Dodaj do ulubionych

zarzuty wobec Jana Pawła II

• palnick Zarzuty wobec Jana Pawła II - resume. 14.04.05, 18:59
      Wielki niszczyciel i cymbał
      Ten wsiowy wikary przejdzie do historii jako papież, który ostatecznie pchnął
      KK po równi pochyłej w kierunku upadku tej instytucji. Należy mu sie za to
      wielki szacunek. Dzieki niemu Europa wyrwała sie z okowów idiotyzmu
      koscielnego (zlaicyzowała się ekspresowo), ilosć powołań bliska zeru,
      potajemne wspieranie księży pedofilów wyszło na jaw, konserwatyzm odrzucił od
      Watykanu masy myślących parafian. Wojtyła potwierdził tym samym niebywałe
      talenty Polaków do destrukcji.
      Cymbałem zaś jest dlatego, że zrobił to nieumyślnie.
      • mojja Re: Zarzuty wobec Jana Pawła II - resume. 14.04.05, 21:37
        i tutaj wyszła powszechna tolerancja i szacunek "nie-katolików".Aż żal się robi
        czytając takie posty - żal oczywiście autorów. Jesteś tylko jednym z wielu
        powielających tego typu teksty ziejące nienawiścią i oszczerstwem.
        Wiesz....ludzie kulturalni i MYŚLĄCY przynajmniej wiedzą, że nie godzi się
        mówić w złych słowach o umarłym. Żal mi ciebie ....mały żałosny człowieczku. O
        tym, kim był JPII świadczy najdobitniej reakcją milionów na Jego śmierć i tego
        nic nie zmieni. I jeszcze jedno...czasami lepiej jest zamilknąc niż powiedzieć
        za dużo. Ty niestety najwyrażniej nie znasz tej zasady...
        • palnick Re: Zarzuty wobec Jana Pawła II - resume. 14.04.05, 21:47
          mojja napisała:

> i tutaj wyszła powszechna tolerancja i szacunek "nie-katolików".Aż żal się
          robi
          >
          > czytając takie posty - żal oczywiście autorów. Jesteś tylko jednym z wielu
          > powielających tego typu teksty ziejące nienawiścią i oszczerstwem.
          > Wiesz....ludzie kulturalni i MYŚLĄCY przynajmniej wiedzą, że nie godzi się
          > mówić w złych słowach o umarłym. Żal mi ciebie ....mały żałosny człowieczku.
          O
          > tym, kim był JPII świadczy najdobitniej reakcją milionów na Jego śmierć i
          tego
          > nic nie zmieni. I jeszcze jedno...czasami lepiej jest zamilknąc niż
          powiedzieć
          > za dużo. Ty niestety najwyrażniej nie znasz tej zasady...
          --------------
          Zasada biblijna mówi: tak-tak, nie-nie.
          Histeria związana z zejsciem Wojtyły minie. Jego pontyfikat narobił więcej
          problemów Watykanowi niż się spodziewano (KK jest w odwrocie ze względu na
          Wojtyły twardogłowie). O zmarłych należy mówić prawdę :)
          • mojja Re: Zarzuty wobec Jana Pawła II - resume. 14.04.05, 21:53
            żywym tym bardziej, zatem: większego idioty niż ty nie spotkałam.
            I wiesz co?? Bardzo oburzył mnie w pierwszym momenie twoj post ale po
            przemysleniu sytuacji stwierdziłam, że nie warto dyskutować z kimś takim jak
            ty. A co do "problemów" jakie twoim zdaniem narobił JPII, to mam nadzieję że
            Jego następca będzie kontynuował ich pomnażanie.
            • palnick Re: Zarzuty wobec Jana Pawła II - resume. 18.04.05, 19:20
              mojja napisała:

> A co do "problemów" jakie twoim zdaniem narobił JPII, to mam nadzieję że
              > Jego następca będzie kontynuował ich pomnażanie.
              ------------
              Zgadzam się w pełni i też na to czekam ! Dzięki temu kk ulegnie całkowitej
              marginalizacji :)
    • palnick Kneblowanie ornatem 18.04.05, 19:18
      Biada mi i tym wszystkim, którzy ośmielą się sprzeciwić jedynie słusznej idei,
      idei świętości JP II.
      Natychmiast posądzeni będą o brak szacunku do nadrzędnych wartości lub kultury
      osobistej. O osiągnięciach i znaczeniu dla historii powszechnej Karola Wojtyły
      wiele słów w ubiegłym tygodniu napisano i powiedziano. Warto jednak zauważyć,
      że nie wszędzie postać Jana Pawła II budzi tak wielki entuzjazm jak w Polsce.
      Francuski dziennik Libération pisał o śmierci ultrakonserwatywnego papieża
      zakazującego stosowania prezerwatyw, kiedy to w Afryce szaleje epidemia
      HIV/AIDS, a ilość zarażeń bije historyczne rekordy. Hans Küng równie w
      powściągliwy sposób pisze o pontyfikacie papieża w swojej Krótkiej historii
      Kościoła katolickiego mówiąc wprost o zdradzie postanowień II Soboru
      Watykańskiego: "Doszło więc do stagnacji realnych możliwości i inflacji słów i
      gestów bez pokrycia - wewnątrz Kościoła katolickiego oraz podobnego zjawiska w
      świecie ekumenicznym", pisze katolicki teolog. Nie przeszkadza to jednak
      polskim mediom i polskiemu Kościołowi katolickiemu w wynoszeniu tejże postaci
      na ołtarze i szerzeniu kultu osoby na miarę najgorszych totalitaryzmów.

Więcej u nas słychać o Janie Pawle II gwieździe mediów, wielkim Polaku (jakby
      ich narodowi brakowało?!), o dobrze wyreżyserowanych spotkaniach masowych, o
      wielkich przedstawieniach medialnych, o gestach i łzach, niźli o rzeczywistych
      postępowych reformach kościelnych, rygorystycznych encyklikach moralnych,
      tradycjonalistycznych katechizmach i przemysłowych beatyfikacjach, które też są
      rzeczywistością tego pontyfikatu. Jan Paweł Wielki, słyszymy. Czy wielki nie
      nam to dziś oceniać. Był on jednak z pewnością wielce kontrowersyjny...

Polska demokracja nie dojrzała jeszcze do otwartych debat, w których każda
      opinia mogłaby znaleźć dla siebie miejsce, każda nawet ta najbardziej sprzeczna
      z tą z pierwszego obiegu. Nadal ci co myślą inaczej niż większość zmuszeni są
      do egzystowania w podziemiu, do poczucia wyobcowanymi z polskiego społeczeństwa.

Patrząc się na to wszystko pozwolę sobie powtórzyć za Janem XXIII, wielkim
      papieżem XX wieku, słowa, które wypowiedział, gdy został wybrany na pasterza
      katolików w 1958 roku, a które wciąż wydają się aktualne: "Najwyższy czas na
      trochę świeżego powietrza".
      • piotr7777 Re: Kneblowanie ornatem 18.04.05, 22:57
        Ciekawe, że za tego pontyfikatu nastąpił rozwój katolicyzmu w Afryce i Ameryce
        Południowej- ale oczywiście to nie zasługa JPII.
        Proces laicyzacji Europy Zachodniej zaczął się natomiast wcześniej (podobno od
        encykliki Humanae vitae Pawła VI), ale oczywiście odpowiada za to wyłącznie
        Karol Wojtyła.
        To jest pewien szerszy dylemat - czy Kościół katolicki powienien dostosowywać
        się do niedoskonałego świata rzeczywistego za cenę utraty wyrazistości i
        wiarygodności czy bronić niezmiennych zasad moralnych ryzykując odrzucenie.
        Dylemat, który z całą pewnościa nie dotyczy Palnicka i innych, którzy
        kościołowi katolickiemu życzą tylko źle.
    • andrzej105 potrzebny "XX zjazd" i krytyka błędów i wypaczeń 22.04.05, 13:16
    • edico Re: zarzuty wobec Jana Pawła II 01.07.05, 03:38
      Zapomniałeś o negatywnym stosunku Jana Pawła II do Paktów Praw Człowieka.
      • piotr7777 Re: zarzuty wobec Jana Pawła II 04.07.05, 21:42
        edico napisał:

> Zapomniałeś o negatywnym stosunku Jana Pawła II do Paktów Praw Człowieka.
        Kompletna bzdura.
        Może jakieś dowody.
    • andrzej105 Kaszpirowski to był dopiero cudotwórca , o ! 04.07.05, 21:41
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka