superspec2 19.09.26, 12:02 A Forum milczy.:) www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boggi_dan Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 12:15 Cudownie. "Obniżony rating Polski. Moody’s wskazuje wprost na wysoki deficyt, rosnący dług publiczny i coraz droższą obsługę zadłużenia jako czynniki, które osłabiają wiarygodność naszego państwa. Kradną, kłamią i zadłużają naszą Ojczyznę. Niestety, za wszystko zapłacimy my – Polacy!" – napisał Paweł Szefernaker, szef gabinetu prezydenta Karola Nawrockiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 12:34 adam.eu napisał: > Co jeszcze pokazuje? Np że publikacja jest autorstwa środowiska zbliżonego do prezydenta. Czy zatem wnioski wysnute w nim są fałszywe i nie mamy do czynienia z problemami fiskalnymi, długiem i ukrywaniem wydatków? A może wystarczające jest uspakajanie w wykonaniu ministerstwa finansów? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 12:47 Te niby dobrze odnosi się do jachtów i salonikow za zółtymi i firankami dla oczadziałych kaowców bez kolejki. A obniżenie odnosi się do defraudacji i przewłaszczenia przez Tuska Funduszu KPO budżetu UE wynegocjowanego przez Morawieckiego z UE, na szlak komunikacyjno- handlowy Północy Południe UE. Morawiecki załatwiał on dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 12:49 Ośrodek prezydencki ma wpływ chociażby na wysokość deficytu. Aha, i skłócenie ośrodka prezydenckiego z rządem było przedstawione jako ryzyko do obniżenia ratingu. Tu przypomnę niektórym, że obniżenie ratingu powoduje praktycznie powoduje większe wydatki na obsługę długu. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 12:59 adam.eu napisał: > Ośrodek prezydencki ma wpływ chociażby na wysokość deficytu. Zgodnie z konstytucją polityka finansowa i budżetowa leżą w wyłącznej gestii rządu. Prezydent lekceważy konstytucję i podnosi wysokość deficytu? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 14:05 Nie leży w wyłącznej gesti rządu bo jednak prezydent ma wpływ na to jakie wpływy są do budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 14:10 stasi1 napisał: > Nie leży w wyłącznej gesti rządu bo jednak prezydent ma wpływ na to jakie wpływ > y są do budżetu Idę o zakład, że on o tym doskonale wie. ale pisze dla gawiedzi. Tak samo przytłaczająca większość wiedziała, że Polska nie ma możliwości uzyskać korzystniejszego kredytu na zbrojenia niż SAFE. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:30 stasi1 napisał: > Nie leży w wyłącznej gesti rządu bo jednak prezydent ma wpływ na to jakie wpływ > y są do budżetu Nie. Jest dokładnie tak jak napisałem "polityka finansowa i budżetowa leżą w wyłącznej gestii rządu". Natomiast wpływ na wysokość dochodów budżetowych i deficytu ma mnóstwo czynników. M.in. kursy walut, ceny ropy, waloryzacja emerytur, weta prezydenta. Można tak wymieniać i wymieniać. Ale za politykę odpowiada rząd i on ponosi za to odpowiedzialność. A opowiadanie o tym, że kursy, że prezydent, bo pogoda była niekorzystna to wchodzenie w rejony pie...mento. Prezydent może zawetować ustawy okołobudżetowe z różnych powodów, zwykle ze względu na zbyt wysokie koszty lub w sytuacji zwiększania i tak wysokiego deficytu. A to, że prezydent przy okazji wykorzystuje luki konstytucyjne to zupełnie inna bajka i temat. Problemy z wetem polegają na tym, że nie masz praktycznej możliwości oceny co by było, gdyby było. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:18 "Nie. Jest dokładnie tak jak napisałem "polityka finansowa i budżetowa leżą w wyłącznej gestii rządu". Natomiast wpływ na wysokość dochodów budżetowych i deficytu ma mnóstwo czynników.] (....) Wpływ zależy też ustaw, niektóre z nich zawetował prezydent. Przecież wiesz o tym, a więc czemu mydlisz oczy? Poza tym wbrew Twojemu pisaniu agencje ratingowe podnoszą ryzyko polityczne, konkretnie spory na linii rząd prezydent. Nie zgadzasz się to po raz drugi proszę Cię pędź do nich i poucz je, Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:29 adam.eu napisał: > Wpływ zależy też ustaw, niektóre z nich zawetował prezydent. > Przecież wiesz o tym, a więc czemu mydlisz oczy? Przyganiał kocioł garnkowi. To Ty usiłujesz wmówić mi i innym, że jedynym czynnikiem zmiany ratingu jest prezydent. Raport mówi o powodach: Rekordowy deficyt budżetowy. Gwałtownie rosnący dług publiczny. Wypychanie długu poza budżet. Impas polityczny Ja nie mam problemu z oceną działalności prezydenta, Ty zaś usilnie ignorujesz pozostałe przyczyny. Jest jak napisałem, prezydent wykorzystuje luki konstytucyjne by działać wbrew rządowi, ale jego zagrywki mają stosunkowo niewielki wpływ na rating, który dodatkowo dodatkowo zmienił ocenę trendu na trwały. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 09:24 Akurat prezydent jest przewidywalny, więc nic dziwnego że działa przeciwko interesom Polski Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 10:23 stasi1 napisał: > Akurat prezydent jest przewidywalny, więc nic dziwnego że działa przeciwko inte > resom Polski No patrz Pan i ponad 50 % wyborców w dalszym ciągu popiera działanie wbrew interesom Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Obniżono rating Polski 22.09.26, 10:05 Cóż, takie życie. Aby cię pocieszyć oto pewnie większość z nich to z ciemnego ludu Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 14:07 Praktycznie rząd, RPP, prezydent. oczywiście w różnym stopniu. A jeżeli uważasz inaczej, to interweniuj w agencjach ratingowych, które poprzednio utrzymały rating ale z perspektywą negatywną ze względu na kłótnie na linii rząd prezydent. Dodatkowo pędź do prezydenta, aby nie wetował ustaw mających na celu zwiększenie przychodów budżetu. Mam nadzieję, że nie będziesz dawał absurdalnych przykładów jak przy dyskusji na temat przepisów regulujących krypto waluty. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 16:47 superspec2 napisał: > Czyli winien KOPiS! Ta. Za swojej poprzedniej kadencji Tusk zniszczył Stocznie Polskie, cukrownie itd..... Teraz niszczy dalej ! Jakie może mieć notowania Polska skoro jest niszczona Jej infrastruktura przemysłowa, militarna i niezależność państwowa. Ale to Pisiory winne. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 17:09 Moim zdaniem KO PIS jest winny ze względu na wysokie koszty stałe programów socjalnych w stosunku do PKB. A Taniarada jeszcze chce podnosić emerytury o taki sam procent, jak to robił PIS przy dwucyfrowej inflacji. Ale oliwy do ognia dokładają kłótnie na linii rząd prezydent co jak wspominałem agencje brały pod uwagę. Pewnie też w jakimś stopniu na to mogły wpłynąć programy osłonowe dla paliwa, ale nie chcę się wymądrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:03 adam.eu napisał: > Moim zdaniem KO PIS jest winny ze względu na wysokie koszty stałe programów soc > jalnych w stosunku do PKB. A Taniarada jeszcze chce podnosić emerytury o taki s > am procent, jak to robił PIS przy dwucyfrowej inflacji. > > Ale oliwy do ognia dokładają kłótnie na linii rząd prezydent co jak wspominałem > agencje brały pod uwagę. Pewnie też w jakimś stopniu na to mogły wpłynąć progr > amy osłonowe dla paliwa, ale nie chcę się wymądrzać. Podwyżka wstecz dla ciebie to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:38 adam.eu napisał: > Mam nadzieję, że nie będziesz dawał absurdalnych przykładów jak przy dyskusji > na temat przepisów regulujących krypto waluty. Mój drogi Adasiu, zastosowałeś mi tu specyficzną konstrukcję wypowiedzi. Zarzucając mi pisanie absurdów posłużyłeś się samymi absurdami. A w inkryminowanym wątku nie nie wykazałeś, nie udowodniłeś mi wpisanie jakiegokolwiek absurdu. Popisałeś się tam za to bełkotliwym wpisem, który dobrotliwie potraktowałem jako wpis, który trudno zrozumieć. Chcesz powalczyć na absurdy, zrób to w miejscu, gdzie je dostrzegłeś. Inaczej to personalne ataki zacietrzewionego obrońcy lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:46 Nie przejmuj się, ważne ze Glapinski dokupił złota, jak złajdaczeni wrócą do władzy będą mieli czym się dzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:32 "Mój drogi Adasiu, zastosowałeś mi tu specyficzną konstrukcję wypowiedzi. Zarzucając mi pisanie absurdów posłużyłeś się samymi absurdami. A w inkryminowanym wątku nie nie wykazałeś, nie udowodniłeś mi wpisanie jakiegokolwiek absurdu. Popisałeś się tam za to bełkotliwym wpisem, który dobrotliwie potraktowałem jako wpis, który trudno zrozumieć. Chcesz powalczyć na absurdy, zrób to w miejscu, gdzie je dostrzegłeś. Inaczej to personalne ataki zacietrzewionego obrońcy lewicy." Napisze Ci więc tutaj, jeżeli to masz na myśli, Twoje powoływanie się na pamiętną aferę na na kontraktach terminowych 100 sekundową, czy ta z Barings Banku również afera sprzed laty to Twoja głupia manipulacja, że nie ma potrzeby regulacji rynku krypto walut, bo i tak afery mogą być. Na pewno wiesz, ze tamte afery miały zupełnie inny przebieg. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:36 adam.eu napisał: > Na pewno wiesz, ze tamte afery miały zupełnie inny przebieg. Owszem ale wypaczasz sens moich wypowiedzi. Ja mówiłem o tym, że nie da się przenieść przepisów GPW do krypto walut a nie, że są niepotrzebne. Dodałem też, że to wynika z zupełnie innych uwarunkowań i specyfiki obu rynków. A przykłady miały jedynie wesprzeć tą tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:41 Tym bardziej nie da się przenieść Twoje przykłady do kryto walut. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:52 adam.eu napisał: > Tym bardziej nie da się przenieść Twoje przykłady do kryto walut. > Może użycie przykładów było błędem, ale wynikało to z narzuconej pewnej narracji, mamy doskonałe przepisy chroniące rynek giełdowy, to zastosujmy je na rynku krypto walut. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 00:08 boggi_dan napisał: > Cudownie. "Obniżony rating Polski. Moody’s wskazuje wprost na wysoki deficyt, r > osnący dług publiczny i coraz droższą obsługę zadłużenia jako czynniki, które o > słabiają wiarygodność naszego państwa. Kradną, kłamią i zadłużają naszą Ojczyzn > ę. Niestety, za wszystko zapłacimy my – Polacy!" – napisał Paweł Szefernaker, s > zef gabinetu prezydenta Karola Nawrockiego. Szefernaker grzmi o długu i deficycie, ale wygodnie zapomina, że Nawrocki też jest częścią procesu stanowienia prawa. Nawrocki nie układa budżetu - za politykę fiskalną odpowiada przede wszystkim rząd - lecz jego podpis albo weto wpływa na dochody państwa. Moody’s mówi wprost: Polsce potrzebna jest wiarygodna konsolidacja fiskalna, bo deficyt ma pozostać w okolicach 7% PKB, a dług dalej rosnąć. Łatwo więc pisać w internecie „kradną i zadłużają”, trudniej współuczestniczyć w rozwiązaniach, które mają poprawić finanse państwa. Ratingu Polski nie naprawia się tweetem z Pałacu Prezydenckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 00:28 kawa_poranna11 napisała: > boggi_dan napisał: > > > Cudownie. "Obniżony rating Polski. Moody’s wskazuje wprost na wysoki defi > cyt, r > > osnący dług publiczny i coraz droższą obsługę zadłużenia jako czynniki, k > tóre o > > słabiają wiarygodność naszego państwa. Kradną, kłamią i zadłużają naszą O > jczyzn > > ę. Niestety, za wszystko zapłacimy my – Polacy!" – napisał Paweł Szeferna > ker, s > > zef gabinetu prezydenta Karola Nawrockiego. > > Szefernaker grzmi o długu i deficycie, ale wygodnie zapomina, że Nawrocki też j > est częścią procesu stanowienia prawa. > Nawrocki nie układa budżetu - za politykę fiskalną odpowiada przede wszystkim r > ząd - lecz jego podpis albo weto wpływa na dochody państwa. > Moody’s mówi wprost: Polsce potrzebna jest wiarygodna konsolidacja fiskalna, bo > deficyt ma pozostać w okolicach 7% PKB, a dług dalej rosnąć. > Łatwo więc pisać w internecie „kradną i zadłużają”, trudniej współuczestniczyć > w rozwiązaniach, które mają poprawić finanse państwa. > Ratingu Polski nie naprawia się tweetem z Pałacu Prezydenckiego. 75% a nie 7%. Zarabiasz X wydajesz 1.75X. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 01:04 kawa_poranna11: > Moody’s mówi wprost: Polsce potrzebna jest wiarygodna konsolidacja fiskalna, bo deficyt > ma pozostać w okolicach 7% PKB, a dług dalej rosnąć. negativum: > 75% a nie 7%. Według arytmetyki negatywowej? Roczne PKB wynosi ok. 4bln zł; deficyt — ok. 300mld zł. Z normalnego dzielenia wychodzi: 300mld / 4bln = 3 / 40 = 0.075 = 7.5% A jak dzielą na Twojej dzielni, na której uzyskałeś (zamiast nauki rachunków) pokancerowany łeb, to ani Kawa_Poranna11, ani ja już nie odpowiadamy. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 10:43 stefan4 napisał: > Roczne PKB wynosi ok. 4bln zł; deficyt — ok. 300mld zł. Z normalnego dzi > elenia wychodzi: > 300mld / 4bln = 3 / 40 = 0.075 =&nb > sp; 7.5% > Policz według arytmetyki zastosowanej przy ustalaniu długu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 08:57 negativum napisał: > Zarabiasz X wydajesz 1.75X. Powodzenia. A co będzie, jeżeli ktoś obcina zarobki a domaga się zwiększenia wydatków? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis POlacy nic się nie stało 21.09.26, 06:39 kawa_poranna11 napisała: > Szefernaker grzmi o długu i deficycie, ale wygodnie zapomina, że Nawrocki też j > est częścią procesu stanowienia prawa. > Nawrocki nie układa budżetu - za politykę fiskalną odpowiada przede wszystkim r > ząd - lecz jego podpis albo weto wpływa na dochody państwa. > Moody’s mówi wprost: Polsce potrzebna jest wiarygodna konsolidacja fiskalna, bo > deficyt ma pozostać w okolicach 7% PKB, a dług dalej rosnąć. > Łatwo więc pisać w internecie „kradną i zadłużają”, trudniej współuczestniczyć > w rozwiązaniach, które mają poprawić finanse państwa. > Ratingu Polski nie naprawia się tweetem z Pałacu Prezydenckiego. POlacy nic się nie stało. Wina Kaczyńskiego i Nawrockiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 08:54 no-popis napisała: > POlacy nic się nie stało. Wina Kaczyńskiego i Nawrockiego :) Nie masz racji pisząc, że nic się stało, bowiem to za kilka miesięcy zapewne spowoduje podniesienie obsługi długu. Częściowo masz rację, że to wina Nawrockiego, bowiem wetował ustawy mające zwiększyć wpływ do budżetu. Również sprzeczności na linii rząd prezydent agencje oceniają jak RYZYKO POLITYCZNE. A wina Kaczyńskiego? Świadomie działał na utrzymanie wszystkich wet Nawrockiego również tych, które miały wpływ na budżet. To tak gwoli Twojej oceny, chyba że miałeś zupełnie inny cel pisząc ten post? Pochwal się. I przypomnę Ci, że PIS już po połowie drugiej kadencji mając swojego prezydenta narzekał na swoich poprzedników. Może przypomnisz, co wtedy pisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 10:18 adam.eu napisał: > no-popis napisała: > > > > POlacy nic się nie stało. Wina Kaczyńskiego i Nawrockiego :) > > Nie masz racji pisząc, że nic się stało, bowiem to za kilka miesięcy zapewne sp > owoduje podniesienie obsługi długu. Częściowo masz rację, że to wina Nawrockieg > o, bowiem wetował ustawy mające zwiększyć wpływ do budżetu. Dawaj konkrety a nie ogólniki o niePOkalanie Poczęty najliczniejszym rządzie w UE. Również sprzecznośc > i na linii rząd prezydent agencje oceniają jak RYZYKO POLITYCZNE. A wina Kaczy > ńskiego? Świadomie działał na utrzymanie wszystkich wet Nawrockiego również tyc > h, które miały wpływ na budżet. > > To tak gwoli Twojej oceny, chyba że miałeś zupełnie inny cel pisząc ten post? P > ochwal się. > > I przypomnę Ci, że PIS już po połowie drugiej kadencji mając swojego prezydenta > narzekał na swoich poprzedników. Może przypomnisz, co wtedy pisałeś? Rozmawiać mogę o konkretach a nie o ogólnikach PrOpagandowych z SMSów jakie otrzymujesz. Dawaj konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 11:34 Nie udaj, ze nie wiesz, nie słyszałeś, nie pamiętasz o wetach czy o skierowaniu do TK ustaw, które ograniczyły wpływ do budżety czy zwiększyły wydatki. Jego SAFE zero procent to też zwiększyłby wypływ z budżetu, a do tego się nie odnosisz. Nie dostałem żadnego smsa o tym, o czym pierzesz czy pisałeś. Obawiam się, że jeszcze długo nie dostanę. Ale może przekażesz mi, kiedy coś więcej na ten temat, jeżeli jesteś tej materii tak oblatany. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 11:44 adam.eu napisał: > Nie udaj, ze nie wiesz, nie słyszałeś, nie pamiętasz o wetach czy o skierowaniu > do TK ustaw, które ograniczyły wpływ do budżety czy zwiększyły wydatki. Jego S > AFE zero procent to też zwiększyłby wypływ z budżetu, a do tego się nie odnosis > z. Dawaj konkrety, które veto spowodowało takie skutki. Wykręcasz się jak piskorz lub pracownik propagandowy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 11:56 Jeszcze raz piszę Popisie, doskonale wiesz, że działania Batyra przyczyniły się do spadku dochodów do budżetu o ileś mld zł. A jeżeli o dziwo nie zdajesz sobie sprawy, to polecam Ci bardziej dla szczególne dla Ciebie wiarygodne źródło niż moja osoba. Google Ci znajdzie i dokładniej określi sumę, Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 10:54 > no-popis napisała: Wina Kaczyńskiego i Nawrockiego :) adam.eu napisał: > Również sprzecznośc > i na linii rząd prezydent agencje oceniają jak RYZYKO POLITYCZNE. Tak, ale to wchodzi wiele innych spraw a nie tylko weta prezydenta. Same weta nie odgrywają tak znaczącej roli jak inne przyczyny powstania długu. Rząd nie potrafił znaleźć odpowiedniego mechanizmu niwelującego skutki wet, mimo swoich obietnic. Jeśli chodzi o przyczyny długów to tak dla przypomnienia mechanizm kreatywnej księgowości i ukrywania długu wprowadził w 2020 roku Morawiecki podczas pandemi covidowej. Wszystkie kolejne rządy korzystają z tego mechanizmu i żaden włącznie z obecnym nie zdecydował się na likwidację tego mechanizmu. Toma znacznie większy wpływ na deficyt niż weta prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 11:40 "Same weta nie odgrywają tak znaczącej roli jak inne przyczyny powstania długu." W gruncie rzeczy to zgadzam i nie ma co kruszyć kopii o być może szczegóły. I bardzo słusznie zwracasz uwagę na kreatywną księgowość, co mi zupełnie umknęło z mojej świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 12:08 Moja dyskusja z Popisem skłoniły mnie do przejrzenia informacji na temat wpływy Nawrockiego na finanse państwa. Przekonałem się, że te wpływ jest większy niż wcześniej sądziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: POlacy nic się nie stało 21.09.26, 12:25 adam.eu napisał: > Przekonałem się, że te wpływ jest większy niż > wcześniej sądziłem. He! Trudno mi to docenić, gdyż nie wiem co sądziłeś. Ale na poziomie tej dyskusji mogę się całkowicie z tym zgodzić. Problem w tym, że tu będziesz miał do czynienia z szacunkami a te w dużej mierze zależą od tego, kto je przeprowadza. Ja mam jeszcze jeden powód, by nie kruszyć kopii, Moody wyrównało swój rating do ocen agencji Fitch i S&P. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: POlacy nic się nie stało 22.09.26, 10:49 hymenoz napisał: > adam.eu napisał: > > > Przekonałem się, że te wpływ jest większy niż > > wcześniej sądziłem. > > He! Trudno mi to docenić, gdyż nie wiem co sądziłeś. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Wina 8 lat rządów PiSu? 19.09.26, 12:25 superspec2 napisał: > A Forum milczy.:) > > www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html To wina 8 lat rządów PiSu? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wina 8 lat rządów PiSu? 19.09.26, 21:20 czciborwielki napisał(a): > superspec2 napisał: > > > A Forum milczy.:) > To wina 8 lat rządów PiSu? Ależ oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wina 8 lat rządów PiSu? 21.09.26, 10:21 czciborwielki napisał(a): > superspec2 napisał: > > > A Forum milczy.:) > > > > www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html > > To wina 8 lat rządów PiSu? Tak też sądziłem, że tak to widzisz :) Niczym się nie różnicie PO od PiS. Tamci mówili , że winne jest POprzednie 8 lat PO i Wy podobnie. Ostatni rząd, który działał głównie myśląc o Polsce to był rząd SLD i rząd AWS. Póżniej od 205 wszystkie rządy działały w interesie partii przede wszystkim a nie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 14:01 superspec2 napisał: > A Forum milczy.:) > > www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html To wina Kaczyńskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 14:57 no-popis napisała: > superspec2 napisał: > > > A Forum milczy.:) > > > > www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html > To wina Kaczyńskiego! Jego pradziadka. Jesteś ekonomistą, dobrze wiesz, że by wyciągnąć trzeba włożyć. Rozumieli do przed wojną - COP. Ba nawet Edziu to rozumiał. Jak idzie CPK i elektrownia jądrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 15:34 negativum napisał: > no-popis napisała: > > > superspec2 napisał: > > > > > A Forum milczy.:) > > > > > > www.money.pl/finanse/ogarnijmy-sie-pierwsza-taka-decyzja-w-historii-rating-polski-w-dol-7331000529778944a.html > > To wina Kaczyńskiego! > > > Jego pradziadka. > Jesteś ekonomistą, dobrze wiesz, że by wyciągnąć trzeba włożyć. > Rozumieli do przed wojną - COP. Ba nawet Edziu to rozumiał. > > Jak idzie CPK i elektrownia jądrowa? Dzisiejszy dzień nie jest dniem Twojej szczytowej formy. Idź na spacer :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 15:51 no-popis napisała: > > Jak idzie CPK i elektrownia jądrowa? > Dzisiejszy dzień nie jest dniem Twojej szczytowej formy. Idź na spacer :) Byłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:51 negativum napisał: > no-popis napisała: > > Jesteś ekonomistą, To pro-pis jest innym nickiem dottore z kropką? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:44 Paweł Szefernaker 🇵🇱 @szefernaker Obniżony rating Polski. Moody’s wskazuje wprost na wysoki deficyt, rosnący dług publiczny i coraz droższą obsługę zadłużenia jako czynniki, które osłabiają wiarygodność naszego państwa. Kradną, kłamią i zadłużają naszą Ojczyznę. Niestety, za wszystko zapłacimy my - Polacy! Śmiechem go @SmiechemGo Commentary account Szef Kancelarii Prezydenta Paweł Szefernaker po raz kolejny próbuje pisać historię na nowo, rzucając na oślep oskarżeniami o obniżenie ratingu Polski przez agencję Moody’s z A2 do A3. Gdy polityk PiS staje przed kamerą i z zatroskaną miną obwinia obecny rząd za stan finansów publicznych, z jego ust ulatuje jednak pewien bardzo istotny, acz „wygodnie przeoczony” szczegół: odsetki od rachunków wystawionych przez Mateusza Morawieckiego trzeba płacić właśnie dzisiaj. Oto krótka, wyrazista i zrozumiała dla każdego lekcja finansowej manipulacji w wykonaniu szefa gabinetu prezydenta. 1. Zapomniał Pan zacytować kluczowej części zdania, Panie Szefernaker? Szefernaker krzyczy o obniżce ocen, ale gubi po drodze połowę komunikatu agencji Moody’s. A mówi on jasno: obniżka ratingu idzie w parze ze zmianą perspektywy z NEGATYWNEJ na STABILNĄ. Co to oznacza w języku finansów? Że negatywny trend, pod poduszką którego Polskę zostawiły lata rządów PiS, został zatrzymany i ustabilizowany. Agencja zauważyła, że polska gospodarka ma mocne fundamenty, a ryzyka zostały opanowane. Ale o tym politycy z otoczenia Nawrockiego w swoich płomiennych oświadczeniach już wolą nie wspominać. 2. Skąd naprawdę wziął się ten dług? Długie cienie „Pinokia” Kiedy Szefernaker zrzuca winę na obecny rząd, uprawia czystą hipokryzję. Pieniądze nie znikają z budżetu w próżni. Dzisiejsza wysoka cena obsługi zadłużenia to prosty efekt polityki Mateusza Morawieckiego („Pinokia”), który przez lata zadłużał kraj na niespotykaną skalę. Obligacje na wariackich odsetkach: To obecny rząd musi dziś spłacać i wykupywać koszmarnie drogie obligacje skarbowe, które w czasach szalejącej inflacji i podnoszenia stóp procentowych z rozmachu emitował rząd Morawieckiego. Kiedy „Pinokio” wypuszczał na rynek te wysoko oprocentowane papiery wartościowe, czerpał z nich garściami gotówkę, by finansować wyborcze obietnice socjalne i kupować doraźne poparcie. Dzisiaj przyszła pora na wykup i zapłatę gigantycznych odsetek. Rząd Tuska spłaca po prostu derywaty i długi zaciągnięte przez poprzedników na wariackich warunkach. Ciemne fundusze pozabudżetowe: Morawiecki doprowadził do mistrzostwa oparty na braku przejrzystości proceder wyciągania długu poza budżet państwa (tzw. debudżetyzacja). Stworzono całą sieć równoległych „ciemnych funduszy” przy Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) czy Polskim Funduszu Rozwoju (PFR). Dług ten był ukryty przed stabilizującą regułą wydatkową i kontrolą parlamentarną, ale odsetki od niego są jak najbardziej prawdziwe – i trzeba je płacić z kieszeni dzisiejszego podatnika. 3. Anatomia kłamstwa: Jak Szefernaker odwraca kota ogonem Proces, który doprowadził do decyzji Moody’s, można wyjaśnić prostą analogią: Zostawiasz nowemu lokatorowi mieszkanie z wziętymi na Twój rachunek chwilówkami, rosnącymi odsetkami karnymi i zepsutą instalacją, a potem stajesz w drzwiach z pretensją, że nowy lokator wydaje za dużo pieniędzy na spłatę rat w banku. Agencja Moody’s wyrównała ocenę Polski do poziomu S&P oraz Fitch właśnie z powodu skumulowanych ciężarów strukturalnych: rekordowych wydatków na zbrojenia (których nikt nie kwestionuje), rosnących kosztów zdrowia oraz gigantycznych kosztów obsługi długu narosłego za czasów PiS. Rzucanie w tej sytuacji oskarżeń pod adresem obecnej ekipy przez szefa gabinetu prezydenta nie jest wyrazem troski o państwo – to beszczelna próba przerzucenia odpowiedzialności za własne, wieloletnie szastanie publicznym groszem na tych, którzy dzisiaj muszą te zaciągnięte na wariackich warunkach kredyty spłacać. Redaktor AtuśMi® Bibliografia Komunikat Agencji Moody's Ratings dotyczący oceny sovereign rating Rzeczypospolitej Polskiej (wrzesień 2026 r.). Raporty Ministerstwa Finansów RP ws. harmonogramu wykupu i kosztów obsługi państwowego długu publicznego oraz obligacji hurtowych z lat 2021–2025. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:44 Tylko jeden uśmieszek? To się nie liczy. Więcej uśmieszków dla takiego ważnego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:45 Nie ma się z czego cieszyć. 110 mld zł, może nie wystarczyć na spłatę odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 18:59 Głównym przyczyną jest 300 mld zł co rok długu. A Prezydenta ma stać na czele przestrzegania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:24 Dzisiejsza wysoka cena obsługi zadłużenia to prosty efekt polityki Mateusza Morawieckiego („Pinokia”), który przez lata zadłużał kraj na niespotykaną skalę. Obligacje na wariackich odsetkach: To obecny rząd musi dziś spłacać i wykupywać koszmarnie drogie obligacje skarbowe, które w czasach szalejącej inflacji i podnoszenia stóp procentowych z rozmachu emitował rząd Morawieckiego. Kiedy „Pinokio” wypuszczał na rynek te wysoko oprocentowane papiery wartościowe, czerpał z nich garściami gotówkę, by finansować wyborcze obietnice socjalne i kupować doraźne poparcie. Dzisiaj przyszła pora na wykup i zapłatę gigantycznych odsetek. Rząd Tuska spłaca po prostu derywaty i długi zaciągnięte przez poprzedników na wariackich warunkach. Ciemne fundusze pozabudżetowe: Morawiecki doprowadził do mistrzostwa oparty na braku przejrzystości proceder wyciągania długu poza budżet państwa (tzw. debudżetyzacja). Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:32 Pies wróć do Gierka bo to on rozpoczął wielkie zadłużanie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:35 Widzę, że piszesz jak "oblatany" finansista. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 19:43 adam.eu napisał: > Widzę, że piszesz jak "oblatany" finansista. To do mnie? nonsens nigdy nie pracowałem w finansach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 20:25 hymenoz napisał: > Pies wróć do Gierka bo to on rozpoczął wielkie zadłużanie Polski. > No paczpan! Nawet Don Kulawy nie potrafił zniwelować szkód jakie dokonali jego poprzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 20:58 hymenoz napisał: > Pies wróć do Gierka bo to on rozpoczął wielkie zadłużanie Polski. > Przez 24 lata takiego czegoś nie było. Dopiero Platfusy doprowadzili. Oni to będą zwalali na PiS, jak ten tutaj, bo niby co innego potrafią powiedzieć/zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Obniżono rating Polski 19.09.26, 21:22 pies.na.czarnych napisała: > Wina Prezydenta; Zdecydowanie! Najliczniejszy rząd w Europie, rząd niePOkalanego POczęcia dwoi się i troi aby naprawiać błędy Narockiego. Bingo! Błaźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 12:34 > Wina Prezydenta; Zdecydowanie! Chociaż raz musze się z tobą zgodzić. Batyr nie wie co znaczy słowo "oszczędność". Szasta pieniędzmi na prawo i lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 15:59 pies.na.czarnych napisała: > > Wina Prezydenta; Zdecydowanie! > > Chociaż raz musze się z tobą zgodzić. Batyr nie wie co znaczy słowo "oszczędnoś > ć". Szasta pieniędzmi na prawo i lewo. No fakt, że nie ogląda każdej, publicznej złotówki z dwóch stron zanim ją wyda - jak to czyni rząd Tuska :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis To szansa dla Polski 19.09.26, 21:24 Rząd tych matołów, o ile nie ogłosi stany wyjątkowego i nie przesunie wyborów, tylko kryzys może odsunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Dobrze, że nie ma SAFE Batyra. 20.09.26, 15:44 Na razie jest to stosunkowo naprawdę niewielka obniżka i tylko jednej agencji.Nie SAFE zero spowodowało by szybszy spadek ratingu. Raz z powodu zwiększenie obciążenie odsetkami. A dwa to nie wiadomo, czy ile wtedy tych pieniędzy poszłoby na rozwój polskiego sektora zbrojeniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Dobrze, że nie ma SAFE Batyra. 20.09.26, 20:26 To trzeba przyjąć ze spokojem, bo zrobić tu nie da się nic. PIS uruchomił lawinę wydatków, od +500 poczynając i żaden rozsądny rząd zlikwidować tego nie może, bo przegra wybory, bo w kraju królują socjalizm i rozdawnictwo, można je tylko nie rozdmuchiwać. Na pewno nie można zmniejszać wydatków na obronność, złodziejstwa KRUSu, górniczego ani funduszu kościelnego ruszyć rząd się nie odważy. To co można jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Dobrze, że nie ma SAFE Batyra. 20.09.26, 20:42 buldog2 napisał: > PIS uruchomił lawinę wydatków, Zgadza się. Ale ja nie jestem pewien, czy pod hasłami racjonalizacji wydatków na socjal nie da wygrać się wyborów. Z drugiej strony demokracja to nic innego jak plebiscyt popularności co oznacza zdobyć popularność i po wygranych wyborach zlikwidować wszelkie inflacyjne ustawy, które wymyślili poprzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Dobrze, że nie ma SAFE Batyra. 22.09.26, 08:09 nie jestem pewien, czy pod hasłami racjonalizacji wydatków na socjal nie da wygrać się wyborów. Nie da się, w społeczeństwie zdemoralizowanym przez rządy PISu, który zapewniał że "pieniądze na wszystko są", "wystarczy nie kraść", sam kradł w ilościach przekraczających wszelkie wcześniejsze wyobrażenia, a zdemoralizowani i wciąż demoralizowani zwolennicy mówili "kradną, ale się dzielą". Sensowny wpis wart jest poważnej odpowiedzi, dokończę później. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis w dużej POlityce miałbyś przesr%$#e Specu 21.09.26, 06:26 Gdybyś w dużej polityce, będąc uczestnikiem tej obecnie rządzącej ferajny, obwieścił pierwszy tę złą wiadomość, jak zrobiłeś to tu na forum, to właśnie niezależna prokuratura stawiałby Ci zarzuty za żle wystawioną fakturę 10 lat temu na 700 zł jakby czegoś innego nie znaleźli. :) ...niczym posłaniec rzymski Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 13:12 Tak szczerze mówiąc, nie tyle obniżono, co wyrównano do ratingów S&P i Fitch. Teraz u wszystkich trzech wielkich agencji mamy podobny rating i miejsce w piątej dziesiątce. Wcześniej Moody's oceniał naszą wiarygodność nieco wyżej niż inni. Można się było tego spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Obniżono rating Polski 21.09.26, 22:19 Zanosi się na to, że superspece dostaną zmniejszone renty i emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Obniżono rating Polski 22.09.26, 09:28 Jestem w imie stabilności budżetu gotowy do zaciskania pasa. Odpowiedz Link Zgłoś