angazetka 27.05.25, 17:32 Wybrano główną trójkę dzieciaków! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.asma Re: Nowe Pottery 27.05.25, 17:33 Że tak powiem serial Arabella już był Więc nie wiem czym się tak emocjonujesz Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Nowe Pottery 27.05.25, 17:36 Czym innym, ale jakoś nie dziwi, że nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowe Pottery 27.05.25, 17:50 Fajne dzieciaki. Obawiam się wszakże, że do wyglądu dziewczynki i tak się doczepią. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 27.05.25, 17:57 Mam nadzieję, że studio zapewni jej opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Nowe Pottery 27.05.25, 17:59 Za ładna na Hermionę IMO, podobnie jak Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:08 Dziewczynka ładna, rudzielec super, tylko Harry trochę, hm, trudno pozbyć się przyzwyczajenia do pierwszego 🙂 Sympatyczne, uśmiechnięte, niech im się dobrze pracuje i bawi przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:19 wszystko ok, ale....: 9X Fairness Cream Commercial Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:20 Nie unikną porównań. Oby ich nie hejtowano. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:28 Dla mnie nowy (choć to serial) Harry Potter skojarzył się z nowym "Znachorem". Leszek Lichota dobry, nawet więcej niż dobry, jednakże dla mnie "Znachor" to Jerzy Bińczycki. Podobnie z Harrym Potterem. Nowe dzieciaki mogą być świetne, niemniej jednak dla mnie Harry Potter to Daniel Radcliffe, Severus Snape to Alan Rickman, a Minerva Mc Gonnagall to Maggie Smith (koniecznie w wersji polskiej mówiąca wspaniałym głosem Wandy Mazurkiewicz) Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:49 Też myślę, że dla mnie ekranizacje Pottera to zawsze będą poprzednie filmy a nie nowy serial, nawet jeśli będzie miał fajnych aktorów i dobry scenariusz, ale pewnie już dla dla dzieciaków z pokolenia mojej córki, to bardziej będzie ten serial niż stare filmy Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Nowe Pottery 27.05.25, 19:11 A niekoniecznie, to tak jak z duma i uprzedzeniem.Zawsze wersja z lat 90tych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 18:53 Z wyglądu bardzo spoko dzieciaki, oby tylko ich, a zwłaszcza dziewczynę nie spotkała jakaś fala hejtu, bo "nie tacy ..." Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:20 Uważasz, że mój wpis jest przejawem hejtu? Nie jest. Ma prawo podobać mi się bardziej taka czy inna wersja filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:41 Przyznaję, że nie śledziłam, to na razie jedyne miejsce, gdzie o tym kastingu przeczytałam... smutne to, jeszcze bardziej, gdy mówimy o dziecku, ale też niestety było do przewidzenia😔 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:32 kaki11 napisał(a): > Przyznaję, że nie śledziłam, to na razie jedyne miejsce, gdzie o tym kastingu > przeczytałam... smutne to, jeszcze bardziej, gdy mówimy o dziecku, ale też nies > tety było do przewidzenia😔 Z tego co widziałam na FB to większość reakcji jest pozytywna. Ludziska raczej dalej nie mogą przeboleć Snape'a Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 07:29 Oczywiscie, ze tak. Czarny Snape jest absurdem i nadal do tego kazdy pije. Kazda inna postac bylaby ok, ale Snape? Ja daje jednak bardzo duzy kredyt zaufania. Tak samo ludzie reagowali, gdy widzieli czarnoskóry ród w Rodzie Smoka, a wyszło świetnie. Więc MOZE to tez jest jakis zamysł twórców i dlaczego nie? Przewrotnie i wbrew wiecznym utyskiwanion na netflixoze - to czarnoskóra postać będzie tą, którą się najmocniej nienawidzi. I będę oglądac na pewno, bo filmy uwazam za fatalne. Lubie jedynie 3 część. I zawsze marzyłam o serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Nowe Pottery 28.05.25, 10:21 Bo Snape musi mieć bladą, ziemistą skórę i tłuste włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Nowe Pottery 28.05.25, 10:13 Bo czarny Snape to jakieś kuriozum, zwłaszcza w świetle szumnych zapowiedzi, jakoby ten serial miał być naprawdę wierną adaptacją powieści. Kolejna odsłona absurdalnej poprawności politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:08 Mam wrażenie, że są bardzo podobni do poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:17 Fajne dzieciaki. Jestem ciekawa jaka będzie realizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:19 Wlasnie! Angazetka dawniej tyle dawałaś o filmach, może wrócisz do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:26 Trochę mnie małe dziecko zastopowało, ale dziś jest dzień z nową obsadą do Pottera i nową obsadą "Domku na prerii" <3 Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:28 Ok, znaczy się młoda podrośnie i wrócisz. Serio, parę filmów widziałam dlatego , że właśnie ty polecałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:29 Bardzo miło mi to czytać i postaram się kontynuować tradycję Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Nowe Pottery 27.05.25, 20:48 Oooo nowy "Domek..."? Uwielbiałam ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:31 grey_delphinum napisał(a): > Oooo nowy "Domek..."? > > Uwielbiałam ten serial. Też nie wiedziałam 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Nowe Pottery 28.05.25, 13:15 Ja też, ja też! Znaczy też uwielbiałam i też nie wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:25 Stare się nie zestarzały. Ten serial nie jest nikomu po Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:34 Stare przede wszystkim od piątego filmu nie są filmami, tylko streszczeniami książki, i to po łebkach. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:19 To tak jak cały Władca Pierścieni. I te lemingi to oglądają nie zważając na opinie forumowych krytyków filmowych 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:36 Fajne dzieciaki, bardzo sympatycznie wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
junebug Re: Nowe Pottery 27.05.25, 21:53 Fajne dzieciaki, ale wyglądają na starsze niż bohaterowie w pierwszej części książki (i aktorzy z filmów też). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 03:24 Nie jestem fanem serii więc może dlatego nie mam uprzedzeń. Moim zdaniem lepsze niz poprzednie - HP nie gdy mi się nie podobał widać że nie chcą powtórzyć błędu z poprzednią wersja i bardziej patrzą “co z nich wyrośnie”. Dla mnie te są bardziej autentyczne tamte były za ladne Odpowiedz Link Zgłoś
junebug Re: Nowe Pottery 28.05.25, 07:14 A to ciekawe, bo ja uważam że ta młoda obsada jest ładniejsza od filmowej. "Ron" w szczególności. A Daniel i Rupert nie wyrośli zbyt urodziwe IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 07:46 Nie widze zadnej poprawnosci. Bywam w Anglii dosyc często i akurat tak - Harry powinien być biały (ten dom na przedmiesciach). Ron raczej też (te rude włosy). Ale Hermiona absolutnie nie. Malfoy powinien być biały, bo to stary magiczny ród, i ja wiem, ze czystosc odnosi sie tam to zdolnosci magicznych, ale jednak nawet czarodzieje z innych krajów mogliby byc zbyt inni. Aczkolwiek… Dlaczego nie inaczej? Ale ci z rodzin niemagicznych juz absolutnie nie. Snape, z tego co pamiętam, mial tylko matkę magiczną. Ludzi wkurza, że był bardzo dokładnie opisany, ale litości - w wersji Rickmana był przystojny! Wcale nie chudy, z ziemistą cerà, włosy miał czyste itp. I tak naprawde to spokojnie mógł być czarny. Ja liczę na poszerzenie świata i tak - uwspółcześnienie. Tamten był w latach 90tych! Sam cykl uważam za fenomenalny i uważam, powinien być przerabiany w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 07:49 Hermiona też była opisana jako biala. Każdy kto nie był biały był opisany jako kolorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 07:52 A Malfoyowie mogliby być żółci. Nikt by tego lepiej nie zagrał niż jakiś nadęty Chińczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:21 Malfoy. Stare chińskie nazwisko z prowincji Guangdong 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 08:14 Ale to nie ma znaczenia dla świata przedstawionego. Znaczenie ma wtedy, kiedy siada logika, czyli w Wiedzminie czy Pierscieniach Władzy. Jak się posłucha tych strasznych rasistów krytyków, to tam wcale nie chodzi o inny kolor skóry, tylko robienie współczesnego Nowego Jorku ze średniowiecza (przy jednoczesnym porzuceniu problemów Nowego Jorku). Ale przecież łatka „rasiści” jest taka prosta. Harry Potter jest współczesny i tutaj logika została zachowana. Bardzo tradycyjny dom na przedmieściach i co ludzie powiedzą oraz rudzielce. Znakiem rozpoznawczym Hermiony były „bushy hair”. Na dobrą sprawę to ona afro by mogła mieć. Zresztą wystarczy wpisać to w google i co wyskakuje? I tak, to jest dla czarnoskórych problem, tak jak dla Hermiony. Bushy hair to nie piękne loki. Odpowiedz Link Zgłoś
junebug Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:42 A akcja wiedźmina czy władcy pierścieni toczy się w średniowieczu? Czy w wymyślonych przez autorów krainach i realiach nieodpowiadających żadnej epoce? Twoja wypowiedź to typowa wypowiedź rasisty co się zasłania realizmem czasów, bo przecież "elfy były białe". Nie wspominając już o tym, że jeśli będziemy się trzymać koloru skóry pasującego to realiów historycznych czy realiów czasów w których powstała książka/film to osoby o skórze innej niż biała nigdy nie zagrają w klasykach czy remakach. A to nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:54 Ale elfy to element mitologii i legend europejskich, nie afrykańskich. Gdyby w jakimś filmie występował Mzimu to jak najbardziej powinien być grany przez kolorowego aktora. Wystarczy że Wakanda stała się światowym pośmiewiskiem i generatorem memów 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowe Pottery 28.05.25, 10:35 Gdzie to ta Wakanda tym pośmiewiskiem była? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 28.05.25, 11:36 marecky81 napisał(a): > > Wystarczy że Wakanda stała się światowym pośmiewiskiem i generatorem memów 😁 Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:55 W realiach, w których istnieją małe, zamknięte, wyizolowane społecznosci, które boją się obcych. I istnieją nie od wczoraj, że zebrała się grupka nagle i się zamknęła, tylko od wiekow. Niemal chów wsobny. A raczej na pewno chów wsobny. I w takich społecznościach są czyści biali, czyści żôłci i czyści czarni. Czyli co? Nie mieszają się? Pilnują czystości rasy? Czy w tym świecie zawsze było tak wymieszane (a przeciez to nie jest świat samolotów, to świat, gdzie podróże trwają tygodniami)? A jesli tak, to właśnie - skąd czyści biali? To taka logika. Czarny elf jest najbardziej spoko, ale jesli okazuje sie, ze cale zycie mieszkal wśród bialych elfów (którzy to pełnią, jako biali, najwyzsze funkcje) to jak to sie stalo, ze jest czarny? I dlaczego to biale elfy pełnią najwyższe funkcje, czy czarni są gorsi? (To są zarzuty tez czarnoskórej społecznosci, wystarczy wyjsc poza hasło „rasizm”) Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 28.05.25, 08:24 Kiedy robiono Przeklęte dziecko w teatrze i obsadzono czarną Hermionę, Rowling powiedziała, że w książce nie ka nic, co by temu przeczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Nowe Pottery 28.05.25, 15:00 Nie, żeby to miało jakieś wielkie znaczenie, ale >Harry powinien być biały (ten dom na przedmiesciach) To nie był jego dom, tylko ciotki i wuja, jak już trzymamy się takiego argumentu. >Ale Hermiona absolutnie nie. Pomijając fakt, że ta dziewczynka przecież jest biała, może z ciemniejszą karnacją, to tak. Po pierwsze, Hermiona urodziłą się w 1979 roku, a nie w 2025. Po drugie, JKR zawsze podkreślała kolor skóry, jeśli bohater był niebiały. Czarnoskóry był Dean, Lee Jordan, Angelina. Więc przy głównej bohaterce na pewno też by to podkreśliła. >Snape, z tego co pamiętam, mial tylko matkę magiczną. Snape urodził się na początku lat 60 na angielskiej prowincji, nie wiem czy było tam wtedy wielu niebiałych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 28.05.25, 15:02 > . Więc przy głównej bohaterce na pewno też by to podkreśliła. Jak pisałam wyżej, mówiła, że nic nie wskazuje na to, że nie mogła być niebiała Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 23:22 Z krzaków wyłoniła się blada twarz Hermiony czy coś podobnego padlo Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nowe Pottery 28.05.25, 08:24 bulzemba napisała: > Poprawność polityczna i tyle. > Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Nowe Pottery 28.05.25, 09:22 Granger to raczej nie jest cyganskie nazwisko 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowe Pottery 28.05.25, 10:36 A po czym wnosisz, że dziewczynka jest Cyganką?... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 23:23 Chyba zwariowałeś. Polecam wygooglac jak wyglądają cyganie. Przypominam że angielskiego cygana grał Brad Pitt Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowe Pottery 28.05.25, 23:23 Nie. Ona była szatynką raczej. Myszata. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Nowe Pottery 28.05.25, 23:31 "lots of bushy brown hair". Na pewno nie ruda. Odpowiedz Link Zgłoś