Dodaj do ulubionych

Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie zrobi

05.08.26, 20:09
Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie zrobił - na czym dokładnie polega mój zarzut?

Morawiecki nie był w rządach PiS szeregowym ministrem bez wpływu.
Był wicepremierem, ministrem rozwoju i finansów, a od grudnia 2017 do grudnia 2023 roku premierem.
Był więc nie tylko wykonawcą polityki PiS, lecz także jej współautorem, publicznym obrońcą i główną twarzą gospodarczą obozu władzy.

Dlatego obecne przedstawianie przez niego „Rozwoju Plus” jako projektu nowoczesnej, przedsiębiorczej i rozwojowej prawicy prowokuje naturalne pytanie:

Skoro Morawiecki wiedział, jak należy unowocześnić państwo, obniżyć koszty działalności, przyspieszyć energetykę jądrową i poprawić warunki dla przedsiębiorców, dlaczego nie doprowadził do tego, kiedy przez sześć lat kierował rządem?
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:18
      Jednocześnie ten sam Morawiecki był doradcą rządu Tuska - czyli ma dosiadczenie z obu stron. A ktora strona dawała mu więcej ?
      • kawa_poranna11 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:33
        albwu napisał:

> Jednocześnie ten sam Morawiecki był doradcą rządu Tuska - czyli ma dosiadczenie
        > z obu stron. A ktora strona dawała mu więcej ?

Po Tusku wiedział, jak doradzać.
        Po sześciu latach premierostwa powinien już wiedzieć, jak rządzić.
        Tymczasem znowu zaczyna od nowych obietnic.
        • kawa_poranna11 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:37
          Doświadczenie z obu stron niewątpliwie ma.
          Tylko że po stronie Tuska mógł doradzać, a po stronie PiS miał działać.
          Dlatego jego wiarygodność ocenia się nie po tym, co mówił na
          posiedzeniach Rady Gospodarczej, lecz po tym, co rzeczywiście zrobił
          jako pisowski premier.
        • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:37
          kawa_poranna11 napisała:

> albwu napisał:
          >
          > > Jednocześnie ten sam Morawiecki był doradcą rządu Tuska - czyli ma dosiad
          > czenie
          > > z obu stron. A ktora strona dawała mu więcej ?
          >
          > Po Tusku wiedział, jak doradzać.
          Po Tusku , w trakcie doradzania, zorientował się, że pracuje dla przestępczej organizacji i ...przeszedł do PiSu :)
          > Po sześciu latach premierostwa powinien już wiedzieć, jak rządzić.
          > Tymczasem znowu zaczyna od nowych obietnic.
          Idzie drogą typową zarówno dla PiS jak i dla PO i jej koalicji. Czekamy aż zaproponuje akademiki za złotówkę.
    • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:23
      kawa_poranna11 napisała:

> Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie zrobił - na czym dokładnie polega
      > mój zarzut?
      Nie ceniłem Morawieckiego jako premiera o czym świadczą moje posty w archiwum. Szcególnie za nieudane projekty gospodarcze.
      Jednak Twoja argumentacja kawuniu, że jak raz czegoś nie zrobił to drugi raz nie zrobi nie ma zastosowania w mechanizmach wyborczych.
      Zauważ, że Tusk nie zrealizował ponad połowy planów w kadencji 2007-2015 ale za drugim razem zobacz jak mu świetnie idzie :)
      • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:51
        A Morawiecki i PiS ilu obietnic nie zrealizowali? Oni przy pełni władzy mogli nie zrealizować swoich obietnic, niektóre mocno spartaczyć i to jest git lub wina Tuska. A Tusk wszystko musi nie mając pełni władzy, a to co zrobił się nie liczy.
        • kawa_poranna11 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 20:59
          PiS rządził przez osiem lat.
          Miał większość parlamentarną, własny rząd, podporządkowane zaplecze polityczne, a przez cały ten okres prezydentem był kandydat wywodzący się z PiS,
          Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki przez sześć lat stał na czele rządu.
          Nie mieli większości konstytucyjnej, ale mieli warunki do rządzenia, o jakich obecny wielopartyjny gabinet Tuska może tylko pomarzyć.

A jednak nie zrealizowano wielu zapowiedzi, część inwestycji ciągnęła się latami, a niektóre reformy wprowadzono tak nieudolnie, że trzeba było je natychmiast poprawiać.
          Najlepszym przykładem jest Polski Ład — flagowa reforma rządu Morawieckiego, wprowadzona w pośpiechu, powodująca chaos podatkowy, problemy księgowe, niepewność prawną i kolejne korekty przepisów.

Ale według zwolenników PiS wtedy zawsze znajdowało się usprawiedliwienie: pandemia, wojna, Unia Europejska, urzędnicy, koalicjanci, opozycja, a w ostateczności oczywiście Tusk.

Dzisiaj obowiązuje odwrotna zasada. Tusk ma spełnić każdą obietnicę natychmiast, choć kieruje koalicją kilku ugrupowań o różnych programach, a jego ustawy może zawetować prezydent związany z politycznym obozem PiS.
          Najpierw reformy blokował Duda, a obecnie robi to Nawrocki — w lutym 2026 roku zawetował między innymi ustawę dotyczącą Krajowej Rady Sądownictwa.

Oczywiście rząd Tuska należy rozliczać.
          Powinien odpowiadać zarówno za to, co zrobił, jak i za to, czego nie zrobił.
          Nie można jednak uczciwie stosować dwóch zupełnie różnych miar:

PiS przy niemal pełnej kontroli nad państwem mogło nie dotrzymywać obietnic, popełniać błędy i poprawiać własne reformy — i zawsze znajdowało się wytłumaczenie.

Tusk natomiast ma zrealizować wszystko, natychmiast i bez względu na koalicjantów, prezydenckie weta oraz instytucjonalny bałagan pozostawiony po ośmiu latach rządów PiS.
          A gdy coś zrealizuje, słyszymy, że to nieważne, za małe albo wcale nie jego zasługa.

Morawiecki może dziś mówić, że się nauczył, dojrzał i ma nowe pomysły.
          Tylko że naukę odbywał przez sześć lat na stanowisku premiera, na koszt obywateli i przy wyjątkowo sprzyjającym układzie politycznym.

Dlatego właściwe pytanie nie brzmi:

„Czy Morawiecki teraz już umie?”

Tylko:

„Dlaczego mamy ponownie uwierzyć człowiekowi, który miał znacznie więcej władzy niż obecny premier, a dziś przedstawia jako nowe rozwiązania to, czego wcześniej nie potrafił albo nie chciał skutecznie przeprowadzić?”

Najwyraźniej w polskiej polityce obowiązuje szczególna zasada:
          PiS rozliczamy z dobrych chęci, a Tuska z każdego przecinka w obietnicach.
          • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 21:35
            Duda też się 10 lat uczył i jak pokazało życie - niczego się nie nauczył.
            • kawa_poranna11 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 21:46
              asia-loi napisała:

> Duda też się 10 lat uczył i jak pokazało życie - niczego się nie nauczył.
              >
              Duda też przez dziesięć lat miał się uczyć prezydentury.
              I jak pokazało życie - nie nauczył się ani samodzielności,
              ani odpowiedzialności, ani stawiania interesu państwa
              ponad interesem własnego obozu pisowskiego.
              Dlatego argument: „Morawiecki się nauczył i teraz już będzie umiał”
              brzmi wyjątkowo słabo.
              W PiS nauka na najwyższych stanowiskach trwa latami,
              kosztuje państwo miliardy, a na końcu i tak słyszymy,
              że trzeba dać im jeszcze jedną szansę.
              Duda nieudolnie i przestępczo działając uczył się dziesięć lat.
              Morawiecki sześć lat jako premier.
              Ile jeszcze kadencji potrzeba, żeby wreszcie zaczęli odpowiadać za skutki własnych decyzji?
              W PiS doświadczenie nie służy wyciąganiu wniosków.
              Służy jedynie uzasadnianiu, dlaczego należy dać im kolejną kadencję.
          • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 06:31
            kawa_poranna11 napisała:
            > „Dlaczego mamy ponownie uwierzyć człowiekowi, który miał znacznie więcej władzy
            > niż obecny premier, a dziś przedstawia jako nowe rozwiązania to, czego wcześni
            > ej nie potrafił albo nie chciał skutecznie przeprowadzić?”
            Ja mu nie wierzę.

> Najwyraźniej w polskiej polityce obowiązuje szczególna zasada:
            > PiS rozliczamy z dobrych chęci, a Tuska z każdego przecinka w obietnicach.
            Ogólnik PrOpagandowy. Kompromitacja w lubelskiem służb państwa (rakiera samosterująca) to nie przecinek bo dotyczy obronności czyli kwestii podstawowej dla każdego obywatela.
            • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:17
              no-popis napisała:
              .
              > Kompromitacja w lubelskiem służb państwa (rakiera samoste
              > rująca) to nie przecinek bo dotyczy obronności czyli kwestii podstawowej
              > dla każdego obywatela.>

Za to rakieta pod Bydgoszczą, za pisowskich rządów - to był pokaz siły państwa i pisowskich rządów. Zwłaszcza jak Błaszczak próbował swoją winę i nieudolność zrzucić na generała.
              • no-popis daruj sobie trollu 08.08.26, 08:01
                asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
                > .
                > > Kompromitacja w lubelskiem służb państwa (rakiera samoste
                > > rująca) to nie przecinek bo dotyczy obronności czyli kwestii podst
                > awowej
                > > dla każdego obywatela.>
                >
                > Za to rakieta pod Bydgoszczą, za pisowskich rządów - to był pokaz siły państwa
                > i pisowskich rządów. Zwłaszcza jak Błaszczak próbował swoją winę i nieudolność
                > zrzucić na generała.
                Nie, to byłą również kompromitacja.
                To Ty jako troll Tuska i trolle PiS licytujecie się w ten sposób.
                Dla mnie jedno i drugie jest kompromitacją....tym się od Ciebie i innych trolli tu różnię i uczciwa ocena faktów to nie jest symetryzm.
                • asia-loi Re: daruj sobie trollu 08.08.26, 09:50
                  no-popis napisała:

> To Ty jako troll Tuska i trolle PiS licytujecie się w ten sposób.
                  > Dla mnie jedno i drugie jest kompromitacją....tym się od Ciebie i innych trolli tu różnię>
                  >
                  Jakoś nie zauważyłam, żebyś krytykował PiS czy Konfy. A na punkcie Tuska masz wręcz obsesję.
        • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 06:27
          asia-loi napisała:

> A Morawiecki i PiS ilu obietnic nie zrealizowali? Oni przy pełni władzy mogli n
          > ie zrealizować swoich obietnic, niektóre mocno spartaczyć i to jest git lub win
          > a Tuska. A Tusk wszystko musi nie mając pełni władzy, a to co zrobił się nie li
          > czy.
          Wygrała Pani Nagrodę Dnia za tekst propagandowy.
          • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:32
            no-popis napisała:

> Wygrała Pani Nagrodę Dnia za tekst propagandowy. >

A co jest tą nagrodą 🤔
            I nie pani, Aśka jestem 😉
            • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:35
              asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
              >
              > > Wygrała Pani Nagrodę Dnia za tekst propagandowy. >
              >
              > A co jest tą nagrodą 🤔
              Gdyby to ode mnie zależało to otrzymałabyś prawo do loty samolotem i fotkę z premierem Tuskiem we czwartek w kursie na Gdańsk.
              > I nie pani, Aśka jestem 😉
              Zastosowałem tylko taką "stylówę, Aśka.
      • stasi1 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:01
        Jednym słowem morawiecki nie przekonał cię i nadal będziesz pisowcem?
        • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:08
          stasi1 napisał:

> Jednym słowem morawiecki nie przekonał cię i nadal będziesz pisowcem?
          Nadal uważasz, że bycie trolle na tym forum to jest właściwa pozycja dla Ciebie?
          Mnie Morawiecki nie "nie przekonał" ale był fatalnym premierem o czym tu pisałem na tym forum jak tym premierem był. Nie pisałem krótkich, ogólnych zdań typowych dla trolli o łagodnym usposobieniu jak Ty, który piszesz nazwiska nielubianych polityków małą literą ale nie wykazujesz agresji. Pisałem konkretne, merytoryczne zarzuty do polityki rządu Morawieckiego w sferze, która mnie interesuje a mianowicie w tematach gospodarczych i spokrewnionych.
          • stasi1 Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 07.08.26, 14:35
            A czym trol od nie trola różni się?
            Cóż raczej nie zauważałem tego że pisałeś coś negatywnego o morawieckim. A co dużych liter to nie ja to ustalam. W tej materii polegam na telefonie. Zresztą już raz to wyjaśniałem
    • qwardian Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 21:45
      Kaszebskiego kwota wolna od podatku 60 tys. jest nierealna, ale już 40 tysięcy jest w zasięgu, więc jeżeli Von Morawietzky ją zaproponuje, to głosuję na Von Braun, bo lojalność zobowiązuje. Jestem nieprzekupny jak NSDAP Plus..
      • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 21:56
        qwardian napisał:

> ...to głosuję na Von Braun, bo lojalność zobowiązuje. Jestem nieprzekupny jak NSDAP Plus.. >

🫣
        Ale takim hipoktytą jak von Braun nie jesteś? A może jesteś?
        • qwardian Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 22:09
          Zagłosuj Von Braun to się zorientujesz, czy nim jest.
          • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 22:22
            qwardian napisał:

> Zagłosuj Von Braun to się zorientujesz, czy nim jest.>
            >

To że Braun jest hipokrytą, to ja wiem. Ja się pytam czy Ty jesteś hipokrytą takim jak Braun?
            • qwardian Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 05.08.26, 22:53
              Nie formułuję w ten sposób pytań i tym bardziej nie odnoszę, bo to nieuprzejme..
              • asia-loi Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 08:37
                qwardian napisał:

> Nie formułuję w ten sposób pytań i tym bardziej nie odnoszę, bo to nieuprzejme> .
                >

A co w moim pytaniu jest nieuprzejmego?
                Jesteśmy na publicznym forum, gdzie jest mnóstwo różnych trolli i ruskich onuc, a nie na herbatce u angielskiej królowej.
      • no-popis Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 06:37
        qwardian napisał:

> Kaszebskiego kwota wolna od podatku 60 tys. jest nierealna, ale już 40 tysięcy
        > jest w zasięgu,
        Jak to wyliczyłeś? Czy wywróżyłeś z kart :)
        • qwardian Re: Morawiecki przez lata miał władzę i tego nie 06.08.26, 15:31
          40 tysięcy dochodu rocznie nie powinno być podatkowane, bo stanowi minimum zachowania standardu życia białego człowieka na przyzwoitym poziomie. Jest mnóstwo innych podatków, które rządzący marnotrawią, ale te 40 tysięcy powinny wszystkim wystarczyć. Wszystko ponad to jest zbytkiem, a poniżej uwłaczające godności..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka