejszego pamiętam słynne "bum bum bum" na fali 1296KHz.
                    • storima Re: 13 grudnia 13.12.25, 08:24
                      adam.eu napisał:

> "Absolutnie. Wraz z wprowadzeniem stanu wojennego odcięto Polaków od informa
                      > cji. Ale nie zabrano nam przecież odbiorników radiowych. I moglibyśmy na bieżąc
                      > o wysłuchiwać niecenzurowanych informacji z Radia Wolna Europa, Głosu Ameryki i
                      > innych zachodnich rozgłośni radiowych. Rzecz w tym, że w pierwszych dniach sta
                      > nu wojennego reżim Jaruzelskiego tak szczelnie odciął od informacji co się w Po
                      > lsce dzieje nie tylko nas zamieszkałych w kraju, ale i cały świat.
                      "
                      >
                      > Wolnej Europy to nie za bardzo lubiłem, bo często mocno przerysowywała sytuację
                      > , Np w pierwszych chwilach podawali, że spędzili internowanych na stadionie i p
                      > olewali ich wodą.
                      > Czemu czy komu taki fałszywy news miał służyć? W innych wiadomościach poza stan
                      > em wojennych też za często przerysowywali sytuację w Polsce. Dyrektorem RWE był
                      > Jan Nowak-Jeziorański, nie przepadałem wówczas za nim.
                      > Ale byłem bardzo mile zaskoczony jego wywiadami już po zamknięciu RWE i powroci
                      > e do Polski w mojej ocenie bardzo uczciwie i rzetelnie odnosił się do wszelkich
                      > informacji i komentarzy politycznych.

Proszę jakie kolejne z omawianej epoki, autentyczne wspomnienie Polaka.
                    • don.kulawy Re: 13 grudnia 13.12.25, 11:22
                      > Wolnej Europy to nie za bardzo lubiłem

To była już od dawna stacja dla trepów typu storima. BBC w tamtych czasach było wiarygodne.
                      • boggi_dan Re: 13 grudnia 13.12.25, 13:29
                        RWE było łatwiej złapać w eterze ze względu na stałą obecność na antenie. Niż BBC.
                        • don.kulawy Re: 13 grudnia 13.12.25, 13:49
                          Jako dzieciak na RWE słuchałem przez jakiś czas listy przebojów, ale to było krotko. Ich wiadomości później to o dupę można było rozbić. Z odbiorem BBC na moim radiu Philips nigdy nie mialem problemu.
                          • storima Re: 13 grudnia 16.12.25, 16:01
                            don.kulawy napisał:

> Jako dzieciak na RWE słuchałem przez jakiś czas listy przebojów, ale to było kr
                            > otko.

Musiało być niesłychanie krótko.

Bo RWE NIGDY nie miało listy przebojów.

Z setka będzie tych wpadek pies.na.czarnych gdy jako ten ostatni łgarz udowadnia, że nigdy nie mieszkał w PRL.

Na tym wątku po raz kolejny łże. Wsypuje się KOMPLETNYM brakiem znajomości detali życia codziennego w PRL. Na tym wątku, w głupkowaty sposób popisuje się kompletnym brakiem wiedzy detali z życia codziennego w czasie stanu wojennego.
                            • adam.eu Re: 13 grudnia 16.12.25, 17:15
                              'Bo RWE NIGDY nie miało listy przebojów.'

Kojarzę tylko audycje Randewu o 18:10 czy 6:10.?, taki był tytuł i w ramach audycji była muzyka rozrywkowa.
                              • storima Re: 13 grudnia 16.12.25, 17:36
                                adam.eu napisał:

> 'Bo RWE NIGDY nie miało listy przebojów.'
                                >
                                > Kojarzę tylko audycje Randewu o 18:10 czy 6:10.?, taki był tytuł i w ramach aud
                                > ycji była muzyka rozrywkowa.

Oczywiście! To było. Audycja na wzór koncertu życzeń muzyczna z aktualnymi szlagierami zachodniej muzyki rozrywkowej.
                          • don.kulawy Re: 13 grudnia 16.12.25, 17:46
                            Niedorozwój storima nawet Google nie potrafi obsługiwać. Nie dziwi mnie to.

AI-overzicht
                            Lista przebojów Radia Wolna Europa, zwana też "Listą Przebojów RWE" lub "Kawalkadą Czasu", była popularną audycją muzyczną polskiej sekcji RWE w czasach PRL-u, prezentującą zachodnie przeboje i polskie nowości, które nie były grane w oficjalnych mediach, często z udziałem Magdy Umer i Krystyny Jandy; dziś archiwalne zapisy i wspomnienia o tych audycjach można znaleźć na platformach takich jak Spotify, Wyborcza.pl, Polskie Radio i Gazeta Wyborcza.

Kultowa audycja: Polskojęzyczna sekcja RWE nadawała popularne programy muzyczne, które dostarczały Polakom wiadomości o kulturze zachodniej i muzyce, która była cenzurowana w PRL-u.
                            Format "Listy Przebojów": Audycje te, często prowadzone przez znane postacie jak Magda Umer i Krystyna Janda (w formie legendarnych spektakli), prezentowały utwory, które zdobywały popularność na Zachodzie.
                            Znaczenie: Były to "sygnały wolności" i okno na świat dla słuchaczy w bloku wschodnim, dostarczające nie tylko muzyki, ale także poczucia normalności i buntu.
                            Gdzie szukać archiwalnych nagrań i informacji?
                            Polskie Radio: Archiwum Polskiego Radia przechowuje wiele materiałów związanych z RWE, w tym programy i wspomnienia.
                            Spotify i inne platformy: Można znaleźć odtworzone fragmenty audycji, np. w playlistach dedykowanych RWE.
                            Archiwa IPN i mabpz.org: Oferują dokumentację programową i historyczną, w tym skrypty audycji.
                            Szukając konkretnych utworów, warto wpisywać "RWE lista przebojów" lub "Radio Wolna Europa playlist" w wyszukiwarkach i platformach streamingowych, pamiętając, że była to raczej seria audycji niż jedna, stała lista
                            • storima Re: 13 grudnia 16.12.25, 18:15
                              don.kulawy napisał:

> Niedorozwój storima nawet Google nie potrafi obsługiwać. Nie dziwi mnie to.
                              >
                              > AI-overzicht
                              > Lista przebojów Radia Wolna Europa, zwana też "Listą Przebojów RWE" lub "Kawalk
                              > adą Czasu", była popularną audycją muzyczną polskiej sekcji RWE w czasach PRL-u

Tak bezszczelnego Rosjanina publikującego durnowate sowieckie łgarstwa NIKT tutaj nie przebije.

ŁŻE ŁŻE ŁŻE i chamsko tradycyjnie ubliża.

KOLEJNA WTOPA.

Nigdy nie mieszkał w POLSCE na stałe:

"Lista Przebojów RWE" oraz "Kawalkada Czasu" to nazwy popularnych audycji radiowych (lub programów) poświęconych muzyce, szczególnie hitom z przeszłości i nowościom, które emitowane były w polskim radiu, głównie na antenie RMF FM, gdzie RWE oznaczało "Radiową Wybrankę Eski" (choć nazwa bliższa jest "Listom Przebojów" RMF) – w skrócie, są to formaty muzyczne prezentujące najpopularniejsze piosenki, często z różnych dekad, ale z naciskiem na klasykę i nostalgiczne brzmienia.

AI:
                              • storima Re: 13 grudnia 17.12.25, 16:22
                                storima napisał:

> don.kulawy napisał:
                                >
                                > Niedorozwój storima nawet Google nie potrafi obsługiwać. Nie dziwi mnie t
                                > o.
                                >
                                > AI-overzicht
                                > Lista przebojów Radia Wolna Europa, zwana też "Listą Przebojów RWE" lub "
                                > Kawalk
                                > adą Czasu", była popularną audycją muzyczną polskiej sekcji RWE w czasach
                                > PRL-u

Odpisałem:
                                > Tak bezszczelnego Rosjanina publikującego durnowate sowieckie łgarstwa NIKT tut
                                > aj nie przebije.
                                >
                                > ŁŻE ŁŻE ŁŻE i chamsko tradycyjnie ubliża.
                                >
                                > KOLEJNA WTOPA.
                                >
                                > Nigdy nie mieszkał w POLSCE na stałe:
                                >
                                >
                                > "Lista Przebojów RWE" oraz "Kawalkada Czasu" to nazwy popularnych
                                > audycji radiowych (lub programów) poświęconych muzyce, szczególnie hitom z prz
                                > eszłości i nowościom, które emitowane były w polskim radiu, głównie na antenie
                                > RMF FM, gdzie RWE oznaczało "Radiową Wybrankę Eski" (choć nazwa bliższa jest "L
                                > istom Przebojów" RMF) – w skrócie, są to formaty muzyczne prezentujące najpopul
                                > arniejsze piosenki, często z różnych dekad, ale z naciskiem na klasykę i nostal
                                > giczne brzmienia.

>
                                > AI:
                                >
                                >
                                >
                                >

Poplątanie kultowego z PRL Radia Wolna Europa - z audycją muzyczną radia Eska, które powstało w 1990 roku.

Po raz ENTY pies.na.czarnych udowadnia, że nie ma pojęcia o detalach życia codziennego w PRL. Ktoś taki nie mógł (jak nieustannie kłamał) mieszkać w Polsce na stałe.
                        • x2468 Re: 13 grudnia 13.12.25, 19:37
                          BBC zawsze nadawało o tej samej porze i względnie dobrze był ta stacje słychać z pomocą kierunkowej anteny ferrytowej.
                          • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 20:19
                            Zdecydowanie preferowałem fale krótkie, chociaż na średnich czasem też się bawiłem. Ciągle powtarzam, że BBC szczególnie z czasów jeszcze komuny wydawało się bardzo rzetelne, obecnie niedościgniony wzór.
                            Dość popularny był Głos Ameryki z Waszyngtonu, łapałem też Paryż, Kolonie z RFN i bardzo rzadko i słabo Montreal.
                            Aby uzupełnić listę to jeszcze była Tirana, Pekin, Moskwa i polskie radio dla Polaków za granicą i dla tych co na morzu i krótkofalowców rozmowy w eterze.
                            Miałem takiego konika jeszcze w szkole podstawowej.

RWE zakłócali, ale zawsze było jakieś jedno pasmo, jedna długość fal bez zakłóceń, mówiono, że władza też ciekawa co w świecie słychać.
                          • storima Re: 13 grudnia 14.12.25, 11:29
                            x2468 napisał:

> BBC zawsze nadawało o tej samej porze i względnie dobrze był ta stacje słychać
                            > z pomocą kierunkowej anteny ferrytowej.
                            >

Coś ostro kręcisz.

Nie znasz TEJ EPOKI PRL z autopsji.

W PRL radioodbiorniki miały FABRYCZNIE montowane anteny ferrytowe.

Wszystkie zachodnie stacje radiowe nadawały o TYCH SAMYCH porach w języku polskim.
    • stasi1 Re: 13 grudnia 12.12.25, 16:48
      Ale może po tej rocznicy w końcu zlodzieji będą wsadzać z PiSu?
      • mazala2 Re: 13 grudnia 12.12.25, 17:04
        stasi1 napisał:

> Ale może po tej rocznicy w końcu zlodzieji będą wsadzać z PiSu?

Ale problem ze złodziejami ( prawo, wg. mnie nie zabrania kraść) charakteryzuje cały proces przemian ustrojowych i trwa nadal po obu stronach duopolu a nie tylko w PiS-ie.
        • e-zybi Re: 13 grudnia 13.12.25, 13:28
          Ale te złodzieje z PiSu to wybitnie wredne nasienie, wsadzać bez litości 😉
          • x2468 Re: 13 grudnia 13.12.25, 19:39
            Jak powszechnie wiadomo złodzieje z pis kradną zgodnie z specjalnie dla nich opracowanymi przez KC na Nowogrodzkiej przepisami.
            • e-zybi Re: 13 grudnia 14.12.25, 07:35
              Niezupełnie, byli tacy co nie słuchali i teraz na uchodźstwie mają "urlopy" 😉
        • stasi1 Re: 13 grudnia 17.12.25, 14:15
          Z innych opcji złodziei PiS za swoich 8 letnich rządów już powsadzal. Zostali ci tylko z PiSu, przecież nie będą swoich wsadzali. Jak się zmieni władza i będą wsadzali złodziei od Tuska też będę za tym. Wiem powiesz że ci z PiSu myśleli że będą u władzy już na zawsze więc ich nikt nie rozliczy. Więc oni prawie jak niewinni, bo jakby wiedzieli że ktoś ich rozliczy to by nie kradli. Może i prawie nie kradli, ale tylko prawie. Może to dotrze do wszystkich że nie warto kraść bo nawet wieczna władza kiedyś się kończy
    • mazala2 Stan Wojenny wg. wielu opozycjonistów był 12.12.25, 17:17
      boggi_dan napisał:

> 13-tego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONA z jaja czerwonego. Zagląda do
      > toreb zagłada do waliz niech mi zajrzy w d..pę gdzie ja mam socjalizm. To była
      > mroźna sobota przed 13 grudnia. Już 44-ta rocznica.
      > Tak oto duch w narodzie nie ginął, kolejna rocznica wojny Polsko-Jaruzelskiej z
      > własnym narodem i jego ofiary. Całusy od Michnika na kanapie dowodzą dlaczego
      > zbrodniarz nie poniósł kary.
      > Pamiętam tamtą Pasterkę roku 1981, Podnieś rękę Boże Dziecię błogosław Ojczyźni
      > e miłej i te łzy.
      > A jutro Nocna Zmiana bis i jej II-ga rocznica, jak dywersanci znów u władzy. T
      > ak historia zatoczyła koło.

koniecznością ze względu na trwałość Państwa Polskiego.

Polityczną zbrodnią, moim zdaniem, było zrezygnowanie z podjęcia prób realizowania postulatów nie tylko 'Śolidarności" a dotyczących reformy władzy PZPR-u.
      • boggi_dan Re: Stan Wojenny wg. wielu opozycjonistów był 12.12.25, 17:42
        mazala2 napisał:

> boggi_dan napisał:
        >
        > > 13-tego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONA z jaja czerwonego. Zagl
        > ąda do
        > > toreb zagłada do waliz niech mi zajrzy w d..pę gdzie ja mam socjalizm. T
        > o była
        > > mroźna sobota przed 13 grudnia. Już 44-ta rocznica.
        > > Tak oto duch w narodzie nie ginął, kolejna rocznica wojny Polsko-Jaruzels
        > kiej z
        > > własnym narodem i jego ofiary. Całusy od Michnika na kanapie dowodzą dla
        > czego
        > > zbrodniarz nie poniósł kary.
        > > Pamiętam tamtą Pasterkę roku 1981, Podnieś rękę Boże Dziecię błogosław
        Jutro nie wchodź na forum. Teleranka nie będzie.
        • mazala2 Re: Stan Wojenny wg. wielu opozycjonistów był 12.12.25, 18:54
          boggi_dan napisał:

> mazala2 napisał:
          >
          > > boggi_dan napisał:
          > >
          > > > 13-tego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONA z jaja czerwonego
          > . Zagl
          > > ąda do
          > > > toreb zagłada do waliz niech mi zajrzy w d..pę gdzie ja mam socjal
          > izm. T
          > > o była
          > > > mroźna sobota przed 13 grudnia. Już 44-ta rocznica.
          > > > Tak oto duch w narodzie nie ginął, kolejna rocznica wojny Polsko-Ja
          > ruzels
          > > kiej z
          > > > własnym narodem i jego ofiary. Całusy od Michnika na kanapie dowod
          > zą dla
          > > czego
          > > > zbrodniarz nie poniósł kary.
          > > > Pamiętam tamtą Pasterkę roku 1981, Podnieś rękę Boże Dziecię błogos
          > ław
          > Jutro nie wchodź na forum. Teleranka nie będzie.

:) Zdziecinnienie nie jest grzechem. " Bądzcie jako dzieci"
    • x2468 Re: 13 grudnia 12.12.25, 17:20
      13 grudnia minie druga rocznica od poronienia czerwonego jaja pis.
    • bobislaw.borboje Re: 13 grudnia 12.12.25, 18:01
      ... "spałem do południa.
      ( J. Kaczyński )
      • e-zybi Re: 13 grudnia 13.12.25, 07:03
        "Byłem tak niebezpiecznym opozycjonistą, że bali się mnie internować..."
        ( J. Kaczyński )
    • don.kulawy Re: 13 grudnia 13.12.25, 12:30
      Taka inna storima opowiada.

Małżeństwo Gwiazdów wspomina stan wojenny. "Wałęsa, ten tchórz 100-procentowy nie mógł być opozycjonistą"
      wpolityce.pl/polityka/748172-tylko-u-nas-malzenstwo-gwiazdow-mocno-o-walesie

https://pbs.twimg.com/card_img/1999553266321915905/u-VLSZ0G?format=jpg&name=medium
    • niegracz Re: 13 grudnia 13.12.25, 13:45
      Rosyjski pachołek Jaruzelski - odpowiedzialny za zbrodnie Stanu Wojennego
      przynajmniej miał częściowo wymierzoną karę przez Helskiego- kamieniem w głowę-
      - Jawuzelski - matrioszka, ,marionetka - Tchórz który bał się pojechac na miejsce zbrodni - Kopalnię Wujek
      • boggi_dan Re: 13 grudnia 14.12.25, 11:56
        niegracz napisał:

> Rosyjski pachołek Jaruzelski - odpowiedzialny za zbrodnie Stanu Wojennego
        > przynajmniej miał częściowo wymierzoną karę przez Helskiego- kamieniem w głowę-
        >
        > - Jawuzelski - matrioszka, ,marionetka - Tchórz który bał się pojechac na miejs
        > ce zbrodni - Kopalnię Wujek
        >
        > Kiedyś z kumplem z Krakowa chcieliśmy to truchło z Powązek usunąć, ale się nie dało.. Pozostał bezkarny do końca życia.
    • ytartu 13 grudnia to dzień świętej Łucji 13.12.25, 14:29
      13 grudnia to dzień świętej Łucji.
      • privus Re: 13 grudnia to dzień świętej Łucji 13.12.25, 17:02
        Wystarczyło już w dzieciństwie złożyć w tajemnicy śluby czystości, by zostać ogłoszoną świętą.
        Została ścięta, mając 23 lata a miało to nastąpić to 13 grudnia 304 roku.

Legendy
        - Piękne oczy Łucji miały być cudownie przywrócone.
        - W innej wersji zaprzęgnięty w woły wóz, który miał ją zawieźć do zamtuza, przymarzł do ziemi i nie dało się go
        ruszyć. Zdesperowani oprawcy polewali Łucję wrzącym olejem bez widocznego skutku. W końcu jeden z nich
        wbił miecz w szyję dziewczyny, ta jednak żyła jeszcze, aż nie zjawił się współwyznawca i udzielił jej ostatniego
        namaszczenia.
        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Syrakuz
        • ytartu Re: 13 grudnia to dzień świętej Łucji 13.12.25, 17:31
          privus napisał:

> Wystarczyło już w dzieciństwie złożyć w tajemnicy śluby czystości, by zostać og
          > łoszoną świętą.
          > Została ścięta, mając 23 lata a miało to nastąpić to 13 grudnia 304 roku.
          >
          > Legendy
          > - Piękne oczy Łucji miały być cudownie przywrócone.
          > - W innej wersji zaprzęgnięty w woły wóz, który miał ją zawieźć do zamtuza, prz
          > ymarzł do ziemi i nie dało się go
          > ruszyć. Zdesperowani oprawcy polewali Łucję wrzącym olejem bez widocznego sku
          > tku. W końcu jeden z nich
          > wbił miecz w szyję dziewczyny, ta jednak żyła jeszcze, aż nie zjawił się wspó
          > łwyznawca i udzielił jej ostatniego
          > namaszczenia.
          > pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Syrakuz

No właśnie. W Szwecji to dzień wesoły i uroczyście obchodzony.
          • privus Re: 13 grudnia to dzień świętej Łucji 13.12.25, 18:40
            O tym nie wiedziałem.
    • mazala2 Re: 13 grudnia 13.12.25, 20:21
      Mocne przemówienie Prezydenta Nawrockiego kontrastuje wyrażnie z milczeniem Premiera Tuska.
      • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 20:38
        Jakie przemówienie?
        Jeżeli mocne, czy głośne i wyprofilowane polityczne?

Przypomnij no Mazala, ile ze stanu wojennego pamiętam Nawrocki?
        • mazala2 Re: 13 grudnia 13.12.25, 20:41
          adam.eu napisał:

> Jakie przemówienie?
          > Jeżeli mocne, czy głośne i wyprofilowane polityczne?
          >
          > Przypomnij no Mazala, ile ze stanu wojennego pamiętam Nawrocki?

www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/swiatlo-wolnosci-w-44-rocznice-stanu-wojennego,112092
          • adam.eu Re: 13 grudnia 13.12.25, 20:52
            Przy okazji napisz, co tam jest mocnego i mniej więcej na początku, w środku,, bo zwykle jeżeli coś linkuję to podaję nawet minutę, bo wiem, czego chcę. Czy Nawrocki jest pro państwowcem, czy skrajnym prawicowcem bardziej? Wałęsa skarżył się, że corocznie robił mu zadymy pod domem nawet w tym czasie, kiedy były negocjacje w sprawie wyjścia wojsk radzieckich z Polski.
      • e-zybi Re: 13 grudnia 14.12.25, 07:38
        Mocna to może być wódka, to tylko bimber na karbidzie 😉
        • boggi_dan Re: 13 grudnia 14.12.25, 11:48
          Wszedł i zasmorodzil ten wątek. Jak zwykle zresztą. Nie ma nic do powiedzenia. Sam w niczym nie uczestniczył. Łazi tak bez celu i wypisuje pierdy. Strzal w punkt.
    • m.c.hrabia Re: 13 grudnia 14.12.25, 10:43
      a kogo to jaszcze obchodzi?
      tylko stare dziady wspominają swoja "bohaterską" przeszłość , chwaląc się jak to walczyli z ruskimi czołgami :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka