czciborwielki 27.01.26, 14:07 Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy ok. 2 mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać. share.google/IfC7rZnR7eR9C4SKb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marecky81 Re: Umowa handlowa Indie - UE 27.01.26, 14:11 Forum Kraj Dyskusje o polskiej polityce i politykach Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 12:21 Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 12:51 tapatik napisał: > Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę. Oczekuję teraz gwałtownych protestów polskich rolników, bo perspektywa, iż maszyny rolnicze wyjadą do Indii zamiast pozostać w Unii Europejskiej jest dla nich fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 16:05 Mercosul obejmuje również ulgi na eksport maszyn rolniczych. Protestujący zapomnieli zrobić bilans zysk/strata. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 16:53 Może być raczej problem, że zaczną do nas napływać pracownicy z Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 18:45 tapatik napisał: > Może być raczej problem, że zaczną do nas napływać pracownicy z Indii. Przecież jest niż demograficzny, Polaków ubywa i będzie ubywać,a rynek potrzebuje pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 22:44 Pytanie czy Hindusi będą chcieli pracować akurat w Polsce i czy będą dobrymi pracownikami. Poza tym jest różnica jeśli my przyznajemy wizy i możemy potencjalnego pracownika sprawdzić, a inaczej jeśli on sam to ogarnia. O ile umowa z Mercorsur jest dla nas korzystna, bo dostajemy dostęp do surowców mineralnych, których potrzebujemy, o tyle umowa z Indiami jest dla mnie nie do końca zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 12:36 tapatik napisał: > Pytanie czy Hindusi będą chcieli pracować akurat w Polsce i czy będą dobrymi pr > acownikami. Przeczysz temu,co napisałeś wcześniej. Życzę więcej konsekwentnośći. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 15:35 Kiedy pisałem o napływie pracowników do nas miałem na myśli całą UE. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 15:54 tapatik napisał: > Kiedy pisałem o napływie pracowników do nas miałem na myśli całą UE. Nie zmienia to faktu. Problemy z abstrakcyjnym myśleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 30.01.26, 23:26 Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 19:06 Już dowiodłes swoich właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 19:44 tapatik napisał: > Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji? > Następny naukowiec na tym foro 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 11:40 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > tapatik napisał: > > > Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji? > > > > Następny naukowiec na tym foro 😅 W polskiej polityce "naukowcy" od bezholowia mają szczególne branie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:44 Nie jestem naukowcem, lecz osobą ze ścisłym umysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:59 tapatik napisał: > Nie jestem naukowcem, lecz osobą ze ścisłym umysłem. > Chyba też takim jestem,bo wytrenowanym na obliczeniach konstrukcyjnych z mechaniki. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 23:45 tapatik napisał: > Jako matematyk nie mam z tym problemu. Chcesz parę lekcji? Zabawne,bo masz profil psychologiczny nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 23:52 Czyli skończyły się argumenty merytoryczne, więc sięgasz po argumenty od personam. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:00 Argumenty skończyłem wcześniej. Argument nie jest merytorycznym faktem? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:21 tapatik napisał: więc sięgasz po argumenty od person > am. > Żałosne. Ad persona jest ignorowaniem meritum,a argument jest merytorycznym faktem. Wybacz,ale belkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 08:27 " Ad persona jest ignorowaniem meritum,a argument jest merytorycznym faktem." Ad personam to jest podważanie kompetencji rozmówcy poprzez odnoszenie się do niego jako osoby w zakresie zagadnień niezwiązanych z przedmiotem dyskusji. Zdaje się, że przedmiotem dyskusji nie jest charakter tapatika, więc nawet jeśli Twoje diagnozy są trafne, to są to argumenty ad personam. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 10:25 sverir napisał: >argumenty ad personam. To sprzeczność, nielogiczność znaczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 00:45 tapatik napisał: > Jako matematyk nie mam z tym problemu. Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania,a nie abstrakcyjnego rozumienia całości zagadnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 09:47 k.e.g.2: > Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania,a nie abstrakcyjnego > rozumienia całości zagadnienia? Nie czepiaj się matematyków, bo może się okazać, że jest nas tu więcej... Na matematyce uczą m. in. konsekwentnego trzymania się tematu i bezlitosnego usuwania arabesek bocznych nie mających z tematem związku. Zdaje się, że jesteśmy już daleko od tematu naszej (unijnej) umowy handlowej z Indiami, prawda? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:47 k.e.g.2 napisał: > tapatik napisał: > > > Jako matematyk nie mam z tym problemu. > > Na matematyce uczyłeś się metodologii rozwiązywania zadania, > a nie abstrakcyjnego rozumienia całości zagadnienia? Zapewniam Cię, że abstrakcyjne rozumienie całości nie jest dla mnie zrozumieniem. Nadal próbujesz atakować mnie zamiast zaatakować prezentowany przeze mnie pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:05 tapatik napisał: > k.e.g.2 napisał: > > > tapatik napisał: > > Zapewniam Cię, że abstrakcyjne rozumienie całości nie jest dla mnie zrozumienie Brednie.Tak byłem nauczany matematyki już w zawodówce,potem w technikum podstaw matematyki wyższej oraz obliczeń konstrukcyjnych z mechaniki. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:58 tapatik napisał: L > > > tapatik napisał: > > > > Nadal próbujesz atakować mnie zamiast zaatakować prezentowany przeze mnie poglą Normalną, rzeczową dyskusję traktujesz jako atak na osobę.Dziwny jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 14:02 Kto miał przyjechać ten przyjechał. Pisi za drobna oplata wpuścili nawet filmowców z Bollywood. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 16:04 wariant_b napisał: > tapatik napisał: > > > Owszem, ale ta umowa może mieć duży wpływ na Polskę. > > Oczekuję teraz gwałtownych protestów polskich rolników, bo perspektywa, iż masz > yny > rolnicze wyjadą do Indii zamiast pozostać w Unii Europejskiej jest dla nich fat > alna. Może perspektywy rolnictwa w UE są jak w Ukrainie,gdzie gospodarstwa rolne mają po kilkaset tysięcy hektarów.I tak będą potrzebowały pracowników najemnych.Czemu,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 18:29 czciborwielki napisał(a): > Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy ok. 2 > mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać. a może na tym stracić? w sumie to wszyscy mówili tylko o mercosur,a tu hop-siup podpisana umowa z indiami. ciekawe czy nasi politycy, włącznie z donaldem, coś o tym wiedzieli....??? Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 08:00 hordol napisała: > czciborwielki napisał(a): > > > Umowa handlowa Indie - UE jest największą umową handlową świata i dotyczy > ok. 2 > > mld ludzi. UE i Polska może podobno bardzo na tym skorzystać. > a może na tym stracić? > w sumie to wszyscy mówili tylko o mercosur,a tu hop-siup podpisana umowa z indi > ami. > ciekawe czy nasi politycy, włącznie z donaldem, coś o tym wiedzieli....??? Ale co straci? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 08:16 piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 13:09 hordol napisała: > piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich firm? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIE. 31.01.26, 19:25 k.e.g.2 napisał: > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich firm? NIE. (nie stanowi) inni o ten rynyek juz dawno zadbali Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: NIE. 31.01.26, 19:52 To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej,w której jest mocny? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:23 k.e.g.2 napisał: > To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej, w której jest mocny? Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje koniec. kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:27 " Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje" Jasne - to jest tylko 1,5 mld dolarów polskiego eksportu do Indii, tyle co nic. Nawet Zambia eksportuje więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 21:30 sverir napisał: > " Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje" > > Jasne - to jest tylko 1,5 mld dolarów polskiego eksportu do Indii, tyle co nic. > Nawet Zambia eksportuje więcej. zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 31.01.26, 22:05 Ale żeby nie było, import z Indii też nie jest jakiś szczególnie miażdżący - ~3,5 mld dolarów. Jest oczywiście zauważalny, ale to import na poziomie tego z Bangladeszu, 24. miejsce wg wartości importu. Natomiast ewentualny problem polega na tym, że głównym produktem importowym z Indii (wg wartości) są części samochodowe, czyli sektor, który ma największy procentowy udział w naszym eksporcie. Zdjęcie indyjskich ceł na takie produkty to bezpośrednie uderzenie w nasz eksport na rynek np. niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje 01.02.26, 11:08 j-k napisał: > k.e.g.2 napisał: > > To czym się zajmuję polski biznes oprócz branży rolno-spożywczej, w które > j jest mocny? > > > Rynek Indyjski dla Polski nie istnieje > > > koniec. > kropka. Jeżeli nawet tak jest to Polskie firmy pośrednio biorą udział w eksporcie do Indii pracując dla zachodnich firm. Jeśli się nie mylę to Polacy produkują części do samochodów i tu zwiększenie eksportu samochodów do Indii będzie bardzo znaczące dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: NIE. 31.01.26, 21:02 j-k napisał: > k.e.g.2 napisał: > > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich > firm? > > > NIE. (nie stanowi) > > inni o ten rynyek juz dawno zadbali No paczpan. Za pisich to kwitł tam biznes z wizami, a teraz Tuskowi wszystko sprzątnęli sprzed nosa 🙀 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: NIE. 31.01.26, 21:19 " inni o ten rynyek juz dawno zadbali" Jeżu, doktorze "ekonomii", a pojęcie konkurencji to jest w ogóle znane? Czego Ty uczysz studentów? Że raz zdominowany rynek zawsze taki pozostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: NIE. 03.02.26, 14:51 j-k napisał: > k.e.g.2 napisał: > > Półtora miliardowy rynek konsumpcyjny nie stanowi perspektyw dla polskich > firm? > > > NIE. (nie stanowi) > > inni o ten rynyek juz dawno zadbali Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel. Faktycznie,polski eksport do Indii jest znikomy i w banalnych dziedzinach i mamy z nimi deficyt handlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: NIE. 03.02.26, 17:52 " Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel." Serio? To czym teraz Trump będzie groził Indiom? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: NIE. 03.02.26, 18:03 sverir napisał: > " Rzeczywiście.Wlasnie USA podpisało z Indiami umowę o handlu i obniżeniu cel." > > Serio? To czym teraz Trump będzie groził Indiom? > Nie czytasz,weryfikujesz merytorycznych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: NIE. 04.02.26, 07:03 "Nie czytasz,weryfikujesz merytorycznych informacji." To jest odpowiedź na moje pytanie, czym Trump będzie teraz groził Indiom? Jeśli tak, to kiepska, omija meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:20 " piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić " Jak to zwykle bywa - stracą ci, którzy rzucają na rynek towar, który teraz będzie taniej sprowadzać z Indii. Ja przewrotnie zapytam - dlaczego ciągle martwimy się o eksporterów, a o importerów nigdy? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 22:52 sverir napisał: > Ja przewrotnie zapytam - dlaczego ciągle martwimy się o eksporterów, > a o importerów nigdy? Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających dany produkt. Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców. No dobrze, i jeszcze Anetkę HR, żeby miał kto narzekać na otwarte okna. 😛😛 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 07:02 "Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających dany produkt. Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców" Czyli jeśli fabryka - wymyślam - perfum sprowadza składniki z Madagaskaru, to pracownicy fabryki są handlowcami, ale jeśli ta sama fabryka perfum wysyła te perfumy na eksport, to ci sami pracownicy stają się robotnikami? Jeśli tak, to w którym momencie ta zmiana zachodzi - w momencie przekroczenia granicy czy już w momencie zakontraktowania dostaw? I co z partią, która zostaje na rynku krajowym? Produkują ją robotnicy, handlowcy czy może handlorobotnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 12:43 Masz rację, nie pomyślałem o imporcie surowców i półproduktów. Założyłem tylko scenariusze, gdzie importujemy gotowy produkt i drugi gdzie to my go eksportujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:00 "Masz rację, nie pomyślałem o imporcie surowców i półproduktów. Założyłem tylko scenariusze, gdzie importujemy gotowy produkt i drugi gdzie to my go eksportujemy." Tak to nie działa:) Ale gdyby nawet tak miało działać - przecież towar trzeba odebrać, zmagazynować, opisać, zaksięgować, zareklamować, przetransportować, ochronić, ubezpieczyć i sprzedać (co również oznacza odpowiednie opisanie, odebranie, zmagazynowanie itd.). Nawet import gotowego do sprzedaży produktu nie kończy się na handlowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:35 Fabryka zarabia na know-how i dlatego uprzemysłowione Niemcy są potęgą gospodarczą i eksportową i z tego powodu trzęsą UE. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 20:39 k.e.g.2 napisał: > Fabryka zarabia na know-how i dlatego uprzemysłowione Niemcy są potęgą > gospodarczą i eksportową i z tego powodu trzęsą UE. A przynajmniej byli nimi do niedawna. Aby obniżyć koszty produkcji przenosili swoje fabryki do Chin. Chińczycy byli za, ale mieli jeden warunek - przekazać im wiedzę. I teraz korzystając z tej wiedzy stają się hegemonem w produkcji samochodów elektrycznych. I nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 20:51 Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem lat rośnie. Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około pięciokrotnie większy od polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 22:28 k.e.g.2 napisał: > Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem > lat rośnie. > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około pięciok > rotnie większy od polskiego. Co im Wrozamet przeszkadzał? Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 22:42 negativum napisał: > k.e.g.2 napisał: > > > Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z b > iegiem > > lat rośnie. > > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około p > ięciok > > rotnie większy od polskiego. > > Co im Wrozamet przeszkadzał? Przecież produkują.Przejal go BSH(Siemens&Bosch). Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 09.02.26, 20:56 k.e.g.2 napisał: > Pozycja niemieckiego przemysłu i eksportu istotnie nie zmieniła się i z biegiem > lat rośnie. > Trochę odczuli konkurencję Chin,ale bez przesady.Ich eksport jest około > pięciokrotnie większy od polskiego. Ale produkcja spada: motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-europa-bedzie-druga-kuba-prezes-pzpm-o-sytuacji-branzy-motor,nId,22597356 Nawet w polskich fabrykach motoryzacyjnych są zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:46 Handel jest tak kreatywny jak B+R fabryki? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 14:37 sverir napisał: > Tak to nie działa:) Ale gdyby nawet tak miało działać - przecież towar trzeba o > debrać, zmagazynować, opisać, zaksięgować, zareklamować, przetransportować, och > ronić, ubezpieczyć i sprzedać (co również oznacza odpowiednie opisanie, odebran > ie, zmagazynowanie itd.). Nawet import gotowego do sprzedaży produktu nie kończ > y się na handlowcu. Wszystko zależy jaki to towar. Oczywiście nie widzisz nic więcej poza kartoflami. Sprzęt specjalistyczny kupuje się tak. Zamawiasz np. w Szkocji, czy SZA. Czekasz np. kwartał, przejeżdża do ciebie ekipa zainstalować z zagranicy i masz. Wiele firm nawet w Polsce nie ma handlowców. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 21:07 "Wszystko zależy jaki to towar. Oczywiście nie widzisz nic więcej poza kartoflami. Sprzęt specjalistyczny kupuje się tak. Zamawiasz np. w Szkocji, czy SZA. Czekasz np. kwartał, przejeżdża do ciebie ekipa zainstalować z zagranicy i masz. Wiele firm nawet w Polsce nie ma handlowców. " Oczywiście - a jak zamawiasz towar z Indii, to pojawiają się hinduscy monterzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 01:23 sverir napisał: > Oczywiście - a jak zamawiasz towar z Indii, to pojawiają się hinduscy monterzy: > ) Też i nie ma się z czego śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 19:56 " Też i nie ma się z czego śmiać." Nikt się nie śmieje. Przyjazd monterów z kraju producenta jest normą. Monterzy przyjeżdżają, gdzieś śpią, czymś jeżdżą, coś jedzą, gdzieś idą na piwo, czasem nawet pamiątki kupią. Ale popraw mnie, jeśli się mylę - to raczej dotyczy czegoś na skalę linii produkcyjnej, a nie panelu fotowoltaicznego czy szklanego breloka, które nawet jeśli dostarczają Hindusi, to raczej miejscowi od nas, a nie przyjeżdżają bezpośrednio z Indii. Tak czy inaczej rzadko kiedy nawet czysty import ogranicza się wyłącznie do handlowca. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 13:23 sverir napisał: > "Eksporterzy produkują w Polsce, czyli zatrudniają robotników wytwarzających da > ny produkt. > Importerzy zatrudniają co najwyżej handlowców" Fabryka czegokolwiek potrzebuje kosztownych maszyn do produkcji, które z kolei są produkowane przez inne fabryki i dają miejsca pracy wysoko wykwalifikowanym inzynierom,technikom,monterom itd. o wyższych wynagrodzeniach niż w handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 17:40 hordol napisała: > piszesz,że "może podobno na tym skorzystać" a ja pytam czy może na tym stracić Może stracić dziewictwo 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 19:32 Indie raczej nie sa eksporterem żywności więc nasi rolnicy moga spac spokojnie. Zwykłych zjadaczy chleba nikt nie broni Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Umowa handlowa Indie - UE 28.01.26, 20:03 stasi1 napisał: > Indie raczej nie sa eksporterem żywności więc nasi rolnicy moga spac spokojnie. > Zwykłych zjadaczy chleba nikt nie broni finanse.wp.pl/umowa-ue-indie-to-cios-dla-polskiej-branzy-pozycja-jest-zagrozona-7248262268946752a Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 00:19 Umowa to dostęp do szerszego wachlarza Speców.:) www.forbes.pl/handel/czy-tansi-pracownicy-z-indii-zagroza-polskiej-branzy-it-umowa-ue-indie/06qtcql Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 18:34 W każdej takiej umowie są zyskujący jak też stratni. Pewnie sądzisz że powinniśmy byc6jak Korea Północna, że wszystko sami sobie wyprodukujemy. I nikt poza klientami nie będzie niezadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:16 "W każdej takiej umowie są zyskujący jak też stratni." Wszystko jest ok, dopóki bilans wychodzi na zero po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 21:43 Umowy o wolnym handlu szkodzą stronom. www.epi.org/feature/are-the-free-trade-agreements-good-or-bad-for-jobs/ Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Umowa handlowa Indie - UE 08.02.26, 11:08 Jeśli wychodzi na zero raczej nikt takich umów nie zawiera. Umowa daje plusy jednej i drugiej stronie. Ale po jednej i po drugiej będą tacy co na tej umowie stracą. Tylko że czasami są stratni ci co głośniej krzyczą. Na umowie z Ameryką południową zyskuje mniej więcej 30 milionów Polaków, czy ktoś za nimi obstaje? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 00:50 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Wyglada na to, że prawicowa swołocz nie o tym nie wiedziała bo nie było darcia > mordy 🤡 To poniżej jest najlepszym dowodem na to, że pisowska swołocz nic nie wie na temat tej umowy. Gdyby wiedzieli to Herr Negatyw rozpisywałby się, że skorzystają na niej najwiecej Niemcy 🤣 daniem KE umowa przyniesie największą liberalizację, jaką Indie kiedykolwiek wprowadziły w handlu z innym państwem. Wynegocjowana obniżka ceł obejmuje aż 97 proc. produktów sprowadzanych z UE do Indii, w tym samochody dotychczas objęte aż 110-procentowym cłem. Na mocy porozumienia Indie mają stopniowo obniżać cła na europejskie auta do poziomu 10 proc., a taryfy na podzespoły samochodowe powinny zostać całkowicie zniesione w okresie do 10 lat. To duża szansa dla europejskiego przemysłu motoryzacyjnego, który de facto zyska nowy rynek zbytu. autokult.pl/indie-znaczaco-obniza-cla-na-europejskie-samochody-to-duza-szansa-dla-branzy,7247886950545600a Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 29.01.26, 12:24 Mieliśmy już rynek zbytu w Chinach. Może lepiej byłoby dla branży motoryzacyjnej, aby się ogarnęła i zaczęła produkować tanie samochody dla każdego, które mogłyby konkurować z Chińczykami. Tymczasem my wchodzimy na inny rynek zbytu. Jakie to przyniesie długofalowe efekty? Takie liczone w dziesiątkach lat? Bo Chińczycy potrafili cierpliwie zbierać know-how, aby ostatecznie zaorać naszą motoryzację na polu elektryków. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Umowa handlowa Indie - UE 31.01.26, 21:07 Teraz będzie można kupić taniej mosiężne figurki słoni indyjskich.. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 01.02.26, 11:14 ArcelorMittal dzięki polskim robotnikom produkuje takie figurki już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Umowa handlowa Indie - UE 03.02.26, 23:09 Indie są prekursorem metody produkcji stali tyglowej, znanej w świecie anglosaskim jako wootz już 600–500 przed naszą erą. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 00:30 qwardian napisał: > Indie są prekursorem metody produkcji stali tyglowej, znanej w świecie anglosas > kim jako wootz już 600–500 przed naszą erą. Nie pastw się na psem. Ciężkie jest jego życie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Umowa handlowa Indie - UE 04.02.26, 14:46 > Nie pastw się na psem. Tyle lat żyjesz w Polsce i nadal masz trudności ze zrozumienie polskiego języka. U ciebie w domu mówiło się po hebrajsku, czy po ukraińsku? Odpowiedz Link Zgłoś
student_zebrak Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 02:43 za dwa tygodnie sciagnie do Australii blondyna w celu podpisania umowy negocjowanej od lat. Umowa ma kilka punktow spornych, ktore teraz sa dopracowywane na poziomie ministrow. M in zniknie 5% clona samochody europejskie. Australia juz sie "koleguje" z Unia, wiec do przyjecia umowy wystarczy podpis uvdl i PM Albanese. Pozostaje kwestia kwot na wolowine, baranine, nazewnictwo produktow typu sery czy proseco. Ponadto ma byc poszerzona wspolpraca wojskowa i przemyslu obronnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 18:12 Czekaj, czekaj. Mamy umowę z Mercorsur, mamy umowę z Indiami i teraz szykuje się nam podobna umowa z Australią? Odpowiedz Link Zgłoś
moingeal Re: Umowa handlowa Indie - UE 05.02.26, 20:36 www.youtube.com/watch?v=EK7pP9tWsdU Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Re: Umowa handlowa Indie - UE 13.02.26, 17:36 moingeal napisała: > www.youtube.com/watch?v=EK7pP9tWsdU Co to? Odpowiedz Link Zgłoś