Dodaj do ulubionych

Chwalą Nawrockiego!

08.08.26, 18:15
Bez względu na wiek zwolennicy prezydenta potrzebowali chwili, żeby odpowiedzieć, co dobrego według nich zrobił Karol Nawrocki przez rok urzędowania jako głowa państwa. Zamiast konkretnych odpowiedzi, najczęściej padały życzeniowe odpowiedzi w stylu: "bronił tradycji i polskości". — Zrobił więcej, niż to było możliwe w takiej sytuacji, w jakiej jest, kiedy pomijają go władze rządowe i sejmowe. Rzeczywiście mamy ratunek dla Polski — mówił mężczyzna w kamizelce odblaskowej.

Rok prezydentury i największy sukces brzmi: „bronił tradycji i polskości”.
To trochę jakby kierowca po roku jazdy chwalił się, że cały czas trzymał kierownicę, ale nikt nie wie, dokąd dojechał. Prezydent ma być od rozwiązywania problemów państwa, a nie od produkowania wzniosłych haseł dla własnego elektoratu.
„Nie pozwolili mi działać” to najstarsza wymówka polityków, którzy nie mają czym się pochwalić.
Polska potrzebuje skutecznego prezydenta, a nie wiecznego kandydata na bohatera.
Obserwuj wątek
    • hordol Chwalą Nawrockiego! Tuska trochę mniej 08.08.26, 18:40
      i tyle
      • kawa_poranna11 Re: Chwalą Nawrockiego! Tuska trochę mniej 08.08.26, 18:52
        hordol napisała:

> i tyle
        „Bronił tradycji i polskości” - czyli konkretnie czego i przed kim?
        Prezydent nie jest kustoszem narodowych świętości ani konferansjerem od patriotycznych akademii, tylko ma wykonywać realne zadania państwowe.
        Jeśli po roku urzędowania zwolennicy Nawrockiego muszą ratować jego bilans takimi mglistymi hasłami, to znaczy, że z konkretami jest krucho.
        Polskości nie broni się samym patosem, wetami i wojenką z rządem.
        Państwo potrzebuje skuteczności, a nie nieustannego przedstawienia pod biało-czerwoną flagą.
        Najwyraźniej u Nawrockiego im mniej rezultatów, tym więcej „polskości”.
        • hordol Re: Chwalą Nawrockiego! Tuska trochę mniej 08.08.26, 19:53
          wypisuj swe, a raczej AI ,elaboraty na niszowym forum.tyle twojego.
          • no-popis otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 19:59
            hordol napisała:

> wypisuj swe, a raczej AI ,elaboraty na niszowym forum.tyle twojego.
            Ty możesz mieć rację Hordol. Być może otworzyłaś mi oczy :)

Wstukałem do AI tekst: "Napisz mi referat na forum dyskusyjne krytyczny wobec rządu Tuska" i ...w niecałe 5 sekund wyskoczyło mi to poniżej :)
            Rząd Donalda Tuska mierzy się z rosnącym kryzysem zaufania i odpływem elektoratu z kilku kluczowych powodów strukturalnych, politycznych oraz gospodarczych.
            Poniższa analiza krytyczna przedstawia główne obszary, które budzą największe niezadowolenie społeczno-gospodarcze i prowadzą do odrzucenia tej władzy przez część wyborców.
            1. Niedotrzymanie kluczowych obietnic wyborczych (Syndrom „100 konkretów”)Najpoważniejszym zarzutem formułowanym wobec gabinetu Donalda Tuska jest uderzająca rozbieżność między radykalnymi zapowiedziami z kampanii wyborczej a ich późniejszą realizacją.Wymiar podatkowy: Sztandarowa obietnica podniesienia kwoty wolnej od podatku do 60 tysięcy złotych została odłożona w czasie, co uderzyło w wiarygodność finansową rządu.Prawa kobiet i światopogląd: Brak realizacji zapowiedzi dotyczących liberalizacji prawa aborcyjnego oraz wprowadzenia związków partnerskich wywołał głębokie rozczarowanie wśród młodego, progresywnego elektoratu.Paraliż decyzyjny: Wyborcy postrzegają strategię rządu jako pasywną, opartą na ciągłym zasłanianiu się audytami i trudną sytuacją budżetową po poprzednikach.
            2. Pogorszenie sytuacji materialnej i koszty życiaPolityka gospodarcza rządu pokryła się z bolesnymi dla portfeli Polaków zmianami strukturalnymi, które uderzyły w klasę średnią i najuboższych.Powrót wyższego VAT-u: Przywrócenie 5% stawki podatku VAT na podstawowe produkty żywnościowe przełożyło się na natychmiastowy wzrost cen w sklepach.Uwolnienie cen energii: Rezygnacja z pełnego mrożenia cen prądu i gazu od połowy 2024 roku wywołała skokowy wzrost rachunków za media, napędzając obawy o ubóstwo energetyczne.Brak systemowego wsparcia: Wyborcy o niższych dochodach czują się opuszczeni przez liberalny kurs gospodarczy, który nie oferuje adekwatnych tarcz osłonowych w warunkach wciąż odczuwalnej drożyzny.
            3. Kryzys wizerunkowy: Polityka „rozliczeń” zamiast rozwojuDla wielu umiarkowanych wyborców problemem stała się monotematyczność przekazu rządowego, zdominowana przez narrację odwetową.Rozliczenia jako jedyny program: Skupienie uwagi państwa na komisjach śledczych i audytach poprzedniej władzy zaczęło być postrzegane jako temat zastępczy, mający ukryć brak własnej wizji modernizacji kraju.Zagrożenie dla strategicznych inwestycji: Chaos decyzyjny i opóźnienia wokół kluczowych projektów rozwojowych (takich jak Centralny Port Komunikacyjny, elektrownie atomowe czy port kontenerowy w Świnoujściu) wywołują sprzeciw wyborców nastawionych na rozwój suwerennej infrastruktury.
            4. Pęknięcia wewnętrzne i chaos w koalicjiRząd Donalda Tuska, będący szeroką koalicją od Lewicy po konserwatywny PSL, cierpi na permanentny paraliż wewnętrzny.Nieustanne spory publiczne: Konflikty o aborcję, składkę zdrowotną czy kredyt mieszkaniowy są toczone na forum publicznym, co buduje obraz władzy niespójnej i kłótliwej.Brak sprawnego zarządzania: Wyborcy oczekujący stabilności widzą gabinet, w którym poszczególni ministrowie wetują nawzajem swoje projekty ustaw, co uniemożliwia skuteczne reformowanie państwa.
            5. Rozczarowanie standardami rządzeniaWyborcy, którzy oczekiwali nowej jakości w polityce i pełnego przywrócenia praworządności, czują się zawiedzeni metodami stosowanymi przez nową władzę.Wątpliwości proceduralne: Sposób przejmowania mediów publicznych czy zmiany w prokuraturze, choć argumentowane koniecznością naprawy państwa, przez wielu prawników i wyborców zostały uznane za działanie na granicy prawa lub z jego przekroczeniem.
            6. Zawłaszczanie aparatu państwa: Krytycy wskazują na obsadzanie spółek Skarbu Państwa i agencji rządowych według klucza partyjnego, co stanowiło zaprzeczenie obietnic o merytokracji i odpolitycznieniu instytucji publicznych.
            • hordol Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 20:10
              sam byś to płodził z godzinę lub więcej.rzecz nie warta zachodu w "dyskusji" na tym forum zwłaszcza gdy tu dyskutują osoby w 100 % przekonane do swych racji.
              • kawa_poranna11 Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 20:26
                hordol napisała:

> sam byś to płodził z godzinę lub więcej.rzecz nie warta zachodu w "dyskusji" na
                > tym forum zwłaszcza gdy tu dyskutują osoby w 100 % przekonane do swych racji.

Nie jesteś przekonana do swoich racji?
                • hordol Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 20:36
                  uważam,że wieloletni ,nasilony spór polityczny jaki jest w moim kraju jest bardzo szkodliwy. dla wszystkich.

a forum kraj to duperela i rozrywka.
                  • kawa_poranna11 Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 21:18
                    hordol napisała:

> uważam,że wieloletni ,nasilony spór polityczny jaki jest w moim kraju jest bar
                    > dzo szkodliwy. dla wszystkich.
                    Pogadaj w tej sprawie z Kaczyńskim.
                    Podzielił Polskę i Polaków jak mało kto.
                    I popatrz - ledwo włóczący nogami, bełkocący staruch a podział się utrzymuje.|
                    Mistrzunio, cooooo?
                    • opa34 Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 21:25
                      Z tym nie do konca sie zgodze ,ten kurdupel wykorzystal umiejetnie sklonosc Polakow do glupoty
                    • no-popis Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 21:28
                      kawa_poranna11 napisała:

> hordol napisała:
                      >
                      > > uważam,że wieloletni ,nasilony spór polityczny jaki jest w moim kraju je
                      > st bar
                      > > dzo szkodliwy. dla wszystkich.
                      > Pogadaj w tej sprawie z Kaczyńskim.
                      > Podzielił Polskę i Polaków jak mało kto.
                      Polskę podzielił Tusk, który przegrał wybory z Lechem Kaczyńskim, nawet nie pogratulował prostak jeden, strzelił focha, dostał wilczych oczu i ...do dzisiaj jest wojna.
                    • hordol Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 21:34
                      ledwo włóczący nogami, bełkocący staruch

no, wypuść jeszcze trochę rzygowin proszę

• kawa_poranna11 Re: otworzyłaś mi chyba oczy 08.08.26, 21:45
                        hordol napisała:

> ledwo włóczący nogami, bełkocący staruch
                        >
                        > no, wypuść jeszcze trochę rzygowin proszę
                        >
                        Widziałam, słyszałam wczoraj.
                        Coś się dzisiaj zmieniło?
                        Nie powłóczy, nie bełkoce?
    • obrotowy no co by nie mowic... 08.08.26, 18:54
      Karol nadyma sie lepiej , niz czynil to Andrzejek - ktory to zupelnie nie mial pary :)
    • no-popis Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:24
      kawa_poranna11 napisała:
      > „Nie pozwolili mi działać” to najstarsza wymówka polityków, którzy nie mają czy
      > m się pochwalić.
      I taką wymówkę stosuje rząd Tuska. .
      • asia-loi Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:34
        no-popis napisał

> I taką wymówkę stosuje rząd Tuska. .>

Porównujesz ośmioletnią pełnię władzy PiS-u, z trzyletnim koalicyjnym rządem i prezydentem, który postawił sobie za cel zniszczenie rządu Tuska, o czym sam Nawrocki publicznie mówił?
        Porównaj dwie takie same sytuacje w takich samych realiach.
        • no-popis Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:43
          asia-loi napisała:

> no-popis napisał
          >
          > > I taką wymówkę stosuje rząd Tuska. .>
          >
          > Porównujesz ośmioletnią pełnię władzy PiS-u, z trzyletnim koalicyjnym rządem i
          > prezydentem, który postawił sobie za cel zniszczenie rządu Tuska, o czym sam Na
          > wrocki publicznie mówił?
          > Porównaj dwie takie same sytuacje w takich samych realiach.
          Nie, odpowiedziałem Kawie a Ty nie zrozumiałaś tezy kawy i mojej odpowiedzi ale ...to Twój problem.
    • asia-loi Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:27
      Moim zdaniem, Nawrocki nic dobrego dla Polski nie zrobił. Tak samo Duda nic nie zrobił dobrego. Jeżeli coś dobrego zrobili dla Polski, to proszę mi tu napisać.
      • negativum Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:34
        asia-loi napisała:

> Moim zdaniem, Nawrocki nic dobrego dla Polski nie zrobił. Tak samo Duda nic nie
        > zrobił dobrego. Jeżeli coś dobrego zrobili dla Polski, to proszę mi tu napisać

x.com/ekonomat_pl/status/2085680708295520654
        1.5 miliarda padło.

https://pbs.twimg.com/media/HPIbVtxXcAAtnkT?format=jpg&name=medium
        • asia-loi Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:41
          Daruj sobie głupawe memy.
          Pytam poważnie i poproszę o konkrety.
          • negativum Re: Chwalą Nawrockiego! 08.08.26, 19:46
            asia-loi napisała:

> Daruj sobie głupawe memy.
            > Pytam poważnie i poproszę o konkrety.

No konkret masz. Herr Donald leci w Kosmos, lub choćby na Marsa…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka