Dodaj do ulubionych

Nocna Zmiana

19.09.05, 23:38
Film Jacka Kurskiego pracowicie ukrywany od 1992 r. po najwyzszych polkach
bezcenzurowej odnowionej Rzeczpospolitej jutro do kupienia wraz z Naszym
Dziennikiem.

Film jest bardzo oszolomski i dostarczy mocnych argumentow do dyskusji
przedwyborczej dla wszystkich opcji - wszystkie sa umoczone chociaz swiete i
krysztalowo czyste. Od "obalenia" uplynelo slodkich pelnych sukcesow 16 lat.

O take Polskie walczyly oszolomy z Solidarnosci a ja wsrod nich? Zgadnij,
niedoswiadczona mlodziezy...

Obserwuj wątek
    • bladatwarz Re: Nocna Zmiana 19.09.05, 23:44
      Jutro plytka w Naszym dzienniku.
      Ja sciagam z internetu, bo u mnie ND ostatnio znika wczesna pora, a ja do sow, a
      nie skowronkow naleze.
      :)
    • t-800 Re: Nocna Zmiana 19.09.05, 23:45
      Podobno Agora przechwyciła cały nakład. ;-)
      • bladatwarz Re: Nocna Zmiana 19.09.05, 23:53
        Wcale bym sie nie zdziwila jakby Hela z Łonda kolportera przekupily!
        To sprytne kobitki sa.
        • rakunica Probka "Nocnej Zmiany " 20.09.05, 00:14
          Taka jest prawda.Nie dajmy tym nieodpowiedzialnym ludziom sprawować władzy
          ponownie.Skąd jest tusk!
          czyżby Rokita ?

Jacek Kurski:

Cytat:
          Mało kto pamięta, że była taka partia, która nazywała się partią aferałów, KL-D,
          która odpowiadała za mnóstwo afer
          prywatyzacyjnych i korupcyjnych, i której liderem był Donald Tusk. Nikt nie
          pamięta dziś, że Donald Tusk, bo nie
          możemy o tym się dowiedzieć z listów Donalda Tuska do obywateli, który wszyscy
          dostają, był aktywnym działaczem,
          wiceprzewodniczącym Unii Wolności i to przez siedem lat, od 1994 roku do 2001.
          Krótko mówiąc, mamy do czynienia z
          olbrzymim sukcesem kandydata, który przedstawia się jako ktoś inny niż jest
          naprawdę.

Jacek Kurski:

Cytat:
          Robiąc film o III RP nie mogłem uciec od wątku lustracji, zwłaszcza, że PO
          przedstawia się jako katon lustracji,
          jako środowisko, które zawsze było lustracją i żądało ujawnienia wszystkich
          teczek, w sytuacji, kiedy prawda wygląda
          tak, że gdy przyszło co do czego w Polsce w roku 1992, liderzy lustracji,
          zarówno Jan Rokita, jak i Donald Tusk,
          niezwykle aktywnie uczestniczyli w zdławieniu jej jedynej próby. Jan Rokita
          składał wnioski o odwołanie rządu Jana
          Olszewskiego i niezwykle aktywnie uczestniczył przez cały 4 czerwca, a Donald
          Tusk wręcz tajnie spiskował z SLD,
          żeby obalić rząd Olszewskiego.

Mowa o filmie "Nocna zmiana" - który w najbliższy wtorek 20 września 2005 !!!
          będzie dołączony do "Naszego
          Dziennika"

Film można już teraz ściągnąć z Internetu -
          www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi

"W grudniu 1991 roku zostaje uformowany pierwszy rząd wyłoniony w wolnych
          wyborach. Na jego czele staje mecenas Jan
          Olszewski. Obejmuje władzę w ciężkim momencie. Po rządach Tadeusza
          Mazowieckiego, a potem Jana Krzysztofa
          Bieleckiego kraj tonie w recesji gospodarczej. Popierany przez międzynarodową
          finansjerę plan Balcerowicza
          doprowadza do gwałtownego zubożenia społeczeństwa. Nie ma zapowiadanego przez
          Wałęsę powszechnego uwłaszczenia, trwa
          za to uwłaszczanie się na majątku narodowym postkomunistów, którzy w wyborach
          zajęli drugie miejsce. Nie ma
          dekomunizacji ani lustracji.

Rząd Jana Olszewskiego podejmuje starania o odzyskanie kontroli nad gospodarką,
          zatrzymanie złodziejskiej
          prywatyzacji, uzdrowienie finansów państwa, zatrzymanie bezrobocia. Jednak od
          początku napotyka niechęć: Belwederu,
          mediów, kręgów międzynarodowych, które atakują rząd. Skandal z traktatem
          polsko-rosyjskim, gdzie Wałęsa początkowo
          zgodził się na tworzenie polsko-rosyjskich spółek joint-venture w dawnych bazach
          sowieckich w Polsce, co zagraża
          suwerenności Polski, otwiera ostatni akt dramatu.

27 maja 1992 r. prezydent wycofuje swoje poparcie dla rządu Olszewskiego i
          proponuje powołanie nowego gabinetu.

Następnego dnia Janusz Korwin-Mikke zgłasza w Sejmie projekt uchwały
          zobowiązującej ministra spraw wewnętrznych do
          podania do dnia 6 czerwca 1992 r. pełnej informacji na temat urzędników
          państwowych szczebla od wojewody wzwyż, a
          także senatorów, posłów. Za uchwałą głosuje 186 posłów, przeciw jest 15, 32
          wstrzymuje się od głosu.

Rozpoczęcie akcji lustracyjnej uruchamia reakcję łańcuchową. Kluby poselskie
          Unii Demokratycznej i Kongresu
          Liberalno-Demokratycznego, Polskiego Programu Gospodarczego i Solidarności Pracy
          wydają oświadczenie, że uchwała
          jest nielegalna.

29 maja Jan Maria Rokita w imieniu UD, KLD i PPG składa wniosek o odwołanie
          premiera Olszewskiego.

4 czerwca o godz. 9.05 minister Antoni Macierewicz dostarcza przewodniczącym
          wszystkich klubów sejmowych zalakowane
          koperty z nazwiskami posłów i senatorów figurujących w zasobach archiwalnych MSW
          jako osoby współpracujące ze Służbą
          Bezpieczeństwa. Inne koperty - z informacjami o szczególnym znaczeniu dla
          bezpieczeństwa państwa - otrzymują
          prezydent, marszałkowie Sejmu i Senatu, premier, I prezes Sądu Najwyższego,
          prezes Trybunału Konstytucyjnego. Na tej
          liście widnieją m.in. nazwiska prezydenta Lecha Wałęsy, marszałka Sejmu Wiesława
          Chrzanowskiego, szefa
          prezydenckiego Biura Bezpieczeństwa ministra Jerzego Milewskiego.

O godzinie 12.00 do Polskiej Agencji Prasowej trafia oświadczenie prezydenta
          Wałęsy: "Po pierwszym strajku w stoczni
          w grudniu 1970 r. przysiągłem Bogu i sobie, że będę walczył aż do zwycięstwa nad
          komunizmem. Byłem przywódcą
          strajku, próbowałem różnych możliwości i różnych sposobów walki. Aresztowano
          mnie wiele razy. Za pierwszym razem, w
          grudniu 1970 r. podpisałem 3 albo 4 dokumenty. Lech Wałęsa".
          To oświadczenie zostaje niemal natychmiast wycofane z mediów.
          O godz. 15.30 pojawia się drugie oświadczenie Wałęsy, w którym nie ma już mowy o
          "podpisaniu 3 albo 4 dokumentów".
          Prezydent stwierdza natomiast, że dostarczone z MSW materiały są podane
          wybiórczo, a do tego sfałszowane.

O godz. 19.15 Lech Wałęsa kieruje do Sejmu list z żądaniem natychmiastowego
          odwołania rządu Jana Olszewskiego.
          Gdy w Sejmie trwa debata nad trybem i czasem odwołania gabinetu, pada wniosek o
          ujawnienie nazwisk z drugiej listy.
          Wtedy na mównicę wchodzi Kazimierz Świtoń: - Jako stary opozycjonista,
          odpowiedzialny za swoje słowa, pragnę
          powiedzieć, że na drugiej liście jest pan prezydent jako agent Służby
          Bezpieczeństwa.

Godzina 22.00 - w pokoju prezydenckim w Sejmie odbywa się tajne spotkanie
          polityków, utrwalone na taśmie wideo. To
          słynna "nocna zmiana". Zawiązuje się koalicja strachu, która ma za zadanie
          obalić rząd Olszewskiego.

Wokół Wałęsy zasiadają m.in. Donald Tusk, Tadeusz Mazowiecki, Leszek Moczulski
          (którego nazwisko figuruje na tzw.
          liście Macierewicza), Waldemar Pawlak. Jest obecny Mieczysław Wachowski.

Moczulski: - Właściwie tak tuśmy doszli do wspólnego wniosku, że można nawet w
          tej chwili powołać premiera na tak
          zwane porozumienie dżentelmeńskie. Żeby na tydzień był premierem. W ciągu
          tygodnia uformujemy koalicję.

Wałęsa: - Wy nie wiecie, jak daleko oni zaszli, dlatego trzeba ich
          błyskawicznie. Natychmiast, dzisiaj.

Pawlak: - Tylko że to jest trochę gangsterski chwyt.

Wałęsa: - Panowie, na kogo ma moja nominacja być? Czy przejdzie Pawlak?
          Panie Tadeuszu, ale pan jest wicepremier [o Mazowieckim].

Mazowiecki: - Ja nie wejdę do rządu, ale mogę to skonsultować.

Wałęsa: - Słuchajcie, bo jak nie przejdzie [Pawlak - wyj. red.], to jesteśmy w
          bardzo trudnej sytuacji. Też możemy
          się porozumieć, że później będziemy robić różne układanki jeszcze. Ale
          natychmiast trzeba zablokować tych ludzi,
          żeby nie przyszli do biura.

Tusk: - Jak SLD nie skrewi, to przejdzie. A jak nie przejdzie...

Moczulski: - To wtedy przecież pan Waldek nie będzie się upierał, prawda.

Tusk: - Panowie, policzmy głosy - KPN, SLD, mała koalicja.

Moczulski: - Jeśli lewica wstrzyma się od głosowania, to nam wystarczy.

Tusk: - Według mojej wiedzy i wszystkich chyba tu obecnych SLD nie wstrzyma się,
          tylko będzie głosować za
          odwołaniem.

Moczulski: - Za odwołaniem tak, ale czy będzie głosował za Pawlakiem w ogóle.

Tusk: - Waldek, twierdziłeś, że tak. Dla SLD jest lepszy kandydat do poparcia.

Wałęsa: - Dzisiaj wysondowałem wszystkie możliwości, dziś nie przeciągniemy inaczej.

Moczulski: - Podejmujemy męską decyzję: Pawlak i koniec.

Głosy: - Zgoda, zgoda, zgoda.

Wałęsa: - Pismo jest przygotowane. Dzisiaj, natychmiast. Ja jutro nie mogę ich
          wpuścić do biura.

Po dramatycznym przemówieniu premiera, 5 czerwca o godz. 0.40 Sejm odwołuje Jana
          Olszewskiego. Za obaleniem rządu
          zgodnie głosują: Unia Demokratyczna, Kongres Liberalno-Demokratyczny, Sojusz
          Lewicy Demokratycznej, Konfederacja
          Polski Niepodległej. W imieniu klubu SLD przemawia Aleksander Kwaśniewski.

Strach przed teczkami ponownie połączył peerelowską agenturę i tzw. opozycję.
          Jak przy Okrągłym Stole i w
          Magdalence.

5 czerwca 1992 r., przed posiedzeniem Sejmu, na którym Waldemar Pawlak ma zostać
          powołany na premiera, uczestnicy
          "nocnej zmiany" spotykają się ponownie. Napięcie już opadło, są uśmiechnięci,
          odprężeni
          • douglasmclloyd Re: Probka "Nocnej Zmiany " 20.09.05, 01:53
            Kurski to frustrat, czytaj oszołom, jakich mało.
          • a.adas Re: Probka "Nocnej Zmiany " 20.09.05, 15:32
            Najfajniejsze jest zuobozenie społeczeństwa wskutek spisku międzynarodowej
            finansjery

A ja pamiętam, ze wtedy polowa Polski zmieniała wysłużone pralki, a druga
            połowa lodówki:)
            • douglasmclloyd Re: Probka "Nocnej Zmiany " 20.09.05, 15:52
              a.adas napisał:

> Najfajniejsze jest zuobozenie społeczeństwa wskutek spisku międzynarodowej
              > finansjery

> A ja pamiętam, ze wtedy polowa Polski zmieniała wysłużone pralki, a druga
              > połowa lodówki:)

Moja siostra, ktora z powodu wykonywanej pracy bywa w domach roznych ludzi
              stwierdzila, ze poziom zycia w ostatnich latach generalnie wzrosl, co widac
              golym okiem po przeprowadzonych remontach i wyposazeniu.
            • porter11 Najfajniejsze... 20.09.05, 16:54

W Polsce obowiązywał wówczas sztywny kurs dolara, a oprocentowanie kredytów i
              wkładów było uzależnione od inflacji, która wahała się pomiędzy dwucyfrową, a
              trzycyfrową. Był to jeden z elementów planu Balcerowicza. Ubocznym skutkiem
              tego planu była możliwość wytrranferowania z Polski olbrzymiej kasy. Jeżeli
              wpłaciłeś do banku sumę x złotych, wartą y USD, to po roku wypłacałeś sumę
              mniej więcej 2x złotych, wartą 2 y USD. Warunkiem powodzenia była wiedza, jak
              długo obowiązywał będzie sztywny kurs dolara. Czyli każdy duży spekulant mający
              dostęp do tej informacji, mógł się w Polsce obłowić, jak rzadko. Taki transfer
              pieniędzy z kraku, nie pozostaje bez wpływu na poziom życia obywateli.
              Do tego, rząd JK Bieleckiego, tym razem już bez pomocy planu Balcerowicza
              wykonał cały szereg manewrów przy pomocy ceł. Najbardziej znanym było nie
              zapowiedziane zawieszenie na miesiąc, ceł na produkty informatyczne i
              elektroniczne. Jak kto wiedział - to obłowił się potężnie. Jak kto nie
              wiedział, a zainwestował wcześniej pieniądze w zapasy - bankrutował. Bankructwo
              wielu średnich i niewielkich polskich firm informatycznych, zwłaszcza
              specjalizujących się w dystrybucji, nie pozostało bez wpływu na poziom życia
              obywateli.
              Kto wiedział o terminie obowiązywania sztywnego kursu dolara i się obłowił?
              Soros.
              Kto wiedziała o luce celnej i na tym zarobił?
              Niemczycki.

Tak, że pralki i lodówki to jedna strona medalu, a wyciągnięcie gigantycznej
              kasy przy pomocy paru prostych przekrętów - to druga.
              -----------------------------------------
              Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą.
              (c) bzyk7
    • basia.basia Re: Nocna Zmiana 20.09.05, 00:41
      Widziałam, wstrząsające.

Byłoby fantastycznie gdyby zebrać osoby uczestniczące w tamtych wypadkach
      i poprosić, by wyrazili swoją opinię TERAZ.

Mam na myśli nie tylko polityków ale i Monikę Olejnik, Tomasza Lisa,
      Barbarę Górską i wielu innych z dziennikarskiego światka.
      • pro.filutek1 Re: Nocna Zmiana 20.09.05, 00:43
        Monika wszystko co popadnie by odnosila do Millera, przed ktorym ma wyrzuty
        sumienia.
        • bladatwarz Re: Nocna Zmiana 20.09.05, 00:45
          pro.filutek1 napisał:

> Monika wszystko co popadnie by odnosila do Millera, przed ktorym ma wyrzuty
          > sumienia.

A czemuz to ma wyrzuty?
          • pro.filutek1 Re: Nocna Zmiana 20.09.05, 00:46
            Bo zniszczyła człowieka, a może on nie był taki zły, a teraz rządy faszystów
            idą.
      • basia.basia Nocna Zmiana - debata TERAZ 20.09.05, 00:50
        basia.basia napisała:

>
        > Byłoby fantastycznie gdyby zebrać osoby uczestniczące w tamtych wypadkach
        > i poprosić, by wyrazili swoją opinię TERAZ.

Mogliby się zająć tematem Morozowski i Sekielski:)
        • goniacy.pielegniarz Re: Nocna Zmiana - debata TERAZ 20.09.05, 15:27
          basia.basia napisała:

> basia.basia napisała:
          >
          > >
          > > Byłoby fantastycznie gdyby zebrać osoby uczestniczące w tamtych wypadkach
          > > i poprosić, by wyrazili swoją opinię TERAZ.
          >
          > Mogliby się zająć tematem Morozowski i Sekielski:)

Morozowski i Sekielski to mogliby w swoim nędznym programiku zająć się co
          najwyżej występem Ich Troje w kampanii Leppera, bo do tego ten ich program się
          nadaje. Tak przynajmniej wynika z pierwszego odcinka.
          • basia.basia Re: Nocna Zmiana - debata TERAZ 20.09.05, 17:39
            goniacy.pielegniarz napisał:

> basia.basia napisała:
            >
            > > basia.basia napisała:
            > >
            > > >
            > > > Byłoby fantastycznie gdyby zebrać osoby uczestniczące w tamtych wyp
            > adkach
            > > > i poprosić, by wyrazili swoją opinię TERAZ.
            > >
            > > Mogliby się zająć tematem Morozowski i Sekielski:)
            >
            >
            > Morozowski i Sekielski to mogliby w swoim nędznym programiku zająć się co
            > najwyżej występem Ich Troje w kampanii Leppera, bo do tego ten ich program się
            > nadaje. Tak przynajmniej wynika z pierwszego odcinka.

Widziałam tylko jeden ich wyborczy program i nic to ciekawego, rzeczywiście.
            Myślałam o nich jako o prześwietlikach tzn. jeden za a drugi kontra, żeby
            się nikt nie czepiał o brak obiektywizmu.

Ale tak w ogóle to chyba "warto by było porozmawiać". Film rzuca nowe
            światło na różnych ludzi. Dla mnie szokujący jest strach wyzierający
            z niektórych osób dramatu, nawet panika - powiedziałabym.
            • bac1 Re: Nocna Zmiana - debata TERAZ 21.09.05, 17:32
              basia.basia napisała:

Myślałam o nich jako o prześwietlikach tzn. jeden za a drugi kontra, żeby
              się nikt nie czepiał o brak obiektywizmu...

Gdzieś już o czymś takim czytałam: jeden zły, drugi dobry...

• panzerpapst Leni Riefenstah robiła przynajmnie propagandę na 20.09.05, 00:51
      najwyższym poziomie, a ten wasz ulubiony Jacuś Kurski to sobie zrobił filmik na poziomie propagandy kołchozowej w stylu "videofimowanie ślubne i komunijne". Jak zwykle liczył na przekonanie przekonanych, bo nikt logicznie myślący nie da się nabrać na te jego "spiski". To już Maciarewicz jest przynajmniej ciekawszy, bo śmieszniejszy. Film był w TVP, więc o żadnej cenzurze nie ma mowy, pieprzycie mohery.
      • yoginx Re: Leni Riefenstah robiła przynajmnie propagandę 20.09.05, 08:23
        panzerpapst napisał:

> najwyższym poziomie, a ten wasz ulubiony Jacuś Kurski to sobie zrobił filmik
        na
        > poziomie propagandy kołchozowej w stylu "videofimowanie ślubne i komunijne".

Materiały te były kręcone na polecenie Wałęsy (i nie robił tego Kurski).
        Wałęsie nie zależało na tym aby dostać za ten film nagrodę, tylko żeby mieć
        dowody że miał wspólników w obaleniu rządu Olszewskiego - więc jakość filmu
        jest jaka jest.
        Później to przejął Kurski - i dobrze, dzięki temu mogliśmu poznać prawdę
        a "bohaterowie" tego filmu przynajmniej nie zaprzeczą że brali w tym udział.
    • henryk.log Re: Nocna Zmiana!.. Do kupienia!? w TV TRWAM 20.09.05, 00:53
      ~~ tydzień temu obejrzałem!..hehe..
      momenty:tusk, rokita były:-)))
      • bac1 Re: Nocna Zmiana!.. Do kupienia!? w TV TRWAM 20.09.05, 06:28
        Panie Henryku.log:
        tylko "momenty"?!;-)))
        • andrze_n 3,90 zl w kiosku, ale tym poza "Kolporterowym" 20.09.05, 17:07
          img279.imageshack.us/img279/9899/donaldplusk4rl.jpg
    • les.vacances Re: Nocna Zmiana 20.09.05, 01:02
      stary film, dawali go w TV i znamy te wypociny dobrze
      • andrze_n film tylko raz byl w TV i nie pieprzcie ze j.znany 20.09.05, 17:05
        img279.imageshack.us/img279/9899/donaldplusk4rl.jpg
    • douglasmclloyd Oszolomom ku pamięci 20.09.05, 01:20
      Chciałbym przypomnieć wszystkim oszołomom i wyznawcom Olszewskiego, że idea
      lustracji nie była pomysłem ani Olszewskiego, ani Maciarewicza. Z inicjatywą
      lustracji wyszedł Korwin Mikke, a pomysł przyklepał Sejm. Niestety wykonanie
      decyzji Sejmu przypadło w udziale fajtłapie i człowiekowi nizrównoważonemu,
      który do jej realizacji wybrał m.in. studenta astronomii. Student ów źle
      odczytał konstalację gwiazd, w rezultacie czego Maciarewicz spartolił lustrację
      dokumentnie opóźniając ją o co najmniej o 15 lat, a być może na zawsze. Niech
      więc sobie dzisiaj oszołomy nie przypisują, żadnych zasług lustracyjnych,
      ponieważ takowych nie mają. A jedyną szansę jaką mieli zaprzepaścili. Amen.
      • martijn Re: Oszolomom ku pamięci 20.09.05, 10:00
        douglasmclloyd napisał:

(...)Niech więc sobie dzisiaj oszołomy nie przypisują, żadnych zasług
        lustracyjnych,
        > ponieważ takowych nie mają. A jedyną szansę jaką mieli zaprzepaścili. Amen.

Zgadzam się w pełni. Z chrzanili sprawę. Lepiej było by robić małymi kroczkami
        ale do przodu. Nie mieli tyle politycznej wyobrażni, żeby dostrzec, iż za dużo
        polityków miało związek z SB/UB aby to mogło przejść.
    • nietakasama Życzyłabym sobie... 20.09.05, 01:21
      Żeby wszystko czym się ekscytuje Nasz Dzienni i Rodzina Przyjaciół zostało
      olane ciepłym moczem.

Ale to tylko moje bezbożne zyczenia.
      • douglasmclloyd Re: Życzyłabym sobie... 20.09.05, 03:39
        nietakasama napisała:

> Żeby wszystko czym się ekscytuje Nasz Dzienni i Rodzina Przyjaciół zostało
        > olane ciepłym moczem.
        >
        > Ale to tylko moje bezbożne zyczenia.

