Dodaj do ulubionych

Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem???

23.03.05, 22:19
W zwiazku z ostatnimi atakami przez rozne media i gazety (w tym Wyborcza)
zarzucajacymi profesorowi Nowakowi wspolprace z PRL, profesor wydal ksiazke
prostujaca klamstwa na swoj temat: Na przekor skorpionom - wyznania upartego
Polaka.
Co wiecej jest ona dostepna dla wszystkich bezplatnie na oficjalnej stronie
internetowej Profesora!
Teraz wszyscy maja szanse przekonac sie kto mial racje czy Profesor Jerzy
Robert Nowak czy tez atakujace go media.
Mnie osobiscie ta ksiazka przekonala do racji Profesora, mam nadzieje ze teraz
wszyscy atakujacy oskarzyciele: media, gazety oraz wszyscy internauci, ktorzy
ze zwierzeca nienawiscia obrazali Profesora, zdobeda sie na jedna prosta
przyzwoita rzecz - przyznaja sie publicznie do bledu i przeprosza Pana Profesora.
Mam nadzieje, ze tak wlasnie sie stanie.
Zobaczymy czy Wyborcza pokaze klase :-)

Po lekturze ksiazki zapraszam wszystkich do dyskusji.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bbombel Jesli komus udaloby sie przeczytac ten post 23.03.05, 22:22
      Dodam jeszcze ze watek Profesora Nowaka i jego najnowszej ksiazki jest zaciekle
      zwalczany na forum tolerancyjnej inaczej Gazety Wyborczej.
      • terraincognita Re: Jesli komus udaloby sie przeczytac ten post 23.03.05, 22:27
        Nie kpij "bbombel" z internautow i nie miej wszystkich za idiotow. Moze za
        dlugo patrzysz w lustro?
      • kolega.kierownik Zniesmaczonemu ohydnym forum "Wyborczej"... 24.03.05, 02:57
        ...tradycyjnie polecam wspaniałe forum "Naszego Nocnika" ;-)
    • zetor.na.oszolomy a czy idiota może być autorytetem ? 23.03.05, 22:28
      • kolega.kierownik Oczywiście, że może - dla... 24.03.05, 02:49
        ...innych idiotów! ;-)
    • dr.krisk Po polsku pisze sie "zohydzaniu", a nie... 24.03.05, 00:59
      "zochydzaniu".
      Zamiast Nowaka - polecam wypisy z ortografii. Potem pogadamy.
      • homosovieticus dochtór krisk też niech zajrzy do wypisów !! 24.03.05, 14:04
        dr.krisk napisał:

> "zochydzaniu".
        > Zamiast Nowaka - polecam wypisy z ortografii. Potem pogadamy.
        • dr.krisk Tylko po co? 24.03.05, 16:53
          Raczej nie mam problemow z ojczysta ortografia. Zwlaszcza na tak prostym
          poziomie....
          • homosovieticus Re: po naukę :) 24.03.05, 19:24
            a co ta kropka robi "dr.krisk"?
            • dr.krisk Jak to co robi? 24.03.05, 19:35
              Z zawodu jestem droznikiem. Wyjasnialem to nie raz.
              KrisK
              • homosovieticus No własnie, co robi? 24.03.05, 19:38
                dr.krisk napisał:

> Z zawodu jestem droznikiem. Wyjasnialem to nie raz.
                > KrisK
                Nie o zawód pytałem tylko o kropkę.
                • dr.krisk Co za glab z ciebie... 24.03.05, 19:39
                  No to skroc sobie slowo "droznik". Jest kropka, czy nie ma?
                  Juz wie?
                  No.
                • dr.krisk Homosovieticus - no wlasnie! 24.03.05, 20:20
                  Bardziej sovieticus niz homo.
                  Przynajmniej jezeli chodzi o ortografie....
                  Teraz zapewne studiuje podreczniki z podstawowki...
    • polonus9 jest dla rydzykowych glupkow 24.03.05, 01:07
    • kropekuk Hitler tez wydal ksiazke na swoj temat. Tez prawda 24.03.05, 03:14
      szczera? Mamo, chwala nas - my ciebie, a ty nas: TYPOWO POLACZKOWSKA LOGIKA.
    • kropekuk PS: A napisal, KTO mu nadal profesure??? Przeciez 24.03.05, 03:15
      nigdzie na Zachodzie to zero nie wykladalo i nie wyklada (tu sa inne zasady
      tytulowania kogos profesorem)
      • bbombel Re: PS: A napisal, KTO mu nadal profesure??? Prze 24.03.05, 12:29
        Oceniajac Profesora Noaka po dorobku intelektualnym nie mozna okreslic go jako
        ZERO, natomiast swiadczy o Twojej kulturze jesli nie potrafisz zniesc kogos kto
        mysli inaczej.
        Jesli Pan profesor jest zerem, to co mozna powiedziec o tych wszystkich
        pseudohistorykach szkalujacych nasza historie, piszacych w takich Gazetach jak
        Polityka, Rzeczpospolita, Wyborcza?
        Jesli nazywa Pan Pana profeosra zerem to moze Pan moze sie poszczycic wiekszym
        dorobkiem intelektualnym od Profesora (ponad 40 książek i około 1400 publikacji
        prasowych (w tym około 900 artykułów))?
        Profesor Nowak reprezentuje tradycyjna mysl patriotyczna, ktora jest wiara
        naszych ojcow, w przeciwienstwie do lewackiego liberalizmu jaki reprezentujecie,
        wiec nie niszczmy naszej historii i wartosci.
        Dzieki takim "oszolomom" jak Profesor Nowak, Macierewicz, Olszewski, Pek czy
        nawet Kaczynski, Polska jest dzis woljnym krajem i w ogole istnieje.
        Pomyslmy co by sie dzialo gdyby w okresie zaborow nasz rzad skladalbyy sie z
        takich ludzi jak Michnik, Geremek itp., reprezentujacy poglady lewice.
        Krzyczeliby: nie walczmy, nie ma sensu, tylko oszolomy mowia nam ze musimy
        walczyc, przeciwnik jest zbyt silny, dojdzie do nie potrzebnego rozlewu krwi,
        skonczy sie to tragicznie dla narodu, idzmy na ustepstwa, zaborcy beda nas
        dobrze traktowac, idzmy za rozumem a nie za emocjami, negocjujmy rozbior polski.

Na szcczescie wtedy duzo bylo ludzi takich jak prof. Nowak tzw. oszolomow,
        bezkompromisowych, "ksenofobow", "nacjonalistow" dzieki ktorym mamy dzisiaj
        wolna Polske.

Z pewno
        • czyzunia Re: PS: A napisal, KTO mu nadal profesure??? Prze 24.03.05, 12:33
          gdzyby skladało sie z tych michnikó i innych nie byłoby w historii kretynizmów
          typu powastanialistopadowe,styczniowe i najbardziej kretyńskie warszawskie.
          • homosovieticus Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 12:45
            (...)W różnych okresach PRL-u konsekwentnie występowałem w swych artykułach i
            publikacjach książkowych w obronie patriotyzmu i tradycji narodowych,
            przeciwstawiałem się potępiaczom powstań polskich. Po wprowadzeniu stanu
            wojennego oficjalną publicystykę zdominowało skrajne potępianie polskich zrywów
            powstańczych, przedstawianie Polaków jako skłonnych do irracjonalnych porywów,
            atakowanie „dziejów głupoty polskiej”. Porównanie tekstów publicystycznych w
            pierwszym obiegu w dobie lat 1982-1989 łatwo wykaże, że występowałem dużo
            częściej niż ktokolwiek inny w stanowczej obronie potępianych
            przez „urbanowców” powstań polskich, polemizując m.in. z K. Koźniewskim, K.T.
            Toeplitzem, Z. Kałużyńskim, A. Bocheńskim, J. Roszko i in.(...)
            jerzyrobertnowak.com/
            • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 12:53
              Co prawda wypowiedź Czyżuni mi się nie podoba, ale pan Nowak chyba o czymś
              zapomniał. Powstanie Warszawskie przyczyniło się do wyniszczenia polskiej
              inteligencji. Tak samo jak działanie zaborców. Trzeba pamiętać o jednym. Walka
              musi być celowa. Innaczej zmienia się w bezsensowny przelew krwi. A jaki cel
              miało PW? Nikt chyba nie wierzył (a przynajmniej nie powinien wierzyć) że może
              zakończyć się sukcesem:(
              • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 13:03
                humbak napisał:

> Co prawda wypowiedź Czyżuni mi się nie podoba, ale pan Nowak chyba o czymś
                > zapomniał. Powstanie Warszawskie przyczyniło się do wyniszczenia polskiej
                > inteligencji.

To bardzo "odkrywcza" teza. Biorac pod uwagę kontekst historyczny postaraj sie
                podeprzeć ją, jakimiś rzeczowymi argumentami.Nie sądzisz chyba ,że w sierpniu
                44 -tego, do okupowanej W-wy, zjechała z całego Kraju inteligencja ,żeby brać
                udział w Powstaniu z góry skazanym na klęskę.
                Ps
                Ukłony zza grobu od Kamila Baczyńskiego.
                Tak samo jak działanie zaborców. Trzeba pamiętać o jednym. Walka
                > musi być celowa. Innaczej zmienia się w bezsensowny przelew krwi. A jaki cel
                > miało PW? Nikt chyba nie wierzył (a przynajmniej nie powinien wierzyć) że może
                > zakończyć się sukcesem:(
                • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 15:37
                  Hmmmm... no nie kojarzę większego skupienia takowej poza Lwowem i nieco
                  Krakowem... ale jeżeli się mylę to proszę mi zwrócić uwagę.
                  • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 15:46
                    Trzymaj temat albo ..spadaj! :)
                    ps
                    Największe skupisko polskiej inteligencji do dzisiaj pozostało w W-wie, na
                    Czerskiej.Jesli sie mylę to sprostuj.
                    • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 15:49
                      Nie znam Wawy Homosovietikusie... mam pewien pomysł, ale to raczej czarny humor
                      jest,\.
                      • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:00
                        Do czarnego humoru Twoją tezę o wyniszczeniu polskiej inteligencji, w czasie
                        powstania warszawskiego, zaliczy każdy szanujacy sie historyk.
                        Co Ci tez wpadło do głowy ,żeby taki cudaczny argument przytachać na forum,
                        zachodzę w głowę ?
                        • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:10
                          A gdzieś Ty przeczytał że ja tak twierdzę? Ja po prostu uważam że zginęło wtedy
                          wiele ludzi do niej się zaliczających. Na dodatek młodych. Koszt był w moim
                          mniemaniu wyższy niż osiągalne zyski.
                          • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:16
                            Napisałeś :
                            "Powstanie Warszawskie przyczyniło się do wyniszczenia polskiej
                            inteligencji. Tak samo jak działanie zaborców. Trzeba pamiętać o jednym. Walka
                            musi być celowa. Innaczej zmienia się w bezsensowny przelew krwi. A jaki cel
                            miało PW? Nikt chyba nie wierzył (a przynajmniej nie powinien wierzyć) że może
                            zakończyć się sukcesem:( "

Trwasz dalej przy tej "oryginalnej" tezie nie podpartej żadnymi rzeczowymi
                            argumentami?
                            Bądź poważniejszym.I przestań się upierać przy niemądrym osądzie.
                            • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:19
                              No tak napisałem. Przsyczyniło. Nic ponadto. Nie "było przyczną", ale
                              "przyczyniło" czyli było jedną z przyczyn. Nie tak?
                              • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:28
                                Nie kręć jak Leszek.
                                Każdemu może zdarzyć sie chlapnięcie ozorem.
                                pzdr
                                • humbak Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:33
                                  Ale ja naprawdę nie miałem nic innego na myśli:) Przepraszam jeśli wyraziłem się
                                  w sposób mało klarowny.
                                  Pozdrawiam
                                  • homosovieticus Re: Prof.Nowak czyżyniopodobnym bęcwałom 24.03.05, 16:39
                                    Wyraziłes się aż nadto klarownie.I to było powodem mojej, może zbyt
                                    impulsywnej, reakcji.
                                    Przepraszam, jesli uraziłem nieopatrznie słowem.
          • dziecina.betlejemska Re: Nie byłoby Targowicy 24.03.05, 16:48
            czyzunia napisał:

> gdzyby skladało sie z tych michnikó i innych nie byłoby w historii kretynizmów

Nie byłoby Targowicy, czyli dzieła ówczesnych Nowaków, Macierewiczów i Pęków
        • terraincognita Re: PS: A napisal, KTO mu nadal profesure??? Prze 24.03.05, 13:09
          Ksiązki Nowaka to cegły przewaznie. Dom z nich nie powstanie.A nawet buda dla
          psa.
        • dziecina.betlejemska Re: PS: A napisal, KTO mu nadal profesure??? Prze 24.03.05, 16:45
          bbombel napisał:

> Dzieki takim "oszolomom" jak Profesor Nowak, Macierewicz, Olszewski, Pek czy
          > nawet Kaczynski, Polska jest dzis woljnym krajem i w ogole istnieje

Bój się Boga, człowieku, wymieniłeś największych szkodników Polski. Zwłąszcza Pęk i Macierewicz - ci faceci muszą być moskiweskimi agentami, bo nie wierzę, żeby ktoś był tak głupi. To pierwsza liga zakał Polski.
    • yossarian18 Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 13:00
      Prof. Nowak jest w porządku. Zawsze staram się słuchać audycje "minął miesiąc"
      w RM. Jego najciekawsza książka to chyba "Czarny leksykon" poświęcony
      demoliberalnej, czerwono-różowje elitce z warszawki i krakówka. Interesujące
      pozycje to także Jak oszukano naród, Życiorysy bez retuszu i książki o
      zbrodniach UB. A przed unijnym referendum przeprowadził chyba lepszą kampanię
      informacyjną niż LPR i chwała mu za to!
      • czyzunia Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 13:04
        humbaczku, dlaczego więc ci się NIE PODOBA. czy dlatego że powstanie
        kretyńskie,czy dlatego że napisał to czyżunia.??
        • czyzunia Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 13:06
          homosiu. może krótko -jaki sens miało to powstanie? tylko nie pisz że moralny.
          • homosovieticus Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 13:14
            Celem powstania było uniemożliwienie Stalinowi zrealizowanie doktryny,że gdzie
            stanie stopa zwycieskiego żółnierza tam musi zapanować system społeczny kraju z
            którego ten żołnierz pochodzi.
            próba okazała się nieudaną.
            Miała jednask olbrzymi wpływ na wzajemne relacje pomiedzy CCCP a PRL-
            em.Doskonale było to widoczne w Październiku 56.
            • humbak Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 15:47
              Celem było przywitanie żołnierzy radzieckich w wolnej Warszawie, Taki cel był
              nieosiągalny:(
              • homosovieticus Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:02
                humbak napisał:

> Celem było przywitanie żołnierzy radzieckich w wolnej Warszawie, Taki cel był
                > nieosiągalny:(

Tego to nawet J.M. Ciechanowski by nie wymyślił.
                Ty tak zawsze, przy Wielkim Czwartku, żartujesz?
                • humbak Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:12
                  Ja po prostu tak byłem uczony. Może moja nauczycielka za bardzo się unosiła:/
                  Nie zapominaj jaki był cel zdarzeń które dziś świętujemy.
                  • homosovieticus Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:25
                    Tak byółeś nauczany.Twoim obowiazkiem było jednak WERRYFIKOWAĆ w późniejszym
                    życiu to "nauczanie".
                    Również byłem nauczany róznych historycznych kłamstw, majacych wyrobić
                    przekonanie ,że prawdziwa Polska z prawdziwą, "ludową inteligencją" narodziła
                    się po manifescie PKWN-u.
                    Jakoś udało mi się, może nie do końca, ale w poważnym stopniu, otrzasnąć z tego
                    kłamstwa.
                    • humbak Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:35
                      Uwierz mi że moja historyczka nie była wielbicielką PKWNu. Z tego co zdołałem
                      się zorientować wynika że bliżej jej poglądami do Ciebie niż powiedzmy mnie.
                      • homosovieticus Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:43
                        Możesz mi zdradzić miejsce i czas sluchania swojej historyczki?
        • humbak Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 15:45
          Oczywiście. Czyję do Ciebie wrodzoną odrazę:P A poważnie. Nie podoba mi się
          ponieważ walkę o niepodległość za raczej szlachetną... pod warunkiem że jest
          prowadzona w sposób racjonalny, a z tego co pamiętam z lekcji historii powstania
          Listopadowe i Styczniowe miały swoje uzasdanienie. Pierwsze nawet nie było chyba
          bez szans na choć częściowe powodzenie... ale może źle pamiętam?
      • humbak Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 15:42
        "czerwono-różowje elitce z warszawki i krakówka"
        A o jakim okresie on tam traktuje?
        • yossarian18 Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 16:09
          Czarny leksykon to biogramy czołowych polityków z UW, SLD, itp. pełne wielu
          skrzętnie przez nich przemilczanych anegdotek i faktów.
    • tdkot Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 13:45
      bbombel napisał:

> W zwiazku z ostatnimi atakami przez rozne media i gazety (w tym Wyborcza)
      > zarzucajacymi profesorowi Nowakowi wspolprace z PRL, profesor wydal ksiazke
      > prostujaca klamstwa na swoj temat: Na przekor skorpionom - wyznania upartego
      > Polaka.
      > Co wiecej jest ona dostepna dla wszystkich bezplatnie na oficjalnej stronie
      > internetowej Profesora!
      > Teraz wszyscy maja szanse przekonac sie kto mial racje czy Profesor Jerzy
      > Robert Nowak czy tez atakujace go media.
      > Mnie osobiscie ta ksiazka przekonala do racji Profesora, mam nadzieje ze teraz
      > wszyscy atakujacy oskarzyciele: media, gazety oraz wszyscy internauci, ktorzy
      > ze zwierzeca nienawiscia obrazali Profesora, zdobeda sie na jedna prosta
      > przyzwoita rzecz - przyznaja sie publicznie do bledu i przeprosza Pana
      Profesor
      > a.
      > Mam nadzieje, ze tak wlasnie sie stanie.
      > Zobaczymy czy Wyborcza pokaze klase :-)
      >
      > Po lekturze ksiazki zapraszam wszystkich do dyskusji.
      >
      > Pozdrawiam
      NAPEWNO JEST I TO WIELKI AUTORYTET TAKICH LUDZI POTRZEBA POLSCE
      • janbezziemi Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 14:08
        "bbombel" to ksywka Nowaka? Cos mi tu smierdzi...A moze facet ma u niego umowe
        na zlecenie?
    • yossarian18 Fragment "Czerwonych dynasti" prof. Nowaka:))))))) 24.03.05, 16:10
      „W połowie lat 60. doszło do niesamowitej publicznej kompromitacji E. Ochaba,
      wówczas przewodniczącego Rady Państwa PRL. Siedział sobie wygodnie rozparty na
      trybunie przy Stadionie Dziesięciolecia na zakończenie kolejnego Wyścigu
      Pokoju, gdy podszedł do niego z mikrofonem znany sprawozdawca sportowy red.
      Tuszyński. Zwrócił się do Ochaba słowami: Panie Przewodniczący... Nie zdążył
      jednak nawet zadać pełnego pytania, gdy usłyszał wściekłe burknięcie
      rozzłoszczonego Ochaba: Nie jestem żadnym panem, tylko towarzyszem! Ochab nie
      zauważył, że tak grubiańsko pouczając red. Tuszyńskiego mówi do otwartego
      mikrofonu i jego pełne złości burknięcie usłyszały miliony słuchaczy w całej
      Polsce. Nieco skonfundowany red. Tuszyński natychmiast „poprawił się”, mówiąc:
      Towarzyszu Przewodniczący, jak oceniacie przebieg dzisiejszego wyścigu? W
      odpowiedzi usłyszał kolejne pełne złości burknięcie Ochaba: O mój Boże!
      Człowiek tak ciężko pracuje, a tu mu jeszcze głowę zawracają! Była to totalna
      kompromitacja Ochaba w kręgu milionów słuchaczy, którzy usłyszeli oba gniewne
      burknięcia przewodniczącego Rady Państwa. Gburowaty Ochab okazał się skrajnym
      hipokrytą. Kategorycznie żądał zwracania się doń per „towarzyszu”, a zaraz
      potem sam zawołał: O mój Boże!
      Po tak żałosnym blamażu Ochab stał się w Polsce chyba najbardziej
      znienawidzonym wówczas komunistycznym prominentem, ośmieszanym w dziesiątkach
      złośliwych dowcipów krążących po całym kraju. Jeden z nich zapytywał: Dlaczego
      towarzysz Ochab wciąż biega po Warszawie z chorym pęcherzem? Bo wszędzie
      szuka: „Dla towarzyszy!”, a jest tylko: „Dla panów!”.”
      • gargamel.z.rm czerwony Nowak,obecnie brunatny, to znawca 24.03.05, 16:19
        swoich czerwonych towarzyszy.Gdy cos sie zmieni napisze o brunatnych dynastiach
        RP.
    • eres2 Bbombel/J.R.Nowak profesorem?! 24.03.05, 16:25
      Owemu samozwańczemu profesorowi, a przede wszystkim dyżurnemu antysemicie
      rozgłośni RM, "Naszego Dziennika", "Niedzieli" i niniejszego forum nigdy nie
      nadano tytułu profesorskiego. Natomiast wątpliwy zaszczyt, jaki p. Nowak może
      używać to tradycyjny tytuł ambasadora, jako że w czasach peerelowskich pełnił
      tę funkcję w komunistycznej Rumunii. Nie trzeba dodawać, za jakie zasługi
      komunistyczni władcy PRL kierowali swoich wysłużonych funkcjonariuszy na takie
      synekury.
    • homosovieticus Prof. Nowak powinien być dla nas wszystkich 24.03.05, 16:33
      znacznie wiekszym autorytetem niż każdy z forumowiczów. I to nie dlatego ,że
      jest profesorem ale dlatego,że pisze i zajmuje się naszą historią już od kilku
      lat.Musi wiec siłą rzeczy, wiedzieć znacznie więcej niż my.
      Nie oznacza to, w zadnym wypadku, że tylko Jego książki należy czytać.
      • yossarian18 Re: Prof. Nowak powinien być dla nas wszystkich 24.03.05, 16:45
        i to nie tylko o najnowszej historii Polski, ale także o np. prześladowaniach
        Kościoła w czasie rewolucji francuskiej.
    • yossarian18 Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 16:37
      www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi
      Tadeusz, Bronisław, Ziuta Hennelowa, Lechu, Jan Maria, Donald...
      Tylko Adasia brakuje:(((((
      • volksdojcz.z.radyja.maryja Biedny Yossi 24.03.05, 16:40
        Pinocheta zbankrutowali, Franco wyrzucili na szrot, kobylke niszcza i rydzyk
        juz na wylocie. Kto ci zostal, nazolu?
        • yossarian18 Re: Biedny Yossi 24.03.05, 16:42
          chala napisała:

> Pinocheta zbankrutowali, Franco wyrzucili na szrot, kobylke niszcza i rydzyk
          > juz na wylocie. Kto ci zostal, nazolu?

Ks. prałat Zdzisław Peszkowski
          • czyzunia Re: Biedny Yossi 24.03.05, 16:48
            biedny josieńku.to chiba ten kolaborant co mu ruskie w katyniui życie darowali.
            zdycha te twoje forum, KArTOfLI-prawiczków.wali się ta wasza firemka.
      • humbak Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:01
        Nie zapominaj że to kto jest autorytetem zależy również od świtopoglądu. Są
        tacy, dla których autorytety to papież, dla innych Eco, innych Dmowski,
        Piłsudski, Marx, a nawet jakiś Manson. I nic na to nie poradzisz.
        • czyzunia Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:03
          inaczej mówiąc humbaczku-NIE MA AUTORYTETÓW.
          • humbak Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:12
            Jeśli zdefiniujemy autorytet jako uniwersalny, to zgoda.
        • yossarian18 Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:08
          humbak napisał:

> Nie zapominaj że to kto jest autorytetem zależy również od świtopoglądu. Są
          > tacy, dla których autorytety to papież, dla innych Eco, innych Dmowski,
          > Piłsudski, Marx, a nawet jakiś Manson. I nic na to nie poradzisz.

Czemu nie?? Można przecież wprowadzić cenzurę! Przypomnę, że jescze w XIXw.
          papieże mówili o "zgubnej wolności słowa".
          • czyzunia Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:11
            i wojtyła też tak mówi.
          • humbak Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:13
            A co to da? Poglądów nie zmieni, a spowoduje napięcia.
            • yossarian18 Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:18
              humbak napisał:

> A co to da? Poglądów nie zmieni, a spowoduje napięcia.

jak to nie? Surowa, ale sprawiedliwa cenzura skasuje wszystkie te pisemka
              fanatyków Mansona itp. osobników.
              • humbak Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 17:35
                Skasuje pisemka, poglądy i upodobania pozostaną te same. Ludzie mają to do
                siebie, że lubią to co jest nielegalne. Poza tym sprawiedliwa cenzura to utopia
                taka sama jak rządy autorytarne i komunizm;)
              • gregorak Re: Za to tutaj same autorytety 24.03.05, 18:43
                Do czego prowadzi "surowa, ale sprawiedliwa cenzura" dobrze widać na Twoim Forum
                Słuchaczy Radia Maryja. Spójrz jak teraz żałośnie wygląda!
    • yossarian18 Prof. Wolniewicz mówi całą prawdę o RM i jego 24.03.05, 17:11
      przeciwnikach:
      www.prawica.net/modules.php?name=News2&file=article&sid=287
      • volksdojcz.z.radyja.maryja Re: Prof. Wolniewicz mówi całą prawdę o RM i jego 24.03.05, 17:19
        naziprawde?
        • homosovieticus Głupcze ! 24.03.05, 17:54

Pojecia nie masz co kryję sie pod okresleniem nazi.Nie szafuj im na forumie bo
          wstyd sobie i swoim nauczycielom przynosisz.
          • czyzunia Re: Głupcze ! 24.03.05, 17:56
            KArTOfeLKU,cóś cie ponosi.
            • homosovieticus Re: Głupcze ! 24.03.05, 18:01
              czyzunia napisał:

> KArTOfeLKU,cóś cie ponosi.
              Twoja bezczelność intelektualna.
      • homosovieticus Artykuł Prof Wolniewicza utrzymany w bardzo 24.03.05, 18:00
        wyważonym tonie .Trafnie opisuję sytuację medialną i polityczną w Europie i w
        Polsce.
        Trzeba stanąć w obronie Radia Maryja nie poddającego się modzie na poprawnośc
        polityczną i pseudofilozoficzny dialog o ludzkiej egzystencji.
    • panna_z_polskiego_dworku Re: Nie dla mnie 24.03.05, 17:56
      Pamiętam jak po referendum Nowak dziwił się że tak wcześnie podano przybliżone
      wyniki - sugerując że doszło do fałszerstwa. Wielki "Pan profesor" nie wiedział
      (albo nie chciał wiedzieć) że podczas refendum i wszelkich innych wyborów robi
      się sondaże wśród ludzi którzy oddali głos i wyniki tych sondaży są podawane do
      wiadomości zaraz po zamknięciu lokali.
    • gregorak Autorytetem??? Chyba dla komuchów! 24.03.05, 18:34
      Krótka biografia Jerzego R. Nowaka przed 1989
      J. R. Nowak zajmował się przede wszystkim najnowszą historią Węgier. Opublikował
      m. in.: „Węgry 1939-1969” (1971, 1974), „Geneza i pierwsze lata demokracji
      ludowej na Węgrzech” (1988) i „Węgry. Burzliwe lata 1953-1956” (1988). Rysuje w
      nich taki oto obraz historii Węgier. Po wojnie zwyciężyły tam postępowe siły i
      wprowadziły demokrację ludową. Następnie przyszedł okres stalinowski. Słuszną
      krytykę błędów i wypaczeń wykorzystali kontrrewolucjoniści, także inspirowani
      przez radio „Wolna Europa” (negatywną rolę odegrał też kard. József Mindszenty,
      prymas Węgier). Kierownictwo radzieckie chciało problem rozwiązać drogą
      polityczną, ale decyzja Imre Nagy’a o wystąpieniu Węgier z Układu Warszawskiego
      sprawiła, że droga pokojowa została zamknięta. Interwencja zbrojna ZSRR pomogła
      opanować sytuację. Do władzy doszedł Janos Kadar i rozpoczął działania w celu
      odzyskania przez Partię (tak, tak, przez duże „P”) zaufania mas ludowych.
      Stopniowo demokratyzowano rozmaite dziedziny życia, m. in. kulturę i gospodarkę,
      dalej z pomocą ZSRR i bratnich krajów socjalistycznych. Obraz ten jest w
      zupełności zgodny z oceną powstania węgierskiego w 1956 r., przyjętą i
      utrzymywaną przez KPZR oraz inne partie komunistyczne bloku wschodniego.
      Podobnie ma się sprawa z przedstawieniem przez J. R. Nowaka powstania Ludowej
      Republiki Albanii („Powstanie Ludowej Republiki Albanii 1944–1949”, 1983) i
      wydarzeń w Hiszpanii po wojnie domowej („Hiszpania po wojnie domowej:
      1939–1971”, 1972). Pisząc o Hiszpanii negatywnie ocenił rolę Kościoła
      katolickiego w XIX i XX w., jako instytucji utrzymującej anachroniczne stosunki
      polityczno-społeczne (s. 13).
      J. R. Nowak był aktywny także w inny sposób. Pracował jako korespondent Polskiej
      Agencji Prasowej na Węgrzech. Mianowano go II sekretarzem ambasady polskiej w
      Budapeszcie. Był członkiem Stronnictwa Demokratycznego, a przez pewien czas
      nawet kierownikiem wydziału propagandy Centralnego Komitetu tej partii. SD, jak
      wiadomo, było satelitą PZPR aż do lata 1989, gdy wypowiedziało alians z
      komunistami i istotnie przyczyniło się do powstania rządu Tadeusza
      Mazowieckiego. Moi rozmówcy nie przypominają sobie, by J. R. Nowak odegrał
      jakąkolwiek rolę w zmianie polityki SD, a także nic nie wiedzą o jego
      ewentualnej działalności opozycyjnej w stanie wojennym i latach późniejszych.
      Uważają, że zawsze i do końca (tj. do 1989 r.) był wierny kierowniczej roli
      partii komunistycznej i dobrze służył interesom PZPR. Słowem i czynem. Każdy,
      kto znał stosunki w PRL, wie, że korespondenci PAP i sekretarze ambasad cieszyli
      się pełnym zaufaniem władz.
      Jan Woleński
    • indris J.R. Nowak jest manipulatorem... 24.03.05, 18:45
      ...albo ignorantem, ale o to drugie go raczej nie posądzam. Oto przykład:
      w "Czarnej legendzie dziejów Polski" w polemice z tezą o słabnięciu tolerancji
      religijnej w POlsce JRN pisze:
      "...w Polsce w latach 1768 i 1773 zniesiono wszystkie poprzednie ograniczenia
      wobec różnowierców, poza utrzymaniem jedynie zamknięcia przed nimi drogi do
      stanowisk ministerialnych, krzeseł senatorskich i wyższych urzędów państwowych."
      Tyle i TYLKO TYLE na temat wydarzeń lat 1768 i 1773 w związku z problemem
      tolerancji religijnej w Polsce.
      Jeżeli prof. J.R. Nowak nie jest w historii Polski XVIII wieku ignorantem, a
      myślę, że nie jest, to dopuszcza się tu podręcznikowej wręcz manipulacji.

Ograniczenia dla różnowierców istotnie "zniesiono", ale dokonał tego Sejm pod
      bezpośrednim i brutalnym naciskiem Rosji i innych dworów zagranicznych.CO
      więcej, opór wobec tego doprowadził do powstania Konfederacji Barskiej, która
      uznawana jest przez niektórych historyków za pierwsze polskie powstanie a przez
      innych za przyczynę pierwszego rozbioru. W każdym razie trwała 5 lat.
      A Sejm z r. 1773, to ten sam Sejm, który zatwierdził pierwszy rozbiór Polski a
      posłowie nań byli wybierani pod rosyjskimi armatami.
      Takie przedstawianie ugięcia się pod zagranicznym naciskiem i wręcz siłą
      zbrojną jako suwerennego aktu Rzeczypospolitej jest klasyczną manipulacją
      wyraźnie obliczoną na niedouczonych czytelników.

Po tym kwiatku straciłem zaufanie do rzetelności J. R. Nowaka.
    • tdkot Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 24.03.05, 18:45
      bbombel napisał:

> W zwiazku z ostatnimi atakami przez rozne media i gazety (w tym Wyborcza)
      > zarzucajacymi profesorowi Nowakowi wspolprace z PRL, profesor wydal ksiazke
      > prostujaca klamstwa na swoj temat: Na przekor skorpionom - wyznania upartego
      > Polaka.
      > Co wiecej jest ona dostepna dla wszystkich bezplatnie na oficjalnej stronie
      > internetowej Profesora!
      > Teraz wszyscy maja szanse przekonac sie kto mial racje czy Profesor Jerzy
      > Robert Nowak czy tez atakujace go media.
      > Mnie osobiscie ta ksiazka przekonala do racji Profesora, mam nadzieje ze teraz
      > wszyscy atakujacy oskarzyciele: media, gazety oraz wszyscy internauci, ktorzy
      > ze zwierzeca nienawiscia obrazali Profesora, zdobeda sie na jedna prosta
      > przyzwoita rzecz - przyznaja sie publicznie do bledu i przeprosza Pana
      Profesor
      > a.
      > Mam nadzieje, ze tak wlasnie sie stanie.
      > Zobaczymy czy Wyborcza pokaze klase :-)
      >
      > Po lekturze ksiazki zapraszam wszystkich do dyskusji.
      >
      > Pozdrawiam
      To wielki POLAK szkoda ze takich ludzi jest tak malo
      • volksdojcz.z.radyja.maryja tylko czemu wielki antysemita/ 24.03.05, 19:39
        Nowak to szmata na pensji szpiona Kobylkanskiego, dawniej dzialacz i apologeta
        PZPR.
        • enedue2 Re: Pan prof. jest autorytetem!!! 24.03.05, 20:44
          • enedue2 Re: Pan prof. jest autorytetem!!! 24.03.05, 20:51
            dlaczego? dlatego że zwalczają go faszyści lewaccy oraz całe stado libertynów.
          • verbaveritatis Autorytet dla ubogich duchem 25.03.05, 13:13

Szkoda na czasu na rozmowe o tym małym człowieczku.
            -Hej,panie dziejski! Toż to były czasy! Starzy byli jeszcze młodzi, a tych
            mlodych w ogóle na świecie nie było...Życ,nie umierać! (Julian Wołoszynowski)
      • bbombel Znane powiedzenie - toleracja 25.03.05, 11:31
        Nie wiem kto to powiedzial po raz pierwszy ale z tego powiedzenia wielu mogloby
        sie nauczyc tolerancji, szczegolnie Ci ktorzy w imie psudotoleracji chca zamknac
        usta inaczej myslacym: Radio Maryja, prof. J.R.Nowak:

"Nie zgadzam sie z Toba ale uczynie wszystko (czy nawet dam sie zabic) abys mogl
        glosic swoje poglady"
        • dr.krisk To byl Voltaire... 25.03.05, 14:45
          bbombel napisał:

>
          > "Nie zgadzam sie z Toba ale uczynie wszystko (czy nawet dam sie zabic) abys
          mog
          > l
          > glosic swoje poglady"
          >
          W oryginale (znam na pamiec): „Nie zgadzam się z tobą, lecz zawsze będę bronił
          twego prawa do głoszenia własnych poglądów.”
          Gratuluje zmiany sygnaturki. Ta ze "zochydzaniem" byla paskudna :)
          KrisK
    • gosc.z.korony Profesor jest uparty! 25.03.05, 16:45
      Zaiste tej cechy odmówić mu nie można ;-)))
    • malaszaramysz Obejrzałam sobie tę stronę...wykaz publikacji 25.03.05, 19:16
      profesora też...Ciarki mi po plecach przeszły...istny horror.No coż..pan
      profesor musi się liczyć z krytyką. Zwierzęcej nienawiści jakoś we mnie nie
      wzbudził, raczej żal człowieka i jego "wyznawców".
      • dr.krisk Fakt - strona powala na kolana... 25.03.05, 19:28
        Spis publikacji zwlaszcza....
        Tym smieszniejsze jest stale przytaczanie tego tytulu "profesor". A jakim on
        jest profesorem? Nadzwyczajnym, czy zwyczajnym? I jakiej uczelni? Bo jakos sie
        nie chwali nigdzie....
        A moze ktorys z jego entuzjastow nam pomoze????
        • gregorak Re: Fakt - strona powala na kolana... 25.03.05, 20:23
          >A jakim on jest profesorem? Nadzwyczajnym, czy zwyczajnym? I jakiej uczelni? Bo
          >jakos sie nie chwali nigdzie....
          >A moze ktorys z jego entuzjastow nam pomoze????

Nie jestem "jego entuzjastą", ale może pomogę.
          dr hab. Nowak wykłada (wykładał?) na Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie
          195.187.108.6/raporty/opisy/osoby/27000/o27404.htm
          Ponadto wykłada na takiej dziwnej uczelni w Toruniu gdzie jeden z profesorów
          nazywa sie Rydzyk:
          www.wsksim.edu.pl/rada.php
          • dr.krisk Ha - wyklada... 25.03.05, 20:27
            Ale skad ten tytul profesorski?
            I co to za Akademie przedziwne? Im. Jana Dlugosza???
            Czy to moze odnoga Akademii Piastowskiej w Piastowie kolo Klewek??
            Matko jedyna....
            • gregorak Re: Ha - wyklada... 25.03.05, 20:52
              Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie powstała z przekształcenia Wyższej
              Szkoły Pedagogicznej w Akademię.
    • eres2 Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 01.04.05, 00:54
      Nie godzi się - proszę Bbombela - pisać o sobie (o J.R. Nowaku jako o rzekomym
      profesorze) jako o autorytecie, zwłaszcza gdy się jest tego miru całkowicie,
      ale to całkowicie pozbawionym.
      Pisanie o sobie w formie "Pan Profesor" ośmiesza każdego, komu ten tytuł
      przysługuje, a zwłaszcza kogoś, kto do tytułu profesora nie jest uprawniony.
      I jeszcze jedno: ZOHYDZANIE pisze się proszę Pana doktora nauk humanistycznych
      przez samo "h"!
      • verbaveritatis Re: Czy profesor J.R. Nowak jest autorytetem??? 01.04.05, 01:17
        Autorytet w sprawach wegierskich komunistów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka