Dodaj do ulubionych

Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwitz

IP: *.toya.net.pl 26.01.05, 00:11
Starsze pokolenie wie, że Żydzi mordowani w Oświęcimiu byli również Polakami.
Najwyraźniej uznaje Żydów z Polski za Polaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: vlad palownik Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Polak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:28
      a może Żyd polskiego pochodzenia to nie Żyd?
      bo w tym momencie zgubiłem się.
      a może naród żydowski to naród wybrany?
      to by wszystko tłumaczyło.
      to czego się czepiają Bendery, Jankowskie, Giertychy i inne oszołomy (w tym
      konik garbusek z LPR-u).
      chyba są antychrystami sqerw...syny.
      a może by ich na pal?
      • Gość: rr Niepotrzebnie pogubiłeś się IP: *.toya.net.pl 26.01.05, 00:59
        Żyd mieszkający w Polsce dla ludzi pamiętających okres przedwojenny był również
        Polakiem: takim samym Polakiem był też Cygan. To, że żyli oni inaczej od Polaków
        wyznania katolickiego czy prawosławnego nic w statystyce Konzentrationslager
        Auschwitz nie powinno zmieniać: mordowano tam Polaków, Niemców, Rumunów itd.

Podział na Polaków, Żydów i Cyganów jest bezwiednym zaakceptowaniem propagandy
        nazistowskiej, która w ten sposób starała się oszukać poszczególne narody. Nie
        mordujemy Niemców, oczyszczamy tylko Rzeszę z Żydów. Nic nie mamy do Polaków:
        uwalniamy ich od Cyganów i Żydów. Błędem jest, że Obywatele Świata Wyznania
        Mojżeszowego taki podział ludzi na grupy zaakceptowali. Młodzi myślą więc, że w
        Oświęcimiu zabijano Żydów, bo głównie taki podział ofiar ludobójstwa przez
        ostatnie kilkadziesiąt lat jest preferowany.
        • Gość: Gerhard Polonus sum? To coś kiedys znaczyło, a teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:12
          Kiedyś, w czasach Rzeczypospolitej, Polak to coś znaczyło? Był Polak
          pochodzenia litewsskiego, Polak pochodzenia rusińskiego, Polak wyznanania
          mojżeszowego. Próby zniszczenia pojęcia "Polak" rozpoczeli zaborcy, a
          dokończyli Niemcy-Hitlerowcy. Dlatego bardzo się dziwię, że gazeta wyborcza tak
          dbająca o poprawność i prawdę historyczną kultywuje i pielęgnuje ten podział
          idąc ręka w rękę z nacjonalistami. Ja jestem Polakiem, chociaż innej
          narodowości i jestem z tego dumny, chcociaż w domu, z rodzicami mówię innym,
          nawet nie słowiańskim językiem.
          Szkoda, że w Polsce partie polityczne, a nawet prawodawstwo nie przywróciło
          pojęcia "Naród" w znaczeniu łacińskim, tak jak w USA. Z tego co zdążyłem się
          zorientować jedynie Nowa Demokracja w swoich dokumentach napisała"

"Źródłem władzy państwowej jest Naród, rozumiany jako ogół społeczeństwa kraju"

dlatego stałem się i będę jej adwokatem
          Zobacz www.man.pl/~nowa w dziale program - ustrój państwa
          • slon2002 mordowali kosmici podszywający się pod Niemcó 26.01.05, 10:34
            to wynik najnowszych badań uczonych Europejskich
            • Gość: Adam, Szwajcaria Pokazcie mi paszport... zydowski IP: 213.1.246.* 26.01.05, 13:06
              Z tego podzialu wynika, ze gdyby to mialo miejsce dzisiaj, wiekszosc ludzi
              zamordowanych w Oswiecimiu mialaby paszport zydowski, potem polski, potem
              romski i wreszcie radziecki/rosyjski.
              Jesli juz dzielicie, zachowajcie jakas sensowna terminologie. Albo wg
              narodowosci, albo wyznania. Czy nikt nie odwazy sie powiedziec tego na glos w
              naszych mediach?! Zabijano tam glownie POLAKOW wyznania mojzeszowego lub
              pochodzacych z rodzin o tym wyznaniu! I taka jest prawda.
              Mowiac, ze bylo tam x Zydow i y Polakow porownujecie dwie rozne rzeczy.
              • Gość: Robbie ANONIM wbs - POLACY NIE ZNAJĄ AUSCHWITZ IP: 212.182.7.* 26.01.05, 13:38
                bo pamiętają swoich współbywateli jako POLAKÓW, a nie wyróżniają ich według
                rasy, narodu itp.
                Dobrze przynajmniej że p. Sułek ujawnił swoje nazwisko. Niechaj zostanie dobrze
                zapamiętane, bo odnosi się do osobliwego okazu.
                Czy jednak takie oskarżenia jak to, że Polacy nie znają Auschwitz nie powinno
                być podpisane z imienia i nazwiska dziennikarza. Anonimy na własny (?) naród
                ogłaszane całemu światu wydają się dość podłe.
                Pozdr.
            • Gość: kosmita Re: mordowali kosmici podszywający się pod Niemcó IP: 80.55.199.* 26.01.05, 13:58
              autor artykułu nie dodaje już że w tym samym haśle tejże encyklopedii PWN z
              1985 r. podaje się liczbę ofiar 4 mln oraz, że obóz czyli załoga i więźniowie
              zostali ewakuowani w początkach stycznia 45 roku, a wyzwolenie przez Armię
              Sowiecką polegało na przejęciu obozu wraz ze znajdującymi się tam
              pozostawionymi chorymi i niezdolnymi do marszu.
              • Gość: miop Re: jestes amoralnym lajdakiem :-(((((((( IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 17:18
          • Gość: H Re: Polonus sum? To coś kiedys znaczyło, a teraz IP: *.production / 209.245.22.* 26.01.05, 15:12
            Calkowicie zgadzam sie z Toba. Ja jestem Amerykaninem pomimo ze mam krew
            niemiecka, polska, wloska i zydowka. Wiem ze moi pradziatkowie ze strony ojca
            byli zydami z Polski ale zawsze uznawali sie za Polakow. Moj krewny wyznania
            mojzeszowego byl wysokim oficerem w Wojsku Polskim, adiutantem generala
            Hallera, i zginal w Katyniu. Dla sowietow byl Polakiem i za takiego sie uwazal
            i za Poske oddal zycie. Masz racje w USA wszyscy sa Amerykanami.
          • Gość: kragg Re: Polonus sum? To coś kiedys znaczyło, a teraz IP: *.acn.waw.pl 27.01.05, 01:05
            Nie sądziłem, że są jeszcze ludzie z takimi poglądami. Ja osobiście uznaję
            dokładnie taką zasade: nie ważne jakiego jest się wyznania, rasy, jakim mówi się
            językiem itp. - jeżeli ktoś się uważa za Polaka to jest 100% Polakiem.
            Przydałoby się ludziom, nie tylko w Polsce, przypomnieć że Pierwsza
            Rzeczpospolita była w praktyce jedynym tolerancyjnym ówcześnie państwem.
        • Gość: buchalterzyHolocau Re: Trudno dociec do jakiego stopnia ofiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:44
          ...Polaków żydowskiego pochodzenia utożsamiały się z żydowstwem,a do jakiego
          stopnia czuły się Polakami.
          Dlatego statystyki są naciągane. GW zalicza wszystkich jako Żydów.
          Gdyby za podstawę przyjąć obywatelstwo, statystyki wyglądałyby inaczej.
          Jest to niewątpliwie pogrobowe zwycięstwo hitleryzmu, dzielenie Polaków na
          Żydów, Cyganów i Polaków - skrupulatnie podtrzymywane przez samych Żydów.
          Tymczasem Bobby Fischer jest przykładem, że nie każdy pozwala się wrzucać do
          żydowskiego worka.
        • Gość: Mazen Re: Niepotrzebnie pogubiłeś się IP: *.si.rr.com 26.01.05, 13:40
          Dobrze napisales, rr! Wydaje mi sie jednak, ze Zydzi podzialy o ktorych mowisz zaakceptowali calkowicie swiadomie, identyfikujac sie bardziej z byciem "Zydem" niz "Polakiem" czy "Niemcem". Zreszta nie wydaje mi sie niczym dziwnym ze nie chca by ich, czy ich zamordowanych przodkow uwazano jako Niemcow.
        • joliet_jake Re: Niepotrzebnie pogubiłeś się 27.01.05, 14:13
          Tak ale nie można uogólniać. W obozach ginęli wszyscy żydzi, gineli także ci,
          którzy mieszkali w niemczech, we włoszech(za mussoliniego)Uogólnijąc w ten
          sposób można napisac, że ginęli tam poprostu niemcy... a nie o to chodzi,
          ponieważ ideologia która kierował sie Hitler podzielała ludzi na nacje. Przez
          pamięc o tych któtrzy ginęli należy głośno i wyraźnie mówić iż Faszystowski
          naród niemiecki mordował żydów, cygan, polaków, i inne narodowości które nie
          należały do narodu "wybranego" przez niztego.
      • Gość: Wlodek Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Polak IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 26.01.05, 06:33
        Slusznym jest, ze wszyscy obywatele polscy sa/byli Polakami. Jednak przed wojna
        (nie wiem jak dzisiaj) w dowodach osobistych bylo wpisane wyznanie. Czyli Zyd
        byl zapisany: Wyznanie Mojzeszowe. Rzad sam dokonal tego podzialu, nie mowiac
        juz o nazistach. Nazisci mordowali Zydow nie jako Polakow, Czechow, Rumunow itd
        lecz tylko i wylacznie jako Zydow. Dlatego jest niezbednym ten fakt podkreslic.
        Mozna naprzyklad powiedziec, ze Hitler wymordowal 6 mil. + Polakow w tym:
        3.mil. zydow; 3.mil. chrzescian; 320 tys. Cyganow (dlatego, ze byli Cyganami, a
        nie dlatego, ze byli Polakami)itp, itp.
        • Gość: witus Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Pola IP: *.its.uu.se / *.its.UU.SE 26.01.05, 08:10
          Dzis juz nikogo nie interesuje twoje wyznanie, wiec na dowodzie sie go nie
          umieszcza:)
          • alex-alexander Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Pola 26.01.05, 16:23
            Bzdura. W dowodach sa wpisane imiona rodzicow. Po tych imionach np. Abraham i
            Saba mozna sie zorientowac czy ja jestem Zydem czy tez nie. Nie musi byc
            wpisane do dowodu wyznanie a bedzie wiadomo o kogo chodzi. Imiona rodzicow w
            dowodzie to stalinowski relikt.
            • Gość: miop Re: dowody osobiste to bodaj niemiecki wynalazek IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 17:24
              a o imiona i nazwiska to sie nie martw akurat wielu zydow
              zmienialo je jak rekawiczki
            • Gość: Uncle Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Pola IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 18:22
              Dobra - skoro taki jestes tego pewny Alex to chyba zgodzisz sie na maly test
              Twojej teorii imion rodzicow (ja osmielam sie twierdzic, ze to glupia i
              bezuzyteczna teoria).
              Zalozmy wiec, ze moj ojciec nazywa sie Jakub, a moja Mama - Sabina.
              No to jak - jestem Zydem czy nie ?
              Uwaga - pierwsza odpowiedz sie liczy :)))
        • Gość: Polak z Kanady Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Pola IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 09:35
          Słusznie, Włodek. Natomiast pewien, może nawet całkiem spory procent Żydów
          wymordowanych przez Niemców w Oświęcimiu uważał się za Polaków. Takich Żydów
          którzy przeżyli wojnę i uważali się absolutnie za Polaków spotykałem wielu do
          1968 roku, kiedy nastąpiła w PRLu nagonka antysemicka. Nic dziwnego, że
          niektórzy, może większość, przestała się uważać za Polaków, i trudno im się
          dziwić. Ale naturalnie nie wszyscy.
          • Gość: miop Re:niewielu integrowalosie ze spolecznoscia lokaln IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 17:27
            glownie z wlasnego wyboru

ameryka jest tu dobrym przykladem
        • Gość: Uncle Re: Polak żydowskiego pochodzenia to już nie Pola IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 18:13
          Widzisz Wlodek, to troche nie tak. Zyd mogl zostac Polakiem bo to narodowosc, a
          nie rasa czy wyznanie. Natomiast Polak (slowianin) nie mogl zostac Zydem gdyz,
          Zydem zostaje sie przez urodzenie - jego matka musiala by byc Zydowka. Wiara i
          narodowosc w tym wypadku jest nierozerwalna - patrz stary testament. Zeby
          lepiej to wytlumaczyc - nie moze zaistniec Zyd wyznania katolickiego gdyz to
          samo w sobie jest sprzeczne. Mozna natomiast byc Polakiem wyznania
          prawoslawnego, mormonskiego, starozakonnego, - ba nawet sekciazem typu
          Swiadowie Jechowy czy satanista. Mimo tego nadal pozostaje sie Polakiem.
          Faszystom chodzilo o ZAGLADE RASY a nie narodowosci - a to wielka roznica
          ktorej niestety niektorzy antysemici nie chca (lub w swoim zaslepieniu)- nie
          potrafia zrozumiec. No coz - jednym i drugim mozemy tylko wspolczuc.
          • Gość: rr Uncle: mylisz się co do intencji nazistów IP: *.toya.net.pl 26.01.05, 22:46
            Zgadzam się, że żydem zostaje się przez matkę (i tylko wyłącznie przez nią)
            natomiast za błędne uważam twierdzenie, że nazistom chodziło jedynie o
            likwidację Żydów. Oni potrzebowali Lebensraum i to obiecywali Niemcom. O ile
            łatwiej jest dokonać eksterminacji wmawiając, że nie morduje się narodu, lecz
            jedynie Żydów, Romów, homoseksualistów...

Plany Hitlera przewidywały w dalszej kolejności pozostawienie przy życiu tylu
            Polaków, ilu będzie niezbędnych dla zapewnienia obsługi rasie panów. Nie
            przypuszczam aby po zagazowaniu ostatniego człowieka, którego można by nazwać
            Żydem lub uznać za homoseksualistę krematoria zostałyby zamknięte. Wśród Polaków
            byli też prawosławni, garbaci, kulawi... Tak sobie wyobrażam następne etapy i
            nie widzę w tym ani odrobiny antysemityzmu.
      • Gość: Karola Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom IP: *.242.81.adsl.skynet.be 26.01.05, 13:20
        A zagranica nieststy mysla ze w Oswiecimiu gineli tylko Zyci, a Polacy sie
        przygladali zza drutu kolczastego i zajadali chlebek.
        Mieszkam zagranica i sledze tamtejsze telewizje i zawsze do rozmow o tym
        okropnym miejscu zapraszani sa Zydzi, ani slowa nie wspomina sie o Polakach,
        Cyganach, wiezniach politycznych ktorych tam mordowano. Oswiecim zostal przez
        Zydow przeksztalcony w miejsce WYLACZNIE ich meczenstwa, co nie jest sprawiedliwie.
        Obraz jaki propagowany przez nich w swiecie prowadzi do takich kuriozow, iz moj
        maz Wloch, ktory zwiedzil ze mna Majdanek, jeszcze do niedawna myslal, ze jak
        przyjezdzal transport z lapanek do obozow koncentracyjnych, to Niemcy zamykali
        Zydow a cala reszte wypuszczali do domow!!
        Badzmy sprawiedliwi i nie zapominajmy o calej reszcie "niezydow" ktorzy tez
        gineli w obozach.
        • Gość: H Re: Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom IP: *.production / 209.245.22.* 26.01.05, 15:27
          Mylisz sie. Nie wszedzie i nie zawsze jest tak. Wczoraj glowna codzienna gazeta
          Rocky Mountain News miala na dwie strony artykol o Oswieciniu. Nie tylko podano
          polska nazwe tego obozu zaglady ale moim zdaniem napisano calkowicie prawde.
          Np. " The dead included Polish, Jews, Gypsies, Soviet POW's, Catholics,
          political opponents and homosexuals." PBS ma teraz cztero odcinkowy program o
          Auschwitz i jak narazie bezblednie i rzeczowo podaje infotmacje.
          • Gość: monadina Re: Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom IP: *.aster.pl 26.01.05, 16:07
            Oto cytat z głównego chyba światowego portalu o Holocauście www.nizkor.org.

"Jews was not the only vitims of this Nazi Germany killing machine - historians
            estimate that among the people sent to Auschwitz there were at least 1.100.000
            Jews from all the countries of occupied Europe, over 140 000 Poles (mostly
            political prisoners), approximately 20 000 Gypsies from several European
            countries, over 10 000 Soviet POWs, and over 10 000 prisoners of other
            nationalities".

Ciekawie w tym kontekście wynikają doniesienia o tym, że jakoby "nie wspomina
            się" w ogóle jakiej narodowości byli ci nieszcześni naziści, jak również że
            rzekomo nie mówi się, że nie tylko Żydzi byli ofiarami.
            • Gość: monadina Re: Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom-ps. IP: *.aster.pl 26.01.05, 16:24
              Wrzuciłem też na googlu hasło "Polish concentration camps" - jest trochę
              odnośników - głównie hasło to pojawia się przy okazji protestów organizacji
              polonijnych. Przejrzałem jednak parę stron jakichś "oryginalnych"tekstów - i z
              lektury całości nie ma wątpliwości, kto i w jakich warunkach historycznych je
              zbudował.

Np. to (ze strony www.ihr.org):

"The intention was to use Jews in Auschwitz and other Polish concentration
              camps as a wartime labor force..."

Ale akapit dalej "Nazi Germany built many camps in the German Reich and
              occupied Poland".

Czy w związku z tym to całe zamieszanie z "polskimi obozami: to nie lekka
              przesada?
              • Gość: miop Re: nie dlatego ze ten oboz byl tylko poszerzeniem IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 17:52
                nazistowskiej machiny zbrodni zbudowanej jeszcze przed wojna
                przez taka propagande jaka prowadzi przemysl "handlu" pamiecia
                zapomina sie o obozach jako miejscu
                realizacji politycznych celow nazizmu
                a celem tym nie byla zaglada tylko zydow
                ale zaglada wszelkiego sprzeciwu wobec zla panujacej wladzy

w warunkach takiej planowej propagandy wychodzi ze
                wojna jest cool
                jest uprawnionym srodkiem do realizacji celow gospodarczych i politycznych

zapomina sie przez taka propagande ze wyzwolenie obozu to
                czas wyzwalania europy i polskiej ziemi spod nazizmu
                jednoczesnie czas budowy nowego despotycznego ladu w europie
                czas zimnej wojny

jest jedna zasadnicza roznica
                wladze prowadzace zimna wojne swe zbrodnie staraly sie ukrywac
                i trzymac w tajemnicy

natomiast dzisiaj zbrodnie wladzy "wzmacniaja" program telewizyjny
                i wzmacniaja lajdakow do uprawiania lajdactwa jawnie i z duma
                ze sie jest lajdakiem

• Gość: Uncle Re: Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom-ps. IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 19:56
                Trafna uwaga Monadina - to oczywiste, ze Polacy slabo znaja angielski, wyciagna
                cos z kontekstu i znecaja sie nad tym jak kot nad mysza, chociaz dokladnie nie
                wiedzaa dlaczego. Z ankiety wynika tez, ze prawie polowa (49%) jest hmmm...
                glupia lub niedouczona i nie ma pojecia co sie dzialo w Oswiecimiu i kto kogo
                mordowal w imie czego. No i na takiej glebie rosnie sobie radosnie glupawy
                antysemityzm w polskim wydaniu.
                Szkoda. Szkoda i wstyd...
        • Gość: Uncle Re: Oddajmy sprawiedliwosc wszystkim ofiarom IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 18:25
          Karola - kochana sledz lepiej, albo naucz sie jezyka w kraju w ktorym "sledzisz
          telewizje" - a swoja droga ciekawe slownictwo... Ciekawe co myslisz o lustracji.
    • Gość: gregpio To byli w końcu ludzie, jakie ma znaczenie jacy?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.05, 00:33
      Przecież to bez znaczenia,czy zamordowano tam 1,5 mln. Żydów, Polaków czy
      Romów. Zwłaszcza dla tych, którzy tam zginęli...
      • Gość: JiMC Re: To byli w końcu ludzie, jakie ma znaczenie ja IP: *.citibank.com 26.01.05, 09:01
        Gdyby wśród nich był Twój krewny albo znajomy - to wówczas miałoby znaczenie
        • Gość: Bernard Re: To byli w końcu ludzie, jakie ma znaczenie ja IP: *.uni.wroc.pl 26.01.05, 09:15
          Zapewne chodziło o to, ze znaczenia nie ma podzial na wyznania, narodowosci, bo
          wszyscy oni to ludzie.
    • Gość: kr 99 % Polakow madrzejsza od piszacego ten artykul IP: *.abhsia.telus.net 26.01.05, 02:37
      Oczywiscie, ze Polacy zydowskiego pochodzenia byli Polakami. A koles piszacy
      artykul przyjal jakas dziwna definicje. Czy czlowiek wyznania zydowskiego nie
      moze byc Polakiem?
      • Gość: martin autor artykułu IP: 62.233.201.* 26.01.05, 10:47
        ....posługuje sie nazistowską metodologią. ot i wszystko...
    • Gość: Przesadnikowski Re: Jakie to obliczenie? IP: *.atldial2.hawkcommunications.com 26.01.05, 02:51
      Obliczenia podane przez Muzeum w Oświęcimie są niezbyt jasne. To tak jak bym
      podał że w moim miasteczku mieszka 40 Hiszpanów, 18 Latynosów, 32
      homoseksualistów, 13 protestantów, 27 Polaków, 42 Słowian, 22 hutników, 7
      arabów, 50 biuralistów, 4 Palestyńczyków, 59 Żydów, 18 Slązaków, 16 Niemców, 27
      taksówkarzy, 19 Węgrów wiary mojżeszowskiej, 16 żołnierzy, 14 semitów, 11
      muzykantów, 51 z rasy białej i 38 bezpartyjnych.
      • Gość: JiMC Re: Jakie to obliczenie? IP: *.citibank.com 26.01.05, 09:05
        Dobrze oddałeś moje wrażenia po przeczytaniu tego artykułu, jak i wysłuchaniu
        dzisiejszego porannego wywiadu w Radiu Zet
    • Gość: Marian z Australii IDIOTYZM ZYDOWSKI IP: *.vic.bigpond.net.au 26.01.05, 04:51
      Z Zydami ciężko wygrać. Bowiem jak chcą być nazywani np. Polakami i ktoś mówi
      im, że nie są żadnymi Polakami, a tylko Zydami, to wówczas nazywają tę osobę
      antysemitą.
      Innym razem, jak chcą być nazywani Zydami, a ty nazywasz ich np. Polakami
      wyznania mojżeszowego to wówczas także nazwą cię antysemitą!
      Taki idiotyzm często występuje wśród Zydów na Zachodzie, np. w Australii.
      • Gość: rdb IDIOTYZM ZYDOWSKI- moze jednak idiotyzm autralijc IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 26.01.05, 08:45
        Jednego w twojej wypowiedzi nie rozumiem,

czemu nazywasz zydow mieszkajacych w australi - polakami zydowskiego pochodzewnia?
        • Gość: Uncle Re: IDIOTYZM ZYDOWSKI- moze jednak idiotyzm autr IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 20:05
          No to jestes lepszy ode mnie - ja nic z tego jego belkotu nie rozumiem.
          A co w takim razie ze Slazakami - tak samo sie zachowuja - raz sa Polakam, to
          znowu sloza w Wermachcie, to znowu sa odrebnym Slaskim Narodem - tylko patrzec
          jak okrzykna sie zgubionym plemieniem Izraela i beda Zydami... To tylko taka
          mala dygresja dla kolegi z Austrii - ojczyzny pewnego Austryjaka ktory
          poprowadzil Niemcow do wojny z Polakami zeby zabic Zydow Polakow Rosjan Romow w
          imie Boga (God mit uns) ktory i tak byl bogiem zydowskim - no - to chyba teraz
          wszystko jasne :)))
    • Gość: Andrzej B. Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 07:37
      Jak tu wymagac od zagranicznych, by nie uzywali sformulowan typu "polskie obozu
      koncentracyjne", jesli Pan Profesor z OBOP majac na mysli KL uzywa slowa
      OSWIECIM. To dobre sformulowanie jesli dotyczy historii b. KL tuz po II wojnie
      swiatowej. Wtedy byl to oboz Oswiecim. Przedtem to byl AUSCHWITZ.
      AUSCHWITZ to oboz hitlerowski.
      OSWIECIM to miasto w ktorym III Resza go postawila!
      Takie to trudne, ze nawet naukowiec nie odroznia jednego od drugiego?
      Pozd.
      Andrzej B.
      • Gość: bleh "Polskie obozy," itp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 11:52
        > Jak tu wymagac od zagranicznych, by nie uzywali sformulowan typu "polskie obozu
        > koncentracyjne", jesli Pan Profesor z OBOP majac na mysli KL uzywa slowa
        > OSWIECIM. To dobre sformulowanie jesli dotyczy historii b. KL tuz po II wojnie
        > swiatowej. Wtedy byl to oboz Oswiecim. Przedtem to byl AUSCHWITZ.
        > AUSCHWITZ to oboz hitlerowski.
        > OSWIECIM to miasto w ktorym III Resza go postawila!
        > Takie to trudne, ze nawet naukowiec nie odroznia jednego od drugiego?

To zwykła ludzka strategia językowa
    • Gość: abcd Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: 195.117.108.* 26.01.05, 07:39
      >Znaczna część Polaków nie wie tego, co wie o Oświęcimiu świat.

Interesujace stwierdzenie.
      Od razu nasuwa sie pytanie - co to niby takiego wie swiat?
      I dlaczego sondaz byl o obozie koncentracyjnym Auschwitz a autor pisze o
      Oswiecimiu? - dziwne.
      • Gość: efgh Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: 81.210.121.* 26.01.05, 08:31
        > >Znaczna część Polaków nie wie tego, co wie o Oświęcimiu świat.

> Od razu nasuwa sie pytanie - co to niby takiego wie swiat?

Świat niestety "wie", że Auschwitz to był "polski obóz koncentracyjny",
        założony przez tajemniczych "nazistów".
        • Gość: Uncle Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.nys.biz.rr.com 26.01.05, 20:09
          EFGH - piszesz B Z D U R Y - mieszkam na zachodzie (USA) kilkadziesiat juz lat
          i recze ci za to ze sie mylisz.
    • Gość: Prezydent Paranoja IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.01.05, 08:38
      przeciez to paranoja z tym okresleniem, ze byli to Zydzi. Owszem byli ale
      jakiego panstaw byli wtedy obywatelami? Byli to obywatele polscy zydowskiego
      pochodzenia,tak samo jak byli tam tez obywatele francuscy zydowskiego
      pochodzenia, niemieccy zydowskiego pochodzenia itd. Panstwo Izrael jeszcze
      wtedy nie istnialo! Wielu z tych Zydow czulo sie Polakami i ciekawe czy byliby
      zadowoleni ze im sie teraz ta polskosc odbiera. Nie mieszajmy narodowosci z
      wyznaniem. Piszmy, ze bylo tam 1 mln wyznawcow religii mojzeszowej, iles tam
      tysiecy katolikow, protestantow, karaimow, muzulmanow itd. To jest taka sama
      paranoja jak okreslanie, ze Oswiecim zbudowali nazisci a nie nazistowskie
      Niemcy. Skutek jest taki, ze nikt na koncu nie bedzie wiedzial kto tam zginal,
      kto mordowal itd.
      • Gość: zz Re: Paranoja? IP: *.ift.uni.wroc.pl 26.01.05, 09:13
        To wg. ciebie powstancy styczniowi byli Rosjanami? Bo przeciez Polski jako kraju
        nie bylo. Slusznie wiec Ruscy dali im baty! Ha! to i Mickiewicz, i Norwid, i
        Slowacki tez byli Rosjanami! A pilsudczycy jak jeden maz zdrajcami! Czy naprawde
        z faktu, ze Zydzi nie mieli swojego panstwa wynika, ze nie bylo narodu
        Zydowskiego? Ktory pojawil sie nagle jak Filip z konopii w 1948 r.?

Niemcy dokonali planowej eksterminacji narodu Zydowskiego (i cyganskiego). Nie
        religii, lecz narodu - wyznanie nie mialo zadnego znaczenia! Liczyla sie "krew"
        (por. ustawy Norymberskie). Dlatego rzeczony cytat z encyklopedii PWN jest
        wielkim klamstwem, za ktory wszyscy powinnismi palic sie ze wstydu - pomija
        bowiem milczeniem podstawowy cel funkcjonowania KL Aushwitz i sugeruje blednie,
        ze nie istnial zaden "klucz" przy mordowaniu w nim ludzi. Ot, mordowali
        wszystkich "jak leci". I jak tu sie dziwic, ze potem tak wielu z nas uwaza, ze
        bylo to miejsce eksterminacji "wielu narodow". Gdyby Zydzi nie robili wokol tego
        takiego szumu, tylko historycy znaliby prawde. Komuna nie robila szumu wokol
        Powstania Warszawskiego i teraz wiekszosc opinii publicznej poza Polska haslo
        "Powstanie Warszawskie" kojarzy z powstaniem w Gettcie. A czy wiesz, ze zdaniem
        wielu historykow podstawowym celem Niemcow w ostatnich 2 latach wojny, w obliczu
        kleski, bylo wlasnie "ostateczne rozwiazanie kwestii Zydowskiej"? I ze Niemiec
        mogl zabic Zyda po prostu jak wscieklego psa? Chocby dla zabawy? Jesli polscy
        Zydzi to (byli) po prostu Polacy, to skad przed wojna braly sie bojkoty ich
        sklepow, getta lawkowe, quota na uczelniach? Skad haslo "Zydzi na Madagaskar!".
        Skad fale powojennej emigracji - lata 45-49-te, po 56-tym i 68-70? Czyz to nie
        byla proba dokonczenia dziela Hitlera "pokojowymi metodami"? Skad paniczny strach
        przed roszczeniami majatkowymi ich i ich spadkobiercow? Toz to nasi
        wspolobywatele! Jesli to wygodne, polski Zyd jest Polakiem (np. zeby wypomniec
        Niemcom 6 mln ofiar wojny). Ale przez wiele lat praktyka byla taka, ze "dobry
        polski Zyd to Zyd w Izraelu".
        • Gość: do zz Re: Paranoja? IP: *.54-182-adsl-pool.axelero.hu 26.01.05, 09:35
          Dzieki! W koncu sensowny glos. Przeraza znajomosc historii i od lat wpajana teoria wielkiej tolerancji w
          Polsce (podobnie zreszta jak i europejskiej).
          • Gość: sam Re: Paranoja? Tak paranoja IP: *.arcor-ip.net 26.01.05, 11:03
            paranoja jest przeniesienie okreslenia zyd Polski, to Polak - w kraju wolnym na
            to iz powstancy kraju bedacego pod okupacja, jakim byla Polska pod zaborem,to
            Rosjanie. Czlowieku zanim cos powiesz, to pomysl.
            • Gość: miop Re: zz ma wyborcze pojecie o historii IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:00
              po 56 wyjechali w duzej czesci ubecy i do dzis
              smieja sie z naiwnosci polakow siedzacych do dnia dzisiejszego
              pod butem zydokomuny
          • Gość: abcd Teoria czy praktyka ? IP: 195.117.108.* 26.01.05, 11:23
            Teorie mozna glosic rozne, nawet najbardziej glupie lub utopijne.
            W zyciu licza sie jednak bardziej fakty i praktyka.
            Bywalo w Polsce i Europie roznie, jak z kazda mniejszoscia - chociaz znane sa
            przypadki, ze to akurat wiekszosc narodowa lub religijna byla przesladowana lub
            dyskryminowana np. szyici w Iraku czy niekomunisci w PRL-u.
            Logika dziejow migracji narodowosciowych lub religijnych sugeruje, ze raczej
            uciekano z rejonow o wiekszym przesladowaniu do bardziej przyjaznych. Trzeba
            wiec moze przesledzic tego typu ruchy migracyjne w Europie w okresie kilkuset
            ostatnich lat i poznac uwarunkowania im towarzyszace.
            Nie dysponuje taka wiedza ale instykt mi podpowiada, ze chyba im wieksze
            skupisko migrantow tym wieksza dla nich tolerancja a moze nawet przywileje - np
            wynikajace ze stanowionych praw miejskich.
            Rozpatrywanie tolerancji w oderwaniu od epoki i otoczenia moze prowadzic do
            nieusprawiedliwionych i zbyt rygorystycznych sadow.
            Nie zamierzam usprawiedliwiac zla, ktore oczywiscie wystepowalo, ale bylbym
            ostrozny w radykalnym potepianiu Europy i przeciwstawianiu jej innych
            kontynentow, na ktorych nie brakowalo przeciez rowniez zbrodni i przesladowan.
            Uogolnianie zla i zawezanie go tylko do okreslonuch grup narodowosciowych i
            religijnych jest droga na skroty ale czesto prowadzaca do kolejnego rasizmu.
            Z powazaniem.
            • Gość: Mosiek zydowskie panstwo WWW.DOV.PARDES.PL IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 26.01.05, 11:43
              zydowskie panstwo WWW.DOV.PARDES.PL - w obiektywie
              • Gość: abcd Dziekuje. IP: 195.117.108.* 26.01.05, 12:31
                Chociaz to troche nie zwiazane z glownym tematem dyskusji.
                Ogladnelem i te z Izraela i te z Nowego Yorku.
                Dobre.
              • Gość: acair Re: zydowskie panstwo WWW.DOV.PARDES.PL IP: *.pop.bezeqint.net 26.01.05, 16:55
                מושיק! כל הכבוד! תכניס להם באבי אביהם. לא לכולם. לא כולם חארות.
                אני עוקב אחריך למען יראו ויראו.
                בברכה אריה
        • Gość: Zenon Re: Paranoja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:39
          Coz, masz racje. Wiele razy pisalaem o swoistej schizofrenii etnicznych Polakow
          wyznajacych plemienna koncepcje narodu (w przeszlosci i obecnie oraz z
          wszelkimi z tego wynikajacymi konsekwencjami dla mniejszosci narodowych) lecz
          gdy to im wygodne zawlaszczajacy martrologie innych narodow ktorych za Polakow
          nie uwazali i nie uwazaja.
          • Gość: miop Re:plemiena koncepcje narodu wyznajesz ty syjonist IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:02
        • Gość: Polak z Kanady Re: Paranoja? IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 09:44
          zz mylisz się. Hitlerowcy mordowali Żydów nie jako naród a jako rasę! Natomiast
          niewątpliwie istniał juó wówczas naród żydowski, jak i było wielu Polaków
          żydowskiego pochodzenia, czasami wyznania mojżeszowego, a często nie.
          Naturalnie było ponad 3 miliony obywateli polskich pochodzenia żydowskiego,
          wśród nich dobrze ponad ćwierć miliona obywateli polskich pochodzenia
          żydowskiego, którzy się uważali za Polaków!
          • Gość: Polak z Kanady Re: Paranoja? IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 09:48
            Natomiast zz masz wiele racji w reszcie swojej wypowiedzi.
        • Gość: Prezydent Re: Paranoja? IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.01.05, 11:17
          Owszem Polacy za czasow zaboru rosyjskiego byli poddanymi cara rosyjskiego
          narodowosci polskiej. Z tym, ze Polacy nie przybyli do Rosji (tak jak np.
          Zydzi, ktorzy przybyli do Polski o ile pamietam za czasow Kazimierza Wielkiego)
          tylko mieszkali w swoim panstwie, ktore zostalo poddane rosyjskiemu zaborowi.
          Dlatego moralnie nie mozna bylo wymagac od Polakow lojalnosci wobec cara, ktory
          byl, krolem zaborcow. Nie o to chodzi i takie porownianie jest bez sensu.
          To, ze przed wojna byly bojkoty sklepow nalezacych do Zydow i inne antysemickie
          wybryki to tylko zle swiadczy o polskich oszolomach i endecji.Ale czy
          wlasciciele tych sklepow nie byli tez polskimi obywatelami? A czy Mickiewicz,
          ktorego tak chetnie Pan wymienia nie byl wlasnie doskonalym przykladem
          jednoczesnie Polaka- Zyda- katolika.To wlasnie hitlerowcy stosowali ten chwyt
          mowiac tylko o Zydach z ktorych chcieli oczyscic swiat.Oczysczali z nich
          Niemcy, Francje, Polske i inne kraje.Jesli wymazemy Zydom ich obywatelstwo z
          krajow z ktorych pochodzili to stana sie oni tak samo tajemniczy jak owi
          nazisci co stworzyli Auschwitz.
          • Gość: Poznaj_fałsz ! Re: Paranoja? Tak, bo Mickiewicz nie był Żydem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:57
            Mickiewicz bardzo by się zdziwił, gdyby ktoś zaliczał go do Żydów.
            Ta plotka powstała w USA, gdzie pewna Żydówka opublikowała na ten temat książkę.
            Trzeba to traktować jako żydowski pęd do zawłaszczania i fałszowania historii.
            Na przykład Powstanie Warszawskie zostało rozpropagowane w światowych mediach
            jako powstanie w gettho. Żyd pracowicie i cierpliwie karmi fałszem społeczeństwa.
          • dem0kryt Re: Paranoja? 26.01.05, 11:58
            "Z tym, ze Polacy nie przybyli do Rosji (tak jak np. Zydzi, ktorzy przybyli do
            Polski o ile pamietam za czasow Kazimierza Wielkiego)"

Polacy też nie byli tu wiecznie. Plemiona słowiańskie, z których wykształcił się
            naród polski przybyły na obecne ziemie polskie nieco wcześniej niż Żydzi - ok. V
            - VI wieku ne. I przybyły tu z terenów wchodzących dziś w skład Ukrainy i
            Rosji... Przed nami byli tu np. Germanie, a wczesniej i Celtowie i pewnie też
            inni...
        • Gość: Lykos Re: Paranoja? IP: 150.254.85.* 26.01.05, 13:59
          Dziękuję za rzeczową wypowiedź. Jednak z wieloma poglądami nie mogę się
          zgodzić, inne zaś wydają mi się zbyt uproszczone.

O rozróżnieniu sytuacji Żydów w Polsce i Polaków w zaborze rosyjskim dość
          przytomnie napisali już pod Twoim postem sam i Prezydent, nie będę się więc
          powtarzać. Czy cytat z encyklopedii jest czymś, czego ja się muszę wstydzić? To
          przecież manipulacja komuny, nie moja. Niemcy nie chcą uchodzić za
          odpowiedzialnych za Auschwitz, a ja mam odpowiadać za bzdury komunistycznej
          propagandy i cenzury?

Prawdą jest, że Żydów mordowano za to, że byli Żydami w znaczeniu narodowym,
          nie - religijnym. Najbardziej znanym przykładem Żydówki-katoliczki jest Edyta
          Stein, ale podobnych przykładów były dziesiątki tysięcy. Nie mówiąc o dużej
          części agnostyków i ateistów wśród Żydów zamordowanych w Auschwitz i gdzie
          indziej. Prawdą jest też, że ogrom żydowskiego nieszczęścia przytłacza tam
          nieszczęścia innych narodów. ALE, ALE, ALE...

Ale - po pierwsze - obóz powstał dla osadzenia tam Polaków, dopiero po przeszło
          roku zaczęto zwozić tam Żydów. Czyli pierwotnie jego celem nie była
          eksterminacja Żydów, aczkolwiek taka była jego GŁÓWNA rola później.

Ale - po drugie - mimo ogromnego nieszczęścia Żydów należy pamiętać też o stu
          kilkudziesięciu tysiącach zamordowanych tam przedstawicieli innych narodów, CZY
          TO MAŁO? - przecież to też OLBRZYMI CMENTARZ. W tym sensie jest to cmentarz
          jak najbardziej międzynarodowy, czyż nie?

Ale - po trzecie - wśród ofiar zakwalifikowanych przez Niemców do Żydów byli
          ludzie o różnym stopniu żydowskości. Byli mieszańce. Byli ludzie określający
          się jako Polacy wyznania mojżeszowego (była taka kategoria w przedwojennej
          polskiej statystyce, chociaż było ich stosunkowo mało). A najwięcej było
          takich, którzy nie życzyli sobie rozróżnienia ich żydowskości i polskości: byli
          równocześnie Polakami i Żydami. Nie pamiętam żadnego konkretnego przykładu
          wśród ofiar Auschwitz, ale podobnych przykładów z dziedziny kultury mogę
          wyliczyć multum. Czy Tuwim, Korczak, Brzechwa, Słonimski, Leśmian byli Żydami,
          czy Polakami? Jestem przekonany, że sami określiliby się i jako Żydzi i jako
          Polacy. A może nawet - jako i Polacy i Żydzi? A ja nie mam nic przeciwko temu,
          żeby to zaakceptować. Czuję się zaszczycony, że mogę ich uważać za swoich
          rodaków, szanując równocześnie ich żydowskość. Jeżeli teraz zmusza się nas do
          uznania przede wszystkim żydowskości ofiar, to rzeczywiście jest to pogrobowe
          zwycięstwo nazizmu.

Odnośnie dalszych uwag: Zgadzam się, że w przedwojennej Polsce istniał
          antysemityzm i jest mi wstyd, że tak było. Ale od bojkotu sklepu czy nawet
          wybijania szyb do zabijania ludzi droga daleka. Wielu ludzi uchodzących przed
          wojną za antysemitów włączyło się w czasie wojny do akcji ratowania Żydów.

A jeżeli chodzi o zwrot mienia - wygląda na to, że Rzeczpospolita po równo da
          ochłapy (o ile w ogóle) przedwojennym obywatelom, niezależnie od narodowości.
          Nasi żydowscy współobywatele byli przed wojną Polakami w sensie przynależności
          państwowej, jednak w tej chwili większość z nich żyje poza Polską. Zgadzając
          się na zwrot części ich mienia (ograniczenie wynika z bankructwa państwa) nie
          mogę jednak nie boleć, że nie pozostanie ona w Polsce i Polskę zuboży.

Wreszcie, dlaczego nie mamy przyznawać się do ponad 6 milionów zabitych
          Polaków? Przecież gdybyśmy wprowadzili rozróżnienie na 3 miliony Żydów i 3
          miliony Polaków etnicznych, to właśnie byłby rasizm! Czy się mylę?
      • joliet_jake Re: Paranoja 27.01.05, 14:18
        Tak, zgadzam sie. Ale nie zapominajmy że często gineli tam równiez Katolicy
        zydowskiego pochodzenia, i co wtedy... Jak to ująć... czy do końca chodziło o
        wyznanie czy o pretekst do powiększenia swobody życiowej. Tak jak istnieli
        wielcy polacy o wyznaniu mojżeszowym tak istnieli wielcy żydzi o wyznaniu
        katolickim.... A kto mówić kto mordował trzeba! Nawet Bardzo głośno krzyczeć.
    • Gość: Ted Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.05, 08:55
      W Małej Encyklopedji PWN (w Wydawnictwie którym GW wydaje encyklopedje) wydanej
      w 04 2002r. o Auchwitz pisze: "...zamordowano 1,5 mln. więźniów, w tym ok. 90%
      Żydów."
      O pozostałych 10% ani słowa. Czemu ? Czy 150 tys. zamordowanych się nie
      liczy?
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Encyklopedie PWN niestety piszą różne rzeczy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.05, 09:18
        ... np. że w Jedwabnem Niemcy zamordowali 1 600 Żydów, no i także, że w KL
        Auschwitz zginęło 1.5 miliona ludzi. Po prostu autorzy PWM nie nadążają, wg
        ostatniego stanu wiedzy w Jedwabnem zginęło mniej niż 1000 Żydów, a w obozach:
        KL Auschwitz I Stammlager, Auschwitz II Birkenau, Auschwitz III Monowitz oraz
        tzw. Nebenlager, zginęło ogółem ponad 1 100 000 ludzi, w tym ponad 1 000 000
        zagazowanych Żydów różnych narodowości, ok. 75 000 Polaków - więźniów
        politycznych, 21 000 Romów i Sinti, 15 000 radzieckich wojskowych i ... 15 000
        więźniów wszystkich innych narodowości (Franciszek Piper "Ilu ludzi zginęło w
        KL Auschwitz", 1992). Łatwo obliczyć, że wśród wymordowanych tam przez Niemców
        było 91% Żydów i 7% Polaków nie-Żydów. Najwięcej Żydów pochodziło z Węgier -
        ponad 400 000 ludzi i Polski ok. 300 000 ludzi! To tyle tytułem ścisłości, choć
        dokładnej liczby, podobnie jak tego co się działo w sercach pomordowanych -
        nigdy się już nie dowiemy.
      • Gość: ?? Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.wroclaw.mm.pl 26.01.05, 14:17
        Gość portalu: Ted napisał(a):

> W Małej Encyklopedji PWN (w Wydawnictwie którym GW wydaje encyklopedje) wydanej
        >
        > w 04 2002r. o Auchwitz pisze: "...zamordowano 1,5 mln. więźniów, w tym ok. 90%
        > Żydów."
        > O pozostałych 10% ani słowa. Czemu ? Czy 150 tys. zamordowanych się nie
        > liczy?

Dla niektorych pewnie nie. A pozatym nie mow nikomu!! bo ktos "odkryje spisek" i przyzna te 10% roznym "mniejszosciom seksualnym"...
    • Gość: BB Re: Konzentrationslager Auschwitz IP: *.icpnet.pl 26.01.05, 09:06
      Młodsze pokolenie też wie co to był Konzentrationslager Auschwitz. Wie również
      kto jest za to odpowiedzialny - Niemcy. To w sumie dziwna sprawa z tymi
      nazistami, którzy byli winni zagłady w Auschwitz, czyżby to nie byli Niemcy? A
      może na ten czas istniennie narodowości niemieckiej zostało zawieszone i
      dopiero przywrócone po zwycięstwie aliantów? A odnośnie tego jakiej narodowości
      czy też wyznania byli ci co zginęli w KZ,czy to takie ważne? To byli przecież
      ludzie i myślę, że to się powinno liczyć najbardziej.
      • Gość: mysia Re: Konzentrationslager Auschwitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:25
        >To byli przecież
        > ludzie i myślę, że to się powinno liczyć najbardziej.

Zgoda, tylko ze gineli nie za to, ze byli ludzmi, tylko za to, ze byli Zydami i
        Cyganami (wlasciwie tylko te dwie grupy ginely z racji swej - mniej lub
        bardziej narzuconej przez hitlerowcow - narodowosci). To jedna sprawa. Druga -
        KL Auschwitz to w gruncie rzeczy trzy podobozy: Auschwitz, Birkenau i Monowitz.
        Auschwitz byl obozem koncentracyjnym, a Birkenau - obozem zaglady (troche
        upraszczam, ale nie ma tu miejsca na szersze wywody). Polacy, ktorzy trafiali
        do KL Auschwitz mieli - jakkolwiek okrutnie by to nie brzmialo - znacznie
        wieksze szanse przezycia niz Zydzi. Wiekszosc transportow zydowskich trafiala
        do komor gazowych, bez przydzielenia numerow obozowych.
        Trzecia sprawa - nie kazdy Zyd jest wyznania mojzeszowego! Tak samo jak nie
        kazdy Polak jest katolikiem. Religia to jedno, pochodzenie to drugie. Dlatego
        bledem byloby pisanie o ofiarach wyznania mojzeszowego, bo czesc ofiar
        zydowskich byla bezwyznaniowa, czesc byla katolicka, a czesc - jeszcze innego
        wyznania. Gineli dlatego, ze Niemcy hitlerowskie naznaczyly ich jako Zydow,
        czyli - jako podludzi niegodnych zycia na ziemi. Podobnie bylo w stosunku do
        Cyganow.
        Pozdrawiam
        • Gość: Polak z Kanady Re: Konzentrationslager Auschwitz IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 09:52
          Mysiu, masz dużo racji, ale Niemcy mordowali Żydów nie jako narodowość, tylko
          jako rasę. I chyba podobnie cyganów.
          • Gość: mysia Re: Konzentrationslager Auschwitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:50
            Tak to nazywano, ale taka kategoria jak "rasa zydowska" nie istnieje, to bzdura
            jest. Rozwikłanie bzdurnej hitlerowskiej "nauki o rasie" i przelozenie jej na
            wspolczesny jezyka naukowego dyskursu to nie lada zadanie i na pewno nie ma na
            to miejsca na forum. Stad uproszczenia.
            • Gość: abcd Moze i nie istnieje. IP: 195.117.108.* 26.01.05, 11:36
              Ale hitlerowcy mieli inne zdanie i to nie tylko w stosunku do osob narodowosci
              zydowskiej. A skutek tej i innych ,,nieistniejacych teorii,, kosztowal zycie
              tysiecy ludzkich krolikow doswiadczalnych i milionow zamordowanych w obozach
              zaglady. Selekcje odbywaly sie jednak rowniez wg kryteriow rasowych i
              przydatnosci materialu ludzkiego dla Wielkich Niemiec. Tylko militarny upadek
              hitlerowskich Niemiec uratowal nastepne, gorsze narody z powodow rasowych, w
              kolejce do ekstreminacji.
              Niektorzy Niemcy do dzisiaj prawdopodobnie nie wiedza, ze jako dzieci zostali
              odebrani swoim biologicznym rodzicom i zakwalifikowani przez takich
              pseudonaukowcow do rasy Panow.
              • Gość: mysia Re: Moze i nie istnieje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:50
                Zgoda. Stad zadanie dla nas - jako pokolen nastepnych - prostowac to i edukowac
                kolejne pokolenia.
                I jeszcze jedno - niektore polskie dzieci w ten sposob staly sie dziecmi
                niemieckimi. Ale zyja. Dzieci zydowskie i cyganskie nie mialy na to zadnych
                szans. Nie chce przez to powiedziec, ze Polacy nie cierpieli. Cierpieli. Ale
                ich sytuacja byla inna. O tym trzeba wiedziec. I juz.
                • Gość: abcd Pozdrawiam. IP: 195.117.108.* 26.01.05, 12:16
                  Troche Cie nie za bardzo poczatkowo zrozumialem, ale przeczytalem posty
                  pozniejsze i watpliwosci sie rozwialy.
                  Co do tematu dyskusji, nie mam zamiaru podwazac sytuacji Zydow i Romow w
                  okupowanej Polsce. Oczywiscie tu jest zgoda.
                  Mam natomiast obawe aby problemu tego nie ograniczyc tylko do perspektywy
                  zbiorowosci i wielkich liczb. Co by nie powiedziec to zawsze dojdziemy do
                  stwierdzenia, ze kazdy rodzi sie samotny i samotny umiera, chociaz czasami
                  dzieje sie to w otoczeniu najblizszych.
                  W sposob szczegolnie dramatyczny i samotny usmiercano w obozach
                  koncentracyjnych. Gdzie zabijano bezkarnie na oczach najczesciej milczacego i
                  bezbronnego tlumu tysiecy wiezniow.
                  Dlatego moge sie zgodzic, ze o ile sytuacja poszczegolnych narodow nie byla
                  jednakowa ale sytuacja poszczegolnych ofiar juz do porownan sie nie nadaje. No
                  moze tylko w tym, ze jedni przed smiercia byli bardziej lub dluzej dreczeni, a
                  przeciez nie o to chodzi?

• Gość: mysia Re: Pozdrawiam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 12:24
                    >Dlatego moge sie zgodzic, ze o ile sytuacja poszczegolnych narodow nie byla
                    > jednakowa ale sytuacja poszczegolnych ofiar juz do porownan sie nie nadaje.

Oczywiscie, ze nie. Kazdy umiera w samotnosci.
                    Ja rowniez pozdrawiam. I pakuje sie, bo jutro jade do Oswiecimia na obchody
                    wyzwolenia KL Auschwitz.
                    • Gość: miop Re: widac kompletne oglupienie propaganda IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:17
                      zydowskie dzieci mialy taka sama szanse przezycia
                      w polskich rodzinach w polskich serocincach

tyle ze zydowskie dzieci mialy wieksze szanse na poznanie prawdy
                      niz dzieci polskie i moze na szczesliwsze dziecinstwo
                      ze wzgledu na powody ktorymi sie kierowali opiekunowie

a los byl taki sam przypomne chocby los dzieci zamojszczyzny

a poniewaz nic sie nie dzieje bez celu w dzialaniach ludzi
                      pytaniem pozostaje jaki cel ma mysia uczestniczac
                      w propagandzie przemyslu "handlowania" ofiarami
                      • Gość: mysia Re: widac kompletne oglupienie propaganda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:47
                        > zydowskie dzieci mialy taka sama szanse przezycia
                        > w polskich rodzinach w polskich serocincach

Zastanow sie, co piszesz. Los dzieci Zamojszczyzny byl tragiczny, los dzieci
                        syberyjskich tez, ale nie istnial plan wymordowania wszystkich polskich dzieci.
                        Nie uczestnicze w "propagandzie przemyslu handlowania ofiarami", nie szukaj
                        spisku tam, gdzie go nie ma. Zajmuje sie pokrewnymi problemami naukowo i
                        zawodowo, a swoje motywacje wyjasnilam w poscie nieco wczesniejszym.
                        • Gość: miop Re:mozna by tak samo twierdzic ze nie istnial plan IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 21:38
                          wymordowania wszystkich zydow

nie deklaracje tylko fakty mowia jakie istnialy plany
                          w ramach obozow wciaz scieraly sie dwie drogi
                          mordowac czy uczynic niewolnikami

docelowo zawsze byla despotyczna wladza garstki kumpli
                          nad reszta

dzieci zamojszczyzny sa tu bardzo dobrym przykladem
                          zostaly czesto zamordowane bo dla biurwokracji byly zbednym
                          skutkiem ubocznym tworzenia pasa osadnictwa na wschodzie
                          dla niemieckiej machiny gospodarczej byly tylko materialem ludzkim
                          o wartosci gdzies w okolicach 0,00 marki od sztuki
                          majacym polepszyc kondycje demograficzna dla przyszlych wojen
                          takie darmowe mieso armatnie

dziwne sa twoje poglady jak na zajmowanie sie
                          naukowo i zawodowo

wiecej takich naukowcow i praktykow
                          a szybko dobiegniemy do nazistowskiej czy bushowskiej mety
    • Gość: wa Najwiecej zamordowanych bylo narodowosci polskiej IP: *.kaist.ac.kr 26.01.05, 09:13
      ... nie wiem dlaczego robi sie takie rozliczenia na Zydow, Polakow i Cyganow i
      innych, wyglada to troche lekkomyslne. Jezeli chodzi o narodowosc to chyba
      najwiecej zginelo Polakow. A jezeli chodzi o poglady religijne, to bez zadnej
      watpliwosci byli do Zydzi. Ale robic statystyki mieszajac poglady podzialu jest
      wedlug mnie bledne. Tak czy inaczej, jedno jest pewne: Zydzi ucierpieli
      najbardziej i to z bezsensownych powodow.
      Wydaje mi sie tez zenujace ze malo sie robi zeby zapobiec powtorzenia sie
      takich tragedii. W ludziach jest za duzo zlosci i nienawisci, i za malo
      umiarkowania, wiec powinno sie bardziej kontrolowac ekstremizmy.
      • Gość: rdb Re: Najwiecej zamordowanych bylo narodowosci pols IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 26.01.05, 09:26
        chyba jesli juz to jednak polacy narodowosci zydowskiej
      • Gość: POlak z Kanady Re: Najwiecej zamordowanych bylo narodowosci pols IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 09:56
        wa: drobna poprawka, nie "jeśli chodzi o narodowość", tylko o obywatelstwo. W
        czasie wojny zgnęło ok. 6.000.000 obywateli polskich, w tym ponad połowa
        obywateli polskich pochodzenia żydowskiego, z nich duża część wyznania
        mojżeszowego, ale także spory procent uważający się za Polaków pochodzenia
        żydowskiego, a nie tylko za obywateli państwa polskiego.
      • Gość: progresso Re: Najwiecej zamordowanych bylo narodowosci pols IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 26.01.05, 17:36
        Absolutnie sie zgadzam. Te wszystkie podzialy i wyliczenia staja sie niczym
        innym jak dziennikarska sztuczka, poszukiwaniem sensacji i wypelniaczem stron
        gazet i portli internetowych. Odrebnym problemem jest swiadome przedstawianie
        Zydow jako jedynych ofiar hitleryzmu i nazizmu w latach II Wojny Swiatowej.
        Jest to polaczone z interesujacym i zupelnie niezrozumialym creowaniem Polakow
        na najgorszych i najwiekszych antysemitow na swiecie (antysemityzm instnieje
        WSZEDZIE tak jak niektorzy ludzie nie znosza Azjatow a inni czarnych czy
        Arabow). Probagowaniem powyzszych teorii trudnio sie niektore kola Zydowskie
        szczegolnie w USA gdzie przeogromna wiekszosc ludzi mysli, ze w Oswiecimiu
        zgineli TYLKO Zydzi. Wiele osob Zydowskiego pochodzenia slyszac, ze ktos jest
        Polakiem stwierdza "a to pewnie jest Antysemita". Powstal nowy podzial ludzi an
        swiecie: Zydzi i reszta swiata (przynajmniej w propagandzie tych kol, o ktorych
        wspomnialem wczesniej). Mamy nowa klase nadludzi a raczej uprawnionych do
        wszystkiego i nietykalnych i ... cala reszte.
    • slon2002 ŻYDZI urodzeni w Polsce byli i są Polakami 26.01.05, 09:14
      dopierow w latach 1970 Izrael wmówił Światu, że wszyscy Żydzi są obywatelami
      Izraela.
      A to są bzdury.
      • Gość: rdb Re: ŻYDZI urodzeni w Polsce byli i są Polakami IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 26.01.05, 09:24
        cusik ci sie sloniku pokrecilo,

nawet teraz tak Izrael nie mowi,
        mowi tylko ze zydzi moga przyjechac do Izraela i zawsze bedzie dla nich tam miejsce.

Czego np nie mowi Polska o swoich rodakach zza wschodniej granicy, czy
        o np polakach ktorym odebrano polskie obywatelstwo po wypedzeniu w '67
        • Gość: jej No ale np. Michnik,gdyby go islamisci złapali ! IP: *.pl 26.01.05, 09:44
          Wtedy byłby przetrzymywany: jako Żyd , czy Polak ? Oto jest pytanie !
          I gdyby coś mu się stało (tfu tfu ) , to co , zaliczyliby go, jako kolejnego
          męczennika Żydowskiego ? Czyli w CNN , podano by , zaginął znany żydowski
          publicysta , działacz KOR-u , magnat prasowy .
      • Gość: author Re: ŻYDZI urodzeni w Polsce byli i są Polakami IP: 83.168.106.* 26.01.05, 12:26
        Nie bądź smieszny. Skoro dzisiejsze organizacje zydowskie mowią ze to byli zydzi
        a do tego znając żydów i ich odrębnosc kulturową oni sami najczesciej nie
        przyznają sie do bycia Polakiem. Nie wmawiaj komuś czegos czego ten sobie nie zyczy.
    • Gość: gaga Wnioski pana prof Sułka są niepoważne IP: *.crowley.pl 26.01.05, 09:19
      To bardzo dobrze że polacy Oświecim łączą z ofiarami wielu narodów !Namolne
      powtarzanie że jest to miejsce każni głównie żydów - co jest prawdą -wywołuje
      własnie reakcje nad którymi pan Sułek boleje.
      Ciemna stroną tej sprawy jest przemilczana do tej pory reakcja żydów
      pozaeuropejskich a zwłaszcza w USA - którzy dokładnie wiedzieli co sie z ich
      współwyznawcami dzieje a mimo to nie reagowali!
      Powielano natomiast juz po wojnie w milionowych nakładach i w wielu
      jezykach "dzieła" typu "Malowany Ptak" Kosińskiego-ksiązki nieprawdziwej od
      pierwszej do ostatniej strony-który dopiero skompromitowany przez skromna
      polska badaczke - raczył popełnić samobójstwo !!Ale kto o tym wie???
      • Gość: Bernard Re: Wnioski pana prof Sułka są niepoważne IP: *.uni.wroc.pl 26.01.05, 09:38
        Dokładnie nie kiwnęli palcem. Gdyby torowisko zbombardowano, mord pewnie by się
        odbywał lecz na jakiś czas nie na taką fabryczną skalę i jakiś odsetek
        pomordowanych miałby szansę przeżyć. Lecz kraje mogące taki nalot zorganizować
        miały to po prostu w d....
        • Gość: gaga do bernarda To te same kraje które i nas miały w d.. IP: *.crowley.pl 26.01.05, 10:02
          A teraz z pochylonymi głowami beda naz zapewniać o "wiecznej pamieci" ofiar
          zbrodni - której swiadomie nie przeszkadzali !!
          A na najblizsza balangę - głupkowaty wnuczek królowej UK - włoży
          zapewne "gustowny" pasiak z KL.
    • Gość: rdb cenzura - ONET - to poziom antysemityzmu w Polsce IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 26.01.05, 09:19
      ONET - to co sie dzieje z antysemickimi wypowiedziami na ONET - to juz
      przechodzi ludzkie pojecie.

Tym bardziej ze cenzura dziala tam bardzo sprawnie i puszcza tylko niektore i
      mocno wyselekcjonowane posty
      • Gość: gaga do rdb ONET cenzuruje także posty antykomunistyczne IP: *.crowley.pl 26.01.05, 09:24
        Lubuje sie natomiast w tekstach wulgarnych które tam cuja sie jak ryba w wodzie
        (tyle ze w mętnej wodzie).Jeszcze "lepsza" jest Wp zatrudniająca "moderatorów
        spolecznych" rodem z ulicy Mysiej ,dawnej cenzury prlu (wymawiac jak spluniecie-
        Herbert).
        W efekcie oba te "portale" reprezentuja poziom obory!
        • Gość: rdb ONET friendly "mam 15lat i ciagle jestem dziewica IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 26.01.05, 09:31
          to fakt,

ale jesli chcesz byc w miare pewien ze ci przepuszcza post to najlepiej
          niezaleznie od tematu dac cos w rodzaju:

"mam 15lat i ciagle jestem dziewica ..."
    • Gość: AIRWALK OCZYWISCIE IP: *.117.79.83.cust.bluewin.ch 26.01.05, 09:31
      ZE TO BYLI POLACY WYZNANIA ZYDOWSKIEGO. BYLI OBYWATELAMI POLSKI WIEC TO BYLI
      POLAKAMI A WYZNANIE NIE MA ZNACZENIA!!!!!!!!!
      • Gość: zz Re: oh, yeah! IP: *.ift.uni.wroc.pl 26.01.05, 09:40
        Popieram! A kolejna oczywista konkluzja brzmi: jako Polacy maja oni (i ich
        spadkobiercy) takie samo prawo do zwrotu zrabowanych majatkow jak rodowici
        Polacy! Oddac Zydom co Zydowskie!

I co - swiat dalej jest taki prosty?
        • Gość: Bernard Re: oh, yeah! IP: *.uni.wroc.pl 26.01.05, 10:00
          > Polacy! Oddac Zydom co Zydowskie!
          >
          > I co - swiat dalej jest taki prosty?

A Indianom to co indiańskie, czyli całą Amerykę.
      • Gość: mysia Re: OCZYWISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:42
        czy Ty przeczytales w ogole to, co wczesniej pare osob napisalo?
        A poza tym - sprawa narodowosci i poczucia tozsamosci narodowej to sprawa
        znacznie glebsza niz obywatelstwo, i znacznie bardziej skomplikowana.
        • Gość: mysia Re: OCZYWISCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 09:42
          moj post byl oczywiscie do airwalka
    • Gość: luca Pojęć pomięszanie ? IP: *.ifj.edu.pl 26.01.05, 09:46
      No i jak ludzie mają mieć jasność w sprawie Auschwitz jeśli nawet GW, która chce
      nieść kaganek oświaty wprowadza w tym względzie zamieszanie. Skoro sami mylimy
      Auschwitz z Oświęcimiem to nie oczekujmy od opinii światowej zrozumienia, że
      obozy nie były "polskie". Określenie "ofiary Oświęcimia" w języku polskim nie ma
      najmniejszego sensu, co innego "ofiary Auschwitz". Moja rodzina mieszka w
      Oświęcimiu od mniej więcej 200 lat i jakoś nie czujemy się ofiarami. Co innego
      osoby, które zginęły w KL Auschwitz. Rozwiązywanie problemu stosunku Polaków do
      obozów koncentracyjnych, które działały na terenie Polski proponuję zacząć od
      ustalenia terminologii. Jeśli sami nie mamy w tym względzie jasności to nie
      oczekujmy jej od obywateli innych państw.
      • Gość: strzałek Re: Pojęć pomięszanie ? IP: 193.19.104.* 26.01.05, 09:52
        dla mnie wszystko jest proste:najpierw jesteśmy ludzmi potem narodami
        tam gineli ludzie nieważne jakiej narodowosci, wyznania, po prostu ludzie, a
        jeżeli ktos chce sie licytować liczbami i to niech wypisze wszystkich z
        nazwiska i imienia , imienia ojca, kraju pochodzenia, wyznania, nr buta itp
    • Gość: Kristo Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 26.01.05, 09:56
      tyle, że z tego miliona wiekszość żydów była obywatelami polskimi,
      zasymilowanymi i uważającymi się za Polaków...
      • Gość: Polak z Kanady Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 10:01
        Nie, Kristo, nie możesz powiedzieć, że większość czuła się POlakami, nawet
        jeżeli byli obywatelami polskimi, ale na pewno część tak się czuła.
      • Gość: Immigrant Song Milion IP: *.cust.tele2.it 26.01.05, 10:13
        Kristo, z miliona Zydow zgladzonych w Oswiecimiu wiekszosc miala
        obywatelstwo... wegierskie. Najliczniejsza grupa (pol miliona) to wlasnie ZYdzi
        wegierscy. Polscy Zydzi "podrozowali" gdzie indziej: do Treblinki, Belzca,
        Sobiboru, Chelma. Otoz rzecz w tym, ze przez czterdziesci kilka lat propaganda
        komunistyczna wmowila wszystkim (dosc skutecznie), ze Oswiecim to miejsce
        martyrologii polsko-radziecko-europejskiej, w takiej wlasnie hierarchicznej
        kolejnosci. Przeklamania zachowaly sie do tej pory nawet w salach wystawowych
        Muzeum Auschwitz I. To, co piszesz o Zydach zasymilowanych i uwazajacych sie za
        Polakow, moze dotyczyc pomordowanych w Treblince Zydow warszawskich albo
        zagazowanych w Belzcu krakowskich czy lwowskich.
        • Gość: miop Re: i dlatego pola smierci nie maja narodowosci IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:25
          sa polami smierci ludzi i przestroga przed wladza
          zawsze zadna mordu na bezbronnych
    • Gość: MAŁA MI Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.aster.pl 26.01.05, 09:58
      Faktem jest, że w latach 70 w szkole nie uczono, że większość ofiar stanowili
      Żydzi. Wtedy Żydów starano się chyba całkiem wymazać z naszej historii i
      świadomości. Długie lata właściwie nic nie wiedziałam o Zagładzie i że to
      przede wszystkim Żydzi ginęli w Auschwitz. Myślę, że określanie ich jako
      Polaków było całkiem świadomym i wygodnym dla władz eufemizmem (wszak w 68
      podział był wyraźny) służącym zakłamaniu historii. Młodzi wiedzą więcej, bo
      teraz już w szkole dowiadują się prawdy. A starsze pokolenia musiały sobie tę
      wiedzę same uzupełnić (widać nie wszyscy odrobili tę lekcję).
      • Gość: Polak z Kanady Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 10:04
        Co za ulga i przyjemność, że na tym Forum poziom wypowiedzi został utrzymany.
        Jednak nie jest z Polakami aż tak źle, jak możnaby np. sądzić po wypowiedziach
        na forum Onetu.
        • Gość: miop Re:owszem nie jest tak zle jak z zydami w kanadzie IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:26
    • Gość: korado@wp.pl To nie jest takie proste IP: 195.117.144.* 26.01.05, 10:05
      Żydzi w Polsce -byli i tacy i tacy. Np. rodzina pisarza I.B. SIngera nie mówiła
      po polsku nieomal wcale, ale już Słonimski, Tuwim, Szpilman - tylko po polsku.
      Jeżeli nic nie łączyło Żydów z Polską, dlaczego powstanie w gettcie odbywało
      się pod flagami Izraela i Polski? KIm zatem jest pan Marek Edelman, nie jest
      już Polakiem? Szkoda, że nie wypowiada się na tym forum, może rozświetliłby nam
      trochę w głowach.
      • Gość: Polak z Kanady Re: To nie jest takie proste IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 10:12
        Korado, masz rację. Wielu obywateli polskich pochodzenia żydowskiego uważało
        się za Polaków; ale pewien procent obywateli polskich pochodzenia żydowskiego w
        okresie dwudziestolecia określał swoją tożsamość nie jako Polaków, i nie w
        kategoriach wyznaniowych, lecz w kategoriach NARODOWYCH. Natomiast duży procent
        obywateli polskich pochodzenia żydowskiego definiował się przede wszystkim w
        kategoriach religijnych. Niemcy natomiast, a w każdym razie niemieccy naziści
        mordowali osoby pochodzenia żydowskiego wszystko jedno jakiej narodowości czy
        wyznania ze względu na ich "rasę". Antysemityzm niemiecki-nazistowski był
        rasistowski; antysemityzm polski był często ekonomiczny, religijny i
        nacjonalistyczny, ale nie rasistowski, chociaż zdarzali się i tacy antysemici w
        Polsce.
        • Gość: miop Re:mordowali wszystkich ktorzy im podpadli IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 18:28
          i tyle
    • Gość: ada Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:06
      Jeżeli Polacy wiedzą niewiele na temat ofiar Oświęcimia to czego my wymagamy
      od innych narodów.Oni tego nie widzieli i nie uczą się o tym.
    • Gość: avg Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:08
      Kiedyś obiła mi się o uszy polska nazwa tej miejscowości. Chyba brzmiala
      "Oświęcim". Czy jezcze obowiązuje, czy GW już się na tyle zeuropeizowała, że
      zapomina o polskim nazewnictwie? No to może niech wysyłają korespondentów do
      Muenchen, albo do Wien?
      • Gość: luca Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.ifj.edu.pl 26.01.05, 10:19
        Przeczytaj mojego posta pt. " Pojęć pomięszanie ?". Może coś Ci się wyjaśni.
      • Gość: abcd Cos chyba pokrecilas. IP: 195.117.108.* 26.01.05, 10:33
        Jak sama napisalas bylo to kiedys, wiec oczywiscie mialas prawo zapomniec.
        Dyskusja dotyczy obozu koncentracyjnego zalozonego w okupowanej i przylaczonej
        do III Rzeszy miejscowosci polskiej Oswiecim.
        Niemcy-hitlerowcy mordowali w sposob wrecz przemyslowy w :
        Konzentrationslager Auschwitz.
        Najlepiej, po odczekaniu az wyjada oficjele i dziennikarze, wybrac sie tam
        osobiscie. Mozesz byc pewna, ze juz po kilku minutach normalnemu czlowiekowi
        odechciewa sie zartow a po kilku godzinach czujesz sie przygnieciony ogromem
        cierpienia i zbrodni. A wtedy pozostaje tylko milczenie... i pamiec.
        Pozdrawiam.
    • Gość: dudus Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:11
      Jak w Oświęcimiu to oczywiście Żyd ale w Polskim rządzie to oczywiście polak
      • Gość: neo Bardzo celne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:51
        Gość portalu: dudus napisał(a):

> Jak w Oświęcimiu to oczywiście Żyd ale w Polskim rządzie to oczywiście polak.

No pewnie, u nich narodowość jest zależna od punktu siedzenia
    • Gość: punas Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:12
      Czy ktoś mi wyjaśni co oznacza termin: "hitlerowscy Niemcy" ? Idąc tym tokiem
      myślenia to ja jestem kwaśniewskim Polakiem? ABSURD! Kiedy wreszcie skończą
      się tego typu manipulacje i kto je stosuje?
      • Gość: strzałek Re: Sondaż TNS OBOP o Konzentrationslager Auschwi IP: 193.19.104.* 26.01.05, 10:16
        jak to kto na pewno żydzi i masoni, bo kazdy żyd to mason
    • dem0kryt Żydzi czy Polacy? 26.01.05, 10:19
      Wygląda to troche inaczej. Niewątpliwie mówiąc o polskich Żydach myślimy przede
      wszystkim o ludziach mających OBYWATELSTWO POLSKIE. To, czy ci Żydzi czuli się
      Polakami czy Żydami - to ich prywatna sprawa. Część z nich mogła czuć się np.
      POLSKIMI ŻYDAMI. Zwłaszcza, że juz przed wojną różne endeckie hieny nie
      pozwalały im zapomnieć o ich korzeniach i wysyłały na Madagaskar. Byli jednak
      obywatelami polskimi, mieli takie prawa, jak etniczni, chrześcijańscy Polacy.
      Dyskusja jest więc trochę bezprzedmiotowa, bazująca na prymitywnym
      nacjonaliźmie, który od każdego żada jasnego określenia się. A przecież i dziś
      są ludzie, którzy powiedzą: "Jestem Ślązakiem", a nie "Jestem Polakiem". Co to
      zmienia? Są w dalszym ciągu obywatelami tego państwa z pełnią przysługujących im
      praw.

Śmieszy mnie co innego. W uchwale parlamentu napisano ponoć, że w Auschwitz
      ginęli "Żydzi, Romowie, homoseksualiści, Polacy i członkowie innych narodów".

Co to za narodowość: "homoseksualista"? Naród politycznej poprawności?
      • dem0kryt Re: Żydzi czy Polacy? 26.01.05, 10:20
        chodzi oczywiście o uchwałę Europarlamentu...
      • Gość: POlak z Kanady Re: Żydzi czy Polacy? IP: *.bchsia.telus.net 26.01.05, 10:26
        Tak, demokrycie, ale warto robić rozróżnienia według tego jak dana grupa sama
        się określa. A więc mamy wśród "Żydów polskich" kategorię najszerszą: obywatele
        polscy; następnie kategorię wyznania, następnie kategorię narodowości, a więc
        część obywateli polskich pochodzenia żydowskiego, która uważała się za
        narodowość żydowską, oraz część, która uważała się za Polaków.
        • Gość: strzałek Re: Żydzi czy Polacy? IP: 193.19.104.* 26.01.05, 10:34
          "...która uważała się za
          narodowość żydowską, oraz część, która uważała się za Polaków".
          słusznie zauważyłeś, że ci ludzie powinni się sami określić, a skoro nie moga
          tego zrobić to czy "my" musimy to zrobić za nich.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka