Dodaj do ulubionych

"Przebaczamy i prosimy o przebaczenie"

22.06.26, 07:56
Może warto się zastanowić nad tymi bardzo kontrowersyjnymi, nie do zaakceptowania słowami biskupów polskich do biskupów niemieckich, jakie padły w 1965 roku. Sądzę, że tu wszyscy łącznie obecnymi biskupami zgodzą się, że takie słowa nigdy nie powinny paść.

W 1970 roku po raz pierwszy doszło do wstępnej normalizacji miedzy RFN ( zachodnie Niemcy), a Polską.

W 1972 za rządów SPD doszło do wymiany nawiązania stosunków dyplomatycznych i wymiany ambasadorów między Polska a Niemcami Zachodnimi. SPD nie była partią prawicową.

Tu wykaże się złośliwością, to nie mogło by stać za "patrioty" Nawrockiego.
Chyba zgodzą się ze mną nawet Ci z prawej strony.
Obserwuj wątek
    • perla.roztocza Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 08:01
      adam.eu napisał:

> Tu wykaże się złośliwością, to nie mogło by stać za "patrioty" Nawrockiego.

widzę patriotyczny postęp u ciebie.
      Już nie Batyr a Nawrocki.
      Tak trzymaj Adaś właśnie.
    • no-popis Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 08:44
      adam.eu napisał:

> Może warto się zastanowić nad tymi bardzo kontrowersyjnymi, nie do za
      > akceptowania słowami
      biskupów polskich do biskupów niemieckich, jakie padły
      > w 1965 roku. Sądzę, że tu wszyscy łącznie obecnymi biskupami zgodzą się, że ta
      > kie słowa nigdy nie powinny paść.
      >
      > W 1970 roku po raz pierwszy doszło do wstępnej normalizacji miedzy RFN ( zachod
      > nie Niemcy), a Polską.
      > W 1972 za rządów SPD doszło do wymiany nawiązania stosunków dyplomatycznych i w
      > ymiany ambasadorów
      Jak zwykle Adasiu oPOwiadasz bzdury.
      Sytuacje są nieporównywalne dla każdego o zdrowych umyśle i etyce.
      W 1970 roku kanclerz Brandt podczas wizyty w Warszawie uklęknął przed Pomnikiem Bohaterów Getta. Gest ten przeszedł do historii jako symboliczny akt skruchy i przeprosin za zbrodnie II wojny.
      Niemcy wielokrotnie przepraszały i nie.nadawały swoim.jednostkom imion komendantów obozów koncentracyjnych lub np Himlera czy dowódców Gestapo.
      Znowu udowodniłeś, że jesteś idiotą co wyjaśnia powód konsekwentnego wsparcia dla tego rządu.
      • stasi1 Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 09:00
        Jednak jest trochę różnicy. Cóż Niemcy rozpętali tą drugą wojnę, dopuścili się ogromnych zbrodni. I oni to rozumia . A Ukraina nie ma swojej historii, więc uwielbia to UPA za niby walkę za Ukrainę. A że zginęło tam trochę Polaków?
        • perla.roztocza Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 09:09
          stasi1 napisał:

> A że zginęło tam trochę Polaków?

doliczono się około 360 metod, jakimi mordowano Polaków.
          Ale to tylko szczegół i czepianie się właśnie.
        • no-popis Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 09:23
          stasi1 napisał:

> Jednak jest trochę różnicy. Cóż Niemcy rozpętali tą drugą wojnę, dopuścili się
          > ogromnych zbrodni. I oni to rozumia . A Ukraina nie ma swojej historii, więc uw
          > ielbia to UPA za niby walkę za Ukrainę. A że zginęło tam trochę Polaków?
          Ukraina ma swoją historię cokolwiek miałeś na myśli to pisząc.
          Owszem uwielbia UPA ale przy okazji, co jest tu istotne, robi problemy z dostępem do miejsc zbrodni dla polskich prokuratorów i historyków a jak tę kropkę połączysz z tą drugą to zauważysz różnicę.
        • stefan4 Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 09:58
          stasi1:
          > Jednak jest trochę różnicy.

Dwa wydarzenia, które dzieli ponad 60 lat, zawsze czymś się różnią. Ale analogia jest dobra.

W 1965 rękę na zgodę do potomków zbrodniarzy wyciągnęła strona polska, strona potomków ofiar zbrodni. Było to o tyle trudne, że wtedy jeszcze nie wszystkie ruiny były w Polsce uprzątnięte; żyli jeszcze ludzie, którzy ledwie uniknęli zagłady; oraz ludzie, którzy stracili swoich naprawdę bliskich, a nie tylko propagandowo bliskich. A jednak polskich biskupów było stać na taki gest — z jak najlepszymi skutkami dla późniejszych stosunków polsko-niemieckich.

W 2026 polski wyrób prezydentopodobny jest mściwy, zaciekły i zapatrzony w prehistorię; zamiast myślenia w kategoriach interesu Państwa uprawia obrażalskość. W trakcie oficjalnej wizyty w grudniu 2025 Nawrocki dał Zełeńskiemu w prezencie dwutomowe ,,Dokumenty Zbrodni Wołyńskiej''. Prezydentowi w trakcie oficjalnej wizyty! To tak, jakby w trakcie oficjalnej brytyjskiej wizyty państwowej podarować ich premierowi oskarżenie o katastrofę Władysława Sikorskiego w Gibraltarze; albo w trakcie oficjalnej francuskiej wizyty państwowej przedstawić ich prezydentowi rachunek za uwiedzenie i porzucenie Marii Walewskiej przez Napoleona. Na takim gruncie nie mogło wyrosnąć pojednanie, a tylko dalsze jątrzenie i bicie w bębenki nacjonałów.

- Stefan
        • sverir Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 18:42
          "Jednak jest trochę różnicy. Cóż Niemcy rozpętali tą drugą wojnę, dopuścili się ogromnych zbrodni. I oni to rozumia"

Oczywiście, że różnic trochę jest. Na przykład do UPA nie należało ~15% społeczeństwa, a w szerszym rozumieniu, w akcjach UPA nie brało udział ~90% narodu. "Bohaterowie" UPA nie dostawali po wojnie stanowisk pod pozorem, że w trakcie zbrodni grali w orkiestrze i o niczym nie wiedzieli. W powojennych Niemczech zidentyfikowano 1800 wysokiej rangi nazistów (polityków, urzędników, prawników, oficerów), którzy dochrapali się wysokich stanowisk już po wojnie. Mit czystego Wehrmachtu to też solidna praca poniemieckich zbrodniarzy, a mit ten jest żywotni do dziś.

Ale diabeł tkwi w szczegółach. Mimo wszystko rzeczywiście Niemcy dużo zrobili dla pojednania - pozornie czy nie. Przepraszali, tępili u siebie nazizm (do dziś to robią i to czasem aż do przesady). Na Ukrainie nigdy nie doszło do rozliczenia z banderowcami, nawet teoretycznego.
          • negativum Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 21:49
            sverir napisał:

> "Jednak jest trochę różnicy. Cóż Niemcy rozpętali tą drugą wojnę, dopuścili się
            > ogromnych zbrodni. I oni to rozumia"
            >

To gdzie te 6.5 bilioniona reparacji?
            • qwardian Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 22:27
              Umeblowali na podobieństwo swoje i zlikwidowali bliskowschodni bazar w PL. Uratowali nas od zagłady..
            • stefan4 Zreparować bilioniony 22.06.26, 23:51
              negativum:
              > To gdzie te 6.5 bilioniona reparacji?

Chyba u niejakiego Mularczyka Arkadiusza. Zadzwoń do niego, to może Ci odpali ze dwa bilioniony.

- Stefan
            • opa34 Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 23.06.26, 09:17
              W"4 literach:
            • sverir Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 23.06.26, 11:28
              "To gdzie te 6.5 bilioniona reparacji?'"

Jeśli odnosisz się do tego cytatu, to bądź uprzejmy odnieść się do autora tych słów, bo mam niejasne wrażenie, że oczekujesz, że będę się tłumaczy z cudzego zdania.
              • negativum Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 23.06.26, 12:46
                sverir napisał:

> "To gdzie te 6.5 bilioniona reparacji?'"
                >
                > Jeśli odnosisz się do tego cytatu, to bądź uprzejmy odnieść się do autora tych
                > słów, bo mam niejasne wrażenie, że oczekujesz, że będę się tłumaczy z cudzego z
                > dania.

Jego mam wyszarzonego i dobrze mi z tym.
          • stasi1 Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 08:06
            ,,Bohaterowie " z UPA nie dostawali tych stanowisk bo walczyli z tą ich władzą. To tak samo jak w przypadku naszych wyklętych. A ,,bohaterowie' z SS jednak walczyli za Niemcy
            • sverir Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 18:38
              ",,Bohaterowie " z UPA nie dostawali tych stanowisk bo walczyli z tą ich władzą. To tak samo jak w przypadku naszych wyklętych. A ,,bohaterowie' z SS jednak walczyli za Niemcy "

Oczywiście - chciałem tylko zaakcentować, że to rozliczenie nazistów w Niemczech niejedną ma twarz. Czy zrobili dużo, żeby odciąć się od źródła, potępić? Owszem. Wszystko? Na pewno nie - choćby z uwagi na tych 1800 oficjeli.
    • manhu Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 13:29
      adam.eu napisał:
      > zgodzą się, że takie słowa nigdy nie powinny paść.
      Zgadza się, ale wiara katolicka to też nadstawianie drugiego policzka.

Ponadto w 1965 czy 1970 Niemcy byli odcięci od Hitlera (nie sławili go, zaś Ukraińcy sławią UPA), do tego stopnia że nawet grób rodziców Hitlera w Austrii został zlikwidowany. Tu już całkiem nowe pokolenie anty-hitlerowskie i to na poziomach maniakalnych. Ba nawet nasi komuniści Czarzasty Kwaśniewski czy Miller są bardzo mocno odcięci od PZPR i tak samo wyznawcy Hitlera w 1970 byli jego zaciekłymi wrogami (gdy Ukraińcy sławią UPA).
      • no-popis Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 14:23
        manhu napisał:

> adam.eu napisał:
        > > zgodzą się, że takie słowa nigdy nie powinny paść.
        > Ponadto w 1965 czy 1970 Niemcy byli odcięci od Hitlera (nie sławili go, zaś Ukr
        > aińcy sławią UPA), do tego stopnia że nawet grób rodziców Hitlera w Austrii zos
        > tał zlikwidowany. Tu już całkiem nowe pokolenie anty-hitlerowskie i to na pozio
        > mach maniakalnych.
        >Ba nawet nasi komuniści Czarzasty Kwaśniewski czy Miller są
        > bardzo mocno odcięci od PZPR
        Czarzasty nie jest. odcięty od PZPR. Włodek dalej uważa, że Rosjanie wyzwolili ziemie polskie a usuwanie pominków Armii Czerwonej to zbrodnia.
        • taziuta Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 08:29
          no-popis napisała:
          /.../
          > Czarzasty nie jest. odcięty od PZPR. Włodek dalej uważa, że Rosjanie wyzwolili
          > ziemie polskie a usuwanie pominków Armii Czerwonej to zbrodnia.

Z tego co pamiętam to ziemie polskie wyzwalali Marsjanie. Ale nigdzie nie widziałem ich pomników.
          Czym się ten IPN zajmuje, do cholery?! Stawiać, budować, nie niszczyć!
      • adam.eu Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 21:38
        W latach 70 tych a tym bardzie w latach 60 tych jeszcze żyło bardzo dużo osób pamiętających wojnę.
        Z rąk niemieckich ucierpiała prawie każda rodzina w Polsce ewentualnie jacyś sąsiedzi czy znajomi. Mojego dziadka poszukiwali Niemcy, z tego powodu podczas nalotów na dom była bita moja babcia, moja mama oraz jej bracia a moi wujkowie mimo tego, że jeszcze byli dziećmi nie zdradzili, gdzie dziadek się ukrywał. Bardzo podobała mi się postawa babci, twierdziła, że byli dobrzy i źli Niemcy i podobne zdanie miała o Rosjanach.
        Małem pisać więcej, ale tylko powtórzę, byli dobrzy i żli zarówno Niemcy jak i Rosjanie..
      • adam.eu Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 21:40
        W latach 70 tych a tym bardzie w latach 60 tych jeszcze żyło bardzo dużo osób pamiętających wojnę.
        Z rąk niemieckich ucierpiała prawie każda rodzina w Polsce ewentualnie jacyś sąsiedzi czy znajomi. Mojego dziadka poszukiwali Niemcy, z tego powodu podczas nalotów na dom była bita moja babcia, moja mama oraz jej bracia a moi wujkowie mimo tego, że jeszcze byli dziećmi nie zdradzili, gdzie dziadek się ukrywał. Bardzo podobała mi się postawa babci, twierdziła, że byli dobrzy i źli Niemcy i podobne zdanie miała o Rosjanach.
        Małem pisać więcej, ale tylko powtórzę, byli dobrzy i żli zarówno Niemcy jak i Rosjanie..
    • negativum Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 14:32
      Widzisz Adamie, wielu z moich znajomych to Ukraińcy.
      Przebaczyć można coś, gdy delikwent choć poczuwa się winy.
      Niemcy nie zrównali pół Polski z gruntem. To byli jacyś Naziści.
      Przebaczyliśmy Nazistom. Nie Niemcom.
      • qwardian Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 22:05
        Niemcy und dwa bataliony węgierskie broniły mój Posen przed sowieckimi bandziorami, tubylcy poszli sobie do domu. Mój 16-letni wówczas ojciec przypadkowo wdał się w bójkę na Cytadeli poznańskiej po niewłaściwej stronie..
    • qwardian Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 22.06.26, 22:01
      Co to za stękanie z rozpaczy. Ukraińscy chłopcy z Trawnik dzielnie bronili obozów koncentracyjnych przed Sowietem und zasługują na coś więcej..
      • taziuta Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 08:32
        qwardian napisał:

> Co to za stękanie z rozpaczy. Ukraińscy chłopcy z Trawnik dzielnie bronili oboz
        > ów koncentracyjnych przed Sowietem und zasługują na coś więcej..

Budowniczym obozów koncentracyjnych - tym którzy wsadzali tam i mordowali więźniów przebaczyliśmy, ale strażnikom na wieżyczkach never ever?
    • pies.na.czarnych Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 23.06.26, 23:53
      Pisior ze zbrodniarzami wojennymi. Przebaczyć zapomnieć i będzie cacy. Ale dziateczki nie zapomnijcie jednego. Trzeba kultywować nienawiść do Ruskich i wpajać tą nienawiść dzieciom już od niemowlęctwa, tak jak się wpaja religię katolicką. Tak mi dopomóż bóg! Amen!
      • taziuta Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 08:39
        pies.na.czarnych napisała:

> /.../ Trzeba kultywować nienawiść do Ruskich i wpajać tą nienawiść dzieciom już od niemowlęctwa, tak jak się wpaja religię katolicką. Tak mi dopomóż bóg! Amen!

Słuchaj, niekumaty Rusku. Mylisz się co do tego wpajania. Rosja (po upadku komuny) przez moment zachowywała się tak jakby chciała się zmienić, ale do władzy dorwali się tam znowu nacjonaliści (cuś jak nasz Nawrocuś) i znowu nam zagraża. Ile byś nie zakłamywał rzeczywistości, to nie my (zanim nastał Nawrocuś) mamy imperialne ambicje i zagrażamy Rosi. To Rosja zagraża nam. Amen.
        • pies.na.czarnych Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 10:22
          Tak tak ukrainska onuco. Hitlerowcy w podobny sposób szerzyli nienawiść do całych narodowości i grup społecznych. Wiemy do czego doprowadzili.
    • pies.na.czarnych Re: "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie" 24.06.26, 10:31
      x.com/Thorga1984/status/2069663017877352934?s=20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka