Gość: zetor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:12 Facet swoim wygladem i zachowaniem straszy dzieci. Powinien czerwony kwadracik być. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.soo.be / *.243-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.12.04, 18:19 Albo pokazywac go pozna pora kiedy dzieci juz spia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejku Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 26.12.04, 19:08 Nie powinni Ojcu Swietemu pokazywać tez,np. w porze kolacji i obiadów. Slina Ojcu Swietemu kapie i oglądajac jego w porze kolacji albo obiadu robi mi się mdło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:40 Ja pisałem już wcześniej, ale żyd wyciął, że jak już muszą pokazywać to chociaż po 23.00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedi Knight Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 15:32 > Ja pisałem już wcześniej, ale żyd wyciął, że jak już muszą(...) Jakoś teraz nie wyciął. Ciekawe dlaczego,nie?? Może masz paraniję prześladowczo-maniakalna??? Pomyśl nad tym,zanim popelnisz nastęne głupstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody_prawnik Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:05 oglądałem fakty w sobotę i odczucia miałem podobne co to wogóle za bełkot? żenada tego gościa nie powinni w tv pokazywać, bo jest żałosny i może tylko normalnym ludziom zje.. humor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejku Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 26.12.04, 20:09 Ojciec Swięty się ślini i ma takie straszne oczy. I się jeszcze na dodatek przy każdym słowie przechyla do przodu. Wygląda to wszystko niesmacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik znowu te dyżurne SB - ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:10 Co , irytuje was towarzysze ,że przerżniecie najbliższe wybory ? Nie dziwię sie . To nic przyjemnego być odsuniętym od koryta , znaczy sie od "profesjonalnego" gospodarowania publicznymi funduszami. Kombinujcie bardziej subtelnie i inteligentnie, jesli chcecie (naiwniacy) , aby członkowie KK na was głosowali. No i przestancie wreszcie kraść. Myślicie ,że odwrócicie uwagę od tych wszystkich waszych afer, kradzieży , przekrętów szydząc ze starego , schorowanego człowieka? Raczej odwrotnie , każdy myślący człowiek dopisze to jako kolejną pozycję do listy waszych łajdactw. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: znowu te dyżurne SB - ki 26.12.04, 20:55 czym ta cała pisanina jest mój synu wobec 2000 lat łajdactw kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: znowu te dyżurne SB - ki IP: *.crowley.pl 27.12.04, 09:22 venus99 napisał: > czym ta cała pisanina jest mój synu wobec 2000 lat łajdactw kościoła? Kogo Ty córuś/synuś chcesz zniechęcić do KK ? Tę garsteczkę niby-dyskutantów na forum ?To tylko margines. Przecież oni nienawidzą KK i Papieża , więc do czego masz ich przekonywać. Idź tam , gdzie ludzie autentycznie i z potrzeby serca uczestniczą w życiu KK np na pasterkę , i sbróbuj im wytłumaczyć ,że Papież nie jest OK , cool , trendy i co tam jeszcze wymyślisz . Ale do tego trzeba znacznie więcej odwagi i inteligencji niż do klepania w klawiaturę dla zabawy czy dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Gorąco popieram IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 09:40 Gość portalu: klik napisał(a): > Idź tam , gdzie ludzie autentycznie i z potrzeby serca > uczestniczą w życiu > KK... np.: www.kidprotect.pl/index.php?module=13&cat=3&item=528&PHPSESSID=87823ce883a17602ae3a817e45ad2f21 Trudno się wyzbyć przecież takich WARTOŚCI ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek XIte nie krytykuj czarnych,bo cie zrobia czerwonym IP: 217.219.163.* 26.12.04, 21:01 lub Zydem cwane mafiozki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steyr Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 02:09 Zamiast ciężkich akumulatorow, stojący obok lub z tyłu opiekun, może mieć małą prądniczkę na korbkę, podłączoną cienkimi przewodami i widząc, że papa zwalnia powinien gwałtownie zakręcić. Wtedy nastąpi znaczące i dobrze dostrzegalne przyspieszenie i tak dookoła Wojtek, jak mówią niektórzy, aż prądniczka się zepsuje lub urwie korbka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Papieża powinni pokazywać w TV bzrdzo cxzęsto IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 06:28 Może to w końcu zmusi do analizy historii papiestwa i jej wpływu na historię Europy - zresztą nie tylko Europy. JPII jest tylko predystygitatorem tego, co Watykan od setleci serwuje na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Papieża powinni pokazywać w TV bzrdzo cxzęsto IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 27.12.04, 07:23 a serwuje nie wiedze.ludzie krocza za pasterzami po macku,nie wiedzac dokad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Papieża powinni pokazywać w TV bzrdzo cxzęsto IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 08:34 Raczej wstecznictwo. Wyrugował praktycznie wszystko - oprócz pozorów - z II soboru. Ale nawet i to po kilkuset latach walki w Kościelwe jest jakimś postępem w stosunku do głębokiego średniowiecza. Polscy reformatorzy w tej kwestii wydają się być jednak nadal wyklęci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba a wszystkie relikwie pokazuja ciągle... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 11:45 ...bez zahamowań. I handlują nimi bez zahamowań najmniejszych. Reliwie zwykle wyglądają gorzej niz JP wtóry nawet. To czemu nie należy JP-em handlować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:58 Można jakoś zrozumieć, że nie interesują Cię głoszone przez Papieża nauki, także i te uniwersalne. Nie można natomiast pojąć skąd się biorą ludzie tacy, jak Zetor, ludzie całkowicie pozbawieni kindersztuby, zwykłego ludzkiego taktu. Należysz Zetorze do gatunku prostaków, którzy również innych mądrych ludzi traktują wg ich wyglądu. Zapewne i mądrości głoszone przez Gandhiego są Ci obce, bo i Gandhi nie przypominał wyglądem Schwarzenegera. Zetorze, wcale nie musisz słuchać ani oglądać mądrych ludzi i ośmieszać się głupawymi, kompromitującymi wypowiedziami, przecież możesz w końcu oglądać konkursy na różnej maści piękności i słuchać szczebiotu tych uroczych panienek, no i uczyć Twoje dzieciątka, jak patrzeć na ludzi i wg jakich kryteriów ich oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chol Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 27.12.04, 14:01 Karol to stary dziadek, którego nikt ni lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle chol, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:33 ciebie za to wszyscy uwielbiają...he he he . Chciałabym doczekac wieku Papieża, a może i ty będziesz kiedys stary? Podpisz już dzis prosbę o eutanazję. Zresztą po co , dzieci zrobią ci tę przysługę, przytrzymają ołówek...powodzenia więc w dalszch komentarzach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehehe Normalni ludzie ida na emmeryture IP: 5.5.* / 80.58.9.* 27.12.04, 14:41 Jaka instytucja trzymalaby jeszcze takiego funkcjonarjusza,ktory wydaje z siebie tylko niezrozumialy belkot i nie jest w stanie nawet stac o wlasnych silach przy biurku ani tez poslugiiwac sie samodzielnie narzedziami pracy ? Papiez jest zwyklym niedoleznym starcem. Jezeli ma jeszcze cos do powiedzenia powinien to robic prywatnie, dyktujac np. (bo pisac nie jest w stanie) swoje przemyslenia komus kto potrafi zrozumiec co mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Normalni ludzie ida na emmeryture IP: *.crowley.pl 27.12.04, 15:23 Gość portalu: Hehehe napisał(a): > Jaka instytucja trzymalaby jeszcze takiego funkcjonarjusza,ktory wydaje z > siebie tylko niezrozumialy belkot i nie jest w stanie nawet stac o wlasnych > silach przy biurku ani tez poslugiiwac sie samodzielnie narzedziami pracy ? Nie masz zielonego pojęcia czym jest KK. Czy ty myślisz ,że to jest wytwórnia pustaków albo urząd skarbowy ? Czy myślisz ,że Papież to dyrektor firmy komercyjnej ? Współczuję Ci bardzo ,bo po prostu jesteś totalnie niekompetentny. Czy Ty naprawdę myślisz ,że aby być nastęcą Św. Piotra , to należy wyglądać jak Gołota ? Jezeli ma jeszcze cos do powiedzenia > powinien to robic prywatnie, My , członkowie KK ( i nie tylko my ) Go słuchamy . CHCEMY ABY WYPOWIADAŁ SIE PUBLICZNIE. Więc nie wtrącaj się w nasze sprawy . Nie chcesz Go słuchać , czy oglądać - nie musisz . nie jest w stanie nawet stac o wlasnych > silach przy biurku ani tez poslugiiwac sie samodzielnie narzedziami pracy ? A co ty wiesz biedaku intelektualny o narzędziach pracy Ojca Sw ? Zrób maturę ( zrób, a nie kup ) , to może będziesz w stanie coś tam pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Normalni ludzie ida na emmeryture IP: *.stenaline.com 28.01.05, 23:33 Gość portalu: klik napisał(a): > Nie masz zielonego pojęcia czym jest KK. Czy ty myślisz ,że to jest wytwórnia > pustaków albo urząd skarbowy ? Czy myślisz ,że Papież to dyrektor firmy > komercyjnej ? Współczuję Ci bardzo ,bo po prostu jesteś totalnie > niekompetentny. Czy Ty naprawdę myślisz ,że aby być nastęcą Św. Piotra , to > należy wyglądać jak Gołota ? ---------- KK to globalny koncern, którego sensem istnienia jest 0 kosztów 100% wpływów. Papież to dyrektor zarządzający tym biznesem. Wojtyła ewidentnie nie jest w stanie kontrolować prostych czynności fizjologicznych. Kto kieruje koncernem? Czy by być papieżem trzeba wyglądać jak Golgota? Wojtyła jest tylko figurką na baterie. Nie znaczy już nic. > My , członkowie KK ( i nie tylko my ) Go słuchamy . CHCEMY ABY WYPOWIADAŁ SIE > PUBLICZNIE. Więc nie wtrącaj się w nasze sprawy . Nie chcesz Go słuchać , czy > oglądać - nie musisz . ------------- Wy katolicy nie macie sumienia. Zajeździcie swojego idola bo odmawiacie mu człowieczeństwa. Zwyrodnialcy. Słuchajcie go sobie w TV puls albo Trwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.net.autocom.pl 27.12.04, 14:41 Wypowiadając te słowa walczy Pan z Religią, Kościołem, Panem Bogiem i Ch..j wie czym jeszcze, a to dlatego, że nie chce Pan lub nie ma ochoty oglądać staruszka który prawdopodobnie cieszy się, że jeszcze żyje. Natomiast jak żyje - to na to wpływu już nie ma, gdyż możni tego świata ( czyt. Czarnokieckowi )nie odpuszczą sytuacji gdzie mozna zarobić jakikolwiek Szmal. Dla nich religia to przykrywka pod która można jeszcze naciągnąć,,Wiernych" na płacenie.Znamy kilkudziesięciu Papieży którzy pod postacią,,Wiary" urzadzali zabawy Sobotnio - niedzielne z Prostytutkami ( Aleksander VI ), wyjęcie trupa papieskiego z trumny ubranie w szaty i poddanie go nowemu osądowi,obcięcie palców u ręki i wrzucenie Tybru, zabójstwo Templariuszy, Mordy nad Albigensami czy Waldegensami (zabijać wszystkich nawet dzieci . Pan Bóg tam na górze będzie oddzielał Heretyka od swoich )i cała masa innych przypadków, a nazbierało sie tego dość dużo przez te 2000-lat. Opowiadanie dzisiaj, że Wojtyłę pokazują nie dla pieniędzy , to tak jak opowiadanie, że Żaba to Pies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.crowley.pl 27.12.04, 15:32 Gość portalu: D-r-39 napisał(a): Opowiadanie dzisiaj, że Wojtyłę pokazują nie dla pieniędzy , to tak > jak opowiadanie, że Żaba to Pies. A ja chcę Go oglądać i słuchać , a szmal olewam , bo inne wartości niż kasa są dla mnie ważne. I jak mnie ( i innych członków KK ) przekonasz abyśmy nie słuchali Papieża tylko Ciebie np ? Żyjemy w wolnym kraju i wolno mi słuchać kogo zechcę . Tak samo swoje uczciwie zarobione pieniądze moge wydawać jak mi się podoba. Jak zechcę ,to dam na Owsiaka , jak zechcę to przepiję , a jak zechcę to dam na KK . A Tobie nic do tego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetor Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 15:33 Nietaktem to jest pokazywanie Papieża w takim stanie. To podchodzi pod sado-masochizm. zniesmaczające :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick STANOWCZO ŻĄDAM OCHRONY WOJTYŁY. IP: *.stenaline.com 27.12.04, 15:41 Nie przepadam za tym konserwatywnym, kontrowersyjnym człowiekiem ale to co wyprawiają z nim watykańscy szarlatani zaczyna budzić moje współczucie. Ten stary człowiek wyraźnie traci już kontakt z rzeczywistością. Ma problemy z mową, sprawia wrażenie, że nie bardzo rozumie gdzie sie znajduje, ledwie czyta podsuwane teksty. Czy Polacy, tak zakochani w tym człowieku, nie mogliby zadbać o to, żeby anonimowi animatorzy Watykanu i bezwładnego starego człowieka dali mu wreszcie spokój !? Jak to mozliwe, że walczy sie o należyte traktowanie koni transportowanych na rzeź do Włoch a nikt nie sprzeciwia się dręczeniu Wojtyły transportowanego w odwrotnym kierunku; w różne odległe miejsca!? JP II sprawia wrażenie udręczonego, otępiałego, zmęczonego człowieka. Czy ma on jakieś prawa jako "osoba ludzka"? Czy też bedą go obwozić, jak kobietę z brodą tak długo aż im w końcu padnie w samolocie, w czasie mszy - gdziekolwiek. Nie wolno dręczyć psów. Tygrys musi mieć odpowiednio duzy wybieg. A papież? Czy on stanowi wyłącznie dobro marketingowe? Czy tak długo jest uzyteczny, jak długo będą płacić za jego oglądanie? Czasem żałuję, że istnieje tylko Towarzystwo Przyjaciół Zwierząt a Towarzystwa Przyjaciół Człowieka ani widu, ani słychu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: STANOWCZO ŻĄDAM OCHRONY WOJTYŁY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:30 Nareszcie odezwał się jakiś ludzki człowiek. Ja równiez stanowczo żądam - skończyć to dręczenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: STANOWCZO ŻĄDAM OCHRONY WOJTYŁY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:05 Takie traktowanie starego człowieka pokazuje wyrażnie jaki naprawdę jest kler i co dla pieniędzy potrafi zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demeter Re: STANOWCZO ŻĄDAM OCHRONY WOJTYŁY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:11 Dokładnie to skandal i żerowanie na ludzkiej chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Po części rozumiem WOJTYŁĘ. IP: *.stenaline.com 27.12.04, 23:24 To, że chce za wszelka cenę żyć jest moim zdaniem normalne. Nie wierzy w boga jak większość hierarchów, wie też, że nigdzie mu nie będzie lepiej (bo nie ma takiego miejsca). To typowy ateistyczny szef światowej korporacji, choć nietypowo ustawiono w niej kwestię sukcesji po szefie. Powiedziałbym, że nieco okrutnie. To dręczenie schorowanego starca właśnie mnie niepokoi i to, że część dotąd wpisujacych się tutaj nie widzi w tym bestialstwie i przedmiotowym, bez miłości traktowaniu Wojtyły niczego zdrożnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmistrz Re: Po części rozumiem WOJTYŁĘ. IP: *.98.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 01.01.05, 09:58 Przeszadzasz! Wojtyla wierzy w siebie, Boga Mamone i kult swej jednostki! Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie The show must go on! Send in the clown! 27.12.04, 22:20 Weselmy sie bracia i siostry dopuki widowisko trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: The show must go on! Send in the clown! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:48 przypomnij sobie, jak skończył wykonawca i wyznawca słów, które cytujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: The show must go on! Send in the clown! IP: *.iscnet.pl 27.12.04, 23:07 To był wspaniały i wielki człowiek... choć pedzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: STANOWCZO ŻĄDAM OCHRONY WOJTYŁY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 23:00 :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
fuszi Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV 27.12.04, 19:09 Z drugiej strony Ojcu Świętemu jest teraz pewnie trochę łatwiej. Zawsze można powiedzieć bez cienia ryzyka, że pozdrowił pielgrzymów w 62 językach, bo i tak nikt nie rozumie, co on mówi, więc wszyscy się drą, żeby został z nami albo że 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Papierza nie powinni juz pokazywać w TV 28.12.04, 02:11 Mniejsza o młodzież + dzieci , one i tak ogladają to co każą im dorośli. Ale co z Breżniewem ?? Czy był osobiście, czy przez swojego sobowtóra; Czy pomachał do wiwatujących Robotników? czy tylko brwi zmarszczył srogo, i czy ustawili go twarzą do Ludzi << może, tak jak ostatnio - bokiem, a nawet tyłem? ^^pisałem 1/2 roku temu, a Vatykan swoje. Aż do wy'0'owania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik my katolicy się cieszymy IP: *.crowley.pl 28.12.04, 08:32 A my katolicy nie tylko w Polsce ,ale na całym świecie jesteśmy dumni z Ojca św. Nas jest wielu , bardzo wielu , a Was garsteczka , margines. I na dodatek jesteście nielogiczni . Sami siebie ( bo przecież nie nas) przekonujecie do czegoś , o czym z definicji macie wyrobione zdanie. Jaki w tym sens ? Dlaczego na dodatek z taką zaciekłością obrażacie ludzi wierzących ? To już nie tylko brak kultury osobistej , to zwykłe grubiaństwo. Dlaczego nie zajmiecie się Swoimi sprawami , tylko z brudnymi buciorami wtrącacie w nasze ? Czy to jest objaw europejskiej tolerancji , czy raczej jej braku , dla inaczej myślących i czujących niż Wy ? Chyba brakuje Wam zwykłej ludzkiej przyzwoitości i poczucia wstydu. Każdy uczciwy człowiek będzie się od Was trzymał z daleka . Za to na pewno dołączą do Was łajdacy i dranie . Na takich Wam zależy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modena Re: my katolicy się cieszymy IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 09:00 Dopuki kk jest finansowany z podatku wszystkich obywateli bez wzgledu na wyznanie jego sprawy nie sa obce niekatolikom. Jesli na sile wciska sie kult papieza i kazda najbardziej prozaiczna wypowiedz podnosi sie do rangi objawienia a ludziom w mediach robi sie sieczke zmozgu odnosnie osoby Wojtyly to niektorzy maja prawo protestowac. W istocie kult przywodcow komunistycznych nie rozni sie od kultu Wojtyly w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: my katolicy się cieszymy IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 10:17 masz rację, modena.Portrety Papieża o b o w i ą z k o w o wiszą we wszystkich domach i szkołach, na Jego cześć obowiązkowo powstają peany - wiesz zapewne, o co mi chodzi,Jego portret też obowiązkowo wisi wszędzie. Obecnośc tych portretów jest wymuszana, sprawdzana, a gdy ich nie ma, zwalniają cię z pracy./ Poczytaj coś o kulcie jednostki, wiedza nie boli. Ale tępe wypowiedzi - tak. Zegnam! Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: my katolicy się cieszymy 28.12.04, 11:13 pogański kult bożka wojtyły już dawno przekroczył w polsce granice śmieszności. czy zna ktoś równie zarozumiałego człowieka? czy kiedykolwiek wojtyła choć słowem napomknął, że nie życzy sobie by stawiano mu pomniki? i te jego nawoływania o pokój z okna luksusowego pałacu... skuteczność jego nawoływań jest taka sama jak moja - zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: my katolicy się cieszymy IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:18 oczywiście wiesz lepiej, ale tu sie podłożyłeś; Papież cały czas mówi, by nie stawiac Mu pomników. Nie ma wpływu na to, co robią ludzie. Tak jest w kulcie jednostki, prawda? Nakaz i natychmiastowe wykonanie. Ale komu ja tłumaczę.. tylko pro forma. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: my katolicy się cieszymy IP: *.crowley.pl 28.12.04, 11:52 deltalima napisał: > pogański kult bożka wojtyły już dawno przekroczył w polsce granice śmieszności. Śmieszności według jakich i czyich kryteriów ? i te jego > nawoływania o pokój z okna luksusowego pałacu.. Na jakiej podstawie twierdzisz ,że jest luksusowy ? skuteczność jego nawoływań > jest taka sama jak moja - zerowa. Co złego jest w wołaniu o pokój ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek Ośmieszasz... IP: *.lublin.mm.pl 28.12.04, 20:57 sie tymi twoimi niby "rzeczowymi" argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwozdz do trumny Re: my katolicy się cieszymy IP: *.nyc.rr.com 29.12.04, 18:37 > nawoływania o pokój z okna luksusowego pałacu.. Na jakiej podstawie twierdzisz ,że jest luksusowy ? Gdyby obywatel Wojtyla byl polskim emerytem to juz by dawno nie zyl. Tak nalezy rozumiec slowo "luksusowy". Najlepsi lekarze, najlepsze jedzenie, najlepsza ochrona. Gdyby obywatel Wojtyla dostawal emeryture w polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: my katolicy się cieszymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:38 Gość portalu: gwozdz do trumny napisał(a): Gdyby obywatel Wojtyla byl polskim emerytem to juz by dawno nie zyl. Tak nalezy > > rozumiec slowo "luksusowy". Najlepsi lekarze, najlepsze jedzenie, najlepsza > ochrona. Wielkie dzieki ,ze podałes nazwisko "Wojtyła" , bo w pierwszej chwili pomyslałem ,ze piszesz o Jaruzelskim czy Kiszczaku - wiesz o tych naszych "wielkich" obywatelach , którzy mają nie tylko krew na rękach ale i to o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: my katolicy się cieszymy IP: *.crowley.pl 28.12.04, 12:28 Gość portalu: elle napisał(a): > masz rację, modena.Portrety Papieża o b o w i ą z k o w o wiszą we wszystkich > > domach i szkołach, na Jego cześć obowiązkowo powstają peany O czym Ty elle piszesz ? Jaki obowiązek ? Nie przypominam sobie żadnego aktu prawnego ,który by zmuszał mie do powieszenia w domu portretu Papieża . A może się myle ? Może reguluje to np Kodeks Karny , czy Kodeks Postępowania Administracyjnego ? Może ja cos przegapiłem i nieświadomie łamię prawo , bo u mnie nie wisi portret Ojca Św. Ale jak mi się zechce , to go powieszę, i zaden "elle" nie powinien się tym interesowac , bo to nie jego sprawa. Obecnośc tych > portretów jest wymuszana, sprawdzana, a gdy ich nie ma, zwalniają cię z pracy. > No nie , nawet SB w stanie wojennym tak głupio nie gadało. A może Ty po prostu uwierzyłeś w Swoja własna propagandę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: my katolicy się cieszymy IP: 84.194.250.* 28.12.04, 13:49 Gość portalu: klik napisał(a): > Gość portalu: elle napisał(a): > > > masz rację, modena.Portrety Papieża o b o w i ą z k o w o wiszą we wszyst > kich > > > > domach i szkołach, na Jego cześć obowiązkowo powstają peany > > O czym Ty elle piszesz ? Jaki obowiązek ? Nie przypominam sobie żadnego aktu > prawnego ,który by zmuszał Widzisz "elle", po co ci to bylo. :-)) Zaslepiency nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafia. Wystarczy im pierwsza linijka i do ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: my katolicy się cieszymy IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:54 przeprosił, a ja jestem bardzo wyrozumiała i cierpliwa. On nie i nie mam tego za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: my katolicy się cieszymy IP: *.crowley.pl 28.12.04, 14:34 Gość portalu: Czarny ;-) napisał(a): > Zaslepiency nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafia. Wystarczy im pierwsza > linijka i do ataku. Do jakiego ataku ? chyba do obrony chciałeś napisać . A tak nawiasem jestem bardzo ciekaw ,dlaczego żaden z Was nie odpowiedział na moje najprostsze pytanie :" dlaczego wtrącacie się w cudze , konkretnie w moje ( ale nie tylko) sprawy ?" Ten brak odpowiedzi świadczy ,moim zdaniem, że robicie to z bardzo niskich pobudek, o których publicznie się nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek a dlaczego wy katole... IP: *.lublin.mm.pl 28.12.04, 21:01 każecie żyć wszystkim wg waszej modły i jeszcze każecie nam za to płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: my katolicy się cieszymy IP: *.kabel.telenet.be 29.12.04, 16:04 Gość portalu: klik napisał(a): > Do jakiego ataku ? chyba do obrony chciałeś napisać . A tak nawiasem jestem > bardzo ciekaw ,dlaczego żaden z Was nie odpowiedział :)) Mnie do tego nie mieszaj :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołek jesteś na tyle tępy... do klika IP: *.lublin.mm.pl 28.12.04, 20:59 że nie pojąłeś ironii, kretyńskiej zresztą, elle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: my katolicy się cieszymy IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 13.01.05, 21:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: my katolicy się cieszymy IP: *.crowley.pl 28.12.04, 12:18 Gość portalu: modena napisał(a): > Dopuki kk jest finansowany z podatku wszystkich obywateli bez wzgledu na > wyznanie jego sprawy nie sa obce niekatolikom. Sprawę stosunków KK - Państwo Polskie ( w tym i zasad finansowania) uregulowała umowa - konkordat. Przypominam ,że w umowie tej Polskę reprezentowali ludzie wyłonieni w demokratycznych procedurach ? Trzeba było umowy nie podpisywać , nikt nikogo nie zmuszał . To była suwerenna decyzja Polski. Jeśli masz coś przeciwko temu , to oznacza ,że albo wybrałeś złych przedstawicieli ( miej żal do siebie) , albo nie respektujesz reguł demokracji. Co tu ma KK do rzeczy ? Do tanga trzeba dwojga. > Jesli na sile wciska sie kult papieza i kazda najbardziej prozaiczna wypowiedz > podnosi sie do rangi objawienia a ludziom w mediach robi sie sieczke zmozgu > odnosnie osoby Wojtyly to niektorzy maja prawo protestowac. Nie musisz słuchać i przejmować się tym . Czy ktoś Cię zmusza ? To jest skierowane do ludzi wierzących . A nikt nikogo nie zmusza w Polsce do "wierzenia" . Nie pasuje Ci Papież - przełącz na kanał z komisja sejmową albo dobranocką . Ja się nie wtracam w Twoje sprawy , Ty nie wtracaj się w moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle klik, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:33 przykro mi , że nie dostrzegłeś ironii w mej wypowiedzi, wydawało mi się, że jasnej . Przeczytaj, co pisze mój przedmówca , potem, uważnie , moją odpowiedz. Spieramy się z tym samym o to samo! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: klik, IP: *.crowley.pl 28.12.04, 13:30 Gość portalu: elle napisał(a): > przykro mi , że nie dostrzegłeś ironii w mej wypowiedzi, wydawało mi się, że > jasnej . Przeczytaj, co pisze mój przedmówca , potem, uważnie , moją odpowiedz. > > Spieramy się z tym samym o to samo! pozdr Sorry . Rzeczywiście nie dostrzegłem ironii , ale tylko dlatego ,że wyszedłem z fałszywego założenia. Po prostu te wszystkie wcześniejsze nazwijmy to "SB - ckie" wypowiedzi są tak prymitywne , pozbawione inteligencji i finezji a na dodatek po prostu chamskie i wulgarne , ze zapomniałem o czymś takim jak ironia. Ci ludzie działają z pełna premedytacja i są na dodatek całkowicie śwadomi tego ,ze piszą nieprawdę. Po prostu stwierdzenie "wywieszanie portretów Papieża jest obowiazkowe " całkowicie mieści sie w stosowanych przez nich metodach . Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karro do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:05 Mówisz kliku nie ogladaj, nie słuchaj. Otóz jest to trudne. Wezmy TV w kazdej audycji nasycenie tzw tresciami metafizycznymi siega w okolicach swiąt staje sie niewiarygodnie wysokie. Żeby tego nie ogladać, zwykle sa to materiały w złym guscie, trzeba wyłaczyc odbiornik. Ogladałem w tym czasie stacje TV francuskie, niemieckie czy włoskie.Tam było tych tresci i obrazów znacznie mniej. Kazda stacja u nas koniecznie musi emitowac koledy. Muzycznie jest to szmira i tandeta za która kryja sie duze pieniadze. Mozna tego nie ogladac i wyjsc z domu.Albo zając sie czytelnictwem prasy. Sytuacja podobna. Tytuł który nie podejmie tematu ,, tej ulotnej atmosfery swiat.... w zasadzie nie istnieje. Ale mniejsza z tym. Ta PUBLICYSTYKA STANOWI TYLKO OPAKOWANIE DO INDOKTRYNACJI SZAREGO CZŁOWIECZKA róznymi pogladami wsród których zblizone do faszystowskich sa normą.I masz racje , to jest skierowane do wierzacych. Jesli chca niech czytaja. Tylko ze oni pózniej artykułuja te poglady jako własne / patrz obrońcy ks. Jankowskiego /. To im w tym opakowaniu wciska sie poglad że sa sola tej ziemi, prawdziwymi katolikami co jest równoznaczne z prawdziwymi Polakami. A ja w tym kraju mieszkam.I niestety mój brak akceptacji ich pogladów musze ukrywac. Oni moga twierdzic ze ja zbładziłem,ze jestem zagubiony i trzeba mnie nawrócic. Ja w stosunku do nich o podobnym nawet nie mam prawa myslec.Ja jestem dorosłym natomiast moje dzieci chodza do szkoły gdzie nie ma szans by ich niechodzenie na religie uszło im płazem. Ich rówiesnicy potrafia byc okrutni. Zwłaszcza ze nikt im takich zachowań nie zabrania. No bokto to ma robic ? Dyrektorka w gabinecie której wisi krzyż, wychowawczyni aktywistka jakichs rydzykowych grup ochrony wiary ? i PYTASZ CO TU KK MA DO RZECZY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: do klika słów kilka..... IP: *.crowley.pl 28.12.04, 15:43 Gość portalu: karro napisał(a): > Mówisz kliku nie ogladaj, nie słuchaj. Otóz jest to trudne. Wezmy TV Kazda stacja u nas koniecznie musi emitowac koledy. Muzycznie jest to > szmira i tandeta za która kryja sie duze pieniadze W sprawie kolęd całkowicie sie z Toba zgadzam . To co robią z nimi media to "zbrodnia na kolędach". Sam troche muzykuję ( amatorsko ) i gdy słyszę w TV nawet "jazzujące"( że o innych nie wspomne) wykonanie np "lulajże jezuniu " , to ... zapominam o chrześcijanskim miłosierdziu. Kolędy należy wykonywać z godnością . Właśnie kościół ( ale również dom rodzinny , grupka przyjaciół w schronisku ) jako zarówno "budynek " jak i wspólnota ludzi podobnie czujacych - jest dla nich najlepszym miejscem . Gdy się np pójdzie na pasterkę w Bukowinie Tatrzańskiej i posłucha jak górale śpiewaja " oj maluśki , maluśki " , to aż ciarki przechodzą . Żadne niby-profesjonalne wykonanie nie jest w stanie z tym konkurować. I masz racje , to jest skierowane do wierzacych. Jesli chca niech > czytaja. Tylko ze oni pózniej artykułuja te poglady jako własne To rzeczywiście godne ubolewania . No cóż , nie każdego stać na własne poglądy . I to nie tylko w środowisku "wiernych" . Tak jest w każdym środowisku , bo niestety ludzie są tylko ludźmi . Popełniają błędy, mają swoje słabości , czasem działają w złej wierze . Gdyby tak nie było , to pewnie nie mielibysmy do czynienia np z plagiatami prac naukowych. To im w tym opakowaniu wciska sie poglad że sa sola tej > ziemi, prawdziwymi katolikami co jest równoznaczne z prawdziwymi Polakami. > A ja w tym kraju mieszkam.I niestety mój brak akceptacji ich pogladów musze > ukrywac Jeśli tak jest , to być może i Ty ponosisz jakąś tam część winy za to . Może po prostu nieświadomie obrażasz ich uczucia religijne. Wykluczam świadomą i celową działalność z Twojej strony , ponieważ jako jedyny z (sorry) antykatoli , wypowiadasz się w sposób godny i przyzwoity. Jest takie polskie przysłowie : jak Kuba Bogu , tak Bóg Kubie . Nie powinno to tak działać , ale zmiana tego przysłowia wymaga dużo wysiłku z obydwy stron. Na pewno nie pomogą w tym drwiny z bardzo chorego Ojca Św. Ich rówiesnicy potrafia byc okrutni. > Zwłaszcza ze nikt im takich zachowań nie zabrania. No bokto to ma robic ? > Dyrektorka w gabinecie której wisi krzyż, wychowawczyni aktywistka jakichs > rydzykowych grup ochrony wiary ? i Dzieci niestety są okrutne. I dlatego ich wychowanie to niezwykle cięzkie i odpowiedzialne zadanie. Bardzo wielu rodziców nie wywiazuje się z tego zadania. A nauczycieli jeszcze więcej . Ale to juz problem naszej oświaty szeroko pojętej . Ja osobiście uważam ,że do zawodu nuczyciela ( podobnie jak księdza) potrzebne jest tzw. powołanie . Pewnie mielibyśmy wtedy o wiele mniej problemów zarówno w oswiacie jak i KK Zapytam tak jeszcze z ciekawości : co takiego złego robi nasz Wielki Rodak , że aż tak go nienawidzicie ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: do klika słów kilka..... 28.12.04, 16:53 > Zapytam tak jeszcze z ciekawości : co takiego złego robi nasz Wielki Rodak , że > aż tak go nienawidzicie ? Pozdrawiam Choć to nie ja z Tobą dyskutowałem, to jednak powiem Ci jak ja to widzę. Papież jest człowiekiem godnym najwyższego szacunku ale nie mogę tego powiedzieć o tych, którzy z tego "żyją". Zebrała się koło niego potężna wpływowa grupa, która swoje istnienie na wysokich stanowiskach zawdzęcza Jemu. Jeśli przyjdzie nowy papież, to oni wszyscy pójdą w odstawkę, a co gorsza "zasilą" Kościół w Polsce. I to oni zmuszają papieża do działania "na siłę" wmawiając mu że musi. A dla mnie to okrucieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karro do klika c.d Re: do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 17:15 Koledy mnie osobiscie nie przeszkadzaja. Przeszkadza mi bezguscie, zwykłe cwaniactwo jakie wokół aydycji tzw swiatecznych funkcjonuje. Ale pal licho, przeciez to tylko raz w roku. Ale wezmy tzw dzień powszedni. Ide do tzw skarbówki rozliczyc się z podatku. W pokoju nad drzwiami wisi krzyz. Zastanawiam sie co on tu symbolizuje: solidna prace urzedu, poglady urzednika czy np sygnał ze innowiercy nie maja tu praw jak inni? Nie pytam bo zaraz sie rozniesie ze mam watpliwosci. A to wyrazna deklaracja.Prowadze własne rozeznanie. I cóz sie okazuje ? To efekt inicjatywy tzw kółek przykoscielnych które dosc subtelnie do inicjatywy wieszania krzyzy w urzedach skłonił miejscowy ksiadz. Socjotechnika była tu przemyslana: jakby ktos pytał dlaczego, zapytajcie co w tym złego, komu to przeszkadza ? Nikomu, tylko jakis stazysta głosno zapytał mamroczac cos o konstytucji. Angazu nie otrzymał, Ponoc etat obcieto. To samo w szkole, w autobusie, w aptece, itp Oczywiście mowa o państwowych.Subtelna gra pozorów majaca zaswiadczyc o 100% prowadzi do swoistej schizofrenii moralnej czego dowodem sa postawy młodeko pokolenia. Najkrócej katolicyzm werbalny i zero przestrzegania podstawowych przykazań wiary. Ale to nie mój problem. Chociaz ta podwójna moralnosc przekłada sie na inne zachowania tych osób.I tu nie mówie o sprawach odosobnionych, godnych ubolewania przypadkach, słobosciach charakteru niektórych. Mówie o szerokim,coraz powszechniejszym wsród młodych zjawisku moralnego nichilizmu maskowanego pozorami religijnosci. Zjawisku które, choc nie mam na to wpływu, jest finansowane / tak jest niestety / takze z moich pieniędzy. Zjawisku któremu w moim małomiasteczkowym srodowisku nie mam szans sie sprzeciwic. A to dlatego, ze miejscowe autorytety które sa ,, upowaznione,, do rozmowy w tych sprawach, zostały starannie wyselekcjonowane. To tzw prawdziwi Polacy, osoby godne zaufania a świadectwo tego zaufania wystawia im miejscowa parafia.Powiedz mi kliku co robic ? Nie ogladac , nie czytac nie rozliczac sie z podatku. A moze nie płacic podatków wogóle skoro z moich pieniedzy dofinansuje sie droge dojazdowa do miejscowego koscioła nb dziewiatego w 10 tysiecznej miejscowosci. Ich liczba mnie nie przeraza, przeraza to,ze musze współfinansowac koszty ich oswietlenia, ogrzewania itp To tyle do Twojego nie chcesz to nie ogladaj, nie chcesz to nie chodz......I faktycznie jest w tym moja wina pewnie dlatego ze otaczajacej mnie i opisanej tu rzeczywistosci zrozumiec nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:03 Gość portalu: karro do klika c.d napisał(a): ......I faktycznie jest w tym > moja wina pewnie dlatego ze otaczajacej mnie i opisanej tu rzeczywistosci > zrozumiec nie moge. Przeczytaj posty Palnicka, Rycha , Golgoty - szczególnie ostatnie . Jak byś potraktował człowieka , który w ten sposób mówi o Twoim ojcu , czy matce ? Przecież to jest czysta ,odrażająca nienawiść. Tym ludziom wcale nie zależy na takich czy innych "wartościach". Oni nie chcą dyskutować , a co dopiero zrozumieć innych. Oni chca tylko poniżyć sprawy dla innych bardzo wazne. I robią to z niskich pobudek a nie dla ideologii. Nie maja własnych zasad i świętości , niczgo nie szanuja z wyjatkiem kasy. Więc jak mamy sie do tej grupy odnosić ? Pozwalać im na wszysto ? Przecież oni stosują zasadę Kalego . "Nam wolno bić , ale nas nie wolno bić". Ty niestety też z definicji należysz do tej grupy i jestes postrzegany jako ten który szydzi z ważnych spraw dla innych. Spraw , aby te wszystkie Palnicki , Rychy ,Golgoty i inne SB-ki czy Urbany zaczęły mówić językiem dialogu albo przynajmiej sie nie wtrącały. Jeszcze raz zapytam Ciebie : jak się zachowasz , gdy ktos publicznie zacznie wyśmiewać się z Twojego ciężko chorego , zniedołężniałego ojca i z Ciebie , że mimo jego niedołęstwa dalej go czcisz i szanujesz ? A co do drogi do kościoła finansowanej ze srodków społecznych moge powiedziec tylko jedno . Od 15 lat mamy demokracje . Sami wybieracie sobie takich a nie innych przedstawicieli - radnych . Takie są reguły demokracji , że decyduje wiekszość. Po prostu przy nastepnych wyborach zrób wszystko , aby weszli inni. Tak nawiasem u nas z kolei proboszcz bardzo zasłuzył sie działalnością w komitecie wodociągowym , m.in. dzięki niemu, jego energii i poświeceniu podłaczyliśmy ostatnio ok 200 domów ( w tym kościół) do sieci miejskiej . Ale u nas też są takie właśnie "Rychy" czy "Palnicki" , którzy nie widzą 199 domów , tylko ten dom 200- setny - kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karro jeszcze.... Re: do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:57 Kilku drogi o jakiej demokracji mówisz ? Opisałem ci autentyczne sytuacje dowodzace braku demokracji.W kraju demokratycznym szef urzedu w którym zawieszono symbole religijne miałby proces. A w naszej ,,demokracji,, nie ma najmniejszych szans na taki proces.Wiec nie ulegaj złudzeniom, ze od 15 lat mamy demokracje. Jakąś krację pewnie mamy, lecz jaką? Jeżeli tylko jeden element systemu społecznego nie bedzie demokratyczny, nie bedzie demokratyczna całosc tego systemu, zwłaszcza jesli to element znaczący. A póki co instytucja koscioła / mam na mysli instytucje z własnym prawem, finansami,kadrami, majatkami itp / nie poddaje sie regułom demokracji.Piszesz żebym przy nastepnych wyborach zrobic wszystko aby weszli inni. Czytam jako zachete do wspierania sób i pogladów szanujacych mniejszości. To byłaby demokracja albo atak na wiare przodków. Bo jak inaczej nazwane byloby moje domaganie sie / tu to słowo / USUNIECIA krzyża z urzedu. Juz słysze te głosy : ,, nikomu to nie przeszkadza,, ,,Co jest w tym złego,, ,, jest u nas człowiek któremu krzyz wadzi,, ,,to kraj w którym znakiem krzyża.....,, itp itp itp Wyobrazasz sobie tą gawiedz podpuszczoną takimi opiniami ? Prowadze z rodzina mały sklepik i wiem co by mnie czekało./ zreszta tylko w moim sklepie nie ma insygniów religijnych na co ,,przyjacielsko,, zwracano mi uwagę /.Piszesz o udziale ksiedza w komitecie wodociagowym. To nic nadzwyczajnego. Sam w takich komitetach / budowy szkoły, budowy remizy / działam. Ale ja dałem ci przykład braku społecznego zaangazowania i wyciaganie pieniedzy na cel, moim zdaniem, czysto religijny. A na to należało robić zbiórkę wsród wiernych. CHyba że się mylę? Wiesz co mnie ostatnio pociesza? Otóz to, że księza w duzym tempie traca swój wpływ na rząd dusz. Afery jakimi jestesmy swiadkami powoduja, że wierni coraz głosniej domagaja sie ograniczenia aktywnosci księdza do sprawowania powinnosci religijnych. Juz coraz mniej podejmuja decyzje np wyborcze pod wpływem agitacji ksiedza czy grup przykoscielnych. Zaczynaja sami myslec. To jednak jeszcze potrwa. Efekty nie nastapia szybko. A tak na marginesie kliku: powiedz mi, doradz jesli łaska, co zrobic by z sali sejmowej przenieść krzyz w miejsce bardziej godne ? mówie powaznie I prosba nie namawiaj mnie do czytania innych postów. Nie wypowiadam się w sprawach o których sie z innymi spierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:50 Gość portalu: karro jeszcze.... napisał(a): I prosba nie namawiaj mnie do czytania > innych postów. Nie wypowiadam się w sprawach o których sie z innymi spierasz. Cały problem w tym ,ze spieram to ja się wyłącznie z Tobą a nie z nimi. I tu jest problem . Gdyby "niewierzący" tak jak Ty chcieli dyskutowac , to pewnie by cos dobrego dla wszystkich z tego wynikło . Ale ci , których postów nie czytasz , jak diabeł świeconej wody boją sie normalnej dyskusji . Chca jedynie "opluwać" , jątrzyć. Pewnie robią to w jakimś konkretnym celu , bo są bez wątpienia inteligentni. Efekt jest taki ,że to własnie ich wulgarne opinie , a nie twoje wywazone i spokojne , traktowane sa jako jeden wspólny głos "niewierzących ". Jesli ich celem jest np prowokownie mniej spokojnych "katolików" i szerzenie nienawisci, to im to nieźle wychodzi . Ale cóż , w kazdej grupie są wyrzutki . Ja też bardzo chciałbym aby w KK byli jedynie ludzie pokroju Popiełuszki , czy Tischnera a nie Jankowskiego czy Rydzyka. A tak na marginesie kliku: > powiedz mi, doradz jesli łaska, co zrobic by z sali sejmowej przenieść krzyz w > miejsce bardziej godne ? Moim zdaniem musimy madrzej wybierać swoich przedstawicieli , eliminować łajdaków i złodzieji . Wtedy Sejm stanie sie miejscem "godnym" nie tylko dla krzyża , ale i wszystkich innych wartości i symboli , które są wazne dla obywateli naszego kraju ( bez względy na wyznanie , brak wyznania , płec , poglady , narodowość ). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do karro... Re: do klika słów kilka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:31 Tylko wypunktuje kilka spraw: - nie spieram sie z Toba, nie okreslilismy przeciez płaszczyzny ew. sporu - myslę ze ci wymienieni maja prawo do swoich opinii,przeciez dyskutuja o sprawach niespornych, mieszczących sie bardziej w kategoriach estetyki - zapytałem Ciebie o zdanie w sprawie łamania konstytucji a Ty proponujesz jakies blizej niejasne ,, musimy madrzej wybierac,, Zrobiłem Ci mały wykład co uniemozliwia taki wybór. Prrzeciez to nie łajdacy i złodzieje sa sprawcami opisanej sytuacji - sejm nie musi byc godnym innych symboli. Po prostu tam jest miejsce na jeden symbol - opinie nt kondycji papieza to temat stały prasy zachodniej, u nas panuje w tej sprawie zmowa milczenia, jakby cenzura rodem gdzies z głebokiego PRL- u Po co ? I zgadzam sie ze ci którzy nie wyperswadowali ze przy takiej wadzie wymowy nie ma sensu wygłaszac tekst w kilkudziesieciu jezykach popełnili bład. Mozna poczytac na temat zmian psychiki spowodowanej choroba Parkinsona by wiedziec jak momentami przykrego zjawiska jestesmy / chcac nie chcac / swiadkami.W tym pokazywaniu autentycznego cierpienia i zmagania sie z nieuleczalna choroba otoczenie papieza powinno miec wiekszy umiar. Nie ma sensu udawac ze papiez jest dzis w dobrej kondycji, bo nie jest i juz nie bedzie choc chcielibysmy inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: no to po-KLIK-ajmy IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 20:23 Gość portalu: klik napisał(a): ".... jak się zachowasz , gdy ktos publicznie zacznie wyśmiewać się z Twojego ciężko chorego , zniedołężniałego ojca i z Ciebie , że mimo jego niedołęstwa dalej go czcisz i szanujesz ? klik - taka argumentacyja jest zapewne dobra jako motto pracy semestralnej o "kreceniu kota ogonem" w Seminarium Duchownym czy podczas rekolekcji dla nieletniej dziatwy. Watpie by przytaczani przez Ciebie dorosli juz pp.Palnick, Rycho i Golgota tego rodzaju "argumenty" mogli potraktowac inaczej jak zachete do popukania sie w czolo nad twoja sprawnoscia itelektu. Pozostawiajac na uboczu forme Ich wypowiedzi i uzyte przez czesc z Nich zwroty. Nie chodzilo Im przecie o samego OJCA - ktory bezdyskusyjnie sprawia wrazenie, ze jest "ga-ga" i nie panuje nie tylko nad nad objawami swojej choroby ale rowniez tym cyrkiem i widowiskiem propagandowo-medialnym, ktory zapewnie nie w pelni swiadomosci glownego Aktora, z jego udzialem sie odbywa. To jego ukochane otoczenie, podobnie jak w przypadku Brezniewa, gotuje swoja zupke - interesow, wplywow i dzielenia kasy - zacierajac raczki z radosci iz interes sie jeszcze "kreci". Watpie by sam Papiez - mistrz i prekursor poslugiwania sie mediami do popularyzacji zarowno jego Urzedu jak i gloszonych przez Niego misyjnych tresci byl w pelni swiadomy obrazu Jego schorowanej postaci jaki odbieraja potencjalni odbiorcy tych "widowisk". Nie watpie iz Jego (Papieza) mozg nie jest w tym stanie co cialo, ale jezeli tak jest to dlaczego Jego Swietobliwosc nie ograniczy sie do komunikacji z odbiorcami Jego poslania na drodze innej (Encykliki, publikacje, statyczne zdjecia) niz przekazy telewizyjne z wielogodzinnych imprez zarowno koscielnych jak i politycznych (pielgrzymki)?. Tym co pamietaja Jana Pawla II jako lingwiste w niczym nie zaciemnilo by tego obrazu odczytanie Jego pozrowien dla wiernych w 60-ciu jezykach przez ktoregos ze sprawnych fizycznie i mlodszych koscielnych erudytow biskupow/kardynalow. Podobnie z koncelebrowaniem Mszy.sw przy tych okazjach. Pomachanie wiernym z okna prywatnej biblioteki Papieza watykanskiego palacu - przyspozylo by Jemu nie mniej sympatii niz teraz krytykow urzadzanych z Jego udzialem zalosnych przedstawien. Nie ma porownania, ale nie na darmo "gwiazdy medialne" jak Greta Garbo czy Marlena Dietrich, przez kilkanascie, jak nie kilkadziesiat ostatnich lat swego zycia - unikaly jakichkolwiek publicznych kontaktow z mediami by nie zaklocic obrazem swojej starosci, wrazen jakie pozostawily wielbicielom swego talentu. Papiez rozmienia swoj obraz medialny "na drobne" a ta kase pakuja w kieszenie nie pp.Palnick, Rycho i Golgota tylko przedsiebiorczy kolesie Twoich wykladowcow z Seminarium Duchownego - w sutannach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: no to po-KLIK-ajmy IP: *.crowley.pl 29.12.04, 11:18 Gość portalu: HaHa napisał(a): > Gość portalu: klik napisał(a): > ".... jak się zachowasz , gdy ktos publicznie zacznie wyśmiewać się > z Twojego ciężko chorego , zniedołężniałego ojca i z Ciebie , że mimo jego > niedołęstwa dalej go czcisz i szanujesz ? > > klik - taka argumentacyja jest zapewne dobra jako motto pracy semestralnej > o "kreceniu kota ogonem" w Seminarium Duchownym czy podczas rekolekcji dla > nieletniej dziatwy. Taka argumentacja dobra jest dla kogoś , kto nie ma żadnych uczuć . Rodziców się kocha lub nie kocha .Opcja zero - jedynkowa. I nie ma tu nic do rzeczy ich stan zdrowia , krzepa , "wizerunek medialny ". Cały problem w tym ,ze my wierzący do Ojca Św. nie podchodzimy z chłodna kalkulacją dotyczącą Jego "wizerunku medialnego" .Z naszego punktu widzenia po prostu nie ma tej sprawy. Dla nas godzien jest najwyższego szacunku miedzy in. dlatego ,ze w tak potwornej dla niego osobistej sytuacji dalej wypełnia Swoje zadanie . Mówiąc wprost za to Go jeszcze bardziej kochamy. A tak na marginesie :podziel się Swoją wiedzą odnośnie "kręcenia kota ogonem" w Seminarium Duchownym. Chociaż to nieładnie , po ludzku jestem ciekaw , co to takiego . Jako absolwent Politechniki niewiele wiem o tych sprawach , a Ty zdaję sie jesteś osobą kompetentną w tym temacie. W zamian za to ja podziele sie z Toba swoja wiedzą np w sprawach technologii uzdatniania wód powierzchniowych ( gdybyś był ciekaw). Watpie by sam Papiez - mistrz i prekursor poslugiwania sie mediami do > popularyzacji zarowno jego Urzedu jak i gloszonych przez Niego misyjnych tresci > > byl w pelni swiadomy obrazu Jego schorowanej postaci jaki odbieraja potencjalni > > odbiorcy tych "widowisk". Dla jednych to są medialne widowiska , dla innych spotkanie z kimś bardzo bliskim , cierpiącym. Jak już pisałem to kwestia uczuć a nie kalkulacji. No cóż , w codziennym życiu jedni ludzie chcą być do końca z najbliższymi osobami , inni się od nich odwracają , bo im śmierdzą - dosłownie i w przenośni. Przecież to takie proste : dla jednych spotkanie z Ojcem Św to " widowisko medialne " dla innych być może ostatnie chwile spędzone z kimś kogo kocha. Kompletnie nie rozumiem dlaczego ci pierwsi odmawiaja tego prawa tym drugim . To jest dokładnie tak , jakby Ci odmówino spotkania z ciężko chora matką tylko dlatego ,ze osoba postronna uważa ,że "okrponie wygląda" . Bez sensu. Nie wmawiajcie nam , co jest dla nas dobre , a co złe. Nie ma porownania, ale nie na darmo "gwiazdy medialne" jak Greta Garbo czy > Marlena Dietrich, przez kilkanascie, jak nie kilkadziesiat ostatnich lat swego > zycia - unikaly jakichkolwiek publicznych kontaktow z mediami by nie zaklocic > obrazem swojej starosci, wrazen jakie pozostawily wielbicielom swego talentu. No cóż , jeśli w Twoim życiu Ojciec Sw. spełnia ta samą rolę co Greta Garbo , to masz oczywiście racje. Ale nie zmuszaj mnie , abym Grętę Garbo uznawał za następcę sw. Piotra. kase pakuja w kieszenie > nie pp.Palnick, Rycho i Golgota tylko przedsiebiorczy kolesie Twoich > wykladowcow z Seminarium Duchownego - w sutannach. Prawdopodobnie nie wiesz o tym , ale na Politechnice nie wykłada nikt w "sutannach" , przynajmniej za moich czasów. A może teraz coś się zmieniło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik do HaHa IP: *.crowley.pl 29.12.04, 14:30 Pisząc :Taka argumentacja dobra jest dla kogoś , kto nie ma żadnych uczuć . Rodziców > się kocha lub nie kocha .Opcja zero - jedynkowa - mialem na myśli Twoją argumentację. Mój styl pisania nie jest niestety najlepszy - sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: no to po-KLIK-ajmy IP: *.proxy.aol.com 29.12.04, 21:59 Szanowny Klik-u,- Ja nie mialam zamiaru urazic Twoich ani niczyich uczuc religijnych!. Mimo innego niz Twoj swiatopogladu, daleka jestem od powatpiewania w Twoje prawo do innego zdania czy obrazania osob powszechnie i slusznie szanowanych. Traktuje Papieza JPII jako osobe "medialna" bo zaden z Jego poprzednikow nie poslugiwal sie srodkami masowego przekazu z taka znajomoscia i rozeznaniem ich roli i mozliwosci jak wlasnie obecny Papiez. Pan nie musi tego faktu znac czy pamietac, ale ja doskonale przypominam sobie nawet bogato ilustrowany wywiad Karola Wojtyly - juz jako Papieza dla Playboya!. Nie pamietam czy to byl rok 80 czy 1981 (mozna przeciez sprawdzic!) - artykul- wywiad byl zatytuowany m/w: Jan-Pawel Superstar!. Rydzyk - wtedy "medialne ZERO" (dzis - zreszta tez!) gdy to czytal (chyba sie petal wtedy po Niemczech) zapewnie zaniemowil z wrazenia! :)) Panski szacunek i milosc do osoby Papieza nie swiadczy wogole o tym iz On sam nie zdaje (zdawal) sobie sprawy z potegi tzw. medialnego przekazu i ze nie wykorzystywal go do popularyzacji wlasnej osoby i misji ktora chcial jak naszerzej upublicznic. Jego (Papieza) "problem" iz wtedy jeszcze byl mlody, rzeski i fizycznie sprawny - choc juz PAPIEZ!. Prosze nie zapominac iz Papiez to nie (tylko) Polak - lecz najwyzsza wladza calego Kosciola Katolickiego i WSZYSTKICH rzymskich-katolikow. Naiwnoscia chyba z panskiej strony jest sadzic iz WSZYSCY katolicy na Swiecie odbieraja JPII jako sympatycznego biskupa Wojtyle z Krakowa i milosnika ciastek- kremowek. Dla Pana - jest On uwielbianym Polakiem - dla innych: politykiem o skrajnie konserwatywnych przekonaniach, hamujacym wszelki ruch odnowy we wspolczesnym Kosciele i tym ktory "cofnal" caly Kosciol Katolicki do czasow sprzed Jana XXIII W przekazach TV - transmitowanych nie tylko przez TRWAM (nie chcesz - nie ogladaj!) nie ma mowy o "polskim arcb.Wojtyle z Krakowa" tylko o Papiezu - pochodzacym z Polski,niewladnym do swiadomego kierowania Kosciolem co... widac jak na dloni, mimo, ze vatykanscy kamerzysci (rezyser) w skrajnych sytuacjach fizycznych "slabosci" Jego Swietobliwosci pokazuja sufit Kaplicy Sekstynskiej lub inne "ciekawostki" koscielnej architektury. Pan jest "zachwycony", mnie - rowniez jako Polce jest przykro, bo wiem z jakim "przekasem" nasi Rodacy krytykowali by taka sytuacje gdyby dotyczyla Papieza pochodzacego z innego kraju czy "nie daj Bog" innego koloru skory. Pozyjemy - zobaczymy KTO z nas ma racje :) Z uszanowaniem,- HaHa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: my katolicy się cieszymy :( IP: *.stenaline.com 28.12.04, 16:08 Gość portalu: klik napisał(a): A my katolicy nie tylko w Polsce,ale na całym świecie jesteśmy dumni z Ojca św. -------------- Wojtyła zaiste zadziwił świat, szczególnie modlitwą do Pani Jasnogórskiej : ,,Dziękuje Ci Pani Jasnogórska za wrzesień 1939 roku. Dziękujemy Ci za tamtą klęskę. Przynosimy przed ołtarze Boga żywego wszystkich poległych, więzionych i deportowanych .Dzięki wrześniowi mogliśmy przybliżyć się do Ciebie " Osserwatore Romano nr.9/1990 str. 19 ."wyd. polskie . Zadziwił Swiat. Wielki Polak mający w pamięci Oświęcim, Brzezinke i inne obozy zagłady. Teraz jest stary i wzbudza litość (najmniejszą wśród swoich wyznawców)prowokuje też do pytania: Czy mozna robic co sie chce z człowiekiem, który z racji schorowania i wieku jest całkowicie bezbronny? Czy mozna go uzywać jako kukłę, taszczyć po swiecie, dręczyć udziałem w imprezach, których on wyraźnie juz nie rozumie? I epatować widzów tym wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: my katolicy się cieszymy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:24 Ma rację Jurek Urban mówiąc o "obwożnym sado - macho". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: my katolicy się cieszymy - felieton Urbana. IP: *.stenaline.com 28.12.04, 19:45 Gość portalu: Rycho napisał(a): > Ma rację Jurek Urban mówiąc o "obwożnym sado - macho". --------------- Obwoźne sado-maso Czujni jak czujniki cenzorzy katoliccy zakazują telewizjom pokazywania tortur i okrucieństwa. Nawet wobec kotków i ptaszków, które przecież na to zasługują. Ta zgraja moralistów mniema, że telewizor stwarza zachętę do tych rozrywek przez samo pokazanie np. kolesia, który wyrywa włosy koleżance i skrzydełka muszce, czy chłopa, który batoży konia i kochankę. Bo sadyzm to smaczna pokusa dla katolickiego ludu. Nim zapadnie noc, a z nią wolność ekranowa, nadaje się więc filmy o czułej hodowli kretynów – czyli stworów dobrych i wrażliwych. Lub pielęgnacji mamuś kitujących na raka. Tak męczący dobór repertuaru wynika z nauk papieża, który zachwala miłość do drugiego człowieka. Oczywiście, z wyjątkiem miłości pozamałżeńskiej. Dziadunio Karol Wojtyła nałogowo spala mnóstwo benzyny lotniczej, żeby w różnych krajach mamrotać o miłości bliźniego, demonstrować zaś miłość własną. Zaspokajają ją hołdy milionów już teraz pochlebczo wyolbrzymianych przez polską prasę. Witając sędziwego bożka wciąż gdzieś jacyś żółci i śniadzi klaszczą, skaczą, tańczą w telewizorze. Wkrótce jednak ekrany TV zajmą zbliżenia polskich dziewic zalanych łzami szczęścia poniżej blond grzywek. Tłumy katolickich klakierów nie słuchają, co ich idol szemrze. Nie przejmują się pomysłem miłości bliźniego, zachętami do okazywania dobroci i współczucia. Gdyby bowiem było inaczej, to zamiast zbierać się na placach, robić aplauz gwiazdorowi J.P. 2, podnosić mu samopoczucie i adrenalinę, podpisaliby jak świat długi i szeroki list otwarty do papieża przepojony chrześcijańskim miłosierdziem: "Kochany staruszku! Połóż się do łóżka. Przykryj kołderką. Poczytaj sobie Katarzynę Grocholę albo jakiś lekki kryminał. Poćpaj kawiorku, pocmoktaj melbę, mniam, mniam. Puść se na wideo "Dzień świra" – uśmiejesz się zacnie. Podłub sobie w nosie albo między palcami u nóg, co tam lubisz. Trochę drzemki, potem kaku. Nie rób z siebie widowiska zgrozy. Trochę miłosierdzia dla osoby ludzkiej nazwiskiem Wojtyła. I dla ubogich narodów wydających straszną forsę na seanse dręczenia papieża-starca. Przejazd papamobile jest dla finansów państwa jak powódź, trzęsienie ziemi, wojna lokalna, nalot szarańczy lub US Force. Wyrzuć te starcze środki dopingowe, którymi Cię szpikują jak byczków hodowanych na olimpiadę, żebyś mógł przez godzinę ruszać nogą i mniej trząść ręką. Trują Cię przecież okrutnie i jesteś po tym podwójny kapeć. Nie rób widowiska z ludzkiej agonii, powściągnij więc chętkę, żeby paść na stanowisku. Choruj z godnością, gasnący starcze, albo kończ waść, wstydu oszczędź. Seriale telewizyjne typu horror robi się dziś używając robotów, tricków, elektroniki, skanerów i kaskaderów. Żeby zmontować spektakl grozy, nie trzeba męczeństwa gwiazdora, udręki jego dworu, reżyserów i widzów. Karolu Wojtyło! Twój anioł stróż w poczuciu bezradności już dawno w łeb sobie palnął". Znęcanie się papieża nad sobą i nad wrażliwszą częścią publiczności TV – tą chrześcijańską, naginaną do współczuwania – nazywane bywa bohaterstwem Jana Pawła. Jednakże każde bohaterstwo stanowi łamanie praw człowieka wobec siebie samego. Ktokolwiek zaś znęca się nad sobą, tym łatwiej uczyni to innym. Starczy upór papieża w zadawaniu sobie udręki i czynieniu z niej widowiska pokazuje wyznawcom oraz niepodległym magii gapiom, że człowiek żyjący publicznie zatraca instynkt samozachowawczy i ludzkie wobec siebie odruchy. Ambicje władcze stają się jego najsilniejszą skłonnością. Polityk za każdą cenę udaje wigor, żeby nie zdradzić słabości, więc nie stracić władzy. Breżniew Watykanu jako magik duchowy ma jednak wpływ na ludzi biorący się z ich wiary w różne świętości. Krzepić ją może mit, obraz na telebimie, znak umowny, np. kukła, czarny kamień, dwa patyki na krzyż, strumień światła. Dla wzbudzania metafizycznych emocji nie trzeba żywego trupa obwozić po świecie, wlec po ulicach i stadionach. Chyba że ktoś pragnie wzniecać kult masochizmu i sadyzmu, znęcania się nad sobą i fanatyzmu. Czyż więc wodza chrześcijan nie można potraktować po chrześcijańsku i zamiast dostarczać podniet jego próżności w postaci milionów wyznawców i tuzinów kłaniających się prezydentów, jakże po ludzku podać mu do łóżka nocniczek na Jego Świątobliwą kupkę? Autor : Urban Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golgota Re: my katolicy się cieszymy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 17:33 Były też posty, że podobno podłączją Go do prądu a niektórzy już proponują innowacje w zasilaniu jak prądniczki na korbkę, którą pokręcać będzie stojący obok opiekun, jak zobaczy że papież zwalnia. Po takim impulsie elekktrycznym podobno ma przyspieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re:My katolicy się cieszymy!!!.I jesteśmy Dumni!!! IP: *.net.autocom.pl 28.12.04, 19:43 Szczególnie bardzo się cieszymy za tą modlitwę którą Karol Wojtyła vel papiez Jan Paweł II zanosił do patronki wszystkich Polaków Pani Jasnogórskiej. Historia nie zna drugiego polityka na świecie tak cynicznego, okrutnego, by dziękować Matce Bożej za okrucieństwa i potworności, oraz zbrodnie wojenne. Koś- ciół katolicki w Polsce poniósł w czasie II-giej wojny olbrzymie straty. Ponad 6-tys.księży i zakonników poniosło smierć w więzieniach, egzekucjach lub obozach koncentracyjnych. Każda niepotrzebna śmierć jest tragedią. Najcenniejsze co mamy to Życie. Tylko jak rozpatrywać śmierć która ponosi osoba duchowna - Kapłan Szczególnie w kontekście modlitwy J.P.II-giego do Pani Jasnogórskiej. Ot Życie. I znów Komusze Krasnoludki nasiusiały do mleka. A Fe!!!, wy wstrętne Komuchy, Żydzi, Pedały, Cykliści, Cyganie itp. ( niepotrzebne skreślić ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re:My katolicy się cieszymy!!!.I jesteśmy Dumni!! IP: *.chello.pl 28.12.04, 19:48 Kupię każdą ilość przepełnionych pampersów. Pewne relikwie. Każdy kościółek w Katolandzie to kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Wasza starość zbliża się IP: *.petrus.com.pl 28.12.04, 19:46 Wczoraj był piękny program w TV o ludziach starych. Pokazano kogoś kogo nie powinni pokazywać - starą kobietę, która 100 lat skończyła właśnie, wygląd - jak to stary człowiek - jedni uznają, że dzieci można nią straszyć, inni z bruzd i zmarszczek odczytywać będą jej człowieczeństwo i zmagania z życiem. Mimo wieku tak słusznego, dba o finanse Zakładu dla Niewidomych w Laskach - ludzi, których też nie powinno się pokazywać, bo jak sami się ubiorą to może nie pod kolor i nie wg obowiązującej mody. Papież, który z przystojnego młodego człowieka staje się coraz starszym i coraz mniej sprawnym człowiekiem, właśnie teraz budzi największy szacunek w świecie, że cierpieniem wskazuje na człowieczeństwo rodzaju ludzkiego, zwraca uwagę na rolę cierpienia w życiu i na to co pod koniec życia jest ważne. I co jeszcze ważniejsze, pokazując się publicznie w takim stanie uzmysławia nam co znaczy starość, choroba i w niektórych (bo widać, że nie we wszystkich) budzi pytanie jak my traktujemy ludzi starych. Niepotrzebny balast? Każdemu życzę takiej starości na jaką zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Wasza starość zbliża się IP: *.stenaline.com 28.12.04, 20:11 Gość portalu: torunianka napisał(a): >Papież, który z przystojnego młodego człowieka staje się coraz starszym i coraz >mniej sprawnym człowiekiem, właśnie teraz budzi największy szacunek w świecie, > że cierpieniem wskazuje na człowieczeństwo rodzaju ludzkiego, zwraca uwagę na > rolę cierpienia w życiu i na to co pod koniec życia jest ważne. I co jeszcze > ważniejsze, pokazując się publicznie w takim stanie uzmysławia nam co znaczy > starość, choroba i w niektórych (bo widać, że nie we wszystkich) budzi pytanie jak my traktujemy ludzi starych. Niepotrzebny balast? --------------- Papież teraz budzi nie szcunek a głębokie współczucie w związku z bezwzględnym dręczeniem go przez watykańską kamarylę. Sądząc po reakcji na próbę obrony człowieczeństwa JP II zawartą w moich postach, Polacy a zwłaszcza katolicy maja głęboko w d..uszy człowieka o nazwisku Karol Wojtyła. Tak naprawdę traktuja go jak rodzaj symbolu a symbol nie wykazuje oznak przemiany materii, nie cierpi, nie jest wykorzystywany przez silniejszych w momencie słabości. Prawie nikt z katolików nie chce się ujać za tym człowiekiem, który ma prawo do odpoczynku po długim, ciężkim życiu. Ma prawo do emerytury np. w Tatrach. Polacy chcą, żeby papieża dręczyć, obwozić po świecie jak cudaka aż padnie jak nasza szkapa. Gdy patrzę na Wojtyłę widzę przede wszystkim starego schorowanego człowieka, który siłą woli zmusza się by być usłużny kościołowi i narodowi. Jego "opiekuni" mają za nic jego wiek i człowieczeństwo. Nie rozumiem tych wszystkich ,dla których jego obraz teraz pomaga podtrzymywać własną wiarę. TO NIELUDZKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Wasza starość zbliża się IP: *.net.autocom.pl 29.12.04, 01:07 > Papież, który z przystojnego młodego człowieka staje się coraz starszym i >coraz mniej sprawnym człowiekiem, właśnie teraz budzi największy szacunek w >świecie, że cierpieniem wskazuje na człowieczeństwo rodzaju ludzkiego, zwraca >uwagę na rolę cierpienia w życiu i na to co pod koniec życia....>>>>> Ja mam inne zdanie na temat pokazywania chorego i potwornie zmienionego wyglądu papieża JPII. To tragedia godności kościoła, że tak pomiata cierpieniem. Wojtyła mówił podczas pierwszej homilii jako JPII inaczej niż teraz czyni. Ale On jest ułomny,a Jego watykańskie otoczenie nie szanuje PAPIEŻA i CZŁOWIEKA. Szanuję papieża i kiedy pojawia się w TV zamykam oczy i życzę Mu spokojnego dalszego życia. W pewnych sytuacjach potrzebna jest wyłącznie prywatność w życiu i w chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Wasza starość zbliża się IP: *.stenaline.com 29.12.04, 07:37 Zgadzam się z Tobą alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Wasza starość zbliża się IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:20 jeszcze pozwólcie Papieżowi, aby mógł się z wami nie zgodzić. Podkreśla wielokrotnie ten temat. A pglądanie tv a tym bardziej Papieża, żeby potem móc bluzgać - nie jest obowiązkowe. Zapewniam - nie oszołomka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Wasza starość zbliża się IP: *.stenaline.com 29.12.04, 08:52 Gość portalu: elle napisał(a): > jeszcze pozwólcie Papieżowi, aby mógł się z wami nie zgodzić. Podkreśla > wielokrotnie ten temat. A pglądanie tv a tym bardziej Papieża, żeby potem móc > bluzgać - nie jest obowiązkowe. Zapewniam - nie oszołomka. --------------- Sądzisz, że papież decyduje o sobie? A może decydują o nim ci dla których jego koniec, to koniec obecnie zajmowanej pozycji? Nie sądzisz, że łatwo jest manipulować człowiekiem, który nie potrafi się sam ubrać, nakarmić, chodzić? Po co, jeżeli nie w interesie otoczenia papieża reanimuje się go, szprycuje lekami podtrzymującymi - wszak papież powinien wspierać natutalną drogę do niebios. Sceny z JP II emanują przemocą nad starym, chorym człowiekiem. Wywlekanie go z samolotu, zmuszanie do czytania tekstu - którego nie rozumie i nie widzi to okrucieństwo! Miejcie litość. To zacny staruszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Wasza starość zbliża się IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:44 miej szacunek; to pewnie ty piszesz mu teksty encyklik, podpowiadasz, co ma robić i mówisz, by kolejny raz powtórzył: spełnię swą posługę do końca, bo tak chce Bóg! Ty też dokładnie znasz rozkład Jego dnia. Wiem ,twój autorytet urban pewnie dokładnie go podał. Wzór też świadczy o tym, kto go wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Wasza starość zbliża się IP: *.stenaline.com 29.12.04, 12:13 Gość portalu: elle napisał(a): > miej szacunek; to pewnie ty piszesz mu teksty encyklik, podpowiadasz, co ma > robić -------- ja nie jestem jego sługą. ma innych do pisania przemówień i podpowiadania co ma robić, w jakim kierunku patrzeć itd. -------- i mówisz, by kolejny raz powtórzył: spełnię swą posługę do końca, bo tak chce Bóg! -------- To możliwe. Jehowa to bóg okrutny i mściwy. -------- Ty też dokładnie znasz rozkład Jego dnia. Wiem ,twój autorytet urban > pewnie dokładnie go podał. Wzór też świadczy o tym, kto go wybiera. --------- Paradoksalnie to Urban apeluje o zaprzestanie dręczenia Wojtyły a "katolicy" chcą dalej napawać się jego widokiem w tym ciężkim stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Wasza starość zbliża się IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:35 "Jehowa to Bóg okrutny i mściwy" - ty starozakonny? Z Urbanem się nie myliłam co do ciebie, no a teraz też wiem: Pan Papież...ktoś tak mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Wasza starość zbliża się IP: *.stenaline.com 29.12.04, 12:54 Gość portalu: elle napisał(a): > Pan Papież...ktoś tak mówi? ---------- Cały swiat mówi mniej uprzejmie, po prostu papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Watykańska wyrozumiałość rośnie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 19:56 Biorąc pod uwagę sposób traktowania przez Vaticanum innych papieży, wyciuąganie tego starego i schorowanego człowieka tylko na wiece należy uznać i tak za daleko wyrozumiały :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Watykańska wyrozumiałość rośnie IP: *.chello.pl 28.12.04, 20:05 Pytanie do katolikow. Czy posród prawie miliarda nie ma wsród was potencjalnego przywódcy: chodzącego, w średnim wieku, poligloty wiedzącego co mówi, trochę przystojnego, o ujmujacym sposobie bycia,skromnego, nie wielbiacego 3000 właswnych pomników za zycia (Stalin był w tym temacie, mowiąc Wałęsą, pierwszy a jak skończył?)Itd itp. Czy wśród miliarda nie ma nikogo z w2iększa ogłada i o akceptowalnej powierzchowności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Watykańska wyrozumiałość rośnie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:24 jest: to ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Watykańska wyrozumiałość rośnie IP: *.chello.pl 28.12.04, 20:25 Co jest? miliard a tu taka pirdzaca cisza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Czy sadzicie, że to Wojtyła decyduje w Watykanie? IP: *.stenaline.com 28.12.04, 20:46 Czy raczej jakiś kardynał lub kilku zdających sobie sprawę, że ich nieformalna władza trwać będzie tak długo jak długo będzie się udawało utrzymać przy życiu sędziwego starca? Czy naprawdę uważacie, że JP II jest w stanie kierować globalnym koncernem jakim jest KK w obecnym stanie zdrowia? Czy zastanawialiście się jak bardzo boi się powrotu do kraju liczna polska kolonia w stolicy piotrowej? Następny papież z pewnoscią ich pogoni. Włoska prasa spekuluje o ewentualnych następcach Jana Pawła II na papieskim tronie. - Kardynał Joseph Ratzinger może zostać następcą Jana Pawła II - twierdzi rzymski dziennik "Il Messaggero". Dodaje przy tym, że do wyboru prefekta Kongregacji Nauki Wiary mogłoby dojść, gdyby uczestnicy konklawe "nie mogli dojść do porozumienia w kwestii któregoś z młodszych kandydatów". "La Repubblica" przypomina natomiast o często wspominanej możliwości wyboru następcy obecnego papieża spośród kardynałów z Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek ważne co ma do powiedzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:07 my i tak wiemy, że nie jest on długonogą, cycatą blondynką, na widok której nabiera się apetytu. Chcemy usłyszeć, co On ma do powiedzenia ludziom z całego świata. Dobrze, że nie są to rzeczy tajne, ale rozpowsechniane publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: ważne co ma do powiedzenia IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:18 właśnie powiedział, że przeznacza 6 mln dolarów dla ofiar tsunami. Z ciebie też ofiara, ja daję dolca!Śpij dobrze, masz wielu przyjaciół...Z takim charakterem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ważne co ma do powiedzenia ??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 21:44 Na dzień dzisiejszy głównym zmartwieniem i problemem Kościoła zdaje się być rozstrzygnięcie kwestii, czy mącznego Jezusa należy przyjmować bezpośrednio do ust czy na rękę. Jest to kwestia wiary i "ex catedra" mógłby ten ważki problem rozstrzygnąć śladem wielu innych dogmatów. Czyżby kwestia celibatu była bardziej godna papieskich ust? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: ważne co ma do powiedzenia ??? IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:50 "na dzień dzisiejszy", gdzieś ty do szkoły chodził, znawco kościoła? Czyżby w Olsztynie? Chyba że w wieczorowej zawodówce tak jeszcze mówią.Poczytaj słownik przed snem, potem zgrywaj mądralę. Może w swoim mniemaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: ważne co ma do powiedzenia ??? IP: *.stenaline.com 28.01.05, 14:19 Jeżeli ma to niech użyje transmisji radiowej. Ale i tak nikt nic nie zrozumie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Breżniew był przystojniejszy i nie ślinił się IP: *.chello.pl 29.12.04, 13:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Porażająca głupota większości dyskutantów.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:17 w tym wątku skłania mnie do podzielenia się kilkoma refleksajmi. Większość z was koncentruje się na wyglądzie Papieża zupełnie pomijając to co ma On do powiedzenia.Zgodnie z objawieniem fatimskim, nasz Papież jest iskrą, która wyjdzie z Polski by przygotować świat na ostateczne przyjście Jezusa. Nie przychodzi wam do głowy, że Papież jest darem Niebios,że chce On uratować od potępienia wiecznego jak najwięcej dusz ludzkich. Ojciec Św. nawołując o pokój, ma na myśli przede wszystkim pokój i miłość w ludzkich sercach, nawołuje do każdego z nas, gdyby wszyscy Go wysłuchali nie byłoby wojen,konfliktów, rozwodów, morderstw etc.Mówiąc krótko przypomina nam o konieczności przestrzegania Dekalogu - co w tym złego? Czy nie przychodzi wam do głowy taka myśl, że żyjemy w czasach, w których na naszych oczach spełnia się powoli apokalipsa,że Papież mając tego świadomość pragnie by jak najwięcej ludzi się nawróciło przed nastaniem końca. Plugawicie i obrażacie Kościół Św. zapominając, że jest On Instytucją nie tylko ludzką ale i Boską, pomimo wszelkiego zła jakie nagromadziło się w 2000 -cznej historii Kościoła,chrześcijaństwo przetrwało i będzie trwało do końca świata jako idea uniwersalna głosząca zbawienie człowieka.Wszystkie pozostałe "wielkie idee" przeminęły i przemijają, ta jedna jest trwała. Zapominacie, że życie nie trwa wiecznie, że przemija, każdy z nas zmierza tylko w jednym kierunku,że przychodzi kres ludzkiej egzystencji przy końcu której czeka nas wielka tajemnica, że na spotkanie jej trzeba się dobrze przygotować. Z waszych ust padają bluźnierstwa, za które Jezus też umarł na krzyżu, wiedzcie, że możecvie mieć równierz i wy nadzieję o ile się nawrócicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetor Jesteś zdrowo popaprany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:24 Wygląd wyglądem, ale to co Papież mówi też sie kupy nie trzyma. Zrobił dużo dla odzyskania przez Polske niepodległości, ale zrobił też wiele złego pozwalając na rozpasanie czarnej mafii w Polsce. Powinien odejsc już kilka lat temu. Nawet to co mówi o aborcji ma sie ni jak do tego że porzyjmuje leki stworzone na bazie ludzkich płodów. Skończ więc z tym chorym nawiedzeniem i lepiej sprawdz w słowniku ortograficznym jak powinno sie pisać słowo "równie(rz/ż)" Odpowiedz Link Zgłoś
pit63 Re: Jesteś zdrowo popaprany 29.12.04, 15:55 Jak zorientowałem się, że napisałem "również" z błędem ortograficznym było już za późno, a ty akuratnie wykazałeś iście rewolucyjną czujnością - gratuluję Wszystko pozostałe, co napisałeś, jest na twoim właściwym poziomie - bliskim zera absolutnego, gdyby głupota umiała latać byłbyś pierwszym wśród ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Jesteś zdrowo popaprany 29.12.04, 18:39 > Jak zorientowałem się, że napisałem "również" z błędem ortograficznym było już > za późno, a ty akuratnie wykazałeś iście rewolucyjną czujnością - gratuluję > > Wszystko pozostałe, co napisałeś, jest na twoim właściwym poziomie - bliskim > zera absolutnego, gdyby głupota umiała latać byłbyś pierwszym wśród ptaków. iście katolicka miłość bliźniego przez ciebie przemawia. a gdzie zasada nadstawiania drugiego policzka? popełniłeś grzech pychy. Odpowiedz Link Zgłoś
mark014 Tylko to potrafią Polacy 06.01.05, 20:18 Mamy Polaka papieża a tak go wyzywacie. Ciekawe jak wy będziecie wyglądać w wieku 85 lat. Wasza gadanina pozbawiona rozumu jest pisana po to by wzudzić kontrowersje. Degustujcie się, wola Boża jest inaczej pojmowana niż ludzkie mniemanie i ciekaw jestem czy będziecie tacy krytyczni kiedy nadejdzie wasz kres życia. Piekiełko czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linke Re: W PSALMIE 90 napisano : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 10:09 mark014 napisał: > Mamy Polaka papieża a tak go wyzywacie. Ciekawe jak wy będziecie wyglądać w > wieku 85 lat. Wasza gadanina pozbawiona rozumu jest pisana po to by wzudzić > kontrowersje. Degustujcie się, wola Boża jest inaczej pojmowana niż ludzkie > mniemanie i ciekaw jestem czy będziecie tacy krytyczni kiedy nadejdzie wasz > kres życia. Piekiełko czeka... -------------------------------------------------------------------------------- "Życie nasze trwa lat siedemdziesiąt. A gdy sił stanie lat osiemdzisiąt." Zatem pytam czy katole a szczególnie ci w złocistych mytzkach, doznają orgazmu przy dręczeniu starego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Ewolucja na start :)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 23:14 23-X-1996 papież Jan Pawel II dokonał cudu łącząc wodę z ogniem, czyli uznając teorię ewolucji w nadzorowanym przez siebie katolicyźmie. Oświadczył mianowicie, iż teoria ewolucji jest więcej niż hipotezą!!! Można więc przypuszczać, że pochodzenie człowieka wygląda mniej więcej tak: - przechadzając się po raju Pambóg zauważył stado małp wdzięcznie igrajacych w drzewostanie. A jedna małpa była bez ogona i biegała na dwóch nogach. Wybrał sobie tedy Pambóg tę oto małpę i tchnął w nią duszę i dał jej imię Adam. I był Pambóg bardzo zadowolony, że małpiszon ten był podobny do Niego, czyli do samego Boga, jak dwie krople wody! I tak oto nabrały wagi słowa Nietzschego: "Przebyliście drogę od robaka do człowieka, i wiele jest w was jeszcze z robaka. Byliście niegdyś małpami, i dziś człowiek bardziej małpą, niźli jakakolwiek małpa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Ewolucja na start :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 10:11 JP II przykład betonowego przywiązania do fotela w/g polskich przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmistrz Re: Ewolucja na start :)) IP: *.98.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 01.01.05, 10:15 Bierze przyklad z tow. Brezniewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Paweł III Re: Jesteś zdrowo popaprany IP: *.chello.pl 27.01.05, 16:38 Jeżdzi nowo podarowanym Ferrari napędzanym przez dwóch debilnych szwajcarów. I have a dream. biała papa przejdzie na wizji z 10 metrów i przeczyta coś co by moja tępośc zrozymiała bez tranzskrypcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu_roy Re: Porażająca głupota większości dyskutantów.. IP: *.nyc.rr.com 29.12.04, 18:26 "chrześcijaństwo przetrwało i będzie trwało do końca świata" z tym zdaniem musze sie zgodzic, prosze ksiedza; to chrzescijanstwo spowoduje koniec swiata gatunek zwierzat ktory wytworzyl tak chora i pelna hipokryzji kulture agresji, chciwosci i pogardy do swiata musi spotkac zaglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 18:51 Gość portalu: ubu_roy napisał(a): > "chrześcijaństwo przetrwało i będzie trwało do końca świata" TAKIE CHRZEŚCIJAŃSTWO??????? Ksiądz oskarżony o współprace z reżimem Pinocheta ------------------------------------------------- W miniony poniedziałek ksiądz Raúl Hasbún przesłuchiwany był w siedzibie rzymskokatolickiego arcybiskupstwa w Santiago (Chile) przez Alejandro Solísę w związku z dochodzeniem dotyczącym pogwałcenia praw człowieka w ośrodku zatrzymań Villa Grimaldi za czasów dyktatury wojskowej generała Pinocheta. Do przesłuchania nie doszło w budynku trybunału sądowego, ponieważ ksiądz Hasbún poprosił, aby w ten sposób uniknąć zniesławienia jego nazwiska przez dziennikarzy. Ksiądz Raúl Hasbún został zobowiązany do złożenia zeznań, gdyż wielu z dawnych więźniów Villa Grimaldi oświadczyło, że ksiądz często tam przyjeżdżał, aby odprawiać msze i odwiedzać strażników, dając im swoje poparcie i opiekę duszpasterską. www.ekumenizm.pl/article.php?story=20041222142720238&mode=print Katolicki ksiądz z Ruandy oskarżony o ludobójstwo ------------------------------------------------- Pierwszy katolicki ksiądz stanął wczoraj przed Międzynarodowym Trybunałem w Aruszy w Tanzanii za zbrodnie ludobójstwa popełnione w 1994 r. w Ruandzie. Oskarżony jest o to, że przewodził rzezi swoich 2 tys. parafian Tutsi, którzy schronili się w jego kościele. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34249,2295147.html Dla nciekawości, ściganego księdza przez MTS w ciągu wielu lat znaleziono ukrytego w zapyziałej parafii pod Watykanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 18:59 Napisz cos dla odmiany o pastorach, rabinach albo popach, nie bedz taki monotonny. Nie maja nic na sumieniu? Moze tez molestuja, albo przynajmniej kradna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 19:06 Niestety, w tych sprawach pasterze katolickiego Krk do tego stopnie przyćmiewają codzienne wydarzenia na świecie, że o nich nic nie słychać. Jak więc widzisz, w swoim posłannictwie czynienia "dobrze" są nie zastąpieni ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:32 Gość portalu: Ed napisał(a): > Niestety, w tych sprawach pasterze katolickiego Krk do tego stopnie > przyćmiewają codzienne wydarzenia na świecie, że o nich nic nie słychać. Jak > więc widzisz, w swoim posłannictwie czynienia "dobrze" są nie zastąpieni ;(( Rozumiem ,ze dla Ciebie "wizerunek medialny" jakiegokolwiek "pasterza" jest dla Ciebie ( dla mnie absolutnie nie ) najwazniejszym a być może nawet jedynym kryterim oceny całej zbiorowości "owieczek". Przepraszam za zwyczajną , pewnie nawet naganną ciekawośc , ale jak według tych Twoich kryteriów wyglądają pasterze i owieczki dowolnej, losowo wybranej przeze mnie religii ? A wypadło mi przypadkowo na islam ( chyba dlatego ,ze akurat przegladałem gazetę i zobaczyłem reklamę wycieczki do Madrytu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 19:46 Bez kozery i jakichkolwiek impertynencji z mej strony. Religie bardzo lubią posługiwać się cyframi. Być może jest to jakiś objaw szacunku dla mnogości. Bądź uprzejmy przeanalizować stosunek niektórych tradycji duchowych występujących w religiach do cyfry "0" (próżni). Dywagacje teologiczne powtarzane przez księży jawią się tutaj jako nie tylko nie przekonywujące. Czynuie dostrzegasz wręcz plagiatu np. niemieckiego teologa Eckharda wprost z buddyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:37 Gość portalu: Ed napisał(a): Religie bardzo lubią > posługiwać się cyframi. Być może jest to jakiś objaw szacunku dla mnogości. > Bądź uprzejmy przeanalizować stosunek niektórych tradycji duchowych > występujących w religiach do cyfry "0" Można to zrobic , ale chyba tylko w wolnej chwili przy braku alternatywnych propozycji . Matematyka , jesli wykorzystujemy ją w praktyce , to tak naprawdę jest tylko bardzo sprawnym narzędziem ( z uwagi na jej niemal "nieograniczoność"), przy pomocy którego udowadnić można , bardzo , bardzo wiele z góry zalożonych tez. Pamietam ,jak swego czasu mój kolega z akademika obliczył ,ze pierwiastek drugiego stopnia z podwojonej , wyrażonej w dcm3 -ilości 40 % roztworu H2O w C2H5OH przyswojonego przez jego organizm w ciagu 48- iu godzin jest rowny liczbie "pi" z dokładnością do dwunastu miejsc po przecinku . Wyciągnał na tej podstawie wniosek , ze liczba "pi" ma dla procesu przyswajania tego specyfiku jakieś wyjatkowe , mityczne znaczenie. I nawet nie chciał wierzyć lekarzowi , który go "odtruwał " , że to g..no prawda . Że przezył nie dzięki matematyce , tylko kumplom , którzy mu szybko pomogli. Nie nalezy demonizowac matematyki , rownie wazne są zwykle , ludzkie uczucia . Zarówno w codziennym zyciu jak i w religii - kazdej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porażająca głupota ubu_roy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 20:58 Nie jest to demonizowanie matematyki, ale chciałem zasygnalizować Ci, jakimi meandrami religie chadzają dla uzasadnienia swojej racji bytu. Porównaj 666 jednostek magicznego kwadratu słońca w zachodniej tradycji hermetycznej z ich interpretacją w postaci obydwu bestii Apokalipsy w chrześcijaństwie :)) Są to ciekawostki, które w sposób jednoznaczny kładą na lopatki szereg dywagacji teologicznych w katolicyźmie, często także prezentowanych na forum :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porażająca głupota na zawołanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 20:13 Gość portalu: Pit napisał(a): > Ojciec Św. nawołując o pokój, ma na myśli przede wszystkim pokój i miłość w > ludzkich sercach, nawołuje do każdego z nas, gdyby wszyscy Go wysłuchali nie > byłoby wojen,konfliktów, rozwodów, morderstw etc.Mówiąc krótko przypomina nam > o konieczności przestrzegania Dekalogu - co w tym złego? Zapominasz eurudyto Oicie, że między słowami i urojeniami występują niesbitw fakty: Ksiądz oskarżony o współprace z reżimem Pinocheta ------------------------------------------------- W miniony poniedziałek ksiądz Raúl Hasbún przesłuchiwany był w siedzibie rzymskokatolickiego arcybiskupstwa w Santiago (Chile) przez Alejandro Solísę w związku z dochodzeniem dotyczącym pogwałcenia praw człowieka w ośrodku zatrzymań Villa Grimaldi za czasów dyktatury wojskowej generała Pinocheta. Do przesłuchania nie doszło w budynku trybunału sądowego, ponieważ ksiądz Hasbún poprosił, aby w ten sposób uniknąć zniesławienia jego nazwiska przez dziennikarzy. Ksiądz Raúl Hasbún został zobowiązany do złożenia zeznań, gdyż wielu z dawnych więźniów Villa Grimaldi oświadczyło, że ksiądz często tam przyjeżdżał, aby odprawiać msze i odwiedzać strażników, dając im swoje poparcie i opiekę duszpasterską. www.ekumenizm.pl/article.php?story=20041222142720238&mode=printKatolicki Ksiądz z Ruandy oskarżony o ludobójstwo ------------------------------------------------- Pierwszy katolicki ksiądz stanął wczoraj przed Międzynarodowym Trybunałem w Aruszy w Tanzanii za zbrodnie ludobójstwa popełnione w 1994 r. w Ruandzie. Oskarżony jest o to, że przewodził rzezi swoich 2 tys. parafian Tutsi, którzy schronili się w jego kościele. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34249,2295147.htmlnciekawości, ściganego księdza przez MTS w ciągu wielu lat znaleziono ukrytego w zapyziałej parafii pod Watykanem Wyciągnij wnioski, kto tu serwuje porażającą głupotę!!! Jaką rolę spełnia JPII w Kościele katolickim, skoro jego posłańcy biorą wcale nie pośledni udział w ludobujstwie? Czy sądfzisz, że Leninowska zasada zakrzykiwania faktów zmieni fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmistrz Porażająca głupota Wojtyly IP: *.98.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 01.01.05, 10:03 Ubzduralo mu sie na starosc, ze jest agentem Pana Boga na tym lez padole, ale nie widzi, ze niec nie ma do powiedzenia, i ze nikt go nie i tak juz nie rozumie. Jakby chcial na prawde pokoju i sprawiedliwosci, to by potepil kapitalizm, ekskomunikowal zolnierzy, w tym polskich okupujacych Irak, i rozdal by bogactwa Watykanu niednym, albo przynajmniej na szkoly (szpitale nie, bo wtedy lekarze by wszystko wzieli, a dla chorych nic by sie nie poprawilo).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan. czemu papież osłaniał i ukrywał tego księdza ? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 31.12.04, 20:28 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34249,2295147.html Czemu "Pielgrzym pokoju" utrudniał wydanie zbrodniarza Trybunałowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: czemu papież osłaniał i ukrywał tego księdza IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 31.12.04, 22:50 Żeby to jednego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=18955838&a=19022809 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmistrz Re: czemu papież osłaniał i ukrywał tego księdza IP: *.98.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 01.01.05, 10:05 Kosciol kat. to organizcja mafijna, a na jej czele stoi, jak w kazdej porzadnej katolickiej mafii, Ojciec Chrzestny, obecnie Karol W. z Wadowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: czemu papież osłaniał i ukrywał tego księdza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 10:15 Mając taką kochanicę, tak zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmistrz Papieża powinni juz pokazywać w TV... IP: *.98.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 01.01.05, 09:56 ...jako ostrzezenie, pokazujace do czego prowadzi celibat, starokawalerstwo i onanizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan. Re: Papieża powinni juz pokazywać w TV... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 01.01.05, 12:28 aby wszyscy wiedzieli kto jest winny za "5 razy be" www.kosciol.pl/content/article/20041211112922693.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falek Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:37 Nadchodzi ostatni rok jego rządów, chyba że go dalej bedą sztucznie potrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.net.autocom.pl 05.01.05, 22:35 Ale pokazali. Działacze klubowi,,Cracovi" za klubowe piniundze pojechali do Łumiłowaanygo Łojca świntygo złożyć mu życzenia Noworoczne. Przy okazji życzeń podarowali mu koszulkę zawodniczą z jego nazwiskiem i Nr.1. O ile znam sie na geografii z 1-dynką to stoi sie na bramce. Ale czy on da rade być bramkarzem na wózku???.Najważniejsze; koszulkę dali i już. Dzień bez wazeliny to dzień straco- ny. Cały Świat widział i może potwierdzić. Papież Wojtyłą trzymał koszulkę czerwoną w białe pasy z napisem Karol Wojtyła Nr.1. Włazidupstwo górą!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waren Re: Papieża nie powinni juz pokazywać w TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:33 Bo to teraz taka moda pokazywać się publicznie z Papieżem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Ucieleśnione miłosierdzie.... IP: *.stenaline.com 02.01.05, 19:49 www.timesunion.com/Shared/Graphics/NewsDB/AP/VATICAN%20POPE%20ROM10109261229.jpg Odpowiedz Link Zgłoś