rye_catcher Banda nadętych bufonów 22.02.05, 10:38 Adwokaci z tzw. renomowanych kancelarii to banda nadętych bufonów, którzy uważają, iż wszystko im wolno. Pan Adwokat wszystko może robić bo jest Panem Adwokatem, który doskonale zna prawo i może dowolnie je naginać do potrzeb swoich klientów. Aż chce się wyć obserwując tą i podobne sprawy (patrz afera FOZZ) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania pierwszy raz się czepiam słówek-PE nie można być c 22.02.05, 12:28 członkiem, tylko posłem, parlamentarzystą. Odpowiedz Link Zgłoś
pierre_doua Nie RYCHU? 22.02.05, 12:37 Nie RYCHU? A szkoda, jaki wspanialy bylby watek. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Nie RYCHU - ale Czarnecki... Wniosek? 22.02.05, 12:45 Czarneccy to FAJNE CHŁOPAKI! Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: deta polityczna sprawa na bazie ubeckiego 22.02.05, 22:22 prawa wyborczego kazdego mozna w ten sposob wrobic gdy powierzy zbieranie podpisow Odpowiedz Link Zgłoś
wielki.inkwizytor Re: pierwszy raz się czepiam słówek-PE nie można 22.02.05, 13:21 wlodekzpoznania napisał: > członkiem, tylko posłem, parlamentarzystą, Akurat tego pana mecenasa nazwalbym znacznie ostrzej! Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Ciag dalszy udowadniania, ze Polska jak juz wieki 22.02.05, 10:39 temu, jest panstwem bezprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 10:49 Mam nadzieję, że projekt PiS dyscyplinujący tę skorumpowaną i zdemoralizowaną bandę przejdzie w Sejmie "szybką ścieżką". Podobnie, jak ten o wydłużeniu okresu przedawnienia. Dosyć tej porażającej bezradności państwa wobec łajdactwa! Odpowiedz Link Zgłoś
delkawent Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 10:57 Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się że oskarżony ma PRAWO do obrońcy, a nie OBOWIĄZEK jego posiadania. Czyżbym się mylił? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 14:45 Częściowo. Z zasady nie ma takiego obowiązku, z wyjątkiem jednak pewnych sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: a jak idioto zralizujesz prawo bez obecnosci 22.02.05, 22:34 w sadzie adwokata to wina ewidentna sadu ze nie potrafi ustalic terminu zgodnego z terminarzem obywateli dosc makiawelistycznego pojmowania sadzenia jako panowania nad obywatelami Odpowiedz Link Zgłoś
hayek1 Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 11:26 Niestety mało jest w Sejmie adwokatów, wykorzystujących swoją wiedzę dla dobra kraju. Za to jeśli chodzi o uwalanie projektów wszelkich zmian godzących w ich korporacyjne interesy (za to zgodnych z interesem państwa) są zadziwiająco skuteczni. Także mój optymizm jest jednak bardzo ostrożny... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 13:19 Środowisko prawników łudząco przypomina magnaterię i szlachtę sprzed rozbiorów. Czy historia ma się powtórzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 gdzie byl wtedy PiS? 22.02.05, 14:48 seawolfie napisał: > Mam nadzieję, że projekt PiS dyscyplinujący tę skorumpowaną i zdemoralizowaną > bandę przejdzie w Sejmie "szybką ścieżką". W swoim czasie (2001) projekt środków dyscyplinujących adwokatów był w rządowym projekcie tzw "noweli styczniowej" k.p.k. Nie przeszedł, odsądzony od czci i wiary. Gdzie byłeś wtedy? Gdzie był wtedy i co mówil PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Nie Rysiek tylko Marek 22.02.05, 10:54 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34375,2500239.html Odpowiedz Link Zgłoś
hh7 Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 11:17 każdy kto konczy prawo powinien mieć prawo zostać adwokatem a nie jakaś mocno podejrzana organizacja nikomu w państwie nie podlegająca będzie dawać uprawnienia lub nie.Dość kolesiostwa i innych koligacji.To powinny teraz przed wyborami partie lansować.Przedawnienie natomiast powinno być na 10 czy 20 lat ale jako niewykryte przestępstwo,to co wychodzi na wierzch nie powinno być przedawnione nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator44801 Re: Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 12:21 Nie kazdy kto konczy prawo a kazdy kto zda egzamin! Czy zeby byc kierowca tez musze konczyc 5 letnia szkole? Niech konsument zadecyduje. Moze byc jakas rada przyznajaca "godlo dobrego adwokata" zeby konsumentom pomagac. Ale w ostatecznosci jak mam do wyboru taniego za 50zl/godzine i tylko na takiego mnie stac to chociaz bede mial tego taniego a nie "z urzedu". Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 13:45 A żeby sklep prowadzić, to egzamin z ekonomii? Może od handlarzy bazarowych wymagać stosownych egzaminów? Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: toz to niedopuszczalne dla sadow aby adwokaci 22.02.05, 22:38 bronili klientow zamiast jak za stalinowskiej zydokomuny potepiac naduzycia i przestepstwa wobec wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 13:43 Według mnie można pójść jeszcze dalej z uwalnianiem zawodu adwokata. Tak na prawdę jest bardzo niewielka grupa zawodów, gdzie zasadne jest wymaganie poparcia fachowości dyplomem, przykładowo lekarz, farmaceuta, specjalista budowlany. Ale już aby zawód informatyka uprawiać wcale nie jest konieczne ukończenie studiów informatycznych. To samo dotyczy zawodów typu aktor, pisarz, malarz i wiele wiele innych. Dlaczego nie mógłby być moim adwokatem ktoś kto przykładowo filozofię ukończył, lecz na prawie na tyle się zna, że ja mu ufam i chcę go wynająć? Czy jest jakieś sensowne uzasadnienie? Przecież jeśli zawiodę się na jego wiedzy, to tylko moja sprawa. Tak jak podczas zlecenia informatycznego, nikt mnie nie zmusza abym dawał je tylko dyplomowanemu informatykowi, a jeśli zawiodę się to mogę mieć pretensję do siebie za niewłaściwy wybór. Myślę, że tak daleka liberalizacja, już nie spotka się z uznaniem w środowiskiu absolwentów i studentów prawa, ale chciałbym zobaczyć uzasadnienie sensowne, dlaczego tak by nie mogło być. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator44801 Re: Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 15:04 No argument prawnikow bedzie, ze to jest zawod wysokiej odpowiedzialnosci spolecznej. Ale patrzac na ich zachowanie trudno sie z tym zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: ktos musi kryc nieprawosci sadow 22.02.05, 22:42 do tego jest wymagane koncesjonowanie krytykow aby nie powiedzieli chocby z checi zarobku "krol jest nagi" typowe dla despotyzmu i makiawelicznego pojmowania sprawowania wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Nadszedł czas na "wolny rynek"adwokatów 22.02.05, 14:50 hh7 napisał: > każdy kto konczy prawo powinien mieć prawo zostać adwokatem ot tak, po prostu? A nie wystarczyła by matura? > a nie jakaś mocno > podejrzana organizacja nikomu w państwie nie podlegająca będzie dawać > uprawnienia lub nie.Dość kolesiostwa i innych koligacji.To powinny teraz przed > wyborami partie lansować.Przedawnienie natomiast powinno być na 10 czy 20 lat > ale jako niewykryte przestępstwo,to co wychodzi na wierzch nie powinno być > przedawnione nigdy. Jasne. Można by było nawet i 50 lat każda sprawe prowadzić. Genialny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: gdy kazdy moze sadzic i bez matury 22.02.05, 22:43 patrz lawnicy i sedziowie przysiegli i robia to czesto bardziej uczciwie i sprawiedliwie niz zawodowi prawnicy Odpowiedz Link Zgłoś
mismak skandal 22.02.05, 11:42 Jak nie przychodzi adwokat to powinno byc to uznawane, ze oskarzony rezygnuje z adwokata. I jak najbardziej jestem za wolnym rynkiem. Jak potrafisz to bedziesz mial klientow jak jestes frajer to sie zajmij czyms innym, a nie garstka skorumpowanych adwokacin ma czelnosc dyrygowania polskim sadownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 11:45 Ciekawe co ma do przekazania człowiek tego pokroju w UE? To co wyprawiaja polscy adwokaci nie jest co prawda ich wynalazkiem tylko przeniesieniem na nasz grunt sposobów stosowanych przez prawników amerykańskiej i włoskiej mafii. Tylko to co tam stanowiło margines dotyczący najgorszych szubrawców u nas staje się normą i powodem do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
elco Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 11:49 ciezko mowic o korupcji wsrod adwokatow... przeciez oni tylko biora pieniadze za swoja prace...mniej lub bardziej godzaca w moralnosc. co do mozliwosci zrobienia aplikacji... wnioskuje o ulatwienie drogi dla osob,ktore na prawde chca! swoja droga, sam nie wiem czy zgodzilbym sie bronic poslanki B... :) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Mylisz się, <borrus>. Amerykański prawnik 22.02.05, 13:11 w żadnym przypadku nie pozwoliłby sobie na tego typu sztuczki - jest to tam niestosowane; dla tych, którzy by o tym zapomnieli - istnieje pojęcie "obrazy sądu", za co strona procesowa może być od ręki ukarana przez sędziego dotkliwą grzywną. Odpowiedz Link Zgłoś
elco Re: Mylisz się, <borrus>. Amerykański pr 22.02.05, 14:08 rozumiem amerykanski=lepszy?:> watpie! takie przewaly jak sa w amerykanskich sadach do nas chyba jeszcze nie dotarly:) Odpowiedz Link Zgłoś
desspo28 Re: trudno jakies przewaly w sadach nie znalesc 22.02.05, 22:45 ktorych by juz starozytni egipcjanie nie znali Odpowiedz Link Zgłoś
2449w Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 12:02 Jakie ma w tej sprawie zdanie pan Cimoszewicz? Jego poprzednik nie zrobil nic w tej sprawie . Nie oczekujmy niczego co moglo by moglo zmienic opinie o tej instytucji zwanej sejmem . Jest to bagno !w ktorm na oczach wyborcow kpi sobie z wszystkiego ! Czy nie ma na to sily ? Czy jako wyborcy nie mamy prawa przerwac ta maskarade trwajaca tyle lat ? Co na to prezydent???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk komu sluzy takie prawo? 22.02.05, 12:12 sprawy sie przedawniaja, adwokaci nie przychodza na proces, przestepcy chodza na wolnosci? Moim zdaniem prowadzi to do poczucia bezkarnosci. Mordercy Beksinskiego tez czuli sie bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: komu sluzy takie prawo? 22.02.05, 14:52 jerry.uk napisał: > sprawy sie przedawniaja, adwokaci nie przychodza na proces, przestepcy chodza > na wolnosci? Moim zdaniem prowadzi to do poczucia bezkarnosci. Mordercy > Beksinskiego tez czuli sie bezkarni. Skąd wiesz? Twoi kumple? Odpowiedz Link Zgłoś
podpolka Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 12:19 a moze to tez adwokat z nadania ministerialnego jak ci panowie od fozz? pewnie nawet o tym nie wiecie, ze tacy sa... Odpowiedz Link Zgłoś
komentator44801 Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 12:23 Fajna sygnaturka :D Odpowiedz Link Zgłoś
keramd Re:kto dał takie prawa awokatom - paranoja 22.02.05, 13:52 kto ma pieniądze jest bezkarny Odpowiedz Link Zgłoś
hraha Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 14:25 Jestem bardzo ciekawy ile w łapę biorą adwokaci za te wszystkie przekręty. To zadna obrona tylko kpina z wymiary sprawiedliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 16:10 Prosze, prosze. Sedzia nie potrafi dostosowac sie do godzin urzedowania Szanownego Pana Mecenasa... ! Toz to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
slon16 ot jest o czym pisać 22.02.05, 17:26 Jak na nią patrzę to mi się..................... Odpowiedz Link Zgłoś
trotylo Re: Mec. Czarnecki znów nie przyszedł bronić Bege 22.02.05, 17:59 Śmiechu warte.I jak ma być dobrze w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś