27.02.05, 09:21
Mam poglądy prawicowe, ale jak słucham teraz w radiu Zet, wypowiedzi
Giertycha Romka, Kaczyńskiego i Rokity, to mnie torsje szarpią.
Obserwuj wątek
    • stefandetko Re: Prawica 27.02.05, 09:32
      prawicowośc nie polega na słuchaniu panów Giertycha, Rokity i Kaczyńskiego -
      prawicowość to patriotyzm i branie spraw w swoje ręce oraz, co najważniejsze to
      do czego wzywa Ojciec Święty - mówienie prawdy.
      StefanDetko now@ on-line
      nowamedia.w.interia.pl
    • she8 Re: Prawica 27.02.05, 09:32
      moja rada: zmień poglądy!
    • sawa.com Re: Prawica 27.02.05, 10:02
      No właśnie: Co to są poglady prawicowe?

Dla mnie niezbędnymi elemantami prawicy, jest: poszanowanie własności i prawa
      dziedziczenia. Ład moralny. Może to być kantowskie: niebo gwiaździste nade mną
      prawo moralne we mnie. Może to być tomistyczne prawo naturalne. I dopiero w
      takim otoczeniu jest miejsce na wolność i wolny rynek sfere społeczną bliską
      społeczeństwu obywatelskiemu.

Kiedy myśle o społeczeństwie obywatelskim to moja wyobraźnia odwołuje się do
      opisu pewnej rzeczywistości z historii Stanów Zjednoczonych: (A. de Tocqueville)

"Ledwie zejdziemy na ziemię amerykańską, już znajdujemy sie w centrum wielkiego
      podniecenia: ze wszystkich stron dochodzi wrzawa, dociera do nas jednocześnie
      tysiąc głosów, a każdy z nich wyraża jakieś społeczne potrzeby. Wszystko
      dookoła znajduje się w ciągłym ruchu; tutaj mieszkańcy jakiejś dzielnicy
      zebrali się, by radzić nad kwestia budowy kościoła, tam odbywają się wybory
      jakiegoś delegata, dalej deputowani z całego hrabstwa zjeżdżają się do miasta,
      by rozważyć pewne lokalne ulepszenia, ówdzie miejscowi rolnicy porzucają swe
      pola, by omówić projekt drogi do szkoły. Jedni obywatele zbierają się by
      oświadczyć, że nie zgadzają się na jakieś posunięcie rządu, inni zaś po to, by
      ogłosić, że ich zdaniem, ludzie stojący aktualnie u steru są ojcami narodu...
      itd itd."

Podobne klimaty odnajdziemy i w naszej niedawnej historii. Chyba jesteśmy
      ciągle w drodze.
      • kpt.ziobro Prezes Macierewicz powiedział jednoznacznie ! 27.02.05, 10:09
        Zrozumiano ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • she8 Re: Prezes Macierewicz powiedział jednoznacznie ! 27.02.05, 10:20
          Kapitanie, spocznij.
          • kpt.ziobro [...] 27.02.05, 10:24
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wan4 Chyba "prawica" chciałeś napisać? 27.02.05, 11:12
      saszaa napisał:
      > Mam poglądy prawicowe, ale jak słucham teraz w radiu Zet, wypowiedzi
      > Giertycha Romka, Kaczyńskiego i Rokity, to mnie torsje szarpią.

Nie jesteś sam w tym odruchu. Rokita stacza się po równi pochyłej. Co raz
      bliżej mu do Giertycha. Już na początku "śniadania" w ZET-ce wsparł go w ataku
      na Monikę Olejnik za zacytowanie Zycińskiego po wstępie o Papieżu w kontekście
      mniej więcej: kochamy Papieża, modlimy się za Niego, słuchamy Go ale... nie
      słyszymy treści Jego nauczania, nie stosujemy się do Niego w życiu osobistym i
      publicznym.

Podobnie zaatakował Kaczyński. Potem wspólnie już jak trzy "kwoki" napadali na
      (nowicjusza w programie) Frasyniuka (wynik 9% poparcia UW w ostatnim sondażu?)

Rzygać się rzeczywiście chce. Mam nadzieję, że UW uda się wypłynąć przed
      wyborami. Uświadomić wyborcom, z jakimi wspaniałymi biografiami mają do
      czynienia. I jeżeli chcą rzeczywiście uczciwych polityków, oddanych polskiej
      racji stanu a nie własnym ambicjom bez pokrycia w zasługach to są to już tylko
      ludzie z Unii Wolności.
      • kpt.ziobro Re: Chyba "prawica" chciałeś napisać? 27.02.05, 12:04
        Na kolana chamy przed majestatem IV Rzeczypospoliej Polskiej !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka