Dodaj do ulubionych

Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu RTV?

26.06.26, 22:04
he he
biznes.interia.pl/finanse/news-wyrok-nsa-rozszerza-abonament-rtv-do-zaplaty-366-zl-za-kompu,nId,23504925
"Wyrok wydany przez Naczelny Sąd Administracyjny nakazuje płacić abonament nie tylko za telewizor i radio, ale także za komputer. W ciągu roku trzeba zapłacić nawet 366 zł."

brakuje piniążków, deficyty biją rekordy a Ukraina czeka
www.money.pl/gospodarka/polski-budzet-a-pieniadze-dla-ukrainy-wsparcie-plynie-ale-jest-wyraznie-mniejsze-7300984994318432a.html
to pewnie stąd ten gigantyczny wzrost zadłużenia
Obserwuj wątek
    • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 26.06.26, 22:26
      To wyrok z 7 marca 2023 r. Czyżby wtedy też brakowało pieniędzy? Bo przez te kilka miesięcy, które miała, niczego w tej materii nie przygotowała.
      • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 26.06.26, 22:56
        a Donaldu od kiedy rządzi? wciąż nie umie jakiejś porządnej ustawy zrobić? Pewnie wyrok jest mu na rękę.
        • boggi_dan Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 27.06.26, 10:46
          Tusk w 2009 powiedział mi, nie płać, to i nie płacę😝
          • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 00:32
            ponieważ TVP jest nadawany również w internecie więc Donaldu może zacząć strzyżenie wszystkich posiadaczy komórek, tabletów i komputerów zgodnie z prawem jak je rozumie NSA.
            • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 00:33
              TVP w likwidacji oczywiście
              przepraszam za pomyłkę
        • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 27.06.26, 22:50
          " a Donaldu od kiedy rządzi? wciąż nie umie jakiejś porządnej ustawy zrobić? Pewnie wyrok jest mu na rękę. "

Skoro PiS niczego nie zmienił w kwestii abonamentu przez 8 lat, dlaczego oczekujesz, że KO zmieni w krótszym okresie?
          • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 00:30
            a czy PiS obiecywał kiedykolwiek zniesienie abonamentu? a może coś przeoczyłem? Donaldu ma już 10 lat urzędowania jako premier na spełnienie swojej głośnej obietnicy.
            Przypuszczam że gdyby pis chciał to zmienić to zrobiłby to od ręki. A teraz Donaldu może wręcz ścigać wszystkich Polaków, którzy mają telefony aby płacili haracz.
            • adam.eu Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 07:27
              "a czy PiS obiecywał kiedykolwiek zniesienie abonamentu? "

Masz racje, bowiem PIS do ćwierćwiecza obiecuje głównie i prawo, i sprawiedliwość.
              • adam.eu Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 07:28
                Ale zgadzam się, że to nie usprawiedliwia chlapnięcie Donalda.
            • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 07:44
              "a czy PiS obiecywał kiedykolwiek zniesienie abonamentu? a może coś przeoczyłem? "

Tak, przeoczyłeś:

1.
              Nowa ustawa medialna przygotowywana przez Prawo i Sprawiedliwości może wejść w życiu w styczniu 2016 roku. Projekt, który ma być procedowany szybko, wprowadza powszechną opłatę audiowizualną w wysokości 10 zł miesięcznie i nowy organ regulujący rynek - Radę Mediów Narodowych. Rozważana jest także abolicja dla zalegającymi z płatnością abonamentu rtv - dowiedział się portal Wirtualnemedia.pl.

2.
              Od początku 2019 roku nie będzie obowiązywał abonament radiowo telewizyjny, zamiast niego media publiczne będą otrzymywać dotację z budżetu państwa - zapowiedział Krzysztof Czabański, poseł PiS i przewodniczący Rady Mediów Narodowych. Zaznaczył, że zmiana jest pewna na 99,9 proc., a dotacja budżetowa może wynieść 2,5-3 mld zł rocznie.

3.
              Mam nadzieję, że uda nam się w przyszłej kadencji stworzyć system finansowania mediów publicznych, który nie byłby dolegliwy dla Polaków, a najlepiej w ogóle nieangażujący obywatela - mówił wiceminister kultury Paweł Lewandowski podczas konwencji programowej PiS w Katowicach

"Przypuszczam że gdyby pis chciał to zmienić to zrobiłby to od ręki."

Czyli gdy mówił o rychłym końcu abonamentu, to kłamał?
              • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 14:54
                z całym szacunkiem ale poseł Czabański to nie pan prezes Kaczyński
                nie ta liga
                nie można takiej obietnicy równać z obietnicą szefa platformy

• prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 15:06
                  i jeszcze jedno - tak jak PiS zapowiadał, że TVP dostanie miliardy tak tę zapowiedź zrealizował w 100 procentach

A teraz Donaldu pompuje nielegalnie miliardy na TVP w likwidacji przez ministerstwo kultury. Skoro Ziobro ścigają za FS to tu mamy jeszcze lepszy przekręt
                • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 10:01
                  "z całym szacunkiem ale poseł Czabański to nie pan prezes Kaczyński"

Z całym szacunkiem - wszystko sprowadzimy do tego, że jak nie mówi czegoś prezes partii, to tematu nie ma?
                  • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 10:15
                    Chcesz porównać głośne obietnice Tuska z zapowiedzią na portalu branżowym ministra Czabańskiego?!

Przecież PiS chciał przed tą zapowiedzią dorwać się do bazy danych ludzi korzystających z tv kablowej i satelitarnej aby wręcz ściągać abonament.
                    Skarga tych firm do Unii to zatrzymała. W pewnym sensie pisiory przestały ścigać cwaniaczków nie płacących abonament korzystając zamiast tego z "rekompensaty" prosto z budżetu.
                    Ich priorytetem były miliardy na TVP i to załatwili.
                    • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 17:21
                      "Chcesz porównać głośne obietnice Tuska z zapowiedzią na portalu branżowym ministra Czabańskiego?!"

Tak - chcę porównać obietnice przewodniczącego organu odpowiedzialnego z obietnicami premiera. A co? Wg Ciebie jak szef RMN sobie coś tam klepie, to sobie klepie i nie można go traktować poważnie? Jak mówiłem/pisałem - warto zapamiętać na przyszłosć i przestać rozliczać polityków drugiego szeregu za ich słowa i trzymać się tylko tego, co deklaruje premier.
                      • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 20:54
                        masz jak najbardziej prawo ignorować głośne zapowiedzi medialne premiera Donalda i równać je z informacjami podawanymi jedynie na wyspecjalizowanym branżowym medialnym portalu Wirtualne Media :D

ja jednak uważam że różnica jest ogromna
                        a gdyby nie Unia i donos polskich firm satelitarnych i kablowych to ten twój słynny Czabański dobrałby się wtedy do milionów ludzi niepłacących abonamentu :D
                  • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 13:38
                    sverir napisał:

> "z całym szacunkiem ale poseł Czabański to nie pan prezes Kaczyński"
                    >
                    > Z całym szacunkiem - wszystko sprowadzimy do tego, że jak nie mówi czegoś preze
                    > s partii, to tematu nie ma?

Lub jak nie poda wykładni prawnej i polotycznek na iXsie :)
          • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 05:31
            sverir napisał:

> " a Donaldu od kiedy rządzi? wciąż nie umie jakiejś porządnej ustawy zrobić? Pe
            > wnie wyrok jest mu na rękę. "
            >
            > Skoro PiS niczego nie zmienił w kwestii abonamentu przez 8 lat, dlaczego oczeku
            > jesz, że KO zmieni w krótszym okresie?
            Sverir, znowu manipulujesz. Czy PiS obiecywał likwidację abonamentu?
            Tusk sprzedaje tę obietnicę od początku Platformy i od początku, bez rumieńca wstydu, nie dotrzymuje słowa.
            • x2468 Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 09:53
              Pis złożył ponad 100 obietnic których nie dotrzymał i których nigdy nie miał zamiaru spełnić, chodziło jedynie o glosy rezydentów ciemnogrodu i koryto. Obiecał miedzy innymi prawo, sprawiedliwość, nowe parki narodowe, likwidacje NFZ, 100000 mieszkań, bon mieszkaniowy, elektrownie w Ostrołęce, milion samochodów elektrycznych itd. Nikt tyle nie obiecał ile pis.
              • m.c.hrabia Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 28.06.26, 10:01
                nie zapominaj o zamkach Kazimierza
            • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 07:45
              "Sverir, znowu manipulujesz. Czy PiS obiecywał likwidację abonamentu?"

Technicznie to nie była obietnica, tylko zapowiedź. Linki masz wyżej w odpowiedzi prze.nicka.
              • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 15:02
                To była zapowiedź posła Czabańskiego a nadzieja Lewandowskiego nie załapuje się nawet na porządną obietnicę wyborczą.
                Nikt z wierchuszki PiS-u nie obiecywał, tak jak Donaldu, zniesienia abonamentu
                A Czabański wręcz w odróżnieniu od Donaldu ostrzegał:
                "Jednocześnie podkreślił, że do końca br. obowiązuje jeszcze abonament radiowo-telewizyjny. - Nie radziłbym robić uników, bo to się może źle skończyć finansowo - przestrzegł."
                • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 10:03
                  "To była zapowiedź posła Czabańskiego[...]"

Dobrze, zrozumiałem. Od dziś rozliczamy z wypowiedzi wyłącznie przewodniczących partii, a wszelkiej maści komentarze osób poniżej przewodniczącego traktujemy jako ciekawostkę.
                  • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 10:10
                    Z załączonych przez ciebie linków wynika że PiSowi chodziło o miliardy na TVP i to osiągnęli. Przed zapowiedzią Czabańskiego chcieli dorwać się do bazy danych ludzi którzy korzystają z platform cyfrowych i telewizji kablowej i zacząć z niepłacących ściągać należności. Te firmy nawet alarmowały UE i pisiory się z tym uspokoiły. Więc wpadły na pomysł bezpośrednich dopłat z budżetu za rzekomą rekompensatę gdyż wielu nie płaciło.
                    W pewnym sensie to było zniesienie abonamentu cwaniakom.
                    Niemniej jednak tu zniesienie abonamentu nie było nigdy priorytetem PiSu. Miliardy dla TVP owszem.
                    • sverir Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 01.07.26, 06:47
                      "Z załączonych przez ciebie linków wynika że PiSowi chodziło o miliardy na TVP i to osiągnęli."

Z całokształtu wynika tez, że Tuskowi chodziło tylko o model finansowania TVP.

"Niemniej jednak tu zniesienie abonamentu nie było nigdy priorytetem PiSu. Miliardy dla TVP owszem."

A teraz przypomnę:
                      Ja - "Skoro PiS niczego nie zmienił w kwestii abonamentu przez 8 lat, dlaczego oczekujesz, że KO zmieni w krótszym okresie?"
                      Ty - "a czy PiS obiecywał kiedykolwiek zniesienie abonamentu?"

Trzeba było precyzyjniej napisać, np. "a czy PiS obiecywał kiedykolwiek zniesienie abonamentu, nie licząc deklaracji o zniesieniu abonamentu, podczas gdy tak naprawdę nie chodziło wcale o zniesienie abonamentu?".

Skoro jednak pytałeś o obietnice PiS, to obietnice były.
                      • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 01.07.26, 09:15
                        Aha, rozumiem co chcesz przekazać - kradzież miliarda czy 1 złotówki to jest to samo. Kradzież to kradzież.

Ja jednak uważam że to spora różnica.
                      • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 01.07.26, 09:32
                        Obietnica zniesienia abonamentu RTV była jednym z kluczowych postulatów kampanii wyborczej Platformy Obywatelskiej w 2007.
                        "Zapowiedź" Czabańskiego była kluczową obietnicą PiSu panie sverir?
                • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 21:00
                  prze.nick napisał:

> To była zapowiedź posła Czabańskiego a nadzieja Lewandowskiego nie załapuje się
                  > nawet na porządną obietnicę wyborczą.
                  > Nikt z wierchuszki PiS-u nie obiecywał, tak jak Donaldu, zniesienia abonamentu
                  Zdecydowanie zgoda.
                  Dla mnie to akurat błąd i wada w programie PiS ale faktem jest, że nie obiecywał.
                  • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 21:17
                    PiS po powrocie do władzy chciał miliardów na TVP aby zrównoważyć platfusiany TVN.
                    Najpierw chciał się dobrać do ludzi, którzy nie płacą abonamentu ale jak to nie wyszło na skutek donosu do Unii firm satelitarnych i kablowych to zmienili taktykę.
                    Sverir wygrzebał pisowską burzę mózgów o zniesieniu abonamentu i zrównuje to teraz z obietnicą Donaldu :D
                    Pisory wpadły jednak później na pomysł żeby z budżetu wyciągnąć "rekompensatę" za niepłacących abonament.
                    Jak dla mnie to było bardzo nie w porządku wobec płacących abonament i pochwalenie cwaniactwa tych którzy zaufali Donaldowi żeby nie płacić "haraczu"
              • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 20:59
                sverir napisał:

> "Sverir, znowu manipulujesz. Czy PiS obiecywał likwidację abonamentu?"
                >
                > Technicznie to nie była obietnica, tylko zapowiedź. Linki masz wyżej w odpowied
                > zi prze.nicka.
                Nie widzę różnicy. Sorry. Prosty człowiek jestem i obietnica Tuska a zapowiedż Tuska są dla mnie tożsame.
                • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 21:12
                  jemu chodziło że Czabański reprezentował PiS i nie obiecywał tylko już nawet zapowiedział zniesienie abonamentu

wyszperał tego Czabańskiego na branżowym portalu Wirtualne Media i jego zapowiedź zrównał z głośną medialnie obietnicą Donalda

jak dla mnie to jest spore naciąganie ale kto mu zabroni?
    • mazala2 Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 27.06.26, 10:50
      Budzisz odruch wymiotny przypominając obietnice Tuska.
      • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 13:40
        mazala2 napisał:

> Budzisz odruch wymiotny przypominając obietnice Tuska.
        >

A nie masz odruchów wymiotnych przy obietnicach Kaczyńskiego? Dlaczego?
    • no-popis Cóż szkodzi obiecać?! 28.06.26, 05:20
      Oszukać wyborcę to metoda tej formacji.
      Na tym forum Ci co uznawali dotację na TVP Kaczyńskiego za zbrodnię na dzieciach chorych na nowotwory dzisiaj...nie widzą w ttm nic złego.
      Niektórzy to niekoniecznie zwykłe trolle ale sprawiający wrażenie indywidualistów jak Stasi. Reszta milczy lub po prostu hejtuje.
      PiS używał tych mediów jako środek propagandowy i tak samo robią ich bracia od Tuska z POPiSu.
      • adam.eu Re: Cóż szkodzi obiecać?! 28.06.26, 07:21
        "Oszukać wyborcę to metoda tej formacji."

Odpuściłbyś sobie posiadaczu nicków
        Wiosna ludzików i Czekam na lewicę.
        • no-popis Re: Cóż szkodzi obiecać?! 29.06.26, 17:57
          adam.eu napisał:

> "Oszukać wyborcę to metoda tej formacji."
          >
          > Odpuściłbyś sobie posiadaczu nicków
          > Wiosna ludzików i Czekam na lewicę.
          Dlaczego mam odpuścić sobie prezentowanie argumentów i faktów? Gdyby to zrobił to stałbym się Adamem2!
          Ps
          Nie jestem posiadaczem nicków wiosnaludzików i czekamnalewicę a byłem (!)- zostały mi zablokowane/zabrane.
          • adam.eu Re: Cóż szkodzi obiecać?! 30.06.26, 17:34
            "Nie jestem posiadaczem nicków wiosnaludzików i czekamnalewicę a byłem (!)- zostały mi zablokowane/zabrane"

Teoretyzując, gdyby tamte nicki były zabierane z powodu rozbieżności treści z nickami to i No-popis też by Ci zabrali.
            • no-popis Re: Cóż szkodzi obiecać?! 30.06.26, 21:02
              adam.eu napisał:

> "Nie jestem posiadaczem nicków wiosnaludzików i czekamnalewicę a byłem (!)-
              > zostały mi zablokowane/zabrane
              "
              >
              > Teoretyzując, gdyby tamte nicki były zabierane z powodu rozbieżności treści z n
              > ickami to i No-popis też by Ci zabrali.
              Gdyby analizowali Twoim "tłokiem" myślenia to tak. Jednak tam w moderacji aż takich tłuków nie ma.
    • no-popis Re: Donald robi z mediami publicznymi to samo 29.06.26, 07:00
      Donald robi z mediami publicznymi to samo co robił PiS : tupę propagandy politycznej mającej na celu niszczenie opozycji i utrzymanie władzy.
      Nieodrodni bracia z POPiS!
      • prze.nick Re: Donald robi z mediami publicznymi to samo 29.06.26, 15:45
        Komuchy koalicyjne Donaldu wstawili tam nawet faceta który w mundurze w stanie wojennym prowadził dzienniki tv!
        dorzeczy.pl/kraj/528936/slawomir-zielinski-wraca-do-tvp-zostal-dyrektorem.html
        "Sławomir Zieliński wraca do TVP. W stanie wojennym prowadził "Dziennik Telewizyjny""
        • no-popis zaprzaństwo 29.06.26, 19:05
          prze.nick napisał:

> Komuchy koalicyjne Donaldu wstawili tam nawet faceta który w mundurze w stanie
          > wojennym prowadził dzienniki tv!
          > dorzeczy.pl/kraj/528936/slawomir-zielinski-wraca-do-tvp-zostal-dyrektorem.html
          > "Sławomir Zieliński wraca do TVP. W stanie wojennym prowadził "Dziennik Telewiz
          > yjny""
          Sławek Zieliński to kolega zarówno Kwaśniewskiego jak i Czarzastego. Tusk widać dał Czarzastemu decyzje polityczne w tym obszarze. Zresztą po takiej 100 % zgodności etycznej i poglądowej jaka jest między Tuskiem i komuchem Czarzastym to nic dziwnego.
          Ta koalicja powinna się nazywać kloakolicja z uwagi na to, że obejmuje część społeczeństwa, której kolaboracja z reżimem komunistycznym ...nie przeszkadza a wręcz pomaga.
          Ze strony Tuska to zaprzaństwo (Ip. Antoni!).

Tym niemniej uważam, że media publicznej były i są, zarówno za PiS jak i za PO, domem publicznym.
          • mazala2 Re: zaprzaństwo 29.06.26, 19:09
            no-popis napisała:

> prze.nick napisał:
            >
            > > Komuchy koalicyjne Donaldu wstawili tam nawet faceta który w mundurze w s
            > tanie
            > > wojennym prowadził dzienniki tv!
            > > dorzeczy.pl/kraj/528936/slawomir-zielinski-wraca-do-tvp-zostal-dyrektorem.html
            > > "Sławomir Zieliński wraca do TVP. W stanie wojennym prowadził "Dziennik T
            > elewiz
            > > yjny""
            > Sławek Zieliński to kolega zarówno Kwaśniewskiego jak i Czarzastego. Tusk wida
            > ć dał Czarzastemu decyzje polityczne w tym obszarze. Zresztą po takiej 100 % zg
            > odności etycznej i poglądowej jaka jest między Tuskiem i komuchem Czarzastym to
            > nic dziwnego.
            > Ta koalicja powinna się nazywać kloakolicja z uwagi na to, że obejmuje c
            > zęść społeczeństwa, której kolaboracja z reżimem komunistycznym ...nie przeszka
            > dza a wręcz pomaga.
            > Ze strony Tuska to zaprzaństwo (Ip. Antoni!).
            >
            > Tym niemniej uważam, że media publicznej były i są, zarówno za PiS jak i za PO,
            > domem publicznym.

Sławek Zieliński był Szefem POP PZPR w TVP, jeśli jest to informacja nie obciążona zawodną pamiecią.
            • no-popis to tylko pomoc materialna dla kolegów Czarzastego 30.06.26, 21:18
              mazala2 napisał:

> Sławek Zieliński był Szefem POP PZPR w TVP, jeśli jest to informacja nie obciąż
              > ona zawodną pamiecią.
              Przez ten okres emeryt Zieliński podbije sobie wysokość emerytury i tylko o to tu chodzi.
    • hordol obiecał, to i słowa dotrzyma 29.06.26, 15:23
      abonamentu nie bedzie.ale...
      wiadomosci.onet.pl/kraj/nowa-oplata-zamiast-abonamentu-rtv-ile-wynosi-i-kogo-obejmie/mnkht6d
      • prze.nick Re: obiecał, to i słowa dotrzyma 29.06.26, 15:54
        miało być paliwo za 5,19 oraz 60 tysięcy wolne od podatku i inne cuda na patyku

a teraz może legalnie ścigać każdego kto ma telefon komórkowy żeby płacił abonament
    • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 15:29
      mało kto się odniósł do drugiej części postu otwierającego więc to nadrobię z pomocą SI/AI

"W latach 2022–2023 polski rząd i instytucje publiczne przekazały na pomoc Ukrainie i uchodźcom wojennym 106 mld zł (ok. 25 mld euro). W przeliczeniu na relację do PKB (3,83%) oraz w ujęciu bezwzględnym, plasuje to Polskę w ścisłej czołówce światowych darczyńców.

Szczegółowy podział tej pomocy obejmuje:

Pomoc rządowa i instytucjonalna: Szacowana na kwotę ok. 90 mld zł. Obejmuje to sprzęt wojskowy (m.in. czołgi, amunicję oraz czołowe dostawy armatohaubic Krab), a także pomoc humanitarną i gospodarczą.

Utrzymanie uchodźców w Polsce: Lwią część wydatków stanowiło zapewnienie wsparcia socjalnego, edukacji, opieki medycznej oraz zakwaterowania dla uchodźców wojennych przebywających na terenie Polski

Wsparcie społeczeństwa i organizacji pozarządowych: Obywatele, wolontariusze i prywatne firmy przekazały pomoc, której łączną wartość oszacowano na około 20 mld zł.

Uwaga: Powyższe podsumowania oparte są na oficjalnym raporcie rządowym przygotowanym przez Radę ds. Współpracy z Ukrainą. Szacunki te nie obejmują jeszcze pełnych, spuentowanych danych za późniejsze okresy, choć rząd wciąż prowadzi różne programy pomocowe, a wydatki w relacji rocznej ulegają transformacji w kierunku długofalowych projektów odbudowy. Dokładne wyliczenia można weryfikować bezpośrednio na rządowym portalu Polska Pomoc."

czyli za pisiorów pękło 100 miliardów
    • prze.nick Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 15:39
      "Deficyt budżetu państwa w 2024 roku wyniósł 210,9 mld zł.
      Dochody państwa osiągnęły poziom ok. 623,4 mld zł, przy wydatkach rzędu 834,3 mld zł. Wcześniej w 2024 roku limit deficytu został znowelizowany i podniesiony do 240,3 mld zł, dlatego ostateczny wynik był niższy od planowanego.Szczegółowe dane i zestawienia:Budżet Środków Europejskich: odnotował dodatkowy deficyt w wysokości 11,5 mld zł.Cały sektor finansów publicznych (wg metodologii unijnej): deficyt zamknął się kwotą prawie 239,8 mld zł, co stanowiło 6,6% PKB.

Ostateczne wykonanie budżetu państwa za 2025 rok zamknęło się deficytem w wysokości 275,63 mld zł

Maksymalny deficyt budżetu państwa na 2026 rok zaplanowano w ustawie budżetowej na poziomie 271,7 mld zł. Według szacunków Ministerstwa Finansów, faktyczny deficyt po maju 2026 r. wyniósł 108,2 mld zł. Z kolei w ujęciu unijnym (metodologia obejmująca cały sektor finansów rządowych i samorządowych) Komisja Europejska prognozuje, że wskaźnik ten osiągnie w Polsce 6,5% PKB"

czyli w 3 lata Donaldu nabija łącznie trzy czwarte biliona złotych deficytu! Dochodzą długi KPO i SAFE. Ile z tego poszło na Ukrainę/Ukraińców? 300 miliardów?! Za to już mielibyśmy CPK zrobione.

• m.c.hrabia Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 29.06.26, 16:45
      I tyko debil płaci
      • no-popis Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 14:36
        m.c.hrabia napisał:

> I tyko debil płaci

W Twoim środowisku, przy Twoich zasadach życiowych zapewne tak jest. Jednak u nas, w środowisku ludzi uczciwych tak nie jest.
    • no-popis Zostawmy ten abonament na boku 30.06.26, 21:15
      Ani PO, ani PiS nie deklarowało i nie deklaruje istotnych zmian w rozbuchanych finansowo mediach publicznych. Jest tego o połowę za dużo w dobie internetu i jest to zbędny koszt.
      Tu POPiS , w istocie tematu, jest całkowicie zgodny.
    • l.george.l Re: Donaldu obiecał w 2007 zniesieniu abonamentu 30.06.26, 21:27
      No i trzeba było wtedy udać się do oddziału Poczty Polskiej, wypełnić druczek z oświadczeniem, że nie posiada się odbiorników RTV i niejako wyjść na przeciw obietnicom Tuska. Pamiętam z tamtych czasów całostronnicowe listy protestacyjne twórców publikowane przez prasę codzienną. Wajda, Penderecki, Zanussi itp. twierdzili, że to uderzy w kulturę, że abonament trzeba utrzymać. Nie przewidzieli, że w pewnym momencie do władzy dojdzie hołota i żadnej kultury w państwowej telewizji i tak nie będzie. No a za beczenie Zenka Martyniuka nikt o zdrowych zmysłach płacić chyba nie będdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka