saszaa 27.02.05, 09:21 Mam poglądy prawicowe, ale jak słucham teraz w radiu Zet, wypowiedzi Giertycha Romka, Kaczyńskiego i Rokity, to mnie torsje szarpią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefandetko Re: Prawica 27.02.05, 09:32 prawicowośc nie polega na słuchaniu panów Giertycha, Rokity i Kaczyńskiego - prawicowość to patriotyzm i branie spraw w swoje ręce oraz, co najważniejsze to do czego wzywa Ojciec Święty - mówienie prawdy. StefanDetko now@ on-line nowamedia.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Prawica 27.02.05, 10:02 No właśnie: Co to są poglady prawicowe? Dla mnie niezbędnymi elemantami prawicy, jest: poszanowanie własności i prawa dziedziczenia. Ład moralny. Może to być kantowskie: niebo gwiaździste nade mną prawo moralne we mnie. Może to być tomistyczne prawo naturalne. I dopiero w takim otoczeniu jest miejsce na wolność i wolny rynek sfere społeczną bliską społeczeństwu obywatelskiemu. Kiedy myśle o społeczeństwie obywatelskim to moja wyobraźnia odwołuje się do opisu pewnej rzeczywistości z historii Stanów Zjednoczonych: (A. de Tocqueville) "Ledwie zejdziemy na ziemię amerykańską, już znajdujemy sie w centrum wielkiego podniecenia: ze wszystkich stron dochodzi wrzawa, dociera do nas jednocześnie tysiąc głosów, a każdy z nich wyraża jakieś społeczne potrzeby. Wszystko dookoła znajduje się w ciągłym ruchu; tutaj mieszkańcy jakiejś dzielnicy zebrali się, by radzić nad kwestia budowy kościoła, tam odbywają się wybory jakiegoś delegata, dalej deputowani z całego hrabstwa zjeżdżają się do miasta, by rozważyć pewne lokalne ulepszenia, ówdzie miejscowi rolnicy porzucają swe pola, by omówić projekt drogi do szkoły. Jedni obywatele zbierają się by oświadczyć, że nie zgadzają się na jakieś posunięcie rządu, inni zaś po to, by ogłosić, że ich zdaniem, ludzie stojący aktualnie u steru są ojcami narodu... itd itd." Podobne klimaty odnajdziemy i w naszej niedawnej historii. Chyba jesteśmy ciągle w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.ziobro Prezes Macierewicz powiedział jednoznacznie ! 27.02.05, 10:09 Zrozumiano ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Prezes Macierewicz powiedział jednoznacznie ! 27.02.05, 10:20 Kapitanie, spocznij. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.ziobro [...] 27.02.05, 10:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Chyba "prawica" chciałeś napisać? 27.02.05, 11:12 saszaa napisał: > Mam poglądy prawicowe, ale jak słucham teraz w radiu Zet, wypowiedzi > Giertycha Romka, Kaczyńskiego i Rokity, to mnie torsje szarpią. Nie jesteś sam w tym odruchu. Rokita stacza się po równi pochyłej. Co raz bliżej mu do Giertycha. Już na początku "śniadania" w ZET-ce wsparł go w ataku na Monikę Olejnik za zacytowanie Zycińskiego po wstępie o Papieżu w kontekście mniej więcej: kochamy Papieża, modlimy się za Niego, słuchamy Go ale... nie słyszymy treści Jego nauczania, nie stosujemy się do Niego w życiu osobistym i publicznym. Podobnie zaatakował Kaczyński. Potem wspólnie już jak trzy "kwoki" napadali na (nowicjusza w programie) Frasyniuka (wynik 9% poparcia UW w ostatnim sondażu?) Rzygać się rzeczywiście chce. Mam nadzieję, że UW uda się wypłynąć przed wyborami. Uświadomić wyborcom, z jakimi wspaniałymi biografiami mają do czynienia. I jeżeli chcą rzeczywiście uczciwych polityków, oddanych polskiej racji stanu a nie własnym ambicjom bez pokrycia w zasługach to są to już tylko ludzie z Unii Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.ziobro Re: Chyba "prawica" chciałeś napisać? 27.02.05, 12:04 Na kolana chamy przed majestatem IV Rzeczypospoliej Polskiej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś