Dodaj do ulubionych

Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają :)

23.10.05, 22:20
Podobnie ludzie młodzi, studenci i ci, co od państwa oczekują umiaru we
wtrącaniu się w ich życie prywatne czy prowadzoną działalność gospodarczą.
Nie mają racji mieszkańcy dobrze zarządzanych gmin jak Gdynia czy Sopot, w
których nieźle funkcjonuje samorząd potrafiący dbać o zarządzane miasto,
inwestujący rozsądnie i korzystający z funduszy unijnych. Nie mają racji ci,
co nie chcą armii urzędniczej i koszmarnie działających świadczeń socjalnych,
ale oczekują rozsądnego wydatkowania naszych podatków. Nie mają racji ci, dla
których drogi i mosty są ważniejsze od kolejnych pomników, muzeów, urzędów.
Nie mają racji ci, co wolą przyspieszać i upraszczać procedury sądowe,
zamiast kwakać nad zaostrzaniem kar, która to metoda - co potwierdzi każdy
orientujący się w prawie karnym - i tak nic nie zmienia.
Nie ma racji prof. Bartoszewski, nie ma racji prof. Rocki i wielu innych
zacnych profesorów.
No i trudno. Stało się. Społeczeństwo wybrało. Głównie wybrało niegłosowanie.
I to smuci najbardziej.
Obserwuj wątek
    • kot.behemot Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:25
      > Podobnie ludzie młodzi, studenci i ci, co od państwa oczekują umiaru we
      > wtrącaniu się w ich życie prywatne czy prowadzoną działalność gospodarczą.

Kochany,
      Studentów zdarzyło mi się uczyć i obserwować degrengoladę poziomu ludzi
      przychodzących na uczelnie. Dlaczego nagle mieliby mieć rację? A co do
      gospodarki i legend o "liberalizmie" PO i "socjalizmie" PiS, to polecam
      przeanalizowanie stosunku obu partii do podatku Belki (od oszczędności i
      dochodów kapitałowych).
      • elfhelm Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:27
        PiS był za 50% podatkiem dochodowym.
        PiS jest za ograniczaniem niezależności NBP.
        PiS jest za utrzymaniem PFRON, brakiem reformy w KRUS itd.
        • fryda12 a Tusk by z checia podpisal ustawy zapewniajace 23.10.05, 22:30
          wszystkim bezplatna sluzbe zdrowia i nauke. zglaszal tez chec do doplacania do
          doplat UE rolnikom.

i co, chcesz sie policytowac? :))
          • ritterausleidenschaft ty tez daj sobie spokoj z wirtualna polityka jkm 23.10.05, 22:34
        • aniavv Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:31
          No wlasnie, pytam wiec...kto za te eksperymenty bedzie placil? Bo ja juz mam
          dosyc czekania na normalnosc.
          • tomcat21 Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:37
            aniavv napisała:

> No wlasnie, pytam wiec...kto za te eksperymenty bedzie placil?

Jak to kto? pracujący podatnicy!
        • kot.behemot Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:41
          elfhelm napisał:

> PiS był za 50% podatkiem dochodowym.

Szczerze co o tym sądzę mając nadzieję, że kiedyś takich dochodów sięgnę? Otóż
          nie przeszkadza mi. A to dlatego, że pieniądz robi pieniądz. Jeśli wysoko się
          opodatkuje moje kilkadziesiąt tysięcy, których używam do zarobienia pierwszego
          miliona, to dla mnie bardzo niekorzystne. Jeśli zarobię parę milionów, to stopa
          podatku dochodowego 1. mało mnie wzrusza, 2. i tak bym go na tym poziomie nie
          płacił, bo to byłby w znacznej mierze dochód przedsiębiorstwa, a nie mój
          osobisty, a tam stopy są mniejsze i można inwestycje wliczyć w koszty, żadnych
          50% bym nie płacił.

> PiS jest za ograniczaniem niezależności NBP.

Nie wzrusza mnie to.

> PiS jest za utrzymaniem PFRON, brakiem reformy w KRUS itd.

Tak, to jest pewien socjalizm. Ale liczy się dla mnie to, co opisane w pierwszym
          paragrafie: oczywiście, wolałbym pełen liberalizm. Jeśli jednak nie mogę go
          mieć, to wolę, żeby PiS opodatkowało moje dochody, jak już będę obrzydliwie
          bogaty, niż żeby PO opodatkowywała mój kapitalik, zanim się dorobię.
          • kropekuk A GDZIE ty miales miec PODATEK OD KAPITALU? 23.10.05, 22:44
            Napewno nie jest tym podatek Belki :)))))
            • kot.behemot Re: A GDZIE ty miales miec PODATEK OD KAPITALU? 23.10.05, 22:50
              Sensem posiadania kapitału jest pomnażanie go. Jeśli nie mogę reinwestować
              całego zysku, to jest to de facto opodatkowywanie kapitału. Dlatego "socjalizm"
              Kaczyńskich, którzy chcą opodatkowywać konsumpcję, jest NIECO mniej szkodliwy. A
              zresztą, co tu bić pianę: jak się nie można porozumieć, to się głosuje i na
              pohybel przegranej wizji państaw i gospodarki. Właśnie zagłosowaliśmy. :)
      • fryda12 daj spokoj kocie :) 23.10.05, 22:29
        ja tu sie wiele natlumaczylam tym platformerskim kapitalistom ze z Tuska taki
        liberal jak z Friedmanna etatysta. niestety, oni naprawde uwierzyli Rydzykowi,
        ze bedzie liberalny eksperyment :))
        • jacekm22 Re: daj spokoj kocie :) 23.10.05, 22:30
          No to teraz na swioch doopach zobacza jak wyglada socjalistyczny eksperyment !!!
          • fryda12 przeciez my caly czas zyjemy w socjalistycznym 23.10.05, 22:43
            eksperymencie :)) jeszcze tego nie zauwazyles???
        • trevik Re: daj spokoj kocie :) 23.10.05, 22:33
          Nie wiem frida, z czego ty sie cieszysz - nie pojmuje tej pokretnej logiki,

Gruss, T.
          • idiotyzmy-kacze Re: daj spokoj kocie :) 23.10.05, 22:39
            to proste - dla komunisty socjaldemokrata jest za mało lewicowy, a ponieważ odwołuje się do tego samego elektoratu to komuniści najbardziej zażarcie atakowali socjalistów
            tak samo dla koliberalnych rewolucjonistów z UPR PO jest za mało liberalna. Dlatego wolą poprzeć skrajnego socjalistę niż zbyt miękkiego liberała. Nawiasem mówiąc ciekaw jestem czy gdziekolwiek indziej na świecie występują konserwatyści-rewolucjoniści
          • fryda12 nasz misterny plan jest taki ;)) 23.10.05, 22:42
            Kaczory naprawiaja prawo i czyszcza przedpole ze sluzb i czerwonych. my wracamy
            za 4 lata i zaprowadzamy liberalizm. za 5 Michalkiewicz na prezydenta!

a powazniej: wybieralam po prostu mniejsze zlo i do radosci mi daleko. wole
            miec na stolcu kogos z jajami, a nie Kwacha-bis. co do socjalizmu - dlugo
            jeszcze z niego nie wyjdziemy, przynajmnie nie w takiej UE jaka aktualnie jest.
            dlatego po POPiSie obiecuje sobie w kwestii gosp. co najwyzej nieznaczna
            obnizke podatkow. nic ponadto.
            tyle, ze moze przynajmniej bedzie zdziebko uczciwiej :)
        • idiotyzmy-kacze Re: daj spokoj kocie :) 23.10.05, 22:34
          to zamiast platformerskich kapitalistów będziesz miała pisuarowych socjalistów i dalszą ewolucję systemu w stronę socjalizmu. Chociaż wy UPRowcy pewno nigdy nie zrozumiecie, że system ewoluuje cały czas
      • kropekuk Odpowiednik tegoz podatku akurat jest NORMALNY 23.10.05, 22:35
        w starych demokracjach zachodu - to podatek nie od oszczednosci, ale OD ZYSKU z
        oszczednosci, a to powazna roznica. CZEMU dochod z forsy zainwestowanej w banku
        ma miec inne prawa, nizli dochod zainwestowany w zaklad produkcyjny i
        przyczyniajacy miejsc pracy?
    • kropekuk Maja, ale tam gdzie rzadzi PRAWDZIWA PRAWICA, 23.10.05, 22:31
      nie zas NARODOWY SOCJALIZM:)))
    • trevik Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:33
      Oczywiscie, ze nie maja racji. Na szczescie maja pieniadze, ktore bedzie mozna
      rozdawac elektoratowi.

Gruss, T.
      • jacekm22 Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:35
        Niestety kasa moze sie znalesc , zdluzajac kraj bardziej niz Miller , wystarczy
        wypusc coraz wiecej obligacji....
        • ppppp7 Re: Wykształceni i przedsiębiorcy racji nie mają 23.10.05, 22:40
          Po co? Lepiej wymienić Balcerowicza i dodrukować.
    • sceptyk-polski Nie udał się "socjalizm realny" to będzie 23.10.05, 22:34
      "socjalizm Kaczyńskich". Taki zdwojony Peron (peronik?).
      Jedną z najgorszych pozostałości komunizmu jest to, że wielu ludzi nie potrafi
      sobie wyrazić innego ustroju niz socjalizm (czli życie z łaski Państwa a nie z
      własnej pracy) i wszystkich samodzielnych i pracowitych traktuje tak, jak to
      było z "prywaciarzami" za Gomułki (czyli jako złodziei).
      Dlaczegoby nie wprowadzić cnezusu wykształcenia przy wyborach? Przecież to
      nieprawda, ze klasa robotniczo-chłopska urzymuje resztę społeczeństwa. W
      nowoczesnym świecie to intelekt, a nie pot tworzy dochód społeczeństwa!
      • kropekuk Intelekt EUROPEJSKI, pot z Trzeciego Swiata :))) 23.10.05, 22:39

• kot.behemot Sposób na weryfikację 23.10.05, 23:02
        > nieprawda, ze klasa robotniczo-chłopska urzymuje resztę społeczeństwa. W
        > nowoczesnym świecie to intelekt, a nie pot tworzy dochód społeczeństwa!

Jestem skłonny się zgodzić. Tylko, żeby wyeliminować pseudointeligencję (taką z
        dyplomami, ale bez rozumu), byłbym zwolennikiem bezpośredniego stosowania
        kryterium dochodu (uznając, ze prawdziwa inteligencja potrafi zarabiać). Niech
        kartka wyborcza kosztuje 1000 złotych.
    • puriste Pięknie to ująłeś. 23.10.05, 22:40
      Dla mnie to czarna niedziela ;(((
      • kropekuk Chyba nie trzymales szmalu w polskim banku? 23.10.05, 22:43
        I nie inwestowales serio w Polsce? Jesli nie, tos - pardon - zadek, nie
        przedsiebiorca;)
        • sceptyk-polski Re: Chyba nie trzymales szmalu w polskim banku? 23.10.05, 22:46
          Ja się przenoszę na Słowację. Tzn. moja firma. Tam jest już teraz normalniej
    • porter11 Zwracam uwagę, że 23.10.05, 22:48
      ...według przyjętej definicji przedsiębiorcą jest facet prowadzący działalność
      gospodarczą polegajacą na naprawach pralek, czy prowadzeniu taksówki, a
      wykształcony jest absolwent Wyższej Europejskiej Szkoły Marketingu, Światowych
      Finansów i Międzynarodowego Biznesu w Nowym Dworze Mazowieckim.
    • login39 Studenci wola socjalizm - "bezplatne" studia 23.10.05, 22:56
      I nie roznia sie niczym od Lepper-elektoratu: panstwo ma "dac".

Na marginesie, dopiero teraz zrozumiales na czym polega demokracja?
      • fryda12 JEZUS MARIA, TOZ DONALD OBIECYWAL 23.10.05, 22:59
        TO SAMO I JESZCZE MIAL PRETENSJE DO KACZORA ZE NIBY W PISOWSKIEJ KONSTYTUCJI
        JEST ZAPIS O PLATNYM SZKOLNICTWIE WYZSZYM. PRZESTANCIE JUZ BREDZIC, PROSZE :)))
      • elfhelm Re: Studenci wola socjalizm - "bezplatne" studia 23.10.05, 23:01
        login39 napisał:

> Na marginesie, dopiero teraz zrozumiales na czym polega demokracja?

Nie no skąd. Większość (głosujących) wybrała. No i trudno. Nic się nie stało.
        Mimo że wygrał kandydat gorszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka