remik.bz 26.03.05, 11:07 Czy ktoś wie jak jest w innych krajach ? Czy tez święci się pokarmy , maluje pisanki? A moze maja inne zwyczaje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remik.bz Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:09 czyzunia napisał: > za daleko. Grzecznie proszę . Nie wyręczaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:06 tabed napisał: > jedź i zobacz Dziękuje za radę , ale przed "wyjazdem " chciałbym jednak dotknąć trochę teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:16 remik.bz napisał: > tabed napisał: > > > jedź i zobacz > > Dziękuje za radę , ale przed "wyjazdem " chciałbym jednak dotknąć trochę teorii > . Nic z tych rzeczy, Belgia. Wielka Sobota, Wielki Tydzien,.... nic takiego tutaj nie slyszalem. Post? Rowniez nie. W piatek je sie rybe, ale to raczej ze wzgledow zdrowotnych i zawartosci tluszcow "Omega3". W niedziele rozrzuca sie czekoladowe jajeczka na trawnikach ogrodow. Dzieciaki "skoro swit" (jak wstana), zbieraja jajka do koszyczkow. Rowniez w sklepach rozdawane sa klientom czekoladowe jajka. Malowanych jajek nie widzialem. Objadanie sie jajkami odpada ze wzgledu na duza zawartosc cholesterolu. Lany poniedzialek nie jest znany. Gdy pokazuja obrazki z Polski, Belgowie nie rozumieja o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:25 Czy poniedziałek "świateczny "( u nas "lany") jest w Belgii swiętem ? Dniem "wolnym od pracy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:30 Tak. Ten dzien jest traktowany jako swieto rodzinne. Koscioly sa otwate w normalnych godzinach, tak jak w kazdy poniedzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 13:43 Na razie dzięki za informacje. Żona dość zdecydowanie żąda ,abym zgodnie z naszą polską "tradycją" tłukł orzechy do placka świątecznego a nie siedział "jak leń jaki" na klawiaturze. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę. Mam nadzieję ,że z pozostałyh 23 krajów UE też ktoś się odezwie i opowie o wielkanocnych zwyczajach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś Wielka Sobota 27.03.05, 11:19 pies_na_czarnych napisała: > Tak. > Ten dzien jest traktowany jako swieto rodzinne. Koscioly sa otwate w normalnych > > godzinach, tak jak w kazdy poniedzialek. Wczoraj odpowiedzialem "Tak", ale sam nie bylem 100% pewny. Dzisiaj to sprawdzilem. Poniedzialek jest dniem wolnym, ale to nie jest dzien swiateczny. Tutaj jezeli swieto wypada w niedziele, to dostajesz poniedzialek wolny. Troche zasugerowalem sie tym poniedzialkiem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 14:59 Ty piesku na czarnych, co kraj to obyczaj i goowno mnie obchodzi czy twoi belgowie nie wiedzą o co chodzi. Ja mam w doooopie czarnych, ale tradycja to tradycja. ----------------------------------- Nie lubię hamburgerów i indyków! A dla mnie 4-ty lipca to wigilia rocznicy ślubu (?). Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Czym jest Wielkanoc w Polsce, tradycją... 26.03.05, 13:04 Czym jest Wielkanoc w Polsce, tradycją... vortex21 napisał: > ... niczym więcej. Przykro mi , ale chyba się mylisz. Te tłumy , które w Wielkim Tygodniu przystępują do spowiedzi , to chyba nie tylko tradycja . Raczej potrzeba serca. A tak wogóle to ja pytałem o "Wielkanoc" w innych krajach , nie w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
archi-tect W SWIETA JAK ADAM SLODOWY :))) 26.03.05, 13:43 www.bbc.co.uk/polish/worldnews/story/2005/03/050325_good_friday.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Czym jest Wielkanoc w Polsce, tradycją... 26.03.05, 19:18 Nie tradycja,ale wyjatkowa obłuda.Nagrzeszyc,nakrasc,obrzucic kogos blotem,pomowic,oszkalowac,a potem do spowiedzi.Pare zdrowasiek i z glowy,mozna grzeszyc dalej.Katolicka mentalnosc.Nie Boga sie boicie,ale ksiedza.Klapowo-kapliczkowa wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Czym jest Wielkanoc w Polsce, tradycją... 26.03.05, 19:28 wanda43 napisała: > Nie tradycja,ale wyjatkowa obłuda.Nagrzeszyc,nakrasc,obrzucic kogos > blotem,pomowic,oszkalowac,a potem do spowiedzi.Pare zdrowasiek i z glowy,mozna > grzeszyc dalej.Katolicka mentalnosc.Nie Boga sie boicie,ale > ksiedza.Klapowo-kapliczkowa wiara. Daj spokój , przecież mamy świeta. I to radosne swięta . Czy nie lepiej dowiedzieć sie czegoś o zwyczajach swiątecznych chociazby u naszych sąsiadów z UE? Chyba lepiej zwyczajem belgijskim ( który przed chwila poznałem) podzielić się z dzieciakami czekoladowymi jajeczkami, niż "warczeć " na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
b-52 DO REMIKA 26.03.05, 14:10 W Niemczech zalezy od Landu.Sa koscioly katolickie, gdzie przy wyjsciu rozdaja jaja pomalowane,sa gdzie mozna poswiecic tak jak w Polsce. Bylem poswiecic w polskim kosciele.Caly kosciol,prawie same nowe twarze.Zona sie zdziwila.Pytam sie goscia,ze go nigdy wczesniej nie widzialem. Odpowiedzial,ze nie chodzi do kosciola, bo co nie pojdzie to albo Alleluja abo Bog sie rodzi spiewaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 14:54 A ja myślałem, że to już wtorek. A wielka sobota to podwójny łyked? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Re: Dziś Wielka Sobota - jutro Niedziela... 26.03.05, 16:05 ... potem bedzie poniedzialek, wtorek, sroda, czwartek, piatek... i co tu w tym wszystkim sie zmieni....??? Odpowiedz Link Zgłoś
atarynka Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 16:12 W Chicago w prawie we wszysktich kosciolach swieci sie pokarmy. W tym roku, jest to moja pierwsza Wielkanoc w San Antonio. Przynajmniej w mojej obecnej parafii nie swieci sie pokarmow, ale za to np w Wielki Piatek w centrum miasta byla Pasja Chrystusa na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
atarynka Do: Vortex21 26.03.05, 16:16 Vortex, Przykro mi ale cokolwiek wychodzi spod piora ludzi, ktorzy sa w jakis sposob zwiazani z Bob Jones University, jest jedynie warte kosza i to jak najbardziej brudnego. No ale to nie rozmowa na to forum. Zapraszam do www.catholic.com Odpowiedz Link Zgłoś
basia313 Re: Dziś Wielka Sobota 26.03.05, 16:51 Niestety w innych krajach nie swieci sie pokarmow. Chyba ze w polskich kosciolach rozsianych po Swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinsmolnicki Kiedy jest "zajączek"? 26.03.05, 17:35 W jakim dniu w waszych regionach obchodzony jest "zajączek"? Kiedy dostajecie prezenty? Np. w Poznaniu "zajączek" przynosi prezenty w niedziele. Jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś
jaza01 Re: Dziś Wielka Sobota 28.03.05, 22:38 Koscielne uroczystosi Wielkiego Tygodnia sa dla mnie szczegolne,wprowadzaja mnie w niedziele Wielkiej Nocy.Bogu za to dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś