Dodaj do ulubionych

Harry Potter

IP: *.gazeta.pl 21.03.01, 13:24
Czy "Harry Potter" uszlachetnia i zachęca dzieci do dalszych lektur? Czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: KT Re: Harry Potter IP: 195.117.99.* 21.03.01, 14:46
      Dzieci nie czytają, siedzą przed komputerem, telewizorem - źle, dzieci czytają
      masowo coś co uznały za dobre na miare swoich wymagań czy potrzeb, też źle.
      Najgorzej jak dorośli chcą na siłę zrozumieć coś z czego dawno, wyrośli a
      wydaje im się, to takie proste bo dla dzieci. Mnie też Pipi wydaje sie dziś
      infantylna, ale to nie upoważnia mnie do wydawania uproszczonych opinii.
      Ciekawe czy zdaniem pana Czapińskiego popularność literatury fantasy to też
      dowód na infantylne i uciekające w krainę fikcji społeczeńswo. Gratuluję.
      • Gość: Malina Re: Harry Potter IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 21.03.01, 19:07
        KT kto to to jest ten Czapiński? I co on takiego wygaduje?
        Dzieci sa teraz bardziej oczytane niz dawniej, sa sprytniejsze, bardziej
        pojetne. Powinnismy byc dumni ze staja sie lepsi niz my. A Harry Potter to
        poprostu jeszcze jedna ksiazka (hej ! dorosli -ktora warto przeczytac by
        przypomniec sobie do czego sluzy wyobraznia). Lubie wspominac "ksiazki
        dziecinstwa" i choc czasem wydaja sie smieszne to jednak nie odbiera to moim
        wspomnieniom milej chwili.
        • Gość: skyscrap Re: Harry Potter IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 20:42
          wszystkie czesci przeczytalem w ciagu jednego tygodnia. Do czytania zachecila
          mnie wiadomosc, ze jeden z ksiezy we Wroclawiu na podstawie informacji od
          parafian uznal publicznie, bo podczas kazania, ze Harry Potter to ksiazka dla
          satanistow. I okazalo sie, jak czesto, ze to blad wydawac opinie na podstawie
          zaslyszanych opinii. ksiazka jest dla dzieci i doroslych. Dla dzieci, bo
          wprowadza ich w swiat fantazji i bajek w sposob bardzo dla nich interesujacy
          (opinia na podstawie zachowania moich dzieci - jeszcze nigdy nie widzialem ich
          tak bardzo zaczytanych, a ksiazka ta otworzyla im oczy na inne). Dla doroslych,
          aby powrocili na troche do mniej stresujacych czasow swojego dziecinstwa i z
          przyjemnoscia spedzili czas na niezobowiazujacej lekturze (sam przeczytalem
          trzy czesci w ciagu tygodnia urlopu).
      • Gość: Asen Re: Harry Potter IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 27.03.01, 00:42
        Nie wierzcie reklamie, to zwykly slogan, ze Harry Potter przywraca czytelnictwo
        wsrod mlodziezy, oczywiscie ksiazki sa niezle, taki "Nizurski pare lat
        pozniej", ale powrot do czytelnictwa? Spece o marketingu, zbyt wiele sobie
        przypisuja zalet. Warto o tym pamietac.
    • Gość: blumcia Re: Harry Potter IP: 213.241.7.* 21.03.01, 22:43
      Jestem naprawde zdiwiona sadami P. Czaplinskiego. Harry Pottery przeczytalam
      wszystkie w roznych jezykach: w zadnej mierze nie mozna powiedziec, iz
      trudnosci codziennego zycia nie odgrywaja tam roli. Swiat tych ksiazek jest
      zadzwiwiajaco podobny do naszego, jest szkola, czasami ciekawa, czasami nie,
      dobrzy i zli nauczyciele, dobre i zle dni. Reguły sa prawie identyczne, choc
      rozni sie wszystko w otoczeniu. Sa inne srodki, ktore wyskoczyly z niesamowitej
      wyobrazni autorki, i to dzieci fascynuje. Gdyby, tak jak pisze autor, swiat ten
      byl tak odlegly od naszego, bylby niezrozumialy i nieatrakcyjny. Jestem
      socjologiem i patrze na efekty: ile narysowanych rysunkow, ile stron
      internetowych (niech mi nikt nie powie, ze zaprojektowanie strony poswieconej
      swojemu ulubionemu bohaterowi, to to samo co grac w strzelajaca gre), ile
      quizzów. Sama mialam ochote niektore aspekty przedyskutowac. Czasami naprawde
      zastanawiam sie, czy autro artykulu przeczytal te ksiazki z dobra wiara.
      • Gość: ania Re: Harry Potter IP: 157.25.122.* 22.03.01, 09:09
        podoba mi się sformułowanie "przeczytałam Harry Pottery" - od razu widać że ta
        książka nie może być zła, rozwija nasz język, ubogaca

ja książki jeszcze nie przeczytałam - pierwszeństwo miał mój 13 letni brat,
        który:
        -ma 13 alt
        -kocha kompter i potrafi siedzieć przed nim godzinami
        -nie bardzo lubi czytać,
        -odłożył na książkę 25zł ze swego kieszonkowego (mógł kupić kasetę)
        -przeczytał poł książki w jeden wieczó, z gorączką i wypiekami na twarzy, które
        nie wiadomo były od czego-choroby czy emocji

jeżeli chłopak czeka na przywiezienie książki bo w naszym mieście skończył się
        nakład we wszystkich księgarniach, biblioteki są ogołocone i trzeba zapisywać
        się na listy a dzieciaki nie chcą pożyczać ukochanej książki to nie wierzę że
        jest zła!!!!!!!!
        • Gość: ethanol Re: Harry Potter IP: *.coh.org 23.03.01, 01:32
          Oczywiscie, ze kisazka nie jest zla. Jest fantastyczna. No ale coz, w Naszym
          Dzienniku napisali ze ksiazka jest szkodliwa dla dzieci, bo jest tam magia
          (czarna) i satanizm (zly czarnoksieznik). O ile mnie pamiec nie myli to
          wiekszosc basni jakie czytalem w dziecinstwie rozwiez zawiraly magie i jakie
          zlo.
          No ale dzielni obroncy wiary i polskosci nie odnoszac zadnych sukcesow
          politycznych sa coraz bardziej zfrustrowani, zacietrzewieni i nienawdzidza
          wszystkiego co odnosi sukces, a nie wyszlo od nich.

ethanol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka