tabed APEL 16.02.05, 18:16 zamiast partyji poprzyjcie to: www.oska.org.pl/news.php?id=1861 Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 18:17 Dramat z Polską polityką zmierza do finału. Zło bierze się z grzechu pierworodnego, jakim jest zakłamany obraz Polski Ludowej. Przyznam się bez bicia, że w latach 1976-1980 narastała we mnie zlość i pogarda na nasze ówczesne Państwo. Roiłem marzenia o wolności bez "ruskich", bez cenzury, z prywatną własnością, partiami politycznymi. Wydawało mi się, jak i wielu rodakom, członkom późniejszej "Solidarności", że wszelkie zło (dzis widać, że to "zło" nie było "źlejsze" od dzisiejszego, a kto wie czy nie było mniejsze), wszelkie kłopoty, różnica w stylu codziennego życia porównywana z tym co znane z wyjazdów na Zachód (albo tylko z filmów zachodnich). W latach "festiwalu Solidarności" żyłem jak w gorączce, płakałem (po raz pierwszy od 25lat) gdy usłyszałem o górnikach z Wujka. I zaciskały mi sie pięści na myśl o pewnym generale w ciemnych okularach. W roku 1989 historia zalicytowała Polakom: "sprawdzam". Po 3 - 4 latach wiele zrozumiałem. Zrozumiałem w szczególności, że dobrostan społeczeństwa nie zależy tak bardzo od systemu jaki się wytworzył (czy to samoistnie, czy nawet z wpływem czynników zewnętrznych ), a bardziej od cech - czy to ukształtowanych historycznie, czy wrodzonych. Oczywiście, różne ustroje powodują, że inne nieco grupy ludzi mają się lepiej a inne gorzej. Inna może być nieco ŚREDNIA liczba samochodów, czy telefonów na głowe mieszkańca, ale suma satysfakcji, czy dyssatysfakcji za bardzo sie nie zmienia. Ustrój realnego socjalizmu miał szereg wad, ale i szereg zalet. Beneficjentami socjalizmu była duża grupa ludzi prostych. Korzyści i przywileje liderów ( z natury aktywniejszych, bystrzejszych członków społeczeństwa) były MIKROSKOPIJNE na tle średniej. W porównaniu z dzisiejszymi korzyściami jakie w systemie mają elity finansowe i polityczne to śmiech. (Pamiętam jak Jacek Kuroń dziwił się, że KC i inne partyjne i rządowe miejsca, do których wkroczyła Solidarność w 1989, takie są skromne). Prześladowania czysto polityczne tamtego czasu są wyolbrzymiane. W porównaniu z katuszami, jakie dziś przeżywają miliony w związku z bezrobociem, szykanami i wyzyskiem w pracy, to po prostu "małe piwo". Jest potencjalnie wielki elektrorat, który by poparł partię, niekoniecznie taką, która by chciała odwrócić historię, ale która nie wstydziłaby się Polski Ludowej. Która nie pozwoliłaby na oczywiste łgarstwa, narzucone przez grupę ludzi będących (w znacznej mierze za amerykańskie dolary, jak dzisiaj wiemy,, ale i w amoku szlachetnych złudzeń, opisanych przeze mnie na początku) aktywnymi działaczami demokratycznej opozycji schyłku PRL. Bolesną prawdą jest, że czynny udział w opozycji był kuszący dla ludzi nieudanych, niespełnionych zawodowo. Udział w opozycji dawał im łatwe usprawiedliwienie własnego zastoju. Amerykańskie dolary dawały jakąś podstawę egzystencji, gierkowskie zadłużenie i zależnośc od Zachodu, gwarancję, że sankcje nie będą zbyt dolegliwe - zatrzymanie na 24h - etc. etc. Wydawało się, że partią taką będzie dośc rozsądne SLD. Jednak po sukcesie wyborczym, SLD zaczarowane chyba przez Kwasniewskiego, zaczęło za PRL przepraszać, "blatować" się z częścią dawnej opozycji, wkraczać na salony. Nic im to nie dało. Solidarność upokorzona wypadnięciem z Sejmu OBU partii rządzących (AWS i UW), dominujaca jednak w mediach zaczęła wściekłą, częstokroć kłamliwą nagonkę. Wymyślanie afer, których nie było, wyolbrzymianie afer rzeczywistych. SLD, mimo że to partia najbliższa demokracji, Europie i rozumowi, straciła poparcie. I z powodu odwrócenia sie od PRL, jakiejkolwiek lewicowości, no i z powodu gęby jaka jej przyprawiono. Każdy z powodów zabrał inną część elektoratu. Jeśli przyjąć, że nie można głosować na SLD, to nie ma na kogo. JA TO ZAŁOŻENIE ODRZUCAM. Radzę je przemyśleć. A teraz czekam na obelgi. PS Nie warto mi wypominać, że tęsknię za równo dzieloną biedą, bo jestem nieudacznikiem. Mnie dość dobrze się powodziło w PRL, a teraz jest "super", że powtórzę za Wajdą. SLD jest jedyną siłą zdolną powstrzymać rozkład Państwa Polskiego. Bo tylko ją (gdy oprzytomnieje) mogą poprzeć masy. Inaczej te masy pójdą głosować na RM, LPR, Samoobronę. Zakopanie toporów wojennych między PiS PO z jednej, a SLD z drugiej, to jedyna droga do zachowania normalnej, choć biednej i ułomnej demokracji w stylu zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2005 kosmici 16.02.05, 18:18 ...dzisiaj dowiedziałem się o partii "Maryja"...hmmm...w takim razie: w naszym kraju już wszystko było...teraz czekamy już tylko na niespodzianki ze strony kosmitów !!! Co zrobi Rydzykant, gdy ktoś założy partię Jezus???...hę???...będzie konkurencja?! Wtedy miłościwie nam panujący jego przewielebna eminencjo-ekselencja przemianuje swoją partię Maryja na "JESTEM, KTÓRY JESTEM" i CH..!!!...żadna rewolucja, stan wojenny ani wojna tego nie zatrzyma ...i wtedy::: na drogach zatrzymywać nas będą nie policjanci tylko ministranci, wrócą szkoły prowadzone przez Jezuitów a lekcje ponadobowiązkowe z geografii i matematyki prowadzić będą klerycy, znikną środki antykoncepcyjne i wzrośnie sprzedaż termometrów a za aborcję będą publicznie palić na stosie...PANIE PREZYDENCIE WAŁĘSA!!! MA PAN U MNIE JESZCZE WIĘKSZY PLUS NIŻ ZA OBALENIE KOMUNY. ZACZĄŁ PAN ŚWIĘTĄ WOJNĘ I MÓJ SZACUNEK DLA PANA SIĘGA JUŻ KOSMOSU!!! RADZĘ WYPRZEDZIĆ W ZAMYSŁACH rydzykanta I JUŻ TERAZ STWORZYĆ PARTIĘ "JESTEM, KTÓRY JESTEM"!!! Jeśli wcześniej zrobi to rydzykant...już po nas !!!!!!! Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2005 CZARNO TO WIDZĘ !!! 16.02.05, 23:36 ...ale jeśli dojdą do władzy to tak to będzie wyglądać: -samochód osobowy "Dżizas" TDI 2.0 (fabryka w Nysie) -Jan Maria Duch adres: ul.Matki Boskiej Cierpliwie Słuchającej od Dzieciątka Jezus 33/44 01-251 Biskupno woj. licheńskie -TV TRWAM, TV TRWAM-2, TV TRWAM-3, TV TRWAM-24, TV TRWAM-pogoda, TV TRWAM- extreme -radio Maryja(tylko wielkie przeboje), Radio Józef(łagodne przeboje), Radio Pielgrzymka (24H/DOBĘ), Radio Żal za grzechy(spowiedź-live) -rower św.Romet (fabryka we Wrocławiu) -kamera cyfrowa OKO PROROKA F145 (stara fabryka SONY) -przewodnik po 666.666.666.666.666 kościołach w Polsce -MariaMarkt(powinni tego zabronić) zaprasza na wielką wyprzedaż medalików...już od dziesięciu zdrowasiek za kilogram!!! -klęcząca lalka Barbie z kościółkiem i ławkami do samodzielnego montażu już od 9999zł -lalka Barbie-zakonnica tylko 899zł -najtańsze taryfy za sms-y tylko w sieci MARYJA -oprocentowanie w PKO BK (Banku Kościelnym) - 25% ...oj czarno to widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2005 A jeżeli Maryja się skompromituje? 17.02.05, 06:25 ...bardzo mnie zastanawia, dlaczego Rydzyk nazwie ją Maryja? A jeśli kiedyś w przyszłości ta partia się skompromituje (bo przecież ataki na nią będą permanentne), okaże się np. że przewodniczący jest pedziem, w komitecie wyborczym Maryi pracuje pedofil a listy wyborcze sfałszowała zakonnica, która na końcu okazała się agentem na liście IPN??? A no dlatego, że nazywając ją Rydzyk, nie rydzykuje że w razie wpadki nie na nim, a na Matce Boskiej psy wieszać będą!!! Będą przychodzić do kościoła te sta.. k...y(starsze kobiety), staną przed obrazem Maryi i...w śmiech! Nazywanie partii, radia, gazet ulic, miast i gadżetów imionami Świętych a szczególnie Maryi uważam(jak i sam pomysł utworzenia partii KK) za ŻAŁOSNY!.....ale w Polsce mamy takie same szanse jak w ruletce...postawić na "czerwone"...albo na "czarne"! Odpowiedz Link Zgłoś
wookiee66 RYDZYK=HITLER!!!-podobieństwo z NSDAP?! 16.02.05, 18:25 Ludzie czy nie widzicie podobieństwa rydzyka do hitlera zanim objął władze? Też mamił najpierw nieuków nierobów i nieudaczników, starych weteranów mówiąc im kto jest winien ich niedoli, podem założył NSDAP reszte historii wszyscy znają! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilszc chwala Bogu 16.02.05, 18:42 powstaje nastepna poczwara koltunow spolecznych i politycznej jalowizny. jak szczescie dopisze to sie nazwajem "wykosza" z eLpperem i zostanie z nich tyle co z niegdysiejszego konfliktu dwoch KPNow. naszczescie to pokolenie wymierajacege, dzieki Ci Boze :D a Wam dziady krzyzyk na droge! Odpowiedz Link Zgłoś
mike79 najsmutniejsze w tym to ze moze im sie udac :(( 16.02.05, 18:48 najsmutniejsze w tym wszystkim jest to ze moze im sie udac, maja realne szanse na 9-14% poparcie i wejscie do sejmu :( a to bylaby porazka dla Polski :( pzdr smutny z tego powodu mike Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Spokojnie 16.02.05, 19:13 Polacy musieli by skretynieć jak chyba nigdy w historii. Dawaliśmy dupy miliony razy, ale chyba nie aż tak... Odpowiedz Link Zgłoś
bawul Re: najsmutniejsze w tym to ze moze im sie udac : 16.02.05, 19:38 Wejscie jako opozycja, w roli opozycji moim zdaniem dobrze sie sprawdzaja juz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrulinska parę słów do księdza 16.02.05, 19:21 zachęcam Kościół do zajmowania się Bogiem i wiernymi,a nie państwem i Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Nie wiem nie wiem czy to dobrze.. 16.02.05, 19:36 tU NIESTETY TEŻ IM NIE ZA BARDZO WYCHODZI... Odpowiedz Link Zgłoś
chlebow Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 19:32 to banda zboczencow nie obrazajac homoseksualistow oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
niloque Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 19:43 Nie grzmi, bo ręce załamał... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
angol4u Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 19:57 Przyszlam do domu po calym dniu dobrej ciezkiej pracy. Jestem jeszcze mloda ale mam juz wlasny dom, rodzine i pewna przyszlosc. Nic tylko uzywac zycia bedac spokojna o byt. Przegladnelam prase i zyskalam pewnosc....Z POLSKI TRZEBA UCIEKAC!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mat19451 !!!!!!!!!!!!! Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 20:04 radia, ale obserwujac zajadle i pelne nioenawisci ataki roznej masci ludzi postanowilem co nastepuje: sluchac i to bardzo uwaznie tej znienawidzonej rozglosni,ktorej zdecydowanym i pelnym nienawisci jest ten prymitywny pan Walesa, ktoremu udalo sie w specyficzny sposob zostac Prezydentem Narodu ,ktory zasuguje na madrych i porzadnych przywodcow. postanowilem tez dokonywac wplat na rozwuj rozglosni ps dziekuje panu walesie, ze wreszcie zdecydowalem sie na branie czynnego udzialu w zyciu politycznym Polakow jDNOCZESNIE PROSZE MOICH RODAKOW O PODOBNA DECYZJE Odpowiedz Link Zgłoś
bawul takich jak ty nie potrzeba tu! 16.02.05, 21:43 tchorz, dezerter, zdrajca uciekaj, najlepiej do afganistanu Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 20:10 Popieram wszystkie próby rozbicia elektoratu skrajnej prawicy. Brawo Rydzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Dosc oglupiania ludzi przez Gazete Wyborcza! 16.02.05, 20:23 Artykul Gazety wyborczej przekonal mnie, ze warto rozwazyc glosowanie na RM, jakkolwiek nie jest mi za bardzo po drodze z o. Rydzykiem. Cynizm i hypokryzja komentatorow Gazety Wyborczej powoduje, ze wielu z posrod moich znajomych przyjmuje odwrotna opcje polityczna. Dosc jest dosc. Nous en avons assez, Mesdames et Messieurs. Odpowiedz Link Zgłoś
pankracy4 No i mamy dowod, ze sie Radio Maryja... 16.02.05, 20:34 ...pchalo do polityki, a nie do oltarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2005 Re: Dosc oglupiania ludzi przez Gazete Wyborcza! 16.02.05, 21:58 Drogi Monsieur. Pisze Vous po francais nie sais z quelle powodu? Ale ne to a fait na moi wrażenie. Vous krytykuje, que Vos znajomi font źle, parce que zmieniają a cause de Gazeta Wyborcza ses opcje politiques. Jeśli ils są comme chorągiewki pousses przez vent de Gazeta Wyborcza, je Panu propose de zmienić amis. Jeśli Vous czuje vous ogłupiony par GW, Vous może arreter de czytać GW i commancer czytać "Nasz Dziennik", "Gość Niedzielny", "Rodzina Radia Maryja", "Źródło", regarder "TV TRWAM" soit słuchać "Radia Maryja"!!! Vous będzie sur a 100%, że la bas NIC JAMAIS SIĘ NE ZMIENI PAS i Vos znajomi resteront tacy meme...i już po polsku: jeśli powstaną jeszcze inne partie np. "Jezus"(ks.Jankowskiego) i "Ducha św."(bp.Pieronka) i "Jestem, który Jestem"(bp. Glempa), to na którą z nich Pan wtedy zagłosuje? Przecież nieba nie da się podzielić na dobrych i lepszych!!!...i tu nadsuwa mi się tylko jedna odpowiedź...pozostawmy politykę-politykom, medycynę-lekarzom i farmaceutom a stronę duchową człowieka-księżom(z ambony, nie z mównicy). Inaczej nasz zrujnowany już i tak kraj przez utopijne ideologie i oszołomów uczyni krok do przodu, stojąc nad przepaścią...tak jak ktoś kiedyś pięknie powiedział...i miał rację! Pozdrawiam - Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Re: Dosc oglupiania ludzi przez Gazete Wyborcza! 16.02.05, 22:51 Quoiqu'il en soit, on na to sra. jd Odpowiedz Link Zgłoś
jerzywal Powstaje Partia Maryja - będzie można oszukać ludz 16.02.05, 20:23 Politycy i przeróżne cwaniaczki są zawsze gotowe "ugotować" kilka milionów ludzi żeby tylko zdobyć władzę i zyski. To powinno być karalne. Dlaczego kościół na to pozwala. Czyżby miał w tym swój interes ? Jeszcze chwila i przestne chodzić do kościoła tak jak coraz większa rzesza ludzi przestaje przyjmowac ksieży w okresie świąt Bożego narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
quadoo Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 20:26 Maybachy dla rządu! niewierni do paki! precz z Unią! sami damy sobie radę ks. Rydzyk nas poprowadzi ku świetlanej przyszłości!!! nie no to nie może się dziać naprawde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sqwind Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 20:56 Co za pytanie-czy znam kogoś,kto zagłosuje na tą partię?Wszyscy moi znajomi,koledzy,przyjaciele jak jeden mąż zagłosują na partię Ojca Dyrektora.Nawet na naszym osiedlu zrobimy mały komitecik,który skutecznie przypilnuje,by nie głosować na inne ugrupowania(niech się ktoś spróbuje wyłamać- żeby tylko nie był zaskoczony po powrocie do domu).Po czym-tuż po oddaniu głosu,NATYCHMIAST,naprawdę natychmiast nogi za pas i hajda z tego kraju.I będziemy sobie to bagienko obserwować z boku.... Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 21:51 Szykujcie zapałki i chrust, bo po 400 latach znów zapłona stosy. Ja już pakuję walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re:Wracam do kraju 16.02.05, 21:50 Po 15 latach emigracji chyba wroce do kraju.Emigracja jest nudna! Swiat jest nudny! Kabaret jest nudny! Nuda jest nudna!Ale Najjasniejsza to jest COS!Tu zycie przeroslo kabaret!!!Tu nie wiesz co sie zdarzy jutro. Moze nadejda czasy kiedy Rydzyk bedzie prezydentem, Lepper premierem,Walesa szefem opozycji skladajacej sie z niego samego,abp.Glodz ministrem obrony kraju i trzezwosci,abp Poetz ministrem zdrowia cielesnego i fizycznego,a na stolicy piotrowej zasiadzie Henryk J., obecny osobisty spowiednik JP2 (taki sobie tytul Henio dawno temu nadal). Zwracam sie z apelem do wszystkich emigrantow o powrot do kraju! Ciekawe dopiero idzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re:Wracam do kraju 16.02.05, 22:21 ;-)))))) A niektórzy chcą stąd (piszę z Polski) wyjechać! A przecież bez żadnego wysiłku z własnej strony jest się tu aktorem i widzem w kabarecie jednocześnie! (i póki co, jeszcze nie mimem). Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Powstaje Partia Maryja 16.02.05, 21:51 Panowie, bez paniki Dopoki informacja nie zostanie potwierdzona, nie ma powodu siac paniki. Info znalazlem tez na onecie, ale poza tym nic wiecej o tym nie pisali, odsylajac do wyborczej. Mysle, ze utworzeninie nowej partii raczej nie byloby to mozliwe, bo oznaczaloby to znaczace oslabienie LPR-u. A przeciz im nie oto chodzi. A to ze Rydzyk jest chory, to nie jest zadna nowosc. O ewentualnych niebezpieczenstwach wynikajacych z dzialalnosci RM nalezaloby pomyslec w momencie przyznawania jemu koncesji. Teraz jest niestety na to za pozno, zwazywszy ze polski Episkopat na czele z JPII moga Rydzykowi co najwyzej skoczyc... Nie spodziewam sie jakiejkolwiek reakcji z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
ucpy1 Wola narodu 16.02.05, 23:24 Pamiętam jak wygrywali SLD-owcy i zdziwionym z opozycji mówili z uśmiechem: nie można się obrażać na społeczeństwo, społeczeństwo w swej mądrości w większości zagłosowało na lewicę. Teraz jest taka sytuacja, że może większość zagłosować na tę nową partię. No i trzeba znowu stwierdzić, że społeczeństwo w swej mądrej większości, nie ma co się obrażać na społeczeństwo, itp itd ... Odpowiedz Link Zgłoś
pablo1984 Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 00:05 "..., które zapewni pracę wszystkim Polakom i uzdrowi życie wszystkich gospodarstw Polskich rolników oraz przywróci Narodowi rozkradziony majątek" To chyba jakaś utopia, populizm. Odpowiedz Link Zgłoś
dominkrol Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 00:10 Chciałbym stanowczo zaznaczyć i imieniu ZHP, że to są wysoko przesadzone słowa, bo "my" nie mamy zamiaru angażować się w politykę! W żadną partię! Odpowiedz Link Zgłoś
benek_s Do Tadeusza Rydzyka 17.02.05, 00:29 Uslyszalem przed chwila twoja wypowiedz via telefon na antene.Stwierdzam ze twoja postawa niszczysz dobre imie wiekszosci polskiego duchowienstwa.Zrzuc twoja sutanne poniewaz nie zaslugujesz na jej godnosc.Zbeszczesciles jej wymowe. Twoje ostatnie wybryki spowodowaly moja decyzje o wystapieniu z KK. Alleluja i do przodu. Ja wybieram moja wlasna droge do Boga.Nie potrzebuje na niej takich jak ty. Powiedziales ze szperasz w internecie i mam nadzieje ze znajdziesz moja wypowiedz.Powinna ci ona dac do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina777 Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 04:02 ludzie!.. przede wszystkim bez paniki. Partie zaczynaja nam sie mnozyc jak grzyby po deszczu. To akurat wszyscy rozumiemy,bo wybory tuz ,tuz i trzeba sie niektorym zalapac na nastepne cztery lata na sejmowe frukta. Zeby nas znowu nie wystrychnieto na dudka ,trzeba naciskac na przeprowadzenie referendum na temat zmiany ordynacji wyborczej w kraju , to jest z obecnego szamba wyborczego jakim jest glosowanie na listy partyjne na ordynacje oparta o jednomandatowe okregi wyborcze JOW. Trzeba to naprawde dobrze zrozumiec ze zmiany na lepsze w panstwie trzeba zaczac od fundamentow. A takim fundamentem w kazddym panstwie jest ordynacja wyborcza. I to dobra ordynacja. Jednoamndatowe okregi wyborcze JOW sa podstawa na poradzenie sobie z partyjnoscia naszego zycia politycznego . Mamy obecnie w sejmie 27 partii i partyjek.!! jow UMOZLIWI SPOLARYZOWANIE sceny politycznej do dwoch partii. To jest naturalny proces. W jednoanndatowych okregach wyborczych nie ma glosowania na listy partyjne ale na konkretnych ludzi wybieranych bezposrednio w swoich okregach wyborczych. Nikt z nas nie ma wplywu na to kto sie naprawde dostanie do sejmu kiedy glosujemy na partie. Mamy najgorszy i najglupszy system wyborow, i to jest zdanie samego Zbigniewa Brzezinskiego i Jana Nowaka Jezioranskiego . Ten ostatni wprost wypowiadal sie ze trzeba w POlsce zmienic ordynacje i to jak najszybciej. czytajcie prof.Przystawe www.jow.pl/ns/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina777 Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 04:03 ludzie!.. przede wszystkim bez paniki. Partie zaczynaja nam sie mnozyc jak grzyby po deszczu. To akurat wszyscy rozumiemy,bo wybory tuz ,tuz i trzeba sie niektorym zalapac na nastepne cztery lata na sejmowe frukta. Zeby nas znowu nie wystrychnieto na dudka ,trzeba naciskac na przeprowadzenie referendum na temat zmiany ordynacji wyborczej w kraju , to jest z obecnego szamba wyborczego jakim jest glosowanie na listy partyjne na ordynacje oparta o jednomandatowe okregi wyborcze JOW. Trzeba to naprawde dobrze zrozumiec ze zmiany na lepsze w panstwie trzeba zaczac od fundamentow. A takim fundamentem w kazddym panstwie jest ordynacja wyborcza. I to dobra ordynacja. Jednoamndatowe okregi wyborcze JOW sa podstawa na poradzenie sobie z partyjnoscia naszego zycia politycznego . Mamy obecnie w sejmie 27 partii i partyjek.!! jow UMOZLIWI SPOLARYZOWANIE sceny politycznej do dwoch partii. To jest naturalny proces. W jednoanndatowych okregach wyborczych nie ma glosowania na listy partyjne ale na konkretnych ludzi wybieranych bezposrednio w swoich okregach wyborczych. Nikt z nas nie ma wplywu na to kto sie naprawde dostanie do sejmu kiedy glosujemy na partie. Mamy najgorszy i najglupszy system wyborow, i to jest zdanie samego Zbigniewa Brzezinskiego i Jana Nowaka Jezioranskiego . Ten ostatni wprost wypowiadal sie ze trzeba w POlsce zmienic ordynacje i to jak najszybciej. czytajcie prof.Przystawe www.jow.pl/ns/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
jero Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 07:37 Z tego co wiem w Polsce każdy może partię założyć. Była np. Polska Partia Przyjaciół Piwa może być i Radio Maryja. W końcu mamy wolność i tolerancję, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2005 odp dla jero 17.02.05, 09:32 Drogi(a) jero! Tu nie chodzi chyba o brak tolerancji, czy ograniczanie wolności! Ludziom(nie wszystkim oczywiście) nie podoba się fakt, że ks. Rydzyk bierze się do polityki. Chce wziąć los kraju w swoje ręce...marny argument. Jeśli oglądasz czasem TV TRWAM zorientujesz się szybko, że kilkadziesiąt razy dziennie(kiedyś policzę dokładnie) pojawiają się prośby o wsparcie RM i TRWAM i wszystkich przedsięwzięć i fundacji z nimi związanych...to już jest problem w momencie, kiedy mając problemy finansowe z utrzymaniem TV i Radia ma zamiar (przecież nie za darmo) rozwinąć się jeszcze w polityce!!! Ale cóż, ktoś powie że skoro go stać niech sobie kandyduje?! ... Jego stać??? Hmmm...przyznam, że daję na KK tylko na ślub, chrzciny itp. więc może nie mam prawa decydować o pieniądzach, które nie wychodzą z mojej kieszeni ale...to jest właśnie wolność i tolerancja i uważam, że tolerancja to niebezpieczne słowo bo każdy ustawia sobie poprzeczkę tolerancji na swoją wysokość...więc ostrożnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jero Re: odp dla jero 17.02.05, 13:49 Z tego co mi wiadomo, każda organizaja społeczna jest finansowana z zewnątrz. Sytuacja finansowa TV Trwam nie jest chyba tak beznadziejna, bo nie słyszałem o jakimś wniosku o jej upadłość. Podejrzewam, że jako przedsiębiorstwo działające na rynku musi swe przychody i wydatki mieć z legalnych źródeł a co za tym idzie nie łamać prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina Dwa pojecia 17.02.05, 14:26 gogo2005 napisał: > uważam, że tolerancja to niebezpieczne słowo bo każdy ustawia > sobie poprzeczkę tolerancji na swoją wysokość...więc ostrożnie!!! Moim zdaniem trzeba rozrozniac miedzy dwoma, tylko pozornie bliskimi sobie pojeciami, miedzy akceptacja i tolerancja. Mozna cos tolerowac, nie akceptujac jednoczesnie; jesli sie natomiast czegos ani nie akceptuje, ani nie toleruje, to nalezy miec ku temu powazne powody... A tych, w przypadku Radia Maryja, dostarcza nam niestety czcigodny ojciec Dyrektor i jego ekipa az w nadmiarze! Sle pozdrowienia Juras Odpowiedz Link Zgłoś
jero Re: Dwa pojecia 17.02.05, 19:12 Zgadzam się. Tylko że ojca Rydzyka akceptuje wiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś
abdul86 Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 11:48 Pewnie ze każdy może zakładać partie, ale niech robi to na własny rachunek i nie miesza do tego nikogo kto nie wyraziłby na to zgody. A tak sie składa ze organizacje harcerskie (ZHP, ZHR i inne) sa APOLITYCZNE!!! (odpowiednie zapisy w statutach obydwu związków) i jako takie mają raczej wątpliwą perzyjemnośc być wymieniane w jednym ciągu z mającą faszystowskie tendencje Młodzieżą Wszechpolską! Odpowiedz Link Zgłoś
jero Re: Powstaje Partia Maryja 17.02.05, 13:34 Rozróżnijmy parę rzeczy. 1. cały zamęt powstał bo ksiądz Rydzyk postanowił założyć partię. Otóż ma do tego pełne prawo, jak również może do tego wykorzystać wszelkie dostępne i legalne środki 2. ta partia by działać wymaga rejestracji. Wówczas sąd rozpatruje czy jest ona powoływana w sposób nienaruszający obowiązującego w Polsce prawa. Sądowi to oceniać a nie GW. 3. powstanie wówczas organizacja, która będzie reprezentować elektorat dotychczas nie do końca reprezentowany, posiadający sporą liczbę członków, własne media i własne (choć w dużej części ponoć zapożyczone jak pisze prasa) z którą to trzeba się będzie liczyć. 4. to że będzie ta organizacja własny pogląd to powód to rzeczowej dyskusji z nią, a nie powód do odsądzania od czci i wiary wszystkiego co z tym związane. W końcu jak sama GW głosi w demokracji ma być miejsce dla każdego i należy tolerować poglądy innych. Swoją drogą podobny ton trwogi i lamentu słyszę zawsze przy LPR, ROP, Samoobronie. Biorąc pod uwagę spore poparcie dla tych organizacji w sondażach, nie warto się zastanowić dlaczego tak jest??? Odpowiedz Link Zgłoś