ocean12 Deja vu z czasów Gierka 18.08.05, 07:28 To było dziecinnie łatwe do przewidzenia. W ogniu kampanii kiełbasa wyborcza posypała się w stronę górników. Jak wszyscy wiemy, są oni jedyną ciężko pracującą grupą ludzi w Polsce. Pielęgniarki o wyegzekwowaniu zapisów ustawy 203 mogą sobie co najwyżej pomarzyć. Nie mają biedaczki kilofów i śrub do rzucania w sejmowe okna. Oczywiście w roli zbawcy wystąpił nasz najuczciwszy na świecie marszałek. Prezydent z ochotą oddał mu ten przywilej, bo sam może być już gdziekolwiek wybrany jedynie przez Amerykanów, a oni specyficzną pozycję górników w naszym kraju rozumieją raczej słabo. Współczuję przedstawicielom rozumnej mniejszości, którzy podpisali protesty w tej sprawie. Szkoda zachodu i atramentu. Wiwat populizm! Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Deja vu z czasów Gierka 18.08.05, 23:55 Jeżeli dobrze cię rozumiem to przedmiotem krytyki ma być fakt "nierówności spoecznej" jaką wprowadza przywilej górniczy, a nie on sam. Otóż prezydent nie jest wladny wcielić ustawy w życie - w istocie, może się kazać że i ta ustawa jest kiełbasą-widmem, bez pokrycia. Ale chyba konsekwencje (i to nie tylko prawne, ale również finansowe) powinni chyba ponosić panowie i panie posłowie i posłanki - to oni tworzą takie prawo. Faktem jest że ustawa ta jest jak najbardziej słuszna. Chodzi tylko o to by nie doszło do takiej sytuacji jak np. w przypadku chemików i laborantów, którzy do niedawna również mieli z uwagi na szkodliwe warunki pracy przywilej wcześniejszej emerytury. Ostatnio jednak ww panowie i panie z parlamentu orzekli że lepiej wiedzą jakie warunki są dla zdrowia szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
taglinda najdroższa kampania wyborcza świata 18.08.05, 07:52 w ten sposób niejaki prezio funduje na nasz koszt najdroższą na świecie kampanię wyborczą swojemu protegowanemu. Nawet w Stanach wybory nie kosztują 30 mld dolarów... Rewela. Jak dla mnie, to górnicy mogą iść na emeryturę po 5 latach pracy. Ale niech górnicze emerytury będą wypłacane z górniczych składek ZUSowskich. Proste. Albo niech tow. Czarniawskiemu i spółce dołoży z własnej kieszeni prezio i księżna Jola. W końcu mają z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
boba222 Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 08:16 Rece opadaja. Nawet Gazecie wydaje sie zachowanie Cimoszewicza na tyle zenujace, ze nie umiescila tego artykulu na pierwszej stronie w Gazeta Online. Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_mikolaj_666 Kwachu ty świnio! szkoły górnicze pękają w szwach! 18.08.05, 09:08 i jeszcze chcesz górnikom przywilejów dołożyć? może zacząć od tych nawalonych spod Sejmu? Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_mikolaj_666 i czemu nie umieścicie tego w widocznym miejscu 18.08.05, 09:12 Odpowiedz Link Zgłoś
john1969 Re: Kwachu ty świnio! szkoły górnicze pękają w sz 20.08.05, 17:46 święty mikołaj 666 (święty jebn....)chcesz spróbuj sam zjechać pod ziemię zastanawiając się czy wrócisz na górę . Może masz na tyle pieniędzy żebyś nie musiał pracować albo tatuś cię utrzymuje.Ale pomyśl , że po 25 latach będą nowe miejsca pracy w górnictwie . A to jest podobno łatwa, przyjemna,bezpieczna i popłatna praca.Masz szansę.(ewentualnie gó..arzu twój syn) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Na barykady? 18.08.05, 09:13 "Szefowa prezydenckiej kancelarii Jolanta Szymanek-Deresz tłumaczyła decyzję szefa: -Prezydent miał świadomość, że ustawa wywołuje kontrowersje, ale za jej podpisaniem przemawiały niepokoje społeczne(...)" Cytat - za Rzepą. Rozumiem, że przy obecnym prezydencie oraz jego potencjalnym WC następcy jedynym sposobem na przekonanie "władzy" do czegoś, jest zdemolowanie części stolicy... Czy wszyscy, którzy nie odczuwają radości na myśl o utrzymywaniu górników ze swoich pensji powinni zatem zwołać spotkanie w Warszawie i rozpocząć demolkę? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 09:19 Jeszcze jeden dowod na to, jak Kwasniewski boi sie, ze ktos inny (o czym jestem przekonany) niz jego koles Comoszewicz wygra wybory prezydenckie! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt3 Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 09:39 Emwrytura jest iężko zapracowaną własnością i nikt nie ma prawa decydować ile i co komu dać!!! EMERYTURA nie jest uczynkiem dobrej woli parlamentów, rządów, czy jakiegokolwiek figuranta politycznego. KAŻDY, pracując przez kilkadziesiąt lat MUSIAŁ oddawać znaczną część swojej pracy na przyszłą emeryturę i tego nikt nie ma prawa zakwestionować, bo te pieniądze są własnością emeryta i jemu powinny być zwracane w formie emerytury... Inną sprawą jest, to że "banda korytowców", albo "Grupa Trzymająca Władzę" "zachachmęciła" te pieniądze i "przetransferowała" do "cudem" powstałych olbrzymich fortun wybranej grupy ludzi. Propagandowe fantazje o szukaniu pieniędzy dla emerytów w budżecie służą do odwrócenia uwagi od rozboju i tumanią nasze umysły, żeby nie zauważały prawdy.,, Jesteśmy wprowadzani w stan ogłupionego psa, który zamiast obserwować otoczenie - zauroczony manipulacjami - goni za własnym ogonem Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_mikolaj_666 Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 09:45 >Jesteśmy > wprowadzani w stan ogłupionego psa, który zamiast obserwować otoczenie - > zauroczony manipulacjami - goni za własnym ogonem Czego twój post jest namacalnym dowodem. Górnicy NIE wypracowali sobie tych PRZYWILEJÓW. To ja na nie pracuję. Oni wyrzucali je sobie kamieniami i koktajlami Mołotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt3 Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 09:54 Normalny człowiek pracuje tylko swoje dzieci. A o do reszty, to jak trochę pożyjsz, sam się przekonasz. Ja życzę Ci wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim umiejętności rozumnego patrzenia na życie. Pozdrawiam - dziadek Franek Odpowiedz Link Zgłoś
advokatus_diaboli Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 11:56 > Górnicy NIE wypracowali sobie tych PRZYWILEJÓW. To ja na nie pracuję. Oni > wyrzucali je sobie kamieniami i koktajlami Mołotowa. To musisz duuuuuużo pracować, skoro wypracowujesz górnikom emerytury i przywileje. No bo zgodnie z twoim wywodem, to górnicy przez 25 lat pracy pod ziemią i płacili ani złotówki składek??? Bzdura... Biorę tu górników w obronę z jednego powodu - ich praca POD ZIEMIĄ, to niewiarygodna harówa. Wiem co mówię, bo sam pochodzę ze Śląska, mam ojca górnika i mnie też czekała "świetlana" przyszłóść pod ziemią. Miałem okazję poznać (na szczęście bardzo krótko) ten kawałek chleba i... podziękowałem. Wyjechałem do Warszawy na studia, tu założyłem rodzinę, mieszkam i pracuję. Do czego zmierzam??? Ano do tego, że do pracy w kopalni nikt by mnie nie namówił (po tym co widziałem) nawet gdybym mógł przejść na emeryturę po 15 latach. Więc nie mówcie mi że to taki PRZYWILEJ, bo bredzicie. Wasze uwagi o pracy górników, to jak opowiadanie ślepego o kolorach. A skoro tą pracę uznajecie za taki luksus, to czemu sami nie przeprowadzicie się na Śląsk i nie zatrudnicie w kopalni??? 25 lat pod ziemią zleci "jak jeden dzień", o ile wcześniej nie zginiesz zasypany w chodniku po tąpnięciu, albo po wybuchu metanu lub pyłu węglowego, o ile nie udusisz się ulatniającym się tlenkiem węgla lub też nie zostaniesz (jak masz szczęście) kaleką (tak właśnie skończył mój ojciec: wypadek po 24 latach i 8 miesiącach "fedrowania" na dole, czyli na 4 m-ce przed UPRZYWILEJOWANĄ emeryturą). Ja za takie rarytasy podziękowałem, ale Wy zazdrościcie górnikom lepszego losu. Więc jedzcie na ten Śląsk - kopalnie czekają... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 12:59 Fajczysz. Nikt nikogo nie zmusza, aby tam pracował. Sam potwierdziłeś. Niech tylko sobie sami zapracują na emeryturę, a nie zabierają innym. Co? Ja mam cierpieć, aby jakiś ciupas miał się lepiej. Powinni im odebrać węgiel, trzynastki, czternastki. Niech orzą dostają tylko pensję jak inni. A jak się nie podoba to wara od kopalni, inni na pewno się zgodzą. Normalne prawa ekonomii. A faworyzując jedną grupę poniżasz inne. Co hutnik ma się lepiej, kolejarz itd.? Maja zapylać do 65 lat? A wiesz ty ile wypadków było w tych sektorach. Nie tylko praca ryla jest niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 19.08.05, 11:09 Wypracowali? To przypomnij cwaniaku, ile miliardów dotacji dostały kopalnie w ciągu ostatnich 15 lat i ile miliardów zadłużenia z niepłacenia składek ZUS rząd umorzył kopalniom? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt3 Re: Emerytury górn.. . Makabrtcznea zabawa życiem 18.08.05, 15:24 Oj, drogie "dzieciaki" jak Wy nic nie rozumiecie. Majątek PRL tworzony był pracą robotników wynagradzanych symbolicznie, podobnie jak wynagradza się niewolników. Stanowiło to kilkanaście procentów wynagrodzenia otrzymywanego w normalnych krajach Europy. Cały zysk z pracy, wraz ze składkami emerytalnymi wpływał do Budżetu Państwa. Ten olbrzymi majątek, powstały z tego nieograniczonego wyzysku, jest własnością wszystkich Polaków, a wtym szczególną własnością emerytów, bo im wmawiano świetlaną przyszłość i godziwą emeryturę. Wszystkie rządy "posolidarnościowe" (od 1980 roku), dopuszczając do nieuczciwych przekształceń majątku PRL, nauszyły prawo własności emerytów, ponieważ wykluczyły z udziału Fundusz Emerytalny. Teraźnijsze manipulacje, udające emerytury, są zbrodniczą kpiną z życia ludzkiego, ponieważ nikt nie dowiedzie, że za 500 Złotych miesięcznie można utrzymać życie i opłacić wysokie koszty komunalne oraz wykupić, potrzebne w starszym wieku lekarstwa... Dziwne dlaczego każdy udaje, że nie widzi tej zbrodniczej eksterminacji starszych ludzi, którym ukradziono pieniądze przeznaczone na ostatni etap życia??? Górnicy też mają taki sam wkład, jeżeli nie większy, bo duża Ich część przed otrzymaniem emerytury opuściła ten świat. A Wy młodzi otumanieni propagandowymi manipulacjami daliście w siebie wpoić tą zawiść wobec najbardziej pokrzywdzonych. - Dziadek Franek Odpowiedz Link Zgłoś
icq.122890864 Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 09:42 Głośno jest tylko o przywilejach górników, a przecież jest więcej "świętych krów", np. służby mundurowe. Wojskowy, policjant, strażnik graniczny, i Bóg wie jeszcze kto, może przejść na emeryturę po 15 latach pracy!!! Czyli np. przed 40- stką! Pobiera on wtedy emeryturę i może legalnie pracować (np. na swoim dawnym stanowisku jako cywil). Taka emerytura jes naliczana od ostatnio zajmowanego stanowiska (wystarczy przepracowac 1 dzien, żeby mieć ogromne świadczenia na koszt podatników). Odpowiedz Link Zgłoś
mkopek Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 12:02 Nie zgodze sie z Toba. Wedlug mojego stanu wiedzy, prawo do wczesniejszej emerytury maja tylko Ci pracownicy sluzby mundurowej, ktorzy rozpoczeli prace przed wprowadzeniem ustawy emerytalnej. Ustawa o reformie emerytalnej wprowadzona przez buzka odbierala wzystkim przywileje wczesnejszej emerytury, co najwyzej nie wszsytkim od razu. Tak wiec Ci policjanci, czy zolnierze, ktorzy byli przyjmowani do sluzby przed wprowadzniem reform moga rzeczywiscie wczesniej przechodzic na emeryture. Jednak moze byc to zrozumiale, gdyz przystepujac do sluzby byli przkonani, ze dostana takie przywileje. Uwazam, ze praca sluzb mundurowych jest duzo gorsza i niosaca ze soba wieksze narazenie zycia i bardziej im sie naleza wczesniejsze emerytury nizrozpieszczanym przez dawna wladze gornikom. Policjanci, zolnierze i strazacy roibia cos przynajmniej dla ogolu spoleczenstwa, nie jak gornicy, ktorym chodzi tylko o nabijanie wlasnej kabzy i wczesniejsze emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 12:35 Robią to dla kasy i powinni pracować tak samo jak inni. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Wstydzę się takiego za Prezydenta, zawiódł! 18.08.05, 12:47 Wstydzę się takiego człowieka, który nazywa siebie prezydentem Polski. Moim na pewno nie jest. Kwaśniewski zhańbiony odchodzisz i żyj w hańbie o ile posiadasz tego rodzaju uczucia. Wybrałeś kolesiostwo, no ale cóż, można tego się było spodziewać po piesku dawnej nomenklatury. Na Śląsku nie wszyscy myślą tak jak Wy i głosować na twoich kolesi nie będziemy. Sam niebawem się o tym przekonasz. Będzie PO Prezydentura, a PiS i PO Sejm i Rząd, reszta pokazała, na co ją stać poprzez poparcie dla debilnej ustawy zarówno o górniczych emeryturach czy za systemem zamkniętej adwokatury (LPR) oraz podstawianie własnych kolesi do list w innych regionach (Samoobrona). Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan52 Re: Wstydzę się takiego za Prezydenta, zawiódł! 18.08.05, 13:18 Ja wstydzę się za takiego prezydenta już od 10 lat, ale na końcu swoich rządów pokazał, że nie jest wielkim mężem stanu tylko politykierem Odpowiedz Link Zgłoś
john1969 Re: Wstydzę się takiego za Prezydenta, zawiódł! 20.08.05, 17:51 wstydź się że jesteś Polakiem.nie masz pojęcia o warunkach pracy niektórych grup zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 12:08 I przypadkiem ogłosił to jeden z kandydatów na prezydenta. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Koszty powinna ponosic kopalnia !!!!! 18.08.05, 13:09 Koszty pracy w niebezpiecznych warunkach jak i szkodliwe powinna ponosić kopalnia i wypłacać w pensji, a nie całe społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
john1969 Re: Koszty powinna ponosic kopalnia !!!!! 20.08.05, 17:48 jakie koszty.zdrowie,bezpieczeństwo.a ty jaki sobie wybrałeś zawód?w czym lepszy jest policjant czy żołnierz?zastanów się , a potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
44i Re: Emerytury górnicze podpisane 18.08.05, 16:40 Podpisanie tych emerytur to najwiekszy skandal.Wszyscy powinni mieć takie same prawa.Każdy powinien sam zapracować na swoją emeryturę.Nie powinno być grup uprzywilejowanych.pochodzę ze Śląska i nie będę głosować na "czerwonych'.Typowa "kiełbasa" wyborcza.Może idżmy wszyscy do Warszawy strajkować,może i nam się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Re: Emerytury Wyborcze 18.08.05, 19:18 Pan Kwaśny odpowiednio stopniował napięcie - podpisze czy nie rzeczoną ustawę. Następnie najszlachetniejszy spośród ludzi Cimoszewicz to ogłosił, nie żeby to miało znaczenie wyborcze, co to, to nie. No, cóż Kwachu wyborczy kontra oszołomy z prawicy. Ciekawe gdzie się znajdzie "GW"? Odpowiedz Link Zgłoś
zxx wielka obłuda rządzących 19.08.05, 09:37 Doradca Prezydenta Orłowski krzyczy, że to my, całe społeczeństwo będziemy dopłacać do górniczych emerytur ale nie przeszkadzamu mu dopłacanie do wczesniejszych emerytur policji, wojska straży pożarnej, straży granicznej. Jest różnica między harówą pod ziemią a leżeniem w koszarach, szlifowaniem bruków itd. a cały czas (mimo zmiany ustroju) policjant zarabia wiecej niż nauczyciel. Rządzący miej obłudy nie dajmy się omamić! Odpowiedz Link Zgłoś
john1969 Re: wielka obłuda rządzących 20.08.05, 17:54 nie będziecie dopłacać do emerytur górniczych . ale jak wam odetniemy dopływ węgla i du.. wam zaczną marznąć, to wtedy docenicie nasze znaczenie w gospodarce kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr9960 Re: Emerytury górnicze podpisane 20.08.05, 12:15 Ukłon w strone Pana Prezydenta.Już teraz górnicy mają wysokie emerytury ze względu na wysokość płaconych składek,a jakie by mieli gdyby pracowali dłużej? Powinno się zweryfikować kwalifikacje pseudo ekspertów i doradców pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś