Dodaj do ulubionych

Geneza masonerii

28.11.04, 20:48
Do niedwana sądziłem, że masoneria, pomijając średniowieczne cechy malarzy ma
korzenie w XVIII wieku i że były to grupy tzw. oswieceniowców, prowadzących
owszem walkę z Kościołem, choć chyba nie wszystkie. Teraz słyszę, że to jakiś
Antykościół a jego geneza tkwi w czasach biblijnych. Kto cos o tym wie. Za
opowiastki o cyklistach z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Geneza masonerii 28.11.04, 21:57
      Nie wiem, czy to o to Ci chodzi, ale o ile się nie mylę różni pseudomasoni lubią wywodzić swoje stowarzyszenia z czasów przedchrześcijańskich. Z Egiptu bodajże. Nie pamiętam teraz szczegółów, ale jeśli to o to Ci chodzi, mogę poszukać źródeł. Myślę że to raczej bajki jakichś wyrośniętych dzieci;)
      • ratzinger Re: Geneza masonerii 28.11.04, 23:06
        O to właśnie chodzi, myśle, że taka tradycja ma na nich silny wpływ. Są pod
        wpływem Złego. Nie wszyscy uznają istnienie Złego ale wielu uznaje złą energię.
        Słyszałem, że masoni są pod wpływem zła. Brak Boga w sercu to też zło - bo jak
        mówil święty Augustyn - zło jest brakiem dobra. Ja im współczuję, bo pustkę po
        Bogu zapełniają narkotykami, seksem, mamoną. Albo mają swiadomosć, że służą
        Złemu i czerpią radość z łez Kościoła.
        • waldy25 Re: Geneza masonerii 28.11.04, 23:21
          A gdzie są te łzy kościoła? U Jankowskiego czy może u ojca prowadzącego? Dobro,
          kościół i bóg to jest pakiet? A ja wybieram osobno dobro, no i co? Chyba lepiej
          na tym wychodzę, nie tylko zresztą ja.
          Pozdrawiam.
          • utrat Re: Geneza masonerii 28.11.04, 23:25
            zapytajcie sie STAREGOMASONA. to taki idiota, myszkuje po roznych forach i robi
            tam burdel.
            • utrat Re: Geneza masonerii 28.11.04, 23:30
              na pewno zajrzy niedlugo i do Was. to jest fantastyczny czlowiek, naprawde. ma
              wiele cech wspolnych z romanem giertychem, wzorem dla wielu sposrod
              radiomaryjowcow. jest inteligentny i oczytany... jak na 13-latka. pozdrawiam
              Masona, mego wiernego kompana z forum knedliczki, na ktore w imieniu
              republikana, wielkiego serca i umyslu czlowieka, serdecznie zapraszam
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23876
              *Zastrzegam ze wszystko, co zostalo tu przeze mnie napisane, to wierutne
              klamstwo. Nie wiem bowiem, czy Mason nie jest mlodszy....
        • humbak Re: Geneza masonerii 28.11.04, 23:32
          No to to troszkę potrwa. Mam w domku jedną taką ulotkę. Postaram się ją wydobyć. Póki co polecam poniższe teksty. Pierwszy jest o ile dobrze pamiętam dość wiarygodny, drug nieco ubarwiony, ale raczej w porządku. Trzeciego jeszcze nie znam:
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,1446
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,2292
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,1788
          • humbak Re: Geneza masonerii 29.11.04, 00:35
            Należy zaznaczyć, że strona jest nieco... ukierunkowana gnostycko. Nie jestem pewny, ale takie odnoszę wrażenie.
    • starymason Re: Geneza masonerii 01.12.04, 20:20
      a czy do lozy ,,opus dei" nalezy r. giertych bo tak mi sie wydaje, a w toruniu
      tez jest niezla loza hehehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka