Gość: winnetou IP: *.azyx.com.pl 19.08.02, 19:53 znam sporo ludzi ze wspólnot - moze się czepiam, ale większość z nich ma bardzo luzackie podejście do pracy. Ale może przez to będą zdrowsi ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek wspolnoty - na serio IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 19.08.02, 20:30 Mysle, ze co do tego luzackiego podejscia do pracy to nie masz racji, chocby z tego powodu, ze wiekszosci ludzi ze wspolnot to Ty po prostu nie znasz. Ja za to pamietam, jak mowiono i uczono nas we wspolnocie, ze Polska potrzebuje SPECJALISTOW, ludzi wykwalifikowanych zawodowo o podlozu chrzescijanskim. To przeciez postawa, ktora moze rozwiazac wiele problemow i mobilizuje. I takich ludzi znam! Osobiscie kiedys odszedlem ze wspolnoty, ale nie przecze ze to co daje, jest bardzo mocna i dobra postawa, jesli tylko traktowane sa te rzeczy na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filomena Re: Rybka szczerzy zęby IP: 209.208.248.* 19.08.02, 22:28 Bardzo mi sie spodobal ten artykul. Przyznam sie ze pierwszy raz dowiaduje sie jak mlodziez w Polsce lgnie do Boga i to nie tylko z okazji przyjazdu Papieza. Jestem poza Polska pare lat i krajowe wiadomosci (przkrecone) zdobywam poprzez skape programy telewizyjne i prase. Sama nalezalam do Oazy i calym sercem popieram katolickie ruchy mlodziezowe w Polsce - jak bardzo tego tam potrzeba! Dziekuje za takie tematy - dzieki nim moze czesciej bede zagladac na strone Gazety... Filomena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.dami.com.pl / 172.17.0.* 19.08.02, 22:49 Bardzo szanuje i podziwiam Papieża Jana Pawla II, ale nie chcę, aby Polska stała się państwem kościelnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peterpaul Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.02, 23:15 Agnieszka nie ogląda telewizji, rzadko zagląda do gazet. Słucha lokalnych stacji katolickich. - W telewizji jest za dużo negatywnego spojrzenia na drugiego człowieka, więc mało kto ją ogląda. Tylko we wspólnocie czuje się jak w domu: - Czytajac powyzszy tekst wlos jezy sie na glowie !Jakie pojecie o swiecie poza tzw. Wspolnota / a takowy istnieje czy Organizacja tego chce czy nie / moze miec ta mloda osoba ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonid Re: Rybka szczerzy zęby IP: 195.205.230.* 19.08.02, 23:54 Na pewno lepsze niż ogłupieni przez TVpropagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 20.08.02, 00:05 A jednak świat warto poznawać, i to z różnych stron. Myślisz że Agnieszka go poznaje? Bo ja myślę że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukka Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.chello.pl 20.08.02, 02:12 Gość portalu: peterpaul napisał(a): > Czytajac powyzszy tekst wlos jezy sie na glowie !Jakie pojecie > o swiecie poza tzw. Wspolnota normalne. zamiast zajmować głowę tym, że gdzieś bardzo daleko mają miejsce tragiczne nieraz zdarzenia nie mające na nią bezpośredniego wpływu, interesuje sie tym, że ktoś z najbliższego otoczenia doświadczył czegoś miłego (i tym się można podzielić) lub przykrego (i tu coś zrobić). media zajmują się efektownymi tragediami, a wspólnota tzw. namacalną rzeczywistością we wszystkich jej odcieniach. co z tego jest prawdziwym obrazem świata, każdy musi wybrać sam :-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek widzenie świata IP: 192.168.253.* / 192.168.1.* 21.08.02, 15:26 Wydaje mi się jednak, że jeżeli chce się być aktywnym chrzescijaninem, nie można jedynie zamykac się we wspólnocie. Trzeba być aktywnym obywatelem, i przynajmniej wiedzieć na kogo głosować w wyborach. A to wymaga przynajmniej czytania prasy - jest parę tytułów prezentujących w miarę wyważony obraz świata (chociazby Rzeczpospolita czy Wyborcza). TV może faktycznie jest zbędna - to papka dla debili. Uważam, że dobry chrześcijanin nie może zamykać się we wspólnotowym getcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -PaulusvS- Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 08:00 peterpaul ;) Masz rację. Sam kiedyś miałem okazję należeć do jednej z organizacji. Na pewno wniosła sporo pozytywnego, lecz także zamknęła trochę spojrzenie na świat. Na pewno poprzez wyrwanie się z niej poczułem się "zdrowszy". I niech nikt nie mówi mi że w tego typu organizacjach nie urpawia się agresywnej propagandy. Uprawia się i to jak najbardziej... I co najważniejsze-młodzi słuchają jej i ślepo jej wierzą, bo taka jest "wola Boga". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Re: Rybka szczerzy zęby IP: DEKONTIS* / *.61.164.152.host.de.colt.net 20.08.02, 13:40 A co Ci da szeroki swiatopoglad?? Umrzesz madrzejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: bezmozgowie IP: *.client.attbi.com 20.08.02, 01:47 Dlaczego mlodym ludziom trzeba powiedziec jak maja zyc i co maja robic, jakby sami nie potrafili myslec i tworzyc wlasnych wyborow i wlasnego zycia? Kosciol skrzetnie wykorzystuje te glupote i programuje cale pokolenia bezmozgowcow, ktorymi bedzie kierowal i kontrolowal przez reszte ich zycia. Nie obawajcie sie kontroli "Wielkiego Brata" ze strony panstwa i rzadu, "Wielki Brat" to kosciol ktory calkowicie zniewala umysly. Brawo bezmozgowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sissy Re: bezmozgowie IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 20.08.02, 02:21 Wiekszosc artykulow i wypowiedzi to zwykly fanatyzm a fanatyzm rodzi powazne niebezpieczenswo !!! Niech kazdy szanuje 10 przykazan we wlasnym zakresie i to wszystko. Instytucja kosciola nie jest nikomu naprawde potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: bezmozgowie IP: 217.8.168.* 20.08.02, 09:01 masz racje, to troche przeraza. Ta propaganda ksiezy, kosciola. Przeciez nie o to chodzi w wierze w Boga. Ksieza sami "sprzedawali" wizyte Papieza jak dobry towar. I sa w tym niezli :-) Kosciol jest w ludziach a nie w budynkach, swiatyniach. Nie wiem czy o takie oddawanie czci Bogu chodzi w zyciu. To bzdura.... Bog jest w tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Trochę pokory IP: 192.168.253.* / 192.168.1.* 21.08.02, 15:34 Nie uważam sie za debila (trochę w życiu dokonałem), nie należę do żadnej wspólnoty, ale jednak nie sądzę, żeby instytucja kościoła nie była mi do niczego potrzebna. Nie uważam, abym sam w pojedynkę mógł interpretować całe Pismo Święte, wraz z dekalogiem, i nie potrzebował żadnych autorytetów. Taka postawa to po prostu pycha. Moje własne sumienie jest najważniejsze, ale jest, lub było pare mądrych ludzi w kościele, którzy pomagaja mi je kształtować (np. Jan Paweł II, ks. Tischner, ks. Boniecki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eks-wspólnik Re: bezmozgowie IP: 217.153.90.* 20.08.02, 09:10 Czytając takie wypowidzi odnoszę wrażenie, że pisze je ktoś kto usłyszał tylko wyrywkowe opinie na temat wspominanych w Artykule katolickich ruchów młodzieżowych, i co więcej słyszał tylko wybrane opinie. Chociaż być może słyszał wszytskie, ale zapamiętał te z którymi (na pozór) jast mu łatwiej żyć, bo np. dochodzi do wniosku, że on nie jset taki zły, ze część młodzieży, nawet tej katolickiej, popełnia grzechy - czyli nie jest taki ostatni. Jest to na prawdę bardzo wygodna filozofia, potępiać wszystko, krytykować... Kolejny wątek, czy jesteś przekonany, że młodzi ludzie nie potrzebują wskazówek. Popatrz obok siebie i zastanów się. A jeżeli wskazówek udzela im Kościół (ten prawdziwy, czyli ludzie wierzący i postępujący zgodnie z nauką Chrystusa), to możemy być pewni, że będzie lepiej. Czasem wydaje mi się też, że tego typu komentarze - poptępiające Kościół - piszą ludzie dawniej wierzący, ale właśnie tacy trochę "bezmózgowcy", którym brak jest wiedzy w tym temacie, którzy nigdy nie dostali wystarczjąco dobrych wskazówek i wzorców. Bardzo często dla nich Kosćiół to ksiądz (i tutaj zwykle koncentruje się ich krytyka), nie wiedzą, że Kościół to ludzie wierzący, to właśnie wspoólnota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Czyje bezmozgowie IP: *.hispeed.ch 20.08.02, 11:15 Przecież ci ludzie właśnie się bronią przed bezmózgowiem. Przeleć po trzydziestu kanałach TV i znajdź film, który nie jest stratą czasu. Wielu mówi, że "Kościół urabia sobie owieczki", ale przecież ci młodzi właśnie wyzwalając się od terroru "wolności" decydują wreszcie sami i przestają słuchać tych wszystkich, którzy wmawiają, co jest "nowoczesne", więc obowiązujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Czyje bezmozgowie IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 20.08.02, 12:27 Gość portalu: Jan napisał(a): > Przecież ci ludzie właśnie się bronią przed bezmózgowiem. > Przeleć po trzydziestu kanałach TV i znajdź film, który nie jest > stratą czasu. Proszę bardzo: dziś wieczorem _ "Pociagi pod specjalnym nadzorem"... Nie przesadszajwięc . Takie ougólniające sądy własnie sa charakterystyczne dla "Agnieszek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Re: Czyje bezmozgowie IP: DEKONTIS* / *.61.164.152.host.de.colt.net 20.08.02, 14:11 No wlasnie...Bezmozgowie to pojecie wzgledne jak sie okazuje.. Dlaczego mam twierdzic, ze przyjaciele ktorych poznalam w Kosciele sa glupsi od aa? Bo rozumiem, ze aa nie jest bezmozgowiem ;-) A powaznie: mysle,ze Ci wszyscy ludzie ktorzy tak agresywnie reaguja na Kosciol Katolicki sa poprostu zranienie. W tych wypowiedziach jest jakis krzyk rozpaczy. Mam nadzieje, ze Bog dotrze do Nich w koncu ze Swoja miloscia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitra Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 08:06 A dla mnie to wszystko wygląda jak sekta... "Inni ludzie", "tylko z nimi dobrze się czuję", etc. Gdzie jest różnica między sektą (która z zasady jest be a "ruchem młodzieży katolickiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Re: Rybka szczerzy zęby IP: DEKONTIS* / *.61.164.152.host.de.colt.net 20.08.02, 14:18 Gość portalu: mitra napisał(a): > A dla mnie to wszystko wygląda jak sekta... "Inni > ludzie", "tylko z nimi dobrze się czuję", etc. Gdzie jest > różnica między sektą (która z zasady jest be a "ruchem > młodzieży katolickiej"? Otoz roznica jest w tym ze wspolnota katolicka do niczego Cie nie zmusza. Poprostu towarzyszy Ci w zyciu,modli sie za Ciebie.Jak poprosisz pomaga. Czasem Ty pomagasz jesli umiesz, mozesz i masz chec. Nie wyciaga od Ciebie pieniedzy, nie zabiera Cie rodzinie ale pomaga Ci kochac tych z ktorymi zyjesz (czasem jest to trudne jak wiemy), nie potepia Cie jak cos zle zrobisz.Jesli chcesz odchodzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.fabwel / 200.41.9.* 20.08.02, 09:14 Gdzie jest różnica pomiędzy sektami a ruchami chrześcijańskimi? - różnica jest Prawdzie.Jeżeli wierzysz Kościołowi zaufaj jego autorytetowi i doświadczeniu, jeżeli Kościół jest dla ciebie pojęciem jeszcze zbyt abstrakcyjnym posłuchaj co mówią jego Świadkowie (np.Papież).Natomiast jeżeli przechodzisz etap negacji Kościoła jako instytucji i jako wspólnoty wierzących (co wbrew pozorom wcale nie jest złe, bo oznacza, że szukasz, a skoro szukasz i będzisz to robił wytrwale to znajdziesz Prawdę, której szukasz)wtedy spróbuj wsłuchać się w siebie- zadawaj pytania i szukaj w sobie odpowiedzi - jeżeli jesteś ochrzczony- nosisz w sobie Ducha, który pomoże odróżnić ci prawdę od fałszu.Musisz pytać i słuchać, bardzo uważnie i uczciwie w stosunku do siebie. Co do izolowania się poprzez wspólnotę od świata, wydaje mi się, że każdy świeżo nawrócony przechodzi taki etap lęku przed światem,bojąc sie o to młode dopiero co zasiane ziarno.Przyjdzie czas,że odnajdzie taka osoba w sobie siłę i odwagę by otworzyć się na świat zewnętrzny.Mało tego, dzięki temu, co sama ma wewnątrz będzie zmieniać rzeczywistość wokół siebie. Każdy wcześniej czy później, po przygotowaniu, zostaje przez Pana posłany i świetnie się w tym odnajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Rybka szczerzy zęby IP: 62.233.165.* 20.08.02, 09:35 Rany, czytalem wypowiedzi powyzsze, szczegolnie te dluzsze i nic nie rozumiem. Napisane sa swoista nowomowa, jezykiem tak hermetycznym i zamknietym, ze nie zrozumialym. Ow izolacjonizm jest przerazajacy. I byc moze on jest powodem dla ktorego tzw. katolicy wojujacy miloscia nie sa w stanie zrozumiec prostego przekazu informacyjnego. A takze nie potrafia oddzielic informacji od jej interpretacji i nie rozumiejac sedna sarkaja na telewizje czy gazety. Lub sfrustrowani przestaja je czytac czy ogladac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 20.08.02, 09:46 Świetny jest ten argument z "Prawdą" ;-) Można nim zakończyc każdą dyskusję, jeszcze zanim się ją zacznie. Niedawno czytałem artykuł o Bushu, którego "ulubionym myslicielem politycznym jest Jezus Chrystus". Dlaczego Bush ma prawo prowadzić każde polityczne działanie? odpowiedź -"Bo ma rację". Wybacz, ale takie argumenty, to intelektualna porażka. Oczywiście zaraz odpowiesz, że nie tylko o intelektualizm chodzi, ale albo jest dyskusja, albo jej nie ma, a takie hasła, to w dyskusji nie mają żadnej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemas Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.cor.eu.int 20.08.02, 09:36 W zasadzie to wszyscy (i ci za, i ci przeciw) macie troche racji. Wedlug mnie mlodziez ze wspolnot zamykajac sie na rzeczywistosc (brak wiadomosci z mediow) nigdy nie bedzie w stanie dobrze zrozumiec swiata i tym samym zamknie sie w swiecie "naiwnosci" chrzescijanskiej. Bedac w Taize mialem okazje porozmawiac z takimi ludzmi i rece mi opadly. Nie sztuka jest odgrodzic sie od swiata, ale starac sobie wyrobic na niego wlasny poglad. Jesli chodzi o media, to czytanie tylko jednej gazety i ogladanie tylko jednych wiadomosci nie jest dobrym rozwiazaniem. Media "przekrzywiaja" rzeczywistosc (nawet "Wybiorcza - stad nazwa), ale sa niezbedne dla zrozumienia swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 20.08.02, 09:42 Bo nie chodzi przecież o to, by przyjmować bezkrytycznie to, co media przynoszą. Chodzi o to, by będąc krytycznym poznawać świat i wyrabiać sobie swoje własne zdanie. Agnieszka swojego zdania na pewno miec nie będzie, bo niby skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.prem.tmns.net.au 20.08.02, 10:20 Te stowarzyszenia sa historyczna kontynuacja Hitlerjugend, ZMP, ZMS itd. Zwyczajne pranie mozgow. Pastuch pasie owieczki aby je doic i welne zbierac. A jak zabki wyrosna tym rybkom to je bedzie tez mogl poszczuc na tych co doic sie nie daja. Republika Papieska w rozkwicie. PS Pamietajcie o milosierdziu dla pedofili urzednikow kosciola przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkrab TV be IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.08.02, 17:44 ...a czy Papież kiedykowiek odciął sie od realnego świata, od tego wszystkiego co się dzieje dookoła ... NIGDY. Zawsze jest tam, gdzie dzieje się i dobrze i źle. Bunt przeciwko mediom jest zupełnie niewytłumaczalny, tak jakby był walka z samym sobą, bo byc może poddam sie bełkotowi sączonemu z massmediów. Trzeba wiedzieć i mieć w własne zdanie. Tez nie mam TV, ale za to wszystko moge znaleźć w internecie i gazetach, a jak mam ochotę na srebrny ekran idę po prostu do kina. Najgorsze są skrajności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.fabwel / 200.41.9.* 20.08.02, 11:27 Czytam wszystkie opinie i ciekawe w nich jest to, że wśród wypowiedzi negujących co jedna jest bardziej ostra,żeby nie powiedzieć agresywna, natomiast pod względem treści to nie kontrargumenty ale negacja argumentów na zasadzie: nie bo nie. Mówią,że człowiek robi się agresywny gdy czuje się niepewnie.A może warto byłoby poznać tych ludzi, zobaczyć kim są naprawdę.Nie kształtować agresywnej postawy na podstawie kilku oględnych zdań podanych na tacy przez dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.kudowa-zdroj.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 11:30 Znam świadków Jechowy, Baptystów, zielonoświątkowców i nawet Buddystów ( mają u nas nawet klasztor) ale Ci źli to zawsze są katolicy. Katolicy, którym rosną zęby ... . Byłem kiedyś na pielgrzymce w Wambierzycach nas było cztery osoby w pokoju a obok spała nasza koleżanka równolatka - sama w pokoju - przypadek ?. Słyszeliśmy przez scianę jak go prosiła, że ją boli, że nie chce - a potem JEGO sapanie. Widziałem ją na drugi dzień, siedziała smutna z nikim nie rozmawiała, smutno patrzyła gdzieś w przestrzeń. Mam dwie córki - jestem wierzący - ale czrną mafie i kosciół omijam z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voland Re: Rybka szczerzy zęby IP: 195.184.107.* 20.08.02, 11:51 Gość portalu: Darek napisał(a): > Znam świadków Jechowy, Baptystów, zielonoświątkowców i nawet > Buddystów ( mają u nas nawet klasztor) ale Ci źli to zawsze są > katolicy. Katolicy, którym rosną zęby ... . Byłem kiedyś na > pielgrzymce w Wambierzycach nas było cztery osoby w pokoju a > obok spała nasza koleżanka równolatka - sama w pokoju - > przypadek ?. Słyszeliśmy przez scianę jak go prosiła, że ją > boli, że nie chce - a potem JEGO sapanie. Widziałem ją na drugi > dzień, siedziała smutna z nikim nie rozmawiała, smutno patrzyła > gdzieś w przestrzeń. Mam dwie córki - jestem wierzący - ale > czrną mafie i kosciół omijam z daleka. A co ma piernik do wiatraka? Kto to byl ON ("JEGO sapanie")? Papiez? Glemp? Pieronek? Omijaj kosciol, kolego. I pielegnuj uproszczony wizerunek swiata. Jakos trudno mi uwierzyc, ze "czarna mafia" (to taka bezmozgowa zbitka jak Zydy albo masony) nic tylko chce ci gwalcic coreczki? Kosciol to ok 1 miliarda ludzi na calym swiecie. Dzieki za poglebiona refleksje na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.fabwel / 200.41.9.* 20.08.02, 12:41 Gość portalu: Darek napisał(a): > Znam świadków Jechowy, Baptystów, zielonoświątkowców i nawet > Buddystów ( mają u nas nawet klasztor) ale Ci źli to zawsze są > katolicy. Katolicy, którym rosną zęby ... . Byłem kiedyś na > pielgrzymce w Wambierzycach nas było cztery osoby w pokoju a > obok spała nasza koleżanka równolatka - sama w pokoju - > przypadek ?. Słyszeliśmy przez scianę jak go prosiła, że ją > boli, że nie chce - a potem JEGO sapanie. Widziałem ją na drugi > dzień, siedziała smutna z nikim nie rozmawiała, smutno patrzyła > gdzieś w przestrzeń. Mam dwie córki - jestem wierzący - ale > czrną mafie i kosciół omijam z daleka. A GDZIE TY BYŁEŚ DARKU ,TY RZEKOMO WIETRZĄCY?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do pielgrzymiki IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 20.08.02, 17:14 co to ma do rzeczy? kompletnie NIC. O czym Ty facet teraz piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 149.225.126.* 20.08.02, 11:50 Co Polska moze dac naprawde Europie ???????? Brednie . NIC !!!!!.Jakie wartosci mowa trawa . BP. Pieronek mowi damy cos ,wartosci jakies. Oglupianie ludzi. Wartosci chrzescijanskie milosc blizniego , solidarnosc te wszystkie wartosci obnarzyla powodz w czechach ,Austrii i Niemczech . W Krakowie miescie chrzescijan wczasie wizyty papieza - przez caly dzien zbiorki dla powodzian zebrano dwa koce !!!!!!!!!!! Do Eurppy wejdzie ,nie narod ktory haruje za 700,oo zl na miesiac.Warstwa srednia i uboga z wejsciem do Europy straca naprawde wiele - poddani beda brutalnemu kapitalizmowi w wydaniu polskim.(PO wprowadzeni EURO). Narod ludzie pracy musza zaplacic - splacic dlug .Polska jest zadluzona 300 miliardow zlotych tj. 300 000 000 000 zl. Do Europy wejda (beda z niej profitowac) - Oleksy i inni ,Pieronek i inni oraz kapitalisci. Zwykli ludzie moze beda mogli pracowac w polu za 3-4 Euro. Liberal -realista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iggy Re: Rybka szczerzy zęby IP: 195.184.107.* 20.08.02, 11:55 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Co Polska moze dac naprawde Europie ???????? Brednie . > NIC !!!!!.Jakie wartosci mowa trawa . BP. Pieronek mowi damy > cos ,wartosci jakies. Oglupianie ludzi. Wartosci chrzescijanskie > milosc blizniego , solidarnosc te wszystkie wartosci obnarzyla > powodz w czechach ,Austrii i Niemczech . W Krakowie miescie > chrzescijan wczasie wizyty papieza - przez caly dzien zbiorki > dla powodzian zebrano dwa koce !!!!!!!!!!! > Do Eurppy wejdzie ,nie narod ktory haruje za 700,oo zl na > miesiac.Warstwa srednia i uboga z wejsciem do Europy straca > naprawde wiele - poddani beda brutalnemu kapitalizmowi w wydaniu > polskim.(PO wprowadzeni EURO). Narod ludzie pracy musza > zaplacic - splacic dlug .Polska jest zadluzona 300 miliardow > zlotych tj. 300 000 000 000 zl. > Do Europy wejda (beda z niej profitowac) - Oleksy i > inni ,Pieronek i inni oraz kapitalisci. Zwykli ludzie moze beda > mogli pracowac w polu za 3-4 Euro. Liberal -realista Zaden liberal-realista, tylko zalosny palant bez mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rybka szczerzy zęby IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 20.08.02, 17:16 ojej - znowu kompletnie nie na temat. Kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 3.5.* / *.chello.pl 20.08.02, 12:05 Nie ważne są deklaracje słowne. Wazne jest jak się postępuje w życiu codziennym. Gdy Ojciec Święty był w Krakowie wszyscy pytani odpowiadali, co im dają wskazówki z homilii Papieża, cytowali imieli świadomość co Jan Paweł II do nich mówi. Ale już przy wyjeździe z Krakowa widać było, że niektórzy z tych młodych ludzi nic z tych rad nie przyjeli do stosowania w życiu. Wciskali się na trzeciego na drodze, powodując zagrożenie i używali przy tym wulgarnych słów, a na samochodzie mieli flagi paieskie i polskie. Wierze, ze po przemysleniu tych nauk Papieża zmienią swoje postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelik Re: Rybka szczerzy zęby 20.08.02, 13:01 Jako stojacy z boku, dziwie sie tej calej wrzawie. A coz takiego zlego czynia ci mlodzi ludzie? Modla sie, spotykaja sie, umacniaja sie!. Nie rozumiem dlaczego tego rodzaju postawy maja byc godne potepienia, a agresywna "ewangelizacja" roznych sekt, kompletna izolacja czlonkow sekt (my "wierzacy" oni "swiatowi") uchodzi plazem. Czyzby podwojna miarka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Rybka szczerzy zęby IP: 149.225.146.* 20.08.02, 16:19 Polski Kosciol nalezy do najliczniejszych w Europie, Posiada liczny kler i rzesze wiernych. Dlatego tez posiada w swoim gronie najwieksza liczbe homoseksualistow, zboczencow seksualnych , - niestety . Jak duza jest to liczba. Trudno powiedziec takie badania w Polsce nie sa mozliwe.Szkoda ,ale rzeszom molestowanych dzieci ,mlodziezy nie mozna pomoc - temat tabu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rybka szczerzy zęby IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 20.08.02, 17:19 temat tabu , bo to zupelnie nie na temat artykulu ani wspolnot. Najlepiej wlaczyc sie do rozmowy o wspolnotach, za przeproszeniem pieprznac o homoseksualistach i sobie pojsc. Bardzo madrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewangelik Re: Rybka szczerzy zęby 21.08.02, 15:37 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Polski Kosciol nalezy do najliczniejszych w Europie, Posiada > liczny kler i rzesze wiernych. Dlatego tez posiada w swoim > gronie najwieksza liczbe homoseksualistow, zboczencow > seksualnych , - niestety . Jak duza jest to liczba. Trudno > powiedziec takie badania w Polsce nie sa mozliwe.Szkoda ,ale > rzeszom molestowanych dzieci ,mlodziezy nie mozna pomoc - temat > tabu Czlowieku! Tego rodzaju prymitywnymi wypowiedziami osiagasz skutek odwrotny od zamierzonego. Nawet u Niekatolika, stek twoich bzdur wywoluje co najwyzej wstret i oburzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Kto sie boi "rybki"? Dobrzy sa niebezpieczni? IP: 162.108.22.* 20.08.02, 17:25 "Rybka szczerzy zęby" - autor Wojciech Czuchnowski. Wyglada, ze Wojciech Czuchnowski boi sie mlodziezy katolickiej. Z jakiej przyczyny? Nie wiemy. Moze tak mu kazano i tak pisze bo za to mu placa. Jak mozna sie bac 10-ciu przykazan? Odpowiedz Link Zgłoś
calipso Re: Kto sie boi 'rybki'? Dobrzy sa niebezpieczni? 20.08.02, 17:42 Gość portalu: Polak napisał(a): > "Rybka szczerzy zęby" - autor Wojciech Czuchnowski. Wyglada, ze Wojciech Czu > chnowski boi sie mlodziezy katolickiej. Z jakiej > przyczyny? Nie wiemy. Moze tak mu kazano i tak pisze bo za to mu placa. > Jak mozna sie bac 10-ciu przykazan? Czy ktos sie ich boi?Mnie ich szkoda.Mlodzi ludzie,ktorzy nie sa ciekawi swiata nie chca nic odkryc na wlasna reke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kto sie boi 'rybki'? Dobrzy sa niebezpieczni? IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 20.08.02, 17:53 o przepraszam - wiele lat bylem we wspolnocie koscielnej i bardzo mi sie przez to rozszeszyly horyzonty - zachecano mnie nawet, zeby nie byc ignorantem i orientowac sie, co sie w swiecie dzieje. To przeciez tez jest przedmiot modlitw, prawda? Jak mozna byc tak glupim, zeby pisac o ludziach ze wspolnot ze sa nieciekawi swiata, glupi przez to i zamknieci niczym zakony klauzrowe? Szczyt ignoranctwa, wstyd! Mysle tez, ze wiele jeszcze zalezy od ludzi, z ktorymi sie we wspolnocie zyje. Nie generalizujmy w zadna strone. Odpowiedz Link Zgłoś
calipso Re: Kto sie boi 'rybki'? Dobrzy sa niebezpieczni? 20.08.02, 18:03 Gość portalu: jacek napisał(a): > o przepraszam - wiele lat bylem we wspolnocie koscielnej i > bardzo mi sie przez to rozszeszyly horyzonty - zachecano mnie > nawet, zeby nie byc ignorantem i orientowac sie, co sie w > swiecie dzieje. To przeciez tez jest przedmiot modlitw, prawda? > Jak mozna byc tak glupim, zeby pisac o ludziach ze wspolnot ze > sa nieciekawi swiata, glupi przez to i zamknieci niczym zakony > klauzrowe? Szczyt ignoranctwa, wstyd! Mysle tez, ze wiele > jeszcze zalezy od ludzi, z ktorymi sie we wspolnocie zyje. Nie > generalizujmy w zadna strone. Sluchaj ale jak mloda dwudziestoletnia dziewczyna mowi,ze nie oglada telewizji i slucha tylko katolickich stacji to juz jest cos nie tak.Wiedze o swiecie mlody czlowiek powinien czerpac z roznych zrodel.Tak mnie sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kto sie boi 'rybki'? Dobrzy sa niebezpieczni? IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 20.08.02, 18:44 zgadzam sie. Ale to wina TEJ osoby - konkretnie (byc moze najwyzej TEJ konkretnie wspolnoty, bo nie zwracaja na to uwagi) a nie WSZYSTKICH wspolnot! Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Zwykla zazdrosc! 21.08.02, 17:26 Z waszych wypowiedzi bije zwykla zazdrosc, ze na spotkania z papiezem przyjezdrza 3 miliony ludzi, a na spotkania waszych czerwonych agigatorow, udaje sie co najwyzej 100 ludzi przymusowo spedzic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Zwykla zazdrosc! IP: 5.2.1R1D* / 172.31.67.* 21.08.02, 17:43 zelgoszcz napisał: > Z waszych wypowiedzi bije zwykla zazdrosc, ze na spotkania z papiezem > przyjezdrza 3 miliony ludzi, a na spotkania waszych czerwonych agigatorow, > udaje sie co najwyzej 100 ludzi przymusowo spedzic! ojej, chyba nie jest to komentarz do mojej wypowiedzi, bo ja NIC takiego nie napisalem. Jestem pierwszym zwolennikiem papieza, dla scislosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Zwykla zazdrosc! 22.08.02, 09:30 Gość portalu: jacek napisał(a): > ojej, chyba nie jest to komentarz do mojej wypowiedzi, bo ja NIC > takiego nie napisalem. Jestem pierwszym zwolennikiem papieza, > dla scislosci. Oczywiscie, nie byl to komentarz do Twojej wypowiedzi. Na mysli mialem tych Spluwaczy, ktorzy w obliczu takiego Autorytetu, zamiast argumentow, maja tylko piane na ustach! Odpowiedz Link Zgłoś
jobeni Re: Kto sie boi 'rybki'? Dobrzy sa niebezpieczni? 21.08.02, 18:09 calipso napisała: > Gość portalu: jacek napisał(a): > > > o przepraszam - wiele lat bylem we wspolnocie koscielnej i > > bardzo mi sie przez to rozszeszyly horyzonty - zachecano mnie > > nawet, zeby nie byc ignorantem i orientowac sie, co sie w > > swiecie dzieje. To przeciez tez jest przedmiot modlitw, prawda? > > Jak mozna byc tak glupim, zeby pisac o ludziach ze wspolnot ze > > sa nieciekawi swiata, glupi przez to i zamknieci niczym zakony > > klauzrowe? Szczyt ignoranctwa, wstyd! Mysle tez, ze wiele > > jeszcze zalezy od ludzi, z ktorymi sie we wspolnocie zyje. Nie > > generalizujmy w zadna strone. > > > > Sluchaj ale jak mloda dwudziestoletnia dziewczyna mowi,ze nie oglada telewizji > i slucha tylko katolickich stacji to juz jest cos nie tak.Wiedze o swiecie > mlody czlowiek powinien czerpac z roznych zrodel.Tak mnie sie wydaje. Myślisz że by być znawcą win trzeba koniecznie wypić wino marki"kwiat jabłoni". Wiedza a komentarz to dwie różne rzeczy. Informacje w obydwu typach stacji są bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Rybka szczerzy zęby-gdzie to? IP: 212.244.77.* 22.08.02, 10:12 Gdzie moge znależc ten artykuł? Możecie podac mi adres? dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 21:48 Nie mam nic do tych ludzi, ale moim zdaniem rozkwit tego zjawiska spowodowany jest niskim poziomem polskich zespolow punkowych. Jak to kiedys "spiewal" Kazik: "telewizja klamie, telewizja mnie nie zlamie" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja_Papież Re: Rybka szczerzy zęby IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.08.02, 21:57 Te wsolnoty to zwykle, oblesne sekty. Powinny byc prawnie zakazane. Mam nadzieje, ze droga polskiego katolicyzmu wreszcie wkroczy na "droge irlandzka" - tam po czasie zachwytu fetyszami typu papiez i balwochwalstwie z przyklaskiem kosciola kat., wreszcie jest normalnie - najwyzsza ilosc niewiezacych w Europie! ...no i jak to zwykle idzie w parze, od razu gospodarka kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś