Gość: Y Powtórka z ks. Jankowskiego !!!!????" IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 10:29 zygac sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Co lepsze - gry, czy ciemnota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:30 Plaga szaranczy, ktora obecnie nadleciala nad Izrael wywolala powazne spory wsrod ortodoksyjnych rabinow tego >kraju. Debata dotyczy koszernosci tego owada. >Szarancza jest jednym z nielicznych owadow, ktore pozwala spozywac ksiega Kaplanska: "Ale bedziecie jesc >sposrod czworonoznych latajacych owadow tylko te, ktorych [tylne] konczyny wystaja ponad nogami [przednimi], aby >[mogly] skakac na nich po ziemi. Nastepujace sposrod nich mozecie jesc: wszelkie gatunki szaranczy, wszelkie >gatunki soleam, wszelkie gatunki chargol i wszelkie gatunki chagab. Wszystkie inne gatunki latajacych owadow >czworonoznych beda dla was obrzydliwoscia" (Kpl. 11, 21-23). >Jednak zdaniem najbardziej konserwatywnych rabinow nie wszystkie odmiany szaranczy mozna uznac za koszerne. >A poniewaz - szczegolowy spis odmian koszernych zaginal przed wiekami - obecnie nalezy sie powstrzymac od >spozywania wszystkich gatunkow tych owadow, tak by nie trafic przez przypadek na cos niekoszernego. >Rabini podkreslaja takze, ze plaga szaranczy stanowi ostrzezenie kierowane do Zydow przez Niebiosa. - Mamy sie >nawrocic, kochac swoich bliznich i pomagac im - powiedzial glowny rabin Izraela Szlomo Amar. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 "aktualny proboszcz ks. Jarosław Piłat" 02.12.04, 10:55 Czy to daleki potomek Poncjusza Piłata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miron Gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:04 Zasadniczym problemem grupy przemądrzałych uczestników forum jest to,że w Kościele podejmowane są jakie kolwiek inicjatywy.Zastanawia jednakn to,że jeżeli nie przynależa do tego Kościoła,nie uczęszczają na Mszę św, nie utorzsamiają się z nim albo są wrogami Kościoła to co ich to obchodzi co w nim się dzieje.Ludzie zajmijcie się swoimi sprawami...A swoją drogą gdyby to środowiska lewackie albo homoseksualiści promowali w ten sposób tolerancję i poszanowanie wolności większość obecnych na tym forum piała by z zachwytu jaka to wspaniała inicjatywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy A kiedy filmiki? IP: *.profiline.com.pl 02.12.04, 11:26 Ja zaczekam, aż będą rozdawać filmy XXX. Wtedy pójdę na roraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślący czemu ateiści i komuniści pouczają księży jak ... IP: *.waw-bro.leased-e.ids.pl 02.12.04, 11:33 czemu ateiści i komuniści pouczają księży jak ...ewangelizować? Oni mają swojego boga i dla niego będą "świeckiej pamięci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malit To żadna nowość! Na początku lat 90.jak byłem w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:43 podstawówce, w moim kościele też rozdawali kartki za chodzenie na roraty a potem jak ktoś miał wszystkie dostawał książki, puzle albo zabawki. O grach się nie śniło ale ta sama idea. Nie wiem jak jest teraz ale pewnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roraty_ok no i bardzo dobrze!! na roratach dla dzieci zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:51 zawsze bylo cos fajnego,jak ja kiedys bylem to pamietam ze byly zawsze konkursty na najladniejszy lampion i jakies nagrody sie dostawalo za to,nie pamietam juz co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "i swięty lubi prezenty" IP: *.wschowa.master.pl 02.12.04, 11:59 od tego zaczyna się nauka prawdziwej moralności. Życie wieczne w zamian za ofiarę w postaci dudków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalikarz prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:11 U nas w parafi w Częstochowie, również dzieci dostają prezenty. Oczywiście nie wszystkie, tylko wylosowane( numery od 1 do 99).Numery powyżej setki mają pecha. Nie są to gry komputerowe czy atlasy, ale jakieś drobiazgi typu zakładki do książek, plany lekcji, figurki itd. Oczywiście dzieciaki latają, inaczej raczej można by je policzyć na palcach jednej ręki w kościele. Osobiście podzielam zdanie prof. Za moich lat nie było czegość takiego i było dobrze. To rozpieszczanie dzieci. Ja to nazywam "łapanką". Medalikarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno a ja bardzo miło wspominam te czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:23 wspominam z sentymentem te czasy jak chodziłem na roraty jako mały brzdąc. też były losowania i nagrody - obrazki, figurki - i nie uważam, żeby to było coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Nic nowego IP: *.atr.bydgoszcz.pl 02.12.04, 12:26 Co Was tak dziwi ? Przecież KK zawsze handlował! Nie słyszeliście o odpustach itp. praktykach w tej instytucji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :):):) przekupstwo IP: 195.116.22.* 02.12.04, 12:30 mój 10letni kuzyn chce zostac ministrantem - i lata teraz do kosciola na kazda msze, bo za udzial - zwlaszcza w porannej jest najwiecej punktow, a kto ma najwiecej punktow moze isc najwiecej razy po koledzie, a kto idzie najwiecej razy po koledzie, ma najwiecej kasy od dziadkow i babc - a jak go spytalem, czy umi ejakas kolede zaspeiwac, to sie przyznal, ze nie i nie ma zamiaru sie uczyc - za to opowiadal, ze w kosciele rano dzieciaki na roratach tak sie bija o wejscie przed oltarz, - bo ksiadz cukierki rozdaje tym co najblizej - ze od razu przypominalo mi sie biblijne wypedzenie ze swiatyni - dokad ten swiat zmierza????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heinz Re: przekupstwo IP: 212.18.129.* 02.12.04, 14:35 jak byłem ministrantem (no tak ze 20 lat wstecz), to też lataliśmy na msze po punkty. ci, któzy mieli najwięcej punktów mogli pojechać w lecie na obóz z innymi kolegami-liderami. żeby było jasne - obóz nie był za darmo. pieniądze zbierane na kolędzie oddawało się księdzu-opiekunowi ministrantów i stanowiły dofinansowanie do obozu. reguły były znane wszystkim i tak zrodziła się rywalizacja. zdrowa moim zdaniem. dzieci postrzegają świat trochę inaczej, niż dorośli - nie są cyniczne, obcy jest im sarkazm i w ogóle świat jest dla nich mniej skomplikowany. dopiero okres dojrzewania i dorastanie zmienia nas w myślących prześmiewców wszystkiego... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catholic_player gra komputerowa "Ja jestem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:33 ciekawe czy tą grę można tam dostać? jak pisze na ich stronie - 'pierwsza gra w Polsce, a może i na świecie, o charakterze ewangelizacyjnym'. kosztuje 70zł, więc dla biednych rodzin to dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..First Sinner... Bardzo się cieszę!!! ... IP: 195.245.222.* 02.12.04, 12:55 ...bo kiedy wychodzą takie rzeczy znaczy to, że ta mafia, pod nazwą kościół katolicki traci wiernych, czyli ludzie zaczynają rozumieć, że jest to jedno wielkie bagno i zaściankowość. KK żeby mieć wiernych, musi ich przekupywać, ale żeby dzieci? ...przecież to wstyd, który jednak nie jest ważny dla kleru, a liczy się tylko to, żeby wpoić młodym obywatelom, że kk coś im daje... ...a w rzeczywistości kk zabiera dzieciom możliwość wyboru, bo przecież wiadomo, że dzieci się skuszą na prezenty... a ponoć panuje wolność słowa i wyznania.. a my dalej w średniowiecznej Polsce Żyjemy!!! Fuck the cross! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekolekcje Pełna micha za udział w rekolekcjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 14:06 Rekolekcje dla bezdomnych organizuje się w podobny sposób. Bezdomni siedzą o pustych brzuchach na rekolekcjach, by po wysłuchaniu ich dostać ciepły posiłek. To wszystko przedstawiane jest jako wspaniała inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heinz signum temporis IP: 212.18.129.* 02.12.04, 14:27 gdy byłem w wieku szkolnym, to za uczestnictwo w roratach, różańcu czy drodze krzyżowej dostawaliśmy karteczki. zależało nam na nich, bo były to elementy większego obrazka, które musieliśmy wkleić do zeszytu z religii i pokolorować. brak obrazka oznaczał ocenę niedostateczną i co za tym idzie - nieprzyjemnośći. innymi słowy zawsze była jakaś dodatkowa "motywacja" dla dzieciaków, aby chodziły do kościoła częściej, niż w niedzielę i święta. niestety tak się podziało, że dzieciaki z "pały", i to tym bardziej z religii, nic sobie nie robią. ksiądz postąpił, jak uważał. czy dobrze - pewnie nie. ale co zrobili rodzice, którzy ochrzcili te dzieci, aby chciały tak "od siebie" do kościoła chodzić? no bo po coś je ochrzcili, jak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek to chyba nic wielkiego IP: *.iat.lan / *.pai.net.pl 02.12.04, 14:45 ... pojda do szkoly też beda zbierac ... całe nasze życie to takie zbieranie nagród i kar. Jedynie można sie wściekać z niesprawiedliwość :) ja wstaje rano do roboty dzien w dzien i nikt mi HL2 w prezencie nie da :P Jeszcze kombinują jak by tu bony zabrać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoimal jakby zioło dawali :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:25 jakby jointem czestowali kazdego kto przyjdzie to sam bym sie wybral i chodził może nawet regularnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Nasz Dziennik niedlugo upadnie bez czytelnikow 02.12.04, 15:27 jak babcie tepe wymra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paolo Panie Profesorze !!! IP: *.biol.uni.torun.pl 02.12.04, 15:30 Ciekaw jestem jak pan maluchom wytłumaczy dlaczego należy uczestniczyć w Roratach. Może rostoczy Pan wizję intelektualno transcendentalną hm. Opowie Pan o duchowości człowieka, o jego potrzebach wewnętrznych. Od lat jesteem członkiem Kościoła a obrazki zbierałem za Roraty, za Drogi Krzyżowe itp. Potem dostawałem piękne książeczki o świętych i 5 z religii. Nic się nie zmieniło i proszę się nie czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez A co ma zrobic biedny proboszcz IP: 138.49.34.* 02.12.04, 16:16 Moze sam sie najmie do sprzatania domow, czyszczenia butow, odrabiania lekcji maluchom za to ze te przyjda na roraty. Pozniej przyjda do kosciola jesli w kosciele nie oni beda musieli dawac na tace ale jak kazdy dostanie 5 zl przy wyjsciu. A pozniej bedzie tak z sakramentem pokuty...za 10 pojde ale nie za darmo. Coraz lepiej. I to jeszcze dorabia sie do tego ideologie. Jest to demoralizowanie malych dzieci. No i calego spoleczenstwa. BO co maja powiedziec dzieci z tych parafii gdzie proboszcz nie rozdaje gier komputerowych (nota bene, same w sobie sa zniewoleniem dla dzieci). Przestana chodzic nie tylko na roraty ale i wogole do kosciola...bo u nas proboszcz nie rozdaje gier, pieniedzy i nie chce nawet sprzatac w naszych domach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smoq Tak samo jest w Katowicach IP: *.crowley.pl 02.12.04, 16:19 Parafia Bogucicka - moj syn od pewnego czasu uwielbia chodzic do kosciola i nie przepuszcza zadnej mszy - po malym wywiadzie dowiedzialem sie o co chodzi! SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Urynkowienie wiary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 16:20 Brawo!!! Tak trzymać!!! Za uczestnictwo we mszy niedzielnej - talon na samochód, za wpuszczenie księdza "po kolędzie" - talon na lodówkę... Bdzie pewno i 150% wierzących w Polsce. Czym jeszcze chcecie Panowie Księża związać ludzi z kościołem... Panie Boże widzisz i nie grzmisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karbat Re: Urynkowienie wiary IP: *.pool.mediaWays.net 02.12.04, 16:45 Gość portalu: kruk napisał(a): > Brawo!!! Tak trzymać!!! Za uczestnictwo we mszy niedzielnej - talon na > samochód, za wpuszczenie księdza "po kolędzie" - talon na lodówkę... Bdzie > pewno i 150% wierzących w Polsce. > Panie Boże widzisz i nie grzmisz. No i bardzo dobrze ,niech dzieci wiedza ,ze nie ma nic za darmo . A Jak nie wiecie o co biega to wiedzcie ,ze chodzi o kase. Ksieza potrafia liczyc i o to sie nie martwcie, do interesu nie dokladaja. Barany w koncu sa po to aby je strzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtuś I tacy właśnie są polscy katolicy IP: *.rzeszow.mm.pl 02.12.04, 16:49 Wszystko można kupić, nawet dusze dzieci. Księża chcą pokazać, że katolicy są w większości, a że za ten fakt zapłacili, nie ma znaczenia. Nie liczy się rzeczywista wiara, prawdziwa chęć uczestnictwa w życiu Kościoła, liczy sie tylko nabożeństwo, pokaz, demonstracja. I przede wszystkim kasa. Nie widzę różnicy między działaniami komunistów w okresie PRL, a działaniami wspołczesnych księży. Taki sam chlew. Tolerancja każdego oszustwa i przekrętu, aby tylko pokazać swoją rację. No i dlatego 90% Polaków to katolicy, ale jak widać część to katolicy w zamian za gry komputerowe. No ale z drugiej strony wszystko można kupić. Tylko kiedy wreszcie zakończy się to bagno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 Re: I tacy właśnie są polscy katolicy IP: *.icpnet.pl 02.12.04, 16:55 jak bylam mala tez biegalam o szostej na roraty, bo za zbieranie karteczek przed wigilia dostawalismy slodycze. uwazam, ze nie bylo w tym nic zlego, wprost przeciwnie na swieta dzieci dostaja prezenty :) a moze dla czesci dzieci z tego kosciola bedzie to jedyny prezent na gwiazdke? mam nadzieje, ze przez ten glupawy artykul gazety cala zabawa sie nie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: I tacy właśnie są polscy katolicy IP: *.pool.mediaWays.net 02.12.04, 21:48 Gość portalu: 3 napisał(a): > jak bylam mala tez biegalam o szostej na roraty, bo za zbieranie karteczek prze > d > wigilia dostawalismy slodycze. uwazam, ze nie bylo w tym nic zlego, wprost > przeciwnie na swieta dzieci dostaja prezenty :) Co rozdawal Jezus ,co rozdawali apostolowie uczniom , wiernym ?? Czemu ksieza wypaczaja Pismo Swiete nie maja Boga w sercu?? Kiedy oni zaczna robic i mowic tak jak nas uczy Biblia i Krol Zydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoprawny prymitywne??? To dlaczego w kazdej innej sytuacji IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 02.12.04, 16:52 Ci sami psychologowie powiedzieliby: musimy przyzwyczajac dzieci do zycia w spoleczenstwie konsumpcyjnym, przygotowywac do dzisiejszych realiow itd. Mnie w ten sposob namawiano do nauki i surprise surprise podzialalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Gry za mszę 02.12.04, 17:15 Skoro ksiądz nie widzi nic złęgo w tym że dzieci nie przychodzą do kościoła dla jezusa i Eucharystii tylko dla kartecczki uprawniająćej do wyścigu po nagrode to co się dziwić, że religijność i moralność upada. Jak poterm walczyć z takimi zachowaniami dzieci, które w swoim otoczeniu uczą się, że za dobre oceny w szkole, za nie spóźnianie się na zajęćia, albo za udział w zajęciach dodatkowych dostaną extra profity. A gdzie wtym wszystkim jest Pan Jezus? a gdzie w tym wszystkim jest rozsądek pedagogsa i wychowawcy? te dzieci w trakcie nabożeństwa zachowują sie tak jak posłowie w pralamencie: jak się pojawią na sali obrad to nikt im nie zażuci, że biora kasę za lenistwo. Teraz mamy dzieci na roratach nauczowne, ze za pieniąze się można modlić, a za kilka lat bęziemy mieli polityków, którym jak się nie da wypasionego mercedesa z karta na paliwo to oni wybiora areszt zamiast pracy w parlamencie Odpowiedz Link Zgłoś