Dodaj do ulubionych

Liczba psów w Polsce

02.07.26, 13:57
To ponad 8 mln. Nie wszystkie nie lubią czarnego koloru.
Mamy 1 miejsce w Europie. W co drugim mieszkaniu jest pies.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 14:09
      Ile z tego na lancuchu?
      • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 14:26
        opa34 napisał(a):

> Ile z tego na lancuchu?

Zero.
        • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 15:38
          Klamiesz; Obecnie w Polsce nadal można spotkać psy trzymane na łańcuchach, choć obowiązujące przepisy od dawna ograniczają taką praktykę.
          • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:15
            opa34 napisał(a):

> Klamiesz; Obecnie w Polsce nadal można spotkać psy trzymane na łańcuchach, choć
            > obowiązujące przepisy od dawna ograniczają taką praktykę.

Gdzie jest więc Herr Donald?
            • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 17:21
              Tzw ustawę łańcuchową (nowelizację ustawy o ochronie zwierząt, która miała m.in. wprowadzić zakaz stałego trzymania psów na łańcuchach oraz nowe wymagania dotyczące kojców), to prezydent Karol Nawrocki zawetował ją w grudniu 2025 r.
      • papawulon1 Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:17
        Za mało i dlatego tyle pogryzionych dzieci i za mało ukaranych debilnych właścicieli puszczających te psy samopas bez kontroli i w każdym miejscu. A policja i straż miejska jak zwykle nic nie widzi.
        • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:19
          W 2024 r. zgłoszono w Polsce prawie 27 tys. przypadków pogryzień przez psy, czyli średnio ponad 70-100 osób dziennie musiało iść do lekarza. Eksperci podkreślają, że to tylko dane oficjalne - faktycznych przypadków jest więcej, bo wiele lekkich ran w ogóle nie jest zgłaszanych.
    • pies.na.czarnych Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 14:10
      https://pbs.twimg.com/media/HMKIBPNWIAAQFv_?format=jpg&name=medium
    • asia-loi Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 15:14
      "negativum napisał:

> To ponad 8 mln. "

Masakrycznie dużo, że jest dużo to wiem, ale że aż tak dużo, to nie miałam pojęcia.

"W co drugim mieszkaniu jest pies."

Niestety. Mieszkam w bloku i zawsze jakiś sąsiad ma psa lub dwa. Doświadczyłam już wszystkich złych stron i nadal doświadczam, tego że sąsiad za ścianą ma psa. Jak też tego, że psiarze przychodzą ze swoimi pieskami pod moje okna, coby się wy...ały. Oczywiście psiarze nie sprzątają po swoich pieskach. Od czasu do czasu ktoś urządza pokaz ze sprzątaniem, ale tylko jak jest widno.
      Uważam, że pies w bloku to jest krzywda dla psa i dla sąsiadów, zwłaszcza dla sąsiadów.
      • pies.na.czarnych Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 15:44
        Ja bym na twoim miejscu zrobil zdjęcie takiemu sąsiadowi z załatwiającym się pieskiem i przykleiłbym to zdjęcie na widocznym miejscy przy wejściu do budynku. Jeżeli to by go nie zawstydziło i nadal by nie sprzątał po psie to przesłałbym to zdjęcie do straży miejskiej.
        • asia-loi Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 15:56
          Pod moje okna przychodzą psiarze z innych bloków. Psiarze z mojego bloku pewnie chodzą pod okna innych bloków. Mnie najbardziej wkurza, że te psy szczekają pod moimi oknami i mnie budzą. Wystarczy, że spotkają się dwa psy i jest hałas na pół osiedla. Psów jest tak dużo, że prawie zawsze się spotykają i hałasują.
          • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:18
            asia-loi napisała:

> Pod moje okna przychodzą psiarze z innych bloków. Psiarze z mojego bloku pewnie
            > chodzą pod okna innych bloków. Mnie najbardziej wkurza, że te psy szczekają po
            > d moimi oknami i mnie budzą. Wystarczy, że spotkają się dwa psy i jest hałas na
            > pół osiedla. Psów jest tak dużo, że prawie zawsze się spotykają i hałasują.

A mnie psich kup nie ma.
            Ale widać do lepsza dzielnica Robotnicza.
            • pies.na.czarnych Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:26
              negativum napisał:

> asia-loi napisała:
              >
              > > Pod moje okna przychodzą psiarze z innych bloków. Psiarze z mojego bloku
              > pewnie
              > > chodzą pod okna innych bloków. Mnie najbardziej wkurza, że te psy szczek
              > ają po
              > > d moimi oknami i mnie budzą. Wystarczy, że spotkają się dwa psy i jest ha
              > łas na
              > > pół osiedla. Psów jest tak dużo, że prawie zawsze się spotykają i hałasu
              > ją.
              >
              > A mnie psich kup nie ma.
              > Ale widać do lepsza dzielnica Robotnicza.
              >
              >

U ciebie na osiedlu byłych czerwonoarmistów panuje wojskowy ordnung.
              • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 18:01
                pies.na.czarnych napisała:

> negativum napisał:
                >
                > > asia-loi napisała:
                > >
                > > > Pod moje okna przychodzą psiarze z innych bloków. Psiarze z mojego
                > bloku
                > > pewnie
                > > > chodzą pod okna innych bloków. Mnie najbardziej wkurza, że te psy
                > szczek
                > > ają po
                > > > d moimi oknami i mnie budzą. Wystarczy, że spotkają się dwa psy i j
                > est ha
                > > łas na
                > > > pół osiedla. Psów jest tak dużo, że prawie zawsze się spotykają i
                > hałasu
                > > ją.
                > >
                > > A mnie psich kup nie ma.
                > > Ale widać do lepsza dzielnica Robotnicza.
                > >
                > >
                >
                > U ciebie na osiedlu byłych czerwonoarmistów panuje wojskowy ordnung.

Wojskowy rzekłbym. Taki Hermaszewski.
      • papawulon1 Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:32
        Krzywdę to mieszkańcom urządzili debilni posłowie i senatorowie wprowadzając takie przepisy w miastach uniemożliwiające normalnym ludziom zapewnienie spokoju i bezpieczeństwa od szczekających w dzień i w nocy psów, które zasrywają każdy kawałek trawnika i obsikujące schody, klatki schodowe i podwórka pod oknami ludzi. Tym debilom musimy się uważnie przyjrzeć podczas zbliżających się wyborów.
    • j-k a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 16:02
      - zatem wszystko sie prawie zgadza :)

a powazniej: - wprowadzic podatek od posidania psa i ich liczba radykalnie zmajele, a budzety miast dostana pieniadze na sprzatanie kup.
      • asia-loi Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 16:15
        I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko kary mają być egzekwowane, a nie tak jak teraz.
        • negativum Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 16:23
          asia-loi napisała:

> I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko kary mają być
          > egzekwowane, a nie tak jak teraz.

Cierpisz widać na demencję. Od ponad 10 lat ludzie sprzątają po swych psach.

sklepzkoszami.pl/produkt/kosz-na-psie-odchody-szarik-50l/
          • j-k Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 16:30
            negativum napisał:

> Cierpisz widać na demencję. Od ponad 10 lat ludzie sprzątają po swych psach.

Pod wlasnym blokiem, by ich sasiedzi nie wzieli na jezyki...

- bo gdzies dalej , to juz roznie bywa... Chyba sie ktos na to patrzy...

... no ja patrze i juz nie jeden raz spuscilem wlascicielowi opiepsz...

- "no bo to przeciez takl maly piesek"...

• asia-loi Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 17:05
            <negativum napisał:
            >
            > Cierpisz widać na demencję.

Jeszcze nie, ale wszystko przede mną 😉

Od ponad 10 lat ludzie sprzątają po swych psach.>

Tylko co niektórzy odstawiają pokazy w dzień. Zdecydowana większość psiarzy nie sprząta w ogóle po swoich psach. Nikt, ale to nikt nie sprząta po swoim piesku jak jest ciemno. Zimą ciemno jest juz po 16.00. Rano też długo zimą jest ciemno.
            Widziałeś psiarza sprzątającego po piesku jak jest ciemno?
            Zasrane chodniki i trawniki nie biorą się znikąd. Jak są zasrane dobrze widać zimą, jak śnieg stopnieje. I nikt nie sprząta po piesku jak piesek zrobi na rzadko.
            • negativum Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 17:58
              asia-loi napisała:

> <negativum napisał:
              > >
              > > Cierpisz widać na demencję.
              >
              > Jeszcze nie, ale wszystko przede mną 😉
              >
              > Od ponad 10 lat ludzie sprzątają po swych psach.>
              >
              > Tylko co niektórzy odstawiają pokazy w dzień. Zdecydowana większość psiarzy nie
              > sprząta w ogóle po swoich psach. Nikt, ale to nikt nie sprząta po swoim piesku
              > jak jest ciemno. Zimą ciemno jest juz po 16.00. Rano też długo zimą jest ciemn
              > o.
              > Widziałeś psiarza sprzątającego po piesku jak jest ciemno?
              > Zasrane chodniki i trawniki nie biorą się znikąd. Jak są zasrane dobrze widać z
              > imą, jak śnieg stopnieje. I nikt nie sprząta po piesku jak piesek zrobi na rzad
              > ko.

Mieszkasz na Grenlandii?
              • asia-loi Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 18:06
                "negativum napisał:
                >
                > Mieszkasz na Grenlandii? > "

W Polsce nie ma zimy i śniegi nie topnieją?
                W grudniu, styczniu, lutym - po 16.00 i rano o 7.00 nie jest ciemno?
                A psiarze wychodzą z psami późnymi wieczorami i wcześnie rano też. Latem o 22.00 i później, też jest ciemno i wielu psiarzy wtedy wychodzi z pieskami.
                Jak ktos idzie do roboty na 6.00-7.00 to o której z pieskiem wychodzi? Wielu do tej roboty jeszcze musi dojechać.
                • negativum Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 18:12
                  asia-loi napisała:

> "negativum napisał:
                  > >
                  > > Mieszkasz na Grenlandii? > "
                  >
                  > W Polsce nie ma zimy i śniegi nie topnieją?
                  > W grudniu, styczniu, lutym - po 16.00 i rano o 7.00 nie jest ciemno?
                  > A psiarze wychodzą z psami późnymi wieczorami i wcześnie rano też. Latem o 22.0
                  > 0 i później, też jest ciemno i wielu psiarzy wtedy wychodzi z pieskami.
                  > Jak ktos idzie do roboty na 6.00-7.00 to o której z pieskiem wychodzi? Wielu do
                  > tej roboty jeszcze musi dojechać.
                  >
                  >

Żałuję ciebie.
                  Mieszkać w takich warunkach? Pewnie na Jagodnie…
            • stefan4 Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 03.07.26, 00:11
              asia-loi:
              > Widziałeś psiarza sprzątającego po piesku jak jest ciemno?

Jak mógł widzieć, skoro było tak ciemno, że niczego nie widział?

Ja znam osobiście wielu ,,psiarzy'' i o większości z nich wiem, że jak wychodzą z pieskiem na wieczorny spacer, to biorą latarkę właśnie po to, żeby widzieć, gdzie piesek narobił i móc sprzątnąć. Najlepiej nadaje się czołówka, żeby mieć wolne ręce do zbierania. Smycz można wtedy na chwilę położyć na chodniku i na nią nadepnąć.

- Stefan
        • pies.na.czarnych Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 16:30
          asia-loi napisała:

> I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko kary mają być
          > egzekwowane, a nie tak jak teraz.
          >

To by nauczyło.

Każdy, kto nie sprząta psich odchodów, musi zapłacić grzywnę w wysokości 150 euro. A jeśli nie masz przy sobie worka na odchody na terenie zabudowanym lub np. przy piaskownicy dla dzieci, możesz otrzymać grzywnę w wysokości od 100 do 110 euro.

Wie de poep niet opruimt, moet 150 euro boete betalen. En als je geen poepzakje bij je hebt binnen de bebouwde kom of in bijvoorbeeld een zandbak voor kinderen, kun je een boete krijgen van 100 tot 110 euro.
          • negativum Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 02.07.26, 18:02

> asia-loi napisała:
            >
            > > I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko kary maj
            > ą być
            > > egzekwowane, a nie tak jak teraz.
            > >
            >
            > To by nauczyło.

:)
          • storima Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 03.07.26, 09:29

> asia-loi napisała:
            >
            > > I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko kary maj
            > ą być
            > > egzekwowane, a nie tak jak teraz.
            > >
            >
            > To by nauczyło.
            >
            > Każdy, kto nie sprząta psich odchodów, musi zapłacić grzywnę w wysokości 150 eu
            > ro. A jeśli nie masz przy sobie worka na odchody na terenie zabudowanym
            > lub np. przy piaskownicy dla dzieci, możesz otrzymać grzywnę w wysokości od 100
            > do 110 euro.
            >
            >

Ten holenderski przykład mandatów za brak posiadania torebki na psie odchody w mieście oraz mandatu za nieposprzątane odchody jest nieadekwatny do sytuacji opisanej przez Asię w Częstochowie.

Artykuł z którego pochodzi tłumaczony przez AI cytat porusza głównie problem znoszenia podatku od psów w holenderskich gminach.
            Z którego finansowane są także inne formy utrzymania przestrzeni publicznej od psich zanieczyszczeń.

Dlaczego jest nieadekwatny?

Mamy w Częstochowie mandaty za niesprzątanie po piesku.

Ale nie mamy innych dobrze rozwiniętych form utrzymania czystości w mieście wolnym od psich zanieczyszczeń.
            • storima Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 03.07.26, 10:31
              storima napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > asia-loi napisała:
              > >
              > > > I duże kary finansowe za niesprzątanie po swoich pieskach. Tylko ka
              > ry maj
              > > ą być
              > > > egzekwowane, a nie tak jak teraz.
              > > >
              > >
              > > To by nauczyło.
              > >
              > > Każdy, kto nie sprząta psich odchodów, musi zapłacić grzywnę w wysokości
              > 150 eu
              > > ro. A jeśli nie masz przy sobie worka na odchody na terenie zabudo
              > wanym
              > > lub np. przy piaskownicy dla dzieci, możesz otrzymać grzywnę w wysokości
              > od 100
              > > do 110 euro.
              > >
              > >
              >
              > Ten holenderski przykład mandatów za brak posiadania torebki na psie odchody w
              > mieście oraz mandatu za nieposprzątane odchody jest nieadekwatny do sytuacji op
              > isanej przez Asię w Częstochowie.
              >
              > Artykuł z którego pochodzi tłumaczony przez AI cytat porusza głównie problem zn
              > oszenia podatku od psów w holenderskich gminach.
              > Z którego finansowane są także inne formy utrzymania przestrzeni publicznej od
              > psich zanieczyszczeń.
              >
              > Dlaczego jest nieadekwatny?
              >
              > Mamy w Częstochowie mandaty za niesprzątanie po piesku.
              >
              > Ale nie mamy innych dobrze rozwiniętych form utrzymania czystości w mieście wol
              > nym od psich zanieczyszczeń.

Nie mamy na przykład parku dla psów na Rakowie:

Status
              Zweryfikowany negatywnie na etapie oceny merytorycznej

czestochowa.budzet-obywatelski.eu/projekt/5602
              Ale są takowe w innych miejscach miasta.

Zdecydowanie za mało jak
              na potrzeby częstochowskich piesków.

Artykuł o holenderskich miastach którego cytat pies.na.czarnych zamieścił tutaj nie wskazuje na kary mandatów jako jedynie skuteczny środek utrzymania czystości miejsc publicznych.

W artykule wymieniono inne formy mające zapewnić czystość holenderskich miast wolnych od psich odchodów.
              • storima Re: a na PiS glosowalo ostatno 7,6 mln 03.07.26, 18:51
                storima napisał:
                >
                > > pies.na.czarnych napisała:
                > To by nauczyło.
                > > Każdy, kto nie sprząta psich odchodów, musi zapłacić grzywnę w wyso
                > kości
                > > 150 eu
                > > > ro.

> Artykuł o holenderskich miastach którego cytat pies.na.czarnych zamieścił tutaj
                > nie wskazuje na kary mandatów jako jedynie skuteczny środek utrzymania czystoś
                > ci miejsc publicznych.
                >
                > W artykule wymieniono inne formy mające zapewnić czystość holenderskich miast wolnych od psich odchodów.

1. Rosjanin miał cytować artykuł o Belgii. Kontynuując kreowanie fałszywej tożsamości.

2. Otrzymał tekst w języku niderlandzkim opisujący problemy psich zanieczyszczeń nie w Belgii, ale w Holandii.

3. I po raz ponad setny udowadnia, (drugi raz w tym tygodniu) że nie zna żadnego języka zachodnioeuropejskiego nawet na podstawowym poziomie.

4. Artykuł z którego pies.na.czarnych opublikował cytat
                (cytat tłumaczony automatycznie przez AI) wskazuje wyraźnie że problemu psich kup w HOLANDII, nie rozwiążą jak sugerował Rosjanin, kary w postaci wysokich mandatów.

Artykuł przywołuje dodatkowe sposoby utrzymywania holenderskich miast wolnych od psich odchodów, które obok karnych mandatów mogą uregulować ten problem.
                Rosjanin po raz kolejny fałszuje przesłanie przywoływanych informacji.

• boggi_dan Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:09
      Ciekawe ile w Kłodzku zostało 😭
      • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:16
        boggi_dan napisał:

> Ciekawe ile w Kłodzku zostało 😭

Tam wszystkie zostały zgwałcone…
        • j-k szkoda, ze to nie Vietnam. 02.07.26, 16:34
          negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Ciekawe ile w Kłodzku zostało 😭
          >
          > Tam wszystkie zostały zgwałcone…

Szkoda, ze to nie Vietnam. tam by je potem zjedli. - podwojna korzysc.
          >
          • negativum Re: szkoda, ze to nie Vietnam. 02.07.26, 18:04
            j-k napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > boggi_dan napisał:
            > >
            > > > Ciekawe ile w Kłodzku zostało 😭
            > >
            > > Tam wszystkie zostały zgwałcone…
            >
            >
            > Szkoda, ze to nie Vietnam. tam by je potem zjedli. - podwojna korzysc.
            > >

Nic w mediach nie ma o dalszym losie tych piesków.
            • boggi_dan Re: szkoda, ze to nie Vietnam. 02.07.26, 19:11
              negativum napisał:

> j-k napisał:
              >
              > > negativum napisał:
              > >
              > > > boggi_dan napisał:
              > > >
              > > > > Ciekawe ile w Kłodzku zostało 😭
              > > >
              > > > Tam wszystkie zostały zgwałcone…
              > >
              > >
              > > Szkoda, ze to nie Vietnam. tam by je potem zjedli. - podwojna korzysc.
              > > >
              >
              > Nic w mediach nie ma o dalszym losie tych piesków.
              >
              > Jak nie wiesz. Na początku wszystkie wyjechały. Teraz wracają. Każdy właściciel boi sie wypuszczać psa na ulice, a zwłaszcza suczki rasy czilala. Też bym się bał.
              >
    • pies.na.czarnych Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:45
      Nie chciało jej się wyjść z psem na spacer tvn24.pl/wroclaw/walbrzych-wyrzucila-psa-przez-okno-bo-nie-chciala-isc-na-spacer-st9125201

Mieszkanka Wałbrzycha wyrzuciła psa z okna mieszkania na pierwszym piętrze. Jak tłumaczyła, nie chciało jej się wyjść z psem na spacer. Ciężko ranne zwierzę trafiło pod opiekę weterynarzy, a 57-latka usłyszała zarzut.
      https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-6404887-powaznie-ranny-pies-po-upadku-z-okna-ph9125202/alternates/WEBP_FREE_1620
      • negativum Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 22:59
        Całkiem jak Kamila L.
        Też z formacji Herr Donalda?
      • j-k Pies - ale to na Patelnie 03.07.26, 23:46
        dla Vietnamczyka

musisz to zrozumiec.
    • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 16:46
      Polska ,5 miesiecy temu:
      youtu.be/moY8Z1y1OH4?si=PxykE265Qr5BpReE
      • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 17:41
        Polska wczoraj:
        wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32889469,policja-weszla-do-schroniska-w-nowym-targu-jest-decyzja-o-zamknieciu.html#do_w=438&do_v=1891&do_st=RS&do_sid=2857&do_a=2857&s=BoxWiadImg18
    • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 20:42
      Jeśli przyjmiemy, że w Polsce żyje około 8 milionów psów, to oznaczałoby, że kundelków jest mniej więcej 4–5,5 miliona.
      Warto pamiętać, że tylko niewielka część psów rasowych ma rodowód wydany przez Związek Kynologiczny w Polsce.
      Dlaczego?
      Jest na swiecie okolo 400 ras psow w tym 5 ras polskich
      • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 21:55
        Każdy kot jest rodowodowy (rasowy). Tu też jesteśmy potęgą.
        • negativum Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 21:57
          W Polsce żyje obecnie około 6–7,2 miliona kotów domowych. Dane te pochodzą z raportów rynkowych i sondaży, więc statystyki różnią się w zależności od metodologii badań. Co warto wiedzieć o kociej populacji w kraju: Europejska czołówka: Polska zajmuje jedno z najwyższych miejsc w Unii Europejskiej pod względem nasycenia kotami gospodarstw domowych. Szacuje się, że nawet ponad 40% polskich domów ma przynajmniej jednego mruczka.
        • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 02.07.26, 23:07
          Branża felinologiczna mówi o kilkunastu-kilkudziesięciu tysiącach kotów z rodowodem PZF/FIFe/WCF/TICA. To mniej niż 1% wszystkich kotów w kraju. Reszta 7+ mln to dachowce i koty wolno żyjące dbajace o siebie same
          • negativum Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:02
            opa34 napisał(a):

> Branża felinologiczna mówi o kilkunastu-kilkudziesięciu tysiącach kotów z rodow
            > odem PZF/FIFe/WCF/TICA. To mniej niż 1% wszystkich kotów w kraju. Reszta 7+ mln
            > to dachowce i koty wolno żyjące dbajace o siebie same

Wszystkie koty są rasowe.
            • opa34 Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:10
              Ty tez jestes rasowy....kretyn
              • negativum Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 04:00
                opa34 napisał(a):

> Ty tez jestes rasowy....kretyn

Jeśli już to, rasowym kretynem.
                Analabeto.
          • papawulon1 Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 00:37
            Cymbale, opisywany problem dotyczy problemu z zapsiałą Polska a nie kotami.
    • garyx Re: Liczba psów w Polsce 03.07.26, 02:22
      Liczba psów w Polsce pokazuje, jak ważne są odpowiedzialna opieka, rejestracja zwierząt oraz działania ograniczające bezdomność.

highflybet.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka