26.02.26, 02:27
https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=small
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 05:28
      negativum napisał:

> https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=small
      >
      Podaj proszę konkurencyjną ofertę lub przynajmniej jej zarys.
    • sverir Re: SAFE 26.02.26, 06:56
      O dziwo, ale przyłączam się do pytania ludzika - podaj proszę konkurencyjną propozycję.
      • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 07:05
        sverir napisał:

> O dziwo, ale przyłączam się do pytania ludzika - podaj proszę konkurencyjną pro
        > pozycję.
        A dlaczego : "o dziwo" ?
        Gdybyś się dłużej zastanawiał nad zagadnieniem, odrzucił tendencje do manipulacji, opierał się na "faktach rzeczywistych" a nie urzędniczych to ... zgadzałbyś się ze mną znacznie częściej. :)
        • sverir Re: SAFE 26.02.26, 18:30
          "Gdybyś się dłużej zastanawiał nad zagadnieniem, odrzucił tendencje do manipulacji, opierał się na "faktach rzeczywistych" a nie urzędniczych to ... zgadzałbyś się ze mną znacznie częściej. :)"

Gdybyś bardziej zajął się merytoryką, a mniej atakowaniem interlokutorów, to pewnie bym cię w ogóle częściej czytał.
          • no-popis Re: SAFE 02.03.26, 11:39
            sverir napisał:

> "Gdybyś się dłużej zastanawiał nad zagadnieniem, odrzucił tendencje do manipula
            > cji, opierał się na "faktach rzeczywistych" a nie urzędniczych to ... zgadzałby
            > ś się ze mną znacznie częściej. :)"
            >
            > Gdybyś bardziej zajął się merytoryką, a mniej atakowaniem interlokutorów, to pe
            > wnie bym cię w ogóle częściej czytał.
            Postaram się aczkolwiek na merytoryczne nie odpowiadałeś raczej.
      • negativum Re: SAFE 26.02.26, 10:22
        sverir napisał:

> O dziwo, ale przyłączam się do pytania ludzika - podaj proszę konkurencyjną pro
        > pozycję.

Po pierwsze czas. 4 lata to niewiele. A co po tym? Jaki jest okres amortyzacji? Dług zostaje. A ty zostajesz ze złomem i brakiem możliwości rozwojowych na 3 pokolenia.
        • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 14:34
          negativum napisał:

> sverir napisał:
          >
          > > O dziwo, ale przyłączam się do pytania ludzika - podaj proszę konkurencyj
          > ną pro
          > > pozycję.
          >
          > Po pierwsze czas. 4 lata to niewiele. A co po tym? Jaki jest okres amortyzacji?
          > Dług zostaje. A ty zostajesz ze złomem i brakiem możliwości rozwojowych na 3 p
          > okolenia.
          Myślisz jak Kaczyński. Negujesz bez realnego programu pozytywnego.
        • sverir Re: SAFE 26.02.26, 18:31
          "Po pierwsze czas. 4 lata to niewiele. A co po tym? Jaki jest okres amortyzacji? Dług zostaje. A ty zostajesz ze złomem i brakiem możliwości rozwojowych na 3 pokolenia."

Twoją odpowiedzią na SAFE jest to, żeby nic nie brać? Nie szukać finansowania? To jest wg Ciebie rozwiązanie?
          • negativum Re: SAFE 26.02.26, 19:57
            sverir napisał:

> "Po pierwsze czas. 4 lata to niewiele. A co po tym? Jaki jest okres amortyzacji
            > ? Dług zostaje. A ty zostajesz ze złomem i brakiem możliwości rozwojowych na 3
            > pokolenia."
            >
            > Twoją odpowiedzią na SAFE jest to, żeby nic nie brać? Nie szukać finansowania?
            > To jest wg Ciebie rozwiązanie?

Możne wziąć do 5 mld € i na tym koniec. Resztę już finansować z własnego budżetu i produkcji. I nie pod warunkiem warunkowości. Nie spodobają mi się kwiatki na twym balkonie i co?
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 26.02.26, 21:19
              > Możne wziąć do 5 mld € i na tym koniec.

Na waciki dla pisiorów, oczywista oczywistość.
              • negativum Re: SAFE 26.02.26, 21:26
                to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > Możne wziąć do 5 mld € i na tym koniec.
                >
                > Na waciki dla pisiorów, oczywista oczywistość.

Na start. Ten ma nastąpić do 2030 roku.
            • sverir Re: SAFE 27.02.26, 09:48
              "Możne wziąć do 5 mld € i na tym koniec. Resztę już finansować z własnego budżetu i produkcji"

Ale wiesz, że za własną produkcję też trzeba zapłacić, bo firmy zbrojeniowe nie pracują za darmo, ku chwale ojczyzny? I wiesz, że właśnie na zaciągnięte już zobowiązania nie ma kasy właśnie z budżetu państwa?

" I nie pod warunkiem warunkowości. Nie spodobają mi się kwiatki na twym balkonie i co?"

Teraz obalasz cały system dofinansowania celowego, łącznie ze środkami z Funduszu Sprawiedliwości, tak hojnie rozdawanymi przez PiS:) Bądź jak Saba i nie idź tą drogą.
              • negativum Re: SAFE 27.02.26, 19:28
                sverir napisał:

> "Możne wziąć do 5 mld € i na tym koniec. Resztę już finansować z własnego budże
                > tu i produkcji"
                >
                > Ale wiesz, że za własną produkcję też trzeba zapłacić, bo firmy zbrojeniowe nie
                > pracują za darmo, ku chwale ojczyzny? I wiesz, że właśnie na zaciągnięte już z
                > obowiązania nie ma kasy właśnie z budżetu państwa?
                >
                > " I nie pod warunkiem warunkowości. Nie spodobają mi się kwiatki na twym balkon
                > ie i co?"
                >
                > Teraz obalasz cały system dofinansowania celowego, łącznie ze środkami z Fundus
                > zu Sprawiedliwości, tak hojnie rozdawanymi przez PiS:) Bądź jak Saba i nie idź
                > tą drogą.

Wiem też, że firma musi myśleć długoterminowo. Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze Ikarusy. Taki będzie poziom wyposażenia polskiej armii za 45-55 lat. 4 lata jest super. A potem zostaje kredyt i brak szans (kasy) na nowe inwestycje, RP będzie musiała spłacać kredyt, a nie inwestować w nowe rozwiązania.

40 lat temu Ikarus był całkiem nowoczesnym pojazdem.

KD nie kupują na hip hura składu. Jest rewitalizacja linii, wychodzi parę par. Z umiarem.
                Gdyby 20 lat temu zakupiono wszystkie pociągi, to tej firmy już by nie było.
                • sverir Re: SAFE 27.02.26, 19:33
                  "Wiem też, że firma musi myśleć długoterminowo. Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze Ikarusy. Taki będzie poziom wyposażenia polskiej armii za 45-55 lat. 4 lata jest super. A potem zostaje kredyt i brak szans (kasy) na nowe inwestycje, RP będzie musiała spłacać kredyt, a nie inwestować w nowe rozwiązania"

I ponownie zapytam - jaka masz alternatywę na potrzeby zbrojeń. Od razu uprzedzam - pomysł, żeby za darmo robił przemysł zbrojeniowy, nie wchodzi w grę.

"KD nie kupują na hip hura składu. Jest rewitalizacja linii, wychodzi parę par. Z umiarem."

Z umiarem, bo nie mają większej zdolności kredytowej, a i tak mają prawie miliard złotych kredytu na zakup ilu, 15 pociągów?
                  • negativum Re: SAFE 27.02.26, 20:08
                    Nie dogadamy się. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Ale cieszę się, że nie muszę już jeździć "nowoczesnymi" Ikarusami przez kolejne 50 lat nim spłacę kredyt… A właściwie moi wnucy.
                    • sverir Re: SAFE 28.02.26, 00:25
                      "Nie dogadamy się. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Ale cieszę się, że nie muszę już jeździć "nowoczesnymi" Ikarusami przez kolejne 50 lat nim spłacę kredyt… A właściwie moi wnucy."

Narzekasz na warunki SAFE. I w porządku, o warunkach warto i trzeba rozmawiać, przyglądać się, weryfikować. Ale na pytanie o kontrpropozycje wysiadasz, ergo mam prawo twierdzić, że żadnej alternatywy nie masz. A to oznacza, że w Twojej ocenie lepiej ograniczać zbrojenie, niż brać pożyczkę. To faktycznie się nie dogadamy.
                      • negativum Re: SAFE 28.02.26, 16:35
                        sverir napisał:

> "Nie dogadamy się. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Ale cieszę się, że nie muszę
                        > już jeździć "nowoczesnymi" Ikarusami przez kolejne 50 lat nim spłacę kredyt… A
                        > właściwie moi wnucy."
                        >
                        > Narzekasz na warunki SAFE. I w porządku, o warunkach warto i trzeba rozmawiać,
                        > przyglądać się, weryfikować. Ale na pytanie o kontrpropozycje wysiadasz, ergo
                        > mam prawo twierdzić, że żadnej alternatywy nie masz. A to oznacza, że w Twojej
                        > ocenie lepiej ograniczać zbrojenie, niż brać pożyczkę. To faktycznie się nie do
                        > gadamy.

Za co wybudowano, w bodajże 6 lat, port w Gdyni? Za kasę z Gdańska? :)

W II RP nie starczyło 20 lat na budowę Łosia. 20-30 lat to minimum na powstanie nowych technologii. Tu mamy 4 lata, co przez ten czas stworzymy? Nic. Zadłużymy się na pokolenia na wykup niemieckiego złomu. PESA robi pociągi dla Czechów, nowe na prędkości ponad 200 km/h. Herr Donald nie chce słyszeć o PESie, bo jest Siemens. Kupi pociągi, które nie będą miały przez dekadę, czy dwie gdzie jeździć. Ale to niemieckie. Trzeba ratować Siemensa.

x.com/i/status/2027683061320634866
                        • adam.eu Re: SAFE 02.03.26, 11:06
                          "Zadłużymy się na pokolenia na wykup niemieckiego złomu"

Ty jesteś chory z tym niemieckim złomem.
                          Pytałem Cię, jaki zakup z Niemiec na potrze wojska będzie finansowany z programu SAFE?
                          • negativum Re: SAFE 02.03.26, 11:24
                            adam.eu napisał:

> "Zadłużymy się na pokolenia na wykup niemieckiego złomu"
                            >
                            > Ty jesteś chory z tym niemieckim złomem.
                            > Pytałem Cię, jaki zakup z Niemiec na potrze wojska będzie finansowany z program
                            > u SAFE?

Po co się pytasz, jak wiesz?
                            • adam.eu Re: SAFE 02.03.26, 11:43
                              "Po co się pytasz, jak wiesz?"

Swoim wypowiedziami sugerujesz, że albo nie wiesz, albo świadomie manipulujesz. W jakim celu to robisz? Zupełnie nie wiem, jaki Twoim zdaniem faktyczny, domniemany czy planowy jest zakup sprzętu wojskowego za naszą zachodnią granicą jest złomem? Potrafisz to na podstawie danych uzasadnić?
                              To dziwne, że poza propagandowymi wypowiedziami polityków PIS, a nawet u nich niej jest wskazany rodzaj uzbrojenia, a co dopiero jego ilość.
                          • no-popis Re: SAFE 02.03.26, 11:32
                            adam.eu napisał:

> "Zadłużymy się na pokolenia na wykup niemieckiego złomu"
                            >
                            > Ty jesteś chory z tym niemieckim złomem.
                            > Pytałem Cię, jaki zakup z Niemiec na potrze wojska będzie finansowany z program
                            > u SAFE?
                            A skąd On ma to wiedzieć jak na to konkretnie nie odpowiedział nawet Minister Obrony Narodowej tego antypolskiego rządu.
                            • adam.eu Re: SAFE 02.03.26, 11:49
                              A skąd On ma to wiedzieć jak na to konkretnie nie odpowiedział nawet Minister Obrony Narodowej tego antypolskiego rządu

Uporządkujemy, na jakiej podstawie Ty Czekający na lewicę obecny rząd nazywasz antypolski?
                              • negativum Re: SAFE 02.03.26, 14:20
                                adam.eu napisał:

> A skąd On ma to wiedzieć jak na to konkretnie nie odpowiedział nawet Ministe
                                > r Obrony Narodowej tego antypolskiego rządu

>
                                > Uporządkujemy, na jakiej podstawie Ty Czekający na lewicę obecny rząd nazywasz
                                > antypolski?

Spójrz na ratingi gospodarcze i ekonomiczne. Są negatywne.

Drastyczny spadek w Rankingu Konkurencyjności (2025)
                                Spadek o 11 pozycji: Według raportów z czerwca 2025 r., Polska odnotowała jeden z najgorszych wyników w międzynarodowym rankingu konkurencyjności, spadając o 11 miejsc, co określono jako "dramatyczny spadek" i "najgorszy wynik od lat".
                                Przyczyny: Na słabą pozycję wpływ miały m.in. zatory w inwestycjach, obciążenia regulacyjne oraz otoczenie biznesowe.
                                LinkedIn Polska
                                LinkedIn Polska
                                +1
                                2. Słaby poziom inwestycji i zatory (2025-2026)
                                Niski poziom inwestycji: Raporty Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) wskazywały na trwale niski poziom inwestycji, co hamuje długoterminowy potencjał rozwoju.
                                Obawy przed wydatkami: Polska w 2025 r. znajdowała się w grupie sześciu najgorszych krajów Unii Europejskiej pod względem optymizmu co do zwiększania wydatków.
                                Business Insider Polska
                                Business Insider Polska
                                +1
                                3. Zadłużenie i deficyt budżetowy (2025-2026)
                                Wysoki dług: Prognozy Trading Economics z 2025/2026 r. wskazywałyże relacja długu publicznego do PKB w Polsce zbliży się lub przekroczy 59-60 proc..
                                Deficyt: Ministerstwo Finansów raportowało wysoki deficyt budżetowy (ok. 275,6 mld zł na minusie), co stawia Polskę w trudnej sytuacji w kontekście unijnych procedur nadmiernego deficytu.
                                Infor.pl
                                Infor.pl
                                +1
                                4. Rynek pracy i wydajność (2025-2026)
                                Rekordowy czas poszukiwania pracy: Według badania Monitor Rynku Pracy Randstad (październik 2025)średni czas poszukiwania nowej pracy wydłużył się do 4,5 miesiąca, co jest rekordem od 2017 roku.
                                Brak rąk do pracy: Raport "Barometr zawodów 2025" wskazał aż 23 zawody deficytowe, w tym braki w budownictwie, służbie zdrowia i edukacji.
                                Spadek zatrudnienia: Na koniec 2025 r. GUS odnotował spadek liczby pracujących w ujęciu rok do roku.
                                Business Insider Polska
                                Business Insider Polska
                                +2
                                5. Negatywna perspektywa Ratingu (2026)
                                Fitch Ratings: W lutym 2026 r. agencja Fitch potwierdziła długoterminowy rating Polski (A-), ale utrzymała perspektywę negatywną. Wynika to z obaw o utrzymanie się wysokich kosztów obsługi długu i deficytu.
                                Gov.pl
                                Gov.pl
                                +1
                                6. Nastroje w gospodarce
                                Pessymizm firm: Raporty GUS z początku 2026 r. wskazywały na wzrost przewagi negatywnych opinii na temat stanu finansów firm nad pozytywnymi (wskaźnik koniunktury).
                                Business Insider Polska
                                Business Insider Polska
                                • stefan4 Re: SAFE 02.03.26, 15:38
                                  adam.eu:
                                  > Uporządkujemy, na jakiej podstawie Ty Czekający na lewicę obecny rząd nazywasz
                                  > antypolski?

negativum:
                                  > Spójrz na ratingi gospodarcze i ekonomiczne. Są negatywne.

Negativum, skup się po raz pierwszy w życiu: co wspólnego ma antypolskość z rankingami ,,gospodarczymi i ekonomicznymi''? Zresztą sformułowanie ,,gospodarcze i ekonomiczne'' jest pleonazmem (czyli niepotrzebnym gadulstwem); coś jak ,,koleje i pociągi'', albo ,,koniki polne i pasikoniki'', albo ,,PiSowiec i czciciel Kaczyńskiego''.

Dalszą część Twojego postu może przeczytam, ale dopiero wtedy, gdy podasz źródło: skąd czerpałeś. Wtręty takie jak

negativum:
                                  > LinkedIn Polska
                                  > LinkedIn Polska
                                  > +1
                                  [...]
                                  > Business Insider Polska
                                  > +1
                                  [...]
                                  > Infor.pl
                                  > Infor.pl
                                  > +1
                                  [...]
                                  > +2
                                  [...]
                                  > Gov.pl
                                  > Gov.pl
                                  > +1
                                  [...]

nie są podaniem źródła i nie pomogłoby im nawet, gdybyś wytłumaczył, dlaczego każdy wtręt powtarzasz dwukrotnie i co tam robią te cyferki z plusami.

- Stefan
                            • negativum Re: SAFE 02.03.26, 14:15
                              no-popis napisała:

> adam.eu napisał:
                              >
                              > > "Zadłużymy się na pokolenia na wykup niemieckiego złomu"
                              > >
                              > > Ty jesteś chory z tym niemieckim złomem.
                              > > Pytałem Cię, jaki zakup z Niemiec na potrze wojska będzie finansowany z p
                              > rogram
                              > > u SAFE?
                              > A skąd On ma to wiedzieć jak na to konkretnie nie odpowiedział nawet Minister O
                              > brony Narodowej tego antypolskiego rządu.

Podobnie mam wiedzieć jak się skończy sprawa sądowa z NEWAGiem, jeszcze przed ogłoszeniem wyroku, który może być ogłoszony za kilka lat.
    • adam.eu Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem adminów 26.02.26, 07:08
      Jak w temacie.
      A Twój post do dowód na to, że jesteś albo ofiarą totalnego braku ekonomicznej edukacji, albo beneficjentem programu wielka Rosja. Stawiam na to drugie nawet jeżeli nie do końca zdajesz sobie z tego sprawę.
      Myślę, że forumowy doktor ekonomii spróbuje podjąć się Twojej ekonomicznej edukacji.
      • no-popis Re: Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem ad 26.02.26, 07:33
        adam.eu napisał:

> Jak w temacie.
        > A Twój post do dowód na to, że jesteś albo ofiarą totalnego braku ekonomicznej
        > edukacji, albo beneficjentem programu wielka Rosja. Stawiam na to drugie nawet
        > jeżeli nie do końca zdajesz sobie z tego sprawę.
        > Myślę, że forumowy doktor ekonomii spróbuje podjąć się Twojej ekonomicznej eduk
        > acji.
        No i ignorant w każdej dziedzinie i hejter dał znowu POPiS.
        • adam.eu Re: Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem ad 26.02.26, 07:50
          "No i ignorant w każdej dziedzinie i hejter dał znowu POPiS."

OK, jestem ciekawy, jak Tobie jako nie ignorantowi szczególnie w dziedzinie rachunków (ekonomia to za wielkie słowo) wyjaśni swój post autor wątku?
          • no-popis Re: Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem ad 26.02.26, 10:10
            adam.eu napisał:

> "No i ignorant w każdej dziedzinie i hejter dał znowu POPiS."
            >
            > OK, jestem ciekawy, jak Tobie jako nie ignorantowi szczególnie w dziedzinie rac
            > hunków (ekonomia to za wielkie słowo) wyjaśni swój post autor wątku?
            Ani On ani Ty nie wyjaśnicie.
            On ignorant patryjota a Ty ignorant neokomunista lub Unita jak wolisz.
            • privus Re: Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem ad 01.03.26, 16:18
              no-popis napisała:

> On ignorant patryjota a Ty ignorant neokomunista lub Unita jak wolisz.
              >
              https://img14.dmty.pl//uploads/202602/1772293142_vodjbj_600.jpg
              • no-popis Re: Raczej umieszczaj Tuska na kiblu pod okiem ad 02.03.26, 10:59
                privus napisał:

> no-popis napisała:
                >
                > > On ignorant patryjota a Ty ignorant neokomunista lub Unita jak wolisz.
                > >
                > https://img14.dmty.pl//uploads/202602/1772293142_vodjbj_600.jpg
                Oooo jakiś homo erectus napisał coś pismem obrazkowym.
    • boggi_dan Re: SAFE 26.02.26, 09:15
      Przecież że nie tylko prezydent ma wątpliwości.
      Ma je każdy myślący człowiek. W przeciwieństwie do rozhisteryzowanej tuskowej jaczejki.
      To było już tysiące razy wałkowane, ale przypomnę.
      Kredyt jest na 45 lat. To więcej. Iż najdłuższe kredyty hipoteczne. To są dwa pokolenia.
      Nie wiadomo co będzie z Polską za lat 10, 20, czy 45 lat.
      Po drugie niejasna jest sprawa odsetek. Nikt nie wie jakie będą? Kuriozum na skalę galaktyczną.
      A przy sumie 200 mld zł każde punkt po przecinku to olbrzymie kwoty do spłacenia.
      Ja rozumiem, że aktyw KO, czy taki Poncyliusz się tym absolutnie nie przejmuje.
      • prze.nick Re: SAFE 26.02.26, 10:06
        Jest jeszcze jedno bardzo dobre pytanie - dlaczego mamy teraz wydać 45 miliardów euro a nie np 250 miliardów? Kto wyliczył że akurat teraz w tej chwili tyle trzeba.
        Jak dla mnie to tu się szykuje megaprzekręt proniemieckiego kretyna
        www.polsatnews.pl/graffiti/2026-02-26/proniemiecki-kretyn-polityk-pis-tlumaczy-sie-ze-slow-o-tusku/
        • sverir Re: SAFE 27.02.26, 11:22
          "Jest jeszcze jedno bardzo dobre pytanie - dlaczego mamy teraz wydać 45 miliardów euro a nie np 250 miliardów?"

Dobre pytanie. Ciekawe, że nie budziła wątpliwości informacja o kontraktach w Agencji Uzbrojenia na ~600 mld złotych:
          pro.rp.pl/raporty-ekonomiczne/art43698571-rekord-kupujemy-uzbrojenie-za-ponad-600-mld-zl

Wątpliwości nie budziły problemy z budżetem na obronność:
          spidersweb.pl/2026/01/wojsko-zje-nam-budzet.html

Ani już zaciągane pożyczki na te cele:
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/10639724,rekordowe-pozyczki-na-wojsko-polska-przyspieszyla-z-wydatkami.html

Przyznaję, że jestem laikiem, dylentantem i na tym się nie znam, łatwo mnie oszukać, ale interesuje mnie zwyczajnie zjawisko - sa pożyczki, są kontrakty na setki miliardów, są problemy ze spięciem budżetu, ale wątpliwości budzi dopiero instrument SAFE - i to nie na zasadzie warunków, tylko samej idei korzystania z niego.

Czy jesteś w stanie mnie naprowadzić na wlaściwe rozumienie problemu?
          • no-popis Re: SAFE 27.02.26, 11:32
            sverir napisał:

> Przyznaję, że jestem laikiem, dylentantem i na tym się nie znam, łatwo mnie osz
            > ukać, ale interesuje mnie zwyczajnie zjawisko - sa pożyczki, są kontrakty na se
            > tki miliardów, są problemy ze spięciem budżetu, ale wątpliwości budzi dopiero i
            > nstrument SAFE - i to nie na zasadzie warunków, tylko samej idei korzystania z
            > niego.
            Właśnie z tego, że się na tym nie znasz, co przyznajesz uczciwie, wynika Twój problem w zrozumieniu dosyć oczywistej rzeczy.
            Mnie nie prosiłeś o wyjaśnienie więc nie chcę się narzucać ale zapytaj jakiegoś bankowca a najlepiej prawnika od kredytów frankowych.
      • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 10:12
        boggi_dan napisał:

> Przecież że nie tylko prezydent ma wątpliwości.
        > Ma je każdy myślący człowiek. W przeciwieństwie do rozhisteryzowanej tuskowej j
        > aczejki.
        Rozhisteryzowana jest również narodowa jaczejka bo nie przedstawia żadnej kontrpropozycji. Żadnej!
        • prze.nick Re: SAFE 26.02.26, 10:19
          Kontrpropozycji do wydania akurat dokładnie 45 miliardów euro na zbrojenia dokładnie teraz?!
          Przecież Applebaum nas pcha do wojny z kacapami.
          Ile z tej kasy damy za friko Ukrainie?
          wydarzenia.interia.pl/kraj/news-expose-radoslawa-sikorskiego-sytuacja-jest-powazna,nId,22605125
          • tapatik Re: SAFE 26.02.26, 14:03
            A kiedy? Teraz mamy pokój i możemy się przygotować. Jak nas napadną to nie będzie czasu na zbrojenia, będziemy się bronić tym co mamy.
            Nikt nas nie pcha do wojny, wojna może przyjść do nas sama, tak jak przyszła w 1939.
            Te pieniądze będą dokładnie rozliczane. Możliwe, że część z nich wydamy we współpracy z Ukrainą, która w tym momencie ma najlepszą wiedzę co jest potrzebne, ale nie za friko.
          • adam.eu Re: SAFE 26.02.26, 14:30
            "Kontrpropozycji do wydania akurat dokładnie 45 miliardów euro na zbrojenia dokładnie teraz?!"

Gdyby tak było, to faktycznie nie dziwiłbym się obiekcjom. Nie ma potrzeby ani wydania co do złotówki, jak również jest możliwość ewentualnej wcześniejszej spłaty.

"Ile z tej kasy damy za friko Ukrainie?"

Dokładnie ile to nie wiadomo. Ale zapewne nie chciałbyś graniczyć z Rosją na olbrzymiej większości wschodniej granicy to jedno. A druga sprawa, Ukraina to poza Rosją największa armia w Europie, chyba od 900 tyś do 1 mln żołnierzy. Wyobrażasz sobie, że większość tej armii mogła by być wchłonięta przez Rosję?
          • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 14:35
            prze.nick napisał:

> Kontrpropozycji do wydania akurat dokładnie 45 miliardów euro na zbrojenia dokł
            > adnie teraz?!
            > Przecież Applebaum nas pcha do wojny z kacapami.
            > Ile z tej kasy damy za friko Ukrainie?
            > wydarzenia.interia.pl/kraj/news-expose-radoslawa-sikorskiego-sytuacja-jest-powazna,nId,22605125

Kontrpropozycji w ogóle. Jakiejkolwiek. Sama negacji to pieniactwo.
      • tapatik Re: SAFE 26.02.26, 13:57
        www.bankier.pl/wiadomosc/Zmienny-procent-i-45-lat-splaty-Kontrowersje-wokol-pozyczki-z-SAFE-9085350.html
        Oprocentowanie jest zmienne i zależy od oprocentowania obligacji emitowanych przez Komisję Europejską. W pierwszym roku oprocentowanie będzie wynosiło 3,17%.
        Oprocentowanie zmienne to nie jest kuriozum, jak kupujesz nawet nasze obligacje to część z nich ma oprocentowanie zmienne.
        Rzeczywiście nie wiemy co będzie za 10 lat, ale wypuszczamy obligacje 10 i 12-letnie. I ktoś to jednak kupuje.
        To nie jest kredyt hipoteczny, tylko pożyczka państwa od UE, to się rządzi innymi zasadami niż kredyty, które mogą brać osoby fizyczne. Osobie fizycznej nie dasz kredytu na 45 lat, natomiast państwu jak najbardziej.
        • no-popis Re: SAFE 26.02.26, 14:37
          tapatik napisał:

> www.bankier.pl/wiadomosc/Zmienny-procent-i-45-lat-splaty-Kontrowersje-wokol-pozyczki-z-SAFE-9085350.html
          > Oprocentowanie jest zmienne i zależy od oprocentowania obligacji emitowanych pr
          > zez Komisję Europejską. W pierwszym roku oprocentowanie będzie wynosiło 3,17%.
          > Oprocentowanie zmienne to nie jest kuriozum, jak kupujesz nawet nasze obligacje
          > to część z nich ma oprocentowanie zmienne.
          > Rzeczywiście nie wiemy co będzie za 10 lat, ale wypuszczamy obligacje 10 i 12-l
          > etnie. I ktoś to jednak kupuje.
          > To nie jest kredyt hipoteczny, tylko pożyczka państwa od UE, to się rządzi inny
          > mi zasadami niż kredyty, które mogą brać osoby fizyczne. Osobie fizycznej nie d
          > asz kredytu na 45 lat, natomiast państwu jak najbardziej.
          >
          To nie jest kredyt. To toksyczna pożyczka często stosowana w biznesie w celu przejęcia innych firm, które są w problemie.
          • adam.eu Re: SAFE 26.02.26, 14:43
            "To nie jest kredyt. To toksyczna pożyczka często stosowana w biznesie w celu przejęcia innych firm, które są w problemie."

Pisząc takie rzeczy sugerujesz, że prawdopodobnie jesteś chory z nienawiści, z głupoty, czy z obowiązku szczucia.
            • no-popis Re: SAFE 27.02.26, 11:33
              adam.eu napisał:

> "To nie jest kredyt. To toksyczna pożyczka często stosowana w biznesie w cel
              > u przejęcia innych firm, które są w problemie.
              "
              >
              > Pisząc takie rzeczy sugerujesz, że prawdopodobnie jesteś chory z nienawiści, z
              > głupoty, czy z obowiązku szczucia.
              Twoja opinia wynika z niewiedzy. Zapytaj jakiegoś prawnika o efekty, dla pożyczkobiorców, kredytów frankowych długoterminowych. Wszystko Ci się wyjaśni o ile zrozumiesz.
          • tapatik Re: SAFE 26.02.26, 20:29
            no-popis napisała:

> To nie jest kredyt. To toksyczna pożyczka często stosowana w biznesie
            > w celu przejęcia innych firm, które są w problemie.

Ale tutaj państwo pożycza od unii do której samo należy, więc jak unia miałaby przejąć państwo?
            Poza tym ta pożyczka jest tania. Jeśli chcesz przejąć inną firmę to zmuszasz ją do wzięcia kredytu na wysokie oprocentowanie, a nie niskie. My nie jesteśmy zmuszani do wzięcia takiego kredytu, sami go bierzemy, bo chcemy wydać dużo na zbrojenia.
            • no-popis Re: SAFE 27.02.26, 11:36
              tapatik napisał:

> no-popis napisała:
              >
              > > To nie jest kredyt. To toksyczna pożyczka często stosowana w biznesie
              > > w celu przejęcia innych firm, które są w problemie.
              >
              > Ale tutaj państwo pożycza od unii do której samo należy, więc jak unia miałaby
              > przejąć państwo?
              Tak samo jak "przejęto" Grecję. Państwo to nie spółka a była to tylko przykładowa ilustracja. Po prostu uzależniasz dłużnika od siebie?
              W przypadku długów Grecji, rząd niemiecki sprzedawał firmom te długi a te wykupywały masowo grunty pod inwestycje za ćwierćdarmo.
              > Poza tym ta pożyczka jest tania.
              Kredyty frankowe też były tanie :)
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 26.02.26, 10:18
      Towariszcz negativum u Moniki Olejnik 😜 x.com/ko_klub/status/2026763067569180834?s=20
    • stefan4 PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 10:19
      negativum:
      > https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=small

Całkowita BZDURA.

Już zwracałem Negativo uwagę na to, że procenty od malejącego (w wyniku spłat) długu również maleją, więc mnożenie początkowego długu przez (1+procent)^(lata spłacania) nie ma sensu i żaden bank tak nie liczy. Tylko gdyby nie było żadnych spłat po drodze, takie wyliczenie by działało.

Jeśli mamy spłacić   dług(0) = 180   (wszystko w miliardach, (n) oznacza sytuację po n latach) w 45 lat, to wielkość długu ma maleć o 4 rocznie. My spłacamy trochę więcej niż 4, bo jeszcze odsetki za ostatni rok. Więc pierwsza spłata
          spłata(1) = 4+dług(0)·(1+0.03)
      a dług po tej spłacie
          dług(1) = 180−4 = 176
      i za następny rok odsetki bedą liczone nie od 180, tylko od 176.
      Ogólnie:
          spłata(n)  =  4 + dług(n-1)·(1+0.03)
          dług(n)  =  180 − 4·n
      To wystarczy, żeby policzyć sumę spłat od   spłata(1)   do   spłata(45) . Mnie ta suma wyszła 298.8, czyli 166% oryginalnego długu. Nie liczyłem bardzo starannie, więc mogłem się rąbnąć w szczegółach, ale ten wynik na pewno jest bliżej rzeczywistości niż ten z obrazka zamieszczonego przez Negativo.

Ten apel do rozumu zamieszczam dla tych, którzy mogli niestarannie oglądać obrazki i niebacznie uwierzyć, że to, co gościu nawija, ma jakiś związek z prawdą.

- Stefan
      • no-popis Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 14:43
        stefan4 napisał:

> negativum:
        > > [img]https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=small[/
        > img]
        >
        > Całkowita BZDURA.
        >
        > Już zwracałem Negativo uwagę na to, że procenty od malejącego (w wyniku spłat)
        > długu również maleją, więc mnożenie początkowego długu przez (1+procent)
        > ^(lata spłacania) nie ma sensu i żaden bank tak nie liczy. Tylko gdyby
        > nie było żadnych spłat po drodze, takie wyliczenie by działało.
        Widać negatywny nie zna Excela:) ale przecież są gotowe kalkulatory w net.
        • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 14:50
          no-popis napisała:

> stefan4 napisał:
          >
          > > negativum:
          > > > [img]https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=s
          > mall[/
          > > img]
          > >
          > > Całkowita BZDURA.
          > >
          > > Już zwracałem Negativo uwagę na to, że procenty od malejącego (w wyniku s
          > płat)
          > > długu również maleją, więc mnożenie początkowego długu przez (1+pr
          > ocent)
          > > ^(lata spłacania) nie ma sensu i żaden bank tak nie liczy. Tylko
          > gdyby
          > > nie było żadnych spłat po drodze, takie wyliczenie by działało.
          > Widać negatywny nie zna Excela:) ale przecież są gotowe kalkulatory w net.

Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?
          Przypomina to trochę ten skecz
          www.youtube.com/shorts/dcSk2eAKa1w?feature=share
          • stefan4 Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 15:32
            negativum:
            > Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?

Nie zajmuję się żadnym cekakaniem, a i Tobie nie radzę. Zamiast stosować dziwaczne skróty, nieznane nawet w Koleinach Dolnośląskich ani w Husarii im. Władysława Warneńczyka, przeczytaj ponownie mój poprzedni post, w którym jasno Ci wyliczyłem, co się dzieje z nisko oprocentowanym zadłużeniem w trakcie spłacania. Albo pokaż ten post komuś, kto umie czytać, niech Ci wyjaśni.

- Stefan
          • tapatik Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 21:11
            negativum napisał:

> Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?

45 lat. Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.

> Przypomina to trochę ten skecz
            > www.youtube.com/shorts/dcSk2eAKa1w?feature=share

Nie przypomina. My tę pożyczkę wykorzystamy.
            • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 21:38
              tapatik napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?
              >
              > 45 lat. Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.

Sądzisz, że nawet twoje dzieci tych lat dożyją?
              Naprawdę nic cię nie nauczyła historia Haiti i Luizjany?
              • stefan4 Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 26.02.26, 23:53
                tapatik:
                > Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.

negativum:
                > Sądzisz, że nawet twoje dzieci tych lat dożyją?

Czy Ty naprawdę nie kumasz, że niskie oprocentowanie kredytu oraz długi czas spłaty to bonanza dla zaciągającego taki kredyt? Bijesz tą pianę już któryś wątek, więc chyba istotnie jesteś ciężko kumaty.

Gdyby ktoś Ci proponował kasę na 3%/rok, to bierz! Główna stopa referencyjna NBP wynosi obecnie 4%/rok, więc bez trudu znajdziesz kogoś, komu pożyczysz na 3.5%/rok i te 0.5%/rok różnicy będzie dla Ciebie. W przypadku SAFE zamiast ,,pożyczyć komuś'' wstaw ,,sfinansuj inwestycję'', z której będzie dochód.

negativum:
                > Naprawdę nic cię nie nauczyła historia Haiti i Luizjany?

Nie śledzę przygód Twoich kobiet, a przypuszczam, że Tapatik również nie.

- Stefan
                • prze.nick Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 00:05
                  wpolityce.pl/polityka/754173-safe-moze-byc-drozszy-od-polskich-obligacji
                  "Pułapka „taniego pieniądza” z UE? 10 tysięcy symulacji pokazuje: SAFE może być droższy od polskich obligacji. "Państwo 'gra w ruletkę'"

Program pożyczkowy SAFE kusi Polskę miliardami euro na zbrojenia i obietnicą niskiego oprocentowania. Jednak najnowsze analizy finansowe rzucają nowe światło na ten mechanizm: w większości scenariuszy zaciąganie długu w euro na wydatki w złotych po prostu się nie opłaca.

Pozorne oszczędności i ryzyko „frankowe”
                  Zaciąganie długu w obcej walucie na pokrycie wydatków krajowych przypomina mechanizm znany z kredytów frankowych.

Jeśli złoty osłabnie, koszt obsługi długu i kwota kapitału do spłaty gwałtownie rosną, niwelując początkowe zyski z niższych odsetek.

Wyniki symulacji: SAFE droższy w 80% przypadków
                  Eksperci przeanalizowali dwa główne warianty obsługi pożyczki o wartości 43,7 mld euro (ok. 185 mld zł):

Z zabezpieczeniem kursowym: Rząd próbuje chronić się przed ryzykiem walutowym za pomocą instrumentów finansowych. W tym wariancie SAFE jest droższy od krajowych obligacji w 79,95% scenariuszy. Średnia dodatkowa strata dla budżetu to 9,4 mld PLN.

Bez zabezpieczenia: Państwo „gra w ruletkę” kursem walutowym. Tutaj SAFE okazuje się droższym rozwiązaniem w 60,25 proc. przypadków.

Skrajne scenariusze: Kosztowny błąd
                  Choć w optymistycznych scenariuszach SAFE może przynieść oszczędności, to realne są także znacznie bardziej przerażające scenariusze. W najgorszych scenariuszach brak zabezpieczenia kursowego może kosztować budżet dodatkowe 101,79 mld PLN.

To kwota odpowiadająca ponad połowie rocznych wydatków Polski na obronność!

Dlaczego tak się dzieje? „Rynkowa grawitacja”
                  Rynki finansowe nie oferują darmowych korzyści. Zgodnie z zasadą parytetu stóp procentowych (UIP), waluta o wyższym oprocentowaniu (złoty) ma tendencję do tracenia na wartości względem waluty o niższym oprocentowaniu (euro).

W długim, 50-letnim horyzoncie, ten mechanizm niemal nieuchronnie „pożera” zysk z niższych odsetek w euro. Przykładem dla Polski może być Szwecja, której urząd skarbowy (Riksgälden) w 2022 roku ogłosił wycofywanie się z długu w walutach obcych. Szwedzi uznali, że takie zadłużenie generuje jedynie wyższe ryzyko i zmienność, nie dając trwałych korzyści finansowych.

Co to oznacza dla budżetu?

Decyzja o skorzystaniu z SAFE to wybór między stabilnym, choć pozornie droższym finansowaniem krajowym, a obarczonym ogromnym ryzykiem kredytem zagranicznym.

Analizy wskazują, że bez względu na to, czy rząd zdecyduje się na kosztowne zabezpieczenia, czy na ryzykowny brak osłony, końcowy rachunek za unijną pożyczkę najprawdopodobniej przewyższy koszt emisji własnych obligacji.

Tekst pierwotnie ukazał się w portalu wpolsce24.tv."
                  • qwardian Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 14:00
                    Oczywiście, ze będzie droższy, bo emitowany w Euro, pamiętamy jak się skończyła frankowa przygoda z walutowym ryzykiem..
                  • sverir Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 28.02.26, 00:23
                    Brakuje mi kilku ważnych informacji. Na przykład - co to za eksperci?
                    • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 16:09
                      sverir napisał:

> Brakuje mi kilku ważnych informacji. Na przykład - co to za eksperci?

No eksperci :)
                      Dziś każdy jest ekspertem.
                      Szczególnie ekspertki w TVN i TVP, poślice…
                      • sverir Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 17:55
                        "Dziś każdy jest ekspertem.
                        Szczególnie ekspertki w TVN i TVP, poślice…"

To fakt, ale serio mi brakuje wskazania, kto jest tym ekspertem. Czy pan Marian, który coś policzył, czy moze jakiś specjalista od kredytów i analiz finansowych.
                        • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 18:52
                          sverir napisał:

> "Dziś każdy jest ekspertem.
                          > Szczególnie ekspertki w TVN i TVP, poślice…"
                          >
                          > To fakt, ale serio mi brakuje wskazania, kto jest tym ekspertem. Czy pan Maria
                          > n, który coś policzył, czy moze jakiś specjalista od kredytów i analiz finanso
                          > wych.

Herr Donald i jego umyślni?
                          Wczoraj czytałem, że pokojowi Chińczycy przekazali Irańczykom dane swojego wywiadu. Co gdzie leży.
                        • no-popis Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 18:56
                          sverir napisał:

> "Dziś każdy jest ekspertem.
                          > Szczególnie ekspertki w TVN i TVP, poślice…"
                          >
                          > To fakt, ale serio mi brakuje wskazania, kto jest tym ekspertem. Czy pan Maria
                          > n, który coś policzył, czy moze jakiś specjalista od kredytów i analiz finanso
                          > wych.
                          Pewnym jednak jest, że występując z projektem ustawy w sprawie SAFE to właśnie rząd powinien takie analizy przedłożyć i to jest nawet oczywiste i powszechnie przyjęte w zwyczajach ubiegania się o decyzję organów nadrzędnych jak zarząd zwraca się o zgodę na podjęcie takiego zobowiązania.
                  • tapatik Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 28.02.26, 15:35
                    Teoretycznie masz rację, natomiast jeśli popatrzymy na wykres EURPLN ( źródło: www.bankier.pl/waluty/kursy-walut/forex/EURPLN ) to nie wygląda tak źle. Owszem, jest ryzyko szczególnie przy tak długim okresie kredytowania, ale czy na pewno da radę zdobyć fundusze o tak długim okresie kredytowania i niższej stopie procentowej? Obligacje o dłuższym okresie zapadalności mają wyższe oprocentowanie. 10-latki mają ponad 5%. To obligacje np. 20-letnie musiałby mieć z 8% żeby ktoś chciał je kupić.
              • no-popis Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 11:37
                negativum napisał:

> tapatik napisał:
                >
                > > negativum napisał:
                > >
                > > > Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?
                > >
                > > 45 lat. Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.
                >
                >Nie trolluj ale odpowiedz Stefanowi merytorycznie.
                • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 14:02
                  no-popis napisała:

> negativum napisał:
                  >
                  > > tapatik napisał:
                  > >
                  > > > negativum napisał:
                  > > >
                  > > > > Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?
                  > > >
                  > > > 45 lat. Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.
                  > >
                  > > Sądzisz, że nawet twoje dzieci tych lat dożyją?
                  > > Naprawdę nic cię nie nauczyła historia Haiti i Luizjany?
                  > >Nie trolluj ale odpowiedz Stefanowi merytorycznie.

Niepodległość Haiti została sprzedana przez Napoleona. Spłacili ostatnią ratę bodajże 1947 roku. Z bogatego kraju zostały ruiny. Europa Zachodnia nie ulitowała się nad Murzynami. To jakie dziś jest Haiti zawdzięczamy Francuzom. To bogaty kraj.

Z drugiej strony mamy Sobieskiego i Lipków. Lipkowie dostali ułaskawienie od Sobieskiego. Nigdy na przestrzeni 700 lat nie było tak oddanych ludzi Polsce, jak muzułmanie. Mordowali swoich służąc RP.
                  Kiedy nawet dziś zapytasz się tamtejszego muzułmanina, czy on czuje się Polakiem odpowie ci, nie czuję się Polakiem, ja Polakiem jestem.

SAFE to pożyczka, jak na Haiti. Dla tego kraju była druzgocząca.
              • tapatik Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 28.02.26, 14:54
                negativum napisał:

> tapatik napisał:
                >
                > > negativum napisał:
                > >
                > > > Wiesz ile wyniesie ckk z kapitałem za 45-55 lat?
                > >
                > > 45 lat. Spłata pożyczki ma się zakończyć w 2070 roku.
                >

Zwracam uwagę, że pożyczkę spłacimy za 45 lat, a nie za 55.
                Pożyczka ma podnieść naszą obronność, co w konsekwencji może zniechęcić fiutina do napadnięcia na nas. Jeśli nie będziemy uczestniczyć w wojnie to zwiększam szansę moich dzieci na dożycie do 2070 roku.

A co ciebie nauczyła historia Ukrainy?
                • boggi_dan Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 28.02.26, 16:48
                  tapatik napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > tapatik napisał:
                  > >
                  > > > negativum napisał:
                  > > >
                  >
                  >
                  > A co ciebie nauczyła historia Ukrainy?
                  >
                  Jak kochasz tak niemieckie produkty to kupuj sobie BMW ale nie namawiaj innych.
                  Główny problem w Safe to reguły przyznawania, uznaniowość i potencjalne skutki dla budżetu przy możliwym ruchu Brukselki (Berlina) przekierowujący środki który my żyrujemy na utworzenie Armii Europejskiej - takich wojsk jak z czasów kolonialnych... My będziemy tylko płakać i płacić... do 7 pokolenia...

Co do ocen politycznych to brednie do dziesiątej potęgi. Skończy sie wasze rumakowanie tak jak z niezatapialnym Trzaskowskim.
                  • tapatik Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 23:31
                    Nigdzie nie pisałem nic o niemieckich produktach, nie wiem skąd je wziąłeś. Ostatni raz kupiliśmy uzbrojenie od Niemców bodajże w2012 roku, czyli Leopardy.

Nie wiem skąd wziąłeś Armię Europejską. Pierwsze słyszę o takowej.

Nic nie żyrujemy.

Główny problem SAFE to taki, że jest kontrolowany przez Unię Europejską i nawet jak pisi dojdą kiedyś do władzy to nie będą mogli nic ukraść. Uznaniowość nie jest problemem, ponieważ nasze wnioski zostały już zaakceptowane większości. Gdzie tu masz uznaniowość?

Gdzie ja piszę o ocenie politycznej?
      • neuroleptyk Rata annuitetowa 27.02.26, 13:25
        Dla stałej raty W liczy się tak, by kwota pożyczki P = suma dzisiejszych wartości wszystkich rat W przez n lat.
        Poniżej zakładam coroczną ratę.

P = ∑ W/(1 + r)^k, od k = 1, do k = n
        P = W · (1/(1 + r) + 1/(1 + r)^2 + ... + 1/(1 + r)^n)
        P = W · S

Suma częściowa szeregu geometrycznego q^k, od k = 1 do k = n,

S = q · (1 - q^n)/(1 - q)

podstawiamy q = 1/(1 + r), oczywiście q^n = (1/(1 + r))^n = 1/(1 + r)^n = (1 + r)^-n

S = 1/(1 + r) · (1 - (1 + r)^-n)/(1 - 1/(1 + r))
        1 - 1/(1 + r) = r/(1 + r)
        S = 1/(1 + r) · (1 - (1 + r)^-n)/(r/(1 + r))
        S = (1 - (1 + r)^-n)/r

P = W · (1 - (1 + r)^-n)/r
        W = P · r/(1 - (1 + r)^-n)

r = 0,03
        P = 180 · 10^9
        n = 45

Całkowita suma do zapłacenia to n krotność W.
        Suma = n · W
        W ≈ 7 341 331 633,86
        Suma ≈ 330 359 923 523,52 ≈ 330,4 mld
      • neuroleptyk Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 17:15
        stefan4 napisał:

> Jeśli mamy spłacić   dług(0) = 180   (wszystko w
        > miliardach, (n) oznacza sytuację po n latach) w 45 lat, to wielk
        > ość długu ma maleć o 4 rocznie. My spłacamy trochę więcej niż 4, bo jeszcze od
        > setki za ostatni rok. Więc pierwsza spłata
        >     spłata(1) = 4+dług(0)·(1+0.03)
        > a dług po tej spłacie
        >     dług(1) = 180−4 = 176
        > i za następny rok odsetki bedą liczone nie od 180, tylko od 176.
        > Ogólnie:
        >     spłata(n)  =  4 + dług(n-1)
        >
        ·(1+0.03)
        >     dług(n)  =  180 − 4&midd
        > ot;n
        > To wystarczy, żeby policzyć sumę spłat od   spłata(1)   do &nb
        > sp; spłata(45) . Mnie ta suma wyszła 298.8, czyli 166% oryginaln
        > ego długu. Nie liczyłem bardzo starannie, więc mogłem się rąbnąć w szczegółach
        > , ale ten wynik na pewno jest bliżej rzeczywistości niż ten z obrazka zamieszcz
        > onego przez Negativo.

Wydruk z mojego programu :

Wyniki obliczeń
        ========================================
        Kredyt: 1.8e11
        Lata: 45
        Oprocentowanie: 0.03
        Suma rat: 3.042e11
        Suma odsetek: 1.242e11
        Suma rat w procentach: 169.0
        Suma odsetek w procentach: 69.0
        ----------------------------------------
        rok  odsetki                  raty
        ----------------------------------------
        1    5.4e9                    9.4e9
        2    5.28e9                   9.28e9
        3    5.16e9                   9.16e9
        4    5.04e9                   9.04e9
        5    4.92e9                   8.92e9
        6    4.8e9                    8.8e9
        7    4.68e9                   8.68e9
        8    4.56e9                   8.56e9
        9    4.44e9                   8.44e9
        10   4.32e9                   8.32e9
        11   4.2e9                    8.2e9
        12   4.08e9                   8.08e9
        13   3.96e9                   7.96e9
        14   3.84e9                   7.84e9
        15   3.72e9                   7.72e9
        16   3.6e9                    7.6e9
        17   3.48e9                   7.48e9
        18   3.36e9                   7.36e9
        19   3.24e9                   7.24e9
        20   3.12e9                   7.12e9
        21   3.0e9                    7.0e9
        22   2.88e9                   6.88e9
        23   2.76e9                   6.76e9
        24   2.64e9                   6.64e9
        25   2.52e9                   6.52e9
        26   2.4e9                    6.4e9
        27   2.28e9                   6.28e9
        28   2.16e9                   6.16e9
        29   2.04e9                   6.04e9
        30   1.92e9                   5.92e9
        31   1.8e9                    5.8e9
        32   1.68e9                   5.68e9
        33   1.56e9                   5.56e9
        34   1.44e9                   5.44e9
        35   1.32e9                   5.32e9
        36   1.2e9                    5.2e9
        37   1.08e9                   5.08e9
        38   9.6e8                    4.96e9
        39   8.4e8                    4.84e9
        40   7.2e8                    4.72e9
        41   6.0e8                    4.6e9
        42   4.8e8                    4.48e9
        43   3.6e8                    4.36e9
        44   2.4e8                    4.24e9
        45   1.2e8                    4.12e9
        ========================================

• negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 20:10
          Twój skrypt jest do rzyci, bo przez 10 lat nie będzie żadnej spłaty kapitału.
          • neuroleptyk Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 21:52
            negativum napisał:

> Twój skrypt jest do rzyci, bo przez 10 lat nie będzie żadnej spłaty kapitału.

Dlaczego ma nie być przez 10 lat żadnej spłaty? Dlatego, że sumy wyszły o około połowy tego, co na Twojej ilustracji w obydwu metodach? Obliczyłeś ile to zmienia?

Wyniki po szybkiej modyfikacji programu (mogą być tam błędy).

Wyniki obliczeń
            ==================================================
            Kapital: 1.8e11
            Lata: 45
            Oprocentowanie: 0.03
            Suma rat: 3.409620967304003e11
            Suma odsetek: 1.6096209673040027e11
            Suma rat w procentach: 189.42338707244463
            Suma odsetek w procentach: 89.4233870724446
            --------------------------------------------------
            rok  odsetki                  raty
            --------------------------------------------------
            1    5.400000000000005e9      0.0
            2    1.0961999999999992e10    0.0
            3    1.669086e10              0.0
            4    2.2591585800000023e10    0.0
            5    2.866933337400001e10     0.0
            6    3.4929413375220024e10    0.0
            7    4.137729577647664e10     0.0
            8    4.801861464977095e10     0.0
            9    5.4859173089264084e10    0.0
            10   6.1904948281942e10       0.0
            11   6.916209673040027e10     7.430495387325742e10
            12   5.245714285714286e9      1.0388571428571428e10
            13   5.091428571428571e9      1.0234285714285713e10
            14   4.937142857142858e9      1.008e10
            15   4.782857142857143e9      9.925714285714287e9
            16   4.628571428571428e9      9.77142857142857e9
            17   4.474285714285714e9      9.617142857142857e9
            18   4.32e9                   9.462857142857143e9
            19   4.1657142857142854e9     9.308571428571428e9
            20   4.0114285714285717e9     9.154285714285713e9
            21   3.857142857142857e9      9.0e9
            22   3.702857142857143e9      8.845714285714285e9
            23   3.548571428571429e9      8.691428571428572e9
            24   3.394285714285714e9      8.537142857142857e9
            25   3.24e9                   8.382857142857142e9
            26   3.085714285714286e9      8.228571428571428e9
            27   2.9314285714285717e9     8.074285714285714e9
            28   2.777142857142857e9      7.92e9
            29   2.622857142857143e9      7.765714285714285e9
            30   2.468571428571429e9      7.611428571428572e9
            31   2.314285714285714e9      7.457142857142857e9
            32   2.1600000000000005e9     7.302857142857143e9
            33   2.0057142857142859e9     7.148571428571428e9
            34   1.8514285714285715e9     6.994285714285714e9
            35   1.6971428571428576e9     6.84e9
            36   1.5428571428571432e9     6.685714285714286e9
            37   1.3885714285714288e9     6.531428571428572e9
            38   1.2342857142857144e9     6.377142857142857e9
            39   1.08e9                   6.222857142857142e9
            40   9.257142857142864e8      6.068571428571429e9
            41   7.71428571428572e8       5.914285714285714e9
            42   6.171428571428577e8      5.76e9
            43   4.628571428571432e8      5.605714285714286e9
            44   3.0857142857142884e8     5.451428571428572e9
            45   1.5428571428571442e8     5.297142857142857e9
            ==================================================

• negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 21:55
              Nikt nie wie ile będziemy płacić. Jeśli ty wiesz, toś chyba Jahwe.
              • neuroleptyk Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 22:13
                negativum napisał:

> Nikt nie wie ile będziemy płacić. Jeśli ty wiesz, toś chyba Jahwe.

Do tej pory wszystkie szacunki są znacznie mniejsze niż te podawane na Twoim obrazku.
                • negativum Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 27.02.26, 23:43
                  neuroleptyk napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Nikt nie wie ile będziemy płacić. Jeśli ty wiesz, toś chyba Jahwe.
                  >
                  > Do tej pory wszystkie szacunki są znacznie mniejsze niż te podawane na Twoim ob
                  > razku.

Na tym opiera się Herr Donald?
                  • neuroleptyk Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 28.02.26, 00:32
                    negativum napisał:

> Na tym opiera się Herr Donald?

Od rana do nocy Donald?
                    Jak komuś się nudzi, to mam zadanie.

Która liczba jest większa: A = 2^2^2^2^2^2, B = 1345^1345^1009 ?
                    • neuroleptyk zadanie 28.02.26, 00:42
                      neuroleptyk napisał:

> Która liczba jest większa: A = 2^2^2^2^2^2, B = 1345^1345^1009 ?

Kalkulator niedozwolony, trzeba to udowodnić.
            • neuroleptyk uwaga 27.02.26, 21:59
              W tych wynikach do roku 11 włącznie są wylistowane skumulowane odsetki dla danego roku, sumowanie odsetek jest więc wykonane od nr 11.
            • tapatik Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 02.03.26, 23:33
              Neuroleptyk, czego używasz do obliczeń?
              • neuroleptyk Re: PiSowata ściema dla naiwnych na temat SAFE 03.03.26, 15:52
                tapatik napisał:

> Neuroleptyk, czego używasz do obliczeń?
                >

Zależy od tego co liczę, mam dwie główne metody:
                a) ręczne obliczenia z pomocą kalkulatora, jak obliczenia są mało pracochłonne,
                b) piszę program, jak obliczenia są pracochłonne.

Używam różnych języków programowania do numeryki w zależności od potrzeby, do algebry czasami Maxima.

• stasi1 Re: SAFE 26.02.26, 15:25
      ,,W związku z pozytywną decyzją Rady Unii Europejskiej i zatwierdzeniem polskiego Planu Inwestycyjnego w ramach instrumentu SAFE, jako przedstawiciele polskiego przemysłu obronnego podkreślamy, że program SAFE, obok kluczowego aspektu wzmocnienia bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi bezprecedensową szansę na zwiększenie oraz przyspieszenie zdolności produkcyjnych całego krajowego przemysłu obronnego. - czytamy we wspólnym oświadczeniu polskich firm przemysłu obronnego w sprawie programu SAFE."
      Powiesz co oni mogą wiedzieć
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 26.02.26, 19:25
      Matematyka dla opornych – temat: Fundusz SAFE!
      x.com/CTomczyk/status/2027063985565016254?s=20
      • tapatik Re: SAFE 26.02.26, 21:44
        To my pożyczyliśmy 400 mld PLN w USA i Korei?
        • no-popis Re: SAFE 27.02.26, 06:50
          tapatik napisał:

> To my pożyczyliśmy 400 mld PLN w USA i Korei?
          Ale co to ma dorzeczy porównywaczu PiSu z PO w kontekście PiS robił gorzej co w żadne sposób nie usprawiedliwia obecnych błędów i dyskusji o nich.
          Staraj się tę PrOpagandę uprawiać nieco bardziej dyskretnie czy inteligentnie.
          Weż też pod uwagę, że wtedy wybieraliśmy sprzęt taki jaki chcieliśmy i Czarnecki, jak tutaj Poncyliusz, nie był pośrednikiem.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 27.02.26, 10:13
            > Staraj się tę PrOpagandę uprawiać nieco bardziej dyskretnie czy inteligentnie.

Z samym sobą do lustra gadasz?
            • no-popis Re: SAFE 27.02.26, 11:39

> > Staraj się tę PrOpagandę uprawiać nieco bardziej dyskretnie czy inteligen
              > tnie.
              >
              > Z samym sobą do lustra gadasz?

To forum jest dyskusyjne więc jak nie polemizujesz to robisz to czego tu nie wolno robić czyli hejtujesz kogoś kogo poglądy nie odpowiadają Twoim zleceniodacwom.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 27.02.26, 11:53
                > To forum jest dyskusyjne więc jak nie polemizujesz to robisz to czego tu nie wolno robić czyli >hejtujesz kogoś kogo poglądy nie odpowiadają Twoim zleceniodacwom.

I znowu sam sobie robisz wyrzuty. Sumienie cię gryzie i to mnie nie dziwi.
          • tapatik Re: SAFE 28.02.26, 16:15
            Akurat tu nie porównywałem PO z PiS, tylko się zdziwiłem, że pożyczyliśmy aż tak dużą kwotę.
            Nie uprawiam propagandy, po prostu widziałem co różne rządy robiły w Polsce i takich szkodników jak PiS to jeszcze nie mieliśmy. Nawet AWS był normalniejszy.

Z tym wybieraniem sprzętu jaki chcieliśmy to bym tak nie przesadzał, bo braliśmy na łapu-capu i głównie sprzęt zagraniczny zamiast rozwijać nasze własne możliwości produkcyjne. Plus informacje o możliwych łapówkach od Koreańczyków.
    • moingeal Re: SAFE 26.02.26, 19:43
      Z całym szacunkiem ale SAFE to dewastacja konstytucji RP.
      • tapatik Re: SAFE 26.02.26, 20:08
        Z tego obrazka wcale nie wynika, że SAFE jest niezgodne z Konstytucją.
        • m.c.hrabia Re: SAFE 26.02.26, 21:09
          Jest, bo psi nie będą mogli kraść
    • no-popis fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 27.02.26, 06:56
      Pytanie: czy odsetki od zaciągniętej pożyczki biegną od dnia poboru transzy czy od dnia podpisania umowy o tę pożyczkę.
      To ma fundamentalne znaczenie bo jeżeli Bruksela nam nie uruchomi jakiejś tam transzy a będziemy płacili odsetki to jest to "kryminalny zapis".
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 27.02.26, 10:14
        > Pytanie: czy odsetki od zaciągniętej pożyczki biegną od

Zadawałeś te same pytania Błaszczakowi?
        • no-popis Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 27.02.26, 10:36

> > Pytanie: czy odsetki od zaciągniętej pożyczki biegną od
          >
          > Zadawałeś te same pytania Błaszczakowi?
          Kredyt Błaszczaka, bez pytań do niego, nie stanowił takiego ryzyka bo był to tzw kredyt kupiecki. Wystarczy mieć podstawową wiedzę gospodarczą aby to ocenić. Nawet jednak gdyby tak było to nie stanowi to podstawy aby o to nie pytać teraz, PrOpagandzisto.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 27.02.26, 10:44
            Ty i wiedza 🤡
            Błaszczak za kilkaset miliardów kupił śmiecie, których Polska nie może używać bez zgody sprzedającego. O wysokości procentu tej kupieckiej pożyczki wolę nie wspominać i według ciebie wszystko jest cacy.
            • tapatik Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 28.02.26, 16:22
              To nie jest tak do końca. Możemy używać, ale...
              Właśnie czytałem artykuł, że są problemy z częściami do Abramsów i to w USA. Producent części nie chce uruchamiać produkcji, bo jest nastawiony na produkcję wielkoseryjną. Pytanie czy będziemy mieć dostęp do części w razie W.
              FA-50 możemy używać, ale jest problem z amunicją do nich. Gdyby je porządnie uzbroić i wyposażyć w porządne radary to mogły by zestrzeliwać drony albo rakiety.
              K9 to konkurencja do naszych Krabów, która wymaga odpowiedniej amunicji, natomiast Kraby strzelają wszystkim.
              Tak więc - nie kupiliśmy śmieci, ale kupiliśmy sprzęt niekoniecznie pasujący do naszego wojska.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 01.03.26, 18:53
                😅😅😅
                Człowieku! Czy ty czytasz to co piszesz?
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 01.03.26, 18:56
                  Posłuchaj sobie co Blaszak mówi o tych kodach x.com/zbig323/status/2028105128809554283?s=20
                  • negativum Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 01.03.26, 20:37

Uważasz, że Niemcy nie zabezpieczą swej broni tajnymi kodami?
                    • adam.eu Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 01.03.26, 21:23
                      "Uważasz, że Niemcy nie zabezpieczą swej broni tajnymi kodami?"

To jest pytanie próbujące usprawiedliwić Błaszczaka, prawdą?
                      • negativum Kody :) 01.03.26, 22:41
                        adam.eu napisał:

> "Uważasz, że Niemcy nie zabezpieczą swej broni tajnymi kodami?"
                        >
                        > To jest pytanie próbujące usprawiedliwić Błaszczaka, prawdą?

Każdy tak robi. Była afera z NEWAGIEM. Okazało się, że nie można ich remontować baz zapłacenia firmie frycowego.

Udziałowcem w NEWAG jest przyjaciel Simens :)
                        • adam.eu Re: Kody :) 02.03.26, 09:11
                          Negativum, dostarcz listę, możesz powołać się również Niepoprawnego, Ludzików, Kowalskich, Blaszczaków, jakie to uzbrojenie niemieckie Polska ewentualnie będzie kupowała u Niemieć za pomocą finasowania programu SAFE?

No i jak się skończył problem z Newagiem i Siemensem?
                          Bo słyszałem, że coś takiego było, ale jeżeli wspominasz już o tym, to może oszczędź mi szukania w internecie.
                          • negativum Re: Kody :) 02.03.26, 10:51
                            adam.eu napisał:

> No i jak się skończył problem z Newagiem i Siemensem?
                            > Bo słyszałem, że coś takiego było, ale jeżeli wspominasz już o tym, to może osz
                            > czędź mi szukania w internecie.

Sprawa dalej trwa przed sądem. Niemcy nie słyną z uczciwości. Pewna niemiecka firma samochodowa mało co nie poległa w SZA za oszustwa. Kody używano już przy promach kosmicznych. W trakcie katastrofy przy starcie, silniki boczne dalej działały i sobie leciały. Ze względów bezpieczeństwa zniszczono je z Ziemi.

Współcześnie nie musisz mieć nawet fizycznego dostępu do urządzenia. Voyager'y mkną od 1977 roku. Naprawiane są zdalnie, na odległość.
                            • tapatik Re: Kody :) 02.03.26, 23:40
                              NEWAG jest firmą polska, a nie niemiecką. Tę bombę logiczną wymyślili nasi. Z Siemensem mają być budowane inne pociągi.
                              • negativum Re: Kody :) 03.03.26, 00:32
                                tapatik napisał:

> NEWAG jest firmą polska, a nie niemiecką. Tę bombę logiczną wymyślili nasi. Z S
                                > iemensem mają być budowane inne pociągi.

Skąd to wiesz?
                                • sverir Re: Kody :) 03.03.26, 05:27
                                  " Skąd to wiesz?"

Na liście największych akcjonariuszy NEWAG próżno szukać Siemensa, więc ich udział nie przekracza 7,28%:
                                  www.newag.pl/akcjonariat/

Sprawa z zatrzymującymi się pociągami wyszła na jaw pod koniec 2023 r., NEWAG dopiero niedawno ogłosił podpisanie współpracy z Siemensem. Pojawia się zasadnicze pytanie - dlaczego Siemens miałby wymyślać rozwiązania dla ówczesnej konkurencji?
                            • adam.eu Re: Kody :) 03.03.26, 09:30
                              "Sprawa dalej trwa przed sądem. Niemcy nie słyną z uczciwości."

Uważam, że słowo przeciętnego z krwi i kości Niemca jest uczciwsze niż Twoje.
                              • negativum Re: Kody :) 03.03.26, 10:33
                                adam.eu napisał:

> "Sprawa dalej trwa przed sądem. Niemcy nie słyną z uczciwości."
                                >
                                > Uważam, że słowo przeciętnego z krwi i kości Niemca jest uczciwsze niż Twoje.

A znasz takiego?
                                Dla przykładu nie było żadnego polskiego oddziału SS.
                                Popatrz na VW i aferę w SZA.
                                Nawet kasy za szkody wojenne i wymordowanie 10 mln ludzi nie chcą zwrócić. Podobnie jak jumy.
                                • adam.eu Re: Kody :) 03.03.26, 11:33
                                  Chyba wyraźnie napisałem, bardziej uwierzę w słowo przeciętnego Niemca niż w Twoje.
                                  • negativum Re: Kody :) 03.03.26, 11:38
                                    adam.eu napisał:

> Chyba wyraźnie napisałem, bardziej uwierzę w słowo przeciętnego Niemca niż w Tw
                                    > oje.

Jaki odsetek przeciętnych Niemców stanowili faszyści?
                                    Brali ich siłą, by stali się nazistami?
                                    • stefan4 Re: Kodomici i kodozaury 03.03.26, 11:46
                                      negativum:
                                      > Jaki odsetek przeciętnych Niemców stanowili faszyści?

A jaki odsetek przeciętnych gadów kopalnych na terenach dzisiejszej Polski stanowiły tyranozaury?

Skoro jesteś specjalistą od prehistorii antycznej, to zapewne wiesz. Mezozoik jest pasjonujący, znacznie bardziej niż lata trzydzieste XX wieku.

- Stefan
                                    • adam.eu Re: Kody :) 03.03.26, 11:49
                                      "Jaki odsetek przeciętnych Niemców stanowili faszyści?
                                      Brali ich siłą, by stali się nazistami?
                                      "

Obecnie, to piszesz na forum i tak piszesz, że bardziej uwierzyłbym losowemu przeciętnemu Niemcowi, niż Tobie.
                                      Moja babcia, moja mama była bita przez Niemców, mój dziadek był poszukiwany przez Niemców, bracia mamy byli straszenie przez Niemców, że jak nie powiedzą, gdzie jest dziadek, to ich zabiją.
                                      O tym wszystkim opowiadała sama, mama niechętnie.
                                      Babcia jeszcze jedno powiedziała, że byli Niemcy dobrzy i źli, że byli Rosjanie dobrzy i źli.

A ja napiszę, ze jesteś wyjątkowo chamskim manipulatorem.
                                      • negativum Byli dobrzy faszyści? 03.03.26, 12:00
                                        adam.eu napisał:

> Babcia jeszcze jedno powiedziała, że byli Niemcy dobrzy i źli, że byli Rosjani
                                        > e dobrzy i źli.
                                        >
                                        > A ja napiszę, ze jesteś wyjątkowo chamskim manipulatorem.

Stanowili większość faszystów/nazistów… :)

Skoro Niemcy są tacy poczciwi, to niech Polsce wypłacą reparacje.
                                        • adam.eu Re: Byli dobrzy faszyści? 03.03.26, 12:19
                                          "Skoro Niemcy są tacy poczciwi, to niech Polsce wypłacą reparacje.

Rozumiem, że po drugiej stronie Odry masz przyjaciół w AFD i do nich się zwracasz.
                                          To przecież Trump ich bronił, burzył się na atak w Rumuni na prorosyjskiego kandydata.
                                          Czekam na Twoje posty wzywające Putina do wypłaty odszkodowań Polsce, bo o Ukrainie to już oficjalnie "zapomniałeś" razem z przyjściem Batyra.
                                          • negativum Re: Byli dobrzy faszyści? 03.03.26, 12:28
                                            adam.eu napisał:

> "Skoro Niemcy są tacy poczciwi, to niech Polsce wypłacą reparacje.
                                            >
                                            > Rozumiem, że po drugiej stronie Odry masz przyjaciół w AFD i do nich się zwraca
                                            > sz.

Myślałeś o wizycie u lekarza specjalisty? Masz wizje :)

> Czekam na Twoje posty wzywające Putina do wypłaty odszkodowań Polsce, bo o Ukra
                                            > inie to już oficjalnie "zapomniałeś" razem z przyjściem Batyra.

Będą i takie, jak nam Niemcy zwrócą.
                                            • adam.eu Re: Byli dobrzy faszyści? 03.03.26, 12:50
                                              "Myślałeś o wizycie u lekarza specjalisty? Masz wizje :-)"

Nie, jak na razie ani w przyszłości nie przewiduję opisywanie Twoich odczuć do mojej osoby.

"> Czekam na Twoje posty wzywające Putina do wypłaty odszkodowań Polsce, bo o Ukra
                                              > inie to już oficjalnie "zapomniałeś" razem z przyjściem Batyra.

Będą i takie, jak nam Niemcy zwrócą.
                                              "

Czyli jednak zabezpieczasz się na wschodzie, nie mylić z Ukrainą i państwami nadbałtyckimi.
                                • sverir Re: Kody :) 03.03.26, 13:04
                                  "Popatrz na VW i aferę w SZA.
                                  Nawet kasy za szkody wojenne i wymordowanie 10 mln ludzi nie chcą zwrócić. Podobnie jak jumy."

Bardzo serdecznie kurde przepraszam, ale to akurat żaden dowód na jakąś niemoralność Niemców. Które państwo bez mrugnięcia okiem spłaca każde roszczenia, bez próby negocjacji nawet tych najbardziej uzasadnionych? Przecież i my potrafimy odrzucać roszczenia żydowskie powołując się na jakieś sowieckie ustalenia, choć jednocześnie inne sowieckie ustalenia odrzucamy jako bezprawne.
                                  • negativum Re: Kody :) 03.03.26, 14:51
                                    sverir napisał:

> "Popatrz na VW i aferę w SZA.
                                    > Nawet kasy za szkody wojenne i wymordowanie 10 mln ludzi nie chcą zwrócić. Podo
                                    > bnie jak jumy."
                                    >
                                    > Bardzo serdecznie kurde przepraszam, ale to akurat żaden dowód na jakąś niemora
                                    > lność Niemców. Które państwo bez mrugnięcia okiem spłaca każde roszczenia, bez
                                    > próby negocjacji nawet tych najbardziej uzasadnionych? Przecież i my potrafimy
                                    > odrzucać roszczenia żydowskie powołując się na jakieś sowieckie ustalenia, choć
                                    > jednocześnie inne sowieckie ustalenia odrzucamy jako bezprawne.

Kraść i zabijać, to według Ciebie jest normalne?
                                    Nawet zrabowanych skarbów nie oddali. Nie wiedzą skąd ukradli?
                • tapatik Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 01.03.26, 21:31
                  Tak, czytam to co wysyłam na forum. Jeśli uważasz, że napisałem nieprawdę to wskaż w którym miejscu.
                  O tej aferze z kodami słyszałem.
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 02.03.26, 00:05
                    > Jeśli uważasz, że napisałem nieprawdę to wskaż w którym miejscu.

Piszesz tak infantylnie, że baki🤡 można zrywać.
                    • tapatik Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 02.03.26, 23:38
                      A jakieś merytoryczne argumenty? Skończyły się?
          • tapatik Re: fundamentalne pytanie !!!,,,co do SAFE 02.03.26, 23:37
            A czym się różni kredyt kupiecki od pożyczki SAFE?
            No i czy rzeczywiście w przypadku zakupów w Korei płacimy odsetki od uruchomienia danej transzy? Przypominam, że o ile czołgi i FA-50 GF otrzymaliśmy zgodnie z planem, to reszta Fafików ma opóźnienie.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 27.02.26, 09:58
      https://pbs.twimg.com/media/HCJB4aWW8AAkVXV?format=png&name=small

Instytut Prawdy
      @InstytutPrawdy

Commentary account
      Głupi Mariuszek.

Mariusz Błaszczak, człowiek, który przez lata pozował na wielkiego modernizatora polskiej armii, właśnie okazał się jednym z największych szkodników w historii III RP. Pod jego rządami w Ministerstwie Obrony Narodowej, Polska została zadłużona na kosmiczne kwoty, a za te pieniądze kupiono… śmieci. Drogie, w praktyce bezużyteczne śmieci. I to wszystko na kredyt, którego raty będą spłacać nasze dzieci i wnuki.

Zacznijmy od skandalu koreańskiego. Błaszczak wziął kredyt na 76 miliardów euro z oprocentowaniem 6,5% rocznie. Za te pieniądze kupił m. in. 48 lekkich samolotów FA-50 z Korei Południowej. Brzmi nieźle, tylko że te „myśliwce” to w rzeczywistości latające trumny bez pełnego uzbrojenia, bez nowoczesnej awioniki porównywalnej z F-16 czy F-35 i bez realnej zdolności bojowej w konflikcie wysokiej intensywności. Eksperci ostrzegali od samego początku, to kukułcze jajo, które nie pasuje do polskiego lotnictwa. Ale Błaszczakowi było wszystko jedno. Podpisał, sfotografował się przy samolocie i ogłosił „historyczny sukces”. A Polacy dostali rachunek na dziesiątki miliardów z odsetkami, których nikt nawet nie próbował negocjować.

Drugi, jeszcze bardziej haniebny rozdział to amerykańskie zakupy. Kolejny kredyt, tym razem 80 miliardów euro, na 4,5% za wyrzutnie HIMARS.
      Brzmi groźnie, tylko że Błaszczak kupił je bez kodów dostępu i bez kodów źródłowych. Polska armia ma piękne, drogie zabawki, których nie może w pełni używać bez zgody Waszyngtonu. W razie realnego zagrożenia Amerykanie mogą je po prostu zdalnie zablokować. Bez kodów, zero suwerenności. Zero możliwości samodzielnego programowania, zero niezależności.
      HIMARS-y stają się w praktyce amerykańskimi wyrzutniami stacjonującymi na polskim terytorium, a nie polską bronią.

To jest zdrada stanu w białych rękawiczkach. Błaszczak zadłużył kraj na kwoty, o jakich nawet komuniści nie marzyli, kupił sprzęt, który albo jest bublem (FA-50), albo jest zakładnikiem obcego państwa (HIMARS).

I wszystko to na drogie kredyty, podczas gdy dziś rząd Tuska negocjuje finansowanie na poziomie 3%. w ramach SAFE. Różnica? Setki milionów euro odsetek rocznie, które trafią do koreańskich i amerykańskich banków zamiast do polskiej armii czy polskich firm.

Teraz Błaszczak będzie krzyczał „zdrada!”, „ruska agentura!”, „Tusk zdradził!”, tylko po to, żeby nikt nie zapytał: panie ministrze, gdzie są te kody dostępu? Gdzie jest pełne uzbrojenie za nasze miliardy? I kto w końcu poniesie odpowiedzialność za to, że zamiast silnej, suwerennej armii dostaliśmy drogie, uzależnione od obcych śmieci?

To jest zbrodnia na polskiej suwerenności i polskiej przyszłości. Czas, żeby ktoś w końcu postawił Błaszczaka przed Trybunałem Stanu. Bo za takie decyzje nie wystarczy przeprosić. Za takie decyzje trzeba odpowiedzieć. x.com/InstytutPrawdy/status/2027255236616761728?s=20
      • tapatik Re: SAFE 01.03.26, 21:36
        FA-50 są dobrymi samolotami do szkolenia pilotów oraz do wykonywania zadań w czasie pokoju. Dodatkowo mogłyby w czasie wojny zestrzeliwać drony, pod warunkiem, że uda nam się kupić do nich sensowną amunicję.
        Tak więc ten zakup nie byłby do końca taki zły, gdybyśmy dopilnowali odpowiednich warunków umowy, czyli na przykład, że Fafiki będą odpowiednio uzbrojone. Tymczasem wygląda na to, że ktoś tego nie dopilnował w papierach i teraz musimy kombinować jak do nich zamontować sensowne uzbrojenie.

Błaszczak może miał i dobre intencje, ale umów to on nie umie dopilnować.
        • negativum Re: SAFE 01.03.26, 22:37
          tapatik napisał:

> Błaszczak może miał i dobre intencje, ale umów to on nie umie dopilnować.

Błaszczak to nie jest Lubomirski. Załóżmy, że masz do sprzedania auto. Nie będziesz mówił nabywcy, co nim nie tak. Ciebie interesuje skasować kasę i pozbyć się problemu.
          Herr Donald w swej naiwności, bo nie sądzę by był tak głupi, wmawia nam że sąsiad jest tak wspaniałomyślny byśmy mogli zaciągnąć większy kredyt, to sobie od ust odejmie… :)
          • strzal_w_punkt Re: SAFE 03.03.26, 13:02
            negativum napisał:

> Błaszczak to nie jest Lubomirski. Załóżmy, że masz do sprzedania auto. Nie będz
            > iesz mówił nabywcy, co nim nie tak. Ciebie interesuje skasować kasę i pozbyć si
            > ę problemu.

Co ty pitolisz, tępota Błaszczaka spowodowała, że towar był bezużyteczny. Taki z niego był fachura!

> Herr Donald w swej naiwności, bo nie sądzę by był tak głupi, wmawia nam że sąsi
            > ad jest tak wspaniałomyślny byśmy mogli zaciągnąć większy kredyt, to sobie od u
            > st odejmie… :)

Masz rację, Donald nie jest ani naiwny, ani głupi. Sąsiad ma swoje korzystne układy biznesowe, jak to mówią "każdy orze jak może" i nie musi sięgać po kredyty SAFE.

• strzal_w_punkt Re: SAFE 27.02.26, 10:21
      Jeżeli prawica psioczy na SAFE to oznacza, że będzie to dobry program dla Polski. Nie będzie willi plus Czarnka, ołtarzy Rydzyka czy działek Morawieckiego. Wrzucenie w polską gospodarkę mld złotych przyniesie korzystne wyniki, odbije się korzystnie na premierze, który będzie twarzą tego projektu. Prawica niech wyję, odsunięcie od koryta boli...ma boleć!
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 27.02.26, 10:47
        Gdyby rząd był przeciwny SAFE to pisdactwo darłoby ryja i chcieliby koniecznie przyjąć ten program. Taka jest taktyka pisowskiej swołoczy i taka była zawsze gdy byli w opozycji.
        • adam.eu Re: SAFE 01.03.26, 20:59
          "Gdyby rząd był przeciwny SAFE to pisdactwo darłoby ryja i chcieliby koniecznie przyjąć ten program. Taka jest taktyka pisowskiej swołoczy i taka była zawsze gdy byli w opozycji."

Tu nie jestem tego pewny, bo tu bardziej mogą grać obawy Trumpa. Kto będzie wszystko u nich kupował wszysgko jak leci, bez podania cen i bez zadnego osfetu? A co gorsze, czyż to nie grozi powolnym bo powolnym, ale uniezależnianiem się od USA w kwestii również w kwestii obrony?
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: SAFE 27.02.26, 10:58
      https://pbs.twimg.com/media/HCFBNq9XAAA8oqi?format=jpg&name=medium
    • storima Re: SAFE 27.02.26, 11:41
      negativum napisał:

> [img]https://pbs.twimg.com/media/HCAVwlPXEAExM1v?format=jpg&name=smal
      >
      >

Negativum. Stefan uprzejmie nieustannie poprawia Twe nieprawdziwe informacje. Jako, że przedstawiasz się za naukowca tym bardziej niezrozumiały jest fakt braku jakiegokolwiek autokorekty z Twej strony. Być może przesiadywanie od wczesnego rana do późnej noce od lat w sieci jest tego powodem.
    • stasi1 Re: SAFE 27.02.26, 12:04
      Armia też jest za:
      ,,A skracając: pierwszy żołnierz RP, powołany jeszcze za czasów rządów PiS i prezydenta Andrzeja Dudy, mówi: tak dla SAFE, polskie wojsko współtworzyło SAFE, sami wybraliśmy, co kupimy, "
      I tu jest problem że został powołany przez Dudę. Tak by PiS stwierdziło że nie jest to pierwszy żołnierz, tylko pierwszy zdrajca
    • qwardian Re: SAFE 27.02.26, 13:56
      Na dzień 27 lutego 2026 r. główna stopa procentowa Szwajcarskiego Banku Narodowego (SNB) wynosi 0,00%. Zdążamy do deflacji, faktycznie spadających cen, te 3 procent to oszustwo, w ogóle nie należy się zapożyczać..
      • tapatik Re: SAFE 28.02.26, 16:27
        Inflacja (CPI) w grudniu 2025 r. wyniosła 2,4 proc. O tyle wzrósł średnio poziom cen dóbr i usług konsumpcyjnych w porównaniu z grudniem 2024 r. To oznacza spadek wskaźnika wobec listopada, gdy przyjmował wartość 2,5 proc.
        businessinsider.com.pl/gospodarka/inflacja-w-polsce-gus-ujawnil-dane-z-grudnia-2025-r/n7e0ryl
        Sugerujesz, że powinniśmy wziąć pożyczkę w Szwajcarii, czy że nie powinniśmy w ogóle żadnej pożyczki brać? Tylko jak w takim razie rozbudowywać wojsko skoro nie mamy na to środków?
      • tapatik Re: SAFE 28.02.26, 19:01
        W takim razie skąd wziąć środki na rozbudowę armii? Nawet nasze obligacje to forma pożyczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka