Dodaj do ulubionych

Polska wiza za łapówkę

11.05.05, 07:05
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • jaremma [...] 11.05.05, 07:50
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • bobasek_i_cala_klasa Lepiej zobaczcie jak Irlandczycy maja nas juz dosy 11.05.05, 07:51
      dynamic.rte.ie/quickaxs/9news.smil
      gdzies tak w polowie newsa
    • chocim Re: Polska -kto jest Ministrem Spraw Zagranicznych 11.05.05, 08:02
      Ale syf mamy jedna banda
      • niewir Re: Polska -kto jest Ministrem Spraw Zagranicznyc 11.05.05, 09:24
        chocim napisał:

> Ale syf mamy jedna banda

Obecnie ministrem spraw zagranicznych jest działacz SLD (Sojuszu Lewych Dochodów).
        • vontomke wywalić konsula na zbity pysk 11.05.05, 12:31
          To hańba i żenada dla polskiej dyplomacji, że Polski konsulat okrada tych
          biedaków. W ogóle jestem za zniesieniem wiz dla Ukraińców.
          • zgierzak Re: wywalić konsula na zbity pysk 13.05.05, 21:58
            ne jestem za zniesieniem bo obowiązują nas inne umowy. Sprawny system kontrolny,
            ;wprowadzenie limitów przekroczeń granicy - np. raz na miesiąc. Lub
            weryfikowalne uzasadnienie dla wahadłowców.
    • robal_pl Re: Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 08:18
      tylkopolityka.pl napisał:
      > 40 dolarów to chyba niezbyt wygórowana cena?
      > tylkopolityka.pl

Pomyśl w ten sposób: zapłaciłbyś za wizę 2000 zł ? Bo to mniej więcej tak
      wychodzi w przliczeniu na wartość w Polsce.
      • konread Re: Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 09:29
        Dokładnie, są ludzie którzy tam zarazbiają nawet po 20 dol/msc. A wydawać by się
        mogło że przynajmniej w polskich konsulatach i ambasadach korupcji nie ma:-(
      • olka_krakow Re: Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 12:53
        > > 40 dolarów to chyba niezbyt wygórowana cena?

> Pomyśl w ten sposób: zapłaciłbyś za wizę 2000 zł ? Bo to mniej więcej tak
        > wychodzi w przliczeniu na wartość w Polsce.

40 dolarow na Ukrainie, to w dzisiejszych czasach nic. Poza tym, do Polski nie
        jezdza ludzie biedni, bo nie stac ich na bilet. Co, oczywiscie, nie
        usprawiedliwia korupcji pod konsulatem.
    • pawel8 Re: Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 08:20
      "Wiza dla tysięcy Ukraińców jest przepustką do raju: żyją za 50-100 dol.
      miesięcznie, w Polsce zarobią więcej w tydzień" Wrażenie,że ci dziennikarzyny
      są z Niemiec lub Szwajcarii. Mam wielu samotnych sąsiadów emrytów na osiedlu,
      którzy "na rękę" dostają 700-900 zł. Z tego czynsz wynosi 400 zł, telefon min.
      60 zł, gaz i prąd 120, na życie zostaje 120 -320 zł!!! I nie przy cenach
      ukrainskich lecz polskich.
      Natomiast jeżeli chodzi o pracowników konsulatu we Lwowie to radziłbym wymienić
      personel polski oraz konsula, który stanowczo sobie z sytuacją nie radzi.
      Powinno powstać również co najmniej kilka lub nawet kilkanaście dodatkowych
      konsulatów. Wprowadzając wizy chyba powinien sobie ktoś zdawać sprawę,że kilka
      osób NIE JEST w stanie wydać DZIENNIE ponad tysiąc wiz!!!! To po prosu MUSI
      wyglądać tak jak wygląda!!!
    • kot.behemot Wystawić 10 biurek przed konsulat... 11.05.05, 09:06
      I wbijać wizy, jak leci. Wstyd tak traktować sąsiadów.
    • niewir JAKĄ DOLĘ OTRZYMUJĄ POLSCY DYPLOMACI? 11.05.05, 09:21
      Nie wierzę, żeby preceder odbywał się bez udziału Polaków. Jestem tylko ciekawy jaki procent wręczanych łapówek wpada do kieszeni polskich "dyplomatów". Trudno się dziwić Ukraińcom - oni dają łapówki, żeby później zarobić na chleb. Czy polskim dyplomatom na Ukrainie też brakuje na kromkę chleba?

Interesująca byłaby opinia polskiego ministarstwa spraw zagranicznych...
      • m15 Re: JAKĄ DOLĘ OTRZYMUJĄ POLSCY DYPLOMACI? 11.05.05, 09:38
        przeciez to czerwoni ,w genach maja korupcje ,nawet na wizach musza
        zarabiac ,panowie prokuratorzy czas na wasze dzialania,czekamy na wyjasnienie
        sprawy
    • travel_wawa Przecież to było do przewidzenia... 11.05.05, 09:23
      Zaskoczyło mnie tylko w tym artykule, że tak tanio.
      Moi znajomi Ukraińcy za ominięcie kolejki zapłacili 100 USD ( we Lwowie ),
      fakt, że to było rok temu. Może rynek sie nasycił wizami i są to już ceny
      promocyjne. Ciekawe, czy są zniżki dla stałych klientów....

Podobnie, obawiam się, sprawa ma się z granicą.
      I co ztego, że na okres letni Ukraina znosi obowiązek wizowy dla pozostałych
      państw UE ( z Polską jes umowa stała: my bez wiz, Oni za darmo).
      Przecież żaden turysta nie zechce stać kikunastu godzin w kolejce lub dać
      łapówkę mafii kolejkowej. Ludzie wolą te pieniądze, nawet jak je mają, wydać
      inaczej.

Miałem w planach wyruszyć z dziećmi samochodem na tydzień w Karpaty ukraińskie.
      Wydam jednak te pieniądze na Słowacji.

Podobnie nici z dwóch weekendowych wypadów do Lwowa i Szacka.

Lekko licząc wydałbym na Ukrainie (wakacje + te weekendy) ok. 1500 - 2000 PLN.
      Zarobią Słowacy, Ukraina straci. Sądzę, że przez tę skorumpowaną granicę ten
      kraj traci grube setki milonów euro, od potencjalnych wycieczkowiczów.

Miałem nadzieje, że Pomarańczowa Rewolucja cos tu zmieni.
      Szkoda....
      • msf13 Re: Przecież to było do przewidzenia... 11.05.05, 10:06
        ja też uważam, że pracownicy konsulatu mają udział w zyskach. Cały problem
        kolejek mozna rozwiązać bardzo prosto i bez korupcji wzorując sie na zwyczaju
        wprowadzonym przez konsulat USA w Krakowie przed rokiem 1989. Tez były kolejki
        i przepychanki, ale w pewnym momencie do tłumku, który się uzbierał zaczął
        wychodzić urzędnik i spisywać ludzi dając im od razu termin, czyli dzien i
        godzinę. Nie były to terminy krótkie, ale unikało się w ten sposób koczowania
        na ulicy. Nie wiem co robili ci, ktorym sie bardzo spieszylo - chyba musieli
        przedstawiac jakies dodatkowe dowody na to, ze sprawa jest pilna. Z tego co
        wiem, system funkcjonowal dobrze. Może ktos oswieci naszych dyplomatów we
        Lwowie i Łucku.
      • niezapowiedziany Re: Przecież to było do przewidzenia... 11.05.05, 18:33
        Miałem w planach wyruszyć z dziećmi samochodem na tydzień w Karpaty ukraińskie.
        > Wydam jednak te pieniądze na Słowacji.
        >
        > Podobnie nici z dwóch weekendowych wypadów do Lwowa i Szacka.
        >
        > Lekko licząc wydałbym na Ukrainie (wakacje + te weekendy) ok. 1500 - 2000 PLN.
        > Zarobią Słowacy, Ukraina straci. Sądzę, że przez tę skorumpowaną granicę ten
        > kraj traci grube setki milonów euro, od potencjalnych wycieczkowiczów.

dlaczego za korupcje pod polskim konsulatem masz zmieniac swoje plany? nie
        rozumiem tego. nie dosc wlasnie, ze sa okradani (fakt, ze przez swoich, ale
        jestem ciekaw czy to nie jest zmowa z naszymi urzednikami) to jeszcze nie
        bedziesz ich 'karal'? bez sesnu.
        • travel_wawa Nie zamierzam nikogo karać.Ukraińcy karzą się sami 11.05.05, 23:05
          ...a ściślej mówiąc władze Ukrainy, nowe władze, które popieraliśmy podczas
          Pomarańczowej Rewolucji.

Łapówkarstwo pod konsulatem to jedna strona medalu, drugą jest pobliska granica
          (Szehyni/Medyka, Krakovec/Korczowa, Rava Rus'ka/Hrebenne).

Nie nazywaj "karaniem kogokolwiek" mojej nie tylko niechęci, ale też
          NIEMOŻNOŚCI fundowania dzieciom kilku lub kilkunastogodzinnej gehenny w kolejce
          na granicy.

Nie spodziewałem się, że na granicy z Ukrainą szybkość odprawy z dnia na dzień
          zrówna się z granicami wewnętrznymi ( gdzie się macha dowodem, albo i to nie).
          Ale ilość przejeżdżających samochodów i autokarów przez Hrebenne w
          rzeczywistości jest taka, że spokojnie wystarczyłoby pół godziny na wszystko. I
          nie, żeby służby na przejściu miały pracowac dwa razy szybciej...chodzi o to,
          żeby pracowały W OGÓLE. Moja obserwacja ok trzygodzinna (wjeżdżałem z Ukrainy
          autokarem rejsowym) utwierdza mnie w przekonaniu, że nie jest to nawet strajk
          włoski, lecz rozmyśla działalność we współdziałaniu z mafią zbierającą
          haracze "przy bramie".

Najlepszą i najbardziej wyrazistą wizytówką każdego kraju jest jego granica.

• nikola_piterski2 Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 09:57
      Co cie zmeni "pomaranczowa rewolucja", ktora wydarzyla sie za swego rodzaju
      lapowke?
    • heraldek Tam gdzie Polak , tam korupcja... 11.05.05, 09:59
      ...dziwic tylko moze slepota Unii, wierzyla i
      nadal chyba wierzy, ze czlonkowstwo Polski w EU
      ucywilizuje ten kraj...
      Amerykanie zludzen juz nie maja i wiz nie zniosa...
    • elusia2004 korupcja 11.05.05, 10:45
      Prostytucja w urzędowym mundurku... "nikt sie nie skarży-przestępstwa nie ma" -
      co za szambo!!! Czyżby było w tym coś dziwnego? -fakty są nieistotne...
    • antec13 Wszedzie podobnie 11.05.05, 10:54
      Polska nie jest wyjatkowym krajem... W szwajcarskiej ambasadzie w Kolumbii
      wymieniono kilku pracownikow wlasnie za korupcyjne "przyznawanie2 wiz...
      Kosowo: wiza do Szwajcarii kosztuje 2500 euro. Biora lapowke albanscy
      pracownicy ambasady. Scisk.
      • otwarte-oko Re: Wszedzie podobnie-PRAWDA 11.05.05, 17:06
        A w Warszawie, w Ambasadzie Hiszpanskiej - kto bierze od ludzi, ktorzy
        wyjezdzaja na zbiory truskawek?
        Popytajcie w kolejce!

Jest to wina personelu konsularnego, ktore ma wszystko w d....
    • tom1003 Lwów: Polska wiza za łapówkę 11.05.05, 11:34
      a po co te wizy?????? odpowiedzialnosc w pierwszym rzędzie spada na Unię
      Europejską. Znieść wizy dla Ukrainy!!!
    • vontomke po jaką cholerę wymagamy od nich wiz? 11.05.05, 12:27
      To pracowity i uczciwy naród, takich ludzi powinniśmy witać z otwartymi rękami.
    • zgierzak Złomociąg doniecki. 11.05.05, 12:48
      Zorganizowana banda paliwowa z szefami w wypasionych terenówkach przerobiła
      międzynarodowe przejście graniczne do EU w Rawie Ruskiej/Hrebenne w paliwowy
      złomociąg. Jako medium przesyłowe używane są kolumny wołg i ład do benzyny a do
      ropy - złomy busy różnej maści. Doskonała organizacja kolejki i podkarmieni
      zielonką osobnicy w mundurach ukraińskich, a także liczni żołnierze w czarnych
      uniformach bandyckich zapewniają wysoki przepust surowca. Stałem na przejściu 8
      godzin i ekipa obróciła 4-krotnie. Przepompownia po naszej stronie. Przez
      przejście przejeżdzają wahadłowo całe grupy "Max-Max" a czasami jakiś normalny.
      Całe szefostwo na donieckich rejestracjach, mrówki paliwowe na lokalnych. Może
      by się ktoś zajął takim naftowym terminalem. Bo nie da się wrócić ze Lwowa bez
      wścieku.
    • mrrek o jakości polskich służb konsularnych 11.05.05, 19:27
      i dyplomatycznych napisał, w ubiegłym bodajże roku (może dwa lata temu, nie
      pamietam), list otwarty do niejakiego Cimoszewicza, wtedy ministra spraw
      zagranicznych, nieżyjący juz, świętej pamięci Edward Miskal, Prezes Kongresu
      Polonii Amerykańskiej. Listu tego w naszej prasie nie uświadczyłeś, żadne
      wybiórcze, zadne rzepy, go nie odnotowały. Być może informacje te mogły sie
      pojawić w prasie katolickiej, pełniącej u nas rolę prasy narodowej. W tym liscie
      otóż, Pan Edward Moskal, zwrócił się do Cimoszenki jako do URZĘDNIKA
      Rzeczpospolitej Polskiej, żądając właściwej pracy jego i personelu mu
      podległego. Żądając wręcz pracy - a nie prób rządzenia Polonią i dzielenia
      Polonii. Żądał tego w bardzo ostrych słowach, przywołując znane ogólnie (jednak
      niestety tylko tam, w Stanach i Kanadzie) fakty złej i lekceważącej pracy
      polskich placówek konsularnych. Przywołał, miedzy innymi, przykład akcji "praca
      i wypoczynek" (nazwy nie pomnę), skierowanej do młodzieży akademickiej, akcji,
      która w wielu przypadkach, tam, w Stanach Zj. była źle zorganizowana. Ludzie
      wręcz lądowali na bruku bez pracy i bez pieniędzy. I oczywiście poslkie
      konsulaty nie pomogły nic - lub prawie nic. Pomóc musiała Polonia, poprzez swoje
      organizacyjne organy. Po tym liście, a może nawet trochę wcześniej, fetowany
      uprzednio prezes Moskal został okrzykniety "antysemitą" (pewnie był
      nieuprawniony do wypowiedzenia słowa "Żyd") i oczywiście przez naszą europejska
      "elytkę" zdezawuowany. Najlepsze określenie, które go spotykało to było słowo
      "kontrowersyjny". Odbiegłem trochę od tematu, ale na tym przykładzie widać
      najlepiej o jakości pracy naszych "urzędników", pożal się Boże. No cóż, do tej
      pracy, kierują te same "elytki"; ich szefem (słuzb konsularnych) był też nasz
      czołowy przedstawiciel tychże elytek, prof. Geremek, potem kolejni, aż do tego
      najlepszego, Cimoszewicza. Elyki urzędnicze są takie same, jak elytki, które
      tych urzędników do pracy kierują. A ponieważ nikt ich nie kontroluje i nikt
      jednego czy drugiego złodzija z hykiem nie wypieprzy na bruk - no to
      złodziejstwo kwitnie, a mafia rządzi. Kto protesuje - staje się w najlepszym
      razie oszołomem. I tylko midousty trwa i trwa i trwać będzie wiecznie, apo
      smierci okrzykną go świętym, tak jak, nieledwie, swiętym został nasz czołowy
      harcerz i trockista.
    • 1sz-truten to ostatnie chwile 11.05.05, 19:55
      za kilka miesiecy zmieni sie obsada konsulatu wiec trzeba sie nachapac ile
      wlezie co tu wiecej komentowac, jak ktos wchodzi do konsulatu z plikiem
      paszportow to jak mozna wytlumaczyc ze spelnil wszystkie wymagania
      oto cala polska skorumpowana i zgnila
      nawet za granica tak smierdzi ze strach wracac , a ja myslalem ze bedzie
      lepiej, lepiej bedzie jak nastepny stalin lub hitler zrobi pozadek

konsul ma w dupie dziennikarzy , olewa wszystkich totalnie
      bo jak inaczej wytlumaczyc te metne wypowiedzi,
      przepustka do EUROPY PRZEZ LAPOWKE DANA POLSKIM KONSULOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      wstyd w uni
    • grazynaslawinska6 Lapowki to nie nowosc w tym kraju 11.05.05, 21:28
      Zeby zmienic ten stan rzeczy to trzeba by zamknac wszystkie biura,poniewaz od
      lat lapowki zaczynaja start z biura dla cudzoziemcow.Walka ztym elementem
      trwa ,ale widac malo efektywnie.Trzeba zaczac analize od sredniowiecza.Ale nie
      wszyscy kradna ,to juz sa wyrafinowane osoby w tych zagadnieniach.Dlatego
      wszedzie rozwija sie nedza,ktora widac jest wygodna dla wiekszosci.
    • hydros Jest to tam zjawisko normalne i być może zostało . 12.05.05, 00:20
      by zmniejszone gdybyśmy otworzyli tam kilkaset punktów wizowych.Pracowałem na
      Ukrainie kilka lat i bez "wziatki" trudno było coś załatwić, a zakupy robiło
      się zawsze "iz pod poła".Teraz jest jeszcze gorzej.A dziennkarze niech sie
      zastanowią jak to jest możliwe, że polskie bazary zawalone są papierosami i
      wódką ze wschodu, to już nie jest detal, to przemyt na wielką skalę.
    • jajaworski Jak to dostaje sie wizy w bardziej cywilizowanych 12.05.05, 13:58
      W krajach bardziej cywilizowanych niz Polska czyli np. Wenezuela i Republika
      Poludniowej Afryki, obywatel Polski otrzmuje wize w ciagu 2-ch minut na
      przejsciu granicznym. Czy Polska nie moglaby wprowadzic takiego systemu dla
      Ukraincow?
      • olewin Re: Jak to dostaje sie wizy w bardziej cywilizowa 14.05.05, 02:33
        nie jest możliwe z tego samego powodu z jakiego Polacy nie dostają wiz do USA w
        kilka minut ..

PS: w Polsce pracuje nielegalnie 3x więcej Ukraińców niż Polaków w USA ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka