Dodaj do ulubionych

Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem

06.06.05, 23:56
przytoczę tylko jedną wypowiedź jednego z młodych ludzi który wyjechał do
Londynu. "liczyłem na to ze u nas stanie się to samo co wydarzyło się na
Ukrainie, niestety stało się inaczej..." wg rónych obliczeń GUSu czy
posredniaków w ciągu ostatniego roku zagranicę za chlebem wyjechało jakieś
pół miliona... z czego conajmniej dwa tysiące ludzi błąka się po dworcach...
zresztą włączcie sobie teraz TV na program 2gi.
Wielką pomyłką Pospieszalskiego było zaproszenie do dyskusji Celińskiego od
borówek...
Obserwuj wątek
    • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:03
      celiński -fakt porazka
    • oszolom.z.radia.maryja Anglicy zarobili na Polakach 500 mln funtów 07.06.05, 00:05
      taki zysk przyniosła im praca naszych rodaków!
      • kropekuk To proponujesz wywalic z pracy Polakow? Moze i 07.06.05, 00:16
        racja...Sam juz to robie - Ukraincy tansi i legalizacji nie wymagaja ;)
        • oszolom.z.radia.maryja a tworzyć miejsca pracy w Polsce to nie łaska??? 07.06.05, 00:22
          nie pomyślałeś o tym?
          • ksenos Re: a tworzyć miejsca pracy w Polsce to nie łaska 07.06.05, 00:25
            przeciez tworzą i to ile,w tesco za 600 miesięcznie
            • kropekuk A w UK za min.6 funtow/h. I tez to samo Tesco ;) 07.06.05, 00:33

• ksenos Re: A w UK za min.6 funtow/h. I tez to samo Tesco 07.06.05, 00:36
                i niech spróbują anglikowi zakazać przynalezności do związku? a u nas
                norma,ajak chcesz to na bruk
                • kropekuk No i wlasnie. Swietych nie ma. Prawa pracownicze 07.06.05, 00:46
                  biora sie z sytuacji na rynku pracy, nie zas prawa pracy czy moralnosci
                  przedsiebiorcy ;) A zwiazki od Thatcher w UK slabe.
                  • ksenos Re: No i wlasnie. Swietych nie ma. Prawa pracowni 07.06.05, 00:49
                    zgoda,ze słabe,ale nikt ci nie broni płacenia składek.u nas do normalności
                    daleka droga,oj daleka
          • kropekuk A KTO ma tworzyc? Ja kiedys zainwestowalem, 07.06.05, 00:32
            stworzylem kilkadziesiat miejsc pracy dla Polakow, ale...gmina chciala lapowki
            za "nieszkodzenie". Nb. nie bylem jedyny - w tym samym czasie wycofal sie z
            Polski np. Henkel...Z paroma tysiacami polskich pracownikow na bruku ;)
            • ksenos Re: A KTO ma tworzyc? Ja kiedys zainwestowalem, 07.06.05, 00:34
              a jaka to gmina,gdzie?pytam by ominąć
              • kropekuk Warszawa, Zoliborz, wowczas z UW na czele ;) 07.06.05, 00:42

• kropekuk Policzmy...To zaledwie po ok.2000 funtow na 07.06.05, 00:52
        pracodawce w ciagu roku (bo w UK z nielegalnymi jest cos z cwierc miliona).
        Rzeczywiscie - "straszny" zarobek; zasilku dla bezrobotnych byloby z 6
        tysiecy ;)Z zysku z 10 Polakow ma sie mniej wiecej place pielegniarki... O
        zarobku mozna pomyslec przy zatrudnienieniu 50-100 Polakow w jednej firmie, ale
        GDZIE masz takie firmy w UK?
    • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:07
      1. Wlasnie dlatego go zaprosili - sa dziesiatki ciekawych rozmowcow z lewicy z
      ktorymi mozna pogadac na ten temat. :) Nie wiedza? Nie znaja?
      2. A swoja droga wypowiedz oszoloma jak zwykle jest oszolomiona. :) Co wynika z
      wypowiedzi mlodego czlowieka ktroa przytaczasz? Co mialo sie w Polsce wydarzyc?
      Pomaranczowa rewolucja? Mielismy ja 15 lat temu.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:25
        Ukraina też wybiła się na niepodległośc prawie 15 lat temu i co? była druga
        rewolucja ,,u nas też powinna być taka powtórka
        • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:26
          a w jakim kolorze??
    • henryk.log "Polacy emigrują za chlebem"!! - ponieważ- 07.06.05, 00:13
      "rycykowe gowno pociagnelo na dno nasze statki." >hrabia.m.c<
      • gargamel.z.rm trutnie pozamykaja granice i bedzie spokoj 07.06.05, 00:16
        • oszolom.z.radia.maryja jak będzie dobrze płatna praca w kraju to... 07.06.05, 00:40
          ..nie trzeba będzie zamykac granic. Polacy sami dobrowolnie zostaną w kraju
          • porannakawa [...] 07.06.05, 01:26
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • deltalima Re: Na zachodzie oszole byłbyś skazanym mętem! 07.06.05, 10:31
              > Również dowody swojego złodziejstwa, które publikowałeś na internecie.

mogłabyś podać linki?
              • porannakawa [...] 07.06.05, 15:34
    • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:16
      No coz, nieunikniony efekt nabrania sie na haselko bylego PZPRu "Przywrocmy
      normalnosc, wygrajmy przyszlosc".
      • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:18
        Straszna latwizna takie tlumaczenie. Zwlaszcza ze za PZPR-u nie bylo
        bezrobocia. :)
        • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:20
          To sobie doczytaj moze w jakims podreczniku co to jest bezrobocie ukryte.

A "normalnosc" z czasow PZPR wrocila jak najbardziej, wtedy tez Polacy
          emigrowali tysiacami.
          • kropekuk Tralalala...I tylko jednego roku 150.000 dostawalo 07.06.05, 00:22
            paszporty i wize brytyjska?
            • przemek1975 Re: Tralalala...I tylko jednego roku 150.000 dost 07.06.05, 00:26
              Wtedy to sie najczesciej wyjezdzalo do Niemiec albo do USA.
              • kropekuk Ale ty glupi jestes, ale glupi.... 07.06.05, 00:34

• przemek1975 Smieszny ... 07.06.05, 00:37
                  Brak Ci argumentow intelektualna niemoto?
                  • kropekuk Wizami amerykanskimi rozsmieszyles mnie do lez ;) 07.06.05, 00:44

• przemek1975 Re: Wizami amerykanskimi rozsmieszyles mnie do le 07.06.05, 00:50
                      Tak, te 10 milionow Polakow w USA wzielo sie z niczego.
                      Akurat z mojej rodziny wyjechalo wtedy kilkanascie osob.
                      Przespij sie moze, bo bredzisz.
                      • kropekuk Nie musze. Jak nie musze posiadac amerykanskiej 07.06.05, 00:53
                        wizy ;)
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Tralalala...I tylko jednego roku 150.000 dost 07.06.05, 00:38
              do Anglii wiz już nie ma odkąd weszliśmy do UE!
              • kropekuk Mowimy o czasach ZA KOMUNY!!!! 07.06.05, 00:44

• sawa.com Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:25
          hansgrubber napisał:

> Straszna latwizna takie tlumaczenie. Zwlaszcza ze za PZPR-u nie bylo
          > bezrobocia. :)

Było, i to jeszcze jakie! Nazywało się "czy się stoi czy się lezy średnia
          krajowa się nalezy".
      • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:19
        ha,ha a serce mamy po lewej stronie-no i dał autor drapaka do stanów.ciekaw
        jestem czy ma sny emigranta(miłoszowskie)
        • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:23
          Miller po kilkudziesieciu latach intensywnych poszukiwac wybral wreszcie
          kapitalizm. Jeszcze przyjechal na kongres SLD i chwalil.
          • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:28
            No to jak jestes kolego taki wypodrecznikowany to prosze o dokladna liczbe
            ukrytego bezrobocia, zrodlo i autora. Chce zobaczyc kto mnie wysyla do lawy
            szkolnej. :)
            • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:35
              Kpisz czy o droge pytasz?
              Kto by Ci w PRL zrobilby taka analize? A wystarczy przypomniec jak to
              wygladalo, kawka, herbatka, pierdolki i tak od 8-16. Cale zaklady staly bo
              akurat czegos brakowalo a ludzie pensje dostawali. A klient w sklepie to byl
              intruz. Przypomnij sobie jak to bylo.
              • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:40
                1. Chlopie odsylasz mnie do podrecznikow. Dawaj tytuly i nie sciemniaj.
                Konkretenie. Przypominam Ci ze PRL sie skonczyl i juz mozna robic wszystkie
                analizy. I nie odwoluj sie do mojej pamieci bo mowiles o podrecznikach.
                2. A to co napisales to nie opis bezrobocia a kompletnego kryzysu gospodarczego.
                3. :)
                • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:43
                  To sobie poszukaj. Natomiast nie wypisuj glupot, ze za PRL nie bylo bezrobocia
                  (do ktorego zgodnie z definicja zalicza sie takze bezrobocie ukryte), bo sie
                  zwyczajnie osmieszasz.
                  • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:53
                    1. Rozumiem zatem ze odsylales mnie do pustki bo wyraznie nie potrafisz nic mi
                    wskazac. Ta pustka moze byc Twoja pustka myslowa - za ktora dziekuje. :)
                    2. Nawet nie potrafisz - ratujac sie - podac definicji ukrytego bezrobocia. A
                    zapytam - dzis mamy ukryte bezrobocie czy te okolo 18% to cale jawne?
                    3. Konczac bo nie mam przyjemnosci gadac z kims kto sie placze chce powiedziec
                    jedno - skala zjawiska z czasow PRL i dzisiejsza jest nieporownywalna a
                    zbywanie wszystkiego tradycyjnym oskarzeniem jako jedynych
                    winowajcow "czerwonych" to uproszczona wizja swiata.
                    • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:07
                      Rozbawiasz mnie. Nie mam specjalnej przyjemnosci z rozmowy z dyletantem. A do
                      tej kategorii sam sie zakwalifikowales wypisujac glupstwo, ze w PRL nie bylo
                      bezrobocia. Bezrobocie ukryte to nic innego jak nieracjonalne, nadmierne
                      zatrudnienie. W PRL dotyczylo rolnictwa, przemyslu, administracji, organow
                      bezpieczenstwa.

A juz nabardziej mnie to rozbawilo:
                      "2. A to co napisales to nie opis bezrobocia a kompletnego kryzysu
                      gospodarczego."

Pomnij wreszcie prosty fakt, ze gospodarka PRL to byl permanetny kryzys
                      gospodarczy. Gdyby nie pozyczony szmal przez Gierka nie trwaloby to tak dlugo.
                      Sam system mogl skonczyc tylko w jeden sposob: bankructwem.

Ciao
                      • irek.gorczok Daj spokój, szkoda nerwów na dyskusję z tym 07.06.05, 01:23
                        komuchem. Zupełnie jak rozmowa z Celińskim. Musimy raczej pomyśleć jak JEMU
                        PODOBNYCH wykopać z Polski.
                        • ksenos Re: Daj spokój, szkoda nerwów na dyskusję z tym 07.06.05, 01:26
                          nikogo nie wykopujmy-po co??pamiętac tylko trzeba-siła w narodzie-i tyle.
                          • irek.gorczok Dokładnie tak 07.06.05, 01:31
                • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:44
                  kiedyś była taka analiza dotyczyła rolnictwa i z tego co pamiętam ukryte
                  bezrobocie wynosiło ok.2 milionów.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:42
                wtedy owszem pustki byly ale głodem nikt nie przymierał.. jak miałes trochę
                pola i inwentarza to jakoś żyłeś...no i życzliwość ludzi była większa..nie było
                rywalizacji tylko wzajemna pomoc a teraz każdy jest wrogiem kazdego
                • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:45
                  Jakich czasow dożylem - przyszlo mi zgodzic sie z Oszolomem! :) Co nie znaczy
                  ze lubie PRL :)
                  • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:47
                    a mi sie podobało-młodszy byłem
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:48
                    ja też mam wiele żalu do PRLu ale co jak co ale żyć na minimalnym poziomie
                    każdemu pzowolili no i dbali by człek głupich myśli nie dostał z nudów i
                    organizował mu czas pracy i czas wolny (jakośc tego zostawiała wiele do
                    życzenia ale teraz nie ma nic albo jest drogie jak diabli)
                    • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:50
                      i nakręcili misia i4 pancernych
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:52
                        Mis był w porzo...ale 4 pancerni ..propagandowy gniot, już lepszy był film o
                        Hansie Klosie
                        • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:57
                          a kloss-i bolek i lolek
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:58
                            pszczolka Maja
                            • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:59
                              import z japonii
                              • pro.filutek1 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:17
                                Pszczółka Maja była koprodukcją japońsko-austriacko-niemiecką.
                                • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:20
                                  to prawda.ale niezła była-tak z kwiatka na kwiatek
                        • hansgrubber Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:58
                          Dajcie spokoj - Trybuna Ludu, w telewizorze Urban, ZOMO goniace studentow i
                          taki lek, wyczuwalny wrecz fizycznie. Takie mam wspomnienia. Jedno jest tylko
                          podobne - mam wrazenie ze widze taka sama beznadzieje w ludzkich oczach -
                          oczywiscie nie wszystkich.
                          • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:03
                            do dziś czuje na plecach bojową pałe zomola ,ale to było.pamiętać wole
                            schronisko na sniezniku,gitare ,kaczmarskiego.
                    • henryk.log Ośle! - co ty "pieprzysz"!! - mając 26 lat ??? 07.06.05, 00:54
                      -> ja też mam wiele żalu do PRLu ..< ;-(

"rycykowe gowno pociagnelo na dno nasze statki." >hrabia.m.c<
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Ośle! - co ty "pieprzysz"!! - mając 26 lat ?? 07.06.05, 00:57
                        pierwsze 10 lat mego zycia to zycie w PRLu
                        • henryk.log Ośle jesteś o dwa lata starszy od mego syna-proszę 07.06.05, 01:11
                          więc, nie wciskaj "głodnych" kawałków w rodzaju: >ja też mam wiele żalu do PRLu ..<

Na temat twego "idioctwa", zdawałoby się, powiedziano na FK wszystko, widocznie
                          jednak nie!!!
                          • henryk.log Ps. 07.06.05, 01:18
                            Mój 24-letni syn jest już samodzielny - a Ty??
                            Ps.
                            Od roku prawie pracują(jest z dziewczyną) w GB i na "ośle-pierdoły" ich "nie
                            stać" !!!
                • przemek1975 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:33
                  Jak pokazuje historia w im trudniejszej sytuacji sa Polacy tym bardziej sa
                  solidarni i bardziej sie wspieraja. Jaki jest wniosek wobec tego, moj
                  Sherlocku? ;-P
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 15:33
                    odnoszę zgoła inne wrażenie niestety
                • lewisham1 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 09:39
                  Każdy jest wrogiem każdego? Jak to możliwe? Przecież Polska to w 95 procentach
                  kraj katolików, a Polacy to Naród Wybrany, który ma moralnie odnowić świat. Coś
                  tu się nie zgadza.
    • pro.filutek1 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:24
      Calineczka zaklina rzeczywistość.
      • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 00:28
        a jaka buzia roześmiana-wybierzmy normalność-no poparz-on wybrał-dał drapaka
        • sawa.com Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:16
          O tym nietylko warto rozmawiać, ale trzeba rozmawiać.

Podzielam opinie gloszone przez p. I. Jabłońskiego i jeszcze jednego młodego
          człowieka którego nazwiska niestety nie zapamietałam.

Ja do tych wypowiedzi dorzucę swoje uzupełnienie. Nie będzie dobrej gospodarki
          bez dobrego, przejrzystego prawa.
          To prawo (ustawy) organizuje nam państwo. Przykład z dzisiejszych wiadomości:
          deweloper na pozwolenie na budowę musi czekać 2 lata. Tyle czasu trwają
          procedury. A mówią, że czas to pieniądz.

U nas 2/3 przepisów jest do kosza. Nowy sejm powinien swoje prace rozpocząć od
          wielkiej weryfikacji. Jest to praca gigantyczna. Coś na miarę czyszczenia
          mitycznej stajni (Augiasza)

• kijwlogingw Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:13
      wyginiemy- wyjadą wykształceni- zostaną nieuki i dzieci licznych sitw- z
      załatwianymi rodzinnie posadami- a Polska całkowicie zamieni się w bantustan-
      coś na kształt środkowych republik afrykańskich rządzonych przez miejscowych
      kacyków/ Piotr(Włochy), Łukasz, Konrad, Katarzyna, Sylwia, Nina,Adam(Anglia),
      Sylwas, Przemo (Irlandia), Jaro, Piotr (Szwecja), Francuzik + Nina (Meksyk),
      Agata, Kloc, Bartoszko. Fidel (USA)- wszyscy wykształcenie uniwersyteckie i tak
      ma ku...wa wyglądać ten kraj, że kontaktuje się z nim już tylko mailem czy
      przez telefon ...?
      • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:19
        a pamiętasz -co sie stało z nasza klasą kaczmarski i gintrowski spiewali
        nie wszyscy wyjadą,wielu wróci,polska sie nie zawali,bez czarnowidztwa,ale i
        bez rózowych okularów
      • irek.gorczok Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 01:29
        Co ma znaczyć ten żałosny ton?! Nie wszyscy wyjeżdzają i nie wszyscy mają
        ochotę wyginąć. Jeśli POPiS nie zacznie 'generalnego remontu' państwa i to już
        od początku, to będzie powtórka - ale z Kirgistanu a nie z Ukrainy.
        • sawa.com Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 08:13
          Pospieszalski powinien temu tematowi: Dlaczego Polacy tzw pokolenie Jana Pawła
          II, muszą emigrować za chlebem, poświęcić jeszcze chociaż jeden program.
          Przecież ta sytuacja jest wstrząsająca! Do takiej debaty trzeba zaprosić np.
          Belkę lub Hausnera. Trzeba zaprosić Rokitę i Kaczyńskiego. I nie, żeby sobie
          potakiwali "tak tak gerwazeńku, tak tak protazenku" jak to robią w innych
          programach telewizyjnych i ślizgali sie po tematach byle tylko prześliznąć się
          do władzy.
          Oni muszą stanąć na przeciw przedstawicieli tego pokolenia - chciałabym, żeby
          jednym z takich rozmówców byl m.in. p. I. Jabłonski - i odpowiadać na pytania.
          Czy robili wystarczająco dużo, żeby do takiej sytuacji nie do puścić. Co
          proponują, żeby z niej wyjść. Tylko tak bez kitu.

A propos. Czy wiecie, że nasza gospodarka znów dołuje? A ożywienie było bardzo
          krótkie i płytkie. Wywołały je chyba nadzieje związane z wejściem do Unii.

• zachary34 Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 12:13
      Program Pośpieszalskiego mimo wszystkich jego wad i szczekających na karawanę
      psów (art w GW "szkoda gadać")staje się jednym z głównych miejsc dyskusji o
      życiu w PL. Szkoda że trwa tak krótko. gdzyby była jeszcze godzina może
      skończyły by się lamenty a zaczeła rozmowa o przyszłosci. Równiez prowadzący
      lepiej wypada w proghramach mało konfronatacyjnych gdzie nie opowiada sie
      jawnie po jednej ze stron.
      Dyskusja była by ciekawa gdyby nie poseł Celiński wciąż wierzący że potrafi
      lepiej ułożyć życie ludziom niż oni sami. A próbował nie raz i zazwyczaj
      okazywało się ze to jego koledzy urządzali zycie - dostatnie głównie sobie i
      swoim rodzinom. W sumie etatyzm górą. A z jaką alergiczną reakchją wyskoczył
      pan poseł na zarzut że on już próbował!
      Szkoda że mu nie wypomnieli tego wiernego stania przy L.Millerze gdy ten z
      gangiem zawłaszczał państwo.
      Pan z ministerstwa to typowy przykład urzędnika, zahartowanego w bojach o
      przetrwanie przy zmiennych wiatrach histori. Mierny ale wierny. Prochu nie
      wymysli, pomysłów nie ma, inicjatywy zero za to swietnie potrafi cytować
      statystyki i przede wszystkim nikomu nie podpaść czyli ocalić posadę. W sumie
      postać przykra bo aż sie chciało mu powiedzieć ze gdyby tak zwolnic całe to
      jego misnisterstwo na zieloną trawkę to może by się okazało że podatek od
      pracy wyniósłby nie 85% a 65%. I pewnie kilka osób pracę by znalazło.
      No ale gość robi w instytucji która ma 85lat tradycji i jest jedną z
      najstarszych w europie i zlikwidować ich nie można. Taki kustosz. Tylko czemu
      ja go utrzymuję z moich podtaków?
      Pan z centrum A. Smitha wypadł przekonywyjąco, brakowało mi tylko w jego
      wypowiedziach wizji państwa, bo wizję rynku to on ma. Ale to ze państwo
      powinno zapewnić szanse rozwoju przez zadbanie o sprawne funkcjonowanie
      sądów, wojska, policji i aparatu administracyjnego, no i może przez
      infrastrukturę tego już nie było.
      Polityce i dziennikarze, zwłaszcza w Warszawie nie rozumieją że ten kraj
      widzany z prowincji to obrzydliwy kraj załatwiaczy układów, mafi, afer. Ale
      oni czują się nieźle. Jesteśmy w tym samym miejscu co Włochy za Andreottiego,
      tylko biedniej, Francja przed 68 rokiem, tylko tu jest jeszcze bardziej dziki
      zachód.
      A fakt że strata setek tysięcy młodych ludzi ito tych bardziej zaradnych nie
      wróży nic dobrego na przysłość
      • ksenos Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 13:48
        po roku 80 wyjechało 500 tyś .najlepszego kwiatu młodzierzy i co sie stało??
        więkrzość wróciła,i teraz tez tak moze być.więc bez przesady,nie wszyscy
        wyjadą.spokojnie i tyle
        • zachary34 więcej wyjechało 07.06.05, 17:14
          W latach 80-87 z tego co słyszałem wyjechało 1.2mln ludzi. W tym wielu z mojej
          rozdziny z opolszczyzny (ponad 10 osób) dużo znajomych. We wczorajszym
          programie oceniono że wróciło ich ok 15% a i tak wielu nie na stałe. W moim
          otoczeniu wszyscy zostali "w lepszym świecie"
          Ci ludzie potrafili tam zacząć od 0. Nie zakładali boznesów, nie mieli na to
          pieniędzy. Ale dziś mają domy, bardzo stabilną sytuację finansową. Ile dobrego
          mogli zrobić tu?
          • oszolom.z.radia.maryja Re: więcej wyjechało 07.06.05, 17:18
            wyglada na to ze zmuszanie Polakow do emigracji to jedyny pomysl rzadu na
            bezrobocie
            • zachary34 raczej nie 07.06.05, 17:30
              raczej nie - ten rząd nie ma żadnego pomysłu. Ani na to jak odejść ani na to
              jak rządzić. Daje traochę czasu żeby resztki szmaciaków okopały sie na
              konfiturach i żeby towarzysze przez ostatnie miesiące zwarli jeszcze raz
              szeregi by uzyskać głosy wszelkiego lewactwa (bo na kogo mają głosować),
              kapusiostwa (bo SLD boi sie lustracji jak ognia mimo że jak twierdzi nie ma
              powodów) i grupek homo (bo kto inny im cos uchwali?), jeszcze daje czas na
              zniszczenie ostatnich dowodów, albo liczy że społeczeństwo do września będzie
              już tak zniechęcone że do wyborów pójdą tylko zawsze wierni towarzysze.

Dwa poprzednie rządy też nie miały pomysłów poza hasłem TKM, choć rząd Buzka
              jeszcze coś nieporadnie robił, rząd Millera juz tylko zawłaszczał, cały plan
              Hausnera to wielka ściema która nic nie dała.

Całe te elity się nadaja do prokuratora, byle nie polskiego bo ten się prawie
              nigdy nie zapracuje. Problem polega na tym ze na całym firmamencie nie ma
              nikogo kto miałby docelową wizję państwa i prawdziwą chęć do wprowadzenia zmian
              w życie
      • sawa.com Re: Warto rozmzawiać - Polacy emigrują za chlebem 07.06.05, 18:26
        zachary34 napisał:

> Program Pośpieszalskiego mimo wszystkich jego wad i szczekających na karawanę
        > psów (art w GW "szkoda gadać")staje się jednym z głównych miejsc dyskusji o
        > życiu w PL. Szkoda że trwa tak krótko. gdzyby była jeszcze godzina może
        > skończyły by się lamenty a zaczeła rozmowa o przyszłosci. Równiez prowadzący
        > lepiej wypada w proghramach mało konfronatacyjnych gdzie nie opowiada sie
        > jawnie po jednej ze stron.

Dobrze to scharakteryzowałeś. Zacytowałam tylko początek twojego tekstu. Od
        siebie dodam, że w tak krótkim programie nie można przedstawić pełnego spectrum
        problemów i ich rozwiązania. Tym bardziej wizji państwa.

Program Pospieszalskiego jest jednym z nielicznych w telewizji publicznej
        poruszający ważne problemy. Może dlatego, jest nieco chropawy, że mówi się w
        nim o autentycznym życiu.
        Na przeciwnym biegunie jest poprawny politycznie program Durczoka. Durczok tak
        wsiąkł w warszawkę, że już nic nie zostało z jego indywidualności.
        Mdłe jest "prosto w oczy". I może to nie jest wina pani Olejnik a jej gości.
        Codziennie taka sama mamłyga.
    • polonic Kolejny cios liberalizmu w cielsko socjalizmu... 07.06.05, 13:58
      pan z Instytutu Adama Smitha rozgromił Celińskiego, urzędasa i całe lewactwo
      które tam było...
      Dopóki w Polsce liberalizm nie zakróluje dopóty ludzie będą stąd wyjeżdzać! To
      co do tej pory serwują nam pseudopolskie rządy jest nibyliberalizmem,
      kapitalizmem zsocjalizowanym.
      • przemek1975 Re: Kolejny cios liberalizmu w cielsko socjalizmu 07.06.05, 15:33
        Taaa, ale sa lepsi od Celinskiego. Np. taki Pawlak albo Sawicki z PSL. Oni
        uwazaja, ze ktos taki jak Belka czy Borowski to liberalowie (hahahaha). I rzady
        Belki wg nich to rzady liberalne. Kiedys Ziemkiewicz dobrze ich podsumowal, ze
        dla nich liberal to ktos taki, ktory nie wydaje wiecej niz moze wydac i nie
        pozycza wiecej ponad to co moze oddac.

Warto za kazdym razem przypominac te prosta prawde, ze rzady podwyzszania
        podatkow, robienia dlugow, komplikowania przepisow i rozrostu biurokracji nigdy
        nie sa rzadami liberalnymi. U nas doszlo do jakiegos niewiarygodnego wrecz
        przeklamania slowa liberal.
    • oborovy [...] 07.06.05, 15:22
      • irek.gorczok re 07.06.05, 16:25
        Człowieku, jak masz takie argumenty podnosić to naprawdę, lepiej się w ogóle
        nie odzywaj.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: re 07.06.05, 16:48
          z ust mi to wyjąłeś
    • minds25 NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 17:25
      To nie wyjazd jak na wakacje tu tulanie sie po smieciach jakie spotykaja polacy
      w poszukiwaniu lepszego zycia Jak moglo dojsc do takiego stanu gdzie Polski
      HONOR zostal skazany na poniewierke to zwykle niewolnictwo i szarganie dobrymi
      ludzmi ktorych oszukano dlaczego ci co rzadza nie jada za chlebem dlaczego im
      pozwalacie ograbiac wasz kraj?? to naprawde skandal aby tyle madrych ludzi nie
      moglo pracowac we wlasnym kraju bo im ten kraj rozgrabili "madrzejsi" zlodzieje
      A kto wam na starosc da emerytury KOCHANI gdzie bedziecie szukac lat pracy ???
      Czas odstawic tych zdegenerowanych politykow czas na zmiany czas na godne zycie
      czas odebrac zlodziejom to wszystko co WAM ukradli czas ich rozliczyc i czas
      wlasciwie ukarac To wszystko mozemy zrobic wspierajac Pana Tyminskiego
      a wiec przylaczcie sie do nas chyba ze chcecie zyc w slamsach i zywic sie po
      smietnikach wybor nalezy do WAS KOCHANI
      • oszolom.z.radia.maryja Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 18:09
        Tymiński nie ma szans..trzeba poprzeć Macieja Giertycha i LPR
        • neceser Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 18:51
          hehe, oni tez szans nie maja. ani pieniedzy. wybory wygrywa kasa.
          • kropekuk Neceser, a jakiego myslenia spodziewasz sie po 07.06.05, 20:06
            URODZONYCH NIEWOLNIKACH - jednemu Stan imponuje, bo troche (sam wiesz, jaka to
            skala "majatku" z zachodniego punktu widzenia) sie dorobil, a drugi jest
            niewolnikiem katolicyzmu ludowo-ludycznego...Przegrani vel losers ;)
        • henryk.log Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 18:55
          oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Tymiński nie ma szans..trzeba poprzeć Macieja Giertycha i LPR

Odpowiadam:cytując ;-(

"Pec do kleryka w refektarzu : >z ust mi to wyjąłeś< ;-("
          • sawa.com Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 19:31
            henryk.log napisał:

> oszolom.z.radia.maryja napisał:
            >
            > > Tymiński nie ma szans..trzeba poprzeć Macieja Giertycha i LPR
            >
            > Odpowiadam:cytując ;-(
            >
            > "Pec do kleryka w refektarzu : >z ust mi to wyjąłeś< ;-("

Panie Henryku a pan ciągle dokazuje... Młodzież deprawuje. A tu o takich
            poważnych sprawach...

Koniec. Kropka. Bez odpowiedzi.
            • henryk.log "Bez odpowiedzi" !- "Koniec. Kropka"! 07.06.05, 19:50
              z osłów drwię:-)
            • oszolom.z.radia.maryja Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 19:50
              pora zatem Henia przenieść na forum satyryczne
              • henryk.log Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 19:57
                Pani "sawa.." jakoś tam za P."ośle" się "ujęła"(o litość prosiła?? :D).

- Pan? - czytam!! -lubisz być "drwiony" na wszelkie dopuszczalne i nie sposoby!!:)

Pańska wola!!!
                • oszolom.z.radia.maryja Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 19:58
                  z pańskich kpin nic sobie nie robię..psy szczekają karawana idzie dalej
                  • henryk.log Re: NIEWOLNICTWO W POSZUKIWANIU CHLEBA 07.06.05, 20:02
                    oszolom.z.radia.maryja napisał:

> z pańskich kpin nic sobie nie robię..psy szczekają karawana idzie dalej

Brawo!! :) P. "ośle" - idźmy "swymi" karawanami dalej!! - niech "dalej" będzie
                    wesoło :-))
      • kropekuk Kurcze,KTO sie tula po smieciach?Chyba tacy jak TY 07.06.05, 20:08

• oszolom.z.radia.maryja różni ludzie którzy mieli pecha albo padli ofiarą 07.06.05, 20:13
          oszustów
          • kropekuk A znasz osobiscie takich? Bo ja nie - nienadajacyc 07.06.05, 20:18
            sie do zadnej pracy na koszt brytyjskiej dobroczynnosci odeslano do domu.
            Reszta pracuje, i bedzie sie piac w gore - wsrod Polakow aktualnie awanse w
            pracy sa najszybsze, zdolna nacja ;)
            Przykladowo: naszego polskiego kierowce miejskiego autobusu "ukradl" nam
            Londyn - zaoferowal mu 600 funtow tygodniowo, gdy nasze miasto stac co najwyzej
            na 400.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: A znasz osobiscie takich? Bo ja nie - nienada 07.06.05, 20:22
              ja bym chciał by Polacy mogli zarabiać podobnie jak Anglicy ale we własnym kraju
              • kropekuk To zrob w Polsce Anglie;) 07.06.05, 20:30

• oszolom.z.radia.maryja Re: To zrob w Polsce Anglie;) 07.06.05, 20:37
                  tylko jak i z kim?>
      • kropekuk PS: Ofiaro losu z Hameryki - posluchaj Anglika 07.06.05, 20:13
        Wlk. Brytania zatrudnia aktualnie 135 000 Polagow, legalnie, ze skladkami na
        emeryture, po roku stalego zatrudnienia prawo do wszelkiego socjalu. A moze
        zatrudnic jeszcze 600.000 (tyle wakatow). Mieszkaja sobie ci ludzie zazwyczaj
        po kilka osob w wynajetych domkach z ogrodkiem, bo tak sie lepiej oplaca, nizli
        bedsite. Gdy nie sa zbyt skapi (lub gdy rodziny nie musza wspierac) stac ich z
        tego "tulania sie po smietnikach" nawet na bardzo dobrze wyposazone domki, o
        jakich w kraju by snili - ceny bardzo umiarkowane nawet w stosunku do ich
        przeciez nie najwyzszych w skali brytyjskiej plac. Wielu zapewne nie wroci, bo
        tu maja szanse - beda sie piac w gore, konkurencja na rynku zadna. Pojecia nie
        masz wraz ze swoim Tyminskim, co sie w Polsce i z Polska stalo od czasu waszej
        emigracji z zapyzialej komunistycznej wsi ;)
        • oszolom.z.radia.maryja Re: PS: 07.06.05, 20:16
          odpływ najlepszych ludzi do innego kraju to dla kraju z którego ludzie wieją
          jest to wielka tragedia....uciekają zPolski najlepsi najbardziej zaradni
          przedsiębiorczy i twórczy a kto zostaje w kraju???
          • kropekuk Bedzie jak z Irlandczykami: wroca , gdy ci w kraju 07.06.05, 20:19
            zaczna o nich i ich pracy z szacunkiem myslec.
          • neceser Masz racje, oszolom. Zostaja tylko tacy jak 07.06.05, 20:33
            TY. glupki, ktorzy sa na lasce podatnika przez znajomosci i pisza o nedzy ktora
            sami tworza w Polsce.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Masz racje, oszolom. Zostaja tylko tacy jak 07.06.05, 20:36
              wiedz ze pracowałem na zachodzie..(w Niemczech)
    • oszolom.z.radia.maryja teraz leci powtórka tego programu na tv polonia 07.06.05, 22:16
    • oszolom.z.radia.maryja było 112 wpisów jest 109-Giwi zabrała się do pracy 07.06.05, 22:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka