Gość: Coolargol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 00:09 Przykre i smutne... BTW - a jaką pensję wyznaczył nasz kraj profesorowi przeprowadzającemu pionierskie operacje? I jak to się ma do zarobków chociażby górników i energetyków?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: orion Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 00:32 Jakiej by pensji nie dostawal w niczym to nie usprawiedliwia wymuszania łapowek i odraczania operacji lub wrecz jej nie wyjkonywania,za cos takiego powinien pojsc siedziec... To jest stwarzanie zagrozenia dla zycia pacjentow... moze i zdolny,ale i tak bandyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:pewnie sobie pluje w brode ze nie wyjechal IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 01:19 tak to system ubezpieczeniowy skorumpowanej sitwy z NFZ rujnuje kariery oczywiscie nikt buzkowi i belkotowi nie postawi zarzutow oni zawsze niewinni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylewak Władza ludowa powinna ustalić godne pensje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:42 ... dla lekarzy, zgodnie z planem pięcioletnim. Odpowiedz Link Zgłoś
marabu GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE 20.01.05, 12:56 A czy nasi polscy lekarze są rzeczywiście tacy dobrzy, żeby im dużo płacić? uważam, ze powinni za swoją wiedzę godziwie zarabiać - ale musi byc przeprowadzona selekcja lekarzy w Polsce, ponieważ mają ogromne problemy z diagnozowaniem chorób - powinni zdawać co 2-3 lata egzaminy, żeby miec przedłużone koncesje - tak jak mają piloci. A poza tym powinna być selekcja pod względem etyczno-moralnym. LEKARZ MUSI MIEĆ CAŁKOWITĄ ŚWIADOMOŚĆ, ŻE JEGO ROLA W SPOŁECZEŃSTWIE TO SŁUŻENIE LUDZIOM, a nie przeprowadzanie naukowych operacji za wymuszone pieniądze od biednych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE 20.01.05, 13:03 A kiedy lekarz ma sie uczyc i douczac jak nie ma na to czasu i sil?! Na zachodzie lekarz uczy sie w godzinach pracy i jeszcze mu za to placa. W Polsce po pracy za wlasna lub firm farmaceutycznych gotowke... Pozalowania godne. Lekarze Polscy na co wy sie godzicie. Dlaczego pozwalacie tak siebie traktowac? Odpowiedz Link Zgłoś
marabu Re: nie za duzo wiesz o Zachodzie 20.01.05, 16:18 Przede wszystkim wydaje mi się, że w krajach kapitalistycznych lekarze muszą sami się dokształcać, zbierać dyplomy, robić wyższe specjalizacje, bo inaczej wylecą z rynku i nie będą mieli pacjentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lux Re: nie za duzo wiesz o Zachodzie IP: 205.200.189.* 20.01.05, 17:10 Ha ha ha, tu w Kanadzie to dopiero mamy nieukow, nawet w telewizji byl program stwierdzajacy ze najlepiej sie samemu diagnozowac i z ta swoja wiedza isc do lekarza, bo inaczej to kiepsko. Domowy lekarz to albo antybiotyk przepisze, albo wysle do specjalisty, po prostu dno. Polscy lekarze powinni zaczac emigrowac, moze wtedy ludzie docenia ich. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: nie za duzo wiesz o Zachodzie 24.01.05, 14:28 mieszkam na Zachodzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKS Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE IP: *.ek.zgora.pl 20.01.05, 16:31 POLF,ZNASZ BIEDNEGO LEKARZA Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE 24.01.05, 14:30 znam wielu mlodych ktorzy nie mieli sie gdzie zatrudnic. Znam wielu ktorzy chcieli sie specjalizowac i mieli za male znajomosci. Znam wielu mlodych sfrustrowanych lekarzy... Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:49 Za naukę lekarz może zapłacić podobnie jak specjaliści z innych dziedzin. Kto już wszystko umie może odejść do prywatnych szpitali, lecznic i tam pobierać wysokie honoraria za swoją pracę. Może też wyjechać za granicę i tam godziwie zarabiać, ale czy jest dostatecznie dobrze wykształcony i czy będzie potrafił się obejść bez łapówek? Dla mnie nie ma znaczenia, czy błędna diagnoza jest wynikiem przemęczenia, niedouczenia,czy pazerności medyka. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE 24.01.05, 14:32 Ciesz sie ze nie jestes medykiem ciesz sie ze jestes zdrowy. Dla mnie jest zasadnicza roznica. Gdyz przemeczony nie daje rady fizycznie pazerny intelektualnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:52 Życze ci żebyś poznał moralność polskich lekarzy. Zastrzegam się że spotkałam też przyzwoitych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: opowiadajcie dalej glupoty, a sad swoja durna IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 17:45 decyzja pozbawil leczenia pewnia kilkunastu jesli nie kilkuset pacjentow i jeszcze obciazyl kosztem swego debilizmu podatnika jeszcze dodam ze widzac ubranie tego lekarza trudno podejrzewac go o zarobki przekraczajace wynagrodzenie ktore otzymywal oficjalnie no chyba ze przepuszczal wszystko na wodke i agencje towarzyskie Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE 24.01.05, 14:33 Moja droga ja jestem lekarzem. Niestety wiem cos na ten temat. Ale staram sie nieuogolniac gdyz znam wielu wspanialych uczciwych o najwyzszym poziomie moralnosci kolegow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda Re: GODNE zachowanie lekarza TAK chamstwo nie IP: *.onlink.net 20.01.05, 18:41 nie czarujmy sie . W Polsce zawsze tak bylo ze do lekarza szlo sie z kasa i lekarze zawsze brali a kieszenie mieli az do samej ziemi i ciagle byli nienasyceni. Lekarz zakladowy w Legnicy w spoldzielni "jednosc" powiedzial do mojej mamy "pani J. ja pania lecze tyle lat a pani mi nigdy nic nie przyniosla, nawet sloiczka miodu. Ciekawe skad miala ten miod brac, przeciez nie miala wlasnej pasieki a panu doktorowi U wszystkiego bylo malo: praca w przychodni, praca w zakladzie odziezowym , prywatna praktyka. Pan doktor mial czelnosc jeszcze wolac na emerytke dodatkowej zaplaty w postaci sloiczka miodu. A takich bandytow bylo naprawde duzo. Czas z nimi zrobic porzadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Re: GODNE PENSJE TAK, CHAMSTWO NIE IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.01.05, 18:21 Marabu ja tobie służyc nie zamierzam , to nie jest ani moja misja ani marzenie .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re:pewnie sobie pluje w brode ze nie wyjechal IP: *.bsb.com.pl 20.01.05, 13:23 NFZ to rewelacyjny wymysł ekipy Millera (a przede wszystkim jego super ministra Łapińskiego)a nie Buzka. Ale w zasadzie gdyby od zawsze rządzia lewica , to i tak byłaby wina Buzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALF Re: Do L eszka IP: *.ek.zgora.pl 20.01.05, 16:35 typowa cecha polglowka-nie zna sie a zabiera glos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:twoje znanie sie i twoich kumpli widzimy IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 17:53 na kazdym kroku jak kradna rabuja i doprowadzaja obywateli do ruiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:zmilcz czlowieku swoja glupote, kazdy kazdy IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 17:50 garkotluk wiedzial czym sie takie buzkowe reformy skoncza wiec nie opowiadaj bzdetow pierwsza i zasadnicza wada to placenie od lebka proste rozdzielenie pacjentem sitwy lekarskiej od sitwy ubezpieczyciela przy pomocy zwyklego rachunku uzdrowiloby polowe sluzby zdrowia bez zadnych nakladow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.devs.futuro.pl 20.01.05, 09:12 W Krakowie w Katowicach za bajpasy tez biora i to znane slawy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:53 He,he a pokażcie mi takiego w Polsce co nie bierze -to Go ozłocę. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:08 Gość portalu: Jakub napisał(a): > > He,he a pokażcie mi takiego w Polsce co nie bierze -to Go ozłocę. Ja nie bralem. Juz w Polsce nie mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |v|rowa Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.caregroup.org 20.01.05, 17:32 :) To jest juz nas dwoch. I tez juz nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 22:32 Gość portalu: ewa napisał(a): > W Krakowie w Katowicach za bajpasy tez biora > i to znane slawy . - i jest na to ciche przyzwolenie radca Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:06 Do wiezienia powinni isc wszyscy ktorzy stworzyli system w ktorym profesorowie i lekarze zarabiaja tak smieszne pieniadze. Nasze spoleczenstwo tez jest winne bo nie ma spolecznego przyzwolenia na wysokie zarobki lekarzy... Niedlugo lekarz naprawde stanie sie w Polsce luksusem. Jeszcze tak nie jest ale juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietruszka Jeszcze długo, bardzo długo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:34 Srodowisko lekarzy samo sobie jest winne. Niskie zarobki są wynikiem nieuczciwości lekarzy a nie na odwrót. Większość znanych mi lekarzy pracuje na kilku etatach i to w tym samym czasie. Oni poszli na studia, bo oczekiwali dużej kasy, nie dla jakichś idei. Polska krajem cudów. Dotychczas jedynie Jezus mógł znajdować się w kilku miejscach naraz. Ci lekarze pracując w trzech miejscach, w żadnym nie pracują naprawdę. Stąd potrzeba wielu innych, stąd przerost zatrudnienia, stąd niskie płace. W powoli powstających prywatnych szpitalach pracuje się rzetelnie (inaczej - "do widzenia"). Więc potrzeba o połowę lekarzy mniej. Więc można im płacić dwa razy tyle. Proste! A jeśli jeszcze zwolni się tych wszystkich dziadków po siedemdziesiątce i zlikwiduje martwe etaty (kolega ordynator zatrudni u siebie na 3/4 etatu, to i zostanie zatrudniony u koleżanki...), to nagle okaże się, że jest praca dla bezrobotnych lekarzy po studiach! Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Jeszcze długo, bardzo długo... 24.01.05, 14:37 Masz niestety racje. Tak jest i ta sytuacja mnie doprowadza do szalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: do polfa IP: *.ek.zgora.pl 20.01.05, 16:47 widziales ty w Polsce prawdziwego lekarza. To sa urzednicy pracujacy na posadzie a zarabiajacy w czasie wolnym.Zobacz ilu z nich pracuje tylko prywatnie, tak jak na zachodzie.U nas lekarz specjalista przeznacza 10-15 min na pacjenta a chce zyc jak lekarz w USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: ma za pacjentow matolow ktorzy w 20% sa bezrob IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:12 i nie placa za ubezpieczenie i nawet na wybory nie chodza aby swoja sytuacje zmienic 50% z tych co pracuja sa matolami ktorzy sie daja wyzyskiwac w "biedronkach" i wybieraja tych samych z sld-owskich i z PartieOszustow oszustow co kadencje i chca sie leczyc za skladki w wysokosci 100zl nie tylko w sprawach ratujacych zycie ale rowniez w sprawach kataru i grypy i dziwia sie ze zamykaja szpitale a kolejka do zabiegow operacyjnych rosnie do 2lat i wiecej reszta 30% matolow pracujacych uwaza ze jest dobrze bo nie jest w grupie matolow na skraju biedy i jest jeszcze grupa 20% ktora jest zadowolona ze moze zerowac na matolach placac niewielkie lapowki co jest taniej niz mieliby zaplacic za uzyskane lapowkami uslugi adekwatne ubezpieczenie oraz gdyby musieli placic wlasciwe pensje pracownikom najemnym oraz podatki rezultaty widzimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fluoksetyna Re: do polfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 17:37 Za wizytę u specjalisty NFOZ płaci od 1 pln (większość wizyt) do 70 PLN ( bardzo rzadkie wizyty i to nie jest dla doktora, ale dla szpitala lub poradni.Lekarz jest na bardzo marnej pensji i czasem ma niewielka premie ( jak nie zleca badan).Każdy lekarz by wolał pracować w jednym miejscu,nawet do 8-mej wieczorem, ale żeby to wystarczyło na normalne zycie. Jak lekarze w US, znani z kupowania prywatnych samolotów i rozbijania ich nigdy nie będziemy zyć i wiemy o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: do polfa 24.01.05, 14:41 lekarz w Polsce za wizyte otrzyma ok. 2 zlotych czyli 1/2 euro w Belgii gdzie mieszkam 20 euro. Wizyta moze trwac tak dlugo jak mi sie podoba. W Polsce lekarz w przychodni zarobi bez dyzurow 1200 zl czyli 300 euro w ciagu miesiaca. W Belgii spokojnie 300 euro na dzien widzisz roznice? Przy czym mowie o wizytach za ktore pacjenci otrzymuja zwrot z kasy chorych ok. 80% Widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timekiller Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.dalkia.poznan.pl 20.01.05, 13:29 Popieram!!!!!!!! Tym bardziej że kształcił się za państwowe pieniądze i niemal gratis. Za podobne studia zapłacił by na zachodzie fortunę. Odpowiedz Link Zgłoś
horacjusz Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 22.01.05, 11:57 W pełni zgadzam się z Orionem.Nigdy nie powinno się do niego zwracać jak do neurochirurga lecz jak do bandyty. Jak można choremu proszącemu o życie powiedzieć NIE, albo zapłać. Taki typek bez względu ile by zarabiał to brałby, bo to charakter ludzkiej chieny. Europa Zachodnia jest za mądra i ostrożna , by zatrudniać polskie medyczne kanalie, to mit że ich potrzebuje.Ciekawe, że ów neurochirurg tyle lat "praktykował" w sterylnie czystym środowisku medycznym, które o niczym nie wiedziało, bo inaczej to by się oburzyło - no nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cc Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 00:41 Jak pensyjka nie odpowiada to należy otworzyć szczęki ze szczypiorkiem a nie podlić się łapownictwem. I nie ma zmartwienia - natura nie znosi próżni, lekarzy nie zabraknie. Zresztą mafia profesorsko-ordynatorska, która z takim poświęceniem pobudowała obecny system złodziejstwa i korupcji wybroni swojego? BTW Gazeto! Prosimy więcej artykułów o ordynatorach traktujących państwowe szpitale, jak swój folwark, pomiatających personelem, kombinujących z naszym sprzętem medycznym, otwierających "fundacje". Starczy na sporo nowych afer! Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:11 Gość portalu: Cc napisał(a): > Jak pensyjka nie odpowiada to należy otworzyć szczęki ze szczypiorkiem a nie po > dlić się > łapownictwem. I nie ma zmartwienia - natura nie znosi próżni, lekarzy nie zabra > knie. Co to szczeki ze szczypiorkiem?! Lekarze powinni duzo zarabiac tak jak wszedzie na swiecie. Co do mafii profesorsko ordynatorskiej to rzeczywiscie istnieje i to jest ogromne zlo. A lekarzy niestety moze zabraknac, chodzi mi o doswiadczonych dobrych lekarzy a nie tych zastraszonych, sfrustrowanych, przemeczonych i niedouczonych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 80.201.224.* 20.01.05, 13:00 A otworzyc prywatny gabinet nie laska? zreszta profesor na pewno taki mial, ale bral rowniez w panstwowej lecznicy. niech go zapuszkuja bo sie nigdy w Polsce nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 13:06 Prywatny gabinet? Jak to sobie wyobrazasz? Operacja z otwarciem czaszki albo kanalu kregowego w gabineciku prywatnym. Ty nie masz w ogole pojecia o czym piszesz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuku Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 143.169.5.* 20.01.05, 15:38 Jasne że najłatwiej nie inwestować i na państwowym sprzęcie jechać jak na swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: nie martw sie mafia nomenklatury wlasnie sie IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:14 uwlaszcza na szpitalach :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 80.201.224.* 20.01.05, 13:00 A otworzyc prywatny gabinet nie laska? zreszta profesor na pewno taki mial, ale bral rowniez w panstwowej lecznicy. niech go zapuszkuja bo sie nigdy w Polsce nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.ae.poznan.pl 20.01.05, 13:00 Gosciu Cc, jak te łapówki mają się do wirtualnych pensyjek naszych prezesów? Na te wirtuaqlne pensyjki dajesz głąbie przyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.ipt.aol.com 20.01.05, 00:58 Jeden z nielicznego grona, ktorzy wpadli. Ilu jest takich w slusbie zdrowia , ktorzy nie biora lapowek? Biora od doktora gminnego po specjalistow, bez przymruzenia oka. Kazdy doktor wie ile zarabia i na co sie decyduje. Jak mu nie odpowiada niech szuka szczescie gdzieindziej? Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:12 Tobie radze tez szukac secjalistow gdzie indziej bo tych w Polsce zacznie brakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKS Re: Do polfa IP: *.ek.zgora.pl 20.01.05, 16:56 wiekszosc to zadni specjalisci.Trzech lekarzy-kazdy stawia inna diagnoze,wizyty trwaja 10-15 min,za kazda wizyte 100-150 zl i wynocha bo nastepni czekaja Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Do polfa 24.01.05, 14:46 To idz to publicznej przychodni. Tam przynajmniej jest za darmo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eloelo Suuuperr! IP: *.aster.pl 20.01.05, 01:14 Mam nadzieje ze zaczyna sie polowanie na bandytow w bialych kitlach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:zacznij polowac w wyborach na bandytow z rzadow IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 01:22 nie bedzie trzeba polowac na specjalistow po wieziennych szpitalach juz za sowietow przerabialismy tajne obozy pracy dla roznych specjalnosci technicznych i naukowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Donoscie ile chcecie IP: 207.230.231.* 20.01.05, 02:26 Donoscie na lekarzy ile chcecie . Powoli jeden po drugim wyjada i bedziecie sie leczyc u znachorow tyle ze im tez trzeba placic a wymiki leczenia mizerne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: ODEZWAŁ SIĘ FAŁSZYWIE "SOLIDARNY" IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:07 Skoro środowisko lekarskie nie potrafi oczyścić się z tego łajdactwa, to trudno, musici ono ponieść zbiorową odpowiedzialność. Szkoda tylko tych uczciwych, których na pewno jest wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: ODEZWAŁ SIĘ FAŁSZYWIE "SOLIDARNY" 20.01.05, 12:23 Zgadzam sie z Toba. Zal mi moich kolegow pracujacych na 2 etatach 12-14 godzin na dobe na 4-5 tys. Lapowkarzy nalezy wyeliminowac ale nie wolno zapomniec o normalnych pensjach dla lekarzy a musza byc one 3-4 razy wieksze niz srednia krajowa(nie od razu) Starsi lekarze juz nie wyjada ale mlodzi wyjezdzaja masowo. NIestety niedlugo w Polsce bedzie brakowalo specjalistow. I wszyscy to bardzo odczuja. Ale wtedy bedzie juz za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: ODEZWAŁ SIĘ FAŁSZYWIE "SOLIDARNY" IP: 150.254.208.* 20.01.05, 15:05 A ja się z tego cieszę. Jeszcze 2-3 lata i wokół mnie zrobi się pusto. I wtedy ja będę dyktował warunki - również finansowe. A konkurencji prawie wcale. Czy taki scenariusz jest realny? Chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: ODEZWAŁ SIĘ FAŁSZYWIE "SOLIDARNY" IP: *.131.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 20.01.05, 15:05 Duzo masz racji, aczkolwiek pierwsza powinnoscia lekarza jest leczyc a nie bycie czlowiekiem zorientowanym na interes. Osobiscie powiedzialbym, ze lakarz moglby zabiac nawet 10 krotna srednia krajowa, ale pod jednym warunkiem, ze ta sredia wynosi na dzis 3000 euro. Jednym slowem wszyscy sa dobrze zabiezpieczeni. W przeciwnym wypadku wiekszosc bedzie upodlonymi obywatelami "demokratycznego panstwa". Zatem wszystkim nam potrzeba odrobiny poczucia odpowiedzialnosci obywatelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: ODEZWAŁ SIĘ FAŁSZYWIE "SOLIDARNY" 24.01.05, 14:56 Zgadzam sie tylko czesciowo. Zawod lekarza jest zawodem. Oznacza to ze przynosi temu co go uprawia pieniadze na zycie. Gdy pracowalem w Polsce zarabialem netto ok.1400 zl plus dyzury czyli 24 godziny pod telefonem (tak jak na zachodzie ! co za postep) za jakies 1000-1100 zl zalezy ile tych dyzurow. Maksymalnie 8 w miesiacu. Sa lekarze ktorzy chca zarobic wiecej ale dzieje sie to kosztem pacjentow. I tak bedzie. Ja pracowalem na jednym etacie. Mialem czas dla pacjentow. Ale zalozylem rodzine i niestety takie dochody sa za male. Dlatego aby byc w zgodzie z wlasnym sumieniem wyemigrowalem z kraju raju. W Polsce jesszcze nie ma warunkow do pracy ktore dawaly by mi komfort i poczucie bezpieczenstwa, że ze zmeczenia i pospiechu nie bede popelnial bledow. Nie wszyscy lekarze jednak znaja jezyki i maja chec opuszczania kraju dla niepewnej sytuacji. W Polsce jesli juz dzialaja w systemie i jakos im sie udaje zarobic te 5000 to raczej zostana. A czy lecza dobrze czy poswiecaja czas dla pacjentow. Wiesz sam. Ale jesli chcieli by to robic to niestety pojda z torbami. Taka jest niestety brutalna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remek Zamykać bandziorów w białych kitlach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 09:22 Mam w nosie wszelkie bandyckie sławy. Robią sobie nowatorskie eksperymenty dla swej sławy i kasy. A ile jest nieudanych nowatorskich eksperymentów?. Ofiary pozbawione jakiejkolwiek ochrony. Mojemu bratu słwa profesorska na łożu śmierci chciała operację robić aby kasę wyciągnąć od rodziny. Powinni pozamykać tych szubrawców, te hieny żerujące na nieszczęściu ludzkim. Jak długo ta biała mafia będzie w tym biednym kraju ogołacać bliźnich, musi się to skończyć. Po wojnie taki bydlak z pierdla by nie wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Donoscie ile chcecie IP: *.hipernet.ras.pl 20.01.05, 11:26 puknij sie w głowe, wszyscy nie wyjada, a faktycznie z łapówkami dla lekarzy trzeba cos zrobic bo to horror jak sie nie da kasy przeciągaja terminy operacji tak ze człowiek umierajacy nie ma wyjscia i tak wezmie kredyt i da profesorkowi a ten wysle jakiego ucnia (znam taki przypadek) Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Suuuperr! 20.01.05, 12:17 Ja tez mam taka nadzieje zwazywszy ze sam jestem lekarzem. Ale niestety pensje lekarzy sa za niski. Ja juz w Polsce nie mieszkam. Tu gdzie jestem lekarz zarabia od 5 do 10 tys. euro miesiecznie. I nikt lapowek nie bierzee. I jeszcze jedno ubezpieczalnia oddaje pacjentowi bezposrednio 80% za wizyte u lekarza a pacjent placi lekarzowi 100% za wizyte i dostaje rachunek (20-30 euro). Zaden posrednik (urzednik z kasy chorych) tych pieniedzy nie zabiera do wlasnej kieszeni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volski Re: Suuuperr! IP: *.chartertn.net 20.01.05, 16:26 Sensowna wypowiedz! Niestety Polska jest w dalszym ciagu socjalistyczna i korupcja bedzie sie ciagnela. Pensje powinien wyznaczac rynek. Jak jestem dobry, to podwyzszam ceny i pensja rosnie. Prosty mechanizm nieznany w socjalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: nigdzie nie ma prostego mechanizmu, ale sa IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:21 zdrowe systemy ktore wlasnie za zasade przyjmuja ze spozycie zbiorowe tylko tam gdzie to konieczne i kontrolerem ma byc ten kto usluge oplacil i z niej korzysta a nie ten co bierze skladkowe pieniadze lub usluge wykonuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr A który ordynator nie bierze? IP: *.brodwy01.nm.comcast.net 20.01.05, 04:01 Ktoś zna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: A który ordynator nie bierze? IP: *.sk5.am.poznan.pl 20.01.05, 09:03 Nie biorą ryby.Cała reszta bierze. Lekarze przy politykach to "pikusie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: A który ordynator nie bierze? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 20.01.05, 09:49 był taki w Choroszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucx Re: A który ordynator nie bierze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:07 Znam w Katowicach w szpitalu kolejowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne kto Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.janet.waw.pl 20.01.05, 08:17 Proponuje uwazac z "wymierzaniem sprawiedliwosci" za lapowkarstwo bo zostaniemy bez lekarzy /szczegolnie tych najlepszych/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:47 Wlasnie, facet beknie za ten proceder, ale pacjenci stracili wysokiej klasy specjaliste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: young Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.Zabrze.Net.pl 20.01.05, 10:24 Prawdziwych pacjentów i tak na niego nie stać więc nic nie stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:53 słuchajcie ludzie! dopóki lekarze nie będą zarabiać uczciwie za to co robią, czyli 10razy średnia krajowa to będą brać w łapę lub wyjeżdżać. A cała chołota wyhowana w komunie tego nie zmieni i będzie musiała zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:27 Oczywiscie masz racje. Profesor zarabiajacy oficjalnie 2500 to jest chore. Profesor powinien zarabiac 15-20 tys. nie bedzie wtedy takiej korupcji no i srodowisko lekarskie musi sie oczyscic nie mozna chronic kolegow ktorzy zabijaja ze swojej niewiedzy ludzi. Wtedy wszyscy staja sie wspolodpowiedzialni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: DO POLFA IP: *.ek.zgora.pl 20.01.05, 17:14 pacjenci z podatkow zbudowali szpital, wyposazyli oddzial,placa pensje lekarza.A oni traktuja to jak prywatny folwark sciagajac haracz z tych pacjentow.Jezeli uwazaja ze zarabiaja za malo to niech sobie postawia prywatny szpital a nie okradaja ludzi.Bo to jest forma KRADZIEZY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: ufo lec do buzka mullera i belkota moze IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:24 przestana okradac ludzi z pracy a NFZ ze skladek nie zaplaconych od bezrobotnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.ch.pw.edu.pl 20.01.05, 08:20 A może by tak w Warszawie ktoś ukrócił praktyki lekarzy Szpitala Wojskowego przy ul. Szaserów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Chazarewicz Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 20.01.05, 10:42 Na Szaserow- tam oni wszyscy po WAMie tak jak i ten wsadzony prof. Kasprzak, tez WAMowiec. Wojsko bralo za PRLu narod za ryja a teraz za kieszen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.05, 08:23 wszystko co prowadzi do skrocenia agonii obecnej "sluzby zdrowia", a wiec rowniez i branie lapowek jest OK. Wypuscic profesora, sprywatyzowac szpitale, zezwolic na dobrowolne ubezpieczenia, zlikwidowac ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.aster.pl 20.01.05, 10:23 Głupoty chrzanisz. Pan doktor jeśli jest taki świetny to nie miałby najmniejszych problemów z dorobieniem sobie prywatnie i całkowicie legalnie na bardzo przyzwoity poziom życia. Widocznie chciał więcej i więcej i więcej za wszelką cenę... Niektórzy tak mają, to dla nich buduje się więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:36 prywatny gabinet neurochirurgiczny?!. Cos mi sie zdaje ze ty w takim byles (- las) i zle sie to skonczylo... Nie masz zielonego pojecia o medycynie i zabiegach operacyjnych. Prywatny gabinet to mozesz mic na leczenie grypki lub ew. usuniecie migdalkow. Dorabianie lekarzy. Polska sie hanbi pozwalajac na taki proceder. Polskie spoleczenstwo sie hanbi chcac by lekarze malo zarabiali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas01 Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.ny325.east.verizon.net 20.01.05, 16:52 prywatny gabinet neurochirurgiczny? Nie znam sie na neurochirurgii ale opisze przyklad z Nowego Jorku. Mialem klopot z plucami, leczylem sie prywatnie ale trzeba bylo zrobic bronchoskopie. W prywatnym gabinecie nie mozna bylo tego zrobic. Moj lekarz zamowil sale z asystentem w szpitalu na godzine 7 rano. Przed zabiegiem ja zaplacilem w kasie szpitala 1200 dolarow za wynajecie tej sali, asystenta do obsugi sprzetu i pielegniarki. Moj prywatny lekarz sam przeprowadzil ten zabieg, za co oddzielnie wzial 400 dolarow. Wszystko urzedowo, za pokwitowaniami. Szpital rozlozyl platnosc 1200 dolarow na raty: 50% przed zabiegiem a reszte w ratach po 100 dolarow miesiecznie. Chcialbym dodac, ze moglem placic po 25 dolarow miesiecznie. To byla minimalna wplata. Formalnosci z platnoscia trwaly zaledwie 15 minut: dane spisano z prawa jazdy, kilka pytan i podpisow i bylem gotowy do zabiegu. Zauwazyc nalezy rowniez to, ze pracownik kasy szpital przyszedl do mnie a nie ja go szukalem gdzies tam po wielkim szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:zyjesz w kraju ktory nie dopuszcza do 20% bezro IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:30 do 20% bezrobocia poczytaj o wielkim kryzysie i wtedy opowiadaj sobie te historyjki umieszczajac je w tamtych realiach p.s. dzieki swiatlym rzadom bushmena bedziesz moze mial okazje doswiadczyc kryzysu bez przyjazdu do polski czego ani tobie ani swiatu nie zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re:zyjesz w kraju ktory nie dopuszcza do 20% bezr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:31 Tak, tak. A koniec Stanow Zjednoczonych nastapi za dwie zimy (tzn. ta zima i nastepna) o czym dowiedzialem sie od brata Bin Abu Babu goszczacego z wizyta terrorystyczna w jednym z nadwislanskich grodow. Tak na serio to Bushman i jego ekipa sa nierozsadni. Prezydentem USA w poprzednich wyborach powinien byl zostac John McCain. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.aster.pl 20.01.05, 20:42 Nie jestem specjalistą. Ale w jedno na pewno nie uwierzę - że będąc jednym z najtęższych mózgów w Polsce w jakiejś dziedzinie nie da się legalnie zarobić na życie na porządnym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:34 a może słuzby skarbowe niech zajmą się jego majątkiem? musi mieć troche dóbr i wyjasnić skąd, jeśli brał taką kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oggie Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.spsk5.am.wroc.pl 20.01.05, 08:43 stwierdzam fakt: taki czyn jest nieetyczny. na ukrainie na przykład branie łapówek przez lekarzy (szczegolnie zas chirurgow)jest powszechnie wiadomym procederem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.swidnica.mm.pl 20.01.05, 08:40 A jaki ten numer do kablowania, podajcie, znajdzie się więcej chętnych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byrd Co za nienasycony dziad IP: *.p.lodz.pl 20.01.05, 08:48 Żerować na biednych ludziach, którym tak się w życiu ułożyło a nie inaczej, a prawo daje im pełne możliwości leczenia. Dziad przecież na pewno ma prywatną działalność i pewnie w wielu miejscach i nie żyje tylko z pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 62.233.201.* 20.01.05, 08:45 BRAWO BRAWO BRAWO a lapowkarza na pysk z roboty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maris Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:49 A znajdźcie mi lekarza,który jest biedny.Oni często wykorzystują szpitale dla swoich prywatnych praktyk,za co my płacimy,jeżeli już sprawa wyjdzie na jaw,to i tak z uwagi na niską szkodliwość czynu jest zakańczana. A przecierz oni są zwykłymi łobuzami wyłudzającymi nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 195.150.233.* 20.01.05, 09:19 Proszę bardzo...za ścianą mieszka lekarz, skończył studia z wyróżnieniem, za dwa lata skończy specjalizację z interny. Ma żonę ( też lekarka ), dwuletnie dziecko...z przykrością muszę stwierdzić: z trudem wiążą koniec z końcem i to widać. Ciekawe kiedy się złamie i weźmie pierwszą łapówkę. Tyle lat wyrzeczeń i nauki, taka odpowiedzialność w pracy i zarabia 2 razy mniej niż fryzjer. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:26 Jak sie zlamie to niech zostanie fryzjerem a jezeli wezmie lapowke to do celi z nim. Nikt nikomu nie gwarantuje, ze za lata wyrzeczen otrzyma nagrode. Nikt nikogo nie przyspawal do krzesla lekarskiego. Wspomniany lekarz nie musi takze pracowac w Polsce. Jest cala masa wyborow. Oczywiscie jednym z nich jest branie lapowek. Lapowkarski system jest jedna z kluczowych przyczyn rozkladu w Polsce (takze wzgledem niskich plac w szpitalach) i powinien byc systematycznie tepiony. Szkoda, ze jelopy takie jak Ty nie rozumieja tego i w podtekscie szukaja usprawiedliwienia dla lobuzow. Ludzie jednak wiedza swoje i mam nadzieje, ze wielu z tych ktorzy ich krzywdza nie doczekaja w spokoju czasu kiedy beda mogli bezkarnie konsumowac owoce swojej podlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anaks Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 213.227.111.* 20.01.05, 12:26 No coż rzeczywiście fryzjer przynajmiej dostaje pieniądze za swoją pracę. A tak poza tym "nikt nikomu nie gwarantuje" ze należy mu się bezpłatna opieka zdrowotna. Mało, w którym kraju tak jest - zobacz informacje NFZ na temat dopłąt jakie obowiązują do leczenia chocby w takich krajach jak Autria, grecja itd. A co do kultury wypowiedzi na forum - brak komentrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:49 Pomyliles forum. To nie jest turniej krasomowstwa. Problem jest na tyle powazny, ze wydaje sie zbednym uzywanie eufemizmow a wskazanym nazywanie rzeczy po imieniu ku niezadowoleniu niektorych zlotoustych chamow w gronostajach. Czyzbys myslal, ze lekarze powinni miec na lapownictwo jakies specjalne przyzwolenie co posrednio sugeruja wszystkie wypowiedzi w stylu: 'Malo zarabia to se musi jakos radzic przez naduzycie'? Jesli tak jest to nie jestes nikim innym jak jelopem o parszywej relatywistycznej moralnosci. Kultura wypowiedzi w poprzednim zdaniu i tak jest za wysoka jezeli zalozenie tegoz zdania byloby prawdziwe. Nacisk na jej zwiekszenie ograniczalby dosadnosc ekspresji. Wracajac do tematu, trzeba przyznac, iż nie ma nigdzie na swiecie czegos takiego jak bezplatna opieka medyczna. W Polsce istnieje skladka ZUS i gdyby jej nie pobierano to teoretycznie pieniadze te moglyby byc zaoszczedzone przez ludzi na potrzeby zwiazane z leczeniem. Poniewaz oplaty, o ktorych mowa sa z ludzi sciagane to jest oczywiste, ze maja oni sluszne roszczenia wzgledem systemu opieki zdrowotnej. Lekarze podpisujacy kontrakt na prace w systemie zdaja sobie z tego sprawe. Wiadome jest im takze, ze system nie oferuje im duzych zarobkow. Skad wiec te pretensje? Ja tez chcialbym zarabiac wiecej lecz choc pracuje na stanowisku, ktore daje mi latwa i bezpieczna mozliwosc brania lapowek to wydaje mi sie, iz predzej strzelilbym sobie w glowe zanim zdecydowalbym sie wziac. Wyobraz sobie, ze twoi rodzice wlasnie stali sie emerytami po duzej ilosci lat pracy i placenia skladki ZUS. Zalozmy, ze nie chorowali w latach pracy a dzis dopadla ich jakas choroba, za ktorej leczenie musza zaplacic lapowke lub szukac prywatnego szpitala. Czy czuja sie w tym momencie oszukani? Jak myslisz? Kazda zyjaca istota wie kiedy innym czyni zlo. Poniewaz lekarze sa istotami zywymi wiedza ze czynia zlo tworzac system lapowkarski. Nic ich nie usprawiedliwia i ci ktorzy sa smierdzacymi gnidami zostana dopadnieci czego sam, mam nadzieje, dopilnuje. No i oczywiscie musze dodac, ze pi#erdole kulture wypowiedzi gdy mam do czynienia z lobuzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:tylko co ma do tego lekarz?ze emerytow nie stac IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:38 niech maja pretensje do swojego ubezpieczyciela ze ich skladke przelajdaczyl na kuligach co ci emeryci zrobili w wyborach glosowali na lobuzow buzka mullera i belkota teraz zbieraja owoce drzew i chwastow ktorych nie karczowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re:tylko co ma do tego lekarz?ze emerytow nie sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:27 Rownie dobrze mozesz powiedziec, iz lekarze takze powinni miec pretensje do "ubezpieczyciela" o slabe wynagrodzenia. I byloby to sluszne. Nie oznacza to jednak, ze mozna sobie rekompensowac slabe wynagrodzenia lapowkami. Wyrwales kawalek z kontekstu i sie czepiasz. Cala masa ludzi glosowala na wymienionych osobnikow w nadziei, ze beda oni uczciwi. Nie wiedzieli, ze lisow do pilnowania kurnika sie nie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:43 Obrazanie kogos w swoich wypowiedziach nie swiadczy o tobie dobrze. Lekarze wyjezdzaja z kraju. Szczegolnie mlodzi. Jak zaczniesz za pare lat chorowac to zrozumiesz cala sytuacje bo nie bedziesz mial sie u kogo leczyc. Zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoLo Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 195.150.233.* 20.01.05, 16:13 Odpiszę w Twoim stylu baranie...wskaż mi, gdzie w mojej wypowiedzi bronię systemu łapówkarskiego? Podałem przykład człowieka, który stoi na rozdrożu pomiędzy zapewnieniem podstawowych potrzeb rodzinie, a własną godnością! Wybór jest szalenie trudny zważywszy, że wszedzie wokół słychać głosy, że lekarze biorą, że większości lekarzy dobrze się powodzi. Jest to zawód, w którym ma się władzę nad życiem ludzkim, podobnie jak zawód sędziego..dlaczego więc gratyfikacje są tak różne? Przekupstwo i łapówkarstwo należy karać, złodzieji eliminować, natomiast należy zagwarantować godziwą pracę i płacę tym, którzy troszczą się o nasze zdrowie i sumiennie wykonują swoje obowiązki. Są przecież tacy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:24 A ja stwierdzilem jednoznacznie, ze lapowkarstwo jest zle bez uzywania chwytow ponizej pasa w stylu "Podałem przykład człowieka, który stoi na rozdrożu pomiędzy zapewnieniem podstawowych potrzeb rodzinie, a własną godnością!" Wieloznaczeniowe wypowiedzi tego typu czesto prowadza do niebezpiecznych kompromisow, ktore z czasem wszystkim wylaza bokiem. Nie jestesmy na sali sadowej w Stanach i mysle, ze nie potrzeba nam tutaj relatywizowania i przemowien o "rozdrozach" i "godnosci". Lapownictwo jest zle i basta. Nie ma zadnych usprawiedliwien dla zadnego skorumpowanego drania faktem, ze jest biedny mimo wielu lat nauki (istnieje przeciez mozliwosc, ze sie nic nie nauczyl). Nie jest istotne czy to lekarz czy piekarz czy polityk. Twoja wypowiedz jest ze tak powiem "podstepna" (niewazne czy w sposob zamierzony czy tez nie) gdyz rzeczywiscie nie mozna w niej wskazac abys bronil systemu lapowkarskiego. Ty "tylko" patrzysz na ten system starajac sie byc wyrozumialym. Wszyscy niewyrozumiali i radykalni to oczywiscie wedlug Ciebie niepostepowe barany. Godziwej pracy dla lekarzy i dla kogokolwiek nie bedzie dopoki rozmiar korupcji w Polsce nie zmniejszy sie drastycznie, tak okolo 70%. Wierze, ze sa posrod nas ludzie dobrze wykonujacy swoje obowiazki (bez brania) bo znam kilku takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: zwyczajnie bredzisz, oszukiwany na placy obywa IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:53 zadal zaplaty za swoja usluge pacjent nie musial sie u niego leczyc mogl czekac w kolejce wybrac innego lekarza trudno mowic o lapowce a tylko o szkodzie cywilnej jako poniosl szpital lub skarb panstwa za nie zaplacone podatki ale tu juz tez problem dajacego ktory zatrudniajac osobe jest zobowiazany do odprowadzenia podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: zwyczajnie bredzisz, oszukiwany na placy obyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:39 Zrozum najpierw istote umowy o prace, jaka lekarze podpisuja ze szpitalami publicznymi. Pozniej zajrzyj do jakiegos slownika prawniczego i zrozum definicje lapowki i korzysci majatkowej. No i oczywiscie do tego wszystkiego pomysl troche. Fakt pobierania podatkow od lapowek sankcjonowalby je. A zreszta ............... i tak dorwe tych lapowkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoLo Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 195.150.233.* 20.01.05, 19:54 Znowu mnie nie zrozumiałeś. Problem łapówkarstwa jest wieloczynnikowy. Jednym z tych czynników jest wysokość zarobków lekarzy. Wbrew powszechnym opiniom uposażenie lekarzy jest mizerne..jakieś 800pln po stażu, bez dodatków specjalizacyjnych i dyżurów (których dostanie graniczy z cudem). Ustawionym, postkomuszym przedstawicielom tej grupy zawodowej nie chce się walczyć o swoje zarobki, bo łatwiej jest wziąć do łapy. Najbardziej po tyłku dostają właśnie młodzi i to jest tragedia, rozgoryczeni wyjeżdżają za granicę (z reguły najlepsi i najodważniejsi), klepią biedę (jaka motywacja do pracy!) lub właśnie biorą łapówy. I tak zamyka się koło. Myślisz krótkowzrocznie..faktycznie: niech wyjeżdżają, pytanie: czy na to stać nasz kraj? Wykształcenie lekarza to jedyne 200.000pln, za które płacę ja, Ty, wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:39 No tak. Tylko co z tym w takim razie zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:40 Taka jest prawda. Lapowki biora starzy i tez nie wszyscy, jak to sie wiekszosci wydaje. Mlodzi sa od ciezkiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: error... w obronie Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.petrus.com.pl 20.01.05, 08:50 Moja mama była w ubiegłym roku operowana 2 razy przez w/w z pozytywnym wynikem, w tym czasie podczas wizyt w szpitalu słyszałem wielokrotnie od innych, że trzeba dać ... ale tylko słyszałem w międzyczasie z profesorm parokrotnie rozmawiał mój ojciec , siostra mojej mamy , ja , moja żona... i ani razu nie padła żadna propozycja z naszej strony ani ze strony profesora że trzeba coś dać albo że my coś damy... słysząc i czytając to co się obecnie dzieje jestem zszokowany... - z rozmów z profesorem wychodziłem spokojny i przekonany że moja mama jest w dobrych ręjach. Teraz nie wiem co o tym myśleć - ten człowiek uratował życie mamy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:00 Akurat nie o tym lekarzu, ale też o neurochirurgu. Znjamy uległ wypadkowi. Lekarze mu powiedzieli, że jeśli chce chodzić, to musi się poddać operacji nogi w bardzo krótkim terminie (do tygodnia), inaczej nerw ulegnie obumarciu. Postawiony przed taką perspektywą chodził ze skierowaniem od szpitaloa do szpitala, ale wszędzie terminy były za 3-4 mies. Dopiero w jednym zorientował się, że chodzi o sumę 7 tys za operację płatne przed operacją. Inaczej operacji nie będzie. Zbierał wszędzie, gdzie się dało. Uzbierał - jego szczęście. Ale ilu nie ma pieniędzy i traci zdrowie, choć można je zachować, ale lekarz jest pazerny? Z tymi wyjazdami za granicę to moim zdaniem byłoby w porządku, gdyby od razu, po maturze zdecydowaliby się na studia za granicą. Płaciliby ciężkie pieniądze za uczenie się, spłacali w ciągu wielu lat kredyty i nie marudzili na system zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:50 Musze przyznac ze z przerazeniem czytam twoj post. Karzdy Polak moze sie uczyc gdzie chce i pracowac gdzie chce. Uczyl sie bedzie w dobrej uczelni i bedzie pracowal tam gdzie dobrze placa. To chyba oczywiste. Nie rob z nikogo niewolnikow. To wolny kraj. Jesli pensje lekarzy beda sie utrzymywaly w takich granicach jak teraz to nie dziw sie ze lekarze wyjezdzaja. A z wyjazdem to nie jest takie hop. Musisz znac bardzo dobrze jezyk obcy. Jak za pare lat nie bedzie ci sie opieka w Polsce podobac to zycze ci bys mial pieniadze na leczenie sie za granica bo tam lekarzowi trzeba zaplacic honorarium. Bo nie ma czegos takiego jak pensja lekarska. Lekarz ma honorarium. !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 12:52 'kazdy' oczywiscie, a nie 'karzdy' Przepraszam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 14:45 czytasz posty które komentujesz? złodziej w białym kitlu kradnie ludziom zdrowie a ty pieprzysz o zarobkach. okradne cie bo jestem biedny i to będzie w porządku?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:okradaja cie buzek z milerem i kwachem cymbale IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 18:58 za pomoca pseudoreform a ty jeszce po 8 latach bredzisz belkotem okraglostolowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedźma w obronie IP: 195.205.51.* 20.01.05, 09:18 a teraz profesor siedzi zamiast ratować życie ludziom... mój 19-letni syn jest po operacji neurochirurgicznej (guz mózgu) w Klinice Wojskowej na Szaserów w Warszawie operacja odbyła się w dzień wolny od pracy, bo musiała się odbyć jak najszybciej, a na inne dni były już zaplanowane inne zabiegi nie zauważyłam, żeby ktoś wymagał ani nawet oczekiwał ode mnie łapówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: w obronie IP: 212.244.214.* 20.01.05, 09:43 Potwierdzam w pełni. Syn (26 lat ) operowany bez jakichkolwiek łapówek. Przyjęty niemal z dnia na dzień. Neurochirurgia na Szaserów pracuje 24/dobę przez 7 dni w tygodniu. Szanuję tych ludzi i podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: w obronie IP: *.aster.pl 20.01.05, 10:32 No i świetnie, tylko co właściwie chciałaś dowieść? Bo jak dla mnie to dowiodłaś tylko tego że DA SIĘ być dobrym lekarzem i nie brać łapówek (i pewnie jeszcze żyć na całkiem wysokim poziomie). Tym bardziej świadczy to o tym, że pan doktor powinien siedzieć. A o pacjentów się nie martw, lekarzy jest dużo, kraj się na pewno nie zawali przez to, że paru przestępców pójdzie do ciupy. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżlek. Re: w obronie IP: 150.254.208.* 20.01.05, 15:14 No pewnie, tylko skąd wiesz, że on jest przestępcą? Zauważyłeś jak szybko po doniesieniach policji toczy sie sprawa? Na razie mówimy tylko o pomówieniu. A pomówić dzisiaj każdego jest bardzo łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obyw. Większość "znanych" bierze !!!!!!! IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:01 Żadne epokowe odkrycie. Tylko TEMAT TABU. Nie ruszać, nie dotykać. Szkoda tylko, że mamy do czynienia z taką podwójną moralnością. Niedaleko mnie mieszka bardzo znany i nie ukrywam SZANOWANY profesor. Ale zanim dostąpił tego zaszczytu, jego willa była bodaj największym "ośrodkiem przygotowawczym" na studia w Akademii Medycznej (w jakiej, nie powiem). Już widzę te podatki płacone Urzędowi Skarbowemu za te lewizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:02 Zarzuty wstrząsnęły przełożonymi.Przełożeni funkcjonowali na Ksiezycu a lapowkarz w szpitalu.JAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An3ej Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.01.05, 09:05 Apeluję do policji i prokuratorów zaprzestańcie tej łapanki !!! Zastanówcie się co robicie ! Idąc tą drogą wkrótce nie będzie w Polsce ani jedego profesora w szpitalu - no , może kilku zostanie ... Przecież branie jest normą ogólnokrajową . Chcesz być zdrowy - bądź zwolennikiem zmowy milczenia wobec luminarzy naszej medycyny .Nie będą braliw łapę , to wyjadą za granicę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:37 Trzeba zeby branie w lape przestalo byc norma ogolnokrajowa. Wole umrzec niz byc zwolennikiem zmowy milczenia. Jest tak dlatego, ze pieniadze, ktore mam wystarcza mi tylko na jedna lapowke dla lekarza. Bedzie to lapowka kontrolowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:kontroluj politykow, reszta wtedy nie wymaga IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 19:01 kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re:kontroluj politykow, reszta wtedy nie wymaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:05 Nie mam jeszcze takiej mocy. Poza tym lubie to co mysli sobie o tzw. malych wykroczeniach Rudi Giuliani. Mam nadzieje,ze miop nie wywodzi sie z: "Tu es miop comme une taupe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasa Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: 195.252.14.* 20.01.05, 09:12 Trudno zeby prof. zarabial np 5000 brutto.Ktos musi mu dac wyrownanie.Zwykly lekarz poradniany na zachodzie zarabia 30 tys brutto.To sie obywa bez kopert. Po prostu brak normalnych ubezpieczen zdrowotnych.Chcecie miec medycyne "darmowa" to biegajcie z kopertami albo sie "leczcie" za darmo. Nikt nikogo za darmo leczyc nie bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 20.01.05, 10:43 Zapewniam Cię, że H.K. nie pracuje za małe pieniądze. Policz ile ma etatów: ordynator, kierownik katedry na AM, konsultant wojewódzki, gabinet prywatny, konferencje, wykłady (może i zagraniczne). Lekarze kontraktowi są w klinikach b.dobrze opłacani. Po prostu dla takiego człowieka (i wielu podobnych) nigdy nie będzie takiej zapłaty, która zaspokoi zwykłą pazerność i pychę. "Jestem taki wielki i genialny, że należy mi się ciągle więcej, wy hołoto." Podczas choroby mojej matki zdarzyło mi się poobserwować arogancję i chamskie traktowanie prostych pacjentów i ich rodzin przez Wielkiego i już 9 lat temu na oddziale krążyły anegdoty i ploty o jego chciwych łapach. Charakterystyczne jest to, że największe łapówkarstwo kwitnie właśnie w klinikach, gdzie najwięcej profesorów, koterii, układów, hierarchicznych zależności. I jednocześnie najwięcej zamożnych i chciwych lekarzy - to takie towarzycho. I zawsze będą robić wszystko, żeby nic się w szpitalach nie zmieniło. A na zachodzie każdy zarabie więcej, i lekarz, i adwokat, księgowy, informatyk i kierowca i kelner. Taki argument to czysta hipokryzja. Podobnie jak niektóre wypowiedzi na forum. Albo się szanuje uczciwość całkowicie (ona nie ma dwóch definicji), albo przyzwala na ciche kanty, co grozi utratą kontroli i rozbuchaniem chciwości. Co zresztą ma miejsce w całym kraju i każdej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:54 Mozesz wyjechac tam gdzie zarabia sie 30 tys. brutto. Nikt nikogo tu nie trzyma. Innym wyjsciem jest zalozenie prywatnej praktyki i obywanie sie bez kopert. Mozliwosci bycia uczciwym jest sporo jednakze ja mysle, ze jestes falszywa gnida i nie chcesz z nich skorzystac. Pieniadze, ktorymi dysponuje uzywam jako lapowki kontrolowane sluzace do wylowienia takich parszywcow jak ty. Mam nadzieje, ze kiedys istoty z mojego wymiaru cie dorwia. Jestesmy z wymiaru scigania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.ny325.east.verizon.net 20.01.05, 18:41 zdecydowanie popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslie czyścić IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 09:17 czyścić łapówkarstwo we wszystkich branżach, inaczej ten kraj się wykończy a medycy-łapowkarze maja raj - sprzet państwowy a praktyka prywatna i bez podatków bo z łapów przecież sie nie da zaplacić podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslie Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 09:18 fakt że lekarze za slabo zarabiają - dobrowolne kopertowki tolerować więc wypada, ALE domaganie się łapowy to już zupelnie inna sprawa - całkowicie naganna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Widać zmiany IP: 157.158.14.* 20.01.05, 09:26 Jednak coś się zmienia w środowisku lekarskim, sądząc po reakcji bezpośrednich przełożonych profesora. Coż, bardzo to cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Widać zmiany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 09:36 wydaje mi się że nie tylko w tym środowisku, od wsadzenia Pęczaka i paru innych łapowkarstwo ma zdecydowanie gorsze szanse w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Widać zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:30 Reakcja bezposrednich przelozonych moze byc wyrazem wewnetrznych rozgrywek o dostep do lapowek. Nalezy bacznie obserwowac bezposrednich przelozonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abw lepszy BARTER IP: *.cedler.com.pl / 213.25.39.* 20.01.05, 09:36 coś za coś to barterowa wymiana-to dopiero szwindle -operacja za projekt domu,ruski system CYRKUŁU(gęś za baty) ot dyrektor Maaarek S.- SPZOZ Sosnowiec, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoszowice koło Kr Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 20.01.05, 09:41 Może ktoś sprawdzi ile uczciwie domów ostatnio wybudowana w Swoszowicach i kto je wybudował Odpowiedz Link Zgłoś
ewapaw5 Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo 20.01.05, 09:50 To samo dzieje sie w Lodzi jak bylam na konsultacji w Wojskowej Akademii Medycznej pan profesor Radek wyznaczal kika lat temu sume min 5 tys a inni lekarze wymuszali na rodzinach pacjentow lapowki ,coc operacje te byle wykonywane z roznym skutkitm ale to ich nie obchodzilo ,mnie nie zoperowali bo nie zaplacilam i zostalam wypisana ,natomiast we Wroclawiu w Woskowym Szpitalu Neurochirurg mnie tez zoperowal dopiero za lapowke bo czekalam na operacje 6 tyg bo wczesniej lezazc w szpitalu bez podawania lekow .Tu biora mniej.Za to pan profesor na Nuurochirurgii we Wroclawiu w szpitalu przy ul.Traugutta od dawna wyznacza swoje dtawki powyzej 5 tys w gre wchodza tylko takie sumy,dzieje sie to od lat ,moze policja uruchomila by takie telefony w kazdym wiekszym miescie a Izba Skarbowa w koncu odpusila by ludzia biednym i zajela sie lapowkarzami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu the prosecutor Re: Znany neurochirurg oskarżony o łapówkarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:34 Czy mozna prosic o wiecej nazwisk z Wroclawia? Czy bylaby pani sklonna zeznawac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 A'propos IP: *.lan.pop.pl 20.01.05, 09:54 czy ktoś orientuje się co to jest "środkowy układ naczyniowy" w którego leczeniu podobno specjalizuje się bydgoska klinika? I co to ma wspólnego z neurochirurgią? Skąd oni w tej Wyborczej biorą tych autorów tekstów (bo dziennikarzami nie odważyłbym się ich nazwać)? Odpowiedz Link Zgłoś