Dodaj do ulubionych

Swietny koncert na 25-lecie!! w TV

29.08.05, 21:02
To byla ta muzyka, ktora sie sluchalo w stanie wojennym (jakby adrenaliny
bylo za malo). Dezerter, Kora i Mannam... Szkoda, ze nie zaspiewa juz Jacek i
Grzegorz.
To jest przynajmniej koncert, a nie jakies pitolenie Jarra - choc i
przeslanie jego koncertu bylo piekne.
Obserwuj wątek
    • szoszana Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:05
      Świetne? Ten kicz? Przecież to żenujące. Co to w ogóle ma być? Dyskoteka dla
      oldbojów? Patriotyczne puszczanie pawia?
      • leszek.sopot Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:09
        Swietny, bo dali te kapele, ktorych naprawde sie wowczas sluchalo i nie zrobili
        z tego koncertu nadetej imprezy. Szkoda, ze nie jest on w stoczni, gdzie ludzie
        by sie chociaz bawic mogli, a tu siedza w pierwszych rzedach zasluzone
        sztywniaki.
      • bdx65 Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:10
        szoszana napisała:

> Świetne? Ten kicz? Przecież to żenujące. Co to w ogóle ma być? Dyskoteka dla
        > oldbojów? Patriotyczne puszczanie pawia?

Wyłącz, masz za chwilę Sopot, tam się zasłuchasz, bo będą "gwiazdy".
      • niezapowiedziany Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:10
        a co w tym jest takie zenujace? zdjecia? prawda? to cie tak doskwiera? A zycie nie konczy sie w wieku 20 lat.
        • szoszana Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:37
          Zdjęcia akurat są w porządku. I tylko zdjęcia.

Dla mnie to, co widzę i słyszę, to taki "hollywood" w wersji dla ubogich. Te
          światła, blichtr... Co to ma wspólnego z Solidarnością i tamtymi czasami?
          Inaczej zapamiętałam tamte czasy. Pamiętam tamten brudny śnieg w stanie
          wojennym, parę z ust zomowców, którzy grzali się przy kuble z węglem, ściszone
          rozmowy rodziców, szmer Wolnej Europy, czerwone od gazów łzawiących oczy
          ekspedientek w opustoszałym z ludzi i towaru sklepie, ludzi w tramwaju, którzy
          nie patrzyli sobie w oczy, metry szarzyzny, z której skrojone były ubrania. Tak
          to wyglądało. Tak to zapamiętałam.
          To, co widzę, oglądałam już sto razy. A to z okazji kolejnej rocznicy: czy to
          Powstania Warszawskiego, czy Cudu nad Wisłą, czy zagłady Żydów, czy śmierci
          Papieża. Zmienia się repertuar, ale pozostaje ten sam sznyt prowincji. Uważam,
          że tutaj pompa jest całkowicie niestosowna. To w guście Wałęsy.
          Po co ten wygłaskany chórek? No i oczywiście Janda - etatowa patriotka.
          Popis narodowej grafomanii, zasilanej amerykańskim banałem rodem z filmów klasy
          B. Ot, co.

(Czekałam jeszcze, czy w końcu przywołają imię Papieża. No i przed chwilą się
          doczekałam. A jakże!)
          • niezapowiedziany Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:56
            bez upamietniania rocznic, pamiec o wydarzeniach ginie. a pamietac musimy, zeby uczyc kolejne pokolenia.

uwazam, ze mamy co swietowac, to byl ruch, ktory zmienil swiat, nie tylko Polske, ale swiat. koncert nie mial przypomniec jak to bylo w czasie strajku (przypomnieniu atmosfery PRL sluzyly zdjecia), ale uhonorowac powstanie i powstancow. to byl hold dla ludzi Solidarnosci. a najwazniejsze nastapilo po wystepie bialoruskiego NRM.
          • leszek.sopot Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 22:00
            Masz troche racji, ale nie do konca. Koncert zorganizowano chyba przy okazji
            odbywajacej sie wlasnie miedzynarodowej konferencji o "S" i dlatego zrobiono to
            w stylu dla "zasluzonych sztywnikow" z pierwszych rzedow. Dlatego tez
            napisalem, ze szkoda, ze nie odbywa sie on w stoczni, gdzie jest wlasnie
            miesjce na wystep kapel, ktorych sie wowczas sluchalo oraz ballad, ktore
            wowczas powstaly, a takze dla przypomnienie wierszy Herberta czy slow papieza.
            To wszystko skladalo sie jakze bogata mieszanke emocjonalna, ktora przynajmniej
            mnie ozywiala w stanie wojennym i nie pozwalala p[asc na kolana. Wcale nie jest
            prawda "cierpietnictwo", ktore jest w filmach Kutza, czy w oficjalkach np. z
            okazji kolejnej rocznicy grudnia 70.
            Repertuar nie byl zle dobrany, Janda wykonala swietnie "Ballade o Janku
            Wisniewskim" i narzekanie, ze jest etatowa patriotka to niepotrzebna kpina.
    • bdx65 Brawo Krystyna J. 29.08.05, 21:08
      Z takiej prostej piosneczki zrobiła piękny song, jak w filmie Wajdy.
      • leszek.sopot Re: Brawo Krystyna J. 29.08.05, 21:10
        Tak, byla znakomita. Malo kto wie, ze slowa tej piosenki ulozyl Krzysiek
        Dowgialo.
      • iza.bella.iza Re: Brawo Krystyna J. 29.08.05, 22:00
        bdx65 napisała:

> Z takiej prostej piosneczki zrobiła piękny song, jak w filmie Wajdy.

A mnie się wykonanie z towarzyszeniem orkiestry symfonicznej nie podobało:(
        Gdy w "Człowieku z żelaza" Kryśka śpiewała tylko przy akompaniamencie surowych
        chwytów gitarowych, to czułam ten song aż do bólu. Teraz było jakoś nijako.

• niezapowiedziany ZYWIE BELARUS!!!!!!! 29.08.05, 21:16

• janbezziemi Re: ZYWIE BELARUS!!!!!!! 29.08.05, 21:25
        Bez przesady. Zmieniłem kanał.
    • leszek.sopot Ach.. Jacek zaspiewal Mury :))) 29.08.05, 21:28
      Tak go teraz brakuje...
    • braineater Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:33
      Pełny szacunek, choć nie myslałem, że to powiem.
      Prócz moim zdaniem nieco niepotrzebnego wtrętu wschodniego - Białoruś, Ukraina,
      to nawet mój antyidol, pan K. nie zrobił z siebie zwyczajowego głupca i zapodał
      przemowę nader stonowana i kulturalną.
      Jesli to robi polska telewizja, to powinni zdecydowanie zatrudnić rezysera tego
      widowiska jako drektora tej firmy - facet nie boi się dac rzeczy
      kontrowersyjnych jak Dezerter czy T-Love, i nie ograniczył ię do stworzenia
      kolejnej kiczowatej sztampowej laurki patriotycznej. Gdyby patriotyzm wyglądał
      tak jak w trakcie tego widowiska, to byc może byłbym patriotą...
      Pozdrowienia
      • niezapowiedziany To byl koncert solidarnosci z Bialorusia. 29.08.05, 21:43
        z wolna Bialorusia. taki jakie na Zachodzie organizowano dla poparcia polskiej Solidarnosci. I to bylo w tym koncercie najwazniejsze i najpiekniejsze. dzis Solidarnosc potrzebna jest Bialorusi.
        • braineater Re: To byl koncert solidarnosci z Bialorusia. 29.08.05, 21:44
          O.K.
          Jesli tak, to sie nie czepiam.
          P:)
        • szoszana Chcecie mieć prawdziwy klimat tamych lat? 29.08.05, 21:45
          Oglądajcie "Zawróconego". Zrobił to prawdziwy artysta, a nie etatowy
          telewizyjny grafoman.
          • rlogin Re: Chcecie mieć prawdziwy klimat tamych lat? 29.08.05, 23:00
            Piekny film, piękna muzyka. Szkodza, że Kutz zabłąkał się na ciemną stronę...
            Może wróci...

szoszana napisała:

> Oglądajcie "Zawróconego". Zrobił to prawdziwy artysta, a nie etatowy
            > telewizyjny grafoman.
        • bdx65 Re: To byl koncert solidarnosci z Bialorusia. 29.08.05, 21:47
          też tak to odebrałem i przypomniało mi się hasło z Majdanu:
          "Wczoraj Polska, dzisiaj my, jutro Białoruś."
      • rydzyk_fizyk Już myślałem że to konwencja PiSu z taśmy 29.08.05, 21:45
        Jedynie napis "na żywo" wyprowadził mnie z błędu.

Było nieźle dopóki grał Dezerter i T. Love - potem zaczęto się nadymać. Białoruś i Ukraina jeszcze ok.

Jednak największym zgrzytem był dla mnie cytat z Papieża - zaczyna to przypominać akademie z czasów PRL i "Lenin powiedział"
        • leszek.sopot Masz przedwyborcze omamy 29.08.05, 21:49
          a bez Papieza nie byloby chyba ani strajkow sierpniowych, ani "S".
          • bdx65 Re: Masz przedwyborcze omamy 29.08.05, 21:51
            leszek.sopot napisał:

> a bez Papieza nie byloby chyba ani strajkow sierpniowych, ani "S".

Może tak, a może nie; nikt tego nie wie i nie będzie wiedział;
          • rydzyk_fizyk Re: Masz przedwyborcze omamy 29.08.05, 21:58
            Tu nie chodzi o udział Papieża ale raczej o prezenterów TV, którzy zawsze wiedzą skąd aktualnie wiatr wieje - jakby trzeba było występować w mundurach też pewnie bardzo chętnie.
    • iza.bella.iza Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:56
      leszek.sopot napisał:

> To byla ta muzyka, ktora sie sluchalo w stanie wojennym (jakby adrenaliny
      > bylo za malo). Dezerter, Kora i Mannam... Szkoda, ze nie zaspiewa juz Jacek i
      > Grzegorz.
      > To jest przynajmniej koncert, a nie jakies pitolenie Jarra - choc i
      > przeslanie jego koncertu bylo piekne.

Świetny koncert!!! A zorganizował go Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy,
      Lech kaczyński;)
      :))))

• camille_pissarro Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:58
        Co poniektórzy zarzucaja mu niekonsekwencje, że będąc na urlopie , wykorzystuje
        każdą okazję aby się pokazać i przypomnieć wyborcom ;-))))
        • iza.bella.iza Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 22:15
          camille_pissarro napisał:

> Co poniektórzy zarzucaja mu niekonsekwencje, że będąc na urlopie ,
          wykorzystuje
          >
          > każdą okazję aby się pokazać i przypomnieć wyborcom ;-))))

Nie chcę w tym wątku pisać zbyt dużo o Kaczyńskim - gdzie indziej dość miejsca,
          ale jedno zdanko jeszcze tak:) Przecież kaczyński po to wziął urlop "od
          ratusza", żeby go na kampanię wykorzystać, sam tak powiedział. W końcu każdy ma
          prawo robić na urlopie wypoczynkowym co zechce:)

• rydzyk_fizyk Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 21:59
        Za nasze pieniądze oczywiście :)

> Świetny koncert!!! A zorganizował go Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy,
        > Lech kaczyński;)
        > :))))
        >
        • camille_pissarro Re: Swietny koncert na 25-lecie!! w TV 29.08.05, 22:04
          W tym wypadku mnie to absolutnie nie przeszkadza, a małych podatków nie płace...
          Natomiast w przypadku emerytur górniczych, lub rekompensaty dla EUREKO - to
          jestem zdecydowanym oponentem.

"Wszystko jest piekne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć" /Camille~Pissarro/
      • leszek.sopot Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:08
        Jak ktos ma fiola na czyims punkcie, to i organizacje koncertu bez wahania
        przypisze temu, co po prostu dal kase
        "Koncert reżyseruje Bolesław Pawica, scenografia jest autorstwa Anny
        Mioduszewskiej, zestaw filmowych materiałów opracował Mirosław Chojecki".
        ww2.tvp.pl/4177,20050826240119.strona
        • iza.bella.iza Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:21
          leszek.sopot napisał:

> Jak ktos ma fiola na czyims punkcie, to i organizacje koncertu bez wahania
          > przypisze temu, co po prostu dal kase

Jak ktoś ma fioła na czyimś punkcie (w tym przypadku negatywnego), to wymyśłi,
          że bez forsy można zatrudnić reżysera, seconagrafa itp, itd. Forfa = produkcja
          takiej imprezy!

> "Koncert reżyseruje Bolesław Pawica, scenografia jest autorstwa Anny
          > Mioduszewskiej, zestaw filmowych materiałów opracował Mirosław Chojecki".
          > ww2.tvp.pl/4177,20050826240119.strona

Bardzo pięknie, że ktoś wyłożył kasę i zorganizował tych ludzi - dzięki temu
          leszek.sopot mógł się powzruszać i na koniec okazać swoją niewdzięcznośc temu,
          kto mu te wzruszenia zafundował.

• rydzyk_fizyk Dzięki Lechu za zapłacenie z własnej kasy 29.08.05, 22:24
            Mam nadzieję że wykażesz środki z którego sfinansowałeś koncert w swoim oświadczeniu majątkowym.

Najwidoczniej wreszcie oszczędności przekroczyły 20 tys zł :)
          • leszek.sopot Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:30
            iza.bella.iza napisała:

> leszek.sopot napisał:
            >
            > > Jak ktos ma fiola na czyims punkcie, to i organizacje koncertu bez wahania
            > > przypisze temu, co po prostu dal kase
            >
            > Jak ktoś ma fioła na czyimś punkcie (w tym przypadku negatywnego), to
            wymyśłi, że bez forsy można zatrudnić reżysera, seconagrafa itp, itd. Forfa =
            produkcja takiej imprezy!

Czytaj uwaznie, napisalem: "po prostu dal kase"

> > "Koncert reżyseruje Bolesław Pawica, scenografia jest autorstwa Anny
            > > Mioduszewskiej, zestaw filmowych materiałów opracował Mirosław Chojecki".
            > > ww2.tvp.pl/4177,20050826240119.strona
            >
            >
            > Bardzo pięknie, że ktoś wyłożył kasę i zorganizował tych ludzi - dzięki temu
            > leszek.sopot mógł się powzruszać i na koniec okazać swoją niewdzięcznośc
            temu, kto mu te wzruszenia zafundował.
            >

Chamstwo:(
            Ale czegoz to sie spodziewac po osobie, ktora w tym sie wlasnie specjalizuje.
            Ja z niczyich wzruszen nie zamierzam kpic. To jest wlasciwe podlym ludziom.
            • iza.bella.iza Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:45
              leszek.sopot napisał:

> Czytaj uwaznie, napisalem: "po prostu dal kase"

A od kiedy to nick leszek.sopot zaczął się do mnie znowu zwracać bezpośrednio?
              proponuje pozostać przy poprzedniej formie zwracania bezosobowego. A czytam
              tak, jak leszek.sopot napisał - Kaczyński niczym się nie zasłużył, bo tylko
              pieniądze dał. Zasłużyli się inni, którzy przy koncercie pracowali.

> > > "Koncert reżyseruje Bolesław Pawica, scenografia jest autorstwa Ann
              > y
              > > > Mioduszewskiej, zestaw filmowych materiałów opracował Mirosław Choj
              > ecki".
              > > > ww2.tvp.pl/4177,20050826240119.strona
              > >
              > >
              > > Bardzo pięknie, że ktoś wyłożył kasę i zorganizował tych ludzi - dzięki t
              > emu
              > > leszek.sopot mógł się powzruszać i na koniec okazać swoją niewdzięcznośc
              > temu, kto mu te wzruszenia zafundował.
              > >
              >
              > Chamstwo:(

Cieszy mnie to, że własne zachowanie choć raz leszek.sopot nazwał po imieniu -
              chamstwo.

> Ale czegoz to sie spodziewac po osobie, ktora w tym sie wlasnie specjalizuje.

No, nie leszek.sopot w samokrytyce nigdy się nie specjalizował, ale tym razem
              spróbował:)))

> Ja z niczyich wzruszen nie zamierzam kpic. To jest wlasciwe podlym ludziom.

A jednak zakpiłeś, czyli jesteś podły. Zakpiłeś z uczuć i zasług Kaczyńskiego.

p.s. Żeby nie było wątpliwości - nie jestem fanką PiS-u i też mnie zastanawia
              czy to w porządku, że kandydaci na prezydenta Polski, jeden - który jest
              jednocześnie prezydentem Warszawy i drugi - który jest marszałkiem sejmu mogą
              się za darmo reklamować na tle rocznicowych obchodów.

• felinecaline Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:43
            A KTO "wwylozyl te kasz, czy aby nie Wy wszyscy, bo przeciez nie Jego
            exkremencja prezydencja Kaczor z wlasnej OSOBISTEJ kieszeni?
        • camille_pissarro Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:32
          Co tydzień na warszawskiej Starówce w lipcu i sierpniu jest organizowany
          plenerowy koncert Jazz na Starówce, gdzie jednym ze sponsorów tez jest
          Stołeczny Ratusz , ten ostatni w tym roku tez był wspaniałym przeżyciem z racja
          występów takich tuzów jak Lonnie Smith ( organy Hammond'a ) , Mark Whitfield -
          gitara ,kobieta on drums ( sic !!!) no i zauroczony w utworze na bis wskoczył
          obecny i witany aplauzem Michał Urbaniak ( zachwycony klimatem i muzyką , nie
          mógł sobie odmówić wspólnego wystepu )...
          Ktoś mógłby powiedziec , że prtezydent znowu lekką ręke wydaje wspólna kasę i
          przy okazji promuje swoją osobe w kampanii prezydenckiej ....
          • camille_pissarro Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 22:39
            Byłbym zapomniał nie podałem najistotniejszej rzeczy, Stołeczny Ratusz wspiera
            finansowo ten plenerowy festiwal od czasu prezydentury L.Kaczyńskiego...
            • leszek.sopot Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 23:01
              camille_pissarro napisał:

> Byłbym zapomniał nie podałem najistotniejszej rzeczy, Stołeczny Ratusz
              wspiera
              > finansowo ten plenerowy festiwal od czasu prezydentury L.Kaczyńskiego...

Moim zdaniem to zasluga Andrzeja Urbanskiego, ktory rozsadnie wspiera
              inicjatywy kulturalne.
              • camille_pissarro Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 23:04
                Zgadza się , tez jestem zdania , że Urbański jest bardzo rozsądnym
                jegomościem , ale to sprawa doboru personelu i najbliższych współpracowników.
                Nota bene Urbański jest bardziej medialny i nie jest tak sztywny jak Lech
                Kaczyński, ale to juz kwsestia osobowości.
            • niezapowiedziany Re: Kaczynski zroganizowal... 29.08.05, 23:02
              no to tym juz totalnie pograzyles Kaczynskiego. jak on smie! ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka