Dodaj do ulubionych

Nie rozumiem Konfederacji

11.03.26, 10:24
Z tego co wiem na dzień dzisiejszy Konfederacje są przeciw SAFE europejskiego.
Nie potrafię zrozumieć, czy oprócz potrzeby bycia w opozycji mają jakieś logiczne uzasadnienie dla swojego stanowiska?
Przecież chyba wszyscy ekonomiści podkreślają, że europejski program SAFE to najkorzystniejsza oferta w obecnej chwili na rynku. A warunkowość? To CIESZYĆ się, że tej najkorzystniejszej pożyczki nie będzie za dużo. Dodatkowo jeżeli to złe albo i niepotrzebne, to nie ma obowiązku korzystać z całej puli, o czym raczej głośno się nie mówi.

Na tą chwilę nie znam oficjalnego stosunku Konfy do propozycji prezydenckiej, ale ciekawi mnie, jaka będzie
Przypuszczam że neutralna, nie będzie przez wałkowana ani na tak, ani na nie, przynajmniej w najbliższym czasie jeszcze przed decyzją prezydenta
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 11:35
      adam.eu:
      > Z tego co wiem na dzień dzisiejszy Konfederacje są przeciw SAFE europejskiego.
      > Nie potrafię zrozumieć, czy oprócz potrzeby bycia w opozycji mają jakieś logiczne
      > uzasadnienie dla swojego stanowiska?

To chyba jest tylko odłamek ogólniejszego bycia przeciwko wszystkiemu, co europejskie. Winą SAFE-u nie jest żadna jego cecha zapisana, czy realizowana, tylko to, że jest europejski. A nie da się skutecznie wyjść z Europy, jednocześnie zawdzięczając Europie bezpieczeństwo i rozwój.

- Stefan
    • albwu Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 13:06
      Teraz można wziąć część tego SAFE, a jak Glapiński wygeneruje zysk (najwcześniej w końcu roku), to dalszego SAFE nie brać, a tylko te pieniądze od Glapińskiego
      • x2468 Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 13:34
        Glapiński nie wygeneruje żadnego zysku lecz stratę, w tym specjalizuje się od trzech lat.
        • albwu Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 14:43
          Zysk wygeneruje jeżeli PiS powróci do wladzy
          • x2468 Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 17:32
            I to jest oczywista oczywistość. Zysk lub złoto kosztem inflacji. Polak zapłaci,
            • privus Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 21:51
              Ciągle ta sama linia bezkarności swoich poczynań.
    • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 13:47
      adam.eu napisał:

> Z tego co wiem na dzień dzisiejszy Konfederacje są przeciw SAFE europejskiego.
      > Nie potrafię zrozumieć, czy oprócz potrzeby bycia w opozycji mają jakieś logicz
      > ne uzasadnienie dla swojego stanowiska?
      Wystarczy, że znajdziesz kanał Mentzena an YT i wszystkiego się dowiesz. Nic zresztą odkrywczego.
      > Przecież chyba wszyscy ekonomiści podkreślają, że europejski program SAFE to
      > najkorzystniejsza oferta w obecnej chwili na rynku
      .
      To nieprawda. Zapewne masz na myśli wszystkich ekonomistów, którzy występują w WSI 24 :)
      > Na tą chwilę nie znam oficjalnego stosunku Konfy do propozycji prezydenckiej, a
      > le ciekawi mnie, jaka będzie
      Po prostu zajrzyj na kanał Konfederacji. Powodzenia w zrozumieniu dosyć oczywistych kwestii.
      Konfa krytykuje SAFE Nawrockiego ale jak już co to SAFE Tuska i Mertza uważa za szkodliwe dla Polski.
      Szczególnie w zakresie finansowania Ukraina na około 8 000 000 000 zł.
      • strzal_w_punkt Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 16:35
        Konfa krytykuje wszystko i wszystkich oprócz siebie. Manipulacja i obłuda w imię Boże i dobra ojczyzny...szkoda jedynie, że młodzież wychowywana bez zasad i wartości.
        • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 16:45
          strzal_w_punkt napisał:

> Konfa krytykuje wszystko i wszystkich oprócz siebie. Manipulacja i obłuda w imi
          > ę Boże i dobra ojczyzny...szkoda jedynie, że młodzież wychowywana bez zasad i w
          > artości.
          >
          Konfa mówi, że to jest zaćmienie słońca i wyjaśnia a egipski ignorant i heter, to Ty, z niewiedzy wybucha emocjami i agresją jak każdy osobnik, który nie rozumiesz rzeczywistości w jakiej żyje...jest agresywny.
          • strzal_w_punkt Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 17:28
            no-popis napisała:

> strzal_w_punkt napisał:
            >
            > > Konfa krytykuje wszystko i wszystkich oprócz siebie. Manipulacja i obłuda
            > w imi
            > > ę Boże i dobra ojczyzny...szkoda jedynie, że młodzież wychowywana bez zas
            > ad i w
            > > artości.
            > >
            > Konfa mówi, że to jest zaćmienie słońca i wyjaśnia a egipski ignorant i heter,
            > to Ty, z niewiedzy wybucha emocjami i agresją jak każdy osobnik, który nie rozu
            > miesz rzeczywistości w jakiej żyje...jest agresywny.
            >

Jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem osadzonym w realiach i rzeczywistości jakiej żyję. "Konfa mówi...i wyjaśnia", ale boi się Czarnka, bo on jest bardziej radykalny od nich i mogą utracić nieco elektoratu na jego rzecz ;)
            • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 19:14
              strzal_w_punkt napisał:

> no-popis napisała:
              >
              > > strzal_w_punkt napisał:
              > >
              > > > Konfa krytykuje wszystko i wszystkich oprócz siebie. Manipulacja i
              > obłuda
              > > w imi
              > > > ę Boże i dobra ojczyzny...szkoda jedynie, że młodzież wychowywana b
              > ez zas
              > > ad i w
              > > > artości.
              > > >
              > > Konfa mówi, że to jest zaćmienie słońca i wyjaśnia a egipski ignorant i h
              > eter,
              > > to Ty, z niewiedzy wybucha emocjami i agresją jak każdy osobnik, który ni
              > e rozu
              > > miesz rzeczywistości w jakiej żyje...jest agresywny.
              > >
              >
              > Jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem osadzonym w realiach i rzeczywistośc
              Twój post świadczy o czymś przeciwnym.
              > i jakiej żyję. "Konfa mówi...i wyjaśnia", ale boi się Czarnka, bo on jest bardz
              > iej radykalny od nich i mogą utracić nieco elektoratu na jego rzecz ;)
              Nic dziwnego, że konfa "boi" się Czarnka. Czarnek to po prostu 100 % pisowiec a więc ja też się go boję. Dla mnie czy Premierem jest Tusk czy Czarnek to niewielka różnica aczkolwiek z uwagi na nacisk Czarnka na suwerenność ma kilka pkt więcej ale na pewno na niego nie zagłosuję.
              • strzal_w_punkt Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 19:31
                no-popis napisała:

> Nic dziwnego, że konfa "boi" się Czarnka. Czarnek to po prostu 100 % pisowiec a
                > więc ja też się go boję. Dla mnie czy Premierem jest Tusk czy Czarnek to niewi
                > elka różnica aczkolwiek z uwagi na nacisk Czarnka na suwerenność ma kilka pkt w
                > ięcej ale na pewno na niego nie zagłosuję.
                >

Ja nie tylko na niego nie zagłosuję, ale na całe to szemrane towarzystwo na pasku podstarzałego oderwanego od rzeczywistości tetryka.
                • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 19:46
                  strzal_w_punkt napisał:

> no-popis napisała:
                  >
                  > > Nic dziwnego, że konfa "boi" się Czarnka. Czarnek to po prostu 100 % piso
                  > wiec a
                  > > więc ja też się go boję. Dla mnie czy Premierem jest Tusk czy Czarnek to
                  > niewi
                  > > elka różnica aczkolwiek z uwagi na nacisk Czarnka na suwerenność ma kilka
                  > pkt w
                  > > ięcej ale na pewno na niego nie zagłosuję.
                  > >
                  >
                  > Ja nie tylko na niego nie zagłosuję, ale na całe to szemrane towarzystwo na pas
                  > ku podstarzałego oderwanego od rzeczywistości tetryka.
                  To Twój głos i robisz z nim co tylko chcesz.
                  Jednakże lewacka postawa tego rządu, jego ignorancja i nieróbstwo przechylają szalę, tu Cię zmartwię, na rzecz właśnie tych "tetryków".
                  Wolę rozsądnego tetryka, skądkolwiek politycznie on jest, niż idiotę. Myślę problemami a nie barwami drużynowymi jak kibole....w tym przypadku polityczni.
                  • strzal_w_punkt Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 08:44
                    no-popis napisała:

> To Twój głos i robisz z nim co tylko chcesz.
                    > Jednakże lewacka postawa tego rządu, jego ignorancja i nieróbstwo przechylają s
                    > zalę, tu Cię zmartwię, na rzecz właśnie tych "tetryków".
                    > Wolę rozsądnego tetryka, skądkolwiek politycznie on jest, niż idiotę. Myślę pro
                    > blemami a nie barwami drużynowymi jak kibole....w tym przypadku polityczni.

Myślę, że lepszy lewak, ignorant i nierób niż złodziej. Chcesz powiedzieć , ze prezes jest rozsądny w działaniu, a premier idiotą? Przecież ten stetryczały prezio nigdy nie wziął za nic odpowiedzialności, chowa się w drugim rzędzie, bo wie, że wywołany na "scenę" byłby jeszcze mniejszy niż jest. Jego zaplecze to drużyna polityczna, której jedynym problemem jest powrót do koryta.
                    • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 19:09
                      strzal_w_punkt napisał:

> no-popis napisała:
                      >
                      > > To Twój głos i robisz z nim co tylko chcesz.
                      > > Jednakże lewacka postawa tego rządu, jego ignorancja i nieróbstwo przechy
                      > lają s
                      > > zalę, tu Cię zmartwię, na rzecz właśnie tych "tetryków".
                      > > Wolę rozsądnego tetryka, skądkolwiek politycznie on jest, niż idiotę. Myś
                      > lę pro
                      > > blemami a nie barwami drużynowymi jak kibole....w tym przypadku polityczn
                      > i.
                      >
                      > Myślę, że lepszy lewak, ignorant i nierób niż złodziej.
                      A co sądzisz o lewaku, ignorancie, nierobie i złodzieju?
                  • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 22:19
                    Na czym polega nieróbstwo tego rządu? Na tym, że załatwili kasę z KPO, kasę z SAFE i zmniejszyli inflację?
                    • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 19:11
                      tapatik napisał:

> Na czym polega nieróbstwo tego rządu? Na tym, że załatwili kasę z KPO, kasę z S
                      > AFE i zmniejszyli inflację?
                      Inflacja właśnie rośnie. Co do KPO to przepalili pieniądze a NIK prowadzi kontrolę, że jako to się stało, że kasa z KPO zamiast pójść na inwestycje, których nie widać poszła na tzw "płynność finansową czyli została spalona.
              • stasi1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 10:53
                To że w parze Tusk czarnek wolisz pisowca to nic dziwnego. Piszesz że nie zagłosujesz na Czarnia ale chyba pod warunkiem że będziesz miał wybór innego pisowca.
                A tak hipoteczne wybory prezydenckie pierwsza tura. Braun Czarnek kosiniak czarzasty?
                • stasi1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 14.03.26, 19:05
                  oczywiście Czarnek, no bo kto? Gdyby był Suski to byłby jakiś wybór
              • k.e.g.2 Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 17:46

> Nic dziwnego, że konfa "boi" się Czarnka. Czarnek to po prostu 100 % pisowiec a
                > więc ja też się go boję. Dla mnie czy Premierem jest Tusk czy Czarnek to niewi
                > elka różnica aczkolwiek z uwagi na nacisk Czarnka na suwerenność ma kilka pkt w
                > ięcej ale na pewno na niego nie zagłosuję.

Polska demokracja we wszystkim,nieustannie zmaga się z problemami,jak komunistyczna gospodarka.
                Taki narodowy stan umysłu.
                • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 22:21
                  k.e.g.2 napisał:

> Polska demokracja we wszystkim,nieustannie zmaga się z problemami,jak
                  > komunistyczna gospodarka.
                  > Taki narodowy stan umysłu.

Polska demokracja to jest polska demokracja. Z tego co pamiętam z historii, to podziały były już wcześniej, przed zaborami.
                  • k.e.g.2 Re: Nie rozumiem Konfederacji 19.03.26, 15:58
                    tapatik napisał:

> k.e.g.2 napisał:
                    >
                    > > Polska demokracja we wszystkim,nieustannie zmaga się z problemami,jak
                    > > komunistyczna gospodarka.
                    > > Taki narodowy stan umysłu.
                    >
                    > Polska demokracja to jest polska demokracja. Z tego co pamiętam z historii, to
                    > podziały były już wcześniej, przed zaborami.

Byleby nie było faktów z polityki i propagandą robić podziały społeczne.

• adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 18:30
        "Po prostu zajrzyj na kanał Konfederacji. Powodzenia w zrozumieniu dosyć oczywistych kwestii.
        Konfa krytykuje SAFE Nawrockiego ale jak już co to SAFE Tuska i Mertza uważa za szkodliwe dla Polski.
        Szczególnie w zakresie finansowania Ukraina na około 8 000 000 000 zł"

Zaglądnąłem na Youtube. Ale bądź łaskawy dać link i jeszcze powiedzieć, co pod tym linkiem się kryje.
        Jeżeli jest to konfernecja sprzed 12 dni o SAFE to odpuść sobie, początek widziałem.
        • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 19:47
          adam.eu napisał:

> "Po prostu zajrzyj na kanał Konfederacji. Powodzenia w zrozumieniu dosyć ocz
          > ywistych kwestii.
          > Konfa krytykuje SAFE Nawrockiego ale jak już co to SAFE Tuska i Mertza uważa za
          > szkodliwe dla Polski.
          > Szczególnie w zakresie finansowania Ukraina na około 8 000 000 000 zł"

>
          > Zaglądnąłem na Youtube. Ale bądź łaskawy dać link i jeszcze powiedzieć, co pod
          > tym linkiem się kryje.
          > Jeżeli jest to konfernecja sprzed 12 dni o SAFE to odpuść sobie, początek widzi
          > ałem.
          >
          Sam sobie zajrzyj uparty wale.
          The end.
    • no-popis spróbuj 11.03.26, 14:11
      youtu.be/7zI36ZwZGbs
      może samodzielnie dasz radę.
      • niegracz Re: spróbuj 11.03.26, 15:57
        na pewno nie rozumiesz
        a to rozumiesz ?
        - [bTak, w przypadku pożyczki z unijnego programu
        SAFE (Strategic Armament Financing Europe) występuje istotne ryzyko kursowe.
        Oto kluczowe aspekty tego ryzyka oraz jego konsekwencje:

Waluta pożyczki: Środki w ramach programu SAFE są zaciągane przez Unię Europejską i przekazywane państwom członkowskim najczęściej w euro (EUR).
        Mechanizm ryzyka: Ponieważ Polska spłaca zadłużenie z budżetu państwa zasilanego w złotówkach (PLN), osłabienie polskiej waluty względem euro spowoduje realny wzrost kosztów obsługi długu oraz kwoty kapitału do spłaty.
        Długoterminowość: Program przewiduje bardzo długi okres spłaty (nawet do 45 lat), co według ekspertów wystawia finanse publiczne na wieloletnią ekspozycję na wahania kursowe.[/b]
        • adam.eu Re: spróbuj 11.03.26, 19:05
          "a to rozumiesz ?
          - Tak, w przypadku pożyczki z unijnego programu
          SAFE (Strategic Armament Financing Europe) występuje istotne ryzyko kursowe.
          Oto kluczowe aspekty tego ryzyka oraz jego konsekwencje:

Waluta pożyczki: Środki w ramach programu SAFE są zaciągane przez Unię Europejską i przekazywane państwom członkowskim najczęściej w euro (EUR).
          Mechanizm ryzyka: Ponieważ Polska spłaca zadłużenie z budżetu państwa zasilanego w złotówkach (PLN), osłabienie polskiej waluty względem euro spowoduje realny wzrost kosztów obsługi długu oraz kwoty kapitału do spłaty.
          Długoterminowość: Program przewiduje bardzo długi okres spłaty (nawet do 45 lat), co według ekspertów wystawia finanse publiczne na wieloletnią ekspozycję na wahania kursowe.
          "

Rozumiem no i ???

Nie trzeba brać w całości SAFE,
          Można spłacić wcześniej i to nawet w ciągu bodajże 4 lat dzięki Glapie.

Ale nie rozumiem narzekania na ryzyko kursowe przy jednoczesnej zgodnej obronie złotówki zarówno przez rząd, jak i opozycji.
          • niegracz Re: spróbuj 11.03.26, 19:21
            Ale nie rozumiem narzekania na ryzyko kursowe przy jednoczesnej zgodnej obronie złotówki zarówno przez rząd, jak i opozycji.
            - nikt nie przewidzi zmiany kursów
            może byc korzystnie może byc niekorzystnie
            to jest ryzyko
            • stasi1 Re: spróbuj 12.03.26, 10:45
              A pożyczka dolarowa nie jest obarczona ryzykiem? Przecież jak braliśmy kredyt na sprzęt z USA nikt nie podnosił tej sprawy w ogóle. Co się zmieniło?
            • adam.eu Re: spróbuj 12.03.26, 10:59
              NIegraczu, zawsze jest ryzyko. Jeszcze bym zrozumiał pacyfistów, którzy nie chcą się zbroić i że krzywią się na SAFE europejski. Być może to oni mają rację i totalna większość Polaków też by chciała, aby wojny nie było.

Jest jeszcze inna grupa ludzi, która twierdziłaby, że być może niekoniecznie należy się zbroić teraz, a lepiej poczekać na nowe technologie, tych już mniej bym zrozumiał, ale nie negowałbym w pełni ich zdania.

A jeżeli już nie mamy Euro, to można zabezpieczyć się przed ryzykiem kursowym i tak mi się wydaje zamierza postąpić minister Domański i dodatkowo zapłacić za ryzyko kursowe.
            • tapatik Re: spróbuj 15.03.26, 22:23
              niegracz napisał:

> Ale nie rozumiem narzekania na ryzyko kursowe przy jednoczesnej zgodnej obronie
              > złotówki zarówno przez rząd, jak i opozycji.
              > - nikt nie przewidzi zmiany kursów
              > może byc korzystnie może byc niekorzystnie
              > to jest ryzyko

Przed ryzykiem kursowym można się zabezpieczyć przy użyciu opcji bądź kontraktów.
              • adam.eu Re: spróbuj 17.03.26, 20:10
                "Przed ryzykiem kursowym można się zabezpieczyć przy użyciu opcji bądź kontraktów."

Tak, można i tak z tego co słyszałem ma zrobić Domański. Warto pamiętać, ze zabezpieczenie czy ubezpieczenia nie są darmowe i zapewne różnie na rynku wyceniane.
                • tapatik Re: spróbuj 18.03.26, 17:04
                  adam.eu napisał:

> Tak, można i tak z tego co słyszałem ma zrobić Domański. Warto pamiętać,
                  > ze zabezpieczenie czy ubezpieczenia nie są darmowe i zapewne różnie na rynku
                  > wyceniane.

Wiem, ale taki mechanizm istnieje i można z niego skorzystać.
                  • adam.eu Re: spróbuj 18.03.26, 18:59
                    tapatik napisał:

"Wiem, ale taki mechanizm istnieje i można z niego skorzystać."

Przypuszczam, że Batyrowi to nawet dokładnie rozliczono.
      • adam.eu Re: spróbuj 11.03.26, 18:24
        "może samodzielnie dasz radę."

Samodzielnie zwykle nie klikam w linki bez opisu.
        • no-popis Re: spróbuj 11.03.26, 19:16
          adam.eu napisał:

> "może samodzielnie dasz radę."
          >
          > Samodzielnie zwykle nie klikam w linki bez opisu.
          Widać samodzielne myślenie Cię boli.
    • m.c.hrabia Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 18:53
      czy w ogóle można zrozumieć tumanowiczów czy nie doszłych absolwentów kolegium tumanum
      • dunajec1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 11.03.26, 19:11
        Slyszlem ze Batyr i Glapinski mieli spotkanie z Krolowa Polski i Krolem tez, i tam im obiecano ze pieniadze sa i beda wygospodarowane z budzety krolewskiego, tak ze nie brac z EU tylko od swoich.

I jak tu nie wierzyc w cuda?
        • privus Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 21:55
          Cała ta opcja opiera sią na propagandowych cudach, tylko rzeczywistość bezlitośnie kompromituje.
        • adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 08:51
          "Slyszlem ze Batyr i Glapinski mieli spotkanie z Krolowa Polski i Krolem tez, i tam im obiecano ze pieniadze sa i beda wygospodarowane z budzety krolewskiego, tak ze nie brac z EU tylko od swoich."

Nie wiem, co masz na myśli. Tylko jest mi wiadomo o spotkaniu Glapińskiego z Rose, ambasadorem Trumpa w dniu 25 lutego, przypuszczam, że podczas spożywaniu obiadu Glapiński dostał olśnienia, skąd wziąć pieniądze dla USA. Ale i tak dla mnie nie do końca jest jasne, bowiem z programu SAFE 40% można wydawać poza Europą a jeszcze dodatkowo dzięki temu Polska w dalszym ciągu na możliwość kupna w USA na takich samych zasadach jak bez SAFE.
          • stasi1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 17:00
            Nie, z programu safe nie ma możliwości wydania tych 40 procent poza Europą. Jest możliwość kupna uzbrojenia w którym komponenty z poza Europy nie stanowią więcej niż ta wartość.
            • adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 19:19
              "Nie, z programu safe nie ma możliwości wydania tych 40 procent poza Europą. Jest możliwość kupna uzbrojenia w którym komponenty z poza Europy nie stanowią więcej niż ta wartość."

I to 35%, 100 - 65 = 35.
              Od AI wklejam:
              "W kontekście Polski (największego beneficjenta SAFE), 35% pozwala na zakup amerykańskiego osprzętu (np. do samolotów F-35, Patriotów) lub innych systemów, które są integrowane z europejskimi platformami"
              • stasi1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 18:57
                Teoretycznie masz rację tylko ja cos takiego znalazłem:
                ,,Program SAFE przewiduje łącznie 150 mld euro wsparcia (630 mld zł) w postaci nisko oprocentowanych pożyczek na zakupy sprzętu wojskowego. Celem programu jest również zmniejszenie uzależnienia od uzbrojenia z USA i wzmocnienie przemysłów obronnych państw UE. Z tego powodu koszt komponentów wyprodukowanych w państwach zaangażowanych w SAFE musi wynieść co najmniej 65 proc."
                Skoro mielibyśmy kupować toF35 to w jaki sposób uniezależnimy się od USA? Wcześniej pisowcy narzekali że taka waerość kompenetów tylko francuskie firmy ustawia.
                ,,Największym ograniczeniem jest sprzęt spoza UE przekraczający limit. Przypomnijmy, że co najmniej 65 proc. kosztów komponentów danego systemu musi pochodzić z Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) lub Ukrainy.

Nie kupimy więc w ramach SAFE np. pełnych pakietów gotowego sprzętu z USA czy Korei Południowej (np. czołgów Abrams, K2 czy myśliwców F-35). Można je nadal finansować innymi źródłami. W grę w ramach SAFE nie wchodzą też programy długofalowe, wykraczające poza rok 2030. Nie sfinansujemy z tych funduszy programów, których cykl produkcji i dostaw jest bardzo długi. Przykładem jest Orka (nowoczesne okręty podwodne). Ponadto unijne fundusze (nawet te na obronność) podlegają rygorystycznym normom etycznym i prawnym, nie kupimy więc w ramach SAFE np. amunicji kasetowej, min przeciwpiechotnych, broni biologicznej, chemicznej i jądrowej."
                Gdybyśmy mogli wydac te 35% w USA PiS nie miałby potrzeby głosowania przeciw
                • adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 19:35
                  Nie czytam wszystkiego, głównie nastawiłem się na sprawach finansowych, oceny, alternatywnych sposobów finansowania zakupów do wojska. Co, gdzie, u kogo, to już inna sprawa. Ale z punktu oceny SAFE dodatkowy plus zbyt rzadko brany pod uwagę, to inwestycja w polska i europejską gospodarkę, zakupy w USA i w Korei nie rozwijały produkcji w Polsce, nie generowały żadnego dodatkowego zysku PKB.

"Gdybyśmy mogli wydac te 35% w USA PiS nie miałby potrzeby głosowania przeciw"

W to nie chce mi się wierzyć. Praktycznie, to PIS i Konfa robi wszystko, aby nawet kosztem Polski osłabić UE, a szczególnie podzielić. Pytanie, w jakim celu? Tylko aby wyróżnić się od obecnego rządu?
                  • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 22:32
                    Zakupy w Korei w niewielkim stopniu rozwiną produkcję w Polsce, bo kupiliśmy licencję na produkcję K2 i K9. Z tym zastrzeżeniem, że o ile czołgów dawno nie produkowaliśmy i utraciliśmy w tym zakresie zdolności produkcyjne, o tyle K9 jest konkurencyjne wobec Kraba, bardzo chwalonego przez Ukraińców. Co więcej producent Kraba przymierzał się do zaprojektowania nowej konstrukcji, ale zamiast tego ma produkować licencyjne K9PL.

To mi wygląda na mentalność "kupmy cokolwiek za granicą, bo jest lepsze niż polskie".
                    Ewentualnie plotki o łapówce za zakupy w Korei są prawdziwe.
                  • stasi1 Re: Nie rozumiem Konfederacji 17.03.26, 14:12
                    Przecież cały czas się mówi że ten program ma nie tylko unowocześnić wojsko ale i też przemysł zbrojeniowy.
                    Faktycznie poleciałem z tym gdyby można było kupować sprzęt USA PiS byłby za tym. Znaleźli by inny powód aby być przeciw. Najważniejszy to ten że został stworzony przy pomocy Tuska. Przecież nawet Błaszczak chwalił go. Gdy dostał reprymendę od Kaczyńskiego zmienił zdanie.
      • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 06:31
        m.c.hrabia napisał:

> czy w ogóle można zrozumieć tumanowiczów czy nie doszłych absolwentów kolegiu
        > m tumanum
        A Ty trollu co kończyłeś skoro przymiotnik z "nie" napisałeś rozłącznie?
    • niegracz Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 08:26
      SAFE samo w sobie jest podejrzane- nigdy nie ma łatwo szybko i tanio,,
      - to kompromitacja poluityków UE którzy sie obudzili z reka w nocniku
      i nagle szantazują że już teraz nagle trzeba wydac tę kasę
      a gdzie byli w lutym 2022 i wczesniej?
      - co jest tak na siłę wtłaczane na szybko jest podejrzane
      Tusk jest tu przekaźnikiem i głosi hasełko
      każdy dzień jest ważny
      - gdy dla
      UE lata nie były wazne !
      • strzal_w_punkt Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 08:51
        Jeżeli nie rozumiesz tej sprawy to każde tłumaczenie tego problemu będzie kończyło się ślepą uliczką. Czy nam potrzebny taki 'idol"?

• m.c.hrabia Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 09:07
        a kiedy sie obudził psychopata żoliborski ze swoim kapciowym i kiedy zaczęli zakupy z kredyty na 8%, kiedy zkupili rakiety bez kodów i samolot bez uzbrojenia nie wspominając o armatach do których amunicja NTO-wska nie pasuje,
        przypomnisz?
        • privus Re: Nie rozumiem Konfederacji 12.03.26, 21:57
          Nie chodzi tutaj o żaden rozsądek, ale o fanatyczna propagandę w stylu Orwella.
      • adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 08:41
        "SAFE samo w sobie jest podejrzane- nigdy nie ma łatwo szybko i tanio,,"

Zgadzam się z tym jak najbardziej, zarówno w życiu prywatnym jak i na szerszej platformie należy dociekać prawdy, a jeżeli się nie zrozumie korzyści a widzi zagrożenie to rezygnować. Ale na początek, najbardziej zaskoczyło mnie, pieniądze SAFE UE nazywasz łatwymi, szybkimi i tanimi?
        Skąd taka zmiana retoryki? Słuchałeś orędzia Batyra?, Jarka K?
        Konfederacja wydawała mi się, że jest prorynkowa. Ale i u niej nie znalazłem potwierdzenia, że na dzień dzisiejszy jeżeli chcemy inwestować w wojsko to nie mamy tańszego pieniądza.
      • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 22:29
        Nic nie rozumiesz.
        W 2022 roku większość Europy nie spodziewała się wybuchu wojny i w związku z tym nie zbroiła się.
        Dopiero po lutym 2022 zaczęto odtwarzać przemysł zbrojeniowy, który w Europie mocno podupadł przez brak zamówień.
        W tym roku uruchomiono program SAFE, który ma wspomóc zbrojenia. Nasze projekty zostały w większości zaakceptowane, więc trzeba jak najszybciej uruchomić zamówienia i produkcję.
        Dlaczego się spieszymy? Bo mamy durnego sąsiada, który problemy rozwiązuje za pomocą czołgów.
        • no-popis Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 06:29
          tapatik napisał:

> Nic nie rozumiesz.
          > W 2022 roku większość Europy nie spodziewała się wybuchu wojny i w związku z ty
          > m nie zbroiła się.
          Ta wojna trwa od 2014 roku- O! Zaślepiony WSI24.
          • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 22:30
            no-popis napisała:

> Ta wojna trwa od 2014 roku- O! Zaślepiony WSI24.

Wojna pełnowymiarowa trwa od 2022. Przedtem było udawanie, że to nie kacapia, tylko "zielone ludziki" i zbuntowane republiki.
            O co chodzi z tym WSI24?
    • adam.eu Mentzen ostrzega przed SAFE zero procent!!! 15.03.26, 18:55

W drugiej części mówi, że Polska już ma budżet podobny jak Ukraina, która prowadzi wojnę,
      Tak mi przyszło do głowy, bez względu, na to czy nie jest to prawda, to Rosjanie przyklasnęli by tej retoryce.
      Ale warto by sprawdzić.
      • adam.eu Re: Mentzen ostrzega przed SAFE zero procent!!! 15.03.26, 19:10
        Tzn podobny budżet z Ukraina na wojsko.
      • adam.eu Sprawdziłem Mentzen ŁŻE. 15.03.26, 19:32
        adam.eu napisał:

> Ale warto by sprawdzić.

Jak bardzo Metzen kłamie, to sprawdźcie sobie na razie sami.
        Ogólnie to mniej złego po Konfie się spodziewałem, nawet miałem zamiar napisać dobrego.
        • no-popis Re: Sprawdziłem Mentzen ŁŻE. 16.03.26, 06:33
          adam.eu napisał:

>Ale przyszedł i powrócił 13 grudnia, całkiem niedawno, powrócił 13 grudnia – postkomuniści z marginalnym >poparciem społecznym za sprawą politycznych i partyjnych układanek dostają najważniejsze funkcje w państwie >polskim"
          ...i Nawrocki ma rację!

• adam.eu Re: Sprawdziłem Mentzen ŁŻE. 17.03.26, 20:06
            "..i Nawrocki ma rację!"

OK, on też tak twierdzi i nie ma się co dziwić, że jako czekający na lewicę popierasz go. A czy Mentzen Twoim zdaniem również ma rację? Bo to o Konfie wątek..
    • tapatik Re: Nie rozumiem Konfederacji 15.03.26, 22:04
      www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-03-13/slawomir-mentzen-ostrzega-przed-safe-0-proc-bardzo-sie-boje/
      Mentzen ostrzega przed SAFE 0, uważa, że jest to groźna propozycja.
      • adam.eu Re: Nie rozumiem Konfederacji 16.03.26, 10:31
        Dziękuję, też na ten wywiad trafiłem i wypowiadam się na jego temat nieco powyżej.
        Najbardziej zaintrygowała mnie wypowiedź, że Mentzen porównuje wydatki Polski i Ukrainy na wojsko bez kasy na SAFE, twierdzi, że wydatki są podobne już były podobne!!!

Polecam sprawdzić wiarygodność czy totalny brak wiarygodności przedstawiciela Konfy.
        Nie ma się co dziwić, że to u nich wykłuł się Braun zaprzeczający istnienie komór gazowych w obozach zagłady podczas II wojny światowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka