david_silbermann 02.10.05, 17:30 Oto Hipokryta! Donald Tusk, syn żołnierza Wehrmachtu ma czelność jeździć na tego typu uroczystości aby zdobyć sobie 0.5 % więcej poparcia w sondażach.. nędzne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antysalon matoly z gw<ostatnia bitwa obronna> czyli komuna 02.10.05, 17:33 Skad w redakcji gw sie biora takie matoly ?!powtarzajace po komunistach slogan o zrekomej wojnie obronnej!Teraz jakis CIAPCIAK,NIEDOUK znowu swoje!! Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 17:36 Tusk pod kockiem, a ja pod kordełką, tylko trochę później. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
antzu Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 17:38 david_silbermann napisał: > Oto Hipokryta! > > Donald Tusk, syn żołnierza Wehrmachtu ma czelność jeździć na tego typu > uroczystości aby zdobyć sobie 0.5 % więcej poparcia w sondażach.. nędzne. Oto do jakich nędznych pomówień posuwają się chłopaki z PiSu żeby tylko dorwac się do koryta i doić pieniądze z budżetu na nasz koszt. PiSowcy puszczą Polaków z torbami, nawet emerytów wyślą pod mosty tak jak to robi Kaczyński w Warszawie. Na podstawie dekretu Bieruta jego urzędnicy wywłaszczają ludzi z ich posesji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 19:01 Moze ojciec Tuska byl w Wehrmachcie. Wtedy bylo to normalne. On nie mial innego wyjscia. Nawet nie wiem, czy tereny, na ktorych zyla rodzina Tuska byla w polskim korytarzu, czy tez nalezaly do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
antysalon inni znalezli wyjscie, nie sluzyli, tacy tez byli! 02.10.05, 19:42 nie wiem czy ojciec tuska sluzyl czy nie, mnie to nie interesuje, ale wiem jak wielu mlodych ludzi poczuwajacych sie do polskosci po prostu nie dawalo sie zmobilizowac do wehrmachtu ze wszystkimi konsekwencjami tak dla nich i ich rodzin!Wielu dezerterowalo przy pierwszej okazji! wiec nie klikaj mi tu fritz ze to byla norma!bo to nie prawda!za chwile napiszesz ze norma bylo podpisywanie list folks i angedeutsch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: inni znalezli wyjscie, nie sluzyli, tacy tez 02.10.05, 22:45 bzdury. Kociewiacy, Kaszuby, Ślązacy, ludność niemiecka - była wcielana do armii, bo była traktowana jako ludność niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Fritz ty ciemny prymitywny jurgieltniku PiS 02.10.05, 19:55 Moi Dziadkowie mieszkali podczas okupacji w Starogardzie Gdańskim. To były tereny WCIELONE DO RZESZY. Tam nikogo nie pytano o to, czy chce iść czy nie do Wermachtu. Odmowa równała się wysłaniu całej rodziny do Stutthofu. Moi Dziadkowie nie byli rdzennymi Pomorzanami, przenieśli się tam przed wybuchem wojny z Galicji. To ich jakoś ratowało. Ale rdzenni Kociewiacy i Kaszubi nie mieli często wyboru. Podobna sytuacja miała miejsce na Śląsku. Ponadto w Pierwszej Wojnie Światowej tez Polacy strzelali do Siebie nawzajem będąc w różnych armiach państw zaborczych. Gardzę Tobą Fritz za takie teksty świadczące o braku elementarnej wiedzy historycznej. Nie chcę żyć w kraju rządzonym przez ludzi rozumujących, jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 22:43 fritz.fritz napisał: > Moze ojciec Tuska byl w Wehrmachcie. Wtedy bylo to normalne. On nie mial innego > > wyjscia. Nawet nie wiem, czy tereny, na ktorych zyla rodzina Tuska byla w > polskim korytarzu, czy tez nalezaly do Niemiec. nawet jeśli były w 1939 r. polskie, to pewnie zostały wcielone do Rzeszy po wrześniu. A tamta ludność była traktowana jako przeznaczona do germanizacji. No i walczyli w armii niemieckiej. Było to zupełnie normalne. Podobnie jak podpisywanie listy Volksdeutschów. Odpowiedz Link Zgłoś
markmig [...] 02.10.05, 17:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
david_silbermann Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 17:47 gdyby naprawdę chciał, mógłby znaleźć sposób aby unikąć wcielenia. widocznie mu nie zależało. Kaszubi tak się czuli związani z Polską, jak Ukraińcy i Ślazacy. a Donald rozgłasza wszędzie że jego ojciec był Polskim Kolejarzem. niech doda też, że niemieckim żołnierzem również. a co do PiS - u: brednie. głosowałem na SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 18:48 > gdyby naprawdę chciał, mógłby znaleźć sposób aby unikąć wcielenia. Tak samo jak Ratzinger z Hitlerjugend? Lecz sie... Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 19:06 Taa.. A Polacy to też tak nie zawsze walczyli po stronie Polaków. I chyba nie wszyscy czuli się związani z Polską. A pod koniec wojny Polacy mordowali polskie elity. Wróg straszny, ci Polacy, ale mu dołożyliśmy na szczęście. Niech żyje Polska ! Odpowiedz Link Zgłoś
david_silbermann Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 19:13 w większości to nie byli Polacy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nordwest11 Re: Tusk pod Kockiem 03.10.05, 16:01 Bzdury piszesz o Kaszubach i Ślązakach, ich relacja do polskości przed wojną była diametralnie inna niż Ukraińców. Ukraińcy przynajmniej Galicyjscy byli przed wojną już w pełni ukształtowanym narodem, z pełnym poczuciem odrębności, mieli tradycję własnej armii i państwa z 1918-1919 roku, mieli w pełni ukształtowany język, byli w stanie stworzyć uniwersytet. U Kaszubów owszem, była tendencja do artykułowania się jako odrębny naród, ale to były tylko działania gartski studentów, tzw. zrzeszeńców. Śląsk to zupełnie inna historia, byli Ślązacy-Polacy, Ślązacy-Niemcy, Ślązacy labilni narodowo, tzw. chachary, natomiast w ogóle nie było (z wyjątkiem Śląska Cieszyńskiego) żadnych poważnych dążeń do określania się jako naród śląski. Ukraińcy (a przynajmniej ich znaczna część) prowadzili nieprzerwanie od 1921 roku działania negujące polską państwowośc, łącznie z działaniami typu terrorystycznego. Natomiast żadnych antypaństwowych organizacji kaszubskich ani śląskich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 [...] 02.10.05, 17:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz ? 02.10.05, 18:56 Hmm.. to żarcik, czy kolega naprawdę chce żeby ktoś uwierzył, że Partia Demokratyczna toczy debatę polityczną w sposób wulgarny ? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: ? 02.10.05, 19:49 Jaki żarcik? Oto wynurzenia fekalne kierowcy ciężarówek: "Jeżeli nie uwierzycie w siebie i nie zainwestujecie swojego głosu w przyzwoitych ludzi, to zostaniecie w toalecie" - powiedział Frasyniuk w niedzielę na konwencji partii pod pomnikiem Adama Mickiewicza w Warszawie - w miejscu, gdzie 37 lat wcześniej - w 1968 roku - Jan Lityński protestował przeciwko decyzji komunistycznych władz o zdjęciu z afisza "Dziadów" Mickiewicza. Jak przyznał Frasyniuk, "ten Sejm i ta polityka" rzeczywiście może kojarzyć się młodzieży z "szambem", jednak - jego zdaniem - młodzież oddając swój głos może powiedzieć temu "dość". "Moje pokolenie uwierzyło, że można wyjść z +komunistycznego szamba+. Wyszliśmy dlatego, że w to uwierzyliśmy i dlatego, że byliśmy młodzi i wiedzieliśmy, że mamy więcej do zyskania, niż do stracenia" - podkreślił Frasyniuk. wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=121747 Odpowiedz Link Zgłoś
antysalon zanim zamienisz kogos w szmate rusz mozgiem! 02.10.05, 19:46 nie wiem czy ojciec tuska sluzyl czy nie, mnie to nie interesuje, ale wiem jak wielu mlodych ludzi poczuwajacych sie do polskosci po prostu nie dawalo sie zmobilizowac do wehrmachtu ze wszystkimi konsekwencjami tak dla nich i ich rodzin!Wielu dezerterowalo przy pierwszej okazji! wiec nie klikaj mi tu fritz ze to byla norma!bo to nie prawda!za chwile napiszesz ze norma bylo podpisywanie list folks i angedeutsch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda_g Przeciez jak urodzil sie Tusk jego ojciec nie 02.10.05, 20:08 kolego jego ojciec umarł jak miał być bierzmowany Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 on powiedzial, ze najpierw pojedzie do Berlina 02.10.05, 17:53 to chyba cos mowi. Swoja droga, czy ktos wie ile naszych firm (%) poszlo w niemiecke rece po 1989? Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: on powiedzial, ze najpierw pojedzie do Berlin 02.10.05, 19:12 Co mówi ? Że podpisze układ z Ribbentropem ? Spoko, Józef Beck mu nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_polski_katolik [...] 02.10.05, 17:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta [...] 02.10.05, 18:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
siersciuchjebany [...] 02.10.05, 17:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 HONOR jest wartoscia bezcenna. 02.10.05, 18:01 To Pana slowa ,Panie kandydacie jakze kloca sie one z postepowaniem Pana po wyborach do Sejmu.Wrogosc jaka okazuje Pan PISowi pokazuje prawdziwe oblicze panskiej osoby .Osmiesza Pan wszystkie sily polskiej prawicy.Chce Pan bronic postkomunistycznych zlodzieji i kolezkow z okraglego stolu i mysle ,ze zbierze Pan owoce swojej pracy w wyborach prezydenckich i ze Pana wlasna partia odrzuci droge zdrady i hanby ,ktora Pan kroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Puk, puk, kto tam? Nie załamuj się :-) 02.10.05, 18:14 To nie prawda, że depresja jest nie uleczalna. Większość z niej wychodzi :-) danz5 napisał: > To Pana slowa ,Panie kandydacie jakze kloca sie one z postepowaniem Pana po > wyborach do Sejmu.Wrogosc jaka okazuje Pan PISowi pokazuje prawdziwe oblicze > panskiej osoby .Osmiesza Pan wszystkie sily polskiej prawicy.Chce Pan bronic > postkomunistycznych zlodzieji i kolezkow z okraglego stolu i mysle ,ze zbierze > Pan owoce swojej pracy w wyborach prezydenckich i ze Pana wlasna partia odrzuci > > droge zdrady i hanby ,ktora Pan kroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rbrbr Re: Puk, puk, kto tam? Nie załamuj się :-) 02.10.05, 19:42 > To nie prawda, że depresja jest nie uleczalna. Depresja? Chyba raczej mania prześladowacza połączona z psychozą maniakalną. Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 Re: Puk, puk, kto tam? Nie załamuj się :-) 03.10.05, 11:23 Oho,milczace psy Michnika przechodza do natarcia-prawda w oczy kole. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: HONOR jest wartoscia bezcenna. 02.10.05, 18:49 > wyborach do Sejmu.Wrogosc jaka okazuje Pan PISowi pokazuje prawdziwe oblicze > panskiej osoby .Osmiesza Pan wszystkie sily polskiej prawicy PiS ma z prawica tyle wspolnego co Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
yarixch Re: Tusk pod Kockiem - dziekuje p.Donaldzie za prz 02.10.05, 18:10 ypomnienie,a dlaczego Kaczynskiego tam nie bylo? glosuje na Tuska, Odpowiedz Link Zgłoś
trader1 Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 18:16 I tak mu to nic nie pomoże. Przegra z kretesem. Na lubelszczyźnie nie ma ludzi naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
olga55 Re: Tusk pod Kockiem 02.10.05, 18:21 W ubiegłym roku minęła 65 rocznica bitwy pod Kockiem.Była duża uroczystość, przyjechało dużo osób, młodzieży,ludzi zainteresowanych historią naszego kraju, był Szwadron Reprezentacyjny WP, i stowarzyszeń pielęgnujących tradycje polskiej kawalerii - gdzie był wtedy pan Tusk?Teraz przed wyborami "zalicza" się jak najwięcej imprez patriotycznych aby wyrobić sobie opinię gorącego i szczerego patreioty.Mam na myśli nie tylko pana Tuska... Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi kiedy rewizyta? 02.10.05, 19:15 w przyszłym tygodniu powinien być Kock pod Tuskiem... kto pamięta taki kawałek Słonimskiego o Boyu w Cognacu? Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda_g optyka sie hipokrycie zmieniła 02.10.05, 20:07 kiedys mowil tak :tak o Polsce mowil Tusk : "...husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Zwycięstwa? Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od narodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 W berlińskich archiwach Wehrmachtu ... 02.10.05, 23:06 .. można prawdopodobnie znaleźć znacznie więcej informacji o rodzinie kandydata niż na jego stronach internetowych. Dziadkowie pewnie rzeczywiście byli prześladowani, jednak reszta rodziny za cenę pozostania na terenie III Rzeszy jednak zdecydowała się na podpisanie Volkslisty. Swoją drogą chciałbym się też dowiedzieć, czy ci dziadkowie byli rzeczywiście więźniami i jak długo. Niemcy bardzo chętnie donosili na siebie i wystarczało doniesienie na sąsiada, by ten wylądował w obozie ( oczywiście nie na długo, tylko na parę miesięcy ). Data urodzenia ojca też by dużo wyjaśniła - ciekawe dlaczego tego nie ma w dostępnych informacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Ciekawe jak rodacy będą reagować .. 02.10.05, 23:12 .. gdy prezydent-Tusk będzie składał wieńce na grobach żołnierzy SS lub biorących udział w agresji na Polskę. Czy wtedy milionowa demonstracja wyniesie go z pałacu ? Może lepiej temu zapobiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Tusk pod Kockiem: Wyznaczę nowe wzorce obłudy!! 03.10.05, 14:44 Chyba mu się udało. Odpowiedz Link Zgłoś