Jest nas więcej :)
        • bladatwarz Jutro plytka w ND 20.09.05, 04:08
          Pa!
    • bladatwarz Dzis plytka w ND 20.09.05, 04:10
      ;)))
      Ide .... i spac
    • anyab1 rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 08:50
      A premier nie był w stanie przyjść punktualnie na żadne spotkanie.
      Olszewski to miły i uczciwy człowiek, ale premierem był beznadziejnym.
      Jego póżniejsze losy pokazują, że jest kiepskim politykiem.
      "Akcja" przygotowana przez Macierewicz była dlatego tak źle przygotowana,
      ponieważ wykonano ją na chybcika broniąc się przed przesądzonym już odwołaniem
      bardzo kiepskiego i nieprofesjalnego rządu. Nikt tak nie zaszkodził lustracji w
      POlsce jak Macierewicz.
      • rakunica Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 14:57
        Jak mozna oceniac rzad, ktorzy dopiero zaczal rzadzic. Wlasnie ujawnienie listy
        Macierewicza bylo jednym z posuniec tego rzadu. Gdyby do spolki z innymi
        planowal dalsze rozkradanie polskiego majatku i trzymalby liste agentow w
        ukryciu - dotrwalby do konca kadenci. Pierwszemu niezaleznemu rzadowi nie dane
        bylo przetrwac nawet pol roku!

Widze, ze anyab1 Nocnej Zmiany nie obejrzal(a). Kup sobie Nasz Dziennik i
        napraw swoja niewiedze. Dlaczego TVP w programie 1 po dzienniku nie pokaze? Bo
        GTW wciaz dzierzy i ma nadzieje dzieki Tuskowi na cd. Tusk jest tam jednym z
        aktorow drugoplanowych ale rola jest swietna. Tak samo jak rola glowna -
        prezydenta od skarpetek i grubosci. A w tle wspomagajace doswiadczone komuchy.
        I pomyslec, ze tak skladnie ulozony plan moze sie rozsypac jak domino ukladane
        przez kilka tygodni... Takie to jest zycie towarzyszki i towarzysze byli,
        obecni i potencjalni. Kazda wladza niekontrolowana przez wyborcow dopuszcza sie
        rozpusty. A cos O JOW w kampanii kielbasianej ucichlo. Moze przeoczylam.
        • bladatwarz Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 15:07
          Po obejrzeniu tego filmu dochodze do wniosku, ze bez wzgledu na to czy im sie
          wtedy udalo, czy nie, zrobili kawal dobrej roboty.
          Bez tej akcji Geremki, Walesy i agorowskie pieski panoszylyby sie jeszcze bardziej.

Postawa Tuska i Rokity jestem zaskoczona.
          JKM jest wyjatkowym czlowiekiem. :)))
        • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 15:48
          rakunica napisała:

> Jak mozna oceniac rzad, ktorzy dopiero zaczal rzadzic.

Wlasnie, dopiero co zaczeli rzadzic, a narobili takiej rozpierduchy, ze smrod
          czuc do dzisiaj.

> Wlasnie ujawnienie list
          > y
          > Macierewicza bylo jednym z posuniec tego rzadu.

To nie bylo posuniecie rzadu. Pomysl zglosil Korwin Mikke, a Sejm zobowiazal
          rzad Olszewskiego do jego wykonania. Wykonanie bylo fatalne, a wrecz tragiczne.
          Oszolomy spieprzyly sprawe dokumentnie. Ten rzad trzeba bylo odwolac, a
          Olszewskiemu pozostaly sny o potedze na kanapie mieszczacej wszystkich czlonkow
          jego Bezruchu Odbudowy Polski.

> Gdyby do spolki z innymi
          > planowal dalsze rozkradanie polskiego majatku i trzymalby liste agentow w
          > ukryciu - dotrwalby do konca kadenci. Pierwszemu niezaleznemu rzadowi nie
          dane
          > bylo przetrwac nawet pol roku!
          >
          > Widze, ze anyab1 Nocnej Zmiany nie obejrzal(a). Kup sobie Nasz Dziennik i
          > napraw swoja niewiedze. Dlaczego TVP w programie 1 po dzienniku nie pokaze?
          B
          > o
          > GTW wciaz dzierzy i ma nadzieje dzieki Tuskowi na cd. Tusk jest tam jednym z
          > aktorow drugoplanowych ale rola jest swietna. Tak samo jak rola glowna -
          > prezydenta od skarpetek i grubosci. A w tle wspomagajace doswiadczone
          komuchy.
          > I pomyslec, ze tak skladnie ulozony plan moze sie rozsypac jak domino
          ukladane
          > przez kilka tygodni... Takie to jest zycie towarzyszki i towarzysze byli,
          > obecni i potencjalni. Kazda wladza niekontrolowana przez wyborcow dopuszcza
          si
          > e
          > rozpusty. A cos O JOW w kampanii kielbasianej ucichlo. Moze przeoczylam.
          • bladatwarz Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 16:06
            douglasmclloyd napisał:

> Wlasnie, dopiero co zaczeli rzadzic, a narobili takiej rozpierduchy, ze smrod
            > czuc do dzisiaj.

Tylko dzieki ich pracy wtedy udalo sie ustalic agentow i tw. Liste Olszewskiego
            i Macierewicza potwierdzil pozniej Milczanowski, a jeszce pozniej Wildstein.

Gdyby dano im wtedy spokoj, dzis nie milibysmy smrodu.
            • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 16:28
              bladatwarz napisała:

> douglasmclloyd napisał:
              >
              > > Wlasnie, dopiero co zaczeli rzadzic, a narobili takiej rozpierduchy, ze s
              > mrod
              > > czuc do dzisiaj.
              >
              > Tylko dzieki ich pracy wtedy udalo sie ustalic agentow

Astronom Maciarewicza wyczytal w gwiazdach kto byl agentem, a kto nie.

>i tw. Liste Olszewskiego
              > i Macierewicza potwierdzil pozniej Milczanowski, a jeszce pozniej Wildstein.

Wildstein nie opublikowal listy agentow.

> Gdyby dano im wtedy spokoj, dzis nie milibysmy smrodu.

Zeby Olszewski z Maciarewiczem wiedzieli co robia i przylozyli sie do roboty
              solidnie, wtedy nie byloby smrodu.
              • bladatwarz Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 16:59
                >
                > Wildstein nie opublikowal listy agentow.
                >

Pewnie, ze nie opublikowal listy agentow. Bylo tam znacznie wiecej nazwisk.
                Co nie zmienia faktu, ze lista Macierewicza zostala potwierdzona przez
                Milczanowskiego, a potem te same azwiska powjawily sie wsrod wielu innych na
                liscie Wildsteina.

To taki zbieg okolicznosc?
                • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 17:09
                  bladatwarz napisała:

> >
                  > > Wildstein nie opublikowal listy agentow.
                  > >
                  >
                  > Pewnie, ze nie opublikowal listy agentow. Bylo tam znacznie wiecej nazwisk.
                  > Co nie zmienia faktu, ze lista Macierewicza zostala potwierdzona przez
                  > Milczanowskiego, a potem te same azwiska powjawily sie wsrod wielu innych na
                  > liscie Wildsteina.
                  >
                  > To taki zbieg okolicznosc?

Olszewski z Maciarewiczem okazali sie byc amatorami i politykierami. Pamietam
                  co sie dzialo wtedy w Sejmie. Zamiast przedstawic oficjalna wersje raportu
                  rozdano jego fragmenty, zaczal sie szum, a Olszewski i Maciarewicz rozpoczeli
                  polityczne targi. Wykorzystali marerialy do szantazu. Gdyby skupili sie na
                  zrobieniu tego do czego zobowiazal ich Sejm nikt lustracji by nie zatrzymal, a
                  tak przez tych dwoch frajerow mamy to co mamy.
                  • bladatwarz Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 17:21
                    Tak. s.p. Kuron mowil o nich chorzy z nienawisci, Michnik pisal o odwecie,
                    falszywkach i nieszczesciu ludzi. Te same spiewki powtarzaja teraz agorowe pieski.

JKM zglosil uchwale, aby minister Macierewicz podal do wiadomosci poslow kto byl
                    agentem lub tw (a objeci badaniem mieli byc: ministrowie, poslowie, sedziowie,
                    senatorowie, wojewodowie).
                    Maicierewicz to zrobil.
                    Raport, sznataze i inne brednie, to spiewki gadzinowki, prezydenta i ludzi
                    spanikowanych, ze prawda moze wyjsc na jaw.
                    • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 17:34
                      bladatwarz napisała:

> Tak. s.p. Kuron mowil o nich chorzy z nienawisci, Michnik pisal o odwecie,
                      > falszywkach i nieszczesciu ludzi. Te same spiewki powtarzaja teraz agorowe
                      pies
                      > ki.
                      >
                      > JKM zglosil uchwale, aby minister Macierewicz podal do wiadomosci poslow kto
                      by
                      > l
                      > agentem lub tw (a objeci badaniem mieli byc: ministrowie, poslowie, sedziowie,
                      > senatorowie, wojewodowie).
                      > Maicierewicz to zrobil.

Nie, Maciarewicz wzial archiwa SB za liste agentow.

> Raport, sznataze i inne brednie, to spiewki gadzinowki, prezydenta i ludzi
                      > spanikowanych, ze prawda moze wyjsc na jaw.
              • basia.basia Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 17:47
                douglasmclloyd napisał:

>
                > Zeby Olszewski z Maciarewiczem wiedzieli co robia i przylozyli sie do roboty
                > solidnie, wtedy nie byloby smrodu.
                >

Śmiem twierdzić, że gdyby mieli czas i lista byłaby solidnie udokumentowana
                to awantura byłaby taka sama. Wpadli w panikę z powodu niedostatecznie
                zweryfikowanejlisty, która zawierała osoby podejrzane o agenturę. Ci z IPN
                twierdzą, że lista ta pokrywa się w wielkim stopniu z listą, którą wcześniej
                stworzył Milczanowski.
                • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 20.09.05, 17:55
                  basia.basia napisała:

> douglasmclloyd napisał:
                  >
                  >
                  > >
                  > > Zeby Olszewski z Maciarewiczem wiedzieli co robia i przylozyli sie do rob
                  > oty
                  > > solidnie, wtedy nie byloby smrodu.
                  > >
                  >
                  > Śmiem twierdzić, że gdyby mieli czas i lista byłaby solidnie udokumentowana
                  > to awantura byłaby taka sama.

Moim zdaniem nie. Nie powinni byli ujawniac zadnych fragmentow tylko
                  przedstawic raport Sejmowi.

> Wpadli w panikę z powodu niedostatecznie
                  > zweryfikowanejlisty, która zawierała osoby podejrzane o agenturę. Ci z IPN
                  > twierdzą, że lista ta pokrywa się w wielkim stopniu z listą, którą wcześniej
                  > stworzył Milczanowski.
                  • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 17:21
                    > Moim zdaniem nie. Nie powinni byli ujawniac zadnych fragmentow tylko
                    > przedstawic raport Sejmowi.

...w którym zasiadał tłum agentów wymienionych na liscie Macierewicza...
                    Mogli liczyć na życzliwe przyjęcie.
                    • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 17:23
                      porter11 napisał:

> > Moim zdaniem nie. Nie powinni byli ujawniac zadnych fragmentow tylko
                      > > przedstawic raport Sejmowi.

> ...w którym zasiadał tłum agentów wymienionych na liscie Macierewicza...
                      > Mogli liczyć na życzliwe przyjęcie.

Przyjecie jest nie wazne. Liczy sie sam fakt przedstawienia raportu. Wyglada na
                      to, ze lista Maciarewicza zostala przygotowana do szantazu i utrzymania
                      slabiutkiego rzadu Olszewskiego. Pozostal po niej smrod i balagan.
                      • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 17:29
                        > Przyjecie jest nie wazne. Liczy sie sam fakt przedstawienia raportu. Wyglada
                        na
                        >
                        > to, ze lista Maciarewicza zostala przygotowana do szantazu i utrzymania
                        > slabiutkiego rzadu Olszewskiego. Pozostal po niej smrod i balagan.

Otóż wręcz przeciwnie: Nie ogłoszenie listy byłoby szantażem. Publiczne
                        ogłoszenie jej było powodem natychmiastowego odwołania rządu Olszewskiego.
                        • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 17:31
                          porter11 napisał:

> > Przyjecie jest nie wazne. Liczy sie sam fakt przedstawienia raportu. Wygl
                          > ada
                          > na
                          > >
                          > > to, ze lista Maciarewicza zostala przygotowana do szantazu i utrzymania
                          > > slabiutkiego rzadu Olszewskiego. Pozostal po niej smrod i balagan.
                          >
                          > Otóż wręcz przeciwnie: Nie ogłoszenie listy byłoby szantażem. Publiczne
                          > ogłoszenie jej było powodem natychmiastowego odwołania rządu Olszewskiego.

Oswiec mnie, gdzie publicznie ogloszono ta liste?
                          • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 22:49

Wszędzie. Jeżeli dostało ją 460 posłów, to można rzec że ogłoszono ją
                            publicznie.
                            (c) bzyk7
                            • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 22:56
                              porter11 napisał:

>
                              > Wszędzie. Jeżeli dostało ją 460 posłów, to można rzec że ogłoszono ją
                              > publicznie.

No i gadaj z takim. Publicznie oznaczaloby, ze zostala opublikowana w jakims
                              medium: gazeta, radio, telewizja. Swistki papieru rozdawane w Sejmie sa gowno
                              warte. Poza tym od Maciarewicza otrzymali je tylko nieliczni, a cel byl jeden.
                              Odwolacie rzad (glosowanie mialo sie odbyc nazajutrz), to wam pokazemy.
                              • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 22:59

No to przecież ogłoszono ją w prasie.
                                (c) bzyk7
                                • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 21.09.05, 23:19
                                  porter11 napisał:

>
                                  > No to przecież ogłoszono ją w prasie.

W jakiej? Musialem przeoczyc.
                                  • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 22.09.05, 10:49

Oczywiście, że musiałeś. Ale to nie jedyna rzecz, która ci umknęła, więc się
                                    nie martw.
                                    (c) bzyk7
                                    • douglasmclloyd Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 22.09.05, 17:03
                                      porter11 napisał:

>
                                      > Oczywiście, że musiałeś. Ale to nie jedyna rzecz, która ci umknęła, więc się
                                      > nie martw.

Od lat juz nie czytam prasy podziemnej :)
                                      • porter11 Re: rząd Olszewskiego był bardzo słaby 23.09.05, 15:48

Kolego, przecież to widać, że czytujesz wyłącznie rzeczy, które nie wstrząsną
                                        Twoim światopoglądem - ot, Wyborczą, Rzeczpospolitą, Politykę, może Wprost (ale
                                        z tym ostrożnie). Z radyj - Tuba Ochrony Komuny - Fagasy Michnika...
                                        (c) bzyk7
    • marmullo Czytać więcej....... 20.09.05, 16:01
      Bardzo dobry film propagandowy-niemal agitka.Lepszy niż Farenheit 9/11 ale i tak
      Zwei Kaczoren und Donalden
      Bedą rzadzić naszym landem
      Będzie wtórował im Jaś Rokita,
      I w siłę wzrośnie nam Rzeczpospolita.
      Są w Ojczyżnie rachunki krzywd,
      Unijna dłoń ich nie przekreśli,
      Poniosą sztandar postkomuniści
      Tak jak już jeden, sprawnie wynieśli.
      Olka postawia przed Trybunalem,
      Bedą go sądzic z wielkim zapałem,
      Przyszłość więc dla nich całkiem niesłodka,
      A wszystko przez to,że nie ma Włodka.

• 9111951u Re: Czytać więcej....... 20.09.05, 16:07
        wolę Janusza Korwina Mikkego od aferała
    • andrze_n wystarczylo mi jeszcze raz pierwsze 8 min filmu 20.09.05, 17:29
      po 8 min mialem dosyc, poczulem ze na wiecowy glos i wiecowa retoryke Walesy
      mam uczulenie, jak kiedys na "fanfary" Dziennika TVP1...Szkoda ze film okrojono
      z wstepu, z ktorym ten film jest w internecie, a ktory nastrajal, wprowadzal w
      temat...(((
      • douglasmclloyd Re: wystarczylo mi jeszcze raz pierwsze 8 min fil 20.09.05, 17:39
        andrze_n napisał:

> po 8 min mialem dosyc, poczulem ze na wiecowy glos i wiecowa retoryke Walesy
        > mam uczulenie, jak kiedys na "fanfary" Dziennika TVP1...Szkoda ze film
        okrojono
        >
        > z wstepu, z ktorym ten film jest w internecie, a ktory nastrajal, wprowadzal
        w
        > temat...(((

Ja sie zastanawiam kiedy Olszewski stanie przed TS za probe zablokowania
        wycofania wojsk rosyjskich z Polski.
        • panzerpapst Olszewski nie był czasem w loży masońskiej ? 20.09.05, 17:44
          Coś ludzie ojca papieża nie wykazali czujnosci rewolucyjnej, albo im teraz taki drobiazg nie przeszkadza :)
          • douglasmclloyd Re: Olszewski nie był czasem w loży masońskiej ? 20.09.05, 17:57
            panzerpapst napisał:

> Coś ludzie ojca papieża nie wykazali czujnosci rewolucyjnej, albo im teraz
            taki
            > drobiazg nie przeszkadza :)

Nie przeszkadza, poniewaz chcieliby miec ruskie wojska w Polsce.
          • baba53 Re: Olszewski nie był czasem w loży masońskiej ? 20.09.05, 17:58
            fachowiec pisze o SLD w 1992 r ? to jednak młody zapaleniec o wietrze z prawej
            renki
          • rakunica Re: Olszewski nie był czasem w loży masońskiej ? 22.09.05, 07:54
            Olszewski byl w lozy. Mialam w rekach slownik masonow polskich. Olszewski byl
            - sprawdzalam. Wycofal sie dawno. Nie pamietam kiedy. Bylam zaskoczona, ze
            byl. Mason to dla mnie czarna magia i zlo. Troche o tym czytalam ale nadal nie
            bardzo rozumiem. Jednak Olszewskiego cenie i wierze mu, ze jest porzadnym
            czlowiekiem, poza tym skonczyl z masoneria.
            • dr.kidler Re: Olszewski nie był czasem w loży masońskiej ? 22.09.05, 10:54
              rakunica napisała:

> Mason to dla mnie czarna magia i zlo. Troche o tym czytalam ale nadal ni
              > e bardzo rozumiem.

Wiesz ze zlo ale nie rozumiesz!

No to Ci wyjasnie:
              Ojciec Rydzyk przepral ci mozg, razem ze swoimi dessous i skarpetkami.
    • remekk Re: Nocna Zmiana 22.09.05, 11:36
      rakunica napisała:

> Film Jacka Kurskiego pracowicie ukrywany od 1992 r. po najwyzszych polkach
      > bezcenzurowej odnowionej Rzeczpospolitej jutro do kupienia wraz z Naszym
      > Dziennikiem.
      >
      > Film jest bardzo oszolomski i dostarczy mocnych argumentow do dyskusji
      > przedwyborczej dla wszystkich opcji - wszystkie sa umoczone chociaz swiete i
      > krysztalowo czyste. Od "obalenia" uplynelo slodkich pelnych sukcesow 16 lat.
      >
      > O take Polskie walczyly oszolomy z Solidarnosci a ja wsrod nich? Zgadnij,
      > niedoswiadczona mlodziezy...
      >
      próbowałem w 3 kioskach - nie było ... .
      • rakunica Nocna Zmiana w monitorzepolskim 24.09.05, 02:01
        Sprawdzony link:
        www.monitorpolski.com/kino/NocnaZmiana.html
        • remekk Dzięki... . 24.09.05, 09:42
    • douglasmclloyd Jeszcze o nocnej zmianie bluesa 22.09.05, 17:02
      Jak Kurski, po nakreceniu filmu, moze dzisiaj byc w jednej partii z Kaczynskimi
      skoro Walesa obalil rzad Oleszewskiego razem z bracmi, ktorzy w tamtym czasie
      mocno przy nim stali? Wyglada na to, ze ten oszolom idzie tam, gdzie wiatr
      zawieje.
      • rakunica Re: Jeszcze o nocnej zmianie bluesa 24.09.05, 02:32
        Czasem tez mnie zastanawia komu nalezy wierzyc. Mozna miec uzasadnione
        watpliwosci. Z drugiej strony komus trzeba wierzyc, kazdy ma prawo do bledu i
        stowarzyszenia sie z niewlasciwymi ludzmi. Jesli jednak chce naprawic swoj blad
        - nalezy dac szanse. Nie mozna dawac szansy tylko wielokrotnym recydywistom.

Wierzylam kiedys Walesie, Mazowieckiemu - nic z tego nie pozostalo.
        Postawilabym ich dzisiaj wszystkich przed Trybunalem Stanu.

Nigdy nie wierzylam przemalowanym towarzyszom. PZPR ma krew i nieszczescia
        ludzkie na rekach. Nigdy nie oddalam na nich glosu bez wzgledu na to co
        belkotali obiecujaco.

Szable do gory
        lance w dlon
        bolszewika gon gon gon
        --
        i platformistow - sojusznikow czerwonych
        gon gon gon

Anna Kozlowska
        • remekk Re: Jeszcze o nocnej zmianie bluesa 24.09.05, 10:19
          Nie wierze Kurskiemu ale wierzę w to co widze na filmie ... .
    • andrze_n "ZAKAZANA" info --> film sobota 14:55 i 18:15 24.09.05, 10:05
      w Tv Trwam, dla nieposiadajacych Trwam:
      sprawdzalem, film jest juz niedostepny (od 2 tyg) na serwerze "radio polonia
      toronto" (czy cos tak), prawdopododobnie jedyna mozliwosc teraz, to sciagniecie
      go za pomoca tzw. programow wymiany plikow (ale i zarazania wirusami) typu e-
      mule/osiolek. Instrukcja jak sie za "to to" zabrac jest na str.:

hotnews.pl/artpolska-552.html
      (na dole strony w punktach)
      • andrze_n nie jest tak zle, on line mozna ogladnac juz teraz 24.09.05, 10:25
        www.monitorpolski.com/
        pod tym polonijnym linkiem jest dostep do kilku filmow, kronik polonijnych, ale
        i tez "Nocnej zmiany". Pokazana jest wersja z krotkim wprowadzeniem, co
        znakomicie ulatwia skupienie sie na sensie filmu, a nie na samej "akcji" i
        efektownych cieciach....Polecam nawet wersje na modem telefoniczny (jest tez
        na "DSL"), bardzo latwo sie laduje:-))
        PS calosc jest podzielona na okolo 15 min czesci co rowniez ulatwia (nie
        zwiazuje czasowo na cala godzine w razie przerwania). Film powinien miec 1h 12
        min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka