Dodaj do ulubionych

Balcerowicz zeznaje przed komisją ds. PZU

10.06.05, 09:48
Mam nadzieje ze Leszek nie da sie znizyc do poziomu rynsztoka
reprezentowanego przez Giertycha... pzdr
Obserwuj wątek
    • balickia Balcerowicz zeznaje przed komisją ds. PZU 10.06.05, 09:51
      Poseł Bury to kompletny osioł. Tacy ludzie powinni czyścić buty Profesorowi
      Balcerowiczowi. Poziom komisji równy zeru - nol.
      • tekameka Nałęcz jutro będzie gejem, a wy Balcerowicz kim ? 10.06.05, 15:04
        • powiedz_to_koniowi Balcerowicz pięknie ich załatwił! 11.07.05, 15:57
          Co za opanowanie!
          Co za rozsądek w obliczu agresji lub niekompetencji.
          Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to gorąco polecam stenogram z tego
          przesłuchania: orka.sejm.gov.pl/KomSled.nsf/
          dalej SPZU i 24 stenogram.

A komisja powinna zastanowić się do czego zmierza, bo jej stronniczość i
          beznadziejny populizm zaczyna już nużyć. Jak ktoś chce zobaczyć organ państwa w
          stanie rozkładu - polecam obrady którejś z komisji...
      • ginlo Re: Balcerowicz zeznaje przed komisją ds. PZU 10.06.05, 18:51
        Calkowita racja, ja tez sie na tym posle poznalem, od jego oslej strony. NAjelepiej widac bylo to jak strzygl rozpoznawczo uszami, po tym jak uslyszal wycie Pana profesora
    • mike-great Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 09:59
      Kiedy tego pana posadzą? Już dość złego wyrządził Polsce i gospodarce!
      • screwball Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 10:06
        mike-great napisał:

> Kiedy tego pana posadzą? Już dość złego wyrządził Polsce i gospodarce!

--zawsze uwazalem, ze najwieksze spustoszenie komuna poczynila w umyslach...pzdr
        • mike-great Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 10:19
          A Balcer to nie komuch? Wiesz jakie instytucje i organizacje zaliczał? Poczytaj
          trochę, i poszperaj w jego biografii, tej niepopularnej też.
          15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i portfelach
          przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki wolnorynkowej
          w biznesie. Niestety, po kolei bankrutują. Zostają ci, co dają i biorą łapówy,
          parają się korupcją, i żyją w bagnie (pływają!) na styku polityki i gospodarki.
          Pozdrawiam towarzysza-kapitalistę!

screwball napisał:

> mike-great napisał:
          >
          > > Kiedy tego pana posadzą? Już dość złego wyrządził Polsce i gospodarce!
          >
          > --zawsze uwazalem, ze najwieksze spustoszenie komuna poczynila w
          umyslach...pzd
          > r
          • screwball Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 10:50
            mike-great napisał:

> A Balcer to nie komuch? Wiesz jakie instytucje i organizacje zaliczał?
            Poczytaj
            >
            > trochę, i poszperaj w jego biografii, tej niepopularnej też.
            > 15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i portfelach
            > przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki
            wolnorynkowej
            > w biznesie.

--najwieksze spustoszenie dokonala nie "transformacja" a 50 lat komuny...
            a najwieksza swoboda gospodarowania w tym kraju miala miejsce wlasnie na
            poczatku lat 90., kiedy naprawde rzad wykorzystywal nalezycie dany mu czas,
            potem nastapilo to, co mamy obecnie...

Niestety, po kolei bankrutują. Zostają ci, co dają i biorą łapówy,
            > parają się korupcją, i żyją w bagnie (pływają!) na styku polityki i
            gospodarki.

--za obecna korupcje nie odpowiada prezes NBP- i ciesze sie, ze przynajmniej
            NBP jest jedyna instytucja w tym kraju, ktorej nie zalala jeszcze fala glupoty
            a polski zloty po raz pierwszy od pol wieku normalnym pieniadzem.

Pozdrawiam towarzysza-kapitalistę!
            --pozdraiwam rowniez, choc nigdy nie bylem zadnym towarzyszem i nie jestem -
            niestety- jeszcze kapitalista.
            • mike-great Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 11:09
              No wiesz już gdzie Balcer bywał, i na jakich zasadach, gdy uczciwych ludzi
              gnębiła "komuna"? Ja nie uważam, że 44 lata socjalizmu (umownie - 1945-98) było
              najszczęśliwszym okresem w życiu wielu Polaków, ale i po 1989 duży procent
              społeczeństwa (nie establishmentu w stylu Balcera) może powiedzieć, że jest
              gorzej-do dziś-niż przed tą historyczną przemianą. Zgoda co do początku lat 90-
              tych - najlepszy okres dla polskiego biznesu, ale potem ludzie pokroju Balcera
              zaczęli rozmontowywać dobrze funkcjonującą machinę. Wierzysz w to co ten facio
              mówi? Myślisz, ze nie brał za PZU?

screwball napisał:

> mike-great napisał:
              >
              > > A Balcer to nie komuch? Wiesz jakie instytucje i organizacje zaliczał?
              > Poczytaj
              > >
              > > trochę, i poszperaj w jego biografii, tej niepopularnej też.
              > > 15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i portfela
              > ch
              > > przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki
              > wolnorynkowej
              > > w biznesie.
              >
              > --najwieksze spustoszenie dokonala nie "transformacja" a 50 lat komuny...
              > a najwieksza swoboda gospodarowania w tym kraju miala miejsce wlasnie na
              > poczatku lat 90., kiedy naprawde rzad wykorzystywal nalezycie dany mu czas,
              > potem nastapilo to, co mamy obecnie...
              >
              > Niestety, po kolei bankrutują. Zostają ci, co dają i biorą łapówy,
              > > parają się korupcją, i żyją w bagnie (pływają!) na styku polityki i
              > gospodarki.
              >
              > --za obecna korupcje nie odpowiada prezes NBP- i ciesze sie, ze przynajmniej
              > NBP jest jedyna instytucja w tym kraju, ktorej nie zalala jeszcze fala
              glupoty
              > a polski zloty po raz pierwszy od pol wieku normalnym pieniadzem.
              >
              > Pozdrawiam towarzysza-kapitalistę!
              > --pozdraiwam rowniez, choc nigdy nie bylem zadnym towarzyszem i nie jestem -
              > niestety- jeszcze kapitalista.
              • mbishop do mike-great 10.06.05, 15:37
                mike-great napisał:

> No wiesz już gdzie Balcer bywał, i na jakich zasadach, gdy uczciwych ludzi
                > gnębiła "komuna"? Ja nie uważam, że 44 lata socjalizmu (umownie - 1945-98) było
                >
                > najszczęśliwszym okresem w życiu wielu Polaków,

A najbardziej tych, którzy siedzieli za poglądy w komunistycznych pierdlach. Bez
                komentarza.

ale i po 1989 duży procent
                > społeczeństwa (nie establishmentu w stylu Balcera) może powiedzieć, że jest
                > gorzej-do dziś-niż przed tą historyczną przemianą.

Niestety ludzie uwierzyli partiom typu LPR, Samoobrona etc, że jest gorzej, choć
                WSZYSTKIE dane statystyczne wskazują, ze jest lepiej. Mój teść ma dom za pół
                miliona i dwa samochody, ale też uważa, że jest beznadziejnie. Bez komentarza.

Zgoda co do początku lat 90-
                > tych - najlepszy okres dla polskiego biznesu, ale potem ludzie pokroju Balcera
                > zaczęli rozmontowywać dobrze funkcjonującą machinę.

Ludzie pokroju Balcera???? Co ty wygadujesz człowieku? Przecież rozkład reform
                rynkowych nastąpił na skutek ODWROTU od polityki Balcerowicza! I Balcerowicz
                nieustannie od wielu wielu lat wytyka to kolejnym ekipom, które zamiast
                reformować finanse tylko podwyższają podatki.

Wierzysz w to co ten facio
                > mówi? Myślisz, ze nie brał za PZU?

Myślę, że nie brał. Ba, wręcz jestem pewny.
                I przestań wierzyć w brednie Leppera, naprawdę nie warto.
                • ironlord do mike-great - dodatek. 10.06.05, 15:52
                  popieram w calej rozciaglosci i podpisuje sie pod tym obiema rekami.
                  Balecerowicz to prawy czlowiek i nie potrzebne mu sa lapówy od
                  jakis "smierdzacych kolesi ze sloma w butach". On zna swoja wartosc. Gdyby nie
                  krotkowzrocznosc i zwykly populizm polityków juz dawno zaszlibysmy dalej, nasze
                  prawo byloby lepsze, a w gospodarka była prężna.

Problem w tym że Polak potrafi. Owszem potrafi ale tylko narzekać bo napewno
                  nie pracować.

Aż strach bierze że skompromitowany Lepper wbija swoją ciemnotę reszcie Polaków.
                • mike-great Re: do mike-great 10.06.05, 18:28
                  I na pewno się tego wszystkiego dorobił uczciwą pracą. Ale to tak na marginesie.
                  W pierdlach siedzieli też ci, co byli przestępcami. Teraz by się to też wielu
                  przydało, szczególnie tym grabiącym majątek narodowy

mbishop napisał:

> mike-great napisał:
                  >
                  > > No wiesz już gdzie Balcer bywał, i na jakich zasadach, gdy uczciwych ludz
                  > i
                  > > gnębiła "komuna"? Ja nie uważam, że 44 lata socjalizmu (umownie - 1945-98
                  > ) było
                  > >
                  > > najszczęśliwszym okresem w życiu wielu Polaków,
                  >
                  > A najbardziej tych, którzy siedzieli za poglądy w komunistycznych pierdlach.
                  Be
                  > z
                  > komentarza.
                  >
                  > ale i po 1989 duży procent
                  > > społeczeństwa (nie establishmentu w stylu Balcera) może powiedzieć, że je
                  > st
                  > > gorzej-do dziś-niż przed tą historyczną przemianą.
                  >
                  > Niestety ludzie uwierzyli partiom typu LPR, Samoobrona etc, że jest gorzej,
                  cho
                  > ć
                  > WSZYSTKIE dane statystyczne wskazują, ze jest lepiej. Mój teść ma dom za pół
                  > miliona i dwa samochody, ale też uważa, że jest beznadziejnie. Bez komentarza.
                  >
                  >
                  > Zgoda co do początku lat 90-
                  > > tych - najlepszy okres dla polskiego biznesu, ale potem ludzie pokroju Ba
                  > lcera
                  > > zaczęli rozmontowywać dobrze funkcjonującą machinę.
                  >
                  > Ludzie pokroju Balcera???? Co ty wygadujesz człowieku? Przecież rozkład reform
                  > rynkowych nastąpił na skutek ODWROTU od polityki Balcerowicza! I Balcerowicz
                  > nieustannie od wielu wielu lat wytyka to kolejnym ekipom, które zamiast
                  > reformować finanse tylko podwyższają podatki.
                  >
                  >
                  > Wierzysz w to co ten facio
                  > > mówi? Myślisz, ze nie brał za PZU?
                  >
                  > Myślę, że nie brał. Ba, wręcz jestem pewny.
                  > I przestań wierzyć w brednie Leppera, naprawdę nie warto.
                • 4krzych1 nie brał... 10.06.05, 18:35
                  (...)Wierzysz w to co ten facio
                  > mówi? Myślisz, ze nie brał za PZU?

Myślę, że nie brał. Ba, wręcz jestem pewny.
                  I przestań wierzyć w brednie Leppera, naprawdę nie warto.

To jest rzeczywiście unikalny egzemplarz, bo brał w doktoratach honoris causa...
                  nawet prowinsjonalnych rumuńskich "uczelni"
                  • mike-great Re: nie brał... 10.06.05, 18:37
                    Kolejny nawiedzony, co myśli, ze ktoś popiera Leppera

4krzych1 napisał:

> (...)Wierzysz w to co ten facio
                    > > mówi? Myślisz, ze nie brał za PZU?
                    >
                    > Myślę, że nie brał. Ba, wręcz jestem pewny.
                    > I przestań wierzyć w brednie Leppera, naprawdę nie warto.
                    >
                    > To jest rzeczywiście unikalny egzemplarz, bo brał w doktoratach honoris
                    causa..
                    > .
                    > nawet prowinsjonalnych rumuńskich "uczelni"
                    • 4krzych1 kto popiera leppera, kto balcera... 11.06.05, 01:01
                      ... no kochany mike-great, ja myslę, że Leppera jakieś 15-20% a kochanego przez
                      ciebie Balcera, co najwyżej 1,5-2,0%, ale "tego nie widać", bo "czego nie robią
                      szkła powiększające" pi-arów i gazet (nie powiem w czyich rękach, bo zaraz
                      mike-great "orzeknie", że jestem antysemitą (Agora) i anty-europekczykiem (te
                      wszystkie quasi niemieckie gadzinówki)
                      • platformiak Re: kto popiera leppera, kto balcera... 11.06.05, 10:42
                        4krzych1 napisał:

> ... no kochany mike-great, ja myslę, że Leppera jakieś 15-20% a kochanego
                        przez
                        > ciebie Balcera, co najwyżej 1,5-2,0%, ale "tego nie widać", bo "czego nie
                        robią
                        > szkła powiększające" pi-arów i gazet (nie powiem w czyich rękach, bo zaraz
                        > mike-great "orzeknie", że jestem antysemitą (Agora) i anty-europekczykiem (te
                        > wszystkie quasi niemieckie gadzinówki)

Grabskieg, wielopolskieg, Piłsudskiego też nie kochali..... Ale Augustow II i
                        III cały naród.
          • habrys Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 10:51
            > zawsze uwazalem, ze najwieksze spustoszenie komuna poczynila w
            > umyslach...

Spustoszenie rozumiem. Ale zeby calkowity zanik szarych komorek? Przerazajace...
          • habrys Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 10:54
            > 15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i portfelach
            > przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki wolnorynkowej
            > w biznesie.

Taak... A ze do nas na saksy sasiedzi ze wschodu teraz przyjezdzaja, to pewnie
            zasluga Gierka a nie Balcerowicza?
            • mike-great Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 11:13
              Przepraszam, nie dosłyszałem odpowiedzi - gdzie po 1 maja 2004 (do dziś)
              wyemigrowało ok. 1.000.000 (słownie: miliona!) Polaków ??? z powodów:
              ekonomicznych, bezrobocia w skali 20%, totalnego rozkładu tego kraju w wymiarze
              politycznym, i nieźle już nadwyrężonego pod względem gospodarczym?
              Chyba odcięli ci media mówiące o aktualnym stanie tego kraju!

habrys napisał:

> > 15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i portfela
              > ch
              > > przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki wolnoryn
              > kowej
              > > w biznesie.
              >
              > Taak... A ze do nas na saksy sasiedzi ze wschodu teraz przyjezdzaja, to pewnie
              > zasluga Gierka a nie Balcerowicza?
              • habrys Raczej nie posadza... 10.06.05, 11:33
                > Przepraszam, nie dosłyszałem odpowiedzi - gdzie po 1 maja 2004 (do dziś)
                > wyemigrowało ok. 1.000.000 (słownie: miliona!) Polaków ??? z powodów:
                > ekonomicznych, bezrobocia w skali 20%, totalnego rozkładu tego kraju w
                > wymiarze

Nie bede sprawdzac Twoich danych. Moze i masz racje, ale co z tego? Globalizuje
                sie nam swiat. Kazdy moze pracowac, gdzie mu sie podoba. O ile da sobie rade,
                oczywiscie. I to tez zasluga transformacji ustrojowej, ze masz taka mozliwosc.
                Choc cos mi sie zdaje, ze jednak tak chetnie Ci Polacy nie emigruja. Nie jest to
                juz tak bajecznie korzystne finansowo, jak 20-30 lat temu. To tez o czyms swiadczy.

Serio uwazasz, ze gdyby w Polsce do dzisiaj uskuteczniano godpodarke planowa, to
                byloby lepiej? A moze sadzisz, ze mozna bylo przeprowadzic transformacje duzo
                lepiej, niz zrobil to Balcerowicz i owczesny rzad?

Coz, zgodze sie, ze obecne polskie elity polityczne nie sa najwyzszych lotow.
                Duzo czasu i pieniedzy zmarnowano. Ale pierwsze kilka lat transformacji
                ustrojowej to dla mnie wzor skutecznosci i blyskotliwosci. I to glownie tego
                pana, ktory "musi odejsc".

Co do bezrobocia, to ostatnio w Polsce spada, w Niemczech rosnie. Ogolnie to
                problem Europy, nie Polski. Im wiecej socjalizmu w stosunkach pracodawcy -
                pracobiorca, tym wieksze bezrobocie. Wlasnie sie Niemcy o tym przekonuja. Siedze
                tu od paru lat w roznych projektach informatycznych i jest coraz gorzej. A
                jestem tutaj (przejsciowo) nie dlatego, ze uwazam ze polityka godpodarcza Polski
                jest zla, a Niemiec dobra. Wprost przeciwnie. W Niemczech panuje praktyczny
                socjalizm. Polska po prostu potrzebuje jeszcze troche czasu, zeby zmniejszyc
                dystans do bogatych panstw Europy, ktorych godpodarki nie zaznaly socjalizmu.
                Ale systematycznie go zmniejsza. I to tez zasluga "pana, ktory musi odejsc", a
                ktory pchnal gospodarke polska na wlasciwe tory kilkanascie lat temu.
                • mike-great Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 11:48
                  Bezrobocie w Polsce spada??? Chyba tylko propagandowa tuba rządowa w to wierzy.
                  Wiesz ilu w Polsce jest bezrobotnych niezarejestroanych? lub tych co stracili
                  zasiłek? A milion Polaków co wyjechało (a raczej wyjeżdża - bo duża część z
                  nich kursuje między pracą tam a rodzinami i wolnymi dniami tu) też poprawia te
                  statystyki, tylko, że od nich nie powstają miejsca pracy Polsc, i nie rośnie
                  PKB. Płacąc podatki za granicą wzbogacają się Niemcy, GB, Irlandia, Szwecja, a
                  nie budżet tego kraju. A kto wkrótce będzie pracował tu na emerytury?

habrys napisał:

> > Przepraszam, nie dosłyszałem odpowiedzi - gdzie po 1 maja 2004 (do dziś)
                  > > wyemigrowało ok. 1.000.000 (słownie: miliona!) Polaków ??? z powodów:
                  > > ekonomicznych, bezrobocia w skali 20%, totalnego rozkładu tego kraju w
                  > > wymiarze
                  >
                  > Nie bede sprawdzac Twoich danych. Moze i masz racje, ale co z tego?
                  Globalizuje
                  > sie nam swiat. Kazdy moze pracowac, gdzie mu sie podoba. O ile da sobie rade,
                  > oczywiscie. I to tez zasluga transformacji ustrojowej, ze masz taka mozliwosc.
                  > Choc cos mi sie zdaje, ze jednak tak chetnie Ci Polacy nie emigruja. Nie jest
                  t
                  > o
                  > juz tak bajecznie korzystne finansowo, jak 20-30 lat temu. To tez o czyms
                  swiad
                  > czy.
                  >
                  > Serio uwazasz, ze gdyby w Polsce do dzisiaj uskuteczniano godpodarke planowa,
                  t
                  > o
                  > byloby lepiej? A moze sadzisz, ze mozna bylo przeprowadzic transformacje duzo
                  > lepiej, niz zrobil to Balcerowicz i owczesny rzad?
                  >
                  > Coz, zgodze sie, ze obecne polskie elity polityczne nie sa najwyzszych lotow.
                  > Duzo czasu i pieniedzy zmarnowano. Ale pierwsze kilka lat transformacji
                  > ustrojowej to dla mnie wzor skutecznosci i blyskotliwosci. I to glownie tego
                  > pana, ktory "musi odejsc".
                  >
                  > Co do bezrobocia, to ostatnio w Polsce spada, w Niemczech rosnie. Ogolnie to
                  > problem Europy, nie Polski. Im wiecej socjalizmu w stosunkach pracodawcy -
                  > pracobiorca, tym wieksze bezrobocie. Wlasnie sie Niemcy o tym przekonuja.
                  Siedz
                  > e
                  > tu od paru lat w roznych projektach informatycznych i jest coraz gorzej. A
                  > jestem tutaj (przejsciowo) nie dlatego, ze uwazam ze polityka godpodarcza
                  Polsk
                  > i
                  > jest zla, a Niemiec dobra. Wprost przeciwnie. W Niemczech panuje praktyczny
                  > socjalizm. Polska po prostu potrzebuje jeszcze troche czasu, zeby zmniejszyc
                  > dystans do bogatych panstw Europy, ktorych godpodarki nie zaznaly socjalizmu.
                  > Ale systematycznie go zmniejsza. I to tez zasluga "pana, ktory musi odejsc", a
                  > ktory pchnal gospodarke polska na wlasciwe tory kilkanascie lat temu.
                  • habrys Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 12:24
                    mike-great napisał:

> Bezrobocie w Polsce spada??? Chyba tylko propagandowa tuba rządowa w to wierzy.
                    > Wiesz ilu w Polsce jest bezrobotnych niezarejestroanych? lub tych co stracili
                    > zasiłek?

Tyle samo mniej wiecej, co jak bezrobocie roslo. Czyli tak, czy inaczej w
                    kwestii bezrobocia jest lepiej, niz 2-3 lata temu.

> A milion Polaków co wyjechało (a raczej wyjeżdża - bo duża część z
                    > nich kursuje między pracą tam a rodzinami i wolnymi dniami tu) też poprawia te
                    > statystyki, tylko, że od nich nie powstają miejsca pracy Polsc, i nie rośnie
                    > PKB. Płacąc podatki za granicą wzbogacają się Niemcy, GB, Irlandia, Szwecja, a
                    > nie budżet tego kraju. A kto wkrótce będzie pracował tu na emerytury?

Jestem wlasnie takim przypadkiem. Tylko ze mam firme zarejestrowana w Polsce i
                    place podatki i skladki emerytalne w Polsce. Jest tez sporo ludzi (pas
                    nadgraniczny) i firm niemieckich, ktore wola placic podatki w Polsce, bo sa
                    nizsze, niz niemieckie. Nie przytocze danych statystycznych, ale nie sadze, zeby
                    bylo az tak czarno, jak to rysujesz. Tak czy inaczej bardzo uogolniasz.
                    • mike-great Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 12:26
                      Mylisz się grubo - bezrobocie jest największe teraz od kilku lat

habrys napisał:

> mike-great napisał:
                      >
                      > > Bezrobocie w Polsce spada??? Chyba tylko propagandowa tuba rządowa w to w
                      > ierzy.
                      > > Wiesz ilu w Polsce jest bezrobotnych niezarejestroanych? lub tych co stra
                      > cili
                      > > zasiłek?
                      >
                      > Tyle samo mniej wiecej, co jak bezrobocie roslo. Czyli tak, czy inaczej w
                      > kwestii bezrobocia jest lepiej, niz 2-3 lata temu.
                      >
                      >
                      > > A milion Polaków co wyjechało (a raczej wyjeżdża - bo duża część z
                      > > nich kursuje między pracą tam a rodzinami i wolnymi dniami tu) też popraw
                      > ia te
                      > > statystyki, tylko, że od nich nie powstają miejsca pracy Polsc, i nie ro
                      > śnie
                      > > PKB. Płacąc podatki za granicą wzbogacają się Niemcy, GB, Irlandia, Szwec
                      > ja, a
                      > > nie budżet tego kraju. A kto wkrótce będzie pracował tu na emerytury?
                      >
                      > Jestem wlasnie takim przypadkiem. Tylko ze mam firme zarejestrowana w Polsce i
                      > place podatki i skladki emerytalne w Polsce. Jest tez sporo ludzi (pas
                      > nadgraniczny) i firm niemieckich, ktore wola placic podatki w Polsce, bo sa
                      > nizsze, niz niemieckie. Nie przytocze danych statystycznych, ale nie sadze,
                      zeb
                      > y
                      > bylo az tak czarno, jak to rysujesz. Tak czy inaczej bardzo uogolniasz.
                      • habrys Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 12:31
                        mike-great napisał:

> Mylisz się grubo - bezrobocie jest największe teraz od kilku lat

Z takim stwierdzeniem nie sposob dyskutowac. Jest tak, bo tak jest. Wiec koncze
                        dyskusje. Coz mi pozostalo...
                      • mbishop Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 15:46
                        mike-great napisał:

> Mylisz się grubo - bezrobocie jest największe teraz od kilku lat

No tak - bo przecież Ty masz dane od samego Pana Boga, więc nie możesz się mylić.
                        A poważnie - pomyśl przez chwilę. Gdyby bezrobocie NAPRAWDĘ wynosiło 20%, to jak
                        sądzisz - czy Lepper miałby jakiś problem w wyprowadzeniu ludzi na ulicę? A
                        jakoś ostatnio nawet blokad zaniechał!
                        Człowieku! Gdyby 20% ludzi nie miało żadnego źródła dochodu/utrzymania,
                        mielibyśmy MASOWE zamieszki! Myślisz, że ci bezrobotni siedzieliby sobie
                        spokojnie przed TV albo sączyli piwko na ławeczce?
                        Rynek pracy na czarno jest w Polsce ogromny (skutek przepisów/podatków/ZUSów) i
                        naprawdę - ten kto chce pracować i cokolwiek potrafi, znajdzie pracę. A ten co
                        nie chce/nie potrafi nie zasługuje by pracować.
                        • mike-great Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 18:36
                          Czytaj chłopie dokładnie jak potrafisz - ja mówiłem, że jest 20% bezrobotnych,
                          a nie że oni nie mają żadnych pieniędzy. I co się uwziąłeś na Leppera? Ja
                          buraków też nie lubię, i nie popieram. A co do pracy - czy sądzisz, że człowiek
                          uczy się, studiuje, zdobywa doświadczenie profesjonalne po to, aby rowy kopać?
                          (czytaj powracające jak bumerang "roboty publiczne" proponowane z urzędów pracy)
                          Wielu chce pracować i szuka pracy w swoim zawodzie, tylko że odpowiednich ofert
                          i miejsc pracy nie ma. Ale jak chcesz to możesz sam rzucać gnój, albo pracować
                          na taśmie w przetwórni. Niektórzy mają większe ambicje.
                          mbishop napisał:

> mike-great napisał:
                          >
                          > > Mylisz się grubo - bezrobocie jest największe teraz od kilku lat
                          >
                          > No tak - bo przecież Ty masz dane od samego Pana Boga, więc nie możesz się
                          myli
                          > ć.
                          > A poważnie - pomyśl przez chwilę. Gdyby bezrobocie NAPRAWDĘ wynosiło 20%, to
                          ja
                          > k
                          > sądzisz - czy Lepper miałby jakiś problem w wyprowadzeniu ludzi na ulicę? A
                          > jakoś ostatnio nawet blokad zaniechał!
                          > Człowieku! Gdyby 20% ludzi nie miało żadnego źródła dochodu/utrzymania,
                          > mielibyśmy MASOWE zamieszki! Myślisz, że ci bezrobotni siedzieliby sobie
                          > spokojnie przed TV albo sączyli piwko na ławeczce?
                          > Rynek pracy na czarno jest w Polsce ogromny (skutek przepisów/podatków/ZUSów)
                          i
                          > naprawdę - ten kto chce pracować i cokolwiek potrafi, znajdzie pracę. A ten co
                          > nie chce/nie potrafi nie zasługuje by pracować.
                          • powiedz_to_koniowi Ambicje mogą mieć 11.07.05, 16:42
                            ale jeżeli nie mają umiejętności żeby te ambicje poprzeć,
                            to chyba faktycznie zostają rowy i widły.
                      • ironlord Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 16:12
                        bo co siedzisz i ich zliczasz codziennie i wiesz ilu ubylo i przybylo ??? Masz
                        jakies dane ?? Raczej nie ??? Tylko Ci sie zdaje że wszystki rozumy pozjadałeś.
                        • mike-great Re: Raczej nie posadza... 10.06.05, 18:41
                          A dane z Urzędów Pracy i Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej to garbate
                          aniołki? A dane GUS-u? No i istnieją jeszcze takie dziwy, ale ty ich nie znasz,
                          jak wywiady środowiskowe i wszelkiego typu ankiety. Bezrobocie PRAWDZIWE to
                          takie z danych urzędów + bezrobotni niezarejestrowani + nieuwzględnieni w
                          wygodnych statystykach

ironlord napisał:

> bo co siedzisz i ich zliczasz codziennie i wiesz ilu ubylo i przybylo ???
                          Masz
                          > jakies dane ?? Raczej nie ??? Tylko Ci sie zdaje że wszystki rozumy
                          pozjadałeś.
                  • kolargolo A kto rzadzil przez 8 lat z tych 15 ? SLD!!!! 10.06.05, 14:10
                    Nikt jakos o tym nie mowi ale SLD juz rzadzilo przez dwie kadencje wiec czemu
                    nic nie naprawili w gospodarce?
                    Pisze o SLD bo masz lewicowe poglady wiec pewnie jestes ich sympatykiem.
                    Przez ludzi o Twoich pogladach wlasnie wyjechalem za granice, bo tworzysz
                    klimat dla poglebiania tego socjalistycznego bagna.
                    • mike-great Re: A kto rzadzil przez 8 lat z tych 15 ? SLD!!!! 10.06.05, 14:34
                      A co, afery PZU, Eureko, Zus-u, Orlenu - to prawica w tym udziału nie brała?
                      Przez 15 lat siedzieli boczku i patrzeli na włoski w kroczku? Ludzie za granicę
                      nie wyjeżdżają z powodu preferencji politycznych, tylko z powodu tragicznego
                      stanu gospodarki, państwa, i perspektyw tutaj. Jak myślisz, dlaczego coraz
                      więcej ludzi decyduje się nie mieć dzieci, i przyrost naturalny jest mniejszy -
                      bo premierem czy prezydentem jest prawicowiec lub lewicowiec? Nie, tylko
                      warunki życia, istnienia, pracy i normalnej egzystencji we wspólczesnej Polsce
                      są nienormalne
                      • kralik1 Re: A kto rzadzil przez 8 lat z tych 15 ? SLD!!!! 10.06.05, 15:20
                        mike-great napisał:

> A co, afery PZU, Eureko, Zus-u, Orlenu - to prawica w tym udziału nie brała?
                        > Przez 15 lat siedzieli boczku i patrzeli na włoski w kroczku? Ludzie za
                        granicę
                        >
                        > nie wyjeżdżają z powodu preferencji politycznych, tylko z powodu tragicznego
                        > stanu gospodarki, państwa, i perspektyw tutaj. Jak myślisz, dlaczego coraz
                        > więcej ludzi decyduje się nie mieć dzieci, i przyrost naturalny jest
                        mniejszy -
                        >
                        > bo premierem czy prezydentem jest prawicowiec lub lewicowiec? Nie, tylko
                        > warunki życia, istnienia, pracy i normalnej egzystencji we wspólczesnej
                        Polsce
                        > są nienormalne

Co ty tam wiesz, ja wyjechalem 10 lat temu z mysla zeby odlorzyc troche grosza
                        i pozniej rozwinac interes w kraju ale po kolejnch wyborach, kiedy to
                        towarzysze doszli do wladzy bo Balcerowicz byl zly postanowilem zostac i
                        przeczekac na lepsze czasy, moje plany sie jadnak nie ziscily jako ze
                        Balcerowicz nadal pozostal wrogiem ludu a SLD jego wybawca i daltego masz w
                        kraju taki syf przjacielu.
                        I zapweniam cie ze takich jak ja jest tutaj dziesiatki tysiecy.
                        A co do Balcerowicza to gdyby nie jego reformy to teraz placil bys za swoje
                        ulubione popularne jakies 7265598755642568457 zl przy zarobkach 5000000zl.

• mike-great Re: A kto rzadzil przez 8 lat z tych 15 ? SLD!!!! 10.06.05, 18:45
                          Płytki jesteś - ja wogóle nie palę. Przykro mi, że odłożyłeś grosz, i nie
                          mogłeś przyjechać, i zainwestować. Ale sądzę, że po wyborach tej jesieni (kiedy
                          wygra jakaś tam prawica, lub centro-prawica) wcale nie będzie lepiej dla
                          inwestowania, i tworzenia miejsc pracy. Może wtedy wrócimy do dyskusji?

kralik1 napisał:

> mike-great napisał:
                          >
                          > > A co, afery PZU, Eureko, Zus-u, Orlenu - to prawica w tym udziału nie bra
                          > ła?
                          > > Przez 15 lat siedzieli boczku i patrzeli na włoski w kroczku? Ludzie za
                          > granicę
                          > >
                          > > nie wyjeżdżają z powodu preferencji politycznych, tylko z powodu tragiczn
                          > ego
                          > > stanu gospodarki, państwa, i perspektyw tutaj. Jak myślisz, dlaczego cora
                          > z
                          > > więcej ludzi decyduje się nie mieć dzieci, i przyrost naturalny jest
                          > mniejszy -
                          > >
                          > > bo premierem czy prezydentem jest prawicowiec lub lewicowiec? Nie, tylko
                          > > warunki życia, istnienia, pracy i normalnej egzystencji we wspólczesnej
                          > Polsce
                          > > są nienormalne
                          >
                          > Co ty tam wiesz, ja wyjechalem 10 lat temu z mysla zeby odlorzyc troche
                          grosza
                          >
                          > i pozniej rozwinac interes w kraju ale po kolejnch wyborach, kiedy to
                          > towarzysze doszli do wladzy bo Balcerowicz byl zly postanowilem zostac i
                          > przeczekac na lepsze czasy, moje plany sie jadnak nie ziscily jako ze
                          > Balcerowicz nadal pozostal wrogiem ludu a SLD jego wybawca i daltego masz w
                          > kraju taki syf przjacielu.
                          > I zapweniam cie ze takich jak ja jest tutaj dziesiatki tysiecy.
                          > A co do Balcerowicza to gdyby nie jego reformy to teraz placil bys za swoje
                          > ulubione popularne jakies 7265598755642568457 zl przy zarobkach 5000000zl.
                          >
                          >
                          >
              • fandango10 Proponuje, zebys zmienil nick na "katarynka" 10.06.05, 12:43
                mike-great napisał:

> Przepraszam, nie dosłyszałem odpowiedzi - gdzie po 1 maja 2004 (do dziś)
                > wyemigrowało ok. 1.000.000 (słownie: miliona!) Polaków ??? z powodów:
                > ekonomicznych, bezrobocia w skali 20%, totalnego rozkładu tego kraju w wymiarze
                >
                > politycznym, i nieźle już nadwyrężonego pod względem gospodarczym?
                > Chyba odcięli ci media mówiące o aktualnym stanie tego kraju!
                >
                > habrys napisał:
                >
                > > > 15 lat transformacji zrobiło największe spustoszenie w firmach i po
                > rtfela
                > > ch
                > > > przedsiębiorców, którzy naprawdę chcą stosować zasady gospodarki wo
                > lnoryn
                > > kowej
                > > > w biznesie.
                > >
                > > Taak... A ze do nas na saksy sasiedzi ze wschodu teraz przyjezdzaja, to p
                > ewnie
                > > zasluga Gierka a nie Balcerowicza?
              • ironlord Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 16:08
                Człowieku czy Ty jesteś tak ograniczony że nie zauważasz że to nie Balcerowicz
                rządził przez ostatnie 8 lat i dłużej. To nie on decydował o tym jakie rządy
                miały plany gospodarcze i nie tylko i jakie ustalały prawo !!!. Zaczęło się już
                po zwycięskich wyborach SLD w 1993-1997 gdzie tacy jak Ty głosowali na komuchów
                bo obiecywali gruszki na wierzbie. Potem Buzek i Ci ludzie którzy teraz siedzą
                po Samoobronach, LPR i innych miejszych partyjkach dalej rozkładali ten kraj.
                Na koniec SLD dołożyło to co mamy teraz i mamy teraz szalejącego Lepper i
                Giertycha, ludzi kompletnie nie odpowiedzialnych, ksenofobów do sześcianu
                którzy tylko opluwają nas Polaków na każdym kroku.

Zastanów się nad tym co piszesz i bądź do cholery rzetelny jeśli wiesz co to
                słowo oznacza !!!
                • mike-great Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 18:52
                  Jestem rzetelny, i widzę, jak od 1989r. w Polsce kradną z prawa i lewa - i nie
                  m znaczenia jaka opcja polityczna dominuje w parlamencie, rządzie. Korupcja
                  przeżarła wszystkie partie polityczne, i wszystkie szczeble administracji
                  państwowej, oraz setki instytucji publicznych bądź zaufania publicznego.
                  Obecna kampania prezydencka, i parlamentarna, też nie wróży niczego dobrego, a
                  mity o "cudzie gospodarczym" w Polsce już przerabialiśmy kilkadziesiąt razy. I
                  jest jak jest

ironlord napisał:

> Człowieku czy Ty jesteś tak ograniczony że nie zauważasz że to nie
                  Balcerowicz
                  > rządził przez ostatnie 8 lat i dłużej. To nie on decydował o tym jakie rządy
                  > miały plany gospodarcze i nie tylko i jakie ustalały prawo !!!. Zaczęło się
                  już
                  >
                  > po zwycięskich wyborach SLD w 1993-1997 gdzie tacy jak Ty głosowali na
                  komuchów
                  >
                  > bo obiecywali gruszki na wierzbie. Potem Buzek i Ci ludzie którzy teraz
                  siedzą
                  > po Samoobronach, LPR i innych miejszych partyjkach dalej rozkładali ten kraj.
                  > Na koniec SLD dołożyło to co mamy teraz i mamy teraz szalejącego Lepper i
                  > Giertycha, ludzi kompletnie nie odpowiedzialnych, ksenofobów do sześcianu
                  > którzy tylko opluwają nas Polaków na każdym kroku.
                  >
                  > Zastanów się nad tym co piszesz i bądź do cholery rzetelny jeśli wiesz co to
                  > słowo oznacza !!!
                  • powiedz_to_koniowi no ale.... 11.07.05, 23:14
                    ... ale co to ma wspólnego z Balcerowiczem?
        • da.wi58 Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 17:23
          w twoim napewno
      • fandango10 Dowody prosze! 10.06.05, 12:40
        • dr.kidler Re: Dowody prosze! 10.06.05, 14:35
          Jego nick jest najlepszym dowodem.
          • mike-great Re: Dowody prosze! 10.06.05, 14:36
            A ty jesteś doktor korupcji, czy czego???

dr.kidler napisał:

> Jego nick jest najlepszym dowodem.
      • dr.kidler Jestes wiekszy osiol od mike'a ? 10.06.05, 14:12
        • mike-great Re: Jestes wiekszy osiol od mike'a ? 10.06.05, 14:35
          Większego osła od dr.kidler to tutaj nie ma

dr.kidler napisał:

>
      • kralik1 Re: Kiedy tego pana posadzą? 10.06.05, 14:14
        mike-great napisał:

> Kiedy tego pana posadzą? Już dość złego wyrządził Polsce i gospodarce!

Spreczuj dokladnie co on takiego zlego zrobil Polsce i jej gospodarce:))
      • 52gabi [...] 10.06.05, 17:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • meylec A ty chociaż wiesz, o jakiej komisji piszesz? 10.06.05, 10:11
      Słucham tej relacji i nie rozumiem, czemu Balcerowicz jest tak agresywnie
      nastawiony do komisji. I w sposób nieprzyjazny interpretuje nawet neutralne
      pytania?
      • mike-great Re: A ty chociaż wiesz, o jakiej komisji piszesz? 10.06.05, 10:21
        Bo mu się zaczyna robić pożar w gaciach, i trochę mu mina rzednie.

meylec napisał:

> Słucham tej relacji i nie rozumiem, czemu Balcerowicz jest tak agresywnie
        > nastawiony do komisji. I w sposób nieprzyjazny interpretuje nawet neutralne
        > pytania?
      • platformiak Re: A ty chociaż wiesz, o jakiej komisji piszesz? 10.06.05, 13:47
        bo pytania składaja sie na dłuzszą wypowiedź i sa mieszane z tezami co powoduje
        ze pytania sa niezrozumiane i zawierające dziwne tezy np: Kantor miesza sprawe
        zadłużenia Polski z prywatyzacją PZU
    • jola_dywity CZERWONY KACYK STERUJE BIEDNYM NARODEM 10.06.05, 10:23
      Kiedy wiekszość uczciwych ludzi w Polsce walczyła o wolność Polski ,ten czerwony
      bonzo partyjny ,wczasował się na grantach w Usa.Paszport dostawali właśnie tacy
      jak Balcerowicz. I za hańbę uważam że taki człowiek ,ma cokolwiek do powiedzenia
      w tym kraju.Niszczycielska i niekompetentna polityka tego nawróconego komunisty-
      kapitalisty ,najlepiej świadczy o jego etyce i moralności.
      • mike-great Re: CZERWONY KACYK STERUJE BIEDNYM NARODEM 10.06.05, 10:29
        Takich ludzi należy w trybie pilnym i przymusowym eliminować z polityki i
        gospodarki (zwłaszcza!).

jola_dywity napisała:

> Kiedy wiekszość uczciwych ludzi w Polsce walczyła o wolność Polski ,ten
        czerwon
        > y
        > bonzo partyjny ,wczasował się na grantach w Usa.Paszport dostawali właśnie
        tacy
        > jak Balcerowicz. I za hańbę uważam że taki człowiek ,ma cokolwiek do
        powiedzeni
        > a
        > w tym kraju.Niszczycielska i niekompetentna polityka tego nawróconego
        komunisty
        > -
        > kapitalisty ,najlepiej świadczy o jego etyce i moralności.
      • fandango10 Joluniu, juz zatesknilem za Toba 10.06.05, 12:46
      • holyboy_666 Re: mamy inne pojęcie hańby;-) 10.06.05, 13:07
        ja za hańbę uważam, że osobnik podpisujący się "jola dywity" (piszę osobnik, bo
        jakoś nie wierzę w tak skrajny debilizm w wykonaniu kobiety;-) ma czelność
        wypowiadać się w sprawach, których nie rozumie
        • jola_dywity Re: mamy inne pojęcie hańby;-) KONKRETY MOŻE ? 10.06.05, 15:21
          cZEGO NIE ROZUMIEM? Popiwku? Lichwy? Czy upadku gospodarczego? Nie rozumiem
          wszak jednego kto spłaci obecny deficyt Polski 444.1mld/zł, ty czy twoja
          rodzina? Bo wszak 23 miliony nędzarzy to nie ten adres.
          • mbishop Konkrety - specjalnie dla Ciebie, seksowna Jolu... 10.06.05, 15:56
            jola_dywity napisała:

> cZEGO NIE ROZUMIEM? Popiwku? Lichwy? Czy upadku gospodarczego? Nie rozumiem
            > wszak jednego kto spłaci obecny deficyt Polski 444.1mld/zł, ty czy twoja
            > rodzina?

My wszyscy. A ponieważ Polska jest coraz zamożniejsza, więc tym łatwiej będzie
            go spłacać (nie jest istotna bezwzględna wielkość długu, tylko możliwość jego
            spłacania, droga Jolu... No ale rozumiem że na elementarz ekonomii jeszcze za
            wcześnie). Chyba, że do władzy dojdzie samoobrona, wtedy o spłacaniu długów
            możemy zapomnieć (w końcu wszyscy założyciele "S" nie uważali za stosowne
            spłacać swoich)

> Bo wszak 23 miliony nędzarzy to nie ten adres.

Czemu akurat 23 a nie np. 24,5? Albo 22.
            Hehe, BTW ciekawe ilu spośród tych "nędzarzy" ma TVsat i samochód osobowy...

• jola_dywity Re: Konkrety - specjalnie dla Ciebie, seksowna Jo 11.06.05, 09:55
              Wymiar zamożności to zdaniem szanownego Pana ,Tv sat i samochód.Gratuluję tych
              konstatacj.Oczywiście odniesienie się do jednego aspektu jest ,cokolwiek
              wybiórcze,a my wszyscy spłacimy???? A z tą zamożnością to sz.P. przesadził,bo
              wszak za utylizację na świecie się płaci.
              • platformiak Re: Konkrety - specjalnie dla Ciebie, seksowna Jo 11.06.05, 10:46
                jola_dywity napisała:

> Wymiar zamożności to zdaniem szanownego Pana ,Tv sat i samochód.Gratuluję tych
                > konstatacj.Oczywiście odniesienie się do jednego aspektu jest ,cokolwiek
                > wybiórcze,a my wszyscy spłacimy???? A z tą zamożnością to sz.P. przesadził,bo
                > wszak za utylizację na świecie się płaci.

Mam w bloku rodzine (wielodzietna bo jest 4 dzieci, niewykształcona,
                przyjechała ze wsi, bezrobotnych od wielu wiel lat)ale jakos maja kase na
                ubrania, zarcie, wakacje, imprezy. Pracuja na czarno i tak zarabiaja krocie i
                to jest 6 z tych 23 milinow o ktoryc mowisz
                • jola_dywity Re: Konkrety - specjalnie dla Ciebie, seksowna Jo 11.06.05, 18:22
                  Proponuję ci ich zadenuncjować,wszak twoim zdaniem za dobrze im się powodzi.A co
                  najważniejsze wszystko o nich wiesz ? Jakie mają środki ,na co im starcza i jak
                  bardzo są szczęśliwi.
                  • platformiak Re: Konkrety - specjalnie dla Ciebie, seksowna Jo 11.07.05, 17:11
                    Nie bo to moi przyjaciele, ty chyba nie masz przyjaciół....
      • kralik1 Re: CZERWONY KACYK STERUJE BIEDNYM NARODEM 10.06.05, 15:25
        Jola do kurnika!!!!!
    • 4krzych1 LB to jakieś autystyczne dziecko... 10.06.05, 10:25
      ...nie pamięta, czy kluczowy dla sprawy problem był rozpatrywany na posiedzeniu
      KERM, któremu przewodniczył, ale pamięta, że odbyło się innego dnia, niż podaje
      poseł....
      ...nie chce się wypowiadać, jako biegły ekspert w sprawie pewnych problemów z
      procesem prywatyzacji PZU, choć leżało to w zakresie jego odpowiedzialności,
      jako wicepremiera i ministra finansów, za to z uporem i upodobaniem wypowiada
      się, jako biegły ekspert i mentor w sprawach dotyczących "państwa prawa",
      "prawa", "praworządności"...
      • ogromnejadra TO OBRAŻA PREZESA BANKU. Poalcy nie potrafią 10.06.05, 12:19
        docenić wielkich ludzi. Tylko szczekają, zazdroszczą i sprowadzają do parteru.
      • jola_dywity Re: LB to jakieś autystyczne dziecko... 11.06.05, 18:24
        merytorycznie!
    • trojanska Narodzie obudź się 10.06.05, 10:41
      Kiedy wreszcie głupi naród obudzi się i zobaczy ile zła dla kraju wyrządził
      towarzysz Balcerowicz. To, że komuchy uwłaszczyły sie na majątku narodowym jest
      przede wszystkim zasługą tego pana. Większość piszących dziś opinie udaje, że
      tego nie wie. Zresztą takie opinie piszą najczęściej byli towarzysze, którym
      sie powiodło i twardogłowi liberałowie. Czort jeden wie, którzy są gorsi
      • habrys Re: Narodzie obudź się 10.06.05, 10:59
        > Zresztą takie opinie piszą najczęściej byli towarzysze, którym
        > sie powiodło i twardogłowi liberałowie.

Z tego co piszesz wynika, ze Ci sie w nowej rzeczywistosci nie powiodlo i
        czujesz gorycz z tego powodu. Wiekszosc ludzi szuka wtedy winy gdzie indziej,
        nie w sobie. Balcerowicz nadaje sie znakomicie. Polecam jeszcze Zydow (wada:
        ostatnio politycznie niepoprawne), komuchow albo tzw. Czarnych (nie mylic z
        Murzynami). Moze jeszcze homoseksualistow dorzuce - ostatnio duzo sie o nich
        mowi i pisze - bedziesz modny.
        • meylec Re: Narodzie obudź się - piszesz habrys banały 10.06.05, 11:25
          I banialuki. Tak jakby nie było prywatnych firm wyrzeżbionych z wykorzystaniem
          majątku narodowego - typu BIG-Bank. Tak jakby nie było milionowych wartości
          akcji i opcji dla postpezetpeerowskich zarządów prywatyzowanych firm jak
          Elektrim, Universal, czy Budimeks. Jakby nie było tysięcy afer. Jakby wreszcie
          nie było np. mojego sąsiada, który dzięki przynależności do PZPR był
          kierownikiem sklepu spożywczego, a gdy przyszedł czas sprawiedliwości III-ciej
          RP, został z poniedziałku na wtorek jego właścicielem. A co dla
          milionów "zwykłych Polaków" - tzw. "Program Powszechnej Prywatyzacji" -
          wartość "majątku" kupionego za 20 zł po 10 latach - około 85 zł.
          Ludzie w Polsce z biedy sami papierosy sobie kręcą w 21 wieku w Unii
          Europejskiej. Niedługo będą sobie sami buty robić.
          • habrys Re: Banaly moze i tak - za co przepraszam 10.06.05, 11:46
            Banal = oczywistosc. Czy to znaczy, ze sie zgadzasz ze mna?

Przekrety sa wszedzie, zapewniam Cie, ze rowniez np. w Niemczech. Zawsze sa
            jakies uklady, lapowki, plecy, znajomosci. W Polsce szczegolnie duzo tego,
            zagadzam sie. To bardzo szkodzi i trzeba z tym walczyc.

Ale co ma z tym wspolnego Balcerowicz i transformacja ustroju i gospodarki w
            latach 90-tych? Akurat ten pan byl i jest, moim zadaniem jednym z nielicznych,
            ktory jest ponad te brudne gierki. Dolozylbym moze jeszcze Mazowieckiego. I nie
            wiem kogo jeszcze. Smutne, ze tylko 2 nazwiska mi na mysl przychodza...

> A co dla
            > milionów "zwykłych Polaków" - tzw. "Program Powszechnej Prywatyzacji" -
            > wartość "majątku" kupionego za 20 zł po 10 latach - około 85 zł.

No i czyja to wina? "Onych"? Nikt Ci nie zagwarantuje, ze nie stracisz na
            papierach wartosciowych. Tak to dziala. Nie ma popytu, cena spada.

> Ludzie w Polsce z biedy sami papierosy sobie kręcą w 21 wieku w Unii
            > Europejskiej. Niedługo będą sobie sami buty robić.

A tu Cie musze zaskoczyc. W Niemczech tez kreca i to od bardzo dawna i duzo
            wiekszy odsetek palaczy, niz w Polsce. I co z tego wynika? Wlasciwie nic, moze
            tylko, ze Niemcy oszczedniejsi z natury od Polakow.
            • meylec Re: Banaly moze i tak - za co przepraszam 10.06.05, 12:17
              Balerowicz to inny temat, chodziło mi raczej o tzw. transformację i jej
              beneficjentów. Wybacz, ale Twój komentarz do tego co pisałem o "PPP" świaczy
              jak mi się wydaje o naiwności. Program ten ruszył, gdy już różne kliki były
              napchane po uszy wspólnymi za komuny pieniędzmi i bazował na ochłapach. A co do
              kręcenia papierosów to cóż - Niemiec się w to bawi, a Polak musi.
              • habrys Re: Banaly moze i tak - za co przepraszam 10.06.05, 12:29
                > Wybacz, ale Twój komentarz do tego co pisałem o "PPP" świaczy
                > jak mi się wydaje o naiwności. Program ten ruszył, gdy już różne kliki były
                > napchane po uszy wspólnymi za komuny pieniędzmi i bazował na ochłapach.

Dobrze, moze sie myle. Za malo na ten temat wiem.

> A co do kręcenia papierosów to cóż - Niemiec się w to bawi, a Polak musi.

Nie. Tu tez kreca raczej biedniejsi, czy raczej oszczedniejsi, niz bogatsi.
                Zreszta przyklad akurat niespecjalnie dobrze dobrany. Uwazam, ze papierosy
                powinny byc 2-3 razy drozsze, niz obecnie. Byloby mniej ludzi z rakiem pluc i
                mniejszcze wydatki na ich leczenie. Wiekszosc ludzi, ktorzy rzucili palenie,
                zrobila to z powodow finansowych. Ale to inna bajka.
            • ginlo Re: Banaly moze i tak - za co przepraszam 10.06.05, 22:28
              A to ciekawe, Kolejny przedstawiciel teorii, ze czlowiek nieuczciwy to czlowiek pazerny na kase. Zgodnie z ta teoria Leszek B, Adas M, czy Tadzio M, sa ludzmi uczciwymi. Klopot w tym, ze oni sa pazerni, na wladze, slawe czy rzad dusz i gotowi sa posunac sie do rownie nieuczciwych metod w celu ich zdobycia jak Ci pazerni na kase.
          • kralik1 Re: Narodzie obudź się - piszesz habrys banały 10.06.05, 15:31
            Ludzie w Polsce z biedy sami papierosy sobie kręcą w 21 wieku w Unii
            > Europejskiej. Niedługo będą sobie sami buty robić.

W UE tez sobie kreca papierosy!!!
            I to wiecej niz w Polsce cwoku.
      • mike-great Re: Narodzie obudź się 10.06.05, 11:14
        Brawo - takie wypowiedzi się liczą!

trojanska napisała:

> Kiedy wreszcie głupi naród obudzi się i zobaczy ile zła dla kraju wyrządził
        > towarzysz Balcerowicz. To, że komuchy uwłaszczyły sie na majątku narodowym
        jest
        >
        > przede wszystkim zasługą tego pana. Większość piszących dziś opinie udaje, że
        > tego nie wie. Zresztą takie opinie piszą najczęściej byli towarzysze, którym
        > sie powiodło i twardogłowi liberałowie. Czort jeden wie, którzy są gorsi
      • ginlo Narodzie nie obudź się 10.06.05, 22:24
        Mi sie podoba jedna rzecz w tej historii. Zawsze wydawało mi sie, ze jak ktos ma autorytet, to potrafi bronic swoich racji i ze wspolczesne nam autorytety to przedstwiciele merytokracji. Mozna sie spodziewac po takich ludziach, ze potrafia bronic skutecznie swoich racji i przedstwiac takiej jakosci argumenty, ze trudno z nimi - argumentami - dyskutowac. Tu zas mamy do czynienia z pewnym "skroconym autorytetem", z NIM nie mozna dyskutowac (z NIM personalnie, nie z jego argumentami), bo ON jest auorytetem i to wszelka dyskusje wyklucza.
    • warin Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 10:50
      Zeby w Polsce tylko prze 4 pełne lata mogli rządzić tacy jak ty z Tobą na
      czele , to dzisiejsza średnia krajowa bylaby minimalna krajową . Ale to w tym
      kraju jest marzeniem, bo jeden z drugim idiotą do znudzenia spiewają znany
      refren. Wysoka inflacja - Balcerowicz musi odejść. Wrzody na d...ie-
      Blcerowiczz musi odejsć. Ufoludki we wiosce - Balcerowicz musi odejsć. Słońce
      za mocno świeci - Balcerowicz musi odejść.
      Z a nim rzesze idiotów,powtarzaja refren ten. Prosże o nowe wątki
      dlaczego ...... BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ.
      Z drugiej strony na początku byl lekarstewm na rozruszanie gospodarki i się
      sprawdził.
      A teraz lest lekarstwem na nasze wieczne doły i tez sie sprawdza. Mam gorszy
      dzień - Balcerowicz musi odejsc.
      Jam mam dzisiaj lepszy dzień i sobie śpiewam " O róć tu znow Leszku.
      No to teraza sie zacznie heja
      • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 10:56
        warin napisał:
        > dlaczego ...... BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ.
        > Z drugiej strony na początku byl lekarstewm na rozruszanie gospodarki i się
        > sprawdził.
        > A teraz lest lekarstwem na nasze wieczne doły i tez sie sprawdza. Mam gorszy
        > dzień - Balcerowicz musi odejsc.
        > Jam mam dzisiaj lepszy dzień i sobie śpiewam " O róć tu znow Leszku.
        > No to teraza sie zacznie heja

On wcale nie musi odchodzić, bo największym nieszczęściem tego kraju było to,
        że wogóle tu przyszedł,

a takie rozruszanie - jak to piszesz był w stanie dokonać już nie student
        pierwszego roku ekonomi a uczeń liceum ekonomicznego po przeczytaniu kilku
        poradników małego przedsiębiorcy - coś na wzór Adam Słodowy "Zrób to sam"
        • warin Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 11:16
          No własnie widzę jak Ci ekonomiści pierwszego roku studiów rządzą tym krajem,
          Student Belka Hausner itp. Właśnie niedawno wieliśmy przyklad egzaminu z
          podatkow (patrz - akcyza) No to pieknie was uczą na tych studiach i pięknych
          bedziemy mieć ekonomistow. Gospodarka centralnie sterowana.
          • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 11:28
            warin napisał:

> No własnie widzę jak Ci ekonomiści pierwszego roku studiów rządzą tym krajem,
            > Student Belka Hausner itp. Właśnie niedawno wieliśmy przyklad egzaminu z
            > podatkow (patrz - akcyza) No to pieknie was uczą na tych studiach i pięknych
            > bedziemy mieć ekonomistow. Gospodarka centralnie sterowana.

Przepraszam Cię ale nie masz zielonego pojecia o ekonomi, a Panowie których
            przytoczyłes to ta sama szkoła ekonomiczna co Pan Balcerowicz tyle, że on
            pierwszy był u żłoba i im ostały się ino ochłapy.
            • warin Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 11:38
              Ja rozumiem że Ty masz pojęcie i w pełni zgadzasz się z stanem obecnym, zas
              stan po Profesorze Balcerowiczu, uważasz za stan który był absolutną pomyłką .
              Oświeć mnie EKONOMISTO.
              A to że jedna szkoła. Ja Ci powiem że w jednej klasie miałem kolegów którzy
              daleko wyprzedzali innych w osiągany wynikach a też miałem kolegów którzy mieli
              problem z czytaniem. Argument szkoły został obalony.
        • fandango10 Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 12:52
          kuuba napisał:

> a takie rozruszanie - jak to piszesz był w stanie dokonać już nie student
          > pierwszego roku ekonomi a uczeń liceum ekonomicznego po przeczytaniu kilku
          > poradników małego przedsiębiorcy - coś na wzór Adam Słodowy "Zrób to sam"
          >
          No to do roboty Geniuszu! Zrob nam druga Kube albo Koree (Polnocna)!
        • fandango10 Ekonomistow ci u nas dostatek! 10.06.05, 13:00
          kuuba napisał:

> warin napisał:
          > > dlaczego ...... BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ.
          > > Z drugiej strony na początku byl lekarstewm na rozruszanie gospodarki i s
          > ię
          > > sprawdził.
          > > A teraz lest lekarstwem na nasze wieczne doły i tez sie sprawdza. Mam gor
          > szy
          > > dzień - Balcerowicz musi odejsc.
          > > Jam mam dzisiaj lepszy dzień i sobie śpiewam " O róć tu znow Leszku.
          > > No to teraza sie zacznie heja
          >
          >
          > On wcale nie musi odchodzić, bo największym nieszczęściem tego kraju było to,
          > że wogóle tu przyszedł,
          >
          > a takie rozruszanie - jak to piszesz był w stanie dokonać już nie student
          > pierwszego roku ekonomi a uczeń liceum ekonomicznego po przeczytaniu kilku
          > poradników małego przedsiębiorcy - coś na wzór Adam Słodowy "Zrób to sam"
          >

Tak, jak za czasow Stanczyka lekarzy
        • kralik1 Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 15:38
          kuuba napisał:

za demokracją czasem bywam,
          ale przeciw głupkom zawsze.

Wnika z tego ze jestes przeciw sobie!!!
          • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 15:45
            Nie pamiętam, żebym Ci ublizał, a tak na marginesie to sprecyzuj swój wniosek.
            Bo bylem pewien, że srednio rozumny człowiek po 15 jest w stanie dojść na czym
            polegał tzw "fenomen" Pana Balcerowicza. Widzę, że dalej jest to trudne zadanie.
            • kralik1 Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 15:50
              Po coz ja czy ktokolwiek inny ma ci cokolwiek tlumaczyc, skoro ty i tak tego
              nie jestes w stanie zrozumiec.
              Co do ublizania, to nie ja ci ublizam tlko sam to robisz.
              Pomsl chwilke.
              • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 15:58
                kralik1 napisał:

> Po coz ja czy ktokolwiek inny ma ci cokolwiek tlumaczyc, skoro ty i tak tego
                > nie jestes w stanie zrozumiec.
                > Co do ublizania, to nie ja ci ublizam tlko sam to robisz.
                > Pomsl chwilke.

Ja z myśleniem nie mam żadnego kłopotu, jedynie napawa mnie pusty śmiech jak
                słucham peanów na temat fenomenu Pana Balcerowicza, ot poprostu średniej klasy
                ekonomista umiejący wyciągać prawidłowe wnioski ale co najgorsze krótkowzroczny.
                A tak naprawdę to Tobie radzę pomyśleć troszeczkę - to naprawdę takie proste.
                • kralik1 Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 16:29
                  muuba, kuuba, kuuba, Balcerowicz jest uwazany za jednego z najlepszch
                  ekonomistow, juz nie tlko w Europie ale takze na swiecie!!!
                  Wiec pomysl, kto tak naprawde ma problem z mysleniem?
                  • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 16:48
                    kralik1 napisał:

> muuba, kuuba, kuuba, Balcerowicz jest uwazany za jednego z najlepszch
                    > ekonomistow, juz nie tlko w Europie ale takze na swiecie!!!
                    > Wiec pomysl, kto tak naprawde ma problem z mysleniem?

proszę o przykłady tych środowisk ( bo mam nadzieję, że nie mówisz o czyś
                    zwanym bankiem światowym, bo coś takiego naprawdę nie istnienie) bo nawet jego
                    gugu stwierdził, że narobił głupot w Polsce.
                    Powiem Ci tak: opieraj się na faktach, nie naśladuj klakierów.
                    • kralik1 Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 16:55
                      Kuuba ja nie nasladuje klakierow tak jak ty!!!
                      Nie masz zielonego pojecia o czym wpisujesz i szczekasz jak male szczenie.
                      To wszystko na temat.
                      PA
                      • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 17:58
                        Brak argumentów? No fakt jak nie ma argumentów to najlepsza jest demagogia. z
                        tym nie da się dyskutować.Pozdrawiam
                  • ginlo Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 22:34
                    tak???? nba swiecie???? w spisz soie z rzeczy swiatowych bank swiatowy, po swiatowem, potem Balcerowicz, a potem Nuti, to poogladasz jak swiatowi ekonomisci "zachwycaja" sie Lesiem po jego prezentacji w WB.
            • warin Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 16:01
              KUUBA ja bardzo prosze o wyjasnienie według Ciebie "fenomenu" Balcerowicza. Bo
              może dyskusja jest bez potrzebna bo może to co zrobił faktycznie powtarzam
              FAKTYCZNIE to znaczy że fakty potwierdzą, mogł to zrobić każdy po ekonomii
              • kuuba Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 16:44
                Zamknij na chwilę oczka i przypomnij sobie sytuacje przełomu lat 80/90. Czego w
                tym kraju wówczas było najwięcej??? No czego. Drukowanych pieniędzy bez
                pokrycia i ludzkiej energii. I należało to umiejętnie wykorzystać. A jak?
                otworzyć zachodnią granicę, żeby naród dał upust swojej energii tłumnie ruszył
                na zakupy i zwoził wszelakiego rodzaju dobra do kraju ( największe przychody
                zanotowały wówczas sieci sklepów Aldi) i zebrać pieniążki od ludzi w formie
                jakichkolwiek podatków, ceł akcyz itp.aby bez jakich kolwiek inwestycji w
                bandycki sposób likwidować inflację.Kiedy co obrotniejsza część ludzi
                zaangażowała się w zarabianie pieniędzy rozpoczęto „naprawianie gospodarki” A
                jak? A rozpoczęto tzw. przekształcenia własnościowe, na czy one polegały? a na
                zmianie z przedsiębiorstw państwowych na spółki skarbu Państwa a te mniejsze na
                spółki z o.o. ze 100% udziałem Państwa. Wszystko wydawałoby się bardzo
                prawidłowo a jednak. Cóż mają spółki? Ano mają być nastawione na zwiększenie
                przychodów i generowanie zysku – powiedziałby rozsądny człowiek, ale nic z tych
                rzeczy, - mają też zarządy i rady nadzorcze i to był klucz do ich prywatyzacji
                cdn…. Jak opanujesz ten etap edukacji.
                Powodzenia
      • ayran Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 11:08
        Jeszcze faceci w kapeluszach sunący maluchami lewym pasem z prędkością 40km/h.
        • mike-great Re: Lechu Uwielbiam CIĘ 10.06.05, 11:16
          A co, nie ma prawa jechać tak jechać? Za dużo imbecyli jeździ 200km/h prawym
          pasem

ayran napisał:

> Jeszcze faceci w kapeluszach sunący maluchami lewym pasem z prędkością 40km/h.
    • cezaryga Balcerowicz ma zadziwiająco słabą pamięć. 10.06.05, 10:52
      Jeżeli takie poglądy prezentuje b. minister finansów to chyba nie wie, o czym
      mówi. To że w statucie Eureko BV nie było postanowień diotyczących prowadzenia
      działalności ubezpieczeniowej to nie dowód? Na co? Miał być inwestorem
      branżowym to znaczy że miał prowadzić działalnośc ubezpieczeniową tak jak AXA.
      Eureko BV to holding Achmei i innych spółek czy fundacji działających wg. prawa
      holenderskiego. Nie sporzadzają nawet rocznych sprawozdań finansowych bo w
      Holandii nie ma takich wymogów. Dlatego nie dostali zgody (otrzymali sprzeciw
      KNUiFE) na nabycie kolejnej transzy akcji PZU SA. Bo nie mieli środków. Eureko
      BV inwestuje w spółki zakłady ubezpieczeń ale sam nie jest zakładem
      ubezpieczeń. To o czym informował Polaków holenderski nadzór ubezpieczeniowy,
      gdy pytali się o rękojmie itp. Eureko BV? O tym samym pisał do Gosiewskiego
      Monkiewicz z KNUiFE. I co? Wygląda na to, że w tej sprawie nikt nic nie wie a
      członkowie Komisji chyba nie bardzo wiedzą o co pytać. Widac co sie stało,
      chcieli sprzedac akcje Eureko to je sprzedali a przepisy? Sami je interpretują.
      Po kilku latach mamy efekty. Arbitraż o którym ostatnio cicho i ciągnący się,
      nierozwiązany spór z Eureko. To mają być wczorajsi ministrowie i dzisiejsi
      prezesi. Biedna ta nasza Polska.
      • mike-great Re: Balcerowicz ma zadziwiająco słabą pamięć. 10.06.05, 11:19
        Z przesłuchania przed komisją wynika, że Balcer o niczym nie wiedział, za nic
        nie był odpowiedzialny, i nie posiadał stosownych kompetencji. No to po co taki
        ministerek finansów???
        Odpowiedź: Żeby go łatwo sterować!

cezaryga napisał:

> Jeżeli takie poglądy prezentuje b. minister finansów to chyba nie wie, o czym
        > mówi. To że w statucie Eureko BV nie było postanowień diotyczących
        prowadzenia
        > działalności ubezpieczeniowej to nie dowód? Na co? Miał być inwestorem
        > branżowym to znaczy że miał prowadzić działalnośc ubezpieczeniową tak jak
        AXA.
        > Eureko BV to holding Achmei i innych spółek czy fundacji działających wg.
        prawa
        >
        > holenderskiego. Nie sporzadzają nawet rocznych sprawozdań finansowych bo w
        > Holandii nie ma takich wymogów. Dlatego nie dostali zgody (otrzymali
        sprzeciw
        > KNUiFE) na nabycie kolejnej transzy akcji PZU SA. Bo nie mieli środków.
        Eureko
        > BV inwestuje w spółki zakłady ubezpieczeń ale sam nie jest zakładem
        > ubezpieczeń. To o czym informował Polaków holenderski nadzór ubezpieczeniowy,
        > gdy pytali się o rękojmie itp. Eureko BV? O tym samym pisał do Gosiewskiego
        > Monkiewicz z KNUiFE. I co? Wygląda na to, że w tej sprawie nikt nic nie wie a
        > członkowie Komisji chyba nie bardzo wiedzą o co pytać. Widac co sie stało,
        > chcieli sprzedac akcje Eureko to je sprzedali a przepisy? Sami je
        interpretują.
        >
        > Po kilku latach mamy efekty. Arbitraż o którym ostatnio cicho i ciągnący się,
        > nierozwiązany spór z Eureko. To mają być wczorajsi ministrowie i dzisiejsi
        > prezesi. Biedna ta nasza Polska.
        • cezaryga Za Balcera odpowiadał za ubezpieczenia Zadrożny. 10.06.05, 11:31
          Zadrożnego, posła PO mieliśmy juz okazje posłuchac przed komisją. Tez nic nie
          wiedział dokładnie. Ale wiedział, ze widział dokumenty Eureko. Tyle, że częśc z
          tych dokumentów gdzieś zaginęła. Nic dziwnego, akta gina w sądach. A w
          Ministerstwie Finansów? Przecież to tylko sprawa jakich mają tysiące w MF. Nic
          szczególnego.
          • cezaryga Sorry, to był oczywiście Zagórny. 10.06.05, 11:36
            Ale to prawie jak minister Zawodny. Z "Czterdziestolatka". Cha, cha, cha. Tam
            to było smieszne, w latach 70-tych ale dzisiaj? Lekka groza ale napięcie
            stopniowo rośnie...
    • marius7m Dziękuję Panie Profesorze 10.06.05, 11:05
      za cierpliwość, zdrowy rozsądek... za pracę dla Polski!
      • screwball Re: Dziękuję Panie Profesorze 10.06.05, 12:06
        prof. Balcerowicza nie cierpi ponoc 2/3 albo 3/4 obywateli - i nic dziwnego bo
        2/3 glosuje wlasnie na postkomune, rydzyka, samoobrone i psl- jakei poglady to
        sa kazdy wie- zywcem wyjete z manifestu komunistycznego. Fajnie spiewal kiedys
        Kukiz: "wroc do nas komuno drzwiami i oknami... znow bedzie mozna pospac za
        maszyna, znowu bedzie mozna nic nie robic i miec tanie wino... niech zyje
        komuna, pol litra na glowe i piwo na kaca..." -eeeech. pzdr
      • ginlo Re: Dziękuję Panie Profesorze 10.06.05, 22:42
        ja tez dziekuje, juz wystarczy. Z tym Eureko to nasz geniusz podtorunskich pagorkow odpowiada jak dziecko, ze skoro udzialowcami byly firmy ubezpieczeniowe to to ubezpieczelnia. A jak udzialowcem w fabryce autobusow Solaris, czy jakos tak, jest jeden bank, to mamy producenta autobusow, ale bank tak naprawde. Ratunku, przeciez jak ktos ma zarejestrowana dzialanosc ubezpieczeniowa to musi spelniac specjalne wymogi (podobnie jak bank), bo to firma zaufania publicznego i taki byl sens zapisu, ze PZU mialo byc sprzedane komus z baranzy. Leszek we nie p...l to mnie nudzi.

Swoja droga to cos czuje, ze jeszcze pol roku i Lesiu znajdzie sie na cenzurowanym takze w wyborczej, za to lizanie sie z poslem PO z komisji. A lizac sie chlopiec musi, bo przeciez ani nasz "cudny KAczora", a ni PiSuary mu roboty w NBP na kolejny sezon nie zalatwia, a zosta juz tylko roczek
        • platformiak Re: Dziękuję Panie Profesorze 11.06.05, 10:41
          ginlo napisał:

> ja tez dziekuje, juz wystarczy. Z tym Eureko to nasz geniusz podtorunskich
          pago
          > rkow odpowiada jak dziecko, ze skoro udzialowcami byly firmy ubezpieczeniowe
          to
          > to ubezpieczelnia. A jak udzialowcem w fabryce autobusow Solaris, czy jakos
          ta
          > k, jest jeden bank, to mamy producenta autobusow, ale bank tak naprawde.
          Ratunk
          > u, przeciez jak ktos ma zarejestrowana dzialanosc ubezpieczeniowa to musi
          speln
          > iac specjalne wymogi (podobnie jak bank), bo to firma zaufania publicznego i
          ta
          > ki byl sens zapisu, ze PZU mialo byc sprzedane komus z baranzy. Leszek we nie
          p
          > ...l to mnie nudzi.
          >
          > Swoja droga to cos czuje, ze jeszcze pol roku i Lesiu znajdzie sie na
          cenzurowa
          > nym takze w wyborczej, za to lizanie sie z poslem PO z komisji. A lizac sie
          chl
          > opiec musi, bo przeciez ani nasz "cudny KAczora", a ni PiSuary mu roboty w
          NBP
          > na kolejny sezon nie zalatwia, a zosta juz tylko roczek

Ja ma inna wersje wydarzeń. Prywatyzacja była od poczatku ustawiona i zjeb.....
          a Balcerowicz zajmował się czyms innym (podatki itp.) i po prostu sobie to olał
    • demokratus JAKIM PRAWEM TE PRZYGŁUPY Z KOMISJI przesłu- 10.06.05, 12:17
      ch..ą Pana Leszka? Człowieka tak zasłużonego dla krzewienia demokracji i
      wolnego rynku w Polsce. Niech zadadzą sobie podstawowe pytanie: gdzie byłaby
      Polska gdyby nie jego genialne posunięcia gospodarcze? I co teraz Go spotyka?
      Opluwanie, odpowiadanie na pytania świerćdebili, którzy pragną upichcić swoje
      chore teoretyjki o rzekomych nieprawidłowościach w prywatyzacji PZU. Całe
      szczęście, że Pan Leszek stoi ponad tym prymitywnym poziomem i swoją godną
      postawą dał sprawiedliwy odpór tym laikom ekonomicznym. Podkreślił swoje
      niebywałe zasługi dla polskiej gospodarki, dał do zrozumienia tym panom jak
      rozumie państwo prawa, czym chcarakteryzuje się sprawne zarządzanie (o czym te
      barany nie wiedziały) przedsiębiorstwem, i odcinał się od jakiegokolwiek
      korzystania z notatek służb specjalnych, które tylko szkodzą procesowi
      prywatyzacji. Tak powinien wyglądać model menagera. Jest wielki, lecz
      niedoceniany i zbyt często opluwany przez laików.
      • bladatwarz Gdzie bylaby Polska, gdyby Palcerowicz nie forsowa 10.06.05, 12:23
        dzikiej prywatyzacji za symboliczna zlotowke?
        Gdzie bylaby Polska, gdyby Balcerowicz jednak posluchal Kuronia i pozwolil mu
        przedstawic Sejmowi ustawe o przedsiebiorstwie panstwowym?
        Jacy Polacy byliby zadowoleni i zamozni, gdyby zamiast prywatyzacji w wersji
        Balcerowicza (a wlasciwie Sachsa) weszlo uwlaszczenie pracownikow?
        Dlaczego nikt nie wspomina, ze niejaki Sachs po 10 latach przyznal sie i
        powiedzial, ze sposob przeprowadzenia reform w Polsce byl niewlasciwy. Dlaczego
        Ci, co go sluchali nie potrafia przyznac sie do bledu?
        • ogromnejadra Muszę przyznać, że balcerowicz jest geniuszem. 10.06.05, 12:25
          I niech niigdzie nie odchodzi, nawet przez myśl mu nie przejdzie. Zresztą my
          Polacy tak go kochamy, że nigdzie nie puścimy.
        • fandango10 Re: Gdzie bylaby Polska, gdyby Palcerowicz nie fo 10.06.05, 12:57
          Zamiast przytaczac Morela dalbys lepiej link do Sachsa, na ktorego sie powolujesz.
    • bladatwarz No i prof.Balcerowicz wypada cienko 10.06.05, 12:18
      Az dziwne, ze probuje zdezawuowac przeciwnika mowiac, ze korzysta z
      niewlasciwych pisemek, a tu sie okazuje, ze przeciwnik ma dokumenty a nie
      pisemko. :(
      • ogromnejadra Za nim stoi historia wielkich dokonań. Tylko ciemn 10.06.05, 12:20
        ota kwestionuje jego zasługi.
        • wielokrotny_recydywista Re: Za nim stoi historia wielkich dokonań. Tylko 10.06.05, 13:04
          Balcerowicz wprowadził trochę porządku i logiki do prac komisji,wyrażnie
          oddzielił rolę świadka od roli eksperta.Członkowie komisji są zagubieni,
          bo oni potrafią tylko pytać:co pan sądzi? jak pan to ocenia? Dlaczego jest
          tak,a nie tak?
          Brawo Balcerowicz>
          • sierpimlot Re: Za nim stoi historia wielkich dokonań. Tylko 10.06.05, 13:24
            Ludzie, skąd się wzięła ta pani Kantor, przecież ona się kompromituje na maksa,
            Balcerowicz przy niej to Wielki Człowiek! Ta komisja to jakieś straszne
            badziwoie z Pcimia Dolnego! A myślałem, że komisja orlenowska to dno
            intelektualne!
          • vishna Re: Za nim stoi historia wielkich dokonań. Tylko 10.06.05, 13:31
            ciekawe czemu prof. Balcerowicza cenią bardziej za granicą niż w Polsce? gdyby
            nie miał tak wielkiego charakteru i myślał tylko o sobie, dawno już by olał NBP
            i z łatwością znalazł sobie lepiej płatną pracę w jakiejś istytucji prywatnej.

tak na prawde tylko pierwszy rząd w Polsce nie był komunistyczny, ten z
            Balcerowiczem, pozniej znow przyszla komuna, tyle ze zamaskowana i wszystko sp..

Balcerowicz w miedzy czasie powrocil, niestety w kiepskiej koalcji z pobożnymi
            komuchami z AWSu i niestety inne komuchy z Kwasem na czele zablokowaly redukcje
            podatkow... efekty widac dzis na Słowacji.

no i komuchy ciagle winduja podatki, by wszystkich zrownac do tego samego
            poziomu - jak ktos jest kreatywny to "upie..ć" - chwała nam i naszym
            kolesiom, musimy pielegnowac biede bo kto bedzie na nas glosowal jesli powstanie
            middle-class?
            • 4krzych1 kto tak bardzo pragnie Balcerowicza???? 10.06.05, 18:51
              piszesz:
              (...)gdyby nie miał tak wielkiego charakteru i myślał tylko o sobie, dawno już
              by olał NBP i z łatwością znalazł sobie lepiej płatną pracę w jakiejś istytucji
              prywatnej (...)

Wskaż mu - Ty, co najmniej taki autorytatywny jak on doradco - te posady, które
              może objąc, bo za rok kończy mu się kadencja i wyjdzie na to, że będzie
              konkurował z Kwachem o posady, które, według "wybiórczej" są do objęcia przez
              tych dwu - każdy w swoim rodzaju - geniuszy...

Mam, przy okazji, nadzieję, że LB, jako Wielki Zwolennik Puszczania Emerytów z
              Torbami, zrezygnuje z polskiej emerytury ZUS-owskiej i będzie korzystał tylko ze
              swoich srebrników... Czy doczekam się takiej deklaracji???
          • bladatwarz Balcerowicz? Szok. 10.06.05, 18:49
            Sluchalam w radiu przesluchania i szczerze powiedziawszy dziwie sie, ze dopiero
            w polowie przewodniczacy zwrocil Balcerowiczowi uwage, ze to on jest
            przesluchiwanym.
            Kantorowa sie dzisiaj zapetlila, nie bardzo wiedziala jak zadac pytania.
            Podejrzewam, ze ktos jej je napisal po prostu. Na kilka pytan jej Balcerowicz
            nie odpowiedzial. M.in. Czy uwaza za swoj sukces po 15 latach, ze Polska jest
            w takich dlugach.
            Ludzie chyba nie wiedza ze nasze zadluzenie wzroslo 2-krotnie. To jest dramat!
            Nawet nie wiedzialam, ze za pana Leszka B. takie jaja z ustawami robili, zeby
            sprzedac firmy ubezpieczeniowe.
            Buta Balcerowicza i stwierdzenia, to nie powinno komisji interesowac, to jest
            pytanie z teza itp itd mnie zdumialy.
            Dobrze, ze mu wreszcie przewodniczacy powiedzial w jakim jest tam charkterze.
    • asz70 Balcerowicz daje czadu 10.06.05, 13:20
      I dobrze , ze Leszek olewa tą idio... komisję. Co za pytania mu zadają. Nawet nie nauczyli się wcześniej pytań czytać.
    • 1realista Przykro patrzeć... 10.06.05, 14:06
      .. jak naiwni i hermetyczni osobnicy sprawują tekę ministra czy premiera. Zasłanianie swej niekompetencji i nieodpowiedzialności zasłania się "państwem prawa" i mechanizmami działania. Jak zbierać laurki to pierwszy w kolejce a jak pić nawarzone piwo to brak odpowiedzialnych.
    • dobrus25 Inteligencjo szpagatowa piszecie idiotyzmy. 10.06.05, 14:20
      Zachowanie Balcerowicza mnie przeraza,poslowie zadaja pytania w moim imieniu i
      jest zobowiazany na nie odpowiedziec.Mozemy sie teraz przekonac o jego geniuszu
      inteligencji prawdomownosci.Wies przez jego doswiadczenia cierpi najbardziej te
      podatki od zapasow magazynowych popiwki to jego glupie wymysly.Idiotyzmem jest
      utrzymywanie KRPP i podniecanie sie co jakis czas stopami procentowymi ktore do
      niczego nie obliguja.Wymigiwanie sie od odpowiedzi,stwarzanie wrazenia ze jest
      madrzejszy od komisji jest bufonada.Chce zarozumialstwem ukryc wine jakiej sie
      dopuscil.Chcialbym aby tym dziszejszym jego wystapieniem skonczyly sie jego
      rzady, rzady ktore doprowadzily wiele polskich rodzin do tragedii.
      • dorsai Re: "Yntelygencjo" Kiepskich piszecie idiotyzmy. 10.06.05, 14:29
        Taaa, widzę, ze baranków u nas dostatek.. dla was baranki tylko Plan 5 -letni,
        tow.Wiesław i "nawet Salamon z próżnego nie moze nalać na hyktary" i tow.Edward
        z "pomożecie?". Pamiętam was, pamiętam...w 1980 jak obalono Gierka, to po katach
        szeptaliście, że Gierek chciał dobrze tylko Żydzi mu nie pozwolili... i wszystko
        ukradli. A teraz z równą "yntelygencją" przykładacie Balcerkowi. Spokojna główa
        on bez was sobie poradzi. A jak bez niego wezmą was w łapy rozmaiti "guru" i
        "czarodzieje" z LPR-u i za kilka lat będziecie mieli kartki na wszystko, to
        dopiero bedzie płacz i zgrzytanie zębów. No,a le znając was p[owiecie, ze
        Giertych chciał dobrze tylko Żydzi mu nie pozwolili i wszystko ukradli...
        • eles55 Re: "Yntelygencjo" Kiepskich piszecie idiotyzmy. 10.06.05, 14:58
          Nic dodać, nic ująć.
    • menuet1 Mechanizm podejmowania decyzji 10.06.05, 16:07
      ....za czasow Balcerowicza wyglądal w ten sposób, że on podpisywał to co mu
      dali 'experci'. Dobrze. Czemu zatem mówi ,że to nie jego należy pytać? Czyżby
      nie ponosił odpowiedzialności on tylko, blizej nieokresleni experci?
      Ogólnie to facet operujący sloganami i frazesami... i to tak często , że aż
      było to niesmaczne.
      Szkoda ,że ludzi [ polityków] poznaje się tak póżno.
    • karlik.h Re:Polski Dyzma zeznaje przed komisją ds. PZU 10.06.05, 17:00
      Takiej arogancji i chamstwa w stosunku do członków komisji jeszcze nie widziałem WSZECHMOCNY L.Balcerowicz pokazał polskiemu parlamentowi i społeczeństwu gdzie jego miejsce.Jego niewiedza i pouczanie komisji przywodzą na myśl filmowego Dyzmę to wstyd że człowiek tak nieodpowiedzialny zajmuje stanowiska państwowe.
      • kralik1 Re:Polski Dyzma zeznaje przed komisją ds. PZU 10.06.05, 17:07
        karlik.h napisał:

> Takiej arogancji i chamstwa w stosunku do członków komisji jeszcze nie
        widziałe
        > m WSZECHMOCNY L.Balcerowicz pokazał polskiemu parlamentowi i społeczeństwu
        gdzi
        > e jego miejsce.Jego niewiedza i pouczanie komisji przywodzą na myśl filmowego
        D
        > yzmę to wstyd że człowiek tak nieodpowiedzialny zajmuje stanowiska państwowe.

Szkoda ze czlowiek tak nierozumny wypowiada sie ma forum.
        • wielokrotny_recydywista Brawo Balcerowicz 10.06.05, 18:35
          że nie dałeś się zgnoić prostakom komisji
    • qfc Balcerowicz - debil 10.06.05, 18:39
      - Nigdy nie docierały do mnie sygnały, o tym, że Eureko nie jest inwestorem
      branżowym - to baranie trzeba bylo mnie sluchac. To bylo oczywiste. Tak to jest
      jak mamy debili u wladzy.
    • jowitaa1 Re: Balcerowicz zeznaje przed komisją ds. PZU 12.07.05, 03:02

czytam i czytam stenogramy z przesluchania Balcerowicza i coraz bardziej cieszy
      mnie ,ze taka komisja dziala i za mam mozliwosc ze stenogramow ponownie zobaczyc
      jak BAlcerowicz pieknie sie posypal przy waznych pytaniach.

Komisja byla przygotowana do zadawnia pytan co mozna sadzic z faktu, ze
      Balcerowicz sie posypal:-0)))))

To moja prawdziwa satysfakcja. NIe wierze w dobre intencje Balcerowicza po tym
      jak w 1989 roku wprowadzil oprocentowanie wkladow bankowych na 35% ,tak tak 35 i
      to w stowunku miesiecznym!!!!!!!,plus zamrozenie kursu dolara sztuczne ,na
      ok.dwa lata
      To w tym czsei pojawili sie bystrzacy jak Bagsik &CO z akceleratorem.

Chlopcy wykorzystujac wspanialomyslnosc BAlcerowicza wywiezli z Polski ok pol
      miliarda dolarow!!!!
      To oznacza ze Polska stracila pol miliarda dolaroe tylko na Bagsiku.

Do tego dochodzi afera FOZZ,ktora byla dojna krowa dla wybrancow,ktorzy
      zaciagali z FOZZ miliony i wkladali je na te 35% misiecznie i budowali fortuny.

Wszyskto odbywalo sie legalnie poprzez banki,Ktore ndzorowal BAlcerowicz.

Grabiez majatku narodowago w swietle przepisow!!!

Wiele ciekaweog o "reformatorze" Balcerowiczu mozna przeczytac w Ksizce prof
      Dakowskiego i Przystawy "Via bank i FOZZ" ,tu odsylam ciekawych

Ksizka trudna do zdobycia a jej autorzy maja klopoty w jej wznowieniu ,bo az 30
      wydawcow odmowilo jej wznowienia ze strachu.

Mam nadzieje ze ten "reformator",slonce polskiej bankowosci ,Balcerowicz ,
      stanie jeszcze przed wieloma komisjami sledczymi i obysmy tego byli swiadkami,bo
      to sie spoleczenstwu nalezy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka