IP: *.pzuzycie.com.pl 14.02.01, 11:30
Wczoraj tj 13/02/01 wpłynęło 6 ofert na przetarg na rozbudowę lotniska Okęcie od największych w branży budowlanej m.in. Hohtief, Ferrovial, Skanska i inni.
Wartość przetargu szacowana jest na 350 mln USD .
Co za megagłupota!!!!! rozbudowywać lotnisko w środku miasta?!
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to zgodnie z zasadą, chodzi o pieniądze.
Nie jest tajemnicą że łapówki dla polityków i urzędników wyniosą około 10% wartości kontraktu , czyli ok 35 mln USD!.
Potem w mieście zostanie syf i hałas.
Ostatnio podano , że będzie rozbudowa lotniska w Moskwie o Szeremietowo 3, też za 350 mln. USD. Tylko, że tam lotnisko oddalone jest od miasta o 50 km.
Arkadiusz Lis.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: 129.96.243.* 03.08.01, 09:22
      ja jestem na uniwerku w australii, rzeczywiscie nie jest latwo z
      praca..musialam troche poczekac, az mi sie angielski poprawil i wtedy dostalam
      prace..mialam szczescie bo to praca biurowa , takze dobrze wyglada na cv...
      poza tym w australii jest super..plaze, muskularni i chetni faceci...wiec,
      polskie dziewczyny PrZyjezdajcie!!!!!
      • Gość: mała Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.zlotow.sdi.tpnet.pl 11.08.01, 08:18
        Aniu, mogłabys napisać ile wynosi roczne czesne na uniwerku, i czy trudno sie
        wcisnąc polskim studentom?, interesują mnie graduate school,
        pa
    • Gość: szczery Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.141.167.division.cfl.rr.com 10.08.01, 22:53
      deeyv jestes mieczakiem!
      dawidku usa to nie jest kraj dla ludzi takich jak ty...
      wileu rodakuw podobnie jak ty ma zle mniemanie o stanach...przyjezdzaja z
      nastawieniem ze tutaj wszystko jest latwe, ze wszystko im sie nalezy za nic. to
      nie jest Polska za komuny gdzie nic nie robiles a pensje dostawales! Tutaj
      trzebo ciezko zapierdalac a nie narzekac!

moja rada wracaj skad przyjechales frajerze!

• Gość: Pete Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: 216.214.9.* 11.08.01, 03:08
      I co? marudzi..
      tez siedze w US i jakos sobie radze. jesli jestes Campie to czym predzej
      porzuc bo tam nie ma kasy , zakrecic sie mozna na nielegalu. napisz ile
      zarabiales ,zarabiasz itd
      pgaber@wp.pl
      • Gość: deeyv Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: 128.104.62.* 11.08.01, 17:26
        Za godzine mam 6.5 baka.
        Byly takie tygodnie, ze pracowalem po 70 godzin. Zgarnialem wtedy co niedziele 450 dol.
        Nie bylo zle. Teraz zmienil sie menedzer i obciol mi godziny. W tym tygodniu wezme niecale 300.
        Oczywiscie placa mi &#62under the table&#60.
        Pracuje jeszcze tylko dwa dni i spadam do rodzinki do Pennsylvanii.

Zaoszczendzilem 1500 dol. JAk na 7 tygodni pracy to chyba nie jest zle.
        W tym tygodniu jedyna motywacje stanowi dla mnie sony minidisc, ktorego kupie sobie w poniedzilek i wydam na
        niego prawie cala wyplate. Ale co tam w Polandzie taki sprzet jest niemal dwukrotnie drozszy.

pozdro
    • Gość: P2A3W4E5 Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.mdsn1.wi.home.com 20.08.01, 12:47
      No tak jak nie masz legalnego pobytu nie mowiszpo angielsku, nic dziwnego ze o
      prace trudno. Wczoraj kupilem Wisconsin State Jurnal i ofert pracy bylo tam z
      10 stron. Taka jest prawda nikt nie chce zatrudniac na czarno bo to grozi
      wysokimi karami i plama na wizerunku firmy.

Pawel
      Medison WI USA
      • Gość: deeyv around the MADcity ---- do Pawla IP: *.ipt.aol.com 20.08.01, 19:09
        Gość portalu: P2A3W4E5 napisał(a):

&#62 No tak jak nie masz legalnego pobytu nie mowiszpo angielsku, nic dziwnego ze o
        &#62 prace trudno.

Mam legalny pobyt [J1]. Stopien zaawansowania mojego angielskiego to upper-
        intermediate. Ciekawostka;zlozylem dokumenty w celu otrzymania S.S. number, pani
        w okienku powiedzila mi, ze to zajmie na maxa 4 tygodni. Ja czekalem okolo 9 i
        nic.ALe teraz to mi to wisi [ze sie tak wyraze]

Wczoraj kupilem Wisconsin State Jurnal i ofert pracy bylo tam z
        &#62 10 stron.
        Jak szukalem roboty to kupowalem tez Capital State journal, no i sa jeszcz te
        darmowe gazetki na kazdy rogu ulicy. Odwiedzalem student job center i bylem tez w
        Job center w East town. I zgadnij wielka kupa, wszedzie slyszalem. Sorry juz mamy
        komplet ludzi na wakacje.

Taka jest prawda nikt nie chce zatrudniac na czarno bo to grozi
        &#62 wysokimi karami i plama na wizerunku firmy.
        Jesli chodzi o to, to jak dostalem robite w &#62Casa Bianca&#60 [pizzeria na State ST]
        i powiedzialem menedzerowi, ze mam potrzebne papiery to on sie tylko zasmial i
        powiedzial,ze jemu to jest obojetne.

Jak dowiedzialem sie pozniej to wiele restauracii tak robi na czas letni.
        Jak pytalem amerykanskich znajomych z MAdison o ryzyko zwiazane z podjeciem
        pracy na czarno, to oni sie smiali i powiedzieli,ze najblizsze biuro emigracyjne
        jest w Chicago, a to jest dosyc daleko ;-)

Pawel oto moj emil deeyv@yahoo.com
        Chetnie wymienie z Tobakilka zdan na temat MAD city.

David
        &#62 Pawel
        &#62 Medison WI USA

• Gość: P2A3W4E5 Re: around the MADcity ---- do Pawla IP: *.mdsn1.wi.home.com 20.08.01, 23:23
          zgadza sie z tym biurem ale amerykanie to dupki i zeby dostac prace w jakiejs
          powaznej firmie to trzeba miec papier. ja tu przyjechalem w 1996 na ss
          czekalem 5 tyg potem musialem czekac jeszcze dluzej bo kretyni zle napisali
          nazwisko. pracy nie moglem znalezc przez 2 miechy . w koncu dostalem robote w
          famousfootwera przez agencje posrednicza. teraz oczywisce pracuje w biurze
          ale wlasnie sie zastanawiam na pojsciem do armii reserv placa 8000$ za
          przejscie boot camp za 6 miech

$20000 za 4 lata plus 1800$ miesiecznie.

Pawel
    • Gość: P2A3W4E5 Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.mdsn1.wi.home.com 20.08.01, 23:18
      No tak jak nie masz legalnego pobytu nie mowiszpo angielsku, nic dziwnego ze o
      prace trudno. Wczoraj kupilem Wisconsin State Jurnal i ofert pracy bylo tam z
      10 stron. Taka jest prawda nikt nie chce zatrudniac na czarno bo to grozi
      wysokimi karami i plama na wizerunku firmy.

Pawel
      Medison WI USA
    • Gość: heidi Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 23:26
      Gość portalu: deeyv napisał(a):

&#62 Siedze na Campie w Medison (USA) i czytam wynurzenia moich szanowntch rodakow.
      &#62 O prace wszendzie jest ciezko. Ja myslalem, ze jak przyjade do ameryki to mi si
      &#62 e wszyscy polozom pod nogami i
      &#62 dadzom robote. Tu jest tak samo ciezko jak np. w Polsce. Jak nie mowisz po angi
      &#62 elsku &#62fluent&#60 to zapomij.
      &#62 Wlasnie rozpoczol sie drugi tydzien mojego pobytu. Obdzwonilem wiekszosc oglosz
      &#62 en o prace (z gazety, z
      &#62 campu, z job center) i co? dupa !. Najczestsza odpowiedz to ; You must come and
      &#62 fill the aplication.[co wlasciwie
      &#62 mozna odczytywac jako - spadaj chlopcze].
      &#62 A robote dali nam (jestem z kumplem) Serbowie w pizzeri &#62&#62illegal work
      &#62 0&#60. Sentyment ludow east Europe.[?]

hmmmmm,.....
      Pomijajac sam temat dyskusji - stary, udaj sie w wolnym czasie do biblioteki albo
      ksiegarni po jakis slownik jezyka polskiego.
      Jak jestes tak samo "fluent imn English" jak poprawnie piszesz po polsku to
      sorrrry, ale ciezko bedzie Ci znalezc jakokolwiek lepsza prace od zamiatania
      ulic...
      • Gość: deeyv Re: Uciec !!! -, ale dokond ? IP: *.ipt.aol.com 22.08.01, 01:47

&#62
        &#62
        &#62 hmmmmm,.....
        &#62 Pomijajac sam temat dyskusji - stary, udaj sie w wolnym czasie do biblioteki al
        &#62 bo
        &#62 ksiegarni po jakis slownik jezyka polskiego.
        pisalem to w biblio., wiec daleko nie musialbym isc.
        &#62 Jak jestes tak samo "fluent imn English" jak poprawnie piszesz po polsku to
        &#62 sorrrry, ale ciezko bedzie Ci znalezc jakokolwiek lepsza prace od zamiatania
        &#62 ulic...
        znalazlem, i nie bylo to sprzatanie ulic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka