Dodaj do ulubionych

Oczami Polaka z zagranicy

12.06.05, 23:39
Mam 26 lat i od ponad poltora roku mieszkam w Wielkiej Brytanii. Wyjechalem z
mysla ze wroce po roku. Czas powrotu juz dawno minal, a na moj powrot sie nie
zanosi, co wiecej coraz mniej mnie ciagnie do Polski. Coraz wiecej afer,
nietolerancja i ekstremizm polityczny powoduja, ze nawet niechce mi sie czytac
wiadomosci na polskich portalach.
Ostatnie wydarzenia z Warszawy (Parada Rownosci) pokazuja jak duza czesc
polskiego spoleczenstwa jest nietolerancyjna. I to nie tylko zwykli, prosci
ludzie, ale tez osoby ktore powinny dawac przyklad, jak chocby prawnicy. W
Poznaniu sedzia uznal ze mozna ludzi o innej orientacji seksualnej porownac do
pedofilow i zoofilow!!! I odrazu mowie nie jestem gejem, ale heteroseksualnym
facetem. Staram sie poprostu szanowac kazdego tak jak sam chce byc szanowany.
Prosta zasada: zyj i pozwol zyc innym. Kilkaset lat temu Polska byla jednym z
najbardziej tolerancyjnych krajow swiata, w naszym kraju zyly w mniejszej lub
wiekszej zgodzie rozne religie. A teraz co?? Ktos powie ze jest np. ateista a
wyrzuca sie mu ze jest amoralny.
Mam wyzsze wyksztalcenie, znam jezyki i w kraju nie moglem znalezc pracy.
Wyjechalem i zanosi sie na to ze juz nigdy do Polski nie wroce. Zlozylem
wlasnie aplikacje o rezydencje w UK i za pare miesiecy ja otrzymam. Coraz
wiecej Polakow sie oto stara.
Z moich znajomych juz ponad 1/3 wyjechala z kraju. Sa to ludzie po studiach,
wysoko wykwalifikowani, znajacy jezyki. A Polska nie potrafila o nich zadbac.
Przykre.
Jak widze co sie dzieje obecnie w kraju to dobrze nie wroze naszej Polsce.
Przykre.
Obserwuj wątek
    • wacek44 Współczuję Anglikom 12.06.05, 23:41
      Najedzie się takich, będą się rozpychać, mitoła w dłoń i do przodu.
      • gniewnyzim Re: Współczuję Anglikom 12.06.05, 23:51
        Dla twojej informacji pracuje w swoim zawodzie. Tutaj bardzo brakuje
        informatykow. A Anglicy zdaja sobie sprawe ze ich dobrobyt zalezy m.in. od
        pracownikow z zagranicy. I stwarzaja im tu warunki.
        • sceptyk Re: Współczuję Anglikom 12.06.05, 23:53
          Zdzichu mi jednak mowil, ze sprzatasz. Nie wiem komu wierzyc, ale na mnie
          sprawiasz wrazenie, ze sie lubisz przechwalac.
          • kropekuk Jak ci polscy LOSERS kochaja sie pocieszac ;) 13.06.05, 00:06

• i-love-2-bike [...] 13.06.05, 00:10
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • kropekuk [...] 13.06.05, 00:12
                • i-love-2-bike [...] 13.06.05, 00:15
                  • kropekuk Rachelko, nie kompromituj sie...Sa tu ludzie, co 13.06.05, 00:18
                    mnie z priv. znaja ...Buhahahaha!!!
                    • i-love-2-bike Re: Rachelko, nie kompromituj sie...Sa tu ludzie, 13.06.05, 00:24
                      kropekuk napisał:

> mnie z priv. znaja ...Buhahahaha!!!
                      >

good luck since they gonna need it sicko.
        • wacek44 Re: Współczuję Anglikom 12.06.05, 23:55
          Dobra, jak dla mojej informacji to nikomu nie powiem.
      • kropekuk The Mental Health Act - article 1. 13.06.05, 00:06
        1. The Mental Health Act 1983 makes provision for the compulsory detention and
        treatment in hospital of those with mental disorder. The Act is in ten parts:

I Application of the Act (the scope)

II Compulsory admission to hospital and Guardianship /.../

Dla Wacka proponuje Rampton Hospital;)
    • t-800 Re: Oczami Polaka z zagranicy 12.06.05, 23:42
      Parada była nielegalna. Orgaizatorzy w rzeczywistości złożyli do ratusza wniosek
      o pozwolenie na organizację manifestacji ws. równouprawnienia kobiet.
      • gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 12.06.05, 23:47
        Nie chodzi mi oto czy parada byla legalna czy nie. Nieodpowiada mi brak
        tolerancji i atakowanie innych ludzi ktorzy maja inne poglady od nas.
        • gargamel.z.rm Re: Oczami Polaka z zagranicy 12.06.05, 23:55
          No widzisz, w Polsce toleruje sie inne poglady pod warunkiem,ze sa zgodne z
          jeynie sluszna ideologia katolicka i to tez nie z ta po II Soborze
          Watykanskim.Rzeczywiscie ten kraj zaczyna sie robic przerazajacy,czasem
          bardziej niz za PRLu.
          • gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 12.06.05, 23:58
            Tak. Jedyne sluszne poglady pachna mi jednym: totalitaryzmem. Tym razem troszke
            innym niz za PRL-u.
            • gargamel.z.rm Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:06
              Katolicki totalitaryzm bedzie gorszy od PRLowskiego, bo jego straznicy,
              donosiciele i kolaboranci beda na kazdym kroku. Komus kto sie nie podda mu
              calkowicie bedzie trudno przezyc.
              • gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:18
                Oj trudno mu bedzie. No coz zawsze bedzie mogl wstapic do partii moherowych
                beretow.
        • t-800 Re: Oczami Polaka z zagranicy 12.06.05, 23:55
          A prowokacja, widzę, nie przeszkadza.
    • sceptyk Nie rob nam tego. Wroc! 12.06.05, 23:42
      Nie damy sobie rady bez Ciebie. Przeciez masz wyzsze wyksztalcenie i znasz
      jezyki.
      • gargamel.z.rm jestes smieszny 13.06.05, 00:00
        Wszyscy,ktorzy opuscili Polske i poznali normalne patrza z przerazeniem na ten
        ciemnogrod, w ktorym kazdy normalny czlowiek musi sie dusic jak za PRLu, a gdy
        do wladzy dojdzie prawica ten kraj stanie sie katostalinowkim wiezieniem w
        centrum Europy.
    • irek.gorczok Tylko nie płacz, proszę 12.06.05, 23:53
      • kropekuk Irek, tu sie ludziom za was robi wstyd... 13.06.05, 00:12
        Jako nowi w Unii jestescie pod obserwacja, a ze was wszedzie duzo (prawie 90% z
        tych, co od 1.05.2004 tu zjechali to Polacy), to trudno o was zapomniec, i
        wasze istnienie zignorowac.
        A zakaz parady rownosci za "nieporzadne wypelnienie formularza wniowsku" - jak
        to podsumowala BBC - nie jest bynajmniej wasza pochwala, nie jest pochwala
        waszej demokratycznosci...Skoro mamy stac w jednym domu bez zamykania przed
        wami drzwi, to - jako ci nowi - powinniscie sie zaczac po ludzku zachowywac ;)
        • i-love-2-bike Re: Irek, tu sie ludziom za was robi wstyd... 13.06.05, 00:14
          kropekuk napisał:

> Jako nowi w Unii jestescie pod obserwacja, a ze was wszedzie duzo (prawie 90% z
          >
          > tych, co od 1.05.2004 tu zjechali to Polacy), to trudno o was zapomniec, i
          > wasze istnienie zignorowac.
          > A zakaz parady rownosci za "nieporzadne wypelnienie formularza wniowsku" - jak
          > to podsumowala BBC - nie jest bynajmniej wasza pochwala, nie jest pochwala
          > waszej demokratycznosci...Skoro mamy stac w jednym domu bez zamykania przed
          > wami drzwi, to - jako ci nowi - powinniscie sie zaczac po ludzku zachowywac ;)

wlasnie gabryska zacznij sie ty zachowywac po ludzku bo w tej zapyzialej anglii
          nie tylko zglupialas do reszty ale i zchamialas do reszty i zachowujesz sie na
          forach GW like a piece of stinking shit.
          • gargamel.z.rm troche pokory biednym postkomunistom poloze 13.06.05, 00:21
            Wbij sobie to do glowy, ze Polska jest postrzegana jako biedny,zle rzadzony i
            ciemnogrodzki kraj. Narazie robi wszystko aby podtrzymac te zla opinie o sobie.
            Polacy przyjezdzajacy do pracy w krajach starej UE zachowuja sie czesto jak
            dzikusy z buszu afrykanskiego.
            • i-love-2-bike Re: troche pokory biednym postkomunistom poloze 13.06.05, 00:25
              gargamel.z.rm napisał:

> Wbij sobie to do glowy, ze Polska jest postrzegana jako biedny,zle rzadzony i
              > ciemnogrodzki kraj. Narazie robi wszystko aby podtrzymac te zla opinie o sobie.
              >
              > Polacy przyjezdzajacy do pracy w krajach starej UE zachowuja sie czesto jak
              > dzikusy z buszu afrykanskiego.

tia a byles w tym buszu afrykanskim? ja jak na razie widze dzikiego kropekuka to
              rzeczywisci powinno sidziec w kucki i hasz palic pod mostem.
        • irek.gorczok Re: Irek, tu sie ludziom za was robi wstyd... 13.06.05, 00:22
          Musisz wiedzieć, że to nie jest tak jak przedstawiają media w stylu GW, że
          zdecydowana większość Polaków chce być w UE za wszelką cenę. Zaryzykowałbym
          stwierdzenie, że jest wprost przeciwnie.

Dla UE Polska to przede wszystkim partner gospodarczy - rynek zbytu i zagłębie
          pracowników - i to nie jest nic nadzwyczajnego. Spójrzmy prawdzie w oczy, ktoś
          będzie musiał zapracować na niemieckie albo francuskie emerytury za 20 lat. To,
          że teraz więcej otrzymujemy niż wpłacamy to nie jest żadna łaska, bo wszystko
          to będziemy kiedyś musieli zwrócić z nawiązką. Powiem ci szczerze, że guzik
          mnie obchodzi co Anglicy myślą o polskim sposobie rządzenia. Tzn. chciałbym
          żeby mnie osobiście i innych Polaków nie kojarzono z pijakami albo złodziejami,
          ale kwestia tego czy zostaniemy uznani za Ciemnogród Europy to już problem
          Angoli a nie nasz.

A co powiesz np. na zakaz noszenia chust we Francji? Wyobrażasz sobie dyskusję
          na tym forum gdyby to miało miejsce w Polsce?
          • kropekuk Mysle, ze stanowisko UK w sprawie zakazu tych 13.06.05, 00:33
            chust od samego poczatku jest jednoznaczne. Nb. chodzi w nim zreszta takze i o
            krzyze, jarmulki i turbany Sikhow;)
    • i-love-2-bike Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:00
      gniewnyzim napisał:

> Mam 26 lat i od ponad poltora roku mieszkam w Wielkiej Brytanii. Wyjechalem z
      > mysla ze wroce po roku. Czas powrotu juz dawno minal, a na moj powrot sie nie
      > zanosi, co wiecej coraz mniej mnie ciagnie do Polski. Coraz wiecej afer,
      > nietolerancja i ekstremizm polityczny powoduja, ze nawet niechce mi sie czytac
      > wiadomosci na polskich portalach.
      > Ostatnie wydarzenia z Warszawy (Parada Rownosci) pokazuja jak duza czesc
      > polskiego spoleczenstwa jest nietolerancyjna. I to nie tylko zwykli, prosci
      > ludzie, ale tez osoby ktore powinny dawac przyklad, jak chocby prawnicy. W
      > Poznaniu sedzia uznal ze mozna ludzi o innej orientacji seksualnej porownac do
      > pedofilow i zoofilow!!! I odrazu mowie nie jestem gejem, ale heteroseksualnym
      > facetem. Staram sie poprostu szanowac kazdego tak jak sam chce byc szanowany.
      > Prosta zasada: zyj i pozwol zyc innym. Kilkaset lat temu Polska byla jednym z
      > najbardziej tolerancyjnych krajow swiata, w naszym kraju zyly w mniejszej lub
      > wiekszej zgodzie rozne religie. A teraz co?? Ktos powie ze jest np. ateista a
      > wyrzuca sie mu ze jest amoralny.
      > Mam wyzsze wyksztalcenie, znam jezyki i w kraju nie moglem znalezc pracy.
      > Wyjechalem i zanosi sie na to ze juz nigdy do Polski nie wroce. Zlozylem
      > wlasnie aplikacje o rezydencje w UK i za pare miesiecy ja otrzymam. Coraz
      > wiecej Polakow sie oto stara.
      > Z moich znajomych juz ponad 1/3 wyjechala z kraju. Sa to ludzie po studiach,
      > wysoko wykwalifikowani, znajacy jezyki. A Polska nie potrafila o nich zadbac.
      > Przykre.
      > Jak widze co sie dzieje obecnie w kraju to dobrze nie wroze naszej Polsce.
      > Przykre.

widac chlopcze,ze niewiele podrozowales po swiecie skoro te wszystkie zale
      przypisujesz jeno Polsce i Polakom, a w dodatku pisujesz o tym na na polskim
      forum. jesli nie lubisz Polski to po co piszem rodakom o tym,pisuj juz na
      brytyjskim forum i odetnij sie raz na zawsze od kraju,ktory cie wyksztalcil.
      • kropekuk Rachelko, ty z polskiego forum nie schodzisz 13.06.05, 00:14
        Pobilas wszelkie rekordy w ilosci zamieszczanych tu postow, co latwo wykazac ;)
        • i-love-2-bike Re: Rachelko, ty z polskiego forum nie schodzisz 13.06.05, 00:17
          kropekuk napisał:

> Pobilas wszelkie rekordy w ilosci zamieszczanych tu postow, co latwo wykazac ;)

nie na polskie wlasnie weszlam i az podskoczylam widzac taki piece of shit jak
          ty na nim. musisz chyba cienko przasc,zeby i tu sie udzielac naokraglo. ty to
          jestes jednak pierdykniety glab.
          • kropekuk Konto Rachelki vel i-love-bike... 13.06.05, 00:25
            rachelka: 2005 (do czasu wprowadzenia logowania) - 1398 postow; 2004 - 4993;
            i-love-ski (od czasu wprowadzenia logowania): 2005 -1984

Tylko pogratulowac przerobu! A miewasz i inne nicki ;)
            • i-love-2-bike Re: Konto Rachelki vel i-love-bike... 13.06.05, 00:26
              kropekuk napisał:

> rachelka: 2005 (do czasu wprowadzenia logowania) - 1398 postow; 2004 - 4993;
              > i-love-ski (od czasu wprowadzenia logowania): 2005 -1984
              >
              > Tylko pogratulowac przerobu! A miewasz i inne nicki ;)
              >

nie musze jak rowniez nie musze udawac,ze jestem chlopem bidulo ty angielska.
              • kropekuk Buhahahaha!!! Klamczucha... 13.06.05, 00:29

• i-love-2-bike Re: Buhahahaha!!! Klamczucha... 13.06.05, 00:34
                  kropekuk napisał:

>
                  a ty moronie w spodnicy juz ponad 10,000 wyrobilas buhaha,ales ty walnieta.no
                  koncze te trelemorele z toba przyglupie,bo ty musisz porzadnego swira miec we
                  lbie zeby trajkotac o tym samym do kazdego od lat.
                  ps.ty chyba gabryska musisz miec dobrego garba od tego siedzenia przy kompie.
              • irek.gorczok kropekuk 13.06.05, 00:29
                To jest w końcu koleś czy panna?
                • kropekuk Spytaj kobiet. I goscia, co wie, o czym pisze... 13.06.05, 00:30

• irek.gorczok Ach gów.no! 13.06.05, 00:34
                    Wszyscy na tym forum mają nierówno pod sufitem
                    • kropekuk Ta wielonickowa "Hamerykanka" - na 100% 13.06.05, 00:36

• i-love-2-bike Re: Ach gów.no! 13.06.05, 00:38
                      irek.gorczok napisał:

> Wszyscy na tym forum mają nierówno pod sufitem

nie nie wszyscy tylko co poniektorzy,szczegolnie ci co nie wiedza kim sa,jaka
                      plec reprezentuja i pod jaka bandera chca plywac. ja uwielbiam takich co do do
                      jakiegos gownianego panstweka wyjada i juz mysla,ze sa lepsi od rodakow,ale
                      ciagle pisza na tym polskim forum,zeby to podkreslic jak tej Polski nienawidza.
                      to rzeczywicie przypadki dla psychiarty,jesli oczywiscie stac ich na leczenie,co
                      w wielu przypadkach jest niemozliwe.
                    • mmkkll Traktuj więc całą zabawę z właściwym dystansem ;) 13.06.05, 00:40
                • i-love-2-bike Re: kropekuk 13.06.05, 00:36
                  irek.gorczok napisał:

> To jest w końcu koleś czy panna?

oczywiscie,ze to baba i to walnieta. szaleje na forach od lat udajac chlopa i
                  bajdurzac te antypolskie slogany. swirniete toto porzadnie a i bedzie sie
                  zaklinac,ze spodni nie nosi. jedno co pewne,ze nawet psychiatrzy chyba juz ja
                  odpuscili,chociaz w anglii medycyna jak wiadomo tez szwankuje.
                  • kropekuk The Mental Health Act- zastosowac do i-like-bike 13.06.05, 00:38
                    Individuals may be detained under a number of different sections of the Act on
                    the basis of the presence of mental disorder as described in the Act and which
                    requires hospital treatment. Admission to hospital under the civil sections of
                    the Act (Part II) may only be made where there is a formal application by
                    either an Approved Social Worker (ASW) or the nearest relative, as described in
                    the Act. An application is founded on two medical recommendations made by two
                    qualified medical practitioners, one of whom must be approved for the purpose
                    under the Act. Different procedures apply in the case of emergencies.
    • kropekuk "Get a life" to takie nie-polskie;) Welcome! 13.06.05, 00:02
      A Polsce i Polakom niech pozostana same Kaczory, Leppery i Giertychy - w pelni
      na to zasluguja ;)
      • irek.gorczok Re: "Get a life" to takie nie-polskie;) Welcome! 13.06.05, 00:12
        Dla mnie to jest bardzo proste. Będą wybory, będzie można głosować.
        • kropekuk A kandydaci i typ ordynacji to juz malo wazne? 13.06.05, 00:15

• kropekuk PS: O programach nie wspominam, bo tych NIE MA. 13.06.05, 00:16
          Wciska sie wyborcom same postulaty - chyba juz o tym rozmawialismy?
          • irek.gorczok Ale płacz na forum nic nie pomoże 13.06.05, 00:24
            Znasz lepszy sposób niż demokratyczne wybory?
            • gniewnyzim Re: Ale płacz na forum nic nie pomoże 13.06.05, 00:28
              Nie ma lepszego sposobu. Szkoda tylko ze nie ma za bardzo na kogo. No w
              ostatecznosci na PO.
      • oborovy Re:"Eat shit" to takie polskie;) Welcome back MF! 13.06.05, 00:56
        kropekuk napisa?:

> A Polsce i Polakom niech pozostana same Kaczory, Leppery i Giertychy - w pelni
        > na to zasluguja ;)
        >

Wracaj na Podlasie, stary kuta ...
        • i-love-2-bike Re:"Eat shit" to takie polskie;) Welcome back MF! 13.06.05, 00:59
          oborovy napisała:

> kropekuk napisa?:
          >
          > > A Polsce i Polakom niech pozostana same Kaczory, Leppery i Giertychy - w
          > pelni
          > > na to zasluguja ;)
          > >
          >
          > Wracaj na Podlasie, stary kuta ...

ona wlasnie je ten shit,stad jej troska o Polske i polakow co dzien na tym
          polskim forum plynie. dla polakow lepiej,ze takie wlasnie g.. powyjezdzaly.
          • kropekuk The Mental Health Act - zastosowac do i-love-bike 13.06.05, 01:03
            • oborovy Re: The Mental Health Act - zastosowac do i-love- 13.06.05, 01:11
              kropekuk napisa?:

> Individuals may be detained under a number of different sections of the Act on
              > the basis of the presence of mental disorder as described in the Act and which
              > requires hospital treatment. Admission to hospital under the civil sections of
              > the Act (Part II) may only be made where there is a formal application by
              > either an Approved Social Worker (ASW) or the nearest relative, as described in
              >
              > the Act. An application is founded on two medical recommendations made by two
              > qualified medical practitioners, one of whom must be approved for the purpose
              > under the Act. Different procedures apply in the case of emergencies.
              >

O co konkretnie tutaj biega?
          • oborovy Re:"Eat shit" to takie polskie;) Welcome back MF! 13.06.05, 01:09
            i-love-2-bike napisa?a:

> ona wlasnie je ten shit,stad jej troska o Polske i polakow co dzien na tym
            > polskim forum plynie. dla polakow lepiej,ze takie wlasnie g.. powyjezdzaly.

A skad wiesz, ze to ONA? Robiles za materac?
            • i-love-2-bike Re:"Eat shit" to takie polskie;) Welcome back MF! 13.06.05, 01:12
              oborovy napisała:

> i-love-2-bike napisa?a:
              >
              > > ona wlasnie je ten shit,stad jej troska o Polske i polakow co dzien na ty
              > m
              > > polskim forum plynie. dla polakow lepiej,ze takie wlasnie g.. powyjezdzal
              > y.
              >
              > A skad wiesz, ze to ONA? Robiles za materac?

nie "les" tylko "las" kolego chyba czytac umiesz, a gabryska to znana postac na
              3 forach i dawno temu ja rozszyfrowali na FS kim jest i co robi,reszta jest
              historia. chyba po 3 zdaniach widac kto zacz,nie trzeba nawet sie dlugo
              wysilac,zeby widziec,ze cos tak chorego nie mozna brac powaznie.
            • kropekuk Jakbys zgadl - na Forum Swiat zwano ja 13.06.05, 01:23
              pieszczotliwie "arabskim materacem" ;)
              • oborovy Re: Jakbys zgadl - na Forum Swiat zwano ja 13.06.05, 01:27
                kropekuk napisa?:

> pieszczotliwie "arabskim materacem" ;)

Czy to te tzw. airborne materazzen?
                • kropekuk Uwiecznilem te jej chwile. I za to do dzis mnie 13.06.05, 01:29
                  KOCHA:
                  Gdy dla Hamasu Arab ja porzucil
                  To sie zoladek rachelce wywrocil.
                  Zabilo serce, a cialo zadrzalo,
                  Wiedzialo, ze sie stalo to,
                  Co stac sie mialo!
                  A potem w noce raniace pluskwami,
                  Na swego ciala spoglada aksamit
                  I slady razow rachujac ze lzami
                  Do fotografii jego szepcze slowa te:
                  Katuj!
                  Tratuj!
                  Ja przebacze wszystko ci jak bratu.
                  Mecz mnie!
                  Drecz mnie
                  Recznie!
                  Smagaj, poniewieraj, steraj, truj!
                  Ech, butem,
                  Knutem,
                  Znecaj sie nad cialem mem zepsutem!
                  Za cie
                  Dla cie
                  W szmacie
                  Ja
                  pójde na kraj swiata,
                  Kacie moj...
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:06
      dobrze zrobiłeś wyjeżdżając z Polski...mamy swoich informatyków a lewaków taich
      jak ty mamy po dziurki w nosie...jeszce wyrzeknij sie obywatelstwa polskiego
      byś nie mógł brać udziału w polskich wyborach..im więcej takich jak ty zmusimy
      do wyjazdu tym lepiej dla Polski...tolerancja nie moze oznaczać akceptacji dla
      zachowań kryminiogennych i patologicznych!
    • mmkkll Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:35
      Całkiem słusznie. Zauważ jednak, że np. homosie stanowią tutaj temat zastępczy,
      szczególnie dla polityków(Kaczor), którzy muszą jakoś odciągnąć wzrok ludzi od
      swojej nieudolności(w tym przypadku w zarządzaniu Warszawą).

Staram sie poprostu szanowac kazdego tak jak sam chce byc szanowany.
      > Prosta zasada: zyj i pozwol zyc innym. Kilkaset lat temu Polska byla jednym z
      > najbardziej tolerancyjnych krajow swiata, w naszym kraju zyly w mniejszej lub
      > wiekszej zgodzie rozne religie. A teraz co?? Ktos powie ze jest np. ateista a
      > wyrzuca sie mu ze jest amoralny.

Niektórzy powtarzają tu takie rzeczy ciągle. Widzisz jakieś efekty?

> Mam wyzsze wyksztalcenie, znam jezyki i w kraju nie moglem znalezc pracy.
      > Wyjechalem i zanosi sie na to ze juz nigdy do Polski nie wroce. Zlozylem
      > wlasnie aplikacje o rezydencje w UK i za pare miesiecy ja otrzymam. Coraz
      > wiecej Polakow sie oto stara.

I to jest właśnie faktyczny problem. Niech tu jeszcze ludzie popiszą o
      nieudolnych gospodarkach Francji i Niemiec.Na zdrowie.
      PS. Życzę powodzenia.

• gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:43
        Zgadzam sie ze to temat zastepczy i odwracanie uwagi. Miedzy innymi dlatego
        wyjechalem. Nie mowie ze wszystko w Anglii jest idealne, ludzie sa w koncu tylko
        ludzmi, ale tutaj staraja sie przynajmniej jakos zyc ludzie roznych kultur obok
        siebie.
        • i-love-2-bike Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 00:47
          gniewnyzim napisał:

> Zgadzam sie ze to temat zastepczy i odwracanie uwagi. Miedzy innymi dlatego
          > wyjechalem. Nie mowie ze wszystko w Anglii jest idealne, ludzie sa w koncu tylk
          > o
          > ludzmi, ale tutaj staraja sie przynajmniej jakos zyc ludzie roznych kultur obok
          > siebie.

jak porownac anglie do polski,to jakby porownac jablko z pomarancza ,chyba nie
          to samo kolego. a wielokulturowosc ma swoje dobre i zle strony,jak widac anglii
          chyba akurat ta wielokulturowosc specjalnie nie pomaga.fajnie,ze ci sie udalo i
          jesli chcesz zostac to twoja sprawa,tyle,ze nie musisz przy tym pluc na to gdzie
          wyrastales,bo to raczej paskudny zwyczaj,zeby we wlasne gniazdo robic. przyjmij
          rade od kogos kto juz dawno wyjechal,mieszkal w roznych krajach,ale nie pluje na
          panstwo skad pochodzi.
          • gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 01:01
            A gdzie to wyczytalas ze pluje na Polske, co?? Watpliwosci do tego co sie dzieje
            w kraju to dla Ciebie plucie i "robienie w gniazdo"??
            Mam w Polsce rodzine i chce dla nich jak najlepiej. Mieszkalem juz w roznych
            czesciach swiata i zawsze to byly kraje wielokulturowe.
            • kropekuk To wdowa po naziscie Moskalu. Tez nazistka 13.06.05, 01:03

• i-love-2-bike Re: To wdowa po naziscie Moskalu. Tez nazistka 13.06.05, 01:06
                kropekuk napisał:

>
                dobrze wiesz przyglupie,ze ty jestes samotna i walnieta a ja nie, to nas rozni i
                nie tylko. trzeba byc zboczencem jak ty,zeby od lat siedziec na forach polskich
                24/7 i pajacowac plujac na ten kraj,gdzie wyroslas. fuj,fuj fuj zboczencu
                • kropekuk The Mental Health Act...A moze o Rachelce??? 13.06.05, 01:10
                  Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka wie:
                  Ze szron na glowie,
                  Ze nie to zdrowie,
                  Lecz zadza ciagle zre.

I ta trwoga, i ta trwoga, trudna rada,
                  Ze sie nie wie czy sie komus babcia nada,
                  Ale z drugiej strony z chwili takiej wdziek
                  Gdy rozwieje jurny Gucio babci lek.

Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka wie:
                  Ze szron na glowie,
                  Ze nie to zdrowie,
                  Lecz zadza ciagle zre...

Do ojczyzny nikt rachelki juz nie wysle,
                  Pozostanie na Greenpoint'cie, nie przy Wisle,
                  Na podroze nie pozwala starczy wiek
                  I dlatego babci Gucio tak wlazl w leb.

Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka,
                  Babcia rachelka wie,
                  Ze szron na glowie,
                  Ze nie to zdrowie,
                  Lecz zadza ciagle zre...

Trudna rada jesli chodzi o kariere,
                  To rachelka nie ma szans by byc premierem,
                  Ale z drugiej strony wazne, co tu kryc,
                  Slodko babci, gdy jej Gucio wsadza w rzyc
            • i-love-2-bike Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 01:04
              gniewnyzim napisał:

> A gdzie to wyczytalas ze pluje na Polske, co?? Watpliwosci do tego co sie dziej
              > e
              > w kraju to dla Ciebie plucie i "robienie w gniazdo"??
              > Mam w Polsce rodzine i chce dla nich jak najlepiej. Mieszkalem juz w roznych
              > czesciach swiata i zawsze to byly kraje wielokulturowe.

no to fajnie,ze nie plujesz ale nie porownuj Polski do innych krajow bo to nie
              to samo. jak mowie wielokulturowosc ma swoje dobre i zle stronya Polska
              monolitem rowniez nie jest i to od dawna. nic w tym zdoznego,ze ktos chce
              zachowac swoje tradycje i kulture,a co do orientacji seksualnych to daruj sobie
              te poprawnosc polityczna,nie musimy kopiowac co najgorsze. w koncu jak wolnosc
              to w dwie strony.
              • kropekuk The Mental Health Act - dotyczy i-like-bike 13.06.05, 01:07
                Natychmiast wykonac - emergency:
              • gniewnyzim Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 01:17
                A ty nie porownujesz innych krajow do Polski?? Zawsze sie porownuje. Owszem
                mozna zachowac tradycje i kulture, ale nie poprzez zniszczenie innej. I nie
                przesadzam z poprawnoscia polityczna, czasami prowadzi do absurdow. Tak trudno
                Ci zrozumiec ze innym tez nalezy sie szacunek??
                • kropekuk Czlowieku!!! Ona jest UBER ALLES... 13.06.05, 01:18

• gniewnyzim wlasnie widze 13.06.05, 01:20
                • i-love-2-bike Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 01:21
                  gniewnyzim napisał:

> A ty nie porownujesz innych krajow do Polski?? Zawsze sie porownuje. Owszem
                  > mozna zachowac tradycje i kulture, ale nie poprzez zniszczenie innej. I nie
                  > przesadzam z poprawnoscia polityczna, czasami prowadzi do absurdow. Tak trudno
                  > Ci zrozumiec ze innym tez nalezy sie szacunek??

porownuje kraje o podobnym standardzie i mozliwosciach a anglia nie jest jednym
                  z nich, a niszczenie kultur pokaz mi kraj,ktory nie faworyzuje jakiejs kultury,
                  wolne zarty. pojedz do izraela i zobacz jak tam sie troszcza o rozne wyznania
                  he,he,jak cie tak wszystko co polskie boli.
    • loquin.phd Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:02
      ... bałwochwalstwo, a być może nawet głupotę. Weźcie Biblię, tam jest napisane.
      • skun2 Re: Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:12
        nie chce mi sie wszystkiego czytać, ale oszołomskie próby pewnych polityków
        zrobienia tutaj państwa kościelnego spowodowały, że SLD (znienawidzona, ale nie
        kościelna) wygrała wybory.
        I tak niestety będzie teraz.
        • i-love-2-bike Re: Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:13
          skun2 napisał:

> nie chce mi sie wszystkiego czytać, ale oszołomskie próby pewnych polityków
          > zrobienia tutaj państwa kościelnego spowodowały, że SLD (znienawidzona, ale nie
          >
          > kościelna) wygrała wybory.
          > I tak niestety będzie teraz.

ciekawe jak szybko polacy zapominaja czym byl komunizm i kim byli komunisci. to
          co mowisz musi chyba zastanawic niejednego.
          • mmkkll Re: Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:15
            > ciekawe jak szybko polacy zapominaja czym byl komunizm i kim byli komunisci. to
            > co mowisz musi chyba zastanawic niejednego.
            Spóźniłaś się z tą wypowiedzią o 12 lat.
            • i-love-2-bike Re: Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:16
              mmkkll napisał:

> > ciekawe jak szybko polacy zapominaja czym byl komunizm i kim byli komunis
              > ci. to
              > > co mowisz musi chyba zastanawic niejednego.
              > Spóźniłaś się z tą wypowiedzią o 12 lat.

ja nie tylko ci co glosowali na nich chyba amnezje maja,smutne to dla tych co
              polske dawno opuscili przez komunizm,my nie zapomnielismy kim ci panowie sa i
              kim byli. osobiscie kosciol mi tak nie przeszkadza jak komuna,oni gulagow nie
              zakladali.
              • gniewnyzim Re: Wyludnienie, odwieczna Boża kara za ... 13.06.05, 01:19
                Tylko pali ludzi na stosach.
              • mmkkll Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:20
                Widzisz jakąś różnice jakościową między postkomuną, a polską "prawicą"?
                • gniewnyzim zadnej 13.06.05, 01:22
                • i-love-2-bike Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:22
                  mmkkll napisał:

> Widzisz jakąś różnice jakościową między postkomuną, a polską "prawicą"?

nie tyle latwiej ile ze zdziwieniem moge takie a nie inne rzeczy obserwowac. nie
                  znam dokladnie partii,ale chyba komunisci to najgorszy wybor jaki byc mogl,co
                  widac po tym jak komu i co kradna.
                  • mmkkll Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:28
                    Tak jakoś mi się zdaje, że przy obecnej ordynacji wyborczej pojęcie wyboru jest
                    w pewnym stopniu abstrakcyjne.W każdym razie nie zanosi się na to, aby było lepiej.
                    BTW:Czy rozczarowanie to "opluwanie"? Chyba dawno cię tu nie było.
                    • i-love-2-bike Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:31
                      mmkkll napisał:

> Tak jakoś mi się zdaje, że przy obecnej ordynacji wyborczej pojęcie wyboru jest
                      > w pewnym stopniu abstrakcyjne.W każdym razie nie zanosi się na to, aby było lep
                      > iej.
                      > BTW:Czy rozczarowanie to "opluwanie"? Chyba dawno cię tu nie było.

ja tu nie wystepuje tak wpadlam i zobaczylam ma stara kolezanke kropekuka,stad
                      me 3 slowka. jak mowie nie daje nikomu rad,ale rowniez nie mysle,ze jako polak
                      mieszkajacy na antypodach musze na polske pluc. uczmy sie od zydow,nawet w
                      najgorszej sytuacji oni zawsze sa razem.trzymajcie sie bo spadam do realu:))pozdr
                      • mmkkll Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:32
                        Coś za dużo w necie siedzisz.Stwierdzając "chyba dawno cię tu nie było" chodziło
                        mi o Polskę.
                        • gniewnyzim Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:34
                          Ci z down under juz tak maja...
                        • i-love-2-bike Re: Zza oceanu łatwiej powiedzieć... 13.06.05, 01:37
                          mmkkll napisał:

> Coś za dużo w necie siedzisz.Stwierdzając "chyba dawno cię tu nie było" chodził
                          > o
                          > mi o Polskę.

bylam jesienia,i przyjezdzam zwykle raz do roku. musisz sie wyrazac scislej,gdyz
                          jak wiadomo nie kazdy rozumie drugiego w jednym slowie:))
    • olewin Re: Oczami Polaka z zagranicy 13.06.05, 02:00
      Polski rynek pracy wbrew pozorom oferuje o wiele większe możliwości ale w
      przeciwieństwie do zachodnioeuropejskiego jest o wiele bardziej wymagający ze
      względu na większą konkurencję .. Studia wyższe czy znajomość języków to nie
      jest żaden dorobek zawodowy i jest to warunek konieczny choć zdecydowanie
      niedostateczny !!!!! Po prostu nie znalazłeś pracy w Polsce dlatego że byłeś za
      mało operatywny albo nie miałeś dostatecznych umiejętności .. Czasy "nie matura
      lecz chęć szczera już dawno minęły ..". Polska jest Eldorado zawodowym .. W
      naszym kraju praca czeka ale napewno nie na ludzi którzy po skończeniu studiów
      twierdzą że coś potrafią .. Oni nie potrafią NIC choć mają bardzo duże
      oczekiwania ... Nie wiń zatem naszego kraju za prywatne niepowodzenia ..
      Mimo wszystko życzę powodzenia a Anglii ..
      • kropekuk Ale z UK zarobi z 20 x wiecej, a relatywnie 5 x 13.06.05, 02:03
        nizli w Polsce! Pocieszaj sie dalej, pocieszaj...
        • olewin Re: Ale z UK zarobi z 20 x wiecej, a relatywnie 5 13.06.05, 02:06
          zarobi więcej w słabo wykwalifikowanych zawodach .. albo w medycynie ..
          Prawnicy, dobrzy programiści zarobią w Polsce tyle samo a nawet więcej niż w
          Anglii ..
          • kropekuk To ile zarabia w III RP np. programista Delphi? 13.06.05, 02:08

• olewin Re: To ile zarabia w III RP np. programista Delph 13.06.05, 02:14
              Delphi nie jest językiem w pełni obiektowym zatem jego znajomość nie jest
              wyceniana w Polsce najwyżej .. To wszystko kwestia postawienia poprzeczki a u
              nas stoi ona bardzo wysoko .. dla niektórych np. Anglików zbyt wysoko :)
            • olewin W Polsce stawki negocjuje się w czasie interview 13.06.05, 02:18
              i mogą różnić się o 200% u ludzi na tych samych stanowiskach .. Jeśli ktoś chce
              wziąć mniej niż daje firma to tyle dostanie ..:PPP
            • olewin Ofert pracy są tysiące !!!!! 13.06.05, 02:21
              w zwykłym google można znaleźć:

www.google.pl/search?q=programista+Delphi&hl=pl&lr=&start=10&sa=N
    • olewin PS: napisz co potrafisz .. poza językami 13.06.05, 02:02
      jakie masz umiejętności poza skończeniem studiów posiadasz .. jaką pracę
      wykonujesz w Anglii ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka