ukos Partia Grubej Kreski 28.02.05, 14:28 To chyba byłaby bardziej adekwatna nazwa niż enigmatyczna Partia Demokratyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: co prawda można pleść bzdury, ale 28.02.05, 15:21 nie lepiej przeczytac wystapienie mazowieckiego, w ktorym mowi o grubej kresce? chyba ze dla ciebie nie ma znaczenia czy ktoś ukradł rower, czy jemu ukradli - to calkiem mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator4 Re: Demokraci.pl 28.02.05, 15:14 Partia pana Frasyniuka (kiedyś pod nazwą Unia Demokratyczna) wyjechała do władzy na plecach inteligencji, którą przezwała "sferą budżetową". Po dojściu do władzy na inteligencję wypięła d... Jedyna pozostałość inteligenckiego rodowodu to maniackie używanie tytułów profesorskich przez Geremka czy Balcerowicza (choć, jako politycy, oczywiście nie są aktywnymi profesorami żadnej uczelni). Będąc przy władzy, już jako "Unia Wolności", zaczęła kokietować "klasę średnią". Ale klasa średnia zna swój interes i wypięła d... na UW. Niedotrzymane zobowiązania wobec naturalnego i wiernego elektoratu spowodowały masowy odpływ wyborców i UW musiała zniknąć z Sejmu. Kto jeszcze uwierzy tym ludziom? Czy oni myślą, że wyborcy nie mają pamięci ani rozumu? Panie Frasyniuk, trzeba było protestować, kiedy Pańska partia wybierała Balcerowicza na przewodniczącego i wtedy, kiedy szukała oszczędności budżetowych poprzez obniżanie wynagrodzeń nauczycielom i zamykanie placówek naukowych. Za późno! Nikt z tej partii nie jest już wiarygodnym politykiem. Weź się pan do uczciwej roboty, jeśli jeszcze potrafisz, a politykę zostaw mądrzejszym od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zetp Nowa partia Frasyniuka, Hausnera i Mazowieckiego 28.02.05, 15:56 Wszyscy ci zalozyciele "nowej" (sic!) partii to ludzie politycznie przegrani, ktorzy w niemalym stopniu ponosza odpowiedzialnosc za to, co dzis obiecuja uzdrowic! Moim zdaniem wybierajac w swym zyciorysie koryto, a nie rzeczywista, pozytywna dla kraju mysl polityczna wyzbywaja sie dzis resztek przyzwoitosci! Coz to nowego Polakom moga zaproponowac ci swietojebliwi mezowie, fachowcy polityczni od prawicowej lewicy, czy tez lewicowej prawicy?! Toz to zakrawa na makabryczny zart! Ludzie! Nie dwajcie sie ciagle nabierac tym samym cwaniakom! Oni, gdyby naprawde chcieli i potrafili rzadzic krajem dawno by to zrobili. Mieli juz poparcie niemal calego narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
niepoprawnypolitycznie PZPD 28.02.05, 17:10 Poloska Zjednoczona Partia Demokratyczna Zakładać chłopy POPy - Hausner już tym zarządzał (Geremek zresztą też). A Michnik wysmarzy list do członków partii. Odpowiedz Link Zgłoś
48matrix A co z "PLANEM HAUSNERA"? 28.02.05, 17:15 Dla całości obrazu sytuacji społeczno gospodarczej w obecnej i przyszłej Polsce brakuje odniesienia do realizowanego „Planu Hausnera”. Autor tego planu - J. Hausner jest byłym komunistycznym aparatczykiem. W latach 80. był sekretarzem komitetu krakowskiego PZPR, co więcej jako sekretarz zajmował się sprawami ideologii. Konkretnie ekonomią polityczną (marksistowsko-leninowską). Pod koniec lat osiemdziesiątych, kiedy partia nieboszczka (PZPR) obudziła się z drzemki, jeździł on po szkołach i opowiadał bajki o dobrym Leninie. W PZPR podobno czekał na nowe przetasowanie na szczytach władzy. Awans miał być formalnością - na pewno na sekretarza KC, a może nawet i członka Biura Politycznego. Te plany runęły, bo zamiast tasować się, partia komunistyczna wkrótce się rozpadła. Jednak ciągnęło go do polityki. Hausner znany jest z wielkiej ambicji, od dawna dąży do wysokich stanowisk. W okresie pierwszych rządów SLD w latach 1993-97 był jeszcze figurą z drugiego planu, dosyć jednak wpływową. Kierował zespołem doradców wicepremiera Grzegorza Kołodki, potem - jako pełnomocnik rządu Włodzimierza Cimoszewicza - tworzył zręby reformy emerytalnej. W 1997 r. wiadomo już jednak było, że SLD straci władzę. Choć politycznie i biograficznie tkwił w obozie postkomunistycznym, Hausner chciał wdrażać reformę emerytalną nawet po zmianie ekipy. Jeszcze przed wyborami zabiegał o stanowisko pełnomocnika rządu AWS, by zachować ciągłość w realizacji reformy. Ale przypadło ono Ewie Lewickiej z "Solidarności". Wtedy Hausner wrócił do Akademii, doradzał też prezydentowi Kwaśniewskiemu. W życiu publicznym pojawił się po zwycięstwie wyborczym SLD w 2001 r. Z prezydencką rekomendacją trafił na stanowisko ministra pracy w rządzie Leszka Millera. - Chciał być ministrem, więc jeszcze przed wyborami zapisał się do SLD. Dla świętego spokoju, bo w życiu partyjnym nigdy nie uczestniczył i drażnili go twardogłowi aparatczycy, jakimi otaczał się Miller - opowiada współpracownik Hausnera. Kiedy pierwszy raz w TV słuchałem pana wicepremiera. Słuchając jego uzasadnienia wprowadzanej reformy finansów publicznych a konkretnie uzasadnienia szukania pieniędzy w kieszeniach emerytów i rencistów. Retoryka temu towarzysząca jako żywo przypominała mnie retorykę stalinowskich propagandzistów - walki z kułakami, spekulantami, bumelantami i pijakami. Jestem akurat w tym wieku, iż znakomicie pamiętam od początku do końca PRL-u, który przypadał na moją młodość i późniejszą dojrzałość. Po w/w prezentacji „Planu Jerzego Hausnera” zaczęło mnie nurtować, na co, – na jaki cel są w tak dramatyczny sposób szukane w Polsce pieniądze. W chwili, gdy Polska za sprawą rządzącego SLD razem z USA przystąpiła do wojny w Iraku oraz podpisała kontrakt na dostawę F-16, wszystko dla mnie stało się jasne. Pieniądze te w ramach tzw. reformy finansów Hausnera – w ramach posiadanych środków budżetowych ulegają alokacji – przesunięciu ze środków emerytalno – rentowych na cele militarne. W zaistniałej sytuacji zrozumiałe jest poparcie dla „Planu Hausnera” prof. Belki (prawej ręki USA nie tylko w Iraku) oraz pozostałych środowisk proamerykańskich pod egidą H. Bochniarz, której „działalność gospodarcza” oparta jest o państwowe zlecenia i rozliczana wynikowo przed fiskusem od paru lat jako działalność gospodarcza przynosząca....... STRATY! Dobrze byłoby dla Polski i Polaków wysłać tych amerykańskich przedstawicieli z panami premierami – Belką & Hausnerem + H. Bochniarz z BCC do Iraku zamiast polskich żołnierzy. Na zakończenie pragnę zwrócić uwagę na nową strategię USA. W sytuacji, gdy "terroryści, tyrani i technologie masowego rażenia stanowią najcięższe i rosnące zagrożenie, najlepszym - jeśli nie jedynym - sposobem zapewnienia bezpieczeństwa Ameryce jest zrzucenie ograniczeń nałożonych przez przyjaciół, sojuszników i instytucje międzynarodowe" - tak definiują nową strategię USA Ivo H. Daalder i James M. Lindsay z prestiżowej Brookings Institution w Waszyngtonie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywyryj Szukałem cię "48matrix" na rydzykowym forum, a ty 28.02.05, 20:35 się zadekowałeś na jakimś głupim forum o partii nazwanej przez R.Giertycha Towarzystwem Współpracy (w skrócie TW). Napisałeś bardzo dużo i nie na temat. Z głowy to pisałeś? W odpowiedzi nie używaj brzydkich słów, bo ci admin wywali wszystko do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
48matrix Re: do kozy ksywa - krzywyryj 01.03.05, 03:41 Ije Arab w Arabi dałby za ciebie, całą kozę czy też 1/2? Dobra rozwiedziona kobieto rób coś pożytecznego np. pierogi (jeżeli to potrafisz) albo głupie miny przed lustrem. A nie zajmuj się komentowaniem czegokolwiek bo to przekracza twoje możliwości (umysłowe też). I jeszcze raz zmień swoją ksywę ponieważ ta twoja aktualna "krzywyryj" to de facto w potocznej polszczyźnie oznacza złodziejaszka! Pozdr. ps. zainteresowanym podaję twój e-mail: krzywyryj@gazeta.pl, może ktoś bardzo zdeterminowany zlituje się nad tobą. I w końcu odpowiedz kto cię leczy kowal czy babcia klozetowa? Odpowiedz Link Zgłoś
platformiak Re: Demokraci.pl 28.02.05, 22:08 stankot napisał: > Tym facetom naprawdę odbija szajba,kolejna partia kolejne afery,kiedy skończy > się ta karuzela,czy wszystkim zależy na pieniądzach dla siebie,bo jak dla > Polski i obywateli tych szarych to nic dobrego nie zrobiono,kolejne cięcia i > cóż ma zrobić 53,54,55 latek wyrzucony na bruk po 38 latach pracy.,o nowej > nie ma co mażyć, i za co ma żyć, nie mówiąc o płaceniu zobowiązań na które > nakładają kolejne Rządy,a wraz z nimi partie.Panowie zastanówcie się co > robicie,bo w końcu ludzie nie wytrzymają. Jak wywalą zpracy niech znajdzie drugą.. Państwo nie może gwarantować pracy bo komunizm to gwarantował i jak sie skonczyło???? Odpowiedz Link Zgłoś
komentator4 Re: Demokraci.pl 28.02.05, 23:35 Platformiak, cwaniaczku, poczekaj aż sam będziesz miał 53 lata i ciebie wywalą z pracy. Zobaczysz wtedy, co to naprawdę znaczy "znaleźć drugą". Może myślisz, że z pracy wylatuje się za złą robotę? Ja też tak myślałem za komunizmu. Myślałem wtedy, że komuniści to jest jedyny rodzaj sk...synów na świecie. Kiedy komunistyczne gazety pisały o zbrodniarzach przy władzy w krajach antykomunistycznych, np o Pinochecie, ja podejrzewałem, że skoro komuniści o nim źle piszą, to Pinochet musi być OK. Okazało się, że świat jest bardziej skomplikowany. Łobuzów nie brakuje też w tym najwspanialszym ustroju ze wszystkich - wolnorynkowym kapitalizmie. Możesz wylecieć z pracy dlatego, że twój szef, który zarabia 50 razy więcej od ciebie, zarobi jeszcze dwa razy więcej jeśli wywali z pracy ciebie i setkę innych osób. O tym, czy to będzie pożyteczne dla kraju albo nawet dla jego firmy, nie pomyśli nawet chwilę. Ciesz się swoim powodzeniem, ale nie musisz być przy tym zaślepionym egoistycznym łobuzem, bo i ciebie powodzenie może nagle opuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
platformiak Re: Demokraci.pl 01.03.05, 08:51 komentator4 napisał: > Platformiak, cwaniaczku, poczekaj aż sam będziesz miał 53 lata i ciebie wywalą > z pracy. Zobaczysz wtedy, co to naprawdę znaczy "znaleźć drugą". Może myślisz, > że z pracy wylatuje się za złą robotę? Ja też tak myślałem za komunizmu. > Myślałem wtedy, że komuniści to jest jedyny rodzaj sk...synów na świecie. Kiedy > > komunistyczne gazety pisały o zbrodniarzach przy władzy w krajach > antykomunistycznych, np o Pinochecie, ja podejrzewałem, że skoro komuniści o > nim źle piszą, to Pinochet musi być OK. Okazało się, że świat jest bardziej > skomplikowany. Łobuzów nie brakuje też w tym najwspanialszym ustroju ze > wszystkich - wolnorynkowym kapitalizmie. Możesz wylecieć z pracy dlatego, że > twój szef, który zarabia 50 razy więcej od ciebie, zarobi jeszcze dwa razy > więcej jeśli wywali z pracy ciebie i setkę innych osób. O tym, czy to będzie > pożyteczne dla kraju albo nawet dla jego firmy, nie pomyśli nawet chwilę. Ciesz > > się swoim powodzeniem, ale nie musisz być przy tym zaślepionym egoistycznym > łobuzem, bo i ciebie powodzenie może nagle opuścić. Sam zostałem nie raz przy pracy. Pare razy nie dostalem kasy za robote i nic nie mogłem szefa zrobic... bo co do sadu pójde. Chodzi mi bardziej o to ze duża część osób moze pracować ale nie chce patrz "nierobotni" jeden z artykułów Polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator4 Re: Demokraci.pl 01.03.05, 09:30 Platformiaku, rozumujesz nielogicznie. Jeśli ktoś nie chce pracować, to nie będzie się skarżył, że stracił pracę. Jeśli się skarży, że go wyrzucili, to nie masz prawa automatycznie zakładać, że jest leniem i nieudacznikiem i udzielać mu rad w stylu Balcerowicza. Są na tym świecie lenie, ale są też pasożyty, zarabiające wielką forsę za pracę nikomu nie potrzebną i to oni najgłośniej gardłują o tym, że trzeba być "elastycznym", przygotowanym na wielokrotne przekwalifikowanie, "dynamicznym", robić coś przydatnego innym, itp. Starszych ludzi wyrzuca się z pracy nie dlatego, że są marni albo niepotrzebni, tylko dlatego, że młodsi łatwiej się godzą na lewe układy (bez ZUS, bez stażu do emerytury) i można im mniej płacić. Młodego łatwiej oszukać, bo niedoświadczony. To wszystko sprawia, że starszy bezrobotny prawie nie ma szans na nową pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
halibuter Re: Demokraci.pl 01.03.05, 13:20 nooo!teraz pan frasyniuk poda receptę wszystkim tym na plecach których się windował jak zostać właścicielem dużej firmy transportowej.biedak ostatnio nie mógł bo znalazł się poza mównicą.oczywiście pan hausner opowie skąd wziąć kase na takie przedsięwzięcie jak ma pan władysław.radujcie się wszyscy bezrobotni idzie stare nowe! Odpowiedz Link Zgłoś
ppexim Re: Demokraci.pl 03.03.05, 23:14 Wyrasta nowe pokolenie,nie wszyscy pamiętają kartki. Mam nadzieję że Mazowiecki i Frasyniuk idą w dobrym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś