Dodaj do ulubionych

Niech żyje Kaczyński!!! Niech żyje cenzura!!!

07.05.05, 20:57
Czy o cenzurze decyduje wysokość kwoty?
Tu: pół miliona złotych?
Pani redaktor Agnieszka Kublik w "Gazecie Wyborczej" podała - cytuję -
"zarząd TVP debatował, czy może ją w ogóle wyemitować. W końcu uznał, że
odmowa nadania reklamy PiS byłaby cenzurą."
Cenzurą? No, proszę. To jest wiadomość!
W marcu 2003 roku usiłowałem zamieścić PŁATNĄ REKLAMĘ mojej książczyny
o "Gazecie Wyborczej" (wymieniam w porządku alfabetycznym): w "Gazecie
Polskiej", "Metropolu", "Naszym Dzienniku" (ojciec
Rycyk!), "Newsweeku", "Polityce", "Rzeczpospolitej" oraz "Wprost".
WSZYSTKIE redakcje odmówiły druku tego inseratu. Nikt do tej pory nie napisał
o tym fakcie ani słowa.
Treść reklamy (oraz cała historia) jest podana pod:
www.remuszko.pl/gw/?page=matrix
P.T. Czytelników FK pozdrawiam serdecznie i z respektem: :-)))
Obserwuj wątek
    • niepoprawny1 JKM nie wiedział. 07.05.05, 21:12
      Rozmawiałem z Januszem Korwinem-Mikke na temat pana sprawy. Powiedział, że zna
      pana osobiście, ale twierdził, że nie wiedział o książce i odmowach reklamy.
      To pokazuje jak ważna jest informacja i dostęp do mediów. Ja o sprawie
      dowiedziałem się z tego forum.
      • stanislaw_remuszko JKM nie wiedział? 07.05.05, 22:32
        >>>Tak oto dyktowaną strachem przed potęgą "Wyborczej" zmowę milczenia wokół
        książki (a więc i pogardę wobec własnych odbiorców) zademonstrowały solidarnie
        i bez żenady [tu dużo imion, nazwisk i tytułów], m.in. bezkompromisowy i
        nieustraszony UPR-owski "Czas Najwyższy!" (redaktorzy Stanisław Michalkiewicz i
        Janusz Korwin-Mikke)...<<< - patrz wydanie II, str. 242.
        W roku 1999 Staszek Michalkiewicz powiedział mi - czego nie zapomnę do końca
        życia - że pan JK-M w ostatniej chwili zdjął mu gotową do druku recenzję mojej
        książczyny z łamów "CzN!".
        Panu niepoprawnemu1 zazdroszczę niewinności.
        Stanisław Remuszko
    • czur-czur-ra dziwna wybiórczość 08.05.05, 01:09
      Skoro zamieszcza się nawet reklamy Tymińskiego, a "Staszek" Michalkiewicz wciąż
      straszy swoim piórem i swoim ryjem, to nie rozumiem, dlaczego akurat Pana reklam
      nie chcą zamieszczać.
      • kropekuk Na portalu GW byl i pan Remuszko ;) 08.05.05, 01:16

• tommix Re: dziwna wybiórczość 10.05.05, 19:09
        Mitomanstwa i megalomanii nie zrozumiesz. Ja mozna jednynie leczyc, choc z
        marnymi efektami...
    • joannabarska Re: Niech żyje Kaczyński!!! Niech żyje cenzura!!! 08.05.05, 02:02
      Piszesz "książczyna". Moze tu jest odpowiedz na Twoje pytanie?
    • stanislaw_remuszko Co na to pani Kataryna? 08.05.05, 12:29
      Przypomniało mi się, że ze dwa lata temu na tym forum ktoś (może ja? ale chyba
      ktoś inny) krytykował wymienione redakcje za odmowę zamieszczenia tej mojej
      płatnej reklamy, i wtedy zasłużony autorytet FK (to broń Boże nie ironia), pani
      kataryna.kataryna, stanęła murem za tymi redakcjami, w obronie ich decyzji.
      Radbym wiedzieć, jakie jest dziś stanowisko pani Kataryny wobec płatnej reklamy
      Jarosława Kaczyńskiego. Może, zdaniem pani Kataryny, istnieje w tej kwestii
      ZASADNICZA RÓŻNICA między mediami publicznymi a prywatnymi? A może pani
      Kataryna zmieniła przez te dwa lata swoje stanowisko?
      Miłych czytelników FK pozdrawiam serdecznie i z respektem :-)))
      Stanisław Remuszko
      • goniacy.pielegniarz Może się wtrącę 08.05.05, 12:43
        Czy media prywatne mają prawo do wybierania sobie reklam według własnych kryteriów?
        Oczywiście inną sprawą jest to, z jakich powodów odrzuca się pewne reklamy. Nie
        znam sprawy i nie wiem, co było powodem odrzucenia akurat tych reklam. Może to
        niechęć do reklamowania akurat tej książki z powodów polityczno-towarzyskich, a
        może woleli reklamować akurat co innego. Nie wiem, nie znam sprawy i żadnego
        scenariusza nie wykluczam(choć zgodne odrzucenie przez wszystkie redakcje
        sugeruje, że nie był to przypadek).
        Media publiczne nie mogą, a przynajmniej nie powinny odrzucać reklam z powodów
        politycznych, tak samo jak nie powinny burzyć równowagi w dostępie do głosu
        polityków, co robiła dzielnie TVP za rządów Kwiatkowskiego.
        Nie chcę przez to powiedzieć, że media prywatne nie powinny obowiązywać żadne
        standardy i nie powinniśmy ich oceniać z powodu ewentualnej cenzury, tylko że
        moim zdaniem media publiczne są w innej sytuacji właśnie dlatego, że są
        publiczne a nie prywatne i wszyscy na nie płacimy. Choć nie wiem, po co one
        istnieją.
        • stanislaw_remuszko Proszę bardzo. 08.05.05, 20:42
          www.remuszko.pl/gw/?page=matrix
          Skoro wykazuje Pan życzliwe zainteresowanie oraz nie zna Pan sprawy, uprzejmie
          sugeruję, aby zechciał Pan poznać jej istotę za pomocą fragmentu listu
          otwartego do dziennikarzy i polityków sprzed równo dwóch lat (link załączam).
          Przypuszczam, że lektura fragmentu zaczynającego się od zdania: "Odpowiedzmy
          teraz na pytanie, gdzie należy zamieścić reklamę, aby dotrzeć do jak
          największej liczby zainteresowanych odbiorców?", a kończącego się
          zdaniem: "Trzy lata później, gdy tak potraktowany autor próbował złamać tę
          blokadę przy pomocy płatnych ogłoszeń, pisma zajmujące ponad 90% rynku równie
          solidarnie odmówiły druku inseratów." - zabierze WSzPanu góra minutę.

I jako zupełny już drobiazg dodam, że od ponad dwóch lat toczy się w tej
          sprawie siedem absolutnie precedensowych i sensacyjnych procesów o cenzurę, o
          których doskonale wiedzą media, tylko "jakoś" nie informują o tym swoich
          własnych odbiorców. Procesy te zostały ostatnio praktycznie zawieszone w
          oczekiwaniu na odpowiedź Sądu Najwyższego, do którego warszawski Sąd Apelacyjny
          skierował 15 listopada 2004 kluczowe pytanie prawne. [Jeśli kogoś to jeszcze
          interesuje, polecam: www.remuszko.pl/kobialka]

Co się stanie, jeśli redakcje te procesy przegrają i otrzymają PRAWOMOCNY
          SĄDOWY NAKAZ zamieszczenia inkryminowanej reklamy? Aż strach pomyśleć...

Pozdrawiam Szlachetnego Pana serdecznie i z respektem, gratulując zarazem
          pomysłowości panu Jackowi Kurskiemu oraz odwagi panom Jarosławowi Kaczyńskiemu
          i Janowi Dworakowi.

Stanisław Remuszko
          • niezalogowany_ranek BTW: czy kataryna wirtualnie żyje? 08.05.05, 22:52
            Ktoś ją widział na FK?
          • nocnylot Re: Proszę bardzo. 09.05.05, 03:30
            Na jakiej podstawie liczy pan na wyrok skazujace prywatna firme do zrobienia
            czegos na co nie ma ochoty??? Na szczescie zyjemy w demokracji i tego typu
            zakazy sie juz skonczyly!!!
            Przegladalem panska strone, przeczytalem prawie wszystko i wcale mnie nie dziwi
            zachowanie wydawcow. Na ich miejscu zrobilbym to samo!
            nl
            • nocnylot Re: Proszę bardzo. 09.05.05, 03:33
              A poza wszystkim klamie Pan i manipuluje mowiac, ze nie ma ksiazek o
              narodzinach GW. Ja przynajmniej w swojej domowej biblitece posiadam jedna taka
              pozycje. Jej autorem jest Pawel Smolenski.
              nl
              • niezalogowany_ranek Re: Proszę bardzo. 09.05.05, 04:05
                Jaki tytuł nosi ta książka red. Smoleńskiego? Kiedy została wydana? Gdzie
                mozżna ją kupić? Ile kosztuje?
                • podkurek Re: Proszę bardzo. 09.05.05, 22:28
                  GWno to kogo obchodzi
                  • stanislaw_remuszko Też tak uważam. 10.05.05, 13:53
                    • nocnylot Re: Też tak uważam. 10.05.05, 19:06
                      No jasne. Najlepiej powiedzic "gowno mnie to obchodzi" gdy jest sie przylapanym
                      na klamstwie...
                      nl
                      • chilum Re: Też tak uważam. 10.05.05, 20:40

> No jasne. Najlepiej powiedzic "gowno mnie to obchodzi" gdy jest sie przylapanym na klamstwie...

I ucichł i pretensje znikneły.
                        To typowy objaw na FK w przypadku złapania usera na kłamstwie.
                        Znika na czas kiedy wątek przesunie się na np. 126 miejsce.

A potem prosi o niearchiwizowanie wątku ,albo twierdzi,że to nieistotne jest,tzn. to ,że kłamał i został na kłamaniu przyłapany.
                        To akurat nie o userze ,który założył ten wątek ta historyjka,aczkolwiek jest typowa dla niektórych aktwywistów na FK.
                        • stanislaw_remuszko Szanowny Panie Chilumie, tak uważam naprawdę. 10.05.05, 21:59
                          (choć za "podkurkiem"): że ta sprawa nikogo praktycznie nie obchodzi. Prócz
                          paru narwańców takich jak ja.
                          Z respektem i dobrymi życzeniami :-)
                          S.R.
                • nocnylot Re: Proszę bardzo. 10.05.05, 19:04
                  Ja mam francuskie tlumaczenie tej ksiazki - "Gazeta Wyborcza, miroir d'une
                  démocratie naissante". Wydane zostalo przez szwajcarskie wydawnictwo Noir sur
                  Blanc w 1991 roku. Kupic ja mozesz w kazdej dobrej ksiegarni na swiecie podajac
                  ten kod (ISBN: 2882500289). Dostepna jest tez chociazby w www.amazon.ca
                  i www.amazon.fr. W tym ostatnim kosztuje niecale 20 euro.
                  nl

• the.bill1 Panie Remuszko, a czmu nie zwróci sie Pan 10.05.05, 16:03
      do instytucji takich jak Fundacja Helsińska, rzecznika praw obywatelskich i
      innych instytucji. Niech pan zgromadzi dowody na dyskryminacyjne praktyki i
      opisze to na forach. Fora internetowe sa dobra metodą. Ja np. moge to przenieśc
      na zajęcia ze studentami. Warto. Prosze próbować.
      • czur-czur-ra Re: Panie Remuszko, a czmu nie zwróci sie Pan 10.05.05, 16:36
        Ja np. moge to przenieśc
        > na zajęcia ze studentami.

Wykłada Pan psychologię?
        • tommix Re: Panie Remuszko, a czmu nie zwróci sie Pan 10.05.05, 19:10
          Bardziej adekwatna bylaby chyba psychiatria... hehe...
      • wanda43 Re: Panie Remuszko, a czmu nie zwróci sie Pan 10.05.05, 19:25
        Fundacja Helsinska = zgoda,co do RPO,rownie dobrze mozna sie zwracac do
        tartaku.Takie sa moje doswiadczenia.
        • czur-czur-ra dobry pomysł! 10.05.05, 19:28
          > rownie dobrze mozna sie zwracac do tartaku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka