Dodaj do ulubionych

Umowa handlowa Indie - UE

27.01.26, 14:07
Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy ok. 2 mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać.

share.google/IfC7rZnR7eR9C4SKb
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: Umowa handlowa Indie - UE 27.01.26, 14:11
      Forum Kraj

Dyskusje o polskiej polityce i politykach
      • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 12:21
        Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę.
        • wariant_b Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 12:51
          tapatik napisał:

> Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę.

Oczekuję teraz gwałtownych protestów polskich rolników, bo perspektywa, iż maszyny
          rolnicze wyjadą do Indii zamiast pozostać w Unii Europejskiej jest dla nich fatalna.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 16:05
            Mercosul obejmuje również ulgi na eksport maszyn rolniczych. Protestujący zapomnieli zrobić bilans zysk/strata.
          • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 16:53
            Może być raczej problem, że zaczną do nas napływać pracownicy z Indii.
            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 18:45
              tapatik napisał:

> Może być raczej problem, że zaczną do nas napływać pracownicy z Indii.

Przecież jest niż demograficzny, Polaków ubywa i będzie ubywać,a rynek potrzebuje pracowników.
              • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 22:44
                Pytanie czy Hindusi będą chcieli pracować akurat w Polsce i czy będą dobrymi pracownikami. Poza tym jest różnica jeśli my przyznajemy wizy i możemy potencjalnego pracownika sprawdzić, a inaczej jeśli on sam to ogarnia.
                O ile umowa z Mercorsur jest dla nas korzystna, bo dostajemy dostęp do surowców mineralnych, których potrzebujemy, o tyle umowa z Indiami jest dla mnie nie do końca zrozumiała.
                • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 12:36
                  tapatik napisał:

> Pytanie czy Hindusi będą chcieli pracować akurat w Polsce i czy będą dobrymi pr
                  > acownikami.

Przeczysz temu,co napisałeś wcześniej.
                  Życzę więcej konsekwentnośći.
                  • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 15:35
                    Kiedy pisałem o napływie pracowników do nas miałem na myśli całą UE.
                    • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 15:54
                      tapatik napisał:

> Kiedy pisałem o napływie pracowników do nas miałem na myśli całą UE.

Nie zmienia to faktu.
                      Problemy z abstrakcyjnym myśleniem?
                      • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 30.01.26, 23:26
                        Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji?
                        • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 19:06
                          Już dowiodłes swoich właściwości.
                        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 19:44
                          tapatik napisał:

> Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji?
                          >

Następny naukowiec na tym foro 😅
                          • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 11:40
                            to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> tapatik napisał:
                            >
                            > > Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji?
                            > >
                            >
                            > Następny naukowiec na tym foro 😅

W polskiej polityce "naukowcy" od bezholowia mają szczególne branie.
                          • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:44
                            Nie jestem naukowcem, lecz osobą ze ścisłym umysłem.
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:59
                              tapatik napisał:

> Nie jestem naukowcem, lecz osobą ze ścisłym umysłem.
                              >
                              Chyba też takim jestem,bo wytrenowanym na obliczeniach konstrukcyjnych z mechaniki.
                        • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 23:45
                          tapatik napisał:

> Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji?

Zabawne,bo masz profil psychologiczny nastolatka.
                          • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 23:52
                            Czyli skończyły się argumenty merytoryczne, więc sięgasz po argumenty od personam.
                            Żałosne.
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:00
                              Argumenty skończyłem wcześniej.
                              Argument nie jest merytorycznym faktem?
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:21
                              tapatik napisał:
                              więc sięgasz po argumenty od person
                              > am.
                              > Żałosne.

Ad persona jest ignorowaniem meritum,a argument jest merytorycznym faktem.
                              Wybacz,ale belkoczesz.
                              • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 08:27
                                " Ad persona jest ignorowaniem meritum,a argument jest merytorycznym faktem."

Ad personam to jest podważanie kompetencji rozmówcy poprzez odnoszenie się do niego jako osoby w zakresie zagadnień niezwiązanych z przedmiotem dyskusji. Zdaje się, że przedmiotem dyskusji nie jest charakter tapatika, więc nawet jeśli Twoje diagnozy są trafne, to są to argumenty ad personam.
                                • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 10:25
                                  sverir napisał:
                                  >argumenty ad personam.

To sprzeczność, nielogiczność znaczeń.
                        • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:45
                          tapatik napisał:

> Jako matematyk nie mam z tym problemu.

Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania,a nie abstrakcyjnego rozumienia całości zagadnienia?
                          • stefan4 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 09:47
                            k.e.g.2:
                            > Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania,a nie abstrakcyjnego
                            > rozumienia całości zagadnienia?

Nie czepiaj się matematyków, bo może się okazać, że jest nas tu więcej...

Na matematyce uczą m. in. konsekwentnego trzymania się tematu i bezlitosnego usuwania arabesek bocznych nie mających z tematem związku. Zdaje się, że jesteśmy już daleko od tematu naszej (unijnej) umowy handlowej z Indiami, prawda?

- Stefan
                          • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:47
                            k.e.g.2 napisał:

> tapatik napisał:
                            >
                            > > Jako matematyk nie mam z tym problemu.
                            >
                            > Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania,
                            > a nie abstrakcyjnego rozumienia całości zagadnienia?

Zapewniam Cię, że abstrakcyjne rozumienie całości nie jest dla mnie zrozumieniem.
                            Nadal próbujesz atakować mnie zamiast zaatakować prezentowany przeze mnie pogląd.
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:05
                              tapatik napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                              >
                              > > tapatik napisał:

>
                              > Zapewniam Cię, że abstrakcyjne rozumienie całości nie jest dla mnie zrozumienie

Brednie.Tak byłem nauczany matematyki już w zawodówce,potem w technikum podstaw matematyki wyższej oraz obliczeń konstrukcyjnych z mechaniki.
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:58
                              tapatik napisał: L
                              >
                              > > tapatik napisał:
                              > >
                              >
                              > Nadal próbujesz atakować mnie zamiast zaatakować prezentowany przeze mnie poglą

Normalną, rzeczową dyskusję traktujesz jako atak na osobę.Dziwny jestes.
            • x2468 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 14:02
              Kto miał przyjechać ten przyjechał. Pisi za drobna oplata wpuścili nawet filmowców z Bollywood.
          • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 16:04
            wariant_b napisał:

> tapatik napisał:
            >
            > > Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę.
            >
            > Oczekuję teraz gwałtownych protestów polskich rolników, bo perspektywa, iż masz
            > yny
            > rolnicze wyjadą do Indii zamiast pozostać w Unii Europejskiej jest dla nich fat
            > alna.

Może perspektywy rolnictwa w UE są jak w Ukrainie,gdzie gospodarstwa rolne mają po kilkaset tysięcy hektarów.I tak będą potrzebowały pracowników najemnych.Czemu,nie?
    • hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 18:29
      czciborwielki napisał(a):

> Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy ok. 2
      > mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać.
      a może na tym stracić?
      w sumie to wszyscy mówili tylko o mercosur,a tu hop-siup podpisana umowa z indiami.
      ciekawe czy nasi politycy, włącznie z donaldem, coś o tym wiedzieli....???
      • czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 08:00
        hordol napisała:

> czciborwielki napisał(a):
        >
        > > Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy
        > ok. 2
        > > mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać.
        > a może na tym stracić?
        > w sumie to wszyscy mówili tylko o mercosur,a tu hop-siup podpisana umowa z indi
        > ami.
        > ciekawe czy nasi politycy, włącznie z donaldem, coś o tym wiedzieli....???

Ale co straci?
        • hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 08:16
          piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić
          • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 13:09
            hordol napisała:

> piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić

Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich firm?
            • j-k NIE. 31.01.26, 19:25
              k.e.g.2 napisał:
              > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich firm?

NIE. (nie stanowi)

inni o ten rynyek juz dawno zadbali
              • k.e.g.2 Re: NIE. 31.01.26, 19:52
                To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej,w której jest mocny?
                • j-k Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:23
                  k.e.g.2 napisał:
                  > To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej, w której jest mocny?

Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje

koniec.
                  kropka.
                  • sverir Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:27
                    " Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje"

Jasne - to jest tylko 1,5 mld dolarów polskiego eksportu do Indii, tyle co nic. Nawet Zambia eksportuje więcej.
                    • j-k Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:30
                      sverir napisał:

> " Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje"
                      >
                      > Jasne - to jest tylko 1,5 mld dolarów polskiego eksportu do Indii, tyle co nic.
                      > Nawet Zambia eksportuje więcej.

zgoda.
                      • sverir Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 22:05
                        Ale żeby nie było, import z Indii też nie jest jakiś szczególnie miażdżący - ~3,5 mld dolarów. Jest oczywiście zauważalny, ale to import na poziomie tego z Bangladeszu, 24. miejsce wg wartości importu. Natomiast ewentualny problem polega na tym, że głównym produktem importowym z Indii (wg wartości) są części samochodowe, czyli sektor, który ma największy procentowy udział w naszym eksporcie. Zdjęcie indyjskich ceł na takie produkty to bezpośrednie uderzenie w nasz eksport na rynek np. niemiecki.
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 01.02.26, 11:08
                    j-k napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                    > > To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej, w które
                    > j jest mocny?
                    >
                    >
                    > Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje
                    >
                    >
                    > koniec.
                    > kropka.

Jeżeli nawet tak jest to Polskie firmy pośrednio biorą udział w eksporcie do Indii pracując dla zachodnich firm. Jeśli się nie mylę to Polacy produkują części do samochodów i tu zwiększenie eksportu samochodów do Indii będzie bardzo znaczące dla Polski.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: NIE. 31.01.26, 21:02
                j-k napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                > > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich
                > firm?
                >
                >
                > NIE. (nie stanowi)
                >
                > inni o ten rynyek juz dawno zadbali

No paczpan. Za pisich to kwitł tam biznes z wizami, a teraz Tuskowi wszystko sprzątnęli sprzed nosa 🙀
              • sverir Re: NIE. 31.01.26, 21:19
                " inni o ten rynyek juz dawno zadbali"

Jeżu, doktorze "ekonomii", a pojęcie konkurencji to jest w ogóle znane? Czego Ty uczysz studentów? Że raz zdominowany rynek zawsze taki pozostanie?
              • k.e.g.2 Re: NIE. 03.02.26, 14:51
                j-k napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                > > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich
                > firm?
                >
                >
                > NIE. (nie stanowi)
                >
                > inni o ten rynyek juz dawno zadbali

Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel.
                Faktycznie,polski eksport do Indii jest znikomy i w banalnych dziedzinach i mamy z nimi deficyt handlowy.
                • sverir Re: NIE. 03.02.26, 17:52
                  " Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel."

Serio? To czym teraz Trump będzie groził Indiom?
                  • k.e.g.2 Re: NIE. 03.02.26, 18:03
                    sverir napisał:

> " Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel."
                    >
                    > Serio? To czym teraz Trump będzie groził Indiom?
                    >
                    Nie czytasz,weryfikujesz merytorycznych informacji.
                    • sverir Re: NIE. 04.02.26, 07:03
                      "Nie czytasz,weryfikujesz merytorycznych informacji."

To jest odpowiedź na moje pytanie, czym Trump będzie teraz groził Indiom? Jeśli tak, to kiepska, omija meritum.
                      • k.e.g.2 Re: NIE. 04.02.26, 12:58
                        Zrealizuje twoją wolę.
          • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:20
            " piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić "

Jak to zwykle bywa - stracą ci, którzy rzucają na rynek towar, który teraz będzie taniej sprowadzać z Indii.

Ja przewrotnie zapytam - dlaczego ciągle martwimy się o eksporterów, a o importerów nigdy?
            • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:52
              sverir napisał:

> Ja przewrotnie zapytam - dlaczego ciągle martwimy się o eksporterów,
              > a o importerów nigdy?

Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających dany produkt.
              Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców.

No dobrze, i jeszcze Anetkę HR, żeby miał kto narzekać na otwarte okna. 😛😛
              • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 07:02
                "Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających dany produkt.
                Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców"

Czyli jeśli fabryka - wymyślam - perfum sprowadza składniki z Madagaskaru, to pracownicy fabryki są handlowcami, ale jeśli ta sama fabryka perfum wysyła te perfumy na eksport, to ci sami pracownicy stają się robotnikami? Jeśli tak, to w którym momencie ta zmiana zachodzi - w momencie przekroczenia granicy czy już w momencie zakontraktowania dostaw? I co z partią, która zostaje na rynku krajowym? Produkują ją robotnicy, handlowcy czy może handlorobotnicy?
                • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 12:43
                  Masz rację, nie pomyślałem o imporcie surowców i półproduktów. Założyłem tylko scenariusze, gdzie importujemy gotowy produkt i drugi gdzie to my go eksportujemy.
                  • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:00
                    "Masz rację, nie pomyślałem o imporcie surowców i półproduktów. Założyłem tylko scenariusze, gdzie importujemy gotowy produkt i drugi gdzie to my go eksportujemy."

Tak to nie działa:) Ale gdyby nawet tak miało działać - przecież towar trzeba odebrać, zmagazynować, opisać, zaksięgować, zareklamować, przetransportować, ochronić, ubezpieczyć i sprzedać (co również oznacza odpowiednie opisanie, odebranie, zmagazynowanie itd.). Nawet import gotowego do sprzedaży produktu nie kończy się na handlowcu.
                    • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:35
                      Fabryka zarabia na know-how i dlatego uprzemysłowione Niemcy są potęgą gospodarczą i eksportową i z tego powodu trzęsą UE.
                      • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 20:39
                        k.e.g.2 napisał:

> Fabryka zarabia na know-how i dlatego uprzemysłowione Niemcy są potęgą
                        > gospodarczą i eksportową i z tego powodu trzęsą UE.

A przynajmniej byli nimi do niedawna. Aby obniżyć koszty produkcji przenosili swoje fabryki do Chin. Chińczycy byli za, ale mieli jeden warunek - przekazać im wiedzę. I teraz korzystając z tej wiedzy stają się hegemonem w produkcji samochodów elektrycznych. I nie tylko.
                        • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 20:51
                          Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem lat rośnie.
                          Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około pięciokrotnie większy od polskiego.
                          • negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 22:28
                            k.e.g.2 napisał:

> Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem
                            > lat rośnie.
                            > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około pięciok
                            > rotnie większy od polskiego.

Co im Wrozamet przeszkadzał?
                            • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 22:42
                              negativum napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                              >
                              > > Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z b
                              > iegiem
                              > > lat rośnie.
                              > > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około p
                              > ięciok
                              > > rotnie większy od polskiego.
                              >
                              > Co im Wrozamet przeszkadzał?

Przecież produkują.Przejal go BSH(Siemens&Bosch).
                          • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 09.02.26, 20:56
                            k.e.g.2 napisał:

> Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem
                            > lat rośnie.
                            > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około
                            > pięciokrotnie większy od polskiego.

Ale produkcja spada:
                            motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-europa-bedzie-druga-kuba-prezes-pzpm-o-sytuacji-branzy-motor,nId,22597356
                            Nawet w polskich fabrykach motoryzacyjnych są zwolnienia.
                    • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:46
                      Handel jest tak kreatywny jak B+R fabryki?
                    • negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 14:37
                      sverir napisał:

> Tak to nie działa:) Ale gdyby nawet tak miało działać - przecież towar trzeba o
                      > debrać, zmagazynować, opisać, zaksięgować, zareklamować, przetransportować, och
                      > ronić, ubezpieczyć i sprzedać (co również oznacza odpowiednie opisanie, odebran
                      > ie, zmagazynowanie itd.). Nawet import gotowego do sprzedaży produktu nie kończ
                      > y się na handlowcu.

Wszystko zależy jaki to towar. Oczywiście nie widzisz nic więcej poza kartoflami. Sprzęt specjalistyczny kupuje się tak. Zamawiasz np. w Szkocji, czy SZA. Czekasz np. kwartał, przejeżdża do ciebie ekipa zainstalować z zagranicy i masz. Wiele firm nawet w Polsce nie ma handlowców.
                      • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 21:07
                        "Wszystko zależy jaki to towar. Oczywiście nie widzisz nic więcej poza kartoflami. Sprzęt specjalistyczny kupuje się tak. Zamawiasz np. w Szkocji, czy SZA. Czekasz np. kwartał, przejeżdża do ciebie ekipa zainstalować z zagranicy i masz. Wiele firm nawet w Polsce nie ma handlowców. "

Oczywiście - a jak zamawiasz towar z Indii, to pojawiają się hinduscy monterzy:)
                        • negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 01:23
                          sverir napisał:

> Oczywiście - a jak zamawiasz towar z Indii, to pojawiają się hinduscy monterzy:
                          > )

Też i nie ma się z czego śmiać.
                          • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 19:56
                            " Też i nie ma się z czego śmiać."

Nikt się nie śmieje. Przyjazd monterów z kraju producenta jest normą. Monterzy przyjeżdżają, gdzieś śpią, czymś jeżdżą, coś jedzą, gdzieś idą na piwo, czasem nawet pamiątki kupią. Ale popraw mnie, jeśli się mylę - to raczej dotyczy czegoś na skalę linii produkcyjnej, a nie panelu fotowoltaicznego czy szklanego breloka, które nawet jeśli dostarczają Hindusi, to raczej miejscowi od nas, a nie przyjeżdżają bezpośrednio z Indii. Tak czy inaczej rzadko kiedy nawet czysty import ogranicza się wyłącznie do handlowca.
                • k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:23
                  sverir napisał:

> "Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających da
                  > ny produkt.
                  > Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców"

Fabryka czegokolwiek potrzebuje kosztownych maszyn do produkcji, które z kolei są produkowane przez inne fabryki i dają miejsca pracy wysoko wykwalifikowanym inzynierom,technikom,monterom itd. o wyższych wynagrodzeniach niż w handlu.
          • czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 17:40
            hordol napisała:

> piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić

Może stracić dziewictwo 🤩
    • stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 19:32
      Indie raczej nie sa eksporterem żywności więc nasi rolnicy moga spac spokojnie. Zwykłych zjadaczy chleba nikt nie broni
      • hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 20:03
        stasi1 napisał:

> Indie raczej nie sa eksporterem żywności więc nasi rolnicy moga spac spokojnie.
        > Zwykłych zjadaczy chleba nikt nie broni

finanse.wp.pl/umowa-ue-indie-to-cios-dla-polskiej-branzy-pozycja-jest-zagrozona-7248262268946752a
        • superspec2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 00:19
          Umowa to dostęp do szerszego wachlarza Speców.:)
          www.forbes.pl/handel/czy-tansi-pracownicy-z-indii-zagroza-polskiej-branzy-it-umowa-ue-indie/06qtcql
        • stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 18:34
          W każdej takiej umowie są zyskujący jak też stratni. Pewnie sądzisz że powinniśmy byc6jak Korea Północna, że wszystko sami sobie wyprodukujemy. I nikt poza klientami nie będzie niezadowolony
          • sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:16
            "W każdej takiej umowie są zyskujący jak też stratni."

Wszystko jest ok, dopóki bilans wychodzi na zero po obu stronach.
            • superspec2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 21:43
              Umowy o wolnym handlu szkodzą stronom.

www.epi.org/feature/are-the-free-trade-agreements-good-or-bad-for-jobs/
            • stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 11:08
              Jeśli wychodzi na zero raczej nikt takich umów nie zawiera. Umowa daje plusy jednej i drugiej stronie. Ale po jednej i po drugiej będą tacy co na tej umowie stracą. Tylko że czasami są stratni ci co głośniej krzyczą. Na umowie z Ameryką południową zyskuje mniej więcej 30 milionów Polaków, czy ktoś za nimi obstaje?
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 00:50
      to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Wyglada na to, że prawicowa swołocz nie o tym nie wiedziała bo nie było darcia
      > mordy 🤡

To poniżej jest najlepszym dowodem na to, że pisowska swołocz nic nie wie na temat tej umowy. Gdyby wiedzieli to Herr Negatyw rozpisywałby się, że skorzystają na niej najwiecej Niemcy 🤣

daniem KE umowa przyniesie największą liberalizację, jaką Indie kiedykolwiek wprowadziły w handlu z innym państwem. Wynegocjowana obniżka ceł obejmuje aż 97 proc. produktów sprowadzanych z UE do Indii, w tym samochody dotychczas objęte aż 110-procentowym cłem.
      Na mocy porozumienia Indie mają stopniowo obniżać cła na europejskie auta do poziomu 10 proc., a taryfy na podzespoły samochodowe powinny zostać całkowicie zniesione w okresie do 10 lat. To duża szansa dla europejskiego przemysłu motoryzacyjnego, który de facto zyska nowy rynek zbytu.

autokult.pl/indie-znaczaco-obniza-cla-na-europejskie-samochody-to-duza-szansa-dla-branzy,7247886950545600a
      • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 12:24
        Mieliśmy już rynek zbytu w Chinach. Może lepiej byłoby dla branży motoryzacyjnej, aby się ogarnęła i zaczęła produkować tanie samochody dla każdego, które mogłyby konkurować z Chińczykami. Tymczasem my wchodzimy na inny rynek zbytu.

Jakie to przyniesie długofalowe efekty? Takie liczone w dziesiątkach lat? Bo Chińczycy potrafili cierpliwie zbierać know-how, aby ostatecznie zaorać naszą motoryzację na polu elektryków.
    • qwardian Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:07
      Teraz będzie można kupić taniej mosiężne figurki słoni indyjskich..
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 11:14
        ArcelorMittal dzięki polskim robotnikom produkuje takie figurki już od dawna.
        • qwardian Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:09
          Indie są prekursorem metody produkcji stali tyglowej, znanej w świecie anglosaskim jako wootz już 600–500 przed naszą erą.
          • negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 00:30
            qwardian napisał:

> Indie są prekursorem metody produkcji stali tyglowej, znanej w świecie anglosas
            > kim jako wootz już 600–500 przed naszą erą.

Nie pastw się na psem. Ciężkie jest jego życie.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 14:46
              > Nie pastw się na psem.

Tyle lat żyjesz w Polsce i nadal masz trudności ze zrozumienie polskiego języka. U ciebie w domu mówiło się po hebrajsku, czy po ukraińsku?
    • student_zebrak Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 02:43
      za dwa tygodnie sciagnie do Australii blondyna w celu podpisania umowy negocjowanej od lat. Umowa ma kilka punktow spornych, ktore teraz sa dopracowywane na poziomie ministrow. M in zniknie 5% clona samochody europejskie. Australia juz sie "koleguje" z Unia, wiec do przyjecia umowy wystarczy podpis uvdl i PM Albanese.
      Pozostaje kwestia kwot na wolowine, baranine, nazewnictwo produktow typu sery czy proseco. Ponadto ma byc poszerzona wspolpraca wojskowa i przemyslu obronnego.
      • tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 18:12
        Czekaj, czekaj.
        Mamy umowę z Mercorsur, mamy umowę z Indiami i teraz szykuje się nam podobna umowa z Australią?
    • moingeal Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 20:36
      www.youtube.com/watch?v=EK7pP9tWsdU
      • czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 13.02.26, 17:36
        moingeal napisała:

> www.youtube.com/watch?v=EK7pP9tWsdU

Co to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka