Dodaj do ulubionych

Sejm musi zmienić przepisy o mieniu zabużańskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 15:33
Mam gdzieś Zabużan! Nie chcę, aby z moich podatków wyrównywać zachunki sprzed
pół wieki - to już historia! Za chwilę będę musiał płacić na praprawnuki
powstańców styczniowych! Dość - niech się wezną do pracy, a nie do dojenia
Państwa!
Obserwuj wątek
    • Gość: zabużanin Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 16:22
      Czas trochę poznać o co chodzi. Sprawa Zabużan jest potwierdzona przez akty
      prawne zarówno PRL-owskie, jak i III RP. Może Ci się to nie podobać, ale prawo
      jest prawem i może też nie podoba Ci się płacenie długów Gierka (też dawno),
      ale płacisz bez szemrania. Ten też zapłacisz jak byłeś cicho kiedy Państwo w
      roli pasera sprzedawało co nie swoje. Za reprywatyzacje też zapłacisz - tak się
      kończy nieszanowanie prawa. Do nauki !!!
      • Gość: Mariner Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 16:29
        Popieram. Długi trzeba płacić.
        M.
      • p.smerf Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki 15.12.04, 16:32
        A może powiesz mi do kogo mam się zwrócić w takiej sprawie: Sprzedałem samochód
        (niezły) a pieniądze wpłaciłem do PKO (mającego gwarnacje!! Skarbu państwa) na
        wysokooprocentowaną lokatę 5-letnią. Gdy po tych pięciu latach odebrałem
        ulokowaną sumę wraz ze wszystkimi odsetkami i premiami, wystarczyło mi akurat na
        dość marny rower-młodzieżówkę dla córki.
        • Gość: zabużanin odpowiedź jest bardzo prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:01
          są już procesy przciwko skarbowi Państwa o rewaloryzacje ksiązeczek
          samochodowych - patrz casus książeczek mieszkaniowych które podlegają
          rewaloryzacji. Należy zainteresować się tylko tematem. Państwo nie jest już
          świętą krową, której wszystko wolno, bo wie najlepiej jak wydawać piniądze.
        • Gość: zabuzanin Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 15.12.04, 17:02
          To jest wypowiedz totalnie nie na temat. Zabuzanie domagaja sie zwrotu ziemi za
          ktora panstwo polskie wzielo rekompensate na ziemiach zachodnich ale nikomu jej
          nie przekazalo. Niemcom nie oddajemy, to powinno to przejsc na rzecz zabuzan a
          szczegolnie po PGR-owskie, nie uprawiane ziemie czy lasy. Zabuzanie niechca
          pieniedzy. Panstwo polskie moze odebrac bezkarnie wzbogaconym czlonkom dawnej
          PZPR i oddac to co zabuzanom prawnie (umowy miedzynarodowe) sie nalezy.
          Prywatyzujac polski przemysl mozna by przekazywac udzialy w nim zabuzanom
          zamiast wspanialomyslnie bylym dyrektorom (z partyjnego nadania) w formie
          nagrod za rozlozenie tego przemyslu przez nich. Bardzo wielu z nich wzbogacilo
          sie niemozebnie a teraz szczekaja na zabuzan ze chca ograbic panstwo. Spojrzcie
          obiektywnie na sprawe. Wiekszosc zabuzan przeszla GULAGi i wiezienia rosyjskie
          a po tym nawet polskie stalinowskie wiezienia. To byli wasi ojcowie i dziadowie
          dzieki ktorym zawdzieczacie porzadne wychowanie i zachowanie tradycji polskich
          za PRL-u.
          • Gość: Danziger Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.12.04, 17:13
            > Spojrzcie obiektywnie na sprawe. Wiekszosc zabuzan przeszla GULAGi
            > i wiezienia rosyjskie a po tym nawet polskie stalinowskie wiezienia.
            > To byli wasi ojcowie i dziadowie dzieki ktorym zawdzieczacie porzadne
            > wychowanie i zachowanie tradycji polskich za PRL-u.

Co za debilizm ? - Co ma wychowanie i gułagi do zwrotów za ziemie które zostały
            zagrabione przez Stalina ? - Nie mam zamiatu aby z moich podatków dostawał
            ktokolwiek alimenty za agresję obcego państwa. Ja straciłem część rodziny
            podczas wojny, czy to znaczy że mam żądać teraz od Skarbu Państwa odszkodowania
            za straty wśród najbliższych ? - Kpina!
            • Gość: zabużanin Danziger pomyliłeś się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:25
              zapłacisz za to, że Państwo którego jesteś obywatelem nie przestrzegało prawa
              przez siebie ustanowionego. A ponieważ istnieje coś takiego co się nazywa
              polityczną odpowiedzialnością obywatela za działania rządu Państwa w którym się
              mieszka, zapłacisz zgodnie z prawem (swoją drogą na podobnej zasadzie płacą do
              dziś obecni Niemcy, choć to ich dziadkowie wywołali wojnę, a nie oni, a
              pieniądze od nich Polacy jakoś biorą i nie przeszkadza im przedawnienie)
              • Gość: michal Re: Danziger pomyliłeś się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.04, 17:38
                Formalnie masz racje, ale z drugiej strony to troche niesprawiedliwe, zeby
                zabuzanie dostali rekompensaty, a owczesni mieszkancy Polski w obecnych
                granicach, ktorym odebrano wlasnosc (ziemianie, przemyslowcy i inni), nie
                dostali niczego.
                • Gość: zabużanin Nie rozumiesz że jedziemy na tym samym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:46
                  wózku, to poczytaj ostatnie wynurzenia Pani dyrektor z departamentu
                  reprywatyzacji i rekompensat o powiązaniu ustawy "Zabużańskiej" z
                  ustawą "Reprywatyzacyjną", zwłaszcza jeśli chodzi o wysokość odszkodowań za
                  ukradzione mienie.
                  • Gość: michal Re: Nie rozumiesz że jedziemy na tym samym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.04, 17:57
                    Nie wiem gdzie znalezc wypowiedzi tej pani. Moglbys przyblizyc sens jej
                    wypowiedzi. Mysle ze to moze byc interesujace.
                    • Gość: zabużanin było to w gazecie prawnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:13
                      wystarczy w polu "szukaj" wpisać słowo: reprywatyzacji. Sens był taki, iż od
                      wyroku TK w sprawie "Zabużan" zależy jaki rząd przyjmie współczynnik procentowy
                      tego co będzie musiało zwracać z tyt. nacjonalizacji. Czyli krótko mówiąc na
                      ile pozwoli prawo "niezwracać".
                      • Gość: puba kto to jest????????????? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.12.04, 20:23
                        przepraszam bardzo,
                        czy zabużanie to jakas sekta?? i mniejszośc narodowa? bo mam wrazenie ze sie
                        tak wlasnie zachowuje. chcecie odszkodowania od kogo? od PAŃSTWA? przeciez WY
                        jesteście PAŃSTWEM podobnie jak reszta narodu. ale widze ze czujecie inaczej a
                        najlepszym przykładem jest dość chętne powoływanie sie na przypadek niemiecki.
                        Widze ze tkwi w was (jak i np w naszych posłach) myślenie PRLowskie - MY i ONI,
                        państwo i lud.. oszukać państwo dobrze, państwo oszukać źle...
                        może troche świadomości i patriotyzmu co?
                        tak! jestem zabużaninem i swe korzenie pielegnuje, tak samo jak pamięć o
                        przodkach i dawnej ziemi rodzinnej, ale nie mowie ze jestem zabuzaninem bo wole
                        powiedziec ze jestem Polakiem i stąd niczego od Polski nie chce oprocz
                        przyzwoitych warunków egzystencji.
                        i smutne jest ze PRL wciaz działa i to w myślach 'niekomunistów'......

możecie mnie wyzwać ale od teraz milczę.
                        nie bede polemizował choc z uwagą przeczytam każda wypowiedź/ripostę na moje
                        zdanie.
                        pozdrawiam
                        wszystkich, niezależnie od 'narodowości'.
                        • Gość: zabużanin No należy się na taki ciężki zarzut odpowiedź, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:04
                          bo brzmi on, ni mniej ni więcej jak ostatnie oskarżenie prof. Widackiego o brak
                          patriotyzmu u "Zabużan". Po pierwsze to raczej Niemcy powołują się na "Zabużan"
                          (nie odwrotnie) i szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, bo prawnie ma się to jak
                          pięść do nosa (odsyłam do ekspertyz prawnych, choćby z dodatku
                          prawnego "Rzeczpospolitej"). Po drugie myślenie tzw. PRLowskie widzę raczej u
                          tzw. patriotycznych "Zabużan" tak jak u "patriotycznych księży" w latach
                          Stalinizmu, w myśl zasady Państwo jest święte niezależnie od tego jakiej by
                          głupoty, zbrodni lub czegoś innego nie robiło. Przypomina mi to zasadę, że
                          obywatel jest dla Państwa, a nie Państwo dla obywatela. Ja myślę, że Państwo to
                          jednak jest organizacja dla obywatela, świadomego obywatela i nie obowiązuje tu
                          zasada jaka właśnie w Niemczech doprowadziła do zdobycia władzy przez Hitlera
                          (Państwo ponad wszystkimi).
                          Gdzie tu brak patriotyzmu, może w tym że obywatel chce by przezpisy które
                          uchwaliło samo Państwo były egzekwowane przez to Państwo ??
                          A może w tym, iż obywatel chce rozliczyć Państwo z jego złodziejstwa i to
                          przeprowadzonego zarówno w PRL jak i w niepodległej już III RP ??
                          Cóz to za kłamstwa !!
                          Cóż to za patriotyzm pozwalający Państwu na wszystko ?? Jest to chyba raczej
                          kompletny bezkrytyzm wobec Państwa pozwalający, na jego kompletną degradację
                          zarówno na płaszczyźnie moralnej jak i prawnej (bo czymże jest przyzwolenie na
                          kradzież i oszustwa czynione w białych rękawiczkach ustaw, niezgodnych z
                          konstytucją, a przyjmowanych przez to Państwo).
                          Taka postawa przypomina mi postawę takich komunistycznych "janczarów", którzy
                          przez lata indoktrynacji zagubili podstawowe pojęcia typu: patriotyzm. Państwa
                          obowiązkiem jest stać na straży praw jednostki, chronić ją a nie odwrotnie.
                          Rzeczywiście zgadzam się z ostatnim zdaniem, niech już lepiej tacy "patrioci"
                          zamilkną, bo zagubili gdzieś pojęcia z czego się składa patriotyzm i zostało im
                          samo już tylko słowo na ustach !
                        • Gość: Ania Puba wspaniale to ująłeś, popieram IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 08:48
                          Czy to normalne, jak przewodniczący zabużan tak lekko mówi ,że to tylko 3 mld
                          złotych. To jest tyle ile wynoszą roczne środki na szpitalnictwo.
                          Miliony ludzi głoduje, miliony nie ma pracy, miliony dzieci żyją w skrajnym
                          ubóstwie, a taki bezduszny typ tylko myśli o swojej kasie. Aby jak najwiecej
                          wyszabrować z naszej Najjaśniejszej RP. W pełni się z tobą zgadzam.
                          Przecież tu w Polsce dostali wspaniałe gospodarstwa, wspaniałe domy,
                          mieszkania, najczęściej urządzone pod klucz. Czego jeszcze od Polski żądają?.
                          A nasi rdzenni Polacy ponieśli ogromne straty wojenne w postaci zniszczonego
                          mienia, w postaci milionów ofiar i nikt nie myśli o żadnych rekompensatach.
                          Pa! Ania.
                          • Gość: zabużanin Aniu coś Ci się pomyliło i piszesz jak tow. Lenin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:35
                            bo ile można powtarzać, że sprawa dotyczy tych którzy nie dostali nic, bo się
                            władzy ludowej nie podobali. Weź się lepiej do nauki prawa i historii, to Ci
                            przejdzie to zaślepienie.
            • Gość: Ja Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:05
              A ileż to podatków płacisz?
              Bo sądząc po IP to nadajesz z jakiejś instytucji edukacyjnej, czyli sam jestes
              obciażeniem dla budżetu.
          • Gość: Barth Zabużanie to pijawki........... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.12.04, 17:30
            Ziemie Odzyskane, rekompensatą za tereny wschodnie...czy Ty debilu zdajesz
            sobie sprawę że większość miast Ziem Odzyskanych leżała w gruzach, tereny były
            kompletnie rozrabowane przez Armię Czerwoną i szabrowników z Polski
            centralnej...ziemie PGR dla Was,czysty śmiech!!!Wam się nic nie należy mając na
            względzie fakt,że dostawaliście ocalałe mieszkania i gospodarstwa rolne na tych
            właśnie ziemiach odzyskanych, już przy repatriacji 44-47 oraz po 56 r często
            przewyższające wartość Waszych kurnych chat na Wschodzie.Już raz dostaliście a
            teraz znowu się domagacie.Pieprzyć WAs!!!
            • Gość: michal Re: Zabużanie to pijawki........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.04, 17:33
              Nie tak ostro kolego. Nikt nie dostawal ziemi na wlasnosc. Panstwo
              komunistyczne tylko laskawie dzierzawilo ziemie.
            • Gość: zabużanin Co za indolencja umysłowa, a jaki język aż strach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:42
              Zwłaszcza w gruzach leżały farmy i gospodarstwa poniemieckie. Do nauki i nie
              pleć bzdur. Z czego Ci szabrownicy mieli niby wywozić te dobra jakby było
              wszystko zniszczone (jaka logika). A Rosjanie tak długo mieli czas stać na tych
              terenach że wszystko znisczyli, tylko jakoś ich ofensywa jak się zaczęła w
              styczniu u wrót Prus Wschodnich, to się zatrzymała dopiero w Berlinie (nawet
              jak na ówczesne warunki było to tempo ekspresowe). Nie pleć więc swoich
              farmazonów tylko przeczytaj historię tegj operacji, tudzież historię kresów -
              kurne chaty zwłaszcza w gospodarstwach kolonistów polskich na Wołyniu śmiechu
              warte !!!!!
          • Gość: Mariner Człowiek jest istota stadną IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 18:06
            Z wszyskimi tego konsekwencjami. Jedną z nich jest fakt, że jednostka odpowiada
            faktycznie za działanie grupy w której żyje. Nawet jak nie miała wpływu na
            działanie tej grupy. Tego nie da się rozpatrywać w kategoriach sprawiedliwości.
            Legalnie istniejące panstwo polskie porozumiało się z ZSRR. Przystało na złe
            warunki. To jest fakt. I nic nie zmieni kwestionowanie tej zbójeckiej umowy.
            Liczą się realia. Nie można sobie powiedzieć, że nie odpowiadamy za krzywdę
            Zabużan i olewać ich roszczenia. Oni domagają się tylko tego, co im
            gwarantowały układy z Sowietami. I tyle.
            Jeżeli wyłgamy się z tych i innych roszczeń, to być może komuś znów przyjdzie
            do głowy jakaś "nacjonalizacja". Jeżeli natomiast zwrot czyjegoś mienia nas
            zaboli, to może nie dopuścimy do kolejnego aktu "sprawiedliwości dziejowej".
            Ja też nie czuję sie osobiście winny za zabór mienia zabużanskiego, czy
            zydowskiego przez państwo w którym żyłem. Ale chcąc nie chcąc, brałem w tym
            jakiś udział. Mieszkałem w mieszkaniu, które komuś zabrano, gapiłem się w
            muzeach na obrazy, które komuś bezprawnie skonfiskowano i tak dalej.
            Jednym z fundamentów cywilizacji eyropejskiej, jest prawo własności. Z zasady,
            że każdą szkodę na własności należy zrekompensować, wyszły wszystkie kodeksy
            prawne. Największym spustoszeniem dokonanym w mentalności ludzkiej, która
            dokonali komuniści, jest zakwestionowanie tej zasady w myśleniu ludzkim. To
            jest także źródłem korupcji.
            Jeżeli mnie walnie na ulicy pijany kierowaca, to nic mi nie przyjdzie z faktu,
            że w ostatniej chwili życia pomyślę sobie: " to nie moja wina, to nie
            sprawiedliwe, że umieram z nie swojej winy". To jest właśnie konsekwencja
            społecznej natury człowieka. Chcąc nie chcąc ponosimy konsekwencje działania
            innych.
            W praktyce można było zaspokić roszczenia Zabużan (i innych) przeznaczając na
            ten cel np majątki po PGR-owskie. Było wiele możliwości.
            M.
            • Gość: kazik Re: To dlatego zniszczyliście PGR, aby teraz dać.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 19:43
              Rozumiem całą subtelną robotę. Zniszczono PGR, aby teraz szastać ziemią, dawać
              tym którzy mają silne lobby w sejmie, dawać tym , którzy ponoć mieli "majątki"
              udokumentowane tylko zeznaniami świadków. Nagle wszyscy zbużenie to AK -owcy,
              to zajdli antykomuniści. Wszystko po to ,aby rządy prawicowe uchwaliły
              korzystną dla nich ustawę. Zabużanie powinni zwrócić pieniądze wraz z odsetkami
              za użytkowanie gospodarstw oraz majątku na ziemiach polskich. Państwo powinno
              zwrócić tylko 15% różnicy pomiędzy wartością utraconego mienia a należną kwotą.
              • Gość: zabużanin co za bełkot parwnyi moralny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:07
                może jednak jakieś argumenty a nie stek nieposkładanych ze sobą i
                nieuzasadnionych oszczerstw ?
          • Gość: ANTEK Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 16.12.04, 02:40
            Zabuzanie domagaja sie zwrotu ziemi za
            >
            > ktora panstwo polskie wzielo rekompensate na ziemiach zachodnich ale nikomu
            jej
            >
            > nie przekazalo.
            PANIE ZABUZANIN, NAWOLUJESZ PAN INNYCH BY SIE BRALI DO NAUKI, A SAM PAN MASZ
            KLOPOTY Z PAMIECIA.CO TO ZNACZY PANSTWO POLSKIE WZIELO REKOMPENSATE NA ZIEMIACH
            ZACHODNICH (I NIE TYLKO).WZIELO TE ZIEMIE I WSADZILO DO...CO TO ZNACZY PANSTWO?
            MIENIE NA ZIEMIACH ODZYSKANYCH (NIE JEST TO SZCZESLIWA NAZWA ALE POKRYWA CALY
            TEREN O KTORYM MOWIMY)ZOSTALO PRZEKAZANE OSADNIKOM, W OGROMNEJ WIEKSZOSCI ZZA
            BUGA.DOSTAWALI GOSPODARSTWA, DOMY, POLA. OGLADAL PAN "SAMYCH SWOICH"? NIE
            PRZEKAZYWANO PRZEMYSLU, TO PRAWDA.ALE NIE OPOWIADAJ PAN KAWALKOW, ZE LUDZIE NIE
            DOSTALI NIC.JA , JAKO BYLY WROCLAWIANIN ,ZNAM SETKI LUDZI KTORZY DOSTALI, DOMY
            CZY MIESZKANIA .TYLKO GDZIE PAN BYL WTEDY KIEDY MOZNA BYLO DOSTAC, KIEDY BYLO
            COS DO DANIA?JA ZNAM LUDZI KTORZY DOSTALI WIECEJ NIZ ZOSTAWILI.NIE TRZEBA BYLO
            DOKUMENTOW, WYSTARCZYLO TRZECH SWIADKOW.LUDZIE MAJA WYOBRAZNIE, TO I DOSTAWALI
            Z NAWIAZKA. CZY MAJA TERAZ ODDAC? NIE MOZNA CZEKAC WIECZNOSC, BO KOMUS NIE
            ODPOWIADA, MOZE ZA MALE, MOZE POD GORKE.CZY WLADZA MIALA ODLOZYC MAJATKI I
            POCZEKAC AZ RACZY SIE PAN ZGLOSIC.WIDZI PAN, ZYCIE MATERIALNE ,I NIE
            TYLKO,BUDUJE SIE NA FUNDAMENCIE,KTORYM JEST ZNAJOMOSC MOJEGO STANU POSIADANIA W
            DNIU DZISIEJSZYM . WIEM ILE JESTEM WINIEN, ILE MNIE SA WINNI.W TYCH RACHUNKACH
            NIE MA MIEJSCA NA CZYJES STRATY PONIESIONE 60 LAT TEMU, JAK W PANA PRZYPADKU,
            CZY TROCHE DAWNIEJ, JAK W MOIM PRZYPADKU, GDYBY ZGLOSIL SIE INDIANIN Z
            ROSZCZENIAMI.NIE BYLO MIEJSCA NA PODOBNE DLUGI ,KIEDY MIESZKALEM WE
            WROCLAWIU,WOBEC NIEMIECKICH WLASCICIELI POSIADLOSCI W MOIM MIESCIE.
            • Gość: zabużanin klapki na oczach czy na umyśle ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:42
              bo pisałem już chyba z cztery razy, że sprawa dotyczy tych co nic nie dostali,
              bo władza ludowa tak sobie życzyła (a może uważa Pan że władza ludowa jak sobie
              czegoś nie życzyła to można było ją przekonać - śmiechu warte). Dalej uważam
              Pana za niedouczonego z historii !!! A może dalej Pan uważa że tzw. wrogów
              klasowych zapraszano po nawet najmniejszy ochłap, zwłłaszcza w latach 1954-1956.
              Co do Indian to się Pan zdziwisz ale poczytaj lepiej o tym ile rocznie USA
              wydają na cele socjalne dla nich, i jakie odszkodowania niektórzy z nich
              otrzymali - trochę wiedzy o tym co się pisze !!!
      • Gość: ANTEK Re: Hej, alnalfabeto prawny do nauki IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 16.12.04, 02:15
        zabużanin napisał(a):

> Czas trochę poznać o co chodzi. Sprawa Zabużan jest potwierdzona przez akty
        > prawne zarówno PRL-owskie, jak i III RP
        LUDZIE MAJA POGLADY Z GUMY. RAZ CIAGNA W PRAWO RAZ W LEWO , ZALEZY JAK PASUJE.
        IM LEPIEJ. IDE O ZAKLAD, ZE PAN ZABUZANIN ZAPYTANY O SWOJ POGLAD NA RZADY
        KOMUNY W POLSCE POWIE, ZE BYLA BEEEEEE.ALE JAK MOWIMY O JEGO POSIADLOSCIACH I
        AKTACH PRAWNYCH PRL-U TO NALEZY SZANOWAC PRAWO ,OCZYWISCIE.

może też nie podoba Ci się płacenie długów Gierka

TO JEST SPORA ROZNICA,NIE SPLACA SIE DLUGOW GIERKA JAKO OSOBY,BO SAM GIEREK
        SLABO DLA SIEBIE KOMBINOWAL,SPLACAMY DLUGI ZACIAGNIETE W LATACH 70-TYCH,
        SPLACAMY TO CO WYDALISMY NA INWESTYCJE DOBRE , ZLE I CALKIEM POMYLONE.NATOMIAST
        PAN ZABUZANIN DOMAGA SIE SPLACENIA JEGO WLASNEGO MIENIA. CZY PAN ZABUZANIN JEST
        GOTOW WROCIC , JESZCZE DZISIAJ DO SWOICH WLOSCI ZA BUGIEM,ONI JE CHETNIE
        ZWROCA, TYLKO CZY PAN TAM POJEDZIE???CZY OCZEKUJE PAN ODSZKODOWANIA ZA
        TAMTEJSZE WLOSCI, WG ZACHODNIO-EUROPEJSKICH STAWEK, WYPLACOWYCH W POLSCE?
        I JESZCZE JEDNO , PRAWO MOZNA ZMIENIC. PRAWO NIE MOZE KRZYWDZIC INNYCH.
        • Gość: zabużanin Bzdury Pan pleciesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:02
          Istotnie prawo można zmieniać wg. "widzimisię" aktualnych poglądów Państwa,
          tylko że to jest bezprawie (odsyłam do wyroku SN w sprawie działania prawa w
          okresie komunizmu). Takie prawo stosowano w Państwach komnistycznych
          (totalitarnych) i III Rzeszy. Co do ustaw obowiązujących i w PRL i III RP
          oznacza to dla mnie ciągłość prawną potwierdzoną przez niezawisły już rząd III
          RP i co mają do tego "poglądy z gumy". Co do "Gierka" to chodzi o argument
          kwestionujący zobowiązania Państwa, bo mineło już sporo czasu - proszę czytać
          trochę uważniej - ten argument jest w tym względzie całkowicie chybiony.
          Pańskim zdaniem jest różnica w płaceniu też długów Gierka, bo chodzi o
          instytucje którym rząd jest winien te pieniądze. Przypominam tylko, że te
          instytucje to w większości Banki prywatne (czyli akcjonariusze - patrz osoby
          prywatne), następny Pana argument jest do niczego. Również róznicuje Pan te
          długi od "zabużańskich" jako pieniądze wydane na tzw. "inwestycje" - proszę
          więc przyjąc do wiadomości, że pieniądze pochodzące ze sprzedaży tzw. mienia
          zabużańskiego też poszły na "inwestycje", a co Pan powie jeszcze na temat
          zakładów i gospodarstw rolnych znacjonalizowanych przez Państwo - też poszły
          na "inwestycje". Dla mnie, krótko mówiąc, obrona zwykłego paserstwa i
          złodziejstwa tylko dlatego że zrobiło to Państwo, jest conajmniej relatywizacją
          prawa i prawdy. Co do gospodarstwa chętnie bym je odzyskał w naturze, nie ma
          problemu, szkopół w tym jednak że Pan nie przyjmuje dalej do wiadomości iż
          majątek na te odszkodowania był tylko Państwo go zwyczajnie ukradło.
          Z poważaniem

P. S. Ostatnia Pana definicja prawa jest w iście "leninowskim" stylu, a mi się
          wydawało że prawo w również chroni jednostkę przed omnipotencją Państwa i jego
          woluntaryzmem.
    • Gość: abhaod Rodacy Hitlera zaplacili,a Stalina sie smieja IP: *.a.pppool.de 15.12.04, 16:56
      • Gość: zabużanin taak a dlaczego ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:05
        chyba że dalej wierzysz w bajki o tym, iż Ziemie Zachodnie to dzielna polska
        armia odbiła. Póki jednak historia się nie zmieniła przyjmij do wiadomości, że
        nasza armia nie pobiła niemieckiej na wschodzie i Rosjanie dali swoją zdobycz
        wojenną na cel rekompensaty naszych strat terytorialnych (niezależnie jakie
        motywy nimi kierowały).
        • cracoviana Ziemie Zachodnie to nie historyczna Polska 15.12.04, 17:24
          A wy ludzcie sie dalej ze Ziemie Zachodnie to historyczna Polska. Wejdzcie
          prosze do pierwzego lepszego kosciola we Wroclawiu czy Szczecinie, i
          poszukajcie na zabytkach napisów z przez 1945... A potem jedzcie do lwowa czy
          Wilna, wejdzcie do palaców na Kresach i przypatrzcie sie... A potem
          porozmawiam...
          • Gość: remi Re: Ziemie Zachodnie to historyczna część Polski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 17:31
            Przestań zakłamywać historię. Niemcy znani ze swej solidności zadbali aby
            zniszczyć wszelkie ślady polskości na tych ziemiach. Widać, że znaleźli
            nieuków, którzy wierzą w ich wersję historii. Ziemie Odzyskane były przed
            wiekami nasze, polskie. Weź podręczniki historii w łapę i poczytaj, a wtedy
            bierz sie za pisanie. Co nie oznacza, że Kresy nie były Polskie.
            • Gość: Mariner Re: Ziemie Zachodnie to historyczna część Polski IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 18:16
              Jeszcze wcześniej należały do Celtów, jakiś koczowników itd.
              Piszesz bzdury.
              M.
      • cracoviana Zgadza sie 15.12.04, 17:28
        Jeszcze wczoraj odwiedzilem mieszkajacego w krakowie bylego powstanca z 1944 z
        Warszawy, ktory do 1935 mieszkal we Lwowie, a rodzina ktorego posiadala tam 2
        potezne, narozne kamienice - na Lyczakowie i Wyspianskiego. Kiedy przyjechal
        tam przez paroma laty spotkal sie ze stwierdzeniem, ze przeciez otrzymal
        odszkodowanie. Odpowiedzial tak "Germancy za mienie w berlinie zaplacili, a wy
        nic" prawda
    • Gość: alek Re; Czegoś tu nie rozumię IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 17:38
      Zbużanie po przesiedleniu na tereny zachodniej Polski, dostawali mieszkania,
      ziemię, gotowe zadbane gospodarstwa. Sami przyznawali, że otrzymane
      gospodarstwa są o niebo lepsze aniżeli zostawili.
      Więc o co tu chodzi, o jakie spłaty, jakie rekompensaty, za te dziadowskie ich
      poletka za Bugiem?.
      Jeśli tak, to powinni zapłacić za dzierżawę majątków z których korzystali przez
      tyle lat. Może mi ktoś wytłumaczy, może ich krzywdzę.
      • Gość: zabużanin Rzeczywiście nierozumiesz i nie znasz sprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 17:51
        Po pierwsze sprawa dot. tylko tych co nic nie dostali, bo np. niepodobali się
        władzy ludowej (AK-owcy, kułacy czyli chłopi).
        Po drugie nie wszystkie gospodarstwa za Bugiem to były "poletka". Nie
        kompromituj się brakiem znajomości historii. Wystarczy tylko powiedzieć że w
        tych Twoich "poletkach" przed wojną używano nawozów i maszyn których nie
        zobaczyłeś często w Centralnej Polsce. Trochę poczytać by się przydało jak się
        wypowiada na dany temat !!!
    • Gość: MIKE Re: Sejm musi zmienić przepisy o mieniu zabużańsk IP: 212.125.240.* 15.12.04, 17:57
      Zabuzanie ? prawo do odszkodowan ? moze 5% z nich TAK.
      Bo reszta zostala przesiedlona na "ziemie odzyskane" przejela poniemieckie
      mienie, Folwarki,Gospodarstwa w pelni wyposazone w sprzet rolniczy,
      i to wszystko rozkradla a co niemogli sprzedac zniszczyli.Wiec za co te
      odszkodowania? Spytajcie sie Mazurow i Kaszubow jak ich ci "Zabuzanie"
      traktowali.
      • Gość: Wojciech Re: Sejm musi zmienić przepisy o mieniu zabużańsk IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 18:27
        Nie chcę nikogo obrazić, bo większość wypisująca bzdury nie zasługuje nawet na
        komentarz. smutne jest jednak to, że sukces odnosi propaganda m
        Millerowszczyków. Założenie jest proste: nie damy odszkodowań ludziom, którzy
        są usytuowani po prawej stronie - co do tego nikt chyba nie ma złudzeń, bo
        wzmocnimy przez to przeciwników politycznych. Cały czas jest jeszcze szansa na
        to aby odszkodowania pochodziły z zasobów mienia skarbu państwa (ANR i AMW)a
        nie z kieszeni podatników, o czym każdy zabierający głos na forum powinien
        wiedzieć. Podstawa do zabierania zadania w dyskusji to wiedza na jej temat...
        • Gość: tosiek Re:Przecież skarb państwa to nasze pieniądze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 19:03
          Wojciech, nie rozumiesz podstawowych spraw. Zasoby skarbu państwa nie biorą się
          z kosmosu a z naszych podatków. Wyjątkowo tu nic nie ma do rzeczy strona
          polityczna. Jest sprawa nie uregulowana strat wojennych rodzimej ludności.
          Państwo powinno podejść do problemu komleksowo a nie wybiórczo, na zasadzie kto
          więcej wrzeszczy temu gębę zatyka.

• Gość: zabużanin Co za głupoty opowiadasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:23
            od kiedy to zasoby Państwowego Funduszu Ziemi a późniejszych PGR-ów (obecnie
            ANR) wzięły się z naszych podatków, przecież to zagrabione majątki poniemieckie
            i polskie - do nauki i to już !!!
    • Gość: JAN Do Alka, co nie rozumie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:02
      A gdyby Tobie zabrano wszystko co masz,czego się w pocie czoła dorobiłeś,
      wybudowałeś dom i wygnano, to nie chciał byś odszkodowania, chociaż to żadne bo
      nie można wyliczyć starat moralnych.Dzieci AKowców byli prześladowani. Dostałem
      opinię że ojciec jest politycznie podejżany, a uczeń nie uznaje autorytetów
      tzn. Lenina i Stalina i władz ludowych.
      • Gość: MIKE Re: Do Zabuzanina IP: 212.125.240.* 15.12.04, 18:13
        Nie Gloryfikuj swojes osoby, teraz to wszyscy nie uznawali Lenina czy Stalina,
        sami Kombatanci, ale faktem jest ze przesiedlency dostawali w zamian mienie
        poniemieckie czasami wiecej warte niz te utracone,ale to roztwonili i rozkradli.
        A teraz nagle im sie krzywda dzieje,nic sie nie zmienili dalej chca krasc.
        • Gość: zabużanin Do Mike'a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:17
          Czy Ty nie rozumiesz że sprawa dotyczy wyłącznie tych którzy nic nie dostali -
          poczytaj sobie opis na stronie TK i nie wypisuj takich rzeczy jak nie znasz
          sprawy.
    • Gość: Zygfryd dzis zabluzanie, jutro niemiecy przepedzeni IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.04, 18:24
      pojutrze rodziny pomordowanych Irakijczykow. Polskie kolo historii, ciagle zle
      interesy.
      • Gość: zabużanin A pojutrze cykliści - chyba lekko przesadziłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 18:27
      • Gość: Wojciech Re: dzis zabluzanie, jutro niemiecy przepedzeni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 18:33
        Nie chcę nikogo obrazić, bo większość wypisująca bzdury nie zasługuje nawet na
        komentarz. Smutne jest jednak to, że sukces odnosi propaganda
        Millerowszczyków. Założenie jest proste: nie damy odszkodowań ludziom, którzy
        są usytuowani po prawej stronie - co do tego nikt chyba nie ma złudzeń - bo
        wzmocnimy przez to przeciwników politycznych. Cały czas jest jeszcze szansa na
        to aby odszkodowania pochodziły z zasobów mienia skarbu państwa (ANR i AMW)a
        nie z kieszeni podatników, o czym każdy zabierający głos na forum powinien
        wiedzieć. Podstawa do zabierania zadania w dyskusji to wiedza na jej temat...
        • Gość: Eryk Re: dzis zabluzanie, jutro niemiecy przepedzeni IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.04, 19:00
          cwana polityka zabluzan, wiekszosci siedzi w zagarnietych majatkach niemieckich
          do tego jeszcze kasa za to co za Bugiem, sprytnie co?
          Ale to dobrze przecieraja prawne szlaki dla innych poszkodowanych w Europie, bo
          prawo europejskie jest rowne dla wszystkich.
          • Gość: zabużanin Jezu, co za głupota na głupocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:04
            i głupotą pogania. A może trochę historii i prawa by się poczytało ?
            • Gość: Bozenka Bedzin Re: Jezu, co za głupota na głupocie IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.04, 19:15
              juz wy sie prawem nie zaslaniajcie ukraincy przekleci, ktorzy zrujnowaliscie
              Polske pod waszym SLD-owskim panowaniem, zaraza zlodziejska przyszla do Polski
              zza Buga, przed wojna nie bylo takiego bandyctwa, wszyszcy kasiarze i opryszki
              pochodzili ze Lwowa /slynna lwowska szkola kasiazy i kieszonkowcow /. Teraz
              przewal z mieniem zabluzanskim, jakby wam malo poniemieckiego majatku bylo.
              • Gość: zabużanin Ha ha, az tak źle o sobie myślisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:20
                bo swoje nieuctwo epitetami nadrabiasz, o ile wiesz co to znaczy ?
                • wirika Re: Ha ha, az tak źle o sobie myślisz 15.12.04, 19:36
                  Mam prośbę - jeśli Twój nick oznacza, że masz/miałeś do czynienia ze sprawami
                  majątków zza Buga, to odezwij się proszę na mejla - miałabym kilka pytań. A
                  jeśli nie - i tak gratuluję wytrwałości w dyskusji z pierwotniakami :)
                  • Gość: zabużanin bardzo chętnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:41
                    proszę tylko o podanie adresu "mailowego" na forum:
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10096
                    • Gość: Zdzislaw no prosze jak sie mafia ukrainska juz dogaduje IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.04, 19:53
                      • Gość: zabużanin o przedstawiciel mafi złodzieji Skarbu Państwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:13
                        tylko wysłać go 40 lat wstecz do psania dekretu PKWN o reformie rolnej - ale
                        tyle to miało z prawem wspólnego co praktyki dra Mengele'go w Oświecimiu z
                        medycyną !!
              • Gość: Wojciech Re: Jezu, co za głupota na głupocie IP: *.proxy.astra-net.com 16.12.04, 21:01
                Bożenko, Ty po prostu jesteś głupia. Pozwól, że zgadnę - jesteś blondynką? Po
                tym co napisałaś niczego delikatniejszego nie jestem w stanie napisać.
    • Gość: Ja Zwrócić zabużanom, reprywatyzacja nie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:30
      Zabużanom się zwrot należy, choćby po to by wkurzyć autochtonów z zachodu.
      Zwłaszcza opolan, bo to dranie.
      Natomiast co do reprywatyzacji - ani grosza.
      Ci co domagają się reprywatyzacji to najgorsza hołota, np rodzina Zamojskich.
      Ciołki, tylko patrzą gdzie coś zagarnąć.
      Inni byli właściciele są w porządku, np Czartoryscy. Nie wyciągają łapy.
      • Gość: zabużanin O czyżby młodzieżowka SLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:20
        a dlaczego nie reprywatyzacja. Co dalej chce się żyć z kradzionego bezkarnie ??
        A co do rodziny Zamoyskich, to chyba istoisz na dużo niższym poziomie i nie
        znasz ich historii skoro takie głupstwa o nich wypisujesz !
    • Gość: pawel Re: Sejm musi zmienić przepisy o mieniu zabużańsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:11
      Coś Wam się popieprzyło ,na ziemiach odzyskanych otrzymali rekompensaty
      repatrianci z lat 1946-1948, a była druga w latach 1956- 58 i ci niedostali
      nic.Jak sie tak ostro dyskutuje to należy znac troche historii.
    • Gość: zabużanin No może jednak argumenty prawne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:05
      miast moralizowania za nieswoje pieniądze o doli biednych i pochylania się nad
      dolą budżetu, który okrada przy pomocy ustaw swoich obywateli !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka