Dodaj do ulubionych

TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 9

14.09.05, 18:15
Dzień dobry

Nazywam się Tomasz Mazur i mam 24 lata. Obecnie jestem studentem V roku
politologii na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.
Do Sejmu startuję z 9 miejsca na liście PiS w 4 okręgu wyborczym. Tak wysokie
miejsce na tak silnej liście jest dla mnie bardzo dużym wyrożnieniem.

Więcej informacji o mnie dowiecie się Państwo z mojej strony internetowej
www.tmazur.bydgoszcz.pl

Zachęcam do wzięcia udziału w wyborach
Obserwuj wątek
    • yaraz82 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 18:36
      Znam Tomka Mazura i wiem że byłby on dobrym posłem.
      Chce zrobić to na co oczekuje cała Bydgoszcz i region czyli powołanie sądu i
      prokuratury apelacyjnej w Grodzie nad Brdą.I to się chwali brawo!

Ps.poprawiłem w nagłówku na okręg :D
    • Gość: Aurelka Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:53
      A może najpierw by Pan skończył studia, nabrał doświadczenia życiowego i
      zawodowego, i dopiero potem parł do władzy? Nie ta kolejność, moim zdaniem.
      Jeżeli chce Pan działać dla Bydgoszczy, proponuję wystartować w wyborach
      samorządowych. W Sejmie powinni wreszcie znaleźć się fachowcy. A Pan jest
      fachowcem w jakiej dziedzinie?
      • Gość: gugul Młodzi ludzie do boju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:06
        No jak jest na 5 roku to już nie wiele mu zostało,pozatym studenci są
        fachowcami w wielu sprawach np naprawach łózek i w ogole.Młodzi ludzie do boju
        a nie tam taki Piechota co siedzi w sejmie już 20 lat.
        • Gość: gugul Re: Młodzi ludzie do boju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:07
          Naprawy łózek oczywiscie jak sie zarwą po ...
          hehe ...

• tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 20:29
        Jest trochę inaczej niż zechciala pani przedstawić. Studia własciwie już
        skończyłem za tydzień czeka mnie jednak obrona pracy magisterskiej.
        Przez ostatnie 3 lata byłem i jestem społecznym asystentem posła Tomasz
        Markowskiego. W ciągu tego czasu wielu rzeczy się nauczylem. Również 3 lata
        temu wystartowałem w wyborach samorządowych lecz nie udało mi się zdobyć
        wystarczającej liczby głosów. Mieszkańcy mojej dzielnicy nie mieli wtedy
        jeszcze zaufania do 21 letniego studenta. Teraz jestem tam rozpoznawalny,
        choćby ze względu na to, że jestem radnym rady osiedla na II kadencje.
        Na pytanie w jakiej dziedzinie czuję się fachowcem odpowiem może trochę
        przewrotnie - w polityce, w sejmie bycie fachowcem nie zawsze musi się dobrze
        kojarzyć. Często bywa, iż z biegiem lat posłowie III, IV kadencji,,jadą" na
        swoim profesjonaliźmie czyli stażu. A staż nie zawsze oznacza doświadczenie i
        umiejętności. W ciągu V lat studiow wiele nauczylem się od strony teoretycznej,
        a jako asysten posla wiele od strony praktycznej. Nie mam aspiracji zostać
        ministrem za to chcialbym działać i tworzyć lepszą Polskę z innymi posłami w
        Sejmie. Tak to bywa, że naprawdę coś ważnego można zrobić w grupie, a w partii
        braci Kaczyńskich jest wiele osób, ktorzy myślą podobnie. W tym co robią są
        prawdziwymi fachowcami i profesjonalistami.
        • ethanak Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 21:09
          1.W jaki sposób chciałby Pan prezentować Bydgoszcz w Sejmie?
          2.W jakiej materii czuje się Pan "mocny" - może ma Pan swojego "konika"
          związanego z pełnionymi funkcjami albo zainteresowania które byłyby w stanie
          ułatwić Panu bycie posłem?
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 21:43
            Są to 2 dobre i ważne pytania.
            Odp. 1 Tajemnicą nie jest, że w obecnych wyborach do Sejmu partia Prawo i
            Sprawiedliwość ma szanse wprowadzić przynajmniej 3 swoich posłow. Prazentując i
            reprezentując Bydgoszcz chciałbym przede wszystkim stworzyć z nimi zgrany
            zespół, który mogłby lobbować ważne bydgoskie sprawy w Warszawie.Z
            doświadczenia wiem jak dużym zainteresowaniem wśród wyborców cieszą się biura
            poselskie. Mieszkańcy, którzy czują brak wsparcie oczekuja go u politykow.
            Chciałbym być pośrednikiem moich wyborców między Bydgoszczą, a Warszawą aby ich
            kłopoty znalazły swoje rozwiązanie. Potrafiłbym się calkowicie poświęcić aby
            być jak najbardziej dyspozycyjnym.
            Odp. 2 Może to nic wybitnego ale jako młody człowiek wyczynowo uprawiałem
            lekkoatletyke pod okiem polskiego olimpijczyka. Wiem jak olbrzymie znaczenie ma
            praca z młodzieżą. Sam przecież nie jestem emerytem. Miałem okazję być
            członkiem samorządu studenckiego oraz NZS dlatego myślę że potrafię
            reprezentować innych w tym przypadku studentów. A czy to nie jest najbardziej
            wymagająca grupa osób w Polsce.
            • Gość: jureK Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 17.09.05, 15:22
              Ale przecież poseł nie jest reprezentantem regionu. Poseł nie składa przysięgi
              swojemu regionowi i swoim wyborcom. poseł ma działać w interesie
              Rzeczpospolitej (całej) - nawet jak jest to wbrew interesom regionu (miasta,
              gminy) z którego poseł pochodzi. Szukam takiego ugrupowania, którego posłowie
              będą tak działali. Niestety większość kandydatów w swoich wypowiedziach
              deklaruje właśnie :"Będę działać dla dobra regionu. Załatwię w Warszawie ... (i
              tu można wpisać cokolwiek)... dla MOJEGO Regionu." Czy o to chodzi?
              • ak85 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 15:28
                Głosuj na Demokratów.pl!!!!
              • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 18:52
                Skoro posla wybierają mieszkańcy okręgu wyborczego z którego startuje w moim
                przypadku nr 4 to po to aby reprezentował ich w Sejmie a nie np. mniejszość
                niemiecką. Bo kto najlepiej zna potrzebyswojego regionu jak nie poseł właśnie z
                tej ziemi. Pracując jako społeczny asysten w biurze poselskim nie mam
                wątpliwości że tak wlaśnie jest. ieszkańcy przychodząc oczekują pomocy. Do
                posla którego wybrali we wcześniejszych wyborach, dla mnie jest to zrozumiałe.
                Bo jak zapracować sobie na zaufanie wyborców w czasie kolejnych wyborów. Chyba
                nie wydaniem 100 tys złotych na kampanie wyborczą.
                Posel powinien założyć biura poselskie w całym regionie aby mieszkańcy gmin
                i powiatów oddalonych od Bydgoszczy też mieli kontakt z posłem. Będąc posłem
                nie można być anonimowym i skryć się za plecami innych.
        • Gość: bene Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.tvgawex.pl 14.09.05, 21:16
          witam,
          pisze pan ". Teraz jestem tam rozpoznawalny,
          choćby ze względu na to, że jestem radnym rady osiedla na II kadencje."

coekawe co pan tu pisze , jest pan radnym osiedla tatrzanskie od 14 lat jestem
          mieszkancem tego osiedla, interesuje sie polityka w wydaniu regionalnym jak i
          krajowym , ale niestety nigdy o panu nie slyszalem , po zrobieniu malej
          "sondy" wsrod znajomych - tez mieszkancow tatrzanskiego nasuwaja sie takie same
          spostrzezenia , wiec prosze nie pisac ze jest pan rozpoznawalny w swojej
          dzielnicy dzieki pana dzailalnosci w radzie osiedla,

prosze takze napisac tu na forum , jakich rzeczy sie pan podia jako radny
          osiedla, co pan uczynil , czym sie wykaxzal
          • yaraz82 Sąd i Prokuratura Apelacyjna,Zawisza priorytety 14.09.05, 21:26
            Co powinien zrobić PiS w okręgu bydgoskim:
            -powołać sąd i prokuraturę apelacyjną a co za tym idzie Oddział IPN oraz Izbę
            Komornicza i Notarialną
            -powołać Uniwersytet Technologiczny w miejsce ATR
            -rozliczyć afery
            -wspierać odbudowę Wielkiej Piłki nożnej na Zawiszy (każdy grosz jest ważny dla
            Zawiszy)
            Z programu na stronie
            www.tmazur.bydgoszcz.pl/
            widać że Tomasz Mazur zamierza to realizować i chwała mu za to!
            Tylko PiS !!!!!!!!!!
            Należy jeszcze walczyć o północną obwodnicę Bydgoszczy,szybką budowę trasy S-
            5,oraz walczyć o województwo,gdyby informacje rozpowszechniane w Gazecie
            Lubuskiej,Przeglądzie oraz Trybunie okazały się prawdziwe.
            • Gość: bene Re: Sąd i Prokuratura Apelacyjna,Zawisza prioryte IP: *.tvgawex.pl 14.09.05, 21:54
              "powołać(...) Oddział IPN "

heh, drogi kolego ze sztabu pana Tomasza ,delegatura IPN istnieje juz w
              bydgoszczy na ulicy grudziadzkiej - to tak gwoli scislosci
              • yaraz82 Re: Sąd i Prokuratura Apelacyjna,Zawisza prioryte 14.09.05, 21:55
                A więc drogi kolego bene tak sie skład że widocznie nie znasz ustawy o IPN i
                nie odrózniasz delegatury od oddziału :-)
                • Gość: bene Re: Sąd i Prokuratura Apelacyjna,Zawisza prioryte IP: *.tvgawex.pl 14.09.05, 22:00
                  tak sie sklada ze znam ustawe o IPN i odruzniem odzial od delegatury . w moim
                  poscie stwoetdzilem tylko ze w bydgoszcyz jest juz delegatura - o odziale nic
                  nie pisalem , ale i tak wyszlo na to ze ty i ja mamy racje :-)
                • yaraz82 Re: Sąd i Prokuratura Apelacyjna,Zawisza prioryte 14.09.05, 22:00
                  A więc powiem tak kolego bene
                  na podstawie art.17 ust,1 ustawy z 18 grudnia 1998 o Instytucie Pamięci
                  Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu oddział IPN
                  powstaje w miescie gdzie miesci się sąd apelacyjny.W Bydgoszczy mieści się zaś
                  delegatura IPN.
                  Więc jeśli przykładowo sąd apelacyjny powstałby w innym mieście tam musiałby
                  powstać oddział IPN i równałoby się to zapewne likwidacji podległej mu
                  delegatury IPN(narazie podlegamy pod Oddział IPN Gdańsk)
                  Pozdrawiam
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 22:08
            Jeżeli ma pan taką pełną wiedzę na ten temat to na pewno Pan wie, że Rada
            Osiedla nie ma dużej ,,mocy". Może np. opiniować pewne decyzje miasta ale
            ostateczne decyzje i tak zapadają w ratuszu.
            Tak jak napisałem od 6 lat jestem radnym rady osiedla "tatrzańskie". Jestem
            przewodniczącym komisji edukacji i sportu oraz członkiem komisji rewizyjnej. W
            takiej radzie o wiele ciężej (niż w radzie miasta czy w Sejmie) jest być
            wyróżniającą się jednostką. Tu wszystkie decyzje podejmujemy razem, a w tym
            przeważnie jesteśmy zgodni. Nasz roczny budżet ktory wynosi mniej więcej 15
            tys. zł musi być dobrze wykorzystany. Dostajemy wiele listów np. o wsparcie
            finansowe imprez sportowych, olimpiad szkolnych, dofinansowania obiadow
            szkolnych.
            Odpowiadając już bardzo konkretnie, przyznaje: nie przyczyniłem się do budowy
            basenu, hali sportowej czy nowych osiedlowych dróg. Ale do wszystkich potrzeb
            naszych mieszkańców zawsze starałem się podchodzić z sercem.Pojawiam się w
            miejscach gdzie mogę reprezentować naszą radę jako jako zaproszony gość. Może
            Miałby Pan miał lepszą okazję poznać mnie i moją działalność w radzie gdyby
            przychodził pan na dyżury rady osiedla.
            Nie chcę być zgryźliwy ale komentując moja wcześniejszą wypowiedź wspomnial Pan
            o sondzie wśrod swoich znajomych na mój temat. Co to była za sonda
            przeprowadzona ciągu 50 min.

Zapraszam na dyżury i spotkania Rady Osiedla.

Pozdrawiam i zapr
        • Gość: Aurelka Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘB BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:20
          Oj, Panie Tomaszu, na pewno nauczył się Pan demagogii. Mam nadzieję, że wraz z
          końcem tego Sejmu nastąpi koniec pustosłowia. Nie przypuszczam, aby naród był aż
          tak nieświadomy i zagłosował na niefachowca -teoretyka.
    • yaraz82 Czy będzie 10 % na rzecz Stowarzyszenie Zawisza? 14.09.05, 21:54
      Chciałem zakończyć wszelkie wątpliwości i rozwiać pewną kwestię.Więc pytam czy
      jako poseł będziesz przekazywał 10% diety na rzecz odbudowy Wielkiej Piłki
      Nożnej w Bydgoszczy czyli Stowarzyszenia Piłkarskie Zawisza ?
      • Gość: bene Re: Czy będzie 10 % na rzecz Stowarzyszenie Zawis IP: *.tvgawex.pl 14.09.05, 21:58
        yaraz nie musisz sie wysilac , i tak wiadomo ze jestes ze sztabu Mazura , wiec
        nie musisz na sile udawac zagubionego wyborce , zreszta co da 10% z diety
        poselskeij (10% to okolo 1000 pln) na "wielka" pilke nozna w bydgoszczy, na to
        trzeba wielkich pieniedzy , na to potrzeba zorganizowac pewne lobby , a te 105
        przeznaczyc lepij na caritas
        • yaraz82 Re: Czy będzie 10 % na rzecz Stowarzyszenie Zawis 14.09.05, 22:08
          Chyba posłowi lepiej zorganizować lobby niż zwykłemu obywatelowi,po drugie
          jakby każdy poseł i senator przeznaczył coś to juz by była niezła sumka :-)
          Sztaby bene to ma Cimoszewicz(akurat on miał),prof.Kaczyński i Giertych
          Ja poprostu chce jak najlepiej dla Bydgoszczy i regionu.
        • jacorius Tomasz Mazur moim kandydatem 14.09.05, 22:10
          A ja będę na Tomka głosował ponieważ znam go z działalności z Forum Młodych PiS
          oraz Z NZS-u i wiem ile czasu i pracy poświęca na swoje obowiązki. tomek masz
          mój głos:)
      • tomasz.mazur.pis Re: Czy będzie 10 % na rzecz Stowarzyszenie Zawis 14.09.05, 22:16
        A więc tak jak wcześniej zapowiadałem wśród znajomych, którzy tak jak ja
        interesują się i jest im droga piłka nożna w naszym mieście deklaruję się 10%
        swojej diety poselskiej przeznaczać na odbudowe Wielkiej Piłki Nożnej w
        Bydgoszczy a kolejne 10% na dzialalność stowarzyszeń o charakterze społecznym.
    • yaraz82 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 22:32
      No to będziemy trzymać za słowo.Tym bardziej że słowo pisane,choć
      elektronicznie to pisane ;-)
      • Gość: wojtek Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 22:35
        A jakie to byly organizacje ktore bys wspieral?
        • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 22:49
          Mam na myśli ,,wiatrak", ktory jest mi szczególnie bliski.
          To naturalnie nie oznacza, ze przestałbym myśleć o innych.
    • yaraz82 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 23:06
      Czy jako działacz NZS UKW masz jakieś pomysły na wzmocnienie Uniwersytetu
      Kazimierza Wielkiego?
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 14.09.05, 23:16
        Potencjał NZS na Uniwersytecie Kazimierza wielkiego nie jest do końca
        wykorzystany, a może poprost podcina mu się skrzydla. Myślę, że NZS mógłby
        zająć się dialogiem miedzy biskupem Janem Tyrawą a rektorem Marcinkowskim by
        utworzyć wzorem UMK na UKW kierunek teologia przez współpracę nowej diecezji i
        jego seminarium duchownego oraz nowego uniwersytetu.
    • Gość: deff Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:51
      chcialbym poznac Twoja opinie na temat przniesienia UM do Bydgoszczy. Pozdrawiam
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 10:15
        PIS jest za obroną kompetencji Urzędów Wojewódzkich. W tym oczywiście za
        silnym Urzędem Wojewódzkim w Bydgoszczy. Przeforsowana przez SLD ustawa
        kompetencyjna (m.in.pan Zemke i pani Ciemniak poparli ją)spowoduje że od 1
        stycznia dużą część kompetencji U.W. przejmą urzędy marszałkowskie. Miało to
        iść w parze z przejęciem mienia i nieruchomości urzędów wojewódzkich. Tymczasem
        słychać głosy związkowców z Bydgoszczy, że pracownicy będą musieli dojeżdzać do
        Torunia. Bardzo niepokoi mnie ta kwestia. Uważam, że w naszym przypadku należy
        utworzyć nowe wydziały Urzędu Marszałkowskiego w Bydgoszczy. Należy także
        pamiętać, że Bydgoszcz to zdecydowanie największe miasto województwa kujawsko-
        pomorskiego. Pamiętajmy, że Urząd Marszałkowski w Lubuskim ma część swoich
        departamentów w Gorzowie (siedziba wojewody) u nas jest jedynie
        delegatura,która jest także we Włocławku. Najlepszym rozwiązeniem było by gdyby
        Urząd Marszałkowski miał siedzibę w Bydgoszczy i Toruniu, a marszałek urzędował
        od pon-sr tu a od czw-niedz tam. Za pewne przyspieszyłoby to budowę planowanego
        dwumiasta i ograniczyłoby animozje bydgosko-toruńskie. Zamierzam także uważnie
        patrzyć na ręce bratu posłanki Ciemniak marszałkowi Achramowiczowi.
    • Gość: groszka Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.prezydent.pl / 217.153.190.* 15.09.05, 09:29
      A czy ma Pan rodzinę, bo w tym wieku już wypada się ożenić - bo jesli nie to
      nie możemy jako katolicy na Pana głosować, bonigdy nic nie wiadomo...MAm
      nadzieje, ze Pan rozumie o co chodzi. Czy kiedykolwiek pracował Pan zawodowo,
      czy rozumie Pan co to znaczy utrzymywać rodzinę, zarabiać,płacić rachunki,
      prowadzic dom?
      • Gość: ciekawy Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:47
        Czyżby ktoś pisał z Kancelarii Prezydenta w godzinach pracy? :)
        A może to sam Aleksander K. ? :D
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 10:08
        Moją najbliższą rodziną są rodzice i brat. Nie wiem, czy w moim wieku jest w
        dobrym guście ożenić się lub wyjść za mąż. Póki co jestem kawalerem. Nie
        rozumiem za bardzo co ma wspólnego katolicyzm z małżeństwem w wieku 24 lat. I
        odpowiadając na pytanie nie wiem o co chodzi.
        Nie wiem co to znaczy utrzymywać rodziny bo nigdy nie byłem osobą ktora rodzine
        utrzymywać musiałała.
        Jeżeli chodzi o prace zawodową to mój wyuczony zawod to: technik technologii
        żywienia i owszem pracowałem przez jakiś czas w tym zawodzie.
        To chyba na tyle o mnie od tej strony życiorysu.

• Gość: ciekawy Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:18
      Co potrafisz ugotowac ?
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 10:46
        W domu przeważnie gotuję dla moich bliskich i nie muszę wymyślać potraw rodem z
        programu ,,Pascal gotuj". Chyba najlepiej wychodzą mi dania na zimno. Może
        jakaś rybka albo schabik. Na co kto ma ochote.
        • jacorius Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 11:05
          Jaka jest twoja opnia na temat płatnych studiów?
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 11:41
            Z doświadczenia wiem z jak dużym sprzeciwem wśród studentów spotykaja się
            wszystkie pomysły państwa dotyczące, ktorych skutki odczuwają pod względem
            finansowym. Najpierw odebranie części ulg na przejazdy, potem dopłat do obiadów
            na stołówkach.
            Jestem przeciwko płatnym dziennym studiom. Na zaocznych powinien być szeroki
            program pomocy, stypendiow i ulg. Zresztą tak samo jak na dziennych. To dotyczy
            rownież uczelni prywatnych.
            • Gość: OBYWATEL X Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:50
              CZY POPIERASZ PROJEKT POWIĘKSZENIA BYDGOSZCZY O CZĘŚĆ OSCIENNYCH GMIN?
              CZY MOŻE UWAŻASZ ŻE NALEŻY POWIĘKSZYĆ BYDGOSZCZ O CAŁE GMINY?
              CO ZAMIERZASZ ROBIĆ DLA UTWORZENIA BYDGOSKO-TORUŃSKIEJ METROPOLII ?
              • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 15.09.05, 12:57
                Popieram projekt powiększenia Bydgoszczy jako mieszkaniec stolicy
                województwa.Uważam jednak, że należy dokonać konsultacji społecznych z
                mieszkańcami Osielska, Sicienka, a także Białych Błót. Akurat te tereny, które
                mają być wcielone są zamieszkane bądz wykorzystywane przez bydgoszczan i
                bydgoskie firmy. Nie może być tak że Port Lotniczy im. I.Paderewskiego ma de
                facto 2 adresy. Miasto Rzeszów pokazało, że obrało dobrą drogę poszerzając
                swoje granice.Powinniśmy dorząć do powstawania silnych metropolitalnych miast
                wojewódzkich z bogatymi terenami dla inwestorow. Inną kwestią jest włączenie
                gmin niczego nie wolno robić bez zgody społeczności lokalnych.
                Budowa metropolii bydgosko-torunskiej zajmie na pewno conajmiej 20 lat. W
                tym czasie należy wybudowac szybką kolej łączącą te 2 miasta, myślę że
                przydałby się także most na Wiśle łączący Solec Kujawski z gminą Zławieś
                Wielka, czyli powiat bydgoski ziemski z torunskim ziemskim.
                Przypominam, że sprawę polepszenia układu komunikacyjnego między Bydgoszczą, a
                Toruniem ma przegłosowywać przyszły Sejm w ramach NPR.
    • Gość: inny student student parlamentarzysta? To chore! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:43
      student parlamentarzysta? To chore!
      • Gość: Rohoo student parlamentarzysta - przedstawiciel młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:43
        Każda grupa wiekowa powinna mieć swoich predtwicieli w Sejmie. Także studenci.
        • Gość: kasia Re: student parlamentarzysta - przedstawiciel mło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 18:21
          opowiedz coś o swoim zyciu prywatnym. Jesteś taki młody, masz dziewczynę?
          • tomasz.mazur.pis Re: student parlamentarzysta - przedstawiciel mło 15.09.05, 20:11
            Czuję się jako człowiek dorosły i odpowiedzialny ale zdaję sobie z tego sprawę,
            że jestem młody. Nie odbieram tego jednak jako coś złego jeżeli chodzi o mój
            start w wyborach. W konstytucji jest zapis, że bierne prawo wyborcze mają
            osoby, który ukończyły w dniu wyborów 21 lat. Wbrew pozorom więc nie jestem
            taki młody startując w wyborach.
            A jeżeli chodzi o moje życie osobiste to nie mam nic do ukrycia. Co do
            dziewczyny to tak, mam.
        • Gość: dorota Re: student parlamentarzysta - przedstawiciel mło IP: 212.122.214.* 15.09.05, 18:24
          Gość portalu: Rohoo napisał(a):

> Każda grupa wiekowa powinna mieć swoich predtwicieli w Sejmie. Także studenci.

a gimnazjaliści? albo sekcja noworodków?
          a co z parytetem dla mańkutów?
    • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 16.09.05, 00:19
      Nie zgadzam się z pomyslem Platwormy Obywatelskiej co do wprowadzenia oplat na
      studiach dziennych.
    • Gość: jAjO Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:22
      Kiedy w Bydgoszczy powstanie aquapark?
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 16.09.05, 19:31
        Na to pyta myślę wiele osob z naszego miasta chciałoby znać odpowiedź. Również
        ja. Wiem, że był inwestor ale już go nie ma bo firma upadła. Słyszalem jednak,
        że sprawa ma się niebawem ruszyć do przodu.
    • tomasz.mazur.pis Zaproszenie 16.09.05, 12:28
      Zapraszam Państwa do obejżenia programu Ring Wyborczy dziś o godzinie 18.30 na
      telewizji regionalnej TV3 Bydgoszcz. Będę tam w roli sekundanta Andrzeja
      Walkowiaka z PiS.
      • Gość: JaCeK ! Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:47
        Szkoda że tylko sekundant, ale przynajmniej dowiem się jak pan wygląda.

Czy PiS jest faktycznie za zwiekszeniem liczby sądów apelacyjnych (przynajmniej
        o ten w kujawsko-pomorskim) ?
        Jak Pan zamierza przekonac przyszłego ministra sprawiedliwości aby taki sąd
        jesli juz mialby powstac w naszym województwie, powstał w Bydgoszczy ?
        • Gość: :-) Re: Zaproszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 15:02
          No to bedziemy oglądac :-)
        • tomasz.mazur.pis Re: Zaproszenie 16.09.05, 19:52
          Co do konieczności powstania Sądu i Prokuratury apelacyjnej w województwie
          kuj -pom chyna nikt nie ma wątpliwość, że jest to wyjątkowo ważne. Myśle,
          również, że nie ma wątpliwości co do miasta w ktorym Sąd i Prokuratura
          Apelacyjna powinny powstać. Jest to oczywiście Bydgoszcz. Miasto całkowicie
          przygotowane aby poszerzyć swój potencjał w tym przypadku sądowniczy.
          Jest wiele argumentów, którymi starałbym się przekonać ministra
          sprawiedliwości co do słuszności tych planów, najważniejsze to:

- do sądu apelacyjnego w Gdańsku wpływa bardzo wiele spraw z naszego regionu (w
          2003r. 3952)w tym najwięcej z Bydgoszczy(2175 w 2003, czyli ponad 55% spraw,
          45% zaś z okręgu toruńskiego i włocławskiego razem wziętych)

- w mieście gdzie powstaje sąd apelacyjny powstaje oddział IPN. Jako że w
          Bydgoszczy delegatura IPN już jest powstanie sądu apelacyjnego w innym mieście
          wiązało by się za pewne z bardzo kosztownym przeniesieniem kilometrów tomów akt
          do nowo utworzonego oddziału i likwidacją bydgoskiej delegatury

- należy także dodać że w bydgoskim Sądzie Okręgowym odbywa się szkolenie
          aplikantów z województwa kujawsko-pomorskiego, a przecież to sądy apelacyjne
          sprawują pieczę nad wykształceniem aplikantów. Skoro Sądowi Okręgowemu w
          Bydgoszczy przydzielono tę zaszczytną funkcję to tym bardziej należy
          kontynuować tę politykę.
          • Gość: king Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:01
            Jesteś za włączeniem terenów okolicznych gmin do miasta Bydgoszczy?
            • tomasz.mazur.pis Re: Pytanie 16.09.05, 20:15
              Zdaje się, że na to pytanie już odpowiadałem ale nie zaszkodzi jak napisze
              jeszcze raz. Nie chcę aby cokolwiek było robione wbrew społeczności lokalnej.
              Moim zdaniem ostateczne zdanie powinno należeć do nich. Powodem dla którego
              chce się powiększyć miasto o te gminy jest wyrównanie granic terytorialnych.
              Należę do Rady Osiedla, której zasięg zwiększyłby się gdyby ten pomysł został
              zaakceptowany. Jestem przeciwko.
              • Gość: Rohoo Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 21:19
                Co sądzisz o wybudowaniu linii tramwajowej do Fordonu? I jak powinna wygładać
                rozbudowa komunikacji w regionie?
                • tomasz.mazur.pis Re: Pytanie 16.09.05, 22:08
                  Linia tramwajowa do fordonu jest bardzo potrzebna. Już od dawna jest zapisana w
                  planie zagospodarowania terenu. Jak wiemy i widzimy nic nie robi się w tym
                  kierunku.
                  Komunikacja w naszym regionie ma wiele do życzenia. Wiadomo, że najlepszym
                  rozwiązaniem byłoby wybudowanie podziemnego metra. Ale póki co to w naszym
                  regionie nie realne...
                  Przydaloby sie kilka autobusów na nowych trasach aby łatwiej bylo się
                  przemieszczać z jednego krańca Bydgoszczy na drugi.
                  • ak85 Re: Pytanie 17.09.05, 15:30
                    Od tego są radni a nie poseł.
    • belial13 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 06:13
      Szanowny Panie!
      Co Pańska partia zamierza w kwestii rozdziału Kosciół katolicki-państwo /wszak
      wątpliwości nie ma ,że jestesmy państwem wyznaniowym/?
      Co Pańska partia zamierza w kwestii zaprzestania finansowania Krk przez budżet
      państwa?
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 11:29
        Uważam, że rozdział koścola katolickiego od państwa jest błędem, a stwierdzenie
        moje mogę oprzeć na przykładzie Francji. Kraj ten został zlaicyzowany a skutki
        tego nie są pozytywne. Dochodzi do wielu konfliktów i sporów na ile można albo
        i nie dawać widoczny dowód wyznawanej przez siebie religii. Czy krzyż na
        ścianie w szkole to już za dużo, a może husta na głowie kobiety wyznającej
        islam.
        W Polsce kościół katolicki byl przez szereg lat szykanowanyo debrano mu ziemie,
        nie wypłacono odszzkodowań, ktorych zreszta kosciół sie nie domaga. Każdy kto
        zna choć trochę historię Polski wie jak wielkie znaczenie dla naszego kraju i
        narodu miał i ma Bóg. Spuentuje to w ten sposób: nie byłoby Europy bez
        chrześcijaństwa i rchrześcijaństwa bez Europy. A my jako Polacy powinniśmy być
        z tego wyjątkowo dumni jak wiele nasi rodacy wnieśli do historii kościola
        katolickiego.
        • belial13 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 12:03
          Panie szanowny!!!Po Pańskiej wzpowiedzi sądzę,że strach na Pana gosować.Niedługo
          dziesięcinę bedziemy obrabiać.
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 14:16
            Z tego co wiem to w Polsce dziesięciny nie placi się już od XIX w. i myślę, że
            nie ma potrzeby wrać do tego starego zwyczaju. Nie chcę się spierac na temat
            roli kościoła katolickiego w Polsce bo każdy może na ten temat mieć swoje
            zdanie i ma do niego prawo. Ja po prostu pisze to co jest zgodne z moimi
            poglądami.
            • belial13 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 18:28
              Panie kochany!Pan nie możesz się spierać,bo nie masz Pan argumentów.Tu jest azor
              pogrzebany.Zadam Panu tylko jedno pytanie.My podatnicy /WSZYSCY!!!!!/bulimy
              rocznie na indoktrynację katolicką malolatów zwaną nauką religii ok 600
              milionów.Jednocześnie 1/3 polskich dzieci jest niedożywiona czyli idzie głodna
              do szkoły.Siedzi więc na lekcji religii polskie głodne dziecko z za 600 baniek
              słucha dyrdymałów jaki to Bóg jest sprawiedliwy. I PAN JAKO KANDYDAT NA POSŁA
              NIE MASZ
              W TYM WZGLĘDZIE NIC DO POWIEDZENIA??????????????????????????????????????????
              • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 18:43
                Azor nie jest pogrzebany w pieniądzach, które ma Pan na myśli. Że 1/3 dzieci
                do duża część wszystkich słyszałem te dane w telewizji ale myśle że są
                przesadzone więcej cierpi z powodu złego odżywiania się i otyłości. Nie chcę
                naturalnie aby ktoś pomyślal, że nie są mi bliskie i nie obchodzą mnie sprawy
                dzieci wręcz przeciwnie. Nie wiem skąd wziął Pan dane na temat 600 set milionów
                zlotów jako koszt nauki religi w szkolach więc nie będę się odnosil do tej
                liczby. Po Pańskiej argumentacji i wypowiedzi rozumiem, że jest Pan ateistą, a
                w takich okolicznościach nie można być obiektywnym bo na samym starcie wszystko
                co jest związane z kościolem neguje Pan.
                Uważam również, że Pan jako podatnik nie może reprezentować całej reszty
                podatników.
                • belial13 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 19:07
                  Oczywiście,rację i to jednyną mają tylko katolicy.Znam to z przeszłości,wówczas
                  zawsze rację mieli komunisci, więc w zasadzie nic się nie zmieniło / kwestia
                  koloru/Mała dygresja.Jak na kandydata jest Pan mało oczytany.Polecam więc nie
                  tylko biblię.Dane o nakładach na Krk są ogólnodostepne.Pozdrawiam,życzę powodzenia.
                  • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 19:37
                    Nikt nie ma monopolu na słuszność od początku do końca. Ale nie
                    rozumię co ma wspólnego komunizm z katolicyzmem. Może tylko i aż tyle, że to w
                    90 % dzięki katolizycmowi w Polsce zostal obalony. To papież, Jan Pawel drugi
                    największy z Polaków natchnął swój naród do walki z ciemiężcą. Tak też rozrósl
                    się ruch Solidarność. A co do lektury fachowej proszę podać Tytuł, nr albo date
                    wydania.
        • Gość: Obserwator Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.aster.pl 17.09.05, 23:56
          > Uważam, że rozdział koścola katolickiego od państwa jest błędem, a
          stwierdzenie
          >
          > moje mogę oprzeć na przykładzie Francji. Kraj ten został zlaicyzowany a
          skutki
          > tego nie są pozytywne. Dochodzi do wielu konfliktów i sporów na ile można
          albo
          > i nie dawać widoczny dowód wyznawanej przez siebie religii. Czy krzyż na
          > ścianie w szkole to już za dużo, a może husta na głowie kobiety wyznającej
          > islam.

Skoro występują konflikty na tle religijnym, to chyba dowodzi to, że kraj *nie
          został* zlaicyzowany, czyż nie?

Ale mam do Pana inne pytania. Jeśli uważa Pan, że rozdział państwa od Kościoła
          katolickiego był błędem, to jak wyobraża Pan sobie ponowne połączenie obu tych
          instytucji? Czy Kościół katolicki powinien być podporządkowany państwu czy może
          państwo Kościołowi? Czy biskupi powinni być powoływani przez ministrów czy
          ministrowie przez biskupów? Czy może ma Pan na myśli jakąś formę ich wzajemnej
          kontroli?

Moje pytania są jak najbardziej poważne. Zakładam bowiem, że jako absolwent
          politologii wie Pan czym jest 'rozdział Kościoła od państwa' oraz na czym
          polega brak takiego rozdziału.

Pozdrawiam.
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 01:06
            Działania władz państwa, ktore zmierza do wyeliminowania wpływu religii na
            życie polityczne i spoleczne państwa jest laicyzacją. I wlaśnie to jest źródlem
            konfliktów. Ludzie powinni mieć prawo wyznawania religi w ktorą wierzą.
            Nie do końca rozumiem pytanie jakie oddzielenie kościoła od państwa ma Pan na
            myśli. Jakim przykładem chce się pan posłużyć. O które państwo chodzi.
            • Gość: Wesoły wąż Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.aster.pl 18.09.05, 22:31
              Czy mógłby Pan wykazać w jaki sposób laicyzacja prowadzi do konfliktów?
              Przecież - np. we Francji - to właśnie religijność generuje konflikty.
        • Gość: sobór watykanski Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:32
          Sprawdź , kandydacie, czy czasem sam KK nie jest za rozdziałem siebie od
          państwa, może zmienisz zdanie.
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 16:06
            Więc wedlug Ciebie jak powinien wyglądać taki rozdział Kościoła katolickiego od
            państwa?
      • Gość: qwerty rozdział Państwo-Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:46
        mam pytanie, bo Pan w gruncie rzeczy wczesniej nie odpowiedział - co Pan sądzi
        o rozdziale Państwa i Kościoła? nie chodzi mi o to, żeby nie nauczano religii w
        szkołach,ale o finansowanie kościoła (organizacji kościelnych) przez Państwo,a
        przede wszystkim o wpływ władz kościelnych na władze państowe - czy Pan to
        popiera?
        • tyrtajos Re: rozdział Państwo-Kościół 20.09.05, 18:02
          Jeżeli chodzi o wpływ wladz kościelnych na władze państwowe to nie zauważyłem w
          Polsce takiej tendencji, a jeżeli coś takiego mialoby jednak mieć miejsce to
          jestem przeciwko.
          Jeżeli zaś chodzi o finansowanie kościola (organizacji kościelnych) przez
          państwojestem zdecydoanie za. Przyznam się wiem jaka jest kwota, ktorą kościól
          otrzymuje od państwa, nie jestem zorientowany w tym temacie i chyba to nic
          strasznego. Faktem jest jednak, że gro organizacji pozarządowych o charakterze
          charytatywnym, społecznym wolontariackich jest ściśle powiązana z kościołem
          katolickim. Organizacje te, stowarzyszenia odgrywają znaczącą rolę jeżeli
          chodzi o pomoc dla osób najuboższych. Doskonały tego przykład mam u siebie w
          parafi. No i naturalnie misje, bo przecież tam nie tylko uczą, ktorą ręka
          nalezy się żegnać, ale jest niesiona pomoc materialna, fizyczna no i oczywiście
          duchowa.
          • Gość: qwerty Re: rozdział Państwo-Kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:54
            ok ,dziękuję.
    • hiperrealizm Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 11:51
      No dobra chłopie!
      A co poza "wyróżnieniem" możesz nam o sobie powiedzieć?
      PS
      A moze byś tak z rok popracował uczciwie zamim na poselską dietę się
      przerzucisz?
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 14:28
        Myślę, że ten pierwszy rok uczciwej pracy mógłbym spedzić jako
        parlamentarzysta. A w ciągu kolejnych trzech dać dowód, że nie zostalem wybrany
        tylko po to aby co miesiac odbiarać dietę. Zresztą dieta nie interesuje mnie w
        tym wszystkim najbardziej. Gdyby ktoś się upierał mogę powiedzieć że 80% swojej
        diety przeznacze na cele zwiazane z pomocą tym którzy mają mniej. Ale tu nie
        chodzi o deklaracje. Mi naprawde chodzi aby w naszym mieście, regionie zrobić
        coś dobrego. Bo nie dzięki tej diecie której się moge zrzec całej będzie innym
        lepiej ale dzięki temu co móglbym zrobić walcząc o poprawę sytuacji dla nas
        wszystkich.
        A to że będę walczył mogę obiecać. Wielu było takich którzy pracowali zanim
        zostali parlamentarzystami i kradl w tym czasie tak samo jak późneij w Sejmie.
        Ja nigdy nie kradłem i nie zamierzam tego robić.
        • hiperrealizm Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 14:49
          tomasz.mazur.pis napisał:

> Myślę, że ten pierwszy rok uczciwej pracy mógłbym spedzić jako
          > parlamentarzysta.
          =======================================================
          HAHAHA!!! :D Dobry żart! Chłopie zdemoralizujesz się niczym Piskorski (no ale
          zdemoralizować się i skończyć w Europarlamencie to by kazdy chciał.. no nie? :)

A w ciągu kolejnych trzech dać dowód, że nie zostalem wybrany
          >
          > tylko po to aby co miesiac odbiarać dietę. Zresztą dieta nie interesuje mnie
          w
          > tym wszystkim najbardziej.
          ================================================================
          Dobra, dobra... :) Nie wciskaj kitu :) Dietka poselska jet super!

Gdyby ktoś się upierał mogę powiedzieć że 80% swojej
          >
          > diety przeznacze na cele zwiazane z pomocą tym którzy mają mniej. Ale tu nie
          > chodzi o deklaracje. Mi naprawde chodzi aby w naszym mieście, regionie zrobić
          > coś dobrego. Bo nie dzięki tej diecie której się moge zrzec całej będzie
          innym
          > lepiej ale dzięki temu co móglbym zrobić walcząc o poprawę sytuacji dla nas
          > wszystkich.
          ===============================
          Wiesz co, ty lepiej nie deklaruj walki tylko ciężką pracę bo to lepiej brzi i
          głupio się nie kojarzy...

> A to że będę walczył mogę obiecać. Wielu było takich którzy pracowali zanim
          > zostali parlamentarzystami i kradl w tym czasie tak samo jak późneij w Sejmie.
          > Ja nigdy nie kradłem i nie zamierzam tego robić.
          ================================
          Brawo! A teraz weż sie za studia i poszukaj jakiejś uczciwej pracy bo szkoda
          ciebie do sejmu... tam sami złodzieje i kombinatorzy.... zdemoralizujesz sie...
          • Gość: józef Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:21
            Powiększyć Bydgoszcz !!!!
          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 19:00
            Nie zdążyłem się zdemoralizować przez 24 lata mojego życia myślę więc, że
            pod tym względem nic by się nie zmieniło.
            Pewnie dietka to fajna rzecz tyle zależy jak kto do tego podchodzi można
            jak do celu w życiu a wtedy łatwo o zdemoralizowanie się a można jak coś co się
            osiągneło dzięki głosom wyborców i zwykłą pensją w dużo wyższej kwocie niż
            średnai krajowa.
            Ciężka praca i walka mają dla mnie podobne znaczenie, a realizuje się je w
            inny sposob.
            • abstrakt2003 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 19:22

> Nie zdążyłem się zdemoralizować przez 24 lata mojego życia myślę więc, że
              > pod tym względem nic by się nie zmieniło.
              > Pewnie dietka to fajna rzecz tyle zależy jak kto do tego podchodzi można
              > jak do celu w życiu a wtedy łatwo o zdemoralizowanie się a można jak coś co
              się
              >
              > osiągneło dzięki głosom wyborców i zwykłą pensją w dużo wyższej kwocie niż
              > średnai krajowa.
              > Ciężka praca i walka mają dla mnie podobne znaczenie, a realizuje się je
              w
              > inny sposob.
              ===================
              Byli tacy co walczyli o pokój tak ze kamien na kamieniu nie pozostał!
              ==
              • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 19:29
                Póki co nie ma potrzeby walczyć o pokoj, walczyc można rownież o lepsze jutro,
                bezpieczeństwo na naszych ulicach i miejsca pracy dla bezrobotnych.
                • Gość: wojtek Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:39
                  W zwiazku z dzisiejsza data co sądzisz jakie kroki prawne powinny byc
                  wyciagniete w stosunku do Rosji?
                  • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 20:47
                    Wlaściwie kroków prawnych nie mamy szansy żadnych podiąć. Jeżeli już to kroki
                    dyplomatyczne.
                    Od czasu kiedy prezydentem wybrany został były członek PZPR polityka względem
                    Rosji jest bardzo bojaźliwa i bez wyrazu. W tym czasie Rosja wymierzyła Polsce
                    nie jeden policzek. Myślę, że najważniejsze teraz jest aby ta aby nowy
                    prezydent, premier, minister spraw zagranicznych mieli wszyscy takie samo
                    podejście do tej sprawy. Czyli negocjacje prowadzone z tej samej pozycji. Nie
                    może być mowy o chowaniu głowy w piasek.
                    • belial13 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 22:00
                      Myślę Panie kandydacie,że jak Kaczyński wygra wybory to powinien wschodniej
                      dziczy wojnę wypowiedzieć.Rada na koniec.Podszkol się chłopie z języka polskiego
                      bo błazna z siebie robisz.
                    • abstrakt2003 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 17.09.05, 22:13

> Wlaściwie kroków prawnych nie mamy szansy żadnych podiąć. Jeżeli już to kroki
                      > dyplomatyczne.
                      > Od czasu kiedy prezydentem wybrany został były członek PZPR polityka względem
                      > Rosji jest bardzo bojaźliwa i bez wyrazu. W tym czasie Rosja wymierzyła
                      Polsce
                      > nie jeden policzek. Myślę, że najważniejsze teraz jest aby ta aby nowy
                      > prezydent, premier, minister spraw zagranicznych mieli wszyscy takie samo
                      > podejście do tej sprawy. Czyli negocjacje prowadzone z tej samej pozycji. Nie
                      > może być mowy o chowaniu głowy w piasek.
                      ====================================================
                      Hmmm... Widze żeś pan jescze bardzo młody, nie doświadczony i... no ŻÓŁTODZIÓB
                      pan jesteś!
                      Mam nadzieję że nie zosanie pan posłem bo była by to krzywda dla pana i klęska
                      dla naszego kraju. Pańskie podejście do kontaktów z Rosją nie wróżny nic
                      dobrego mało tego świadczy o tym że ma pan bardzo słabą wiedze na temat
                      Polityki zagraniczneji oraz stosunków polsko-rosyjskich.
                      • Gość: JaCeK ! Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:40
                        Z wypowiedzi niektorych tutaj wynika zawisc ze pan Mazur moze osiagnac to czego
                        im sie nie udalo chociaz sa pewnie starsi.

Proszę pana- oto moja opinia na temat Kwasniewskiego i wschodnich sasiadow.

Co do obecnej polityki wobec Rosji i Bialorusi to rece opadaja jak patrzy sie na
                        nieudolne poczynania Kwasniewskiego. Wybor SLD, czy SDPL albo Cimoszewicza (na
                        szczescie ten problem rozwiazal sie sam ) oznaczaloby tylko kontynuacje obecnej
                        polityki. Twarda postawa sprawi ze pozbedziemy sie kompleksow jako narod wobec
                        sasiada na ktorego uslugach faktycznie byli tacy jak Kwasniewski.Znam relacje
                        osoby ktora widziala jak kiedys wskazaywal on droge milicjantom aby ci
                        spacyfikowali jakis strajk.
                        Mowi sie o Bialorusi " ostatnia dyktaura Europy "- faktycznie jednak
                        przedostatnia bo zostala przeciez Rosja. Ten narod jednak jest przywiazany do
                        tradycji ZSRR i brak tam widocznych silnych ruchow zmierzajacych do obalenia
                        Dyktatury Putina. Sprawia to takie wrazenie jakby ludziom ta dyktatura nie
                        przszkadzala. Jesli Putin jest zle postrzegany to nie jako ten ktory ogranicza
                        demokracje ale ten ktory jest odpowedzialny za sytuacje gospodarcza panstwa.
                        Kwestia zasad demokratycznych jest wiec wewnatrzna sprawa tego panstwa, ale
                        Polska powinna tepic antypolski wymiar Rosyjskiej dyktatury.

Jesli chodzi natomiast o Ukrainę to Kwasniewski pokazal swoja falszywosc przez
                        ostatnie lata. Az do pomaranczowej rewolucji szczegolnie wylewnie wital sie z
                        prezydentem Kuczmą, niczym z najlepszym przyjacielem. Jako oficjalnie najwyzszy
                        autorytet w Polsce Kwasniewski dal przez to do zrozumienia Polakom ze Ukraina to
                        przyjazny nam kraj (tego ze tak wowczas bylo nie neguje), przede wszystkim
                        natomiast normalny kraj w ktorym zadnych wielkich zmian nie potrzeba.Wielu
                        jednak widzialo ze tak nie jest.
                        Potem zas "nagle" okazalo sie ze bylo to niedemokratycznie rzadzone panstwo, w
                        ktorym do przywrocenia praw obywatelskich i wolnosci potrzebna byla rewolucja.
                        Czyto nie jest jakis absurd ? Najpierw wylewne usciski z Kuczmą, potem podobne z
                        Juszczenką ? Jesli nalezalbym do Polakow ufajacych Kwasniewskiemu zadawalbym
                        sobie pytanie- po co byla ta rewolucja, skoro bylo tak dobrze na Ukrainie jak
                        dawal do zrozumienia Kwasniewski podczas spotkan z Kuczmą ??

Czy ma pan podobne zdanie w tych kwestiach ?
                        • abstrakt2003 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 07:12
                          Gość portalu: JaCeK ! napisał(a):

> Z wypowiedzi niektorych tutaj wynika zawisc ze pan Mazur moze osiagnac to
                          czego
                          > im sie nie udalo chociaz sa pewnie starsi.
                          >
                          > Proszę pana- oto moja opinia na temat Kwasniewskiego i wschodnich sasiadow.
                          >
                          > Co do obecnej polityki wobec Rosji i Bialorusi to rece opadaja jak patrzy sie
                          n
                          > a
                          > nieudolne poczynania Kwasniewskiego.
                          ===============
                          ? Proszę podać przykłady nieudolności. Ja ma tylko jedno zastrzeżenie - sprawa
                          polityki surowcowej. Tutaj rzeczywiście komuniści wykazali sie straszną
                          nieudolnością. Ale wynika to tylko i wyłącznie z prywaty (co oczywiście jest
                          godne potępienia).

Wybor SLD, czy SDPL albo Cimoszewicza (na
                          > szczescie ten problem rozwiazal sie sam ) oznaczaloby tylko kontynuacje
                          obecnej
                          > polityki. Twarda postawa sprawi ze pozbedziemy sie kompleksow jako narod wobec
                          > sasiada na ktorego uslugach faktycznie byli tacy jak Kwasniewski.
                          ==========================================================================
                          Prosze pana prosze mówić za siebie! To nie my Polacy mamy kompleks Rosji! Wręcz
                          przeciwnie! To Rosjanie mają kompleks Polski! Co też nam nie ułatwia kontaków z
                          nimi.
                          ===
                          Czy Kwach był na usługach Rosjan? Nie wiem. Napewno sługusem Rosjan był (i
                          chyba dalej jest) Jaruzelski!

Znam relacje
                          > osoby ktora widziala jak kiedys wskazaywal on droge milicjantom aby ci
                          > spacyfikowali jakis strajk.
                          > Mowi sie o Bialorusi " ostatnia dyktaura Europy "- faktycznie jednak
                          > przedostatnia bo zostala przeciez Rosja.
                          ============================================================
                          Rosja nie jest częścią Europy i nigdy nie będzie. Ze względów historycznych,
                          geopolitycznych, społecznych i ekonomicznych Rosja na zawsze pozostanie
                          niezależnym podmiotem polityki miedzynarodowej.

Ten narod jednak jest przywiazany do
                          > tradycji ZSRR i brak tam widocznych silnych ruchow zmierzajacych do obalenia
                          > Dyktatury Putina. Sprawia to takie wrazenie jakby ludziom ta dyktatura nie
                          > przszkadzala. Jesli Putin jest zle postrzegany to nie jako ten ktory ogranicza
                          > demokracje ale ten ktory jest odpowedzialny za sytuacje gospodarcza panstwa.
                          > Kwestia zasad demokratycznych jest wiec wewnatrzna sprawa tego panstwa, ale
                          > Polska powinna tepic antypolski wymiar Rosyjskiej dyktatury.
                          ========================================================================
                          TĘPIĆ - jak? Prosze pana Polska dyplomacja stosuje srodki adekwatne do
                          sytuacji! Jeżli pan uważa inaczej to co pam proponuje? Zerwać stosunki
                          dyplomatyczne!? Wypowiedzieć wojnę!?

> Jesli chodzi natomiast o Ukrainę to Kwasniewski pokazal swoja falszywosc przez
                          > ostatnie lata. Az do pomaranczowej rewolucji szczegolnie wylewnie wital sie z
                          > prezydentem Kuczmą, niczym z najlepszym przyjacielem. Jako oficjalnie
                          najwyzszy
                          > autorytet w Polsce Kwasniewski dal przez to do zrozumienia Polakom ze Ukraina
                          t
                          > o
                          > przyjazny nam kraj (tego ze tak wowczas bylo nie neguje), przede wszystkim
                          > natomiast normalny kraj w ktorym zadnych wielkich zmian nie potrzeba.Wielu
                          > jednak widzialo ze tak nie jest.
                          > Potem zas "nagle" okazalo sie ze bylo to niedemokratycznie rzadzone panstwo, w
                          > ktorym do przywrocenia praw obywatelskich i wolnosci potrzebna byla rewolucja.
                          > Czyto nie jest jakis absurd ? Najpierw wylewne usciski z Kuczmą, potem
                          podobne
                          > z
                          > Juszczenką ?
                          ==================================================================
                          A co pan myśli!? Takie są obowiązki polityka a tym bardziej głowy państwa!? W
                          przypadku Ukrainy Kwach zachował sie tak jak powinien. To że "ściskał się" z
                          Kuczmą i Juszczenką pozwoliło stać się mediatorem!

Jesli nalezalbym do Polakow ufajacych Kwasniewskiemu zadawalbym
                          > sobie pytanie- po co byla ta rewolucja, skoro bylo tak dobrze na Ukrainie jak
                          > dawal do zrozumienia Kwasniewski podczas spotkan z Kuczmą ??
                          >
                          > Czy ma pan podobne zdanie w tych kwestiach ?
                          =========================================================
                      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 01:11
                        No chyba wypowiadanie w tym momencie III wojny światowej z mocarstwem atomowym
                        nie byłoby najrozsądniejszym rozwiązaniem. A to co Pan mówi na mój temat to
                        tylko zwykłe ubliżanie komuś, żadnej merytorycznej treści. Może choć jedenym
                        argumentem by się pan posłużyl aby wnieść trochę treści do tej rozmowy.
                        • abstrakt2003 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 07:18
                          A jak mam prowadzić merytoryczną dyskusję z kim kto chce zostać posłem a ma
                          utrudniony kontakt z rzeczywistością!?
                          Twierdzi pan że polityka Polski wobec Rosjan jest "bojaźliwa".
                          Biorąc pod uwagę postawę Polski wobec tego co działo się i dzieje w Czeczenii,
                          stanowisko Polski w sprawie Iraku, wreszcie to co Polska zrobiła na Ukrainie
                          oraz działania podjęte wobec Białorusi nie można mówić o bojaźni!
                          ====
                          Gdyby Polska polityka wobec Rosji była bojaźliwa to Putni nie mścił by się na
                          Polakach w tak głupi i prymitywny sposób!
                          ===
                          A pan w tej sytuacji proponuje zaostrzenie kursu, usztywnienie stanowiska!
                          To jest straszne!
                          • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 10:11
                            Utrudniony kontakt z rzeczywistością?
                            Co ma Irak wspólnego z polityką międzynarodową Polska - Rosja?
                            A polityka Polski w stosunku do Moskwy jest bojeźliwa. Czy to, że Kwaśniewski
                            pojechał na Ukraine jest przejawem jego odwagi prowadzonej przez siebie
                            polityki zagranicznej? Nie wydaje mi się. Jego wyjazd nieczego tak taprawde nie
                            wniósł. Ludzie polskiej prawicy musieli tam pojechać aby wspomóc ukraińską
                            opozycje. Prawo i Sprawiedliwość wysłało 1000 obserwatorów na powtórzone
                            wybory, byłem tam zresztą i ja.
                            Tak samo z Bialorusią przez tydzień zastanawiali się w jakiej formie wysłać
                            note z niezadowoleniem z powodu pobicia Polaka.
                            A Związek Polakow na Bialorusi. Znowu poslowie PiS pojechali tam pierwsi aby
                            wesprzeć białoruska opozycje.
                            A sprawa z aproszeniem Kwaśniewskiego i Jaruzelskiego na obchody zakończenai II
                            wojny światowej. Niezła para. Wyszło, że Polacy nie mieli swojego udziału w
                            pokonaniu hitlerowców. Moje zdanei było takie, że Kwaśniewski nie powinien tam
                            jechać.
                            Nie mowię nic o zaostrzaniu stosunków z Rosją i wchodzeniu w konflikty i proszę
                            mnie o to nei posądzać. Ale postawa kiedy ktos pluje ci w twarz a ty udajesz że
                            to deszcz jest godna pożałowania.
                            • abstrakt2003 Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 11:29

> Utrudniony kontakt z rzeczywistością?
                              > Co ma Irak wspólnego z polityką międzynarodową Polska - Rosja?
                              > A polityka Polski w stosunku do Moskwy jest bojeźliwa. Czy to, że Kwaśniewski
                              > pojechał na Ukraine jest przejawem jego odwagi prowadzonej przez siebie
                              > polityki zagranicznej? Nie wydaje mi się. Jego wyjazd nieczego tak taprawde
                              nie
                              >
                              > wniósł. Ludzie polskiej prawicy musieli tam pojechać aby wspomóc ukraińską
                              > opozycje. Prawo i Sprawiedliwość wysłało 1000 obserwatorów na powtórzone
                              > wybory, byłem tam zresztą i ja.
                              > Tak samo z Bialorusią przez tydzień zastanawiali się w jakiej formie wysłać
                              > note z niezadowoleniem z powodu pobicia Polaka.
                              > A Związek Polakow na Bialorusi. Znowu poslowie PiS pojechali tam pierwsi aby
                              > wesprzeć białoruska opozycje.
                              > A sprawa z aproszeniem Kwaśniewskiego i Jaruzelskiego na obchody zakończenai
                              II
                              >
                              > wojny światowej. Niezła para. Wyszło, że Polacy nie mieli swojego udziału w
                              > pokonaniu hitlerowców. Moje zdanei było takie, że Kwaśniewski nie powinien
                              tam
                              > jechać.
                              > Nie mowię nic o zaostrzaniu stosunków z Rosją i wchodzeniu w konflikty i
                              proszę
                              >
                              > mnie o to nei posądzać. Ale postawa kiedy ktos pluje ci w twarz a ty udajesz
                              że
                              >
                              > to deszcz jest godna pożałowania.
                              ======================================================
                              Gdy ktoś dwa razy większy od ciebie pluje ci w twarz to nieroztropne jest
                              rzucanie się na tego kogoś z pięściami! Lepiej pokonać go sprytem.
                              PS
                              Polska prowadzi bardzo roztropną politykę wobec wschodnich sąsiadów. Sytuacją
                              na Ukrainie i Białorusi staramy się zainteresować opinię międzynarodową. Tak by
                              wydarzenia tam rozgrywające się nie były wyłączną sprawą Moskwy.
                              To już jest wielkim sukcesem.
                              Ukrainę wygraliśmy! Putin się wściekł! Teraz się mści! To było do przewidzenia
                              ale warto było! Tych kilka "afrontów" krzywdy nam nie zrobi a jemu pozwoli
                              wyładować złość.
                              Teraz najważniejsze jest uwolnienie Białorusi. To państwo załuguje na
                              demokrację oraz miejsce w Europie. Ale tu nie pójdzie tak łatwo jak na Ukrainie.
                              • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 18.09.05, 16:20
                                Wiec następnym razem ,,narobi ci na głowe" i będzie wykorzystywal taką bierną
                                postawe dalej. Trzeba mieć honor zapamiętaj sobie - Bóg, Honor, Ojczyzna!
                                Pamięta Pan taką piosenke ,,Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, ni dzieci nam
                                germanił" zgadza się tu nie chodzi o Niemcy lecz o Rosje ale tu również chodzi
                                o honor.
                                Polska nie znaczy Prezydent, premier, minister spraw zagranicznych bo oni to
                                wypaczeniepolityka na zajmowanym stanowisku.
                                Jedynie prawicowe partie polityczne, które interweniowały gdy na Ukrainie a
                                teraz na Bialorusi zaczęło robić się niedobrze wyszły z całej tej sytuacji z
                                twarzą. Bo czy dzięki Kwaśniewskiemu, albo dzięki Belce, Rotfeldowi szefowa
                                Związku Polaków na Białorusi pojachała do Parlamentu Europejskiego.
                                Więc proszę mi nie mówić ze prowadzimy roztropną politykę, bo taka która polega
                                tylko na unikach nie jest roztropna tylko bojaźliwa i niczego nowego nie wnosi.
                            • abstrakt2003 Warto przeczytać 18.09.05, 11:32
                              www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=1184&token=
    • irek.gorczok Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 19.09.05, 16:32
      Chciałbym jednak wrócić do tego co zamierza Pan zrobić jako poseł. Chciałbym
      zauważyć, że w myśl konstytucji posłowie są przedstawicielami NARODU a nie jego
      części. Oczywistym jest, że poseł z danego regionu powinien interweniować w
      żywotnych sprawach związanych z tym regionem, ale nie wolno zapominać, że jego
      głównym zadaniem jest tworzenie dobrego prawa - by za jego pomocą zmieniać
      istniejącą rzeczywistość. W związku z tym pytanie - w jakiej komisji sejmowej
      chciałby Pan pracować, jakie merytoryczne przygotowanie Pan posiada do pracy w
      danej komisji i co konkretnie mógłby Pan wnieść nowego w dziedzinie będącej
      przedmiotem działania danej komisji.
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 19.09.05, 18:06
        Chętnie wybrałbym komisję edukacji, nauki i młodżieży. Prace tej komisji
        poświęcone są m.in. kształceniu na studiach wyższych. Uważam, że jako członek
        NZS,a w przeszłości samorządu studenckiego mógłbym wiele wnieść do jej prac.
        Znam na bieżąco problemy studentów i ich opinie na różne tematy dlatego jako
        ktoś kto zupełnie niedawno skończył studia byłbym wartościowym członkiem tej
        komisji.
        Komisja Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej - jest to moja
        specjalizacja jaką wybralem na studiach.
        Komisja Kultury Fizycznej i Sportu. Do zakresu działania tej komisji należą
        sprawy kultury fizycznej i sportu.
        W przeszlości przez pewnien okres mojego życia zajmowalem się sportem
        wyczynowym. Nie uważam aby poslowie, którzy od 30 lat nei kopnęli ani razu
        piłki nożnej ani nei przeszli więcej niż jeden kilometr pieszko bo jeżdżą
        limuzynami mieli większe w tej dziedzinie doświadczenie.

Naturalnie obrócz tego, że dbałbym o sprawy naszego regionu równie ważna byłaby
        dla mnie praca z innymi parlamentarzystami z mojej partii dla dobra całego
        kraju - narodu i to nie ulega dyskusji.
        • irek.gorczok dziękuję za odpowiedź 19.09.05, 19:41
        • roxis Pytanie 19.09.05, 21:07
          W jaki sposób PiS chce zapobiec masowym wyjazdom wykształconych, młodych ludzi
          za granicę w poszukiwaniu lepszych warunków socjalno-bytowych?
          • tomasz.mazur.pis Re: Pytanie 20.09.05, 00:36
            Ja myślę, że jedyna skuteczną metodą, która może zapobiec wyjazdom młodych
            wykształconych osób za granice jest zmniejszenie bezrobocia w Polsce. Głównym
            postulatem Prawa i Sprawiedliwosci jest rozwój przez zatrudnienie.
            Po to, żeby powstały nowe miejsca pracykonieczne jest obniżenie poziomu
            podatków i kosztów pracy.
            PiS proponuje aby każdy przedsiębiorca tworząc nowe miejsce pracy otrzymywal
            comiesięczne potrącenia od podatku CIT.
            PiS chce również obniżenia stawki podatkowej dla osób fizycznych prowadzących
            dzialalność gospodarczą.
    • nietakasama Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 20.09.05, 01:42
      Czy Pana program zamyka się w całości w postulatach lokalnych?
      Czy ma Pan wyborcom do zaoferowania szersze postulaty?
      • tyrtajos Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 20.09.05, 18:20
        nie, naturalnie mój program nie zamyka się jedynie w zakresie spraw lokalnych.
        Ale z takimi propozycjami wychodzę do moich wyborców i to oni powinni wiedzieć
        czego mogą się po mnie spodziewać.
        Jeżeli chodzi o postulaty ogólne, czyli dotyczące całego kraju utoższamiam się
        z programem wyborczym PiS dlatego też należę do tej parti. Samemu niezmiernie
        trudno być inicjatorem konkretnej ustawy. Takie rzeczy robi cała partia.
        A co do zajadlości nie rozumiem pytania.
    • Gość: asdeq Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 02:01
      masz mój głos :)
      • Gość: victor głosuję na Tomka Mazura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:26
        głosuję na Tomka Mazura - młody, uczciwy, inteligentny. takich ludzi nam
        potrzeba! koniec ze staruchami, którzy siedząw Parlamencie 10-15 lat i nic tam
        nie robią , poza nabijaniem własneej skarbonki! czas na młodych i pracowityach,
        a w moim mniemaniu - Tomasz Mazur jest takim kandydatem!
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 20.09.05, 23:32
        fajnie, dzięki :)
    • Gość: ak65 politologia IP: *.toya.net.pl 20.09.05, 20:55
      Szanowny kandydacie, jaki zawód wykonuje się po ukończeniu kierunku pod nazwą
      Politologia?
      • Gość: Wojciech Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 22:04
        moze ja odpowiem za kandydata, gdyz rowniez ukonczylem politologie. wiec po
        studiach na kierunku politologia ,moza pelnic całą masę funkcji. i mogę tu
        przytoczyć tylko część:
        dziennikarz, urzędnik (w szeroko rozumianym pojęciu), policjant, nauczyciel,
        polityk (w szeroko rozumianym pojęciu), pracownik przeróżnych instytucji, firm,
        organizacji, pracownik administracji - państwowej i niepaństwowej... itd itp.
        politolog jako taki to badacz politycznej rzeczywistości. lecz studia
        politologiczne dają cały wachlarz możliwości pracy , zatrudnienia.
        i swoją drogą uważam, że z wiedzą, którą się posiada po ukończonej politologii
        można zostać znakomitym posłem - m.in. dlatego zagłosuję na Pana Mazura.
        pozdrawiam!
        • Gość: ak65 Re: politologia IP: *.toya.net.pl 21.09.05, 10:38
          > moze ja odpowiem za kandydata,

Jeżeli będę chciał zapytać Wojtka a nie kandydata T. Mazura to z pewnością to
          zrobię. Nikt Pana nie pytał o zdanie - interesuje mnie odpowiedź kandydata na
          Sejm, a nie odpowiedź każdego absolwenta politologii.
          Po Pańskiej odpowiedzi już mam zresztą pewne wyobrażenie o kierunku pod nazwą
          "politologia", szczególnie po tym, w jaki sposób myli Pan wykonywany (lub
          wyuczony) zawód z pełnioną funkcją. Jeżeli politolog to "taki badacz politycznej
          rzeczywistości" to radzę się nauczyć rozróżniać te dwie rzeczy - tak na dobry
          początek - zanim trafi Pan do Policji, administracji państwowej, gazety czy do
          Sejmu.

A zatem drogi kadydacie co to za zawód "politolog"?
          • Gość: Wojciech Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:50
            Pani\ Pan pytał\a jaki zawód się wykonuje po politologii, więc odpowiedziałem -
            nie mam problemu z rozróżnieniem zawodu wyuczonego od wykonywanego, ale
            Pani\Pan ma z pewnością duże problemy z uważnym czytaniem, a bynajmniej ze
            zrozumieniem tekstu. pozdrawiam.
      • tomasz.mazur.pis Re: politologia 21.09.05, 18:39
        Politolog to nie jest zawód jak kucharz czy piekarz. To nie przeszkadz jednak
        aby być specjalistą w swojej dziedzinie. Nie każdy kto studiuje polonistyke
        jest nauczycielem języka polskiego. Politogia to kierunek który daje gruntowną
        wiedzę na temat rzeczywistości jaka nas otacza i pozwala pewne zjawiska
        zachodzące w świecie właściwie analizować i rozumieć. Wtedy można zacząć
        pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności.
        • Gość: ak65 Re: politologia IP: *.toya.net.pl 21.09.05, 20:13
          Bardzo to mętne co Pan pisze Panie kandydacie.
          A można przecież zajrzeć np. do Wikipedii:

"Politologia to jedna z nauk społecznych, zajmująca się polityką rozumianą jako
          całokształt działalności związanej z dążeniem do zdobycia, sprawowania i
          utrzymania władzy, teorią jej organizacji oraz funkcjami i charakterem państwa.
          Anglosasi na określenie politologii używają terminu political science, a
          Francuzi - sciences politiques. Konferencja politologów w Paryżu (1948) pod
          egidą UNESCO zdecydowała o przyjęciu terminu nauka polityczna. W Polsce długo
          istniało rozróżnienie na nauki polityczne (zajmujące się polityką), np. nauka o
          państwie, ekonomia polityczna, historia polityczna, historia myśli społecznej,
          socjologia stosunków politycznych, polityka społeczna, geografia polityczna
          itp., oraz na naukę o polityce."

Za pewnym klasykiem można by zatem powiedzieć, że politologia to nauka o
          mechanizmach zdobycia i sprawowania władzy.Taka odpowiedź byłaby przynajmniej
          uczciwa.
          A tak - jakieś ble, ble, ble o analizie rzeczywistości, pogłębianiu wiedzy i
          umiejętności. Widoczna maniera traktowania rozmówcy jak płgłówka tzn. w taki sam
          sposób, w jaki ludzie władzy traktują zazwyczaj zwykłych obywateli. Metoda
          sprawdzona może i w TV ale proszę uważać na internet. Tutaj nigdy nie wiadomo z
          kim się rozmawia, a prawdopodobieństwo, że się rozmawia z kimś bystrzejszym od
          siebie jest znacznie większe niż gdzie indziej.
          • tomasz.mazur.pis Re: politologia 21.09.05, 22:34
            Cóż definicja okrąglutka. Ale jakie to ma odniesienie do możliwości
            wykonywanego zawodu po ukończeniu kierunku studiow jakim jest politologia. Nie
            ma wyjścia, trzeba sięgnać do rzeczywistości, nie można opierać życia tylko na
            definicjach z encyklopedii.
            • Gość: ak65 Re: politologia IP: *.toya.net.pl 22.09.05, 08:40
              > trzeba sięgnać do rzeczywistości, nie można opierać życia tylko na
              > definicjach z encyklopedii.

No tak - ale bez znajomości tych definicji z encyklopedii nie uda się Panu żadna
              analiza rzeczywistaości, o ktorej to Pan pisze.
              Ale niech się Pan nie przejmuje - przynajmniej odpowiada Pan rzetelnie na posty.
              Inaczej niż co niektórzy kandydaci, którzy składają świetliste "NetDeklaracje"
              ale jak popytać to nie mają nic do powiedzenia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12&w=29177792&a=29313383
              Z pewnością to Pana nie może martwić ponieważ to Pański konkurent.
              Demokraci.pl - internauci do siedmiu boleści.
    • Gość: kaczy Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:53
      mam nadzieję, że w gdyby dostał się Pan do Sejmu, to nie byłby Pan w cieniu
      Markowskiego i innych starszych - tak jak to było np. w Ringu wyborczym na TVB?
      trzeba mieć swoją twarz i swoje zdanie. jeśli chciałbym zagłosować to na Pana -
      a nie na Pańskich partyjnych przełożonych
      • tomasz.mazur.pis Re: TOMASZ MAZUR PiS, OKRĘG BYDGOSKI - POZYCJA NR 23.09.05, 23:54
        Chciałbym podziękować wszystkim tym którzy wzięli udzial w tej dyskusji. Już
        neidługo niedziela. Dzień wyborów. Pójdźmy i zaglosujmy zgodnie ze swoim
        sumieniem. Jeżeli ktoś postanowi zagłosować na mnie już z góry dziękuje za głos
        poparcia. Obiecuję, że nie będzie to głos stracony.
        Pozdrawiam Wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